SZÜLŐSÉG

Infúzióval is sétálgathat a Péterfyben a kismama

2009. június 26., péntek 08:43 |

Folytatjuk a szülészeteket bemutató sorozatunkat, amelyben most Maya mesél a Péterfy Sándor Utcai Kórházban szerzett tapasztalatairól. Bár a kórház lepukkant, a szülészet kivétel: akár hotelszoba jellegű egyágyas szobákban is pihenhet a friss anyuka. Különlegesség, hogy császármetszésnél a férj is jelen lehet, nem kötelező a beöntés és a borotválás, sőt, az infúzióra kötött kismama sincs helyhez kötve, infúziójával együtt sétálgathat. Te is elmesélnéd tapasztalataid a Poronty olvasóinak? A részletes kórházleírásokat, élménybeszámolókat erre a címre küldheted.

Tavaly nyáron szültem a Péterfy Sándor utcai kórházban, és bár bevallom: én nem kórházat, hanem dokit választottam, nem csalódtam.

Szóval dokit választottam, mégpedig már évekkel ezelőtt és célzottan azért, hogy ha majd babát szeretnék, akkor nála, és csakis nála tudjak majd szülni. Tettem mindezt pedig azért, mert két barátnőm is nála szülte meg összesen 3 babáját,és az egyikük élete konkrétan a doki szakértelmén múlt. Szóval így kerültem dr Zacher Pálhoz, akiben egy nagyon kedves embert ismertem meg. Olyan megnyugtató a személyisége, hogy még a kissé kellemetlen nőgyógyászati vizsgálatokat is elviselhetőbbé teszi, halk szavú, nagyon udvarias ember, aki velünk együtt örült, mikor az ultrahangon megláttuk a kicsink szívverését.

A terhesség alatt a magánrendelésére jártam, de a laborvizsgálatokat a Péterfyben ejtették meg. Itt is előreengedik a kismamákat a vérvételen, ami nem jön rosszul, mivel néha rengetegen vannak. A tömeg elkerülhető viszont, ha nem kora reggel megyünk oda. A laborosok mind kedvesek voltak, semmi negatív élményem nem maradt ezzel kapcsolatban. Egyszer december elején még szaloncukrot is kaptam a beutalót kiállító, mikulássapkát viselő bácsitól.

A várandósság simán zajlott, a vége felé pedig már szerettünk volna szülésznőt is választani. A kórház szervez minden évben szüléssel kapcsolatos, érdekes előadásokat, amiből egyre mi is elmentünk, és azt éppen egy Cser Kati nevű szülésznő tartotta. Nagyon szimpatikus volt a határozottsága, ezért mikor rákérdeztem a dokinál, hogy ő kit ajánl szülésznőnek, nagyon megörültem, hogy pont Kati volt az első, akit megemlített. Így ez el is dőlt.

Felhívtam Katit, és mivel épp akkoriban kellett elkezdenem NST-re járni, azokat már mind ő végezte. Az egyik ilyet direkt estére időzítettük, hogy meg tudja mutatni nekünk a szülőszobákat, és elmesélje, mi lesz majd a teendőnk, ha beindul a szülés. Az 5 perces fájásoknál itt is őt kell hívni, és mire beérünk a kórházba, ő is ott lesz, hogy eldöntse: kell e a doki. (Szerintem ez nagyon korrekt gyakorlat, hiszen pláne első gyereknél simán becsúszhat "vészriasztás".

A szülőszobák egyágyasak, négy van belőlük: van kisebb, nagyobb, van, amelyik inkább hálószobára hasonlít, de van amelyik azért elég "kórházas". Van bordásfal, labda, mindenféle kellék, és ami a legfontosabb: lehet vajúdni úgy, ahogy a kismama akar. Érzéstelenítőt lehet kérni, erről is mindent részletesen elmondott a szülésznő, és még a bekötött infúzióval sem kell feküdni, hanem szabad sétálgatni. Apuka természetesen mindvégig jelen lehet.

Amit láttunk-hallottunk, megnyugtató volt. Végül azonban úgy alakult, hogy mivel a gyerkőc nem helyezte be a fejét a szülőcsatornába (és a pocakom sem "szállt le"), csak császárral tudott a világra jönni. Ezért egy vasárnap este be kellett vonulnunk, hogy hétfő reggel végre megláthassuk a kicsinket. Egyébként ezt is nagyon humánusnak találtam, és szerintem a dokim érdeme, hogy elég volt este 6 körül bemenni, hiszen úgysem csináltak volna velem semmit egész nap. Ahogy hallottam, sok helyen mégis már előző reggel be kell feküdni, mivel akkor van a betegfelvétel. Csakhogy egy kismama nem beteg! Ezért aztán különösen tetszett ez a hozzáállás.

Maga a kórház egyébként eléggé lepukkant, de a szülészet kivétel. Szerencsére vannak alapítványi szobák, egy-, és kétágyasak, amik igazán barátságosak, hotelszoba jellegűek, természetesen saját fürdőszobával. Sajnos előre nem lehet lefoglalni őket, hiszen azért ez mégsem egy szálloda, így első estén nekünk is csak egy kétágyasban jutott hely. Ez csak azért volt rossz, mert nagyon féltem a másnaptól, és ha lett volna szabad egyágyas, akkor a férjem ott alhatott volna velem. Így a folyosón Scrabble-öztünk, hogy eltereljük a gondolatainkat (és hogy ne zavarjuk a frissen szült, egyébként nagyon kedves szobatársamat).

Itt sem kötelező a beöntés és a borotválás, de én kértem mindkettőt. Nem a szülésznő csinálta, hanem egy ismeretlen, de elviselhető volt. Maga a császár nem egy leányálom, főleg az epidurál beadása, és az azt követő 1 óra a műtétig nem kellemes, de a szülésznő és a férjem végig jelen volt, és ez nagyon sokat segített. A császár közben is mellettem lehetett, a lepel innenső oldalán persze, és mikor kivették a kisfiunkat, az ő kezébe adták. Nagyon megható volt így látni őket.

A császár után is el kell tölteni két órát a szülőszobán, persze itt is együtt lehet a család. Újabb jó pont, hogy a babánkat is egyből idehozták immáron felöltöztetve, hogy minél hamarabb mellre tehessem. Illetve nem is én, hanem az apukája segített, hiszen én nem nagyon tudtam tartani még.

Ami vicces volt, hogy engem még javában varrt össze a doki, mikor szólt a szülésznő, hogy na most szabadult fel egy egyágyas szoba, és jó lenne, ha a kispapa átcuccolna oda. Ment is, mivel küldtem, mert én mindenáron egyágyasban szerettem volna lenni. A szoba annyira jó volt amúgy, hogy a 3 nap alatt talán ha kétszer hagytam el, akkor is csak azért, hogy sétáljak egy kicsit. Volt benne tévé (sose néztem), mikro és hűtő- na ezek viszont jól jöttek, hogy a kórházi koszt helyett anyu főztjét ehessem.

Naponta kétszer jöttek takarítani, a szemetet meg legalább háromszor elvitték naponta. Látogatók bármikor jöhetnek, és akár be is a szobába, sőt: a férjem továbbra is ott alhatott volna, ha ezt akarjuk. A baba is ott lehet végig, és ott is volt velem, csak fürdetésre adtam ki a kezeimből. A szülésznő gyakran jött be hozzám, egyszer még reggelit is ő szerzett nekem, mert én épp zuhanyoztam a kajaosztásnál, és a dokim is meglátogatott kétszer.

A csecsemősök nagyon kedvesek voltak, sokat segítettek, hogy hogyan is szoptassak és akkor is jótanácsokkal láttak el, mikor megjött a tejem és nagyon bedurrant a mellem. Készségesen megmutatták a pelenkázást, sőt egyikük bejött a hazamenetelünk reggelén, hogy kérdezzek bátran, mielőtt elmegyünk, nehogy ne tudjak valamit. És mindezt nem pénzért tették, hanem csak úgy.

Összességében pozitív élményekkel távoztam, pedig életemben először voltam kórházban, és fel voltam készülve a legrosszabbra. A következő gyermekünket is ott szeretném világra hozni, és egyáltalán nem bántam meg, hogy a dokim éppen a Péterfyben dolgozik.

Maya

Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ
1076. Budapest, Péterfy Sándor utca 8-20.
Tel: 461-4700
Szülészeti osztály

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.26 14:01:35Vierre_

  Höhö, Há, jók is a végbélmachinációk, mi? *kacsint* deszar volt, de kihagyhatatlan. :))))))

 • 2009.06.26 14:09:22Heatherette

  ehhh... magas labda volt :))

 • 2009.06.26 14:10:09manka78

  Vierre! Ne aggódj, téged már így szerettünk meg.:)))
  Az elsővel még kaptam beöntést, nem gáz. Én amúgy sem vagyok egy fosos fajta, sima hasmarsot is elég sokáig vissza tudom tartani, addig más háromszor összefossa magát.:) A másodikkal nem kaptam, meg is lepődtem. Kérdeztem is a szülésznőt, hogy miért nem. Azt mondta felesleges, meg nincs is rá idő. Mondom neki, hogy mi van ha odacsinálok a szülőágyra, annyit válaszolt, hogy akkor majd ő elintézi, no para.:)

 • 2009.06.26 14:17:56mpbm

  a barátnőméknél két klotyó volt, egy fönt, egy lent. gyerekkorunkban egy csomoszór versenyt kakkantottunk.
  Most is szoktunk néha virtuálisan. Msn-ezünk, erre írom, hogy megyek budira, és akkor neki is kell. És entert kell ütni, ha visszaérünk, de kézmosás kötelező!!
  (a férjem ki fog akadni, bakker, ha ezt olvassa... :) )

 • 2009.06.26 14:21:35Vierre_

  mpbm sztem addig nincs para, amíg nem versenyt nyalattok ;)))))))))) az már kicsit bizarrabb. :)))))))

 • 2009.06.26 14:26:46mpbm

  baszki, most, hogy így mondod... lehet felhozom neki a témát!! :) Jó arc nagyon.

 • 2009.06.26 14:27:37mpbm

  Persze csak virtuálisan, és entert kell ütni, ha kész...

 • 2009.06.26 14:29:50vanka

  Hát én is Cser Kati fan vagyok!!! Mintha anyukám lett volna mellettem, olyan biztonságban éreztem magamat vele. Az én dokim szabin volt, így ügyeletesnél szültem, szerencsére nagyon a finisre jött be, oda se kellett volna:). Csak ez a fránya tisztító mizéria nem hiányzott, bár nem fájt annyira, mint a szülés. Sok helyen nem is csinálják, de Kati fontosnak tartja akkor az is!:) És miatta szülünk decemberben újra a Péterfyben, mert én mással nem vagyok hajlandó. Bár a többiek is nagyon aranyosak voltak! A dokimmal összeszokunk így a másodikra, szerintem neki is örülni fogok decemberben, meg lesz pofám szólni neki, ha vlmi nem tetszik...most szoktam meg a stílusát:).
  Dokikkal találkoztam az utolsó héten, mindig más nézett meg a túlhordás miatt, fájt is..., egyedül Kiánál nem, arany keze van, és ő jó fej is volt. Fel is vitték a dolgát, már csak magánban van, nem rendel a nőgyógyászaton.
  Én kétszobás alapítványiban voltam, hát jobb, mint a nem alapítványiak az ezer%, de remélem sikerül egy egyágyas kifogni. A látogatók miatt is, és az első éjszaka miatt, amikor még pihenhetnél, de a szobatárs babája nem hagyja:).
  Csecsemősök.. volt nagyon aranyos is, egy fiatal, hosszú vörös hajú lány, ő nagyon segítőkész volt, és volt még egy, de a nevüket nem tudom. Volt olyan, akihez nem szívesen mentem, de muszály volt. Nálunk nem volt gond a pótlással, amikor még nem volt annyi tejem, ők mondták a vizet, megmutatták én hogyan csináljam.

  ami meg a beöntés témát illeti én sem kaptam, eszembe se jutott, meg idő sem lett volna rá, sikerült is odatennem magamat, tök cikinek éreztem, bocsánatot kértem Katitól aki kiröhögött, hogy ne szórakozzak már.. aztán uramtól, ő sem ezzel volt elfoglalva, így utólag sem érzi cikinek.

 • 2009.06.26 14:37:36kozsu

  Sziasztok!
  A beöntés borotválós témához: Attól, hogy valaki kér borotválást és beöntést, mert nem zaavrja a dolog, attól még létezik olyan ember, aki ezt nem szeretné. Attól egyikük sem rosszabb a másikánál, mások az igényeik és kész. miért kell kényes, önző anyának gondolni azt, aki nem akarja egyiket sem?
  A beöntésről annyit, hogy szülés előtt nekem hasmenésem volt. Mondta szülésznő, hogy ez jó jel, készül szervezt a szülésre. De ha nem lett volna, és oda csinál az ember az szülőágyra az sem vész, mert az anya saját baktériumaival találkozna a gyerek, ha véletlenül megtörténne, és nem az veszélyes a gyerekre nézve, hanem sokkal inkább a kórházi idegen flóra. A temészetben sem steril minden.
  A borotválásról meg annyit, hogy az szintén az egéyszségügyi személyzet kényelmét szolgálja, ugyanis a gátmetszésnél könnyebben kivietelzehtő a varrás, és ha nincs szőrzet,akkor az nem szennyezheti be esetelegesen a műtéti sebet.

 • 2009.06.26 14:40:13Vierre_

  Én nem értem, próbáltam vissza keresni de nem találtam, ki hülyézett le kit? Ki írta, hogy kényes meg önző? Azért a szarás még is csak szarás, akárhogy is hívjuk, had döntse már el mindenki, hogy szülés előtt, alatt vagy utána akar. Lemaradtam erről a fikázásról.

 • 2009.06.26 14:40:46zugolvasó

  elárulok egy titkot: én ugyan kaptam beöntést, és mégis... sikerült egy-egy (szerencsére kisebb) adagot letennem az asztalra.
  és?
  senkit nem érdekelt, engem sem, mondhatnám pont leszartam ;)
  mindenesetre legközelebb is kérni fogok beö-t, mert nekem is jól esett.

 • 2009.06.26 14:44:53kecsegugu

  Most nem tudom már visszakeresni, hogy ki írt és mit, de a beöntésnek vagy nem beöntésnek van köze az aranyérhez? Úgy értem, hogy ha kapok beöntést, akkor kevésbé valószínű, hogy aranyér alakul ki szülés közben vagy fordítva...

 • 2009.06.26 14:55:40vanka

  Okoska..
  én úgy tudom, hogy szülési pozíció megválasztásában itt nem az a hozzá állás mint a Szt.Imrében. A szülőszobák bazi kicsik, épphogy elférnek benne a delikvensek. egy nagy van... de ha pl.:négykézláb akar vlki szülni, gondolom a szülésznővel, orvossal ezt meglehet beszélni.. van bordázsfal, és egy-két labda..nekem eszembe sem jutott pozíciót váltani, örültem, hogy élek, bár egy epidulális szülésnél gondolom más a szitu.
  Dúla szerintem szintén nem mindennapos..
  nincs se kád, se franciaágy... nagy a nyüzsgés olykor, mert nem óriási a szülészet.
  Rooming van, első éccaka, kint van a baba, aztán amiután megmutatták, hogyan kell tisztába tenni, köldököt ápolni, csak a fürdetésre viszik el őket. illetve beviszed ha szükséged van pihenése stb... cumit nem hiszem hogy adnak. kék fényről nem tudok mit mondani, hazamenetelről sem, bár nagy a forgalom, lehet, h. még örülnek is neki, de vissza kell vinni vizsgálatra gondolom....

 • 2009.06.26 14:59:11vanka

  ráférne a szülészetre és a csecsemőoszt.ra egy bővítés, felújítás, ha olyan lenne a környezet mint pl. az Imrében, akkor tutifrankó lenne... szerintem.. gondolom az ott dolgozók is erre vágynak..

 • 2009.06.26 15:10:58LV426

  gjuci
  És ettől már te különb is vagy, mint Maya?

 • 2009.06.26 15:24:26LV426

  Én ezt bssza meg nem értem!

  Hát biztos hogy ti itt mind a Péterfy-ben szültetek?
  Az egyik szerint álom volt az a pár nap és kedvesek a nővérek, a másik szerint rémálom és a nővérek állatok, csaknem kinyírják a gyereket!

  Ti UGYANAZOKRÓL AZ EMBEREKRŐL BESZÉLTEK ÍGY????

 • 2009.06.26 15:25:37Macskanya

  Zugolvasó: ez cuki volt!! :-DDD Ezzel aztán megnyugtattál. Sztem amúgy nem kell nekem, fog anélkül is menni előtte. Általános tapasztalat, nem szoktak gondjaim lenni e téren. :-DDD

  Kecsegugu: azt írtam, hogy amúgy lehet, hogy kérnék, de azért nem, mert már aranyerem van. Azt hiszem ott fosnék be azonnal, még a beöntéskor, ha buzerálnák. Legalábbis most. Van még 2 és fél hónapom jó esetben, hogy kiheverjem addig, de nem úgy nézek ki, hogy fog sikerülni...

 • 2009.06.26 15:43:07nyina&mika

  Macskanya, tök megértelek.
  nekem akkora aranyereim voltak a terhesség során, hogy kegyetlen. voltam vele orvosnál, azt mondta, nem akar vele semmit csinálni, mert tisztán látszik, hogy attól van, hogy a súly ránehezedik a beleimre. nem tudom, honnan vette, honnan látta, de lelövöm a poént, két héttel a szülés után teljesen magától elmúltak. mert öt volt belőlük, a legkisebb is akkora, mint két borsószem. a legnagyobbról nem beszélek, mert felidézni is felér egy kínszenvedéssel.
  a jánosban szültem, borotválást otthon elintézte a pasim, de ha beöntést akartak volna adni, jesszusom, nem tudom mit csináltam volna..
  kétszer sikerült szarni a szülőágyra, nem volt cseppet sem kellemes élmény, de kábé két másodpercig érdekelt. a szülésznő rögtön takarított, szegény pasim meg azt hitte, rosszul leszek a szagtól, úgyhogy fújta az arcom :D én akkor sok mindent éreztem, de szagokat nem.
  a szülés után nem a gátmetszéstől, hanem az aranyeremtől nem tudtam ülni másfél hétig. sajnos nem túlzok. fekve szoptattam, állva ettem.
  úgyhogy kitartás, ápolgasd, aztán szülés után se hanyagold el, ha nem múlik, irány a proktológus.

 • 2009.06.26 16:03:37bettibea

  Örülök, hogy dr.Kia másoknál is bejön. Szerintem vérprofi és tényleg arany keze van...Másodjára is nála szülök majd...:o) és mindenkinek ajánlom...

 • 2009.06.26 17:22:29kecsegugu

  LV426
  ezt nem a mentségükre mondom, sőt... a nővérek, orvosok hozzáállása sokszor attól függ, hogy mi az első benyomásuk rólad, és onnantól ők is úgy viszonyulnak hozzád, ahogy te hozzájuk. Persze ezt nem tehetnék meg, de ez más kérdés.

 • 2009.06.26 17:48:36baudolinA

  Most olvasom a Zindexen, hogy aszondja: "A jövő évtől végző orvostanhallgatók úgy lehetnek szakorvosjelöltek, ha megpályáznak egy kórházi állást, és vállalják, hogy a szakvizsga után még négy évig Magyarországon dolgoznak. A miniszter szerint ezt joggal várhatja el az állam, hiszen több millió forintot fordít a képzésükre." Nem akarnám, hogy orvosszidásba menjen el a dolog, egyszerűen csak az a kérdésem (jogászok előnyben), hogy ez a rendelet nem sérti a személyek szabad mozgásának alapelvét?

 • 2009.06.26 17:52:37Vierre_

  meg az Eu vonalát?

 • 2009.06.26 17:56:47csutkababa

  Vierre Baud
  Így indulás előtt :-) csak annyit, hogy szerintetek mennyire méltányos az a rendszer, amiben 30-32 évesen dolgozol először önállóan, nettó 100 körüli összegért, és addig tanultál mint állat???
  Egyébként egyszer már szóba került ez a röhözkötés, de akkor visszaszívták.

 • 2009.06.26 17:59:20baudolinA

  csutkababa,
  szerintem ismered a véleményemet. :) De ha mégsem, akkor szerintem méltánytalan.

 • 2009.06.26 18:07:39Vierre_

  CSuti szerintem is méltánytalan és te miért vagy még otthon?????????????????? Smink, ruci, belőtt séró aztán indulás. :))))))))

 • 2009.06.26 18:20:24baudolinA

  Bakker, félórája derült ki, hogy nem ma utazom el, hanem holnap. Szóval mehettem volna találkozni veletek. :((((

 • 2009.06.26 22:21:04Macskanya

  BaudolinA: sajna vszinű nem fogja, ha van eszük, akkor majd szerződést kötnek velük. Aki akar, úgyis elmegy majd...

 • 2009.06.26 23:26:27Vierre_

  Baud erről lecsúsztál. :))))))))))) De jövő héten még van esélyed. ;)))))))

 • 2009.06.27 00:54:50boszi77

  Én először a kórházat választottam, aztán orvost. Azért a Péterfyt, mert olvastam, hogy a legtöbb szülésznő szuper, hogy szinte minden doki tud epidurált (és sétáló epit), ami mindig elérhető, hogy nagyon jól császároznak és apa is bent lehet rajta, szabadon lehet vajúdni, vannak alapítványi szobák, a babákat nem tápszerezik, cumiztatják és rooming-in van + elég közel van ahhoz, hogy a dugó se legyen gond.

 • 2009.06.27 01:01:09Vierre_

  boszi tényleg bent lehet az apád?? Dejóóóóóóó. És bent volt? Én mondjuk nem szerettem volna, ha az apám bent van a szülésnél, de ízlések és pofonok.

 • 2009.06.27 01:03:14boszi77

  Tavaly augusztusban szültem ott.
  Vajúdhattam a folyosón állva, a zuhany alatt, zenére táncikálva, labdán, a szuper szülőágyon, saját vagy kórházi hálóingben, ehettem-ihattam, apa végig velem lehetett. De ezek szerintem a választott orvostól és szülésznőtől függenek nagyrészt. Nem siettettek semmit, csak ellenőrizték, hogy jól haladnak-e a dolgok és a szívhangot persze.

 • 2009.06.27 01:04:06boszi77

  hehe, nagyon vicces vagy íly késői órán :-))

 • 2009.06.27 01:06:38Vierre_

  nem, nem. Vicces is, ez igaz, de keményen tikkes is... Van egy mozgalmunk. Az FNA. Gyere állj be közénk és tedd magadévá a mottónk: A FAszim Nem az Apám. :)))))))))))))

 • 2009.06.27 01:14:19boszi77

  A csecsemősökről hallottam előtte rosszat, de megpróbáltam felkészülni, már amennyire egy túlérzékeny elsőszülő erre fel tud.
  Az első éjjelen a babák a csecsemőosztályon vannak megfigyelésen, onnantól az anyukáknál, csak az esti kb. 5 perces fürdetésre, mérésre kell őket bevinni, meg egy vizitre napközben, ha jól emlékszem.
  A kisfiam nem akart szopizni, határozottnak kellett lennem, mert maguktól nem adtak neki semmit, de amikor bevittem, akkor kapott enyhén cukros vizet, már ráfért. Aztán megkaptam a poharat és onnantól rám bízták. Mikor még mindig nem szopizott, akkor volt ott egy tündér csecsemősnővér és ő minden eszközt bevetett, hogy működjön a dolog végre és sikerült. Amikor panaszkodtam, ajánlottak bimbóvédőt, amikor kértem, megmutatták a pelenkázást és köldökápolást másodjára is. Szóval agilisnak kell lenni velük, meg nem felvenni, ha olyat mondanak, vagy nem törődnek az emberrel, mert szót lehet velük érteni egy kis jóindulattal, szerintem.

 • 2009.06.27 01:28:18boszi77

  én általában a páromként említem, de utalva az apás szülés fogalomra használtam ezt itt, szóval no para

 • 2009.06.27 01:30:46Vierre_

  ebben az esetben mélységes nyugalom tölt el, szívemről legördül a kő és immáron nyugodtan alszom :))))))))))) mert ez kardinális kérdés nálam.

 • 2009.06.27 01:31:45Annipanni

  En is orvost valasztottam es igy kerultem a Peterfy-be. Nalam is fontos szempont volt,hogy szukseg eseten kerhessek epiduralt. A szules nagyon jo elmeny volt,igaz, hogy en bordasfalat,labdat,meg ilyeneket nem lattam. En haton fekve vajudtam vegig. A csecsemosok szerintem is szornyuek voltak, tisztelet a kivetelnek. Ahhelyett,hogy rendesen megtanitottak volna a mellretetelet, a szobatarsamnak es nekem is bimbovedot ajanlgattak. Ezzel sikerult is betenni a kaput a normalis tejtermelesnek. A legjobb sztori az volt,amikor szoptatas elott es utan is meg kellett meretni a babat a csecsemossel. Szopizas utan kevesebbet mutatott a merleg,erre ramripakodott a nover, hogy "Anyuka! Mit csinalt maga ezzel a gyerekkel? Kevesebb a sulya,mint szoptatas elott!!"

 • 2009.06.27 01:37:24boszi77

  Kétágyas szobában voltam és bár tündéri volt a szobatársam és a kisfia sokkal csöndesebb az enyémnél, a sok rokonlátogatás azért kellemetlen volt, mikor szoptatni próbáltam, talán ezért is sikerült olyan sokára. Egyedül a napi vizit volt kellemetlen, mert elég ridegek voltak és semmit sem segítettek.
  A takarítónők nagyon korán jöttek takarítani, de azért hálás voltam nekik.

 • 2009.06.27 01:37:39Vierre_

  A bimbóvédőről írtunk többen is a 39. hétnél, meg van a véleményem róla. VAn, hogy valóban kell, de többnyire a szoptatási technika nem jó. Ha az rendbe jön, nem kell védő.

 • 2009.06.27 01:45:43Annipanni

  Ket, bimbovedovel vegigszenvedett, het utan egy magan szoptatasi tanacsado mondta,hogy semmi szukseg a bimbovedore, csak a babat kell jol racuppantani a bimbora es kesz. Utana mar vigan ment a szoptatas,csak a tej nem lett eleg.

 • 2009.06.27 01:47:27boszi77

  Nekem akkor már segített a bimbóvédő, mikor ajánlották, javult a helyzet, nem is volt gondom utána. Tényleg nehéz volt néha elviselni a stílusukat, de próbáltam megérteni, hogy nem tudják, milyen bántóak ezek a dolgok. Hát igen, a mellretételt jobban is taníthatták volna, tisztelet a kivételnek. De az egyik legridegebb csecsemős is bíztatott, hogy fog ez menni, bimbóvédő nélkül is. De az igazi segítség kicsit későn jött, mert elég sokat fogyott a gyerek.
  Második éjjelre is beadhattam a gyereket, mivel hajnalban szültem és nem aludtam akkor két óránál többet és a zuhanyzóban majdnem elájultam, hárman kanalaztak össze, szóval ki voltam kicsit.

 • 2009.06.27 01:54:00boszi77

  A szüléselőkészítő tanfolyamokon meg lehetett nézni a szülőszobát + a szülésznő is megmutatta, amikor nem volt nagy forgalom, így tudtam, hogy van labda, magnó, vajúdószék, és az egyik szobában mutatóba egy bordásfal is. Mivel imádok zuhanyozni, vittem saját zuhanyfejet is, mert az ottani nem tetszett. Epivel is fel tudtam kelni, de ez valószínüleg egyénenként más, ki hogyan reagál rá.

 • 2009.06.27 11:19:26sony

  A bimbóvédővel volt egy 'nagyszerű' élményem. A gyerkőc némi kezdeti nehézség után ügyesen cicizett. Egyszer viszont kisebesedett a mellem. Hurrá, szerencsére még a szülés előtt vettem bimbóvédőt, nemtudommárki jótanácsára. Ez lesz a megoldás! Feltettem, belekezdtünk a szeánszba, a gyerek kinyújtotta a nyelvét, konstatálta, hogy egy nem cici, hanem rágóka, és úúúúgy de úúúúgy ráharapott, hogy szikrákat szórt a szemem. Nem próbáltam mégegyszer :)

 • 2009.06.27 17:21:31barbicsek

  Nekem egészen friss élményem van a Péterfyvel kapcsolatban, mivel 11 napja szültem ott...

  Én sem kórházat, hanem dokit választottam, ezért mentem oda. A csecsemős nővéreknél tényleg vannak nagyon bunkó emberek, konkrétan kettő, akiket eltiltanék a gyerekek közeléből, hihetelten durvák és minősíthetetlenül bánnak az anyákkal is. Ez két szőke nő. A többi viszont nagyon kedves, a főnővér köztük egy tünemény, mindent elmondtak, megmutattak (nekem második gyerek, sok újdonságot nem láttam), még alá is kellett írni, hogy részt vettünk az oktatáson :)

  A dokik közül Bolesza doktornőt választottam, de szerencsém volt nekem is Kia doktorhoz, akit amúgy bármikor, bárkinek merek ajánlani, nagyon kedves és lelkiismeretes orvos.

  Valaki említette Kis Eleonórát, aki gyerekorvos és emellett szoptatási tanácsadó is. Őt én is nagyon megkedveltem, nekem is rengeteget segített a szoptatásban.

  Összességében azt tudom mondani, hogy mivel kórházról beszélünk, nem tudja pótolni az otthoni létet, ezért biztosan mindenkinek vannak rossz tapasztalatai is, de nekem több a pozitív, mint a negatív élményem.

 • 2009.06.28 18:19:18geba

  Jót röhögtem a kakis mizérián tegnap. Köszi!

  Vierre_! Ez a Faszim nem az apám mozgalom érdekes.
  A szüleim soha nem hívták egymást Apának Anyának, úgyhogy amikor megtanultam beszélni én is a keresztnevükön szólítottam őket. Aztán később úgy hogy Angéla Anya. A Nagyiaim ki voltak ezen akadva, valószínüleg ők tanították meg nekem, hogy mondjam rendesen. Na szóval amikor terhes lettem, a férjem néha Anyának szólított, én meg kikértem magamnak, hogy én nem vagyok az anyja. Szegény betudta a hormonoknak. Aztán mikor megszültem kicsivel több mint 1 éve, megint elkezdte, de én akkor is visszautasítottam ezt a megszólítást. A fura az, hogy mostanában kezdek úgy beszélni magamtól, mondjuk főleg a gyerekekkel, vagy ha ők is ott vannak, hogy anya azt meg azt csinálja gondolja stb. Ha véletlenül Anyának szólít a férjem, nem ugrok neki, sőt, egyszer már őt is Apának szólítottam (ezen magam is meglepődtem). Szerinted csak engedtem a külső nyomásnak, vagy csak most váltam anyává (tőlem még ez is kitelik), vagy jobban tenném ha többet törődnék a Pasimmal, mert bajok lesznek?

 • 2009.06.28 22:40:50Annipanni

  OFF
  Engem a fiam nemreg a keresztnevemen kezdett el szolitani. Eleg furi. Neha hiv anyanak is. Mar kertem ot ketszer,hogy inkabb Anyanak hivjon,de valamiert ragaszkodik a keresztnevemhez. Valakinek van ilyen tapasztalata?

 • 2009.06.28 23:02:34dodóó

  AnniPanni,engem a lányom 90%-ban a nevemen szólít.
  Apját is szokta de nekem szinte mindig a nevemet mondja.


  Kívülállók szokták furcsállni a dolgot.

 • 2009.06.28 23:34:00Annipanni

  2009.06.28 23:02:34dodóó

  Hat igen, nem egy szokvanyos dolog. Arra is gondoltam,hogy a jatszopajtasat latja bennem inkabb es ezert jon a szajara konnyebben a nevem. Vegulis nem zavar igazan :)

 • 2009.06.29 13:57:04geba

  Hát akkor hívjátok egymást apának! Ha játszópajtásnak gondol az másban jön ki.

 • 2009.06.29 21:27:17esze

  Két simát szültem a Péterfyben. Egyet a Kecsegugu féle párosnál (Kia + Adri), a másodiknál Bea volt a szülésznő. Mindhármukat imádom.
  Nekem amit hibáztak a csecsemősök, azt igyekeztek rendbe is hozni. Elfelejtették a gyerekorvosnak odaadni vizitkor a gyerekem, ezért nem akarták kiadni éjjelre.
  Viszont véresrongy voltam, hogy saját felelősségre 3 éjszakánál többet nem akartam bent tölteni a 2. gyerekkel. Pedig a vérképem alapján vért is adhattam volna.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta