SZÜLŐSÉG

Szabályozni kellene az otthon született gyermekek anyakönyvezését

2009. június 26., péntek 17:54 |

Az otthon született gyermekek anyakönyvezésének szabályozását kéri Szabó Máté ombudsman az igazságügyi és rendészeti minisztertől. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megállapította ugyanis, hogy a jogalkotó részletesen szabályozta az olyan gyermekek anyakönyvezését, akik születésénél orvos is jelen volt. Azt azonban elfelejtette pontosan előírni, miként kell bejelenteni annak a gyermeknek a születését, akinek világra jöttekor nem volt jelen orvos.

Az országgyűlési biztos pénteki közleményében emlékeztet: a születés anyakönyvezésének módját egy 1982-es törvényerejű rendelet szabályozza. Ennek alapján a születés tényét az orvos által kiállított bizonyítvány igazolja. A nem kórházban született gyermeket a szülők, továbbá a szülésnél közreműködő orvos jelenti be az anyakönyvvezetőnél.

Szabó Máté ombudsmant egy panaszos azzal kereste meg, hogy otthon született gyermekét a kerületi anyakönyvi hivatal kilenc héten át sem anyakönyvezte. Kitöltötték ugyan a megfelelő nyomtatványokat, ám a hivatal kifogásolta az orvosi pecsét hiányát. A szülésnél nem volt jelen orvos, ezért jegyzőkönyv sem készülhetett.

Az otthon, orvos nélkül világra hozott újszülött nehezen anyakönyvezhető, mert nem tisztázott egyértelműen, hogy a szülőknek milyen dokumentumokat kell bemutatniuk. A jogalkotó ugyanis ezt az esetet elmulasztotta szabályozni - hívja fel a figyelmet Szabó Máté.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kezdeményezte ezért az igazságügyi és rendészeti miniszternél az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló rendelet kiegészítését, hogy rendeződjön az intézeten kívül, orvos nélkül világra jött gyermekek bejelentésének módja.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.26 18:04:24másutt

  Jaja, igaz. Szukseges. Minek az orvos, meg a korhaz, de tenyleg?

  Detto kulfoldon szulettek.
  Mert az a mizeria, amit 2 szinmagyar szulonek be kell jarnia a magyar bevandorlasi hivatallal, hogy kulfoldon szuletett szinmagyar sarjukat anyakonyvezzek, az egy szegyen. Ugyanott intezik, ahol a bevandorlo kinaiakat, afganokat, stb.
  (csak mellekesen, az USA allampolgarsag elintezese a kulfoldon szuletett allampolgarnak: 1 het, de akar 4 nap is. Ugyanez egy magyarnak ujszulottnek: 3 honap. pedig Mo-ra kevesebben "vandorolnak be" ugy tippelem)

 • 2009.06.26 18:11:45Vierre_

  Érzékeny lelkem kicsit zavarta másutt a bevándorlós rész, nagy részük nem azért vándorol, hogy kibasszon velünk, hanem mert nyomorból és kizsákmányolásból akarnak kilépni nagy naivan.

 • 2009.06.26 18:21:04másutt

  Azzal semmi baj, de miert ugyanaz a kategoria, mint a kulfoldon szuletett magayr gyerek?

  Egyebkent en nagyon bevandorlasparti vagyok, eljen a szabad mozgas es letelepedes, minden dolgozni es adot fizetni vagyo ember menjen, ahova akar. (en is mentem) Magyarorszag meg kulonosen sokat fejlodhet egy kevesbe homogen nepesseg altal. Tenyleg.

  Most itt arrol van szo, hogy aki X korhazban szuletik a kettos piros vonalon belul, az jo, egyszeru es nagyszeru. Mindenki mas szivhat. Ez itt a baj.

 • 2009.06.26 19:00:01Subbantósdi

  ...meg magát az otthonszülés "intézményét".

 • 2009.06.26 19:57:06glad az egyetlen

  Ezt valóban szabályozni kell, mert az állam balféksége.
  Eddig ez a véletlenül otthonszülőknél nem okozott gondot?

  A otthonszülés "intézménye" már más tészta, mert az nem csak az államon múlik, hanem azon is osz-eseken is. Hiába szabályozza le az állam, ha a háborítatlan szülés nevében nagy ívben tojnak a szabályozásra.

 • 2009.06.26 21:45:47rhubarb

  Azzal, hogy Szabó Máté, az ország állampolgári biztosa etnikai alapú bűnözésről beszél nyilvánosan 2009-ben, és még mindig hivatalában van, mikor fog foglalkozni a média?

 • 2009.06.26 22:02:22Sunil

  rhubarb

  Ezt nem nagyon kellett volna megemlíteni....szerintem nem ide tartozik.
  És ha valaki a statisztikák alapján beszél le ne basszák már.....

 • 2009.06.26 22:54:38manka78

  "Eddig ez a véletlenül otthonszülőknél nem okozott gondot?"
  Glad! Mikor a kicsivel jártam NST-re, akkor egyszer fültanúja voltam egy esetnek. Egy anyuka otthon szült meg, nem ért be a kórházba. Az osztályon az orvosok úgy szaladgáltak, mint a mérgezett egerek, és hallottam, hogy kurva nagy bonyodalmat okozott az eset. Konkrétan elhangzott, hogy egész napos munka lesz a dokumentálása.

 • 2009.06.26 23:00:15glad az egyetlen

  "...Konkrétan elhangzott, hogy egész napos munka lesz a dokumentálása...."

  Ez mekkora marhaság. Remélem megszabályozák a dolgot ésszerüen.

 • 2009.06.26 23:04:15manka78

  Igen, ez volt a gond. Gőzük sem volt, hogy merre hány méter. Mármint szakmailag ellátták, mindent megtettek ugyanúgy, mint bárki mással, aki bent szül, de nem volt előttük egy konkrét leírás/szabály, hogy hogyan dokumentálják. Szóval nem fizikailag voltak gondban.

 • 2009.06.26 23:36:09Léleklépa Lajtorján

  Fiunk 2009 aprilisaban, otthon szuletett, Magyarorszagon. Minket elsore azert hajtott el az anyakonyvi hivatal, mert nem az altaluk kotelezoen kitoltendonek ismert formanyomtatvanyt toltotte ki az ujszulottunkhoz ellatogato gyermekorvos, hanem egyszeruen irt egy orvosi igazolast, miszerint: "Fent nevezett, kb. 12 oras ujszulottet X napon, Y cimen megvizsgaltam." Ezutan felhivtuk az Egeszsegugyi Miniszterium ugyfelszolgalatat, ahol a kovetkezoket mondtak el: Az anyakonyvvezeto altal emlegetett, s egyebkent sok vedono es orvos altal is ismert formanyomtatvany csak egy ajanlott lehetoseg, de jelenleg nem kotelezo.

  Ami szukseges: (1) egy barmilyen gyerekorvosi igazolas, akar az otthonszules emlitese nelkul (pl. a mienk pont jo lesz), illetve (2) egy szulesi nyilatkozat az anyatol, miszerint: "Alulirott X buntetojogi felelossegem tudataban nyilatkozom, hogy a mai napon elo, erett fiugyermeket hoztam vilagra az alabbi cimen. A gyermek neve Y. Sulya ennyi, hossza annyi, otperces Apgar-erteke amannyi." [szerintunk ez a legviccesebb resz: korhazi pecset nem kell, formanyomtatvany nem kell... de ha nincs Apgar-ertek, nincs anyakonyv! :)]

 • 2009.06.26 23:36:48Léleklépa Lajtorján

  Aztan emlegettek meg a miniszteriumnal azt is, hogy szukseg van (3) az "Elveszuletesi lap" elnevezesu formanyomtatvany kitoltesere, de itt ugy tapasztaltuk, rossz pont, ha hozott anyagbol dolgozunk, az anyakonyvi hivatal ugyis sajat maga fogja ezt kitolteni, ha mar a korhaz nem tehette meg (egyaltalan honnan szereztunk ilyen urlapot magunknak? -- formedtek rank a hivatalban; nem is azt hasznaltak, ugyse volt rajta orvosi alairas vagy pecset).

  A miniszteriumi ugyfelszolgalatos ur negyedik megjegyzese az volt, hogy ha az anyakonyvvezeto ellenkezik, akkor forduljunk felettesehez, a jegyzohoz, vagy javasoljuk neki, hogy hivja fel ot a miniszteriumban (Dr. Zubek Laszlo, 428 46 83). Erre az anyakonyvvezeto amugy azt felelte, ugyan, azok ott csak az elmeletet tudjak, de csak mi tudjuk a gyakorlatot -- barmit is jelentsen ez az adott esetben; mondtuk is, hogy mi nem szokasjogi, hanem jogi alapon kerelmezunk. Ezutan kifogyott az ervekbol, es az egyszeru gyerekorvosi igazolas meg az egyszeru szulesi nyilatkozat alapjan kiallitotta a szuletesi anyakonyvi kivonatot. Ekkor a fiunk haromnapos volt.

 • 2009.06.26 23:37:41Léleklépa Lajtorján

  Szemelvenyek az ajanlott gyerekorvosi formanyomtatvany (a) ajanlojabol, majd (b) a nyomtatvanybol, vegul (c) a kapcsolodo, az ujszulott korhazba szallitasat megtagado szulok altali alairasra szant nyilatkozatbol:
  (a) A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása és javaslata az otthonszüléssel kapcsolatos gyermekorvosi szerepvállalásról és teendőkről. (...) Az otthonszülést – a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiummal egyetértésben – mind az anya, mind az újszülött vonatkozásában kockázatosnak tarja, és javasolja a gyermekorvosoknak az attól való elhatárolódást. Ha viszont egy otthon lezajlott szülés után az újszülött megvizsgálására kérik fel a területileg vagy ügyeleti idő alatt az időben illetékes gyermekorvost, akkor ő a „sürgős szükség esetének vélelme” alapján köteles eljárni, meg kell vizsgálnia és az adott szituációt tekintve a lehetőségeihez képest el kell látnia az újszülöttet, és ezt dokumentálnia is kell. Szakmailag indokolt, hogy az újszülött intézeti elhelyezését javasolja az eljáró orvos. Ha ezt a környezet megtagadja, akkor ezt is dokumentálni kell. (...) A kollégium egységesített vizsgálati lap illetve nyilatkozat használatát javasolja erre a célra. Ezeket az űrlapokat a gyermekgyógyászati lapokban és a Magyar Gyermekorvosok Társasága honlapján közzétesszük, onnan másolhatók, illetve letölthetők. (...) 2006. március hó (...)

 • 2009.06.26 23:38:12Léleklépa Lajtorján

  (b) Vizsgálati lap otthon született újszülöttről (kitöltendő 2 példányban) (...) Mint területileg illetékes házi gyermekorvos,* ügyeletes gyermekorvos,* a hozzátartozók által elért gyermekorvos* hívásra az elmondás alapján otthon született újszülöttet a „sürgős szükség esetének” vélelme alapján megvizsgáltam, annak ellenére, hogy a tervezett otthonszüléssel a Szakmai Kollégiumok állásfoglalásainak megfelelően nem értek egyet. (...)
  [itt kovetkezik sok-sok vizsgalati ertek]
  (c) Nyilatkozat. (...) A vizsgáló gyermekorvos felvilágosított arról, hogy az újszülöttek néhány napos kórházi (újszülött osztályos) megfigyelése az egészséges vagy annak tűnő újszülöttek számára is lényegesen biztonságosabb, mint az otthoni megfigyelés. (...) Mindezek meghallgatása és megértése után, büntetőjogi felelősségem tudatában sem járulok hozzá az újszülött kórházi elhelyezéséhez. A kötelező és ajánlott tennivalókról (anyakönyvezés, kötelező védőoltások – benne szükség szerint az azonnali védőoltás a HepatitisB fertőzés ellen –, kötelező szűrővizsgálatok, orvosi és védőnői felügyelet) magam gondoskodom. (...)

 • 2009.06.26 23:39:23Léleklépa Lajtorján

  Mi nem bantuk, hogy ez a nyomtatvany (vagy ellenkampanytermek?) meg nem resze a szabalyozasnak...

 • 2009.06.27 00:06:50glad az egyetlen

  Jó mondjuk egy jogi felelőséget tisztázó papír érthető (nem nevezném ezt ellenkampánynak, főleg hogy szülés után töltik ki), meg plusz egy hívatal még bele fér, de ez ne legyen már ennél macerásabb.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta