Szabályozni kellene az otthon született gyermekek anyakönyvezését

Az otthon született gyermekek anyakönyvezésének szabályozását kéri Szabó Máté ombudsman az igazságügyi és rendészeti minisztertől. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megállapította ugyanis, hogy a jogalkotó részletesen szabályozta az olyan gyermekek anyakönyvezését, akik születésénél orvos is jelen volt. Azt azonban elfelejtette pontosan előírni, miként kell bejelenteni annak a gyermeknek a születését, akinek világra jöttekor nem volt jelen orvos.

Az országgyűlési biztos pénteki közleményében emlékeztet: a születés anyakönyvezésének módját egy 1982-es törvényerejű rendelet szabályozza. Ennek alapján a születés tényét az orvos által kiállított bizonyítvány igazolja. A nem kórházban született gyermeket a szülők, továbbá a szülésnél közreműködő orvos jelenti be az anyakönyvvezetőnél.

Szabó Máté ombudsmant egy panaszos azzal kereste meg, hogy otthon született gyermekét a kerületi anyakönyvi hivatal kilenc héten át sem anyakönyvezte. Kitöltötték ugyan a megfelelő nyomtatványokat, ám a hivatal kifogásolta az orvosi pecsét hiányát. A szülésnél nem volt jelen orvos, ezért jegyzőkönyv sem készülhetett.

Az otthon, orvos nélkül világra hozott újszülött nehezen anyakönyvezhető, mert nem tisztázott egyértelműen, hogy a szülőknek milyen dokumentumokat kell bemutatniuk. A jogalkotó ugyanis ezt az esetet elmulasztotta szabályozni - hívja fel a figyelmet Szabó Máté.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kezdeményezte ezért az igazságügyi és rendészeti miniszternél az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló rendelet kiegészítését, hogy rendeződjön az intézeten kívül, orvos nélkül világra jött gyermekek bejelentésének módja.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek