SZÜLŐSÉG

Reklámlevélben riogatják a kismamákat a gyerekorvosok

2009. június 25., csütörtök 13:56 |

Napról-napra erősödik bennem az érzés, hogy ha a brit tudósok valaha megvizsgálják az európai paramami-helyzetet, Magyarország az élbolyban fog végezni. Ezt a kijelentésemet mindenféle tudományos kutatás híján, csak saját tapasztalataimra támaszkodva teszem, de attól tartok, nem járok messze az igazságtól.

palko0625

Mert nem elég, hogy a védőnő, aki legutóbb már engem is megvizsgált, és golyvát vizionált a nyakamra, háromhetente paraelőadást tart, nem elég, hogy boltos nénik osztják az észt gyereknevelésről az utcán, vagy játszótéri mamák néznek össze gondterhelten, amikor kiderül, hogy sosem volt légzésfigyelő készülék egyik gyerekem alatt sem. Nem, nem elég. Ez itt kérem a vad Kelet-Közép-Európa. Alig fújja ki magát a magyar kismama, máris itt a legújabb, kisbabáját fenyegető rém, megint elő kell rántania a kardot.

A fenyegetés amúgy egész ártatlannak nézett ki kívülről, kis fehér boríték, reklámszagú, de az ember mégsem dobja azonnal a kukába, mert már a címzés is olyan "megszólító" jellegű. Palkó "gondviselőjének" küldték. Hát az én vagyok, nyugtáztam boldogan, és bele is akasztottam az ujjamat a borítékba. (Még jó, hogy a férjem nem látta, milyen cikcakkosan téptem fel.) Mivel éppen az oviba mentem, a villamoson át is tudtam olvasni, utólag visszagondolva bár ne tettem volna. Két megálló után idegességtől remegve szálltam le a villamosról, és rekordidő alatt szedtem össze a Lackót, hogy minél hamarabb hazaérjünk, és megtudjam pontosan, mi is az a rettenetes rotavírus.

A levélben ugyanis különböző gyermekorvos társaságok elnökei, mind nagyon nyílt arcú és megnyerő külsejű orvosok nyilatkoznak igen komolyan és gondterhelten a rotavírus egész családot nyomorba döntő képességeiről, valamint a megelőzés fontosságáról. A meggyőzés minden eszközével élnek a derék doktorok, a legrémesebb sorok vastag betűvel ki vannak szedve, szinte belekiabálnak a rémült szülő arcába: „nagyon megerőltető a kisgyermek számára ... több napos kórházi ápolásra szorul ... súlyos eset ... kiszárad ... a legtisztább otthonban is elkaphatják ... előidézhet krónikus betegséget ..." . Hát kell ennél több egy kismamának?

Én eddig boldog tudatlanságban éltem a rotavírus felől. Hollandiában a kötelező oltások nagyjából ugyanazok, mint itthon, azzal a különbséggel, hogy ott pl. BCG-t nem adnak (amikor meglátták a BCG oltás helyét, először azt hitték, bántalmaztam a gyereket, nem volt egy kellemes pillanat), viszont a Pneumococcus és a Hepatitis már akkor kötelező volt. Ezen kívül még beadattam a bárányhimlő elleni vakcinát, és kaptak a kölkök kullancsoltást is. Úgy gondoltam, ez a szépen kidolgozott oltási séma jól működik majd Palkónál is, de most már bizonytalan vagyok. És mérges. Mert nem érzem, hogy ez a levél egy pártatlan, tájékoztató jellegű küldemény lett volna. Sokkal inkább egy fenyegető, riadalmat keltő irománynak érzem, ami szükségképpen rossz szülővé degradálja Palkó gondviselőjét, ha nem adatja be a tekintélyes orvosok által fontosnak tartott „szúrás okozta könnyek" nélküli oltást. És nem elég, hogy rossz az ilyen szülő, még felelőtlen is. Mert a rotavírus nagyon fertőző, végigkaszálja az egész családot, nyögni fog tőle még a szomszéd is, be sem kell csengetnie, elég, ha elmegy az ajtónk előtt.

Aztán a levél vége felé kiderül az is, hogy bizony-bizony az oltás drága. Sajnos drága, de higyjük el, sokkal drágább a gyógyítása, ha már megfertőződtünk. Ők előre figyelmeztetnek. Nálam persze itt borult ki a bili. Ó, köszönöm, nagyon hálás vagyok. Ezzel a levéllel igen sokat tettek családom egészségéért. Azért persze maradtak megválaszolatlan kérdéseim. Ha ez a rotavírus tényleg egy ilyen szörnyeteg, ilyen fertőző, sok esetben halálos, miért nem tartozik a kötelező oltások közé? Miért nem támogatja legalább részben az egészségügy? Mint sok más esetben, megint itt, az anyagi vonzatnál válik hiteltelenné az egész. És lehúzásgyanússá. Vagy megint csak a gyógyszergyárak manipulációjáról van szó? A tehetősebb szülő fizet, a szegényebb szülő gyereke meg adja a betegség-statisztikát a megnyerő arcú meggyőzőorvos kezébe? Nem, ez az egész biznisz nekem az első levéltől fogva nem szimpatikus. Csak félelmetes. És érthetetlen. És szomorú.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.26 21:58:41glad az egyetlen

  Farkasokkal táncoló te ezt inkább misztikusan mint logikusan fogod fel.
  Hanyagoljuk egymást ebben a témában, mert marhára más a gondolat világunk.

 • 2009.06.26 22:00:50Farkasokkal táncoló

  Hallohallo,
  mint régi macskás, közlöm veled, hogy macska KARMOLÁSRA nem kell semmi, szépen begyógyul, ráadásul a veszett macska nem karmol... oltás meg macskaharapásra kell, mert az veszélyes. (A macska mint húsevő, olyan, hogy a szájában állandóan romlott hús maradványok vannak, ami önmagában még nem baj, a baj az, hogy a harapása mély, és tűszerű, így a seb pici, kútszerű, nem tud rendesen kiürülni, betokosodik, és elszaporodnak a tetanusz bacik. Ugyanez áll a a kutyaharapásra is.)

 • 2009.06.26 22:01:51glad az egyetlen

  Mellesleg magadal se vagy szinkronban, mert ez elég ellentmondásos:
  "...Hogy a bárányhimlő kellemetlen? Nekem zenélsz muzsikusnak? Tudom. Két 5 ill 6 éves kislánnyal éltem végig a nyári hőségben úgy, hogy minden lukjuk teli volt a viszkető kiütésekkel, és a hegek csak karácsonyra gyógyultak, mert addig ha víz érte a bőrüket, még látszottak. ..."

  "...De manapság inkább amiatt oltatják a gyerekeket ez ellen, mert ez igenis hosszas anyai ápolást kiván, ágybanfekvést, nyugalmat, ÁPOLÁST, ..."

  Persze nem beszélhetek a nevükben, de szerintem a gerköcök simán lemondtak volna az extra ÁPLÁSRÓL, ha meguszhaták volna a sok szenvedést.

 • 2009.06.26 22:02:45Dokinő

  nem, nem a pestisre meg a középkori himlőre gondolok, hanem az 1900-as évek elejei himlőjárványra. Amúgy a középkori járványok is elmúltak - oltás nélkül.

  Miért kanyarómentes? Passz. De ilyen erővel elmész Németországba, ahol ugye vannak kanyarósok, hazahozod, mert 10 év után Téged sem véd ám az oltás, és látod, mégsem leszel beteg. Ezeregy oka lehet. Az egyik elkapja az influenzát, a másik nem. Az egyik AIDS-es lesz, a másik nem. Ki tudja miért?
  Viszont csak az érdekesség kedvéért: két ismerősömről is kiderült, hogy csecsemőkorukban kanyarósok voltak (még oltás előtt, tehát 15 hó előtt). Ők honnan szedték?

 • 2009.06.26 22:05:35Dokinő

  glad, nálunk az volt a titok, hogy nem adtam a gyereknek lázcsillapitót mikor bárányhimlős volt. Aludt egy napig a láztól, magas volt neki, de megérte, mert iszonyú hamar túlesett rajta. Olyankor húzódik el és lesz "szar" egy ártalmatlan gyerekbetegség, mikor közbeavatkozunk. Tetszik nem tetszik!

 • 2009.06.26 22:06:35rath.dinen

  Szerintem ha valaki azt gondolja, hogy homeopátiával (!) gyógyítható a gyermekbénulás, arra nem igazán kell odafigyelni egészségügyi kérdésekben.

  Azért valahol ijesztő ez a hozzáállás. Most durva leszek, de lehet, hogy ez is valahol a természetes kiválogatódás része. Aki képtelen felmérni a reális veszélyeket és bevesz mindenféle összeesküvés-elméletet meg szuperhigított oldatokról szóló meséket stb, az előbb vagy utóbb ráfázik. Aztán ápolgathatja a gyerekét, és nézheti, immunizálja-e a fertőzés a kicsit vagy lehetetlenné teszi, hogy fennmaradjon a génállománya :-(

 • 2009.06.26 22:06:39Farkasokkal táncoló

  Glad,
  nem tudom ezt honnan veszed, de legyen, hanyagoljuk. MOndok akkor egy másik sokkal logikusabb és materiálisabb érvet: gyógyszergyárak. Tudod mekkora biznisz nekik egy rubeola elleni oltás és a mellé tálalt píár??? A rubeolát megkapott terhes anyák keserűségének plasztikus bemutatása??? A ritka szövődméynes esetek felkutatása és reklámozása??? Tudod mennyi hazsnot hajt ezek után az oltás bevezetése nekik???

 • 2009.06.26 22:08:27hallohallo

  Farkasokkal táncoló, szintén mint régi macskás, már bocs, de ez hülyeség. állatorvossal konzultálj, ő is megmondhatja. vagy humánorvossal, az is megmondhatja. de legalább keress rá a neten, minimum.

  "De manapság inkább amiatt oltatják a gyerekeket ez ellen, mert ez igenis hosszas anyai ápolást kiván, ágybanfekvést, nyugalmat, ÁPOLÁST, és az anyák már nem engedhetik meg maguknak, hogy mondjuk 3 napnál tovább hiányozzanak a munkahelyükről."
  nem, nem ezért kötelező államilag a védőoltás. hanem a járványveszély miatt. hidd el, senki nem gondol az anyai ápolásra, amikor ezeket a törvényeket hozzák.

  Dokinő, megnéztem kazahsztánt, a járvány előretörésének az okára még nem találtam dokumentumot, viszont azt igen, hogy mi állította meg, na mi? az oltás. kampányszerűen beoltottak másfélmillió embert, a veszélyeztetett rétegből és korosztályból.
  http://www.unicef.org/media/media_25198.html
  ettől csökkent le egy év alatt 16000-ről 150-re.

  "De ha "lejár" a védettség, valahogy utána sem hullanak az emberek."
  erről beszélek. hogy hol nem hullanak: ott, ahol a többség beoltatja magát. azért nem hullasz el, mert én, meg glad, meg az összes szomszédod beoltatja magát. na majd ha a szomszédaid se fogják, hát elhullasz. erre írtam fent példákat. merthogy megtörtént esetek, nem is egy.

  de innen már kezd ilyen bohózatszerű lenni ez az egész.

  minden ténynek ellentmondva, mindenféle orvosi ismeret és tájékozottság nélkül valótlanságokat állítani minimum vicces. de inkább káros.

 • 2009.06.26 22:09:36Farkasokkal táncoló

  Glad, miért is kell megvédenünk a gyerekeinket a gyerekbetegséekkel járó szenvedéstől???


  Mert én nem tudom. Ez is hozzátartozik a gyerekkorhoz képzeld el. Nem megvédened kell őket, hanem kigyógyíttatni, és ápolni közben. Így növünk fel, és így szocializálódunk.

 • 2009.06.26 22:10:50glad az egyetlen

  "...Amúgy a középkori járványok is elmúltak - oltás nélkül..."

  Bár ezt a városi lakoság többsége már nem érhette meg.
  Zseniális kijelentés volt, föleg ha nem így lenne akkor mi most nem beszélgetnénk itt.


  "...Miért kanyarómentes? Passz. De ilyen erővel elmész Németországba, ahol ugye vannak kanyarósok, hazahozod, mert 10 év után Téged sem véd ám az oltás, és látod, mégsem leszel beteg. Ezeregy oka lehet. Az egyik elkapja az influenzát, a másik nem. Az egyik AIDS-es lesz, a másik nem. Ki tudja miért?.."

  Na mi van, elkezdtünk sötétben tapogatózni??? :-)
  Rádásul ilyenkor jönnek a jó kis csúsztatós példák: "..Az egyik elkapja az influenzát, a másik nem. ..." Azért influenzát jóval többen kapnak el, mint kanyarót itthon és globalizációnak hála európán belül van elég mozgás ahhoz, hogy ne a véletlenen múljon a dolog.

  Lehet ezen elmélkedni...

 • 2009.06.26 22:11:26glad az egyetlen

  "...Glad, miért is kell megvédenünk a gyerekeinket a gyerekbetegséekkel járó szenvedéstől???..."

  No comment.

 • 2009.06.26 22:11:38hallohallo

  "Amúgy a középkori járványok is elmúltak - oltás nélkül."
  :DDD
  igen, pl azért nincs lepra európában, mert minden leprás meghalt pestisben.
  komolyan.

  "Viszont csak az érdekesség kedvéért: két ismerősömről is kiderült, hogy csecsemőkorukban kanyarósok voltak (még oltás előtt, tehát 15 hó előtt). Ők honnan szedték?"
  ezt mondjuk itt neked többen is. nem hiszem el, hogy nem jut el. kanyaró van. itt. most. azért nincs járvány, mert teljes a lefedettség magyarországon. ezért.

 • 2009.06.26 22:13:32hallohallo

  "Nem megvédened kell őket"
  ???????????

 • 2009.06.26 22:15:17Farkasokkal táncoló

  Dokinő, köszi,
  nem tudom ez csak a jelszavad vagy valóban dokinéni vagy, de én se csillapítottam soha a lázat egy napig minimum... és azt tapasztaltam, hogy minden gyerekbetegség sokkal hamarabb végetért, mintha már 38 foknál a dugdostam volna a seggükbe a kúpot. MIndig is meggyőződésem volt, hogy NORMÁL ESETBEN a láz segítség, mert égeti a bacikat meg a vírusokat, és hacsa nem megy órákig mittudomén 40 fok felé, akkor nem kell csillapítani - HACSAK A GYEREKET NEM ZAVARJA - azaz, ha közben nem fáj nagyon a feje, nem kerül különös izgalmi állapotba, stb. Szerencsém volt, mert a gyerekeim ilyenkor inkább elaludtak, és félálomban voltak, aztán amikor izzadni kezdtek, akkor tudtam, hogy túl vagyunk a nehezén... de ma már 37,5-nél lázat kezdenek csillapítani, csak tudnám miért...

 • 2009.06.26 22:20:03hallohallo

  "De ilyen erővel elmész Németországba, ahol ugye vannak kanyarósok, hazahozod, mert 10 év után Téged sem véd ám az oltás"
  ezt csak most nézem. hahó, az a tetanusz. a kanyaróoltás + emlékeztetőoltás az megvéd. 10 év után is.

 • 2009.06.26 22:21:23Farkasokkal táncoló

  Nem, nem megvédenem kell a gyerekeket a betegségektől, hanem kigyógyítani őket.

  Nincsen élet betegség nélkül, és nincsen gyerekkor gyerekbetegségek nélkül. Lehet, hogy megvéded őket a kanyarótól, a mumpsztól, a bárányhimlőtől, de nem biztos, hogy meg tudod védeni őket az asztmától, az allergiától, az ekcémától, a mittudomén milyen bölcsödei ovodai szájfertőzéstől, a szalmonellától, és hadd ne soroljam.

  És ha azt hiszed, hogy engem most nevetségessé akarsz tenni, azzal csak a magad bohókás felfogásodat leplezed. (Miszerint egyszerűen nem nézel szemben a való élettel, és azt hsized, hogy mindenre van gyógyír és védőoltás... NINCSEN.)

 • 2009.06.26 22:22:24glad az egyetlen

  Farkasokkal táncoló
  "...nem tudom ez csak a jelszavad vagy valóban dokinéni vagy..."

  ne legyenek illuzióid, mert nem igazi orvos, max valami kuruzsló.

 • 2009.06.26 22:26:19rath.dinen

  dokinéni, az a világ, amit te visszasírsz, úgy működött, hogy szült az ember 6 gyereket, 3 meghalt útközben ebben-abban, a maradék 3 immunizálódott.

  Most viszont olyan világban élünk, ahol átlagosan 1-3 gyereket szoktunk szülni, és nem vesszük jó néven, ha időközben elhúnynak.

  Egyébként abban igazad van, hogy a pestis pl úgy tűnt el Európából, hogy mindenki meghalt, aki nem volt immunis, és szép lassan csak azok a családok maradtak fenn, akiknek elég jó génjeik voltak ahhoz, hogy ellenálljanak.

  Erre vágyunk mi is?

 • 2009.06.26 22:27:52eino.

  ,,A rubeolát megkapott terhes anyák keserűségének plasztikus bemutatása??? A ritka szövődméynes esetek felkutatása és reklámozása??? "

  Tényleg. Azok a szemét gyógyszergyártók. Kizárólag profitot termelnek, nem is gyógyítják az embert a termékeikkel. Max. véletlenül és csak ritkán.
  Kár, hogy ismerek olyat, aki terhesen rubeolát kaptt anyutól született. Élete végéig szenvedhet a belső szervi elváltozásoktól. Ismertem a srácot már akkor is, amikor negyedik gimiben megkaptuk a rubeola elleni oltást. És ennek alapján nagyon örültem neki, meg terhesen is, hogy szerencsére ezen nem kell aggódnom.

  Egyébként nem értem, miért vagy úgy felháborodva, ha valaki szeretné a kötelezőkön kívül is beolttatni magát. Mit foglalkozol vele?

 • 2009.06.26 22:28:36hallohallo

  Farkasokkal, először is, én nem szeretnélek téged nevetségessé tenni. egyáltalán.
  nem is írtam semmi olyat, ami téged nevetségessé tenne.
  szimpla tényeket írok.

  az élettel szembenézek, és pont azért, mert szembenézek, tudom, hogy érdemes megvédeni az embereket az elkerülhető rossztól. mert úgysem elkerülhető minden, pont, ahogy írod. hát akkor minek kitenni valakit - pláne a saját gyerekedet - valami nagyon rossznak és nagyon veszélyesnek, ami elkerülhető lenne? hm?


  amúgy utánanéztem a kazahsztáni 2005-ös járványnak, a feltételezés az (a vírus variánsából kiindulva), hogy kontinensek közötti átvitel volt, és egy idegen törzs okozta. és, gyorsan beoltották a veszélyeztetett embereket, és ennyi volt.

 • 2009.06.26 22:29:52eino.

  ,,minden ténynek ellentmondva, mindenféle orvosi ismeret és tájékozottság nélkül valótlanságokat állítani minimum vicces. de inkább káros."

  Hallohalo, húzom a számat (nem miattad), és bólogatok (miattad.)

 • 2009.06.26 22:31:49Dokinő

  A spanyol náthára sem volt oltás, és valóban milliók haltak meg, de eltűnt. Vagy nem? Átalakult vagy ki tudja.

  A mai civilizált világban agyilag képtelenek vagyunk felfogni, hogy ha beledöglünk, se tudjuk mindentől megvédeni a gyerekeinket. Én akkor is azt mondom, csak hát már más a világ, hogy át kell esni dolgokon.

  hallohallo: a kanyaróoltás sem véd meg az emlékeztető sem (amit utoljára 11 évesen kapsz de lehet ezt rosszul tudom). 10 év után totál elfelejti az immunrendszered.

  Amúgy meg magáról az oltási rendszerről: az a gond a drákói szigorral, hogy az emberek ilyenkor akiknek nem tetszik, úgyis kiskaput keresnek és találnak. Mert lehetsz büszke a védőoltási rendszerünkre, de számszerűen nem tudod, hány anyuka fizet az orvosnak de a gyerek nem kap oltást. Ez meg mire jó?

 • 2009.06.26 22:31:58glad az egyetlen

  "...És ha azt hiszed, hogy engem most nevetségessé akarsz tenni, ..."

  Ezt a melót, már elvégezted Te magad, minden segítség nélkül.

 • 2009.06.26 22:33:36eino.

  #
  2009.06.26 22:09:36Farkasokkal táncoló

  Glad, miért is kell megvédenünk a gyerekeinket a gyerekbetegséekkel járó szenvedéstől???


  Mert én nem tudom. Ez is hozzátartozik a gyerekkorhoz képzeld el. Nem megvédened kell őket, hanem kigyógyíttatni, és ápolni közben. Így növünk fel, és így szocializálódunk.
  ----------

  Azt a ... Nem egy egyszerű takonykórról ír senki sem. Én kiszállok, mielőtt még olyat írnék, amiért végleg letiltanának az egész netről.

 • 2009.06.26 22:33:58glad az egyetlen

  "...Átalakult vagy ki tudja. ..."

  Ez aztán a profi, pontos és szakszerű megfogalmazás!

  Most már érdekel, miért választotad a dokinő nicket?

  Ha tippelni lehetne akkor te valami, zug papíros természetgyógyász vagy.
  Na talált?

 • 2009.06.26 22:36:55glad az egyetlen

  "...Miért fontos, hogy minden gyermek be legyen oltva?
  Azokban az országokban, ahol a tömeges oltásokat bevezették és az átoltottság magas szintű ( >98%), a kanyaró, a rubeola és a mumpsz előfordulása jelentősen csökkent. A védőoltás hatására ellenanyagok termelődnek a szervezetben, amelyek megvédenek a megbetegedéstől. Az oltottakban a vírus nem tud megtelepedni. A vírus cirkulációja a lakosságban csökken, mivel nem talál fogékony személyeket.
  Azokat a betegeket, akiket alapbetegségük, immunrendszerük állapota miatt nem lehet oltani MMR oltással, a környezetük védi azáltal, hogy az oltott egyének "körbeveszik" a fogékony (nem védett) társukat, akik az immunizált személyektől nem fertőződhetnek. Ezt a jelenséget herd immunitásnak nevezzük. Azok, akik egyéni megfontolásból megtagadják gyermekük oltását, mondván nincs betegség, hiszen mindenki be van oltva, visszaélnek a gyermeküket felelősséggel gondozó szülők és az összefogó társadalom által létrejött optimális helyzettel, egyben veszélyeztetik azokat a betegeket, akiknek oltása ellenjavallt, vagy életkoruk folytán még nem oltottak. Azok a gyermekek, akik önkényesen maradnak ki a kötelező oltásból, közösségbe nem járhatnak!  Lektorálta: Dr. Kulcsár Andrea  Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu..."

 • 2009.06.26 22:37:37madz

  miért baj az, ha egy cég profitot termel? még akkor is, ha egy gyógyszergyártó cég. a meggazdagodás miért eleve valami ördögtől való dolog?
  és én is ismerek olyan srácot, akinek az anyukája rubeolás lett terhesen. nincsenek ujjai, csak kis csonkok. az már az ő ügyességén múlik, hogy teljes életet tud élni. és van olyan ismerősöm is, akinek lenne két testvére, ikrek, de az anyukája rubeolás lett, amikor velük volt terhes...

  egyébként ha a betegségeket nem meggyógyítani, hanem elsősorban megelőzni akarnánk, sokkal többet spórolhatna a magyar egészségügy...

 • 2009.06.26 22:38:12hallohallo

  Dokinő, a kanyaróoltás nem így működik. beszélsz nyelveket, utána tudsz nézni, én többet nem koptatom az ujjaimat.

  a spanyolnátháról: ha ismét kitörne, és egy mód lenne rá, én oltatnám magam és a családom. mondanám, hogy ha te nem, az a te döntésed, legyen úgy, essél át a spanyolnáthán, ha azt szeretnéd, de az nekem is szar, mert hordozó leszel, és mutálódhat benned a vírus.
  na ezért van a "drákói szigor". én büszke vagyok az oltási rendszerünkre, az, hogy ezt szülők és orvosok megkerülik, nagyon gáz. nemhogy semmire nem jó, hanem veszélyes.

 • 2009.06.26 22:38:14glad az egyetlen

  Na én is befejeztem....

 • 2009.06.26 22:38:24Dokinő

  eino: a gyógyszergyárakkal csak az a baj, hogy mára már igencsak túllőttek a célon, és minden szart is ránk akarnak sózni. Nem végeznek kellő számú klinikai vizsgálatot, eredményeket hamisitanak. Nem véletlen, hogy időről időre visszavonnak gyógyszereket meg oltásokat is, amelyek korábban engedélyt kaptak. Meg hát ugye, használatkor derül ki valójában....és én nem akarok kisérleti nyúl lenni, köszi.

 • 2009.06.26 22:40:17hallohallo

  igazatok van, én is befejeztem.
  viszont hogy kiművelődtem a kazahsztáni kanyarójárványból :))

 • 2009.06.26 22:42:32Dokinő

  madz, nem a rubeola oltással van a gond. Azzal, hogy miért kell pl. kisfiúkat is beoltani. Miért nem lenne elég a tini lányokat, az összeset beoltani? Hiszen alapvetően csak a terhes nőkre veszélyes.

  A mumpsz dettó, csak forditva. Oltsák be a fiúkat, semmi kifogásom ellene.

 • 2009.06.26 22:45:13Dokinő

  madz, az lemaradt, hogy ma inkább tünetmentesités van. Nem ugyanaz, mint a beteg meggyógyitása. Amúgy tök igazad van, megelőzni kéne.

 • 2009.06.26 22:49:06madz

  Dokinő, hát ezért :
  2009.06.26 22:36:55 glad az egyetlen

 • 2009.06.26 22:52:16glad az egyetlen

  Na még utoljára házi feladatt, hogy fejlődj doktorosdiból:

  "...2009.06.26 22:42:32Dokinő
  madz, nem a rubeola oltással van a gond. Azzal, hogy miért kell pl. kisfiúkat is beoltani. Miért nem lenne elég a tini lányokat, az összeset beoltani? Hiszen alapvetően csak a terhes nőkre veszélyes.
  ..."

  A következő posztba keresse meg és fejtese ki, hogy mit jelent az un. " herd immunitás".
  /2009.06.26 22:36:55glad az egyetlen/
  A feladat elvégzése esetén már fényévekkel okosabb lesz, és mások idegeit se rongálja majd.

 • 2009.06.26 22:55:15hallohallo

  hö, visszajöttem, utolsó: az nem zavar senkit, aki az immunizációban hisz, hogy az oltás konkrétan ezt csinálja?
  kicsi, legyengített vírusocskák, és a szervezet immunizálódik.
  pont mintha megkapna egy betegséget, csak veszélytelenebb.
  jóéjt

 • 2009.06.26 22:58:13glad az egyetlen

  Mielött az arányoságon háborognál itt a másik oka a válasznak: " Az oltottakban a vírus nem tud megtelepedni. A vírus cirkulációja a lakosságban csökken, mivel nem talál fogékony személyeket."

  De most már tényleg lépek. :)

 • 2009.06.26 23:00:00Dokinő

  hallohallo: csak az a gond, hogy ha jobban megnézted a who adatait, 99%-os átoltottság MELLETT lett ennyi kanyaróbeteg. Ha a lakosság számát nézem és annak a 99%át valami nagyon nem stimmel. Persze, tudom, a vadvirus :-)

 • 2009.06.26 23:02:10tarkabab

  vki hozzáértő/utánaolvasott nem tudja véletlenül, hogy ha a BCG helye nagyon be van indulva, akkor nem jobb-e a következő oltásokat kicsit később beadatni? nekünk most a 3 hónapos következik, kicsit már így is csúszásban, de nem tudom, hogy ezek egymásra hatnak-e valahogy, a nagyon meggyűlt oltáshely nem jelenti-e azt, hogy a kis szervezetében valami nagy küzdelem folyik, amit rosszabbul érintene ha további legyengített betegségekkel lőnénk be?

  elnézést, ha hülyeséget kérdezek és köszi, ha vki megmondja a tutit!

 • 2009.06.26 23:03:24Dokinő

  azon lehet vitatkozni, hogy veszélytelenebb. Megkerüli a 3 védelmi gátat (a mesterséges immunizáció). És az immunrendszer pontos működéséről még mai napig nem állnak rendelkezésre elegendő információk. Nem ennyire egyszerú, hogy beviszünk egy kis legyengitett virusocskát.

 • 2009.06.26 23:05:11Dokinő

  tarkabab: nekem is be volt indulva, igaz ez pár éve volt már :-))) Mivel nem foglalkoztak vele az orvosok, de totál gennyes szaros volt és csak nagyobb lett, apám kivágta és fertőtlenitette. A vágás látszik de élek :-))

 • 2009.06.26 23:05:38málnabokor26

  Nem semmi hogy egymásnak tudnak ugrani az emberek az oltás témán is...

  Had döntsem már el, hogy milyen oltást adatok be és milyet nem és ne legyek már felelőtlen és rossz anya azért, mert a kötelezőkön kívül nem adatok be másik 10 féle oltást a gyerekemnek.

  egy több gyermekes doktornő azt írta egy fórumon, hogy ő beadatta a pneumococcus elleni oltást a gyerekeinek és reméli, hogy nem betegíti meg őket egy staphilococcus...
  -mert ugye annak számos fajtája antibiotikum rezisztens és mivel a prevenar kiírtja a pneumococcust, amivel addig egyensúlyba tartották egymást, így a másik elszaporodik és kb ugyanazt okozza mint a pneumo.

 • 2009.06.26 23:15:09nyúlmama

  Na , én visszajöttem, de már kiszállok én is. utolsók. a homeos polio gyógyítás nekem is betette a kaput. Nem vagyok homeo ellemes, de ez sok nekem. És nem értem, miért jó az, ha egy gyerek szenved egy olyan beetgségtől, ami megelőzhető. És szerintem , ha csak egy is meghal, abban, amiben nem kéne, akkor az kár. És a megelőzés-állítólag- olcsóbb, mint a gyógykezelés. Az pedig, hogy azért oltatjuk a gyerekeinket, mert nem akarjuk ápolni őket... hát ez nem kíván számomra kommentárt. Jó éjt!

 • 2009.06.26 23:22:09Dokinő

  nyúlmama: az alternativ gyógymódok a polio gyógyitására tudományosan NEM bizonyitottak. De tudományos bizonyiték homeós szerekkel tudtommal egyetlenegy betegségre sincs.

 • 2009.06.27 09:49:01nyúlmama

  dokinő, mint mondtam, nem vagyok homeo ellenes, én is szoktam erre- arra szedni. DE: nem mindegy, hogy egy torokfájást, náthát kezelgetek vele, és ha nem jön be, hát nem jött be, mint ha egy olyan betegségnél próbálkozok, ami bizonyítottan halált, bénulást okozhat, mégpedig akár 24 óra leforgása alatt.Az idő tényező, ugyebár, ami megint felbukkan.És amióta van polio oltás Magyarországon, nem tudok járvány méretű betegségről e téren.nekem ez elég bizonyíték.

 • 2009.06.27 12:20:32Dokinő

  Mondjuk a polio is náthaszerű tünetekkel kezdődik. Az összes fertőzött 5%-a lesz beteg, és 1%-ánál fordul elő bénulás. Mo-on 1930-60 között mindössze 2-20/100000 lakos volt a betegek száma, ez persze a "járvány" idején kicsit magasabb és utána csökkent, bár utána az összes betegség az oltóanyaggal történő fertőzésre vezethető vissza. Igy nyugodtan kijelenthetjük, hogy ma Mo-on van cukorbetegségjárvány, mindenféle rákjárvány, allergiajárvány (de az nagyon) a többit nem is emlitem. Csak azt remélem, hogy nem egyik "járvány" jön a másik elmulasztásával.

 • 2009.06.29 20:21:42Mille38

  AKKOR MÉG NEM VOLT OLTÁS, MIKOR A NEGYEDIK FIAM ELKAPTA A ROTAVÍRUST KILENC HÓNAPOSAN. SZÁMOMRA EZEK UTÁN NEM KÉRDÉS, HA LESZ MÉG GYEREKEM, AKKOR EZT AZ OLTÁST BIZTOSAN BEADATOM. DE AZT SEM TUDOM ELKÉPZELNI, HOGY AZ UNOKÁIM KIMARADJANAK BELŐLE. PARAMAMI VAGY GONDOSSÁG, AZT A TÍZ NAPOT MÉG EGYSZER NEM SZERETNÉM ÁTÉLNI.

 • 2009.07.07 09:30:48Víursirtók

  Sziasztok!

  A témával kapcsolatban figyelmetekbe ajánlanék egy blogot, itt az indexen.

  Dr. Regős Judit szociológus és Dr. Szinku Ilona infektológus azért hívták életre a virusirtok.blog.hu -t, hogy vitát indítsanak arról, eléggé védett-e a mai ember a kor betegségei ellen

 • 2009.07.07 09:43:14másutt

  "Ez is hozzátartozik a gyerekkorhoz képzeld el. Nem megvédened kell őket, hanem kigyógyíttatni, és ápolni közben. Így növünk fel, és így szocializálódunk."

  hat en dobtam egy hatast. Ne haragudj, kedves, de te nem vagy normalis!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta