Babavíz: lehúzás vagy szükséges a gyereknek?

Van néhány iparág, ami kimeríthetetlen forrásként támaszkodik az anyukákra, arra alapozva, hogy az ember, ha másra nem, legalább az utódaira költ némi pénzt (vagy kisebb vagyont). Így történhet meg például, hogy néhány családban a babakocsit toló családtagok és a babakocsi eltérő pénzügyi hátteret feltételezhet, s sokan több pénzt beletolnak egy háromkilós gyerek toalettjébe havonta, mint két minimálbér.

w

Vannak azonban olyan babákhoz kapcsolódó dolgok, amikről nem tudjuk eldönteni egyértelműen, hogy felesleges pénzkidobás-e, azaz lehúzás, vagy tényleg egyszerű és hasznos dolog. Ilyen elgondolkodtató dolog a babavíz is, melyet olyan kiszerelésekben kaphatunk, mint a felnőttek számára palackozott ásványvizeket, vagy dobozos csomagolásban.

Az ötlet tulajdonképpen nagyszerű, ha már van bébiétel, annyiféle ízesítéssel, amennyit el sem tudunk képzelni a különféle korú babák számára, evidens, hogy az italukat sem bízhatjuk a véletlenre. Az a tény sem elvetendő, hogy a felnőttek jelentős százaléka egyáltalán nem iszik sima vizet, értelemszerűen a gyerekének sem fog adni. Ráadásul az anyukák pontosan tudják, hogy a gyerek legalább egyéves koráig nem ihat csapvizet, így valamit csak kell kezdeni ezzel az ivás-dologgal. A nők jelentős százaléka pedig csinál is, nem tesz egyebet, mint bőszen forralja a vizet (legalább 3 percig), lábosban, mikróban, vagy vízforralóval, hogy a benne található bacik, klór és káros anyag eltávozzon a megfelelő hőfokon. Bár ez igen egyszerű megoldás, mint mindennek, ennek is vannak hátrányai, elsősorban a vízkő, ami előbb vagy utóbb kicsapódik a céleszközön, valamint az sem válik előnyére, hogy hűtögetni kell, mert meleg vizet senki sem ad a gyerekének.

A babavíz bevetése tehát ideális megoldásnak tűnik, hiszen csak lecsavarjuk a palack tetejét és önthetjük a cumiba, vagy a pohárba, a gyártók ráadásul még arra is ösztönzik a célközönségüket, hogy ne csak ivásra, vagy tápszer- és teaalapnak használják, hanem főzésre is. S bár egy üveg víz ára nyilván nem a legnagyobb beruházás, nagy mennyiségben és hosszú távon azonban bizonyára jelentős összegekről is beszélhetünk, főleg akkor, ha semmivel sem járunk jobban vele, mint a forralt vízzel.

A babavizet kedvelők és rendszeresen használók szerint nem lehet egy lapon említeni a sima, forralt és a babavizet. A csapvíz ugyanis még felforralás után sem alkalmas a kicsiknek, hiszen a méreg és a klór nem jön ki belőle. A másik oldal, vagyis a babavíz ellenzői viszont azt hangsúlyozzák, hogy az egész csak pénzkidobás, a túl sok ásványi anyag a szervezetnek megterhelő, sőt, extrém esetben lerakódhat a vérerekben és érszűkületet is okoz.

Az tény, s a gyártók erre is alapozzák a külön babáknak szánt vizek gyártását, hogy a gyerekeknek nem csak az ásványanyag-mennyiségben eltérő az igényük, hanem azok arányának is másnak kell lenni a felnőtt ásványvizekkel szemben. Éppen ezért nem jó a babáknak a felnőtteknek gyártott, szénsavmentes víz, ráadásul a babavizet speciális körülmények között gyártják, állítják a szakértők.

Persze számos esetben ideális és egyszerű megoldás a babavíz, különösen utazáskor, amikor nincs lehetőségünk a kicsi számára megfelelő vizet adni, ilyenkor még azok is szívesen használják, akik egyébként nem vásárolnának rendszeresen ilyet. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy az újszülötteknek még a babavizet is fel kell forralni.

A hazai babavíz-piac igen gazdag, így mindenki kedvére válogathat a különböző márkák közül, melyek árban igen eltérőek lehetnek. A Humana Baby-Wasser 1,5 literes tetra dobozos kiszerelésben 340 forint körül kapható, a Hipp bébivizét 1,5 literes műanyag palackban 250-400 forint között árulják. Az Óbudai Gyémánt babavize 1,5 literesen 160 forint, a Jana bébiviz 250 ml-es kiszerelésben 105 forinttól kapható, a Frankenmarket nevű, kevésbé ismert babavíz pedig 1,5 literes palackban 150 forintért vihető haza.

Vannak egyéb, alternatív megoldások is arra, ha nem csak a gyerekeknek, hanem magunk számára is szeretnénk olyan vizet biztosítani, amiről úgy érezzük, hogy számunkra megfelelő minőségű. Ilyen lehet például a víztisztító kancsó (már 4100 forintért is hazavihetjük, szűrővel), vagy a csapra szerelhető víztisztító készülék, mely nem olcsó mulatság, néhány tízezer forinttól akár 150.000 forintig is találhatunk a készülékek piacán.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek