SZÜLŐSÉG

Lombiktörténelem: Lehet-e Istent játszani?

2009. június 25., csütörtök 12:12 |

lom

Üveghengerben fejlődő magzatok központi köldökzsinórra csatlakozva, felnőtt klónok a fölébredés pillanatára várva, apa és anya nélküli születés. Ezek a képek ma még csak fantasztikus filmekben létezhetnek, a tudomány rohamos fejlődése azonban egyáltalán nem zárja ki, hogy egyszer majd a valóság részei lehetnek ezek a ma még erkölcsileg is kérdéses beavatkozások.

Pedig nem is olyan régen, egészen 31 évvel ezelőttiig, a lombikbébi fogalma is futurisztikus álom volt csupán, s nem kisebb vádakkal támadták az első lombikterhességet létrehozó orvosokat, Robert Edwards-t és Patric Steptoe-t, mint az erkölcstelenség és etikátlanság.

1978. július 25-én született meg Nagy-Britanniában a Bourn Hall meddőségi klinikán Louise Brown, az első lombikbébi, miután a fent említett orvosok egyetlen petesejtet leszívtak Lesley Brown petefészkéből. A petesejtet egy üvegtálkában megtermékenyítették, majd visszaültették az asszony méhébe. Bár a beavatkozás sikerességére igen kicsi esélyt láttak, kilenc hónap múlva óriási sajtóérdeklődés közepette mégis megszületett az első lombikkislány. A már tíz éve folyó kutatás sikere olyan kérdéseket vetett fel, mellyel eddig csak elméletben kellett foglalkoznia az orvostársadalomnak. Ugyan a szakértők többsége már az első lombikbébi születésekor is elfogadta a gyermektelen házaspárok számára nyílt páratlan lehetőséget, etikailag komoly fenntartásokkal álltak a testen kívüli megtermékenyítés továbbfejlesztése előtt.

A problémák alapvetően túlmutattak azon a filozófiai kérdésen, hogy az ember játszhat-e istent, s beavatkozhat-e a „teremtés” folyamatába. Olyan kérdések elé állította a tudomány az orvosokat, biológusokat és jogászokat, melyek gyakorlatiasságuk ellenére komoly erkölcsi vonatkozással bírtak. Hogy mi legyen a sorsa azoknak az embrióknak, melyek nem kerültek beültetésre, jogilag elfogadható-e a „felesleges” megtermékenyített petesejtek megsemmisítése, az azokon való kutatás, nem kisebb problémaként jelent meg az új technikával együtt, mint a béranyaság, donor-apaság kérdései.

Az első lombikbabát fél év után követte, szintén a Born Hall klinikától egy fiú lombikbébi, az első ikerpár pedig 1982-ben született, szintén Nagy-Britanniában. Louise Brown születése után öt évvel áttörő eredményt értek el amerikai kutatók, akik megoldást találtak a beültetés után megmaradó embriók sorsára. Ekkor derült ki ugyanis, hogy az embriókezdemények fagyasztott állapotban tárolhatóak és egészséges gyermek születhet beültetésükkel.

Mára már világszerte nyújt segítséget a meddő házaspároknak a beavatkozás, igaz, továbbra is csak a gazdag országokban élők kiváltsága marad, s évente negyedmillió lombikbébi születik a világon. Nem csak „egyszerű” beültetésekről beszélünk, hanem meghökkentő lehetőségekről is. Kiválasztható például indokolt esetben az embriók közül az, mely nem hordoz genetikai betegséget. Nem csak sperma, hanem petesejt-donorra is lehetőség van, s jogilag halott apától is születhet gyermeke a nőnek .

A mesterséges megtermékenyítés számos további kérdést hagy nyitva, melyek megítélése továbbra is megosztja a társadalmat. Szakértők szerint a témával kapcsolatos szabályozások csak ideális társadalomra vonatkozhatnak, az egyes állásfoglalások ugyanis mindig szemben állhatnak mások világnézetével. Ez alapján etikátlannak minősül kényelmi szempontokból lombikterhességet létrehozni, olyan kísérleteket végezni embriókon, amelyekre állatmodell is alkalmas, kifejezetten kísérlet céljából létrehozni preembriót. A genetikai módosítások nem betegség megelőzése céljából, valamint a klónozás hasonló elbírálásban részesül, akár csak a születendő gyermek nemének megválasztása, kivéve nemhez kötődő örökletes betegségek esetében.

Magyarországon 1993-ban végeztek először méhen kívüli megtermékenyítést a Szent János Kórházban (Dr Konc János), azóta 12 helyen van lehetőség hazánkban erre. A hazai statisztikák igen biztatóak, Európában a sikeres beültetések tekintetében az ötödik helyet foglaljuk el.

forrás: hvg.hu; Orvosi Hetilap, 1992. 10-13. szám-ETT TUKEB (Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottság állásfoglalása a humán reprodukció új módszereiről

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.26 01:16:44másutt

  wish, can, itt van egy grafika arool, mit csinalnak:
  http://www.nytimes.com/slideshow/2007/08/01/health/100189Breastreductionmammoplastyseries_index.html
  meg lehet nezni, nem felelmetes
  igen, a mellbimbot at kell helyezni.
  vannak, akik tudnak utana szoptatni, vannak, akik nem.
  en azt gondolom, hogy szeretnem rendeltetesszeruen hasznalni a melleimet, ha mar 25 eve cipelem oket.
  ha befejeztem, usgyi.

  itt vannak meg elotte/utana kepek, nagyon erdekes. (latszik, hogy a bimbotol lefee lesz egy heg...)
  http://mofidplasticsurgery.com/index.cfm/ProcedureNameID/20/PageID/5187

  az OSSZES plasztikai sebeszi beavatkozas kozul egyebkent a mellkicsinyitesnek a legnagyobb post-op elegedettsegi indexje.
  Az egyetlen banat, amit ki szoktak fejezni, az az, hogy "miert NEM csinaltattam meg ELOBB?"

 • 2009.06.26 01:27:43Vierre_

  másutt, azért egy kettő semmivel nem lett jobb mint volt. Illetve rosszabb, mert nagy és lógós volt de legalább szimmetrikus. Van olyan ami jól sikerült, de ha ez ilyen random akkor én nem vágnék bele.
  Én is rajta vagyok egy korrekciós műtéten, de nekem nem ez a típusú kell majd.

 • 2009.06.26 03:53:43Neocon

  Ehem, masutt, lenne hozzad par szemelyes kerdesem (nem neked, nekem szemelyes, gyerekszuleteses dolgok). Ha megdobnal egy emaillel az alteracvalley@ gmail.com-ra azt megkoszonnem.

 • 2009.06.26 04:02:57cozumel

  Rita

  marpedig van ilyen fasza kollagen, nem csak Endzsinek, hanem nekem is :))
  Egy darab csikom nem lett az ikrekkel, pedig volt hasam rendesen.
  De megnyult a bor. Sose lesz olyan feszes, mint volt, es az izmok sem zsugorodtak vissza teljes mertekben.
  Vagy megcsinaltatom egyszer, de leginkabb nem hiszem....:)
  Aszongyak, a hasplasztika pont annyira faj, mint a csaszar, haaaat, nem vagyok benne biztos, hogy vegig akarnam csinalni.

  na meg, utana 6 hetig nem lehet edzeni, azt meg egyszer eleg volt kibirni ep esszel :D:D

 • 2009.06.26 04:09:10rita a felcser

  En elhiszem,de ez a ritkabb.Siman elkepzelheto,hogy o is a nyolvan szazalek.

  JAj istenem,mint mondtam,hiszen ez egy foldreszallt angyal,nem emberbol keszult.
  Angelina,gyere segits ,Cernobilban sugarzik a szarkofag,csak te tudod megoldani!!!

  A hasplasztika jobban faj ,mint a csaszar !!!!!!!

 • 2009.06.26 04:13:43rita a felcser

  Akinek nem reped a bore,annak nem szarodik el a vaginaja szuleskor,nem nagyon szakadnak az inai stb....

 • 2009.06.26 07:52:04drlucifer

  Bromwyn!
  Magyarországon hasplasztika szintjén 300-600 ezer körüli árakat hallottam attól függően, hogy beszáll -e a TB, vagy sem. Szülés utánit indokolt esetben finanszíroz. Pl. barátnőmnek teljes egészében fizette.
  A műtét után 6 hétig pihi, kb. 2 hétig SEMMIT nem emelhetsz, kapsz egy dögös haskötőt és nagyon gáz, amíg a varratot ki nem szedik. A köldököt külön varrják a hasfalhoz, nekem azt mondták, az a varrat extra gáz. Én kb. ennyit tudok, a végeredmény szép, csak nagyon meg kell nézni, kinek a kése alá fekszel.

 • 2009.06.26 08:30:20Bromwyn

  Köszönöm a válaszokat. Azt hiszem, ebben az esetben maradok a hagyományos módszernél, végül is nekem csak azzal a pár deka zsírral van ott gond. Csak nagyon utálok tornázni sajnos. :(

 • 2009.06.26 08:36:58Bromwyn

  Rita, Te nagyon utálhatod Angelinát! Mit vétett?

  Én nem mondom, hogy különösebb rajongója lennék, de simán elhiszem (tudom!), hogy nézhet valaki így is ki szülés után, műtét nélkül. Én sajnos nem (kivéve a csíkok hiányát), de több közeli barátnőm is van, akik mindenféle megerőltetés nélkül úgy néznek ki két gyerek után is, mint a filmsztárok meg modellek. Tökéletes alak, szép bőr, semmi csík vagy löttyedt bőr. Photoshop, műtét, sőt, smink nélkül is. Együtt járunk úszni és szaunába, így pontosan tudom. Én sajnos nem vagyok ilyen szerencsés. És igen, szülés közben sem repedtem, nem kellett ölteni sem. Ez is a kollagénon múlik?

 • 2009.06.26 09:52:42geba

  Egy plasztikai sebésznek megmutattam az ocsmány hasam. Minden héten megkérdezi egy járókelő aki megcsodálja a 14 hónapos ikreimet, hogy mikorra várom a következőt, amit nem is csodálok, mert úgy nézek ki mint egy 5 hónapos terhes, csak a köldököm sokkal feljebb van mint kellene. Arra számítottam, hogy striás leszek, meg nem lesz a hasam többé olyan lapos kockás mint volt, de ez azért túlzás. A doki azt mondta,hogy szétnyílt a hasizmom. Csípőcsonttól csípőcsontig vágnának, alányúlnak, és összébbvarják az izomkötegeket. A császársebem nagyon lent van, ha nem olyan ügyes a szülészdokim, azon át is lehetett volna. Mindez 3-600 e Ft körül van. Mivel még szoptatok nem aktuális, de lehet hogy egyszer megreszkírozom. Bár nem értem miért nem támogatja a TB.

 • 2009.06.26 09:57:57drlucifer

  Geba!
  Ha szétnyílt a hasizmod, akkor legalább részben kell, hogy támogassa a TB. Merthogy ez nem hobbiplasztika, hanem szükséges. Barátnőmnek szétment hasizom+köldöksérv okán a teljes összeget kifizették. A császársebnél mindenképpen nagyobb vágás kell, de nagyon lent van a vágás, bikiniben sem fog látszani semmi.

 • 2009.06.26 10:34:14geba

  Ja mióta a doki megkérdezte nem fáj-e azóta érzem:)
  Nem akarok nyávogni(de azért nyávogok), mert van két egészséges gyerkőcöm (hála Isten), de még egybe részes fürdőruhát se vennék fel. Már nézegettem a brendonban a kismama szoknyás vagy tankiri szerű darabokat. Most is egy kismama melegítőben vagyok. Csodálom azokat, akik ikresek, és csak a normális szülés utáni nyomok látszanak meg rajtuk, vagy az sem.

 • 2009.06.26 10:36:15geba

  meg nehéz megbízható dokit találni

 • 2009.06.26 11:08:07drlucifer

  Geba!
  Dobj egy mailcímet, ismerek rendes, megbízható dokit. Láttam az ikres hasakat is, amiket stoppolt, szépen dolgozik. Ha gondolod, lebeszélem.

 • 2009.06.26 11:55:15szenilla

  másutt: persze hogy nem kell se a szakács, se a nanny(k), leginkább iróniának szántam, bár néha biztos sokat segítene. Fawcettről azt olvastam, hogy kihullott a haja... lehet, hogy a parókakészítővel haldoklott? Egyébként RIP és nagyon sajnálom, borzasztó, ami vele történt.

  rita a felcser: én is több hihetetlen csinos (több gyerekes)anyukát ismerek. Szóval marad a tuti érv: genetika. És Angelina Jolienak, lássuk be, kijutott belőle bőven.

 • 2009.06.26 12:03:08szenilla

  Ja, azért vissza az eredeti témához (lombik), múltkor olvastam Feldmár Andrástól, hogy kíváncsian várja a lombikos generáció felnövését, mert szerinte többen meg fognak fordulni pszichológusnál/pszichoterapeutánál közülük.
  Ha abból indulunk ki, hogy sejtszinten minden információ raktározódik, akkor azért érdekes(?) bevésődött "élmény" lehet akár a petri-csésze, akár a fagyasztás...

 • 2009.06.26 12:18:56jazmine

  "lombikos generáció felnövését"???
  A Ratkó-korszakosokét nem várta vagy az OTP gyerekekét? Nincs elég anyaga bántalmazott (spontán)gyerekekből? Esetleg a császáros, tápszeres, bébikaját evett gyerekek? Vagy pont ideje lenne vizsgálni, h milyen lelkületűek lesznek a misszionárius/kutya stb. pázban fogantak?
  Komolyan megáll az eszem. Évi 2000 gyereket generációnak nevezni. Mellesleg ezeket a gyereket garantáltan akarták/tervezték, várták. Az, h lombikkal születtek csak egy aspektusa az életüknek, ami a későbbiekre kevésbé hatással összevetve mondjuk azzal, h vallásos nevelést kap-e, csonka családban nő-e fel stb...

 • 2009.06.26 12:51:52drlucifer

  Jazmine!
  Ne húzd fel magad. Majd 20 év múlva referálunk Feldmár úrnak, hogy lelki nyomoronc lett e a kémcsőben kutyult kölkeinkből...:P

 • 2009.06.26 12:55:17jazmine

  Á, nem felhúzom magam, tényleg nem értem, h értelmes ember, ilyet komolyan gondol. Mondjuk, ha visszagondolok pár vitára, akkor kevésbé vagyok meglepve. Olyan ez nekem, mint a folyton emlegetett "gyerekszerető nemzet vagyunk". Aha. Biztosan ezért nem állnak meg az esetek 95%-ban normálisan a trolisofőrök, hogy fel tudjak babakocsival szállni, esetleg ezért nem engedik ki a rámpát, ami nemcsak nekem lenne segítség, de a utasok 50%-t kitevő öregeknek is...És ehhez a fenekük alatt van egy drága, alacsony padlós, akadálymentes eszköz, amit pont ezért vettek meg...

 • 2009.06.26 13:05:24jazmine

  Okoska, elvileg lehet több, mint most, mivel több gyerek lesz, aki lombikkal született, mint jelenleg, egyszerűen a statisztika miatt, nem a sejt-emlékezet miatt. Ettől még kiváló sikkek sorait lehet majd írni erről is, amivel majd tovább építhetjük a barikádokat, bekerül majd a mokkába, mónikasóba direkt hívnak problémás lombikfelnőtteket és éljen, megint vagy bizonyíték a gonosz tudósok életidegen módszereire és jól ki lehet rekeszteni embereket.

 • 2009.06.26 13:19:24rita a felcser

  JA,persze,van aki nagyon jol nez ki szules utan.En se nezek ki rondan,nehogy azt hidd,van hat strian oszt kesz,izmos vagyok es feszes.
  De az ikres mese miatt hihetetlen.

 • 2009.06.26 13:21:03rita a felcser

  Persze , a gatrepedes fugg a striaktol.A pubmeden ket eve vizsgaltak sok not ezzel kapcsolatban. JA,hogy az orvosok nem mondjak?Persz,hogy nem.

 • 2009.06.26 13:27:38drlucifer

  Kicsit OFFolok:

  Mi a szarért kell 2-3 naponta a lombikosokat basztatni??? Elég baj az nekünk, hogy nem ágyban-párnák közt készül a gyerkőc. Istent játszani? Na ezt végképp hagyjuk.
  Talán megjelenhetne egy poszt a lombikprogramról, a megelőző vizsgálatokról, meg az egész cirkuszról, amivel jár. És akkor némi infó birtokában lehet véleményt nyilvánítani.
  Magam részéről éljen soká, aki megálmodta, kitalálta és éljen soká mindenki, aki ezzel foglalkozik.

  ON.

 • 2009.06.26 13:28:47drlucifer

  Rita!
  Nekem az első terhességnél nem voltak csíkjaim, viszont repedtem. Hogy is van ez?
  A második terhességről nem tudok ezügyben nyilatkozni, csíkosodtam, de csaszi volt.

 • 2009.06.26 13:31:59jazmine

  drlucifer, aha, ne húzzam fel magam :D

  Elsőnél semmi csík sehol (csak a szopi alatt a melleimen), jó nagy repedés. Ikrekkel striák, semmi repedés, igaz, ekkor már "ismert" a doki ebben a vonatkozásomban... És az elsőnél is főleg azért repedtem, mert túl gyorsan szültem...

 • 2009.06.26 13:36:39drlucifer

  Jazmine!
  Az első babám nekem is iszonyatos tempóban érkezett. Délután 3kor elfolyt a magzatvíz, este fél 7 után a hasamra tették.

  Nem húztam fel magam egyébként, csak már unom, hogy érdemi infó csak annyi jelenik meg a lombikról, amennyit mi bepötyögünk, a vélemények meg jönnek. Úgy, hogy a többség nem tudja, mivel jár.

 • 2009.06.26 13:42:29jazmine

  Nálam a nagytól csak a kicsik voltak gyorsabbak. Elsőnél első fájástól a stoppolásig 3 óra, a kicsikkel 2. A férjem (és a doki) épp beért a kitolásra. 3. terhességet nem is merek vállalni, csak ha a doki a szomszédba költözik :D

 • 2009.06.26 13:44:24drlucifer

  Jazmine!
  Nekem az ikrek császárosak voltak...

 • 2009.06.26 13:58:58szenilla

  Azért lehet, hogy az se mindegy, hogy mekkorák azok az ikrek, meg persze a has? Jó, mindenképp nagyobbak, mint egy gyerek, (vagy mégsem?) de pl nem mindegy, hogy 2 kg-osan, vagy 3 kg osan születtek. Most kizárólag a hasra, striákra vonatkozólag. A csíkosodás-szakadás teória mindenesetre érdekes.

  Lombik-ügy: aki kitalálta kétségkívül zseni volt, de akkor is necces az ügy sok szempontból. és ez nem csesztetés. Ha nem lehetett volna másként gyerekem, mentem volna én is, az tuti. De azok a kérdések, felvetések, amik a cikkben szóba kerülnek, bennem is felmerültek már.
  Feldmár meg a lombikos gyerekek? Minden tiszteletem Feldmár Andrásé, szerintem zseniális a pasi, bár ezt csak az írásai alapján mondom. Az, hogy létezik sejtszintű emlékezet, az számomra nem lehetőség, hanem tény. Mint ahogy az is, hogy a lombikban foganás, avagy a mélyhűtőben időzés "stressz". Hogy ez a későbbiekben okoz-e problémát, vagy sem, az sok mindenen fog múlni. Nem szükségszerűen, de jöhetnek olyan analóg események, helyzetek az adott személy életében, hogy a végén bizony terapeutánál köt ki - jobb esetben.

 • 2009.06.26 14:49:12Vierre_

  Feldmár Bucit én mindenkinek csak ajánlom bár marcangolóval dumáltuk, hogy sajna kezd szektásodni, ennek ellenére még mindig élmény, voltam előadásán, nagyon jól éreztem magam, kérdésem is volt felé, köbö azt a konklúziót vonta le akkor nekem, amit én is magamnak, de jól esett a megerősítése. A tudatállapotok szivárványa egy érdekes könyv és előadás, de mint minden más hasonló témában ebben is tartom a mértéket és nem vagyok fanatikus. De tapasztalat szerzésnek, élménynek mindenképp hasznos a csóka.

 • 2009.06.26 16:20:39geba

  drlucifer!
  Köszi! geba72@freemail.hu

 • 2009.06.26 16:29:46geba

  Na ja! Valami pletykalapban olvastam, hogy némelyek, pl. sztárok, meg mások akik a testükből élnek, direkt 1 hónappal előbb megcsászároztatják magukat, hogy utána pár hét alatt vissza tudják az alakjukat szerezni, meg ne legyenek csíkosak. Mondjuk én is az utolsó hónap előtti hetekben lettem striás. Sőt egy szintén ikres ismerősöm, aki hozzám hasonlóan 6 kilónyi gyermeket hordott a szíve alatt :), na szóval neki is a 36. héten repedt a bőre. Csak ő hüvelyi úton szült, meg több mint 10 évvel fiatalabb mint én :( hah

 • 2009.06.26 16:39:44geba

  Olvasta valaki a Lelki köldökzsinór című könyvet? Hidas Raffai Vollner Hát nem tudom. Abban lehet valami, hogy a születésünkre emlékszünk ha más nem tudat alatt, de az is lehet hogy a későbbi anyai viselkedés a meghatározó inkább. Anyukám is majdnem meghalt amikor engem szült, valószínüleg ezért rettegtem én is, és estem nehezen teherbe, és volt rázós rész a császáros szülésemben. Nem ártott volna pszichomókushoz járnom bakker

 • 2009.06.26 16:42:20szenilla

  Vierre_: Mit értesz azon, hogy kezd szektásodni? Én csak kb egy éve találtam rá az írásaira, fanatikus nem vagyok, nagy ismerője sem, de amit eddig olvastam az nagyon tetszett.

 • 2009.06.26 16:49:03Vierre_

  szenilla, kezdésnek: bu-bu-bu-bu-buborék. :)))

  Akkor menj el egy előadására, ha jön, gyakran jön. Kiváló előadó, nagyon élvezetes végig hallgatni és bevonja a közönséget is.
  Marcangolóval azt beszéltük, hogy kezd kikerülni a hétközapiságból. Nem is tudom, hogy magyarázzam, kezdi körbe venni nagyon a sztár kultusz és ezt ő is érzékeli. Ennyi. Minden esetre ettől még amit csinál meg amit gondol az kurva jó, csak kicsit elszállt. Én pölö lettem volna önkéntes náluk, fel is vettem velük a kapcsolatot de pont leszartak, még egy büfögést sem kaptam vissza válasznak. Nem szívtam mellre, de ez szerintem már jele annak, hogy van egy szint ahová már nem hajolnak le.

 • 2009.06.26 17:32:32szenilla

  vierre: nagyon ciki, de mi az a bu-bu-buborék????? A többit asszem értem:))))))))))

 • 2009.06.26 17:38:34Vierre_

  :))))) Szenilla mondja a NÉmóban amikor meglátja a bubborékokat, hogy bu-bu-bu-bu-bubborék. :))))))

 • 2009.06.26 19:43:18drlucifer

  Vierre!
  Szenilla nem bu-bu-buborékozik. Azt az egyik akváriumi hal mondja.
  Szenilla: ússz és evezz, ússz és evezz...:D

 • 2009.06.26 19:55:58KIRA

  Na..ez is jó téma..gondolom sok okos ember elmondta, hogy mennyire kényelmes dolog ez az egész lombikozás..pf...
  hát,ahogy ismerem a lombikos intézetek előjegyzési naptárát min. 3 hó várakozási idő..mire bejut az ember..aztán meg, akár évek is eltelnek a babmegtapadásáig...a többiről már nem is beszélek
  De lehet,hogy valakinek ez a kényelem:)

 • 2009.06.26 20:50:30szenilla

  :))) hát ezért nem tudom - meg egyébként sem emlékszem:DDD

 • 2009.06.27 04:34:45cozumel

  Feldmar egy pszichologus, es gondolom a kijelenteset pusztan tudomanyos alapon gondolja.
  Varja a "lombiknemzedek" felnoveset, pusztan erdeklodesbol.
  Bizonyara ugyanugy erdekelte a beatle nemzedek, a hippi nemzedek, meg az OTP nemzedek is, csak most szamara ez all az erdeklodes kozeppontjaban.

  Szerintem erre felesleges ilyen durvan raharapni.

 • 2009.06.27 08:17:19drlucifer

  Coz!
  Ez kb. olyan vörös posztó, mint amikor kiteszed otthonról a lábad az ikrekkel és mindenféle idióta kérdésekkel rontanak rád.
  A lombikkal kapcsolatban is hatalmas a tudatlanság. Most meg ez is. Küzdünk a babákért és akkor még ilyen hülyeségekkel is frusztrálnak minket, hogy emlékezni a fog a kémcsőre és lelki baja lesz tőle... Hab a tortára... Legalább nyugodtan örülhessünk a gyerekeinknek... de ezt sem hagyják.

 • 2009.06.27 12:37:43jazmine

  cozumel, isten mentsen meg a jó szándékú tudatlanoktól, akik csak úgy mondják, meg csak kíváncsiak, meg ők nem úúúgy gondolják, csak... Én nem vagyok már elég szelíd és türelmes hozzájuk, főleg, mert csak némi pletykaalapnak kellünk, nulla meg/felvilágosodás a fejükben...

 • 2009.06.27 13:22:00Vierre_

  drlucifer tééééééééééényleg tééééééééééényleg, ússzésevezzússzésevezz- köszi baszki, megmosolyogtattál. :))))))))))))

 • 2009.06.27 14:37:54cozumel

  Lanyok

  ugyanezek a joszandeku kivancsi emberek tettek lehetove a lombikot......

 • 2009.06.27 15:47:02jazmine

  De ők nem voltak tudatlanok. Azokra gondolok, akik mindenre rém kíváncsiak, de utána nem néznének semminek, amit hallanak, azt sem megérteni akarják, csak jól el lehet mondani szomszéd mancikának, h kééépzeld stb...

 • 2009.06.27 15:54:52cozumel

  Jazmine

  ez viszont nem Feldmar szintje.

 • 2009.06.27 16:35:03drlucifer

  Vierre!
  Bármikor!
  Rajzfilm-ügyben képben vagyok. Pasimmal a Mesék Mátyás királyrólt tátott szájjal nézzük...:D (és pirulósszmájli)

 • 2009.10.23 19:40:56zsangela

  Több ismerősömnek tudtam már gratulálni, hogy lombikprogrammal végre babájuk születhetett. Viszont mi van abban az esetben, ha vége lesz egy kapcsolatnak és már nem szeretném, ha az a férfi lenne az apja a leendő gyermekemnek - és vice versa - ő nem szeretné, ha megszületne egy baba abból a megtermékenyített petesejtből, amit együtt "terveztünk"? Miért nem tudja egy nő a petesejtjeit konzerváltatni? Olyan furcsa azt nézve, hogy a spermadonorság 100%-ig engedélyezett...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta