Hétvégi programok: Szünettel "terhelve"

És elkezdődött, itt van a szünet, kitört a VAKÁCIÓ, a gyerekeim hanyatt dőltek a sokáig alvásban és a végtelen szabadidőben. A legelső napokban, ami egyébként olyan félfenekes volt, nem tudták elképzelni, hogy lesz olyan, amikor alig várják, hogy megkezdődjön az óvoda és a suli. Szerencsére jó sok gyerekprogramot szerveznek, reméljük, az idő is alkalmas lesz szabadtéri programokra.

BUDAPEST.

T-HOME Gyerek Sziget

Bár az időjárás nem kegyes mostanában a szabadtéri eseményekkel, a T-Home Gyerek Sziget hétvégi programjai már kellemesebb időben fognak zajlani a meteorológusok szerint, így már most érdemes készülni Szalóki Ági koncertre, Poronty Cirkuszba, Bábakalács Bábszínházba, vagy éppen kézműveskedni, tortacsatázni és Bujutsu-kai Kensi ryu harcművészeti bemutatót nézni. Mindez a Hajógyári-sziget nagyrétjén lesz, június 27-én, 28-án, ingyenes programsorozat keretében, ott, ahol nem csak a kicsiket, hanem a nagyokat is remek programok várják.

A Bohóctanyán világszámokat tanulhatnak a kölykök, a Tantrix és trax labirintusban kalandozhatnak, a Víz Sziget helyszínen lesz vízfestés, Vízválasztó-víztakarékosság- játék, és sok mindent megtudhatnak az érdeklődők ivóvizeinkről, vízbázisainkról, környezetvédelemről. Persze lesz még Utcaszínház, Vándor Vurstli, Ability Park és vár mindenki Pöttyös Kapitány csodálatos világa. A szervezők biztatnak mindenkit, hogy biciklivel vagy hajóval jöjjenek, és nem csak azért mert egészségesebb és kalandosabb, hanem mert gyors és környezetbarát is.

Városligeti Műjégpálya

Vasárnap 10:30 órától igazi búcsú lesz a Ligetben, ahol a hagyományos programok mellett a hangsúly a zenén lesz. 11:00 órától mesemusicalek lesznek hallhatóak, majd 14:00 órától bábcirkusz és 15:30-tól a Szeleburdi Meseszínház előadásában a Lúdas Matyi lesz látható, 17:00 órától pedig népzenei koncertek lesznek. Mindemellett kézműves foglalkozások, gyerekjátszó és mutatványosok várják a helyszínre látogatókat.

Művészetek Palotája előtti tér

A 2. Gyerek Arc Pályázat témája idén az volt a 6-14 éves gyerekek részére, hogy tervezzék meg a környezetüket olyanra, amelyben szívesen élnének, környezettudatosan. A kiállítás ingyenesen látogatható egészen június 30-ig, ahol több mint hétszáz alkotás tekinthető meg.

Olvasóliget

Június 20. és szeptember 6. között, az Olvasóliget „mozgalom” és kezdeményezés együttműködik a „Veszíts el egy könyvet” mozgalommal. A cél az olvasás szeretetének erősítése, a kezdeményezés pedig indirekt módon közelíti meg a témát. Nem a könyvtárakba csábítja az olvasni vágyókat, hanem a könyveket viszi el a tömegekhez. A programok helyszínei a Holdudvar előtti rész, Szabadság tér, valamint kávéházak, könyvtárak, Balaton parti strandok, ahol a felolvasások, szöveghallgatások erősítik a közösségi élményt.

VIDÉK

Zánka

A Gyermek és Ifjúsági Centrum ad továbbra is otthont az V. Nemzeti Lovas Fesztiválnak június 26-28-ig, ahol a cél a magyarság élő jelképének, a lónak bemutatása, lovas hagyományaink és a lovas kultúra szélesebb körben való megismertetése, a Balaton-felvidék természeti szépségeinek és gasztronómiájának bemutatása.
Jegyárak: Napijegy: 2000 Ft, bérlet: 6000 Ft

Győr

Június 26-27-ig a Radó-szigeten, a Szent László Napok keretében, melyet a több mint 400 éve Győrött őrzött Szent László ereklye tiszteletére rendeznek, számos érdekes programon vehetnek részt az oda látogatók. Nem csak különböző színházi és táncos bemutatók szórakoztatják a közönséget, hanem a gyerekek örömére lovagi tornabemutató és mesterségek bemutatója lesz látható, valamint mesterségek bemutatója és kézműves kirakodóvásár is lesz, körhintával és ügyességi játékokkal. A programok 10:00 órától kezdődnek.

Gyula

A Körös-völgyi Sokadalom elnevezésű rendezvénnyel kedveskedik Gyula június 26 és 28. között a látogatóknak a Gyulai Vár előtti téren. A három napos ünnepen számtalan népi együttes mutatkozik be a közönség előtt, tánc és ének bemutatóval, valamint a III. Országos Gyerek Néptánc Fesztivál gálaműsorát is megtekinthetik az érdeklődők. Emellett lesz pogácsasütő és mézeskalács-díszítő és kosárfonó verseny is, s finom, szabadtéri ételeket is kóstolhatnak az éhes vendégek.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Na, igen, kétféle szülők léteznek ilyenkor nyári szünetben, az egyik, aki meg tudja valósítani a gyerekmentességet, a másik, aki hatványozottan nem. Az első esetben mákja van a szülőknek, mert vagy tábor-kompatibilisek a kölkök már, vagy van mozgósítható rokon, aki egy vagy több hétre bevállalja az aprónépet, amíg a nagyok törik a követ. Ez pedig, még ha nehezen is valljuk be, akkora királyság lehet, mint mondjuk a főiskola után, amikor elkezdtünk dolgozni, de szabadok voltunk, mint a madár. A Jézuskától, vagy bárkitől csak egy picike gyerekmentes övezetet kérek, mondjuk elég csak két napra redukálva.

Ha emlékeztek még egy előző generáció borittas, szabad és lázadó eszmékkel átitatott művésztársadalmára, akkor biztosan mond nektek valamit Dinnyés József, aki, számomra legalább is, a semmiből bukkant megint elő és Győrben a Bezerédi kastélyban lép fel pénteken 21:00 órakor. Aztán mazsolázás közben bukkantam rá a Dögös Csajok Klubjára Pécsen (péntek, Lépcsőház étterem) , és elmerengtem, hogy a lányok miféle indíttatásból mennek el, mert a pasikat azért megértem, aztán vagy csalódnak, vagy nem. De hát így megy ez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek