SZÜLŐSÉG

Hasbaszúrás - amitől rettegnek a kismamák

2009. június 23., kedd 08:00 |

Ma már számos olyan szűrésre van lehetőség a terhesség alatt, melyek segítségével olyan genetikai betegségek állapíthatók meg, amelyek régen csak a baba megszületése után derültek ki. S bár a vizsgálatok eredményei jelzik, hogy a baba egészséges-e, a kismamák rettegnek ezektől a beavatkozásoktól.

A terhesség meghatározott időszakában két olyan beavatkozásra is van lehetőség, mely magasabb kockázattal, ám biztosabb eredménnyel jár, mint egy ultrahangos vizsgálat, vagy egy általános vérvizsgálat. Az egyik az amniocentézis, a másik pedig a chorionboholy biopszia, melyek eltérő időszakban végzendőek és más kockázati tényezővel rendelkeznek.

S ugyan ezek a beavatkozások nem kockázatmentesek, néhány esetben indokolt elvégezni őket. Ilyen például a szülők ismert genetikai betegsége, melyet nagy valószínűséggel továbbörökítenek a születendő gyermekre, vagy már született előzőleg genetikai betegséggel gyermekük (Down-szindrómával, nyitott gerinccel, stb.) Akkor is javasolják a vizsgálatokat, ha az anya életkora meghaladja a 35 évet, az apáé pedig a 45 évet, ezen kívül a szélsőségesen alacsony vagy magas AFP vérvizsgálat eredménye, vagy gyanús ultrahanglelet is indokolhatja. A beavatkozást minden esetben alapos genetikai ultrahangvizsgálat előzi meg.

Ezeket a genetikai vizsgálatokat nem kötelező elvégeztetni, a szülők szakszerű genetikai tanácsadás és felvilágosítás után dönthetnek arról, hogy szeretnék-e igénybe venni a beavatkozásokat. Az orvosi alapelv általánosságban véve az, hogy akkor javasolt az amniocentézis és méhlepény biopszia, ha a lehetséges rendellenesség valószínűsége nagyobb, mint a beavatkozás kockázata. De mi is a különbség a két vizsgálat között, melyről a legtöbben csak annyit tudnak, hogy egy hosszú tűvel szúrják meg a kismamákat?

Az amniocentézist más néven magzatvíz mintavételnek hívják, s a terhesség szempontjából, vagyis az esetleges rossz eredmény szempontjából viszonylag későn, a 16-18. héten végzik (egyes források a 14-20. hetet jelölik meg). Egy hosszú tű segítségével, átszúrva a has- és a méhfalat, valamint a magzatburkot 15-20 ml magzatvizet vesznek. A vizsgálat során folyamatos ultrahangkontrollal figyelik, hogy a megfelelő helyen végezzék a beavatkozást, s a fájdalom egy átlagos injekció beadásához hasonló. A művelet 15-20 percet vesz igénybe. Az amniocentézist követő vetélés kockázata 0,5 és 1 százalékos, s sokan ennek köszönhetően nem végeztetik el, még akkor sem, ha ez indokolt lenne. A magzatvíz vizsgálat során azokból a magzati sejtekből vesznek mintát, melyek a baba növekedésével kerültek a vízbe, s a magzatra jellemző genetikai információkat tartalmazzák, s ezzel 99 százalékos valószínűséggel ki tudják zárni a kromoszóma-rendellenességet. Ezeket a magzati sejteket azonban szaporítani kell a szükséges vizsgálatokhoz, ez pedig időt vesz igénybe, így az eredményre 3-4 hétig kell várni. Eddigre a terhesség előrehaladott, s amennyiben szükséges, igen megrázó a megszakítása, előbb azonban nem lehet elvégezni a mintavételt, mert nincs még elegendő magzatvíz.

A chorionboholy biopszia során a méhlepény magzati részéből vesznek mintát szintén egy tű segítségével, melyet a méhnyakon vagy a hasfalon keresztül vezetnek be. Ezt a beavatkozást korábban, 10-12. héten végzik, s az eredmény 2-4 hét múlva érkezik, így ha a szülők és az orvosok úgy döntenek, hogy szükséges a terhesség befejezése, a terhesség korábbi szakaszában lelkileg és testileg is kíméletesebben végezhető a megszakítás. Nagyobb azonban a beavatkozást követő vetélés kockázata: 2-4 százalékos.

Sok szülő számára nyújtanak megnyugvást ezek a viszonylag pontos eredményt adó beavatkozások, s viselik ki terhességüket békésen, nem rettegve attól kilenc hónapon keresztül, hogy egészségesen születik-e majd meg a babájuk. Mások a beavatkozások kockázata miatt nem vállalják, s vannak olyanok is, akik azért sem végeztetik el ezeket a vizsgálatokat, mert az esetleges rossz eredmény esetén sem döntenének a terhesség megszakítása mellett.

forrás: www.informed.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.24 09:33:42csutkababa

  Hinta-Palinta
  Számomra nem kérdés a redukció választása.

 • 2009.06.24 09:35:24nyúlmama

  Flea, lehet, hogy félreértettelek, akkor bocs.
  Csak azért írok még egyszer, hogy pont legyen a végén
  Én nem tartanám meg a beteg gyereket. Aki megtartja, maximális respekt tőlem, de aki elveteti, azt sem sújtja megvetésem.
  Mindenkinek a maga döntése kell, hogy legyen.
  Akikről meg írtam, beteg gyerekek, azokat sajna, láttam.Intézetben, ahogy Brumíbaby írta.
  Még egyszer bocs, ha félreértettelek, és senkit nem akartam megbántani.

 • 2009.06.24 09:37:09hinta-palinta

  Ide kívánkozik egy idézet.
  "Vigyázzon, aki ezekben a dolgokban ítéletet tesz. Még akkor is, ha netán tudója mások élete titkainak. Hát még ha nem az."

  Varga Domokos

  Csutakababa, köszönöm.

 • 2009.06.24 09:37:19nyúlmama

  hinta-palinta
  Azt gondolom, ilyen esetben mindenképpen a redukciót választanám.Biztos, hogy iszonyú döntés, de ha biztos, hogy meghal, akkor miért kéne feláldozni még két életet?

 • 2009.06.24 10:06:35Meni

  Ebben az esetben szamomra sincs mas megoldas, mint a redukcio. Ha az orvosok azt mondjak, hogy elettel osszeegyeztethetetlen rendellenessege van, akkor meg ugy is elvetetnem, hogy nincs ott az ikertestvere vigasznak. Sot, vadat mondok. Ha tudom, hogy o az egyetlen esely, es tobbet soha nem leszek terhes, akkor is elvetetem. Nincs jogom meg egy perc/ora/nap tovabbi szenvedesre itelni ot, csak mert en ragaszkodom a tudathoz, gyereket szultem. Arrol nem is beszelve, hogy az en eletem is veszelyben van.

  Volt egyszer egy film, a Magnoliak, ahol az egyik szereplo vallalta a gyereket ugy is, hogy tudta, valoszinuleg belehal a terhessegbe, szulesbe. Meg ha a gyerek egeszseges is lesz. Nagyon szep, romantikus, amcsi film volt, nagy osszeborulassal a vegen. A film vegen ott maradt egy friss ozvegy egy ujszulottel. Kamaszkent nagyon tetszett a film. Most csak idegesitene, elszomoritana ez a felelotlenseg.

 • 2009.06.24 10:12:24nyúlmama

  Meni, én is láttam Meg Czeizel doktor könyvében is olvastam arról,aki mindenképpen szülni akart, rákosan, és élt is még vagy 20 hónapot utána, szintén maga után hagyva egy özvegyet és egy árvát.Lehet kövezni, de én is úgy gondolom, hogy itt önzésről van szó.

 • 2009.06.24 11:11:12Subbantósdi

  Nekem szerencsére egyik terhességem alkalmával sem merült fel sem az egyik, sem a másik ilyen beavatkozás, de nem is álltam volna könnyen rá, megmondom őszintén.
  Nemcsak a kellemetlenségek miatt, mert azért nem egy egyszerű beavatkozás, hanem a kockázat miatt, mert mégis hogyan magyarázzam meg magamnak és bárkinek, aki már velem együtt várja a babám születését, hogy egy ilyen vizsgálattól vetéltem el?
  Én ettől azért jobban félek, mint amennyit a százalékos arányok mutatnak és hát ez olyan, hogy már előre mondják, hogy aztán tudják utólag mosni a kezeiket, hogy ők ezt megmondták, az orvosok és tovább csinálják a dolgaikat, nekem megy mondjuk ettől a vizsgálattól csak annyi történt, hogy elment a gyerekem...ami nem kevés dolog, szerintem.

 • 2009.06.24 11:22:21másutt

  Hinta-palinta, remelem sosem fogom megtudni, milyen erzes ez. De igy, hogy meg nem eltem at ilyet: redukcio.

 • 2009.06.24 11:23:40lyllaljah

  Sziasztok!

  Köszönöm a sok biztatást.
  Pénteken lesz eredmény. Remélem, megnyugtató.
  A 3 "apróság" egyike sem komoly jel a genetikus szerint. Külön-külön mindegyik gyakori, de minél több van belőle, annál nagyobb a kockázata a kromoszóma-rendellenességnek. Kicsit több a magzatvíz, a plexusokban cysticus felritkulást találtak -ez felszívódik a 22-23. hétre, tehát nem fog gondot okozni, de jel lehet... Ezt a kettőt vették észre ultrahangon. Elküldtek genetikushoz, aki megnyugtatott, fél százalék alatti a kockázat, de ha meg akarok nyugodni, menjek el szívultrahangra is. El is mentem Hajdú prof. asszonyhoz, aki megnyugtatott, hogy a szíve egészséges, DE... A jobb pitvarban van egy kis visszafolyás. Gyengébb a jobb szívbillentyű, ami nem fejlődési rendellenesség, és 2-3 éves korára kinövi, nem fog gondot okozni, de genetikai szempontból ez is jel lehet. Mikor felhívtam a genetikust azt mondta, ő mégis nyugodtabb lenne ha szúrnánk...
  Most hétfőig időt kaptam. Pénteken lesz meg a négyes teszt eredménye. Őszintén remélem, megnyugtató eredményt fog adni. Nagyon lassan telik az idő...
  Majd írok, hogy mi lett az eredmény, és még1x köszönöm a kedvességeteket.

 • 2009.06.24 11:54:55hinta-palinta

  másutt, ez volt az én nagy pofonom az élettől, a mai napig gyötör a lelkiismeret, pedig ti is azt mondjátok, egyértelmű...Hát a döntés, ha benne vagy, nem az még ekkor sem...Anya vagyok, aki döntött. Milyen áron élünk ketten? Hogyan számolok el magammal???Az egyiküket feláldoztam magunkért. Akkor is, ha beteg.Soha nem múlik ám a kétség, kétségbeesés, éjszakai felriadások. Ezt ne tudja meg senki, kívánom.

 • 2009.06.24 12:04:42másutt

  hinta-palinta, azert ez nem Sophie valasztasa volt!
  ne gyotord magad, kedves. tenyleg. az aalternativak sokkal rosszabbak lettek. az elviselhetetlen lenne, ha mindkettovel baj van emiatt.

 • 2009.06.24 12:16:32hinta-palinta

  Az a nehéz, amikor egy anyának kell kimondania, NEM. Ha beteg, ha nem, ha csak kicsit, ha nagyon.És a legbelső kisördög a fejemben azt kérdezgeti, biztos, hogy nagy volt a baj? Még ha láttad is az UH-n a saját szemeddel??Tuti, hogy nem csak félrevezettek? Hogy kísérletezzenek?? Na ézt a hangos valakit kéne elhalkítani, de nem tudom.

 • 2009.06.24 12:36:08Magenta

  hinta-palinta, őszintén a legjobb szándékkal!
  Szerintem fordulj szakemberhez, ha ennyire nem tudod feldolgozni. :(

  Nagyon sajnálom, ami történt, csak félig tudom elképzelni, milyen lehet, mi csak a chorionbiopsziát csináltuk végig, de őszinte részvétem!

  Ez a mostani terhességednél volt, vagy még az előzőnél?

 • 2009.06.24 12:36:25másutt

  hinta-palinta, lehet, hogy ez most nagyon rosszul fog hangzani, de ezt az egeszet fel kell dolgoznod magadban, ha kell segitseggel, de muszaj. es hamar.

  anyam azt hitte, tudott elni azzal a banattal es gyasszal amivel el 40 eve. azt hitte, hogy en, a "megmaradt gyerek" nem erzi azt. sosem beszelt rola.
  de oszinten, az egesz eletemre ratette a belyeget. olyan szinten, hogy szerintem meg nekem is profi segitsegre lenne szuksegem emiatt.
  amikor egy anya gyaszol egy gyereket, a megmaradtak is erzik azt, errol egy egesz konyvet tudnek irni. vagy azert, mert "tulszeretik, tulfeltik", vagy azert, mert erzelmi tavolsagot tartanak. en a masodik csoport voltam. de egyiknek sem jo.

  Azt hiszem Radnotinal olvastam, akinek az ikre halt meg, azokat az onmarcangolo gondolatokat, amiket atelt, hogy o volt a tulelo. Biztosan nem o halt meg, es nem o voltakeppen a "masik"?

  szoval tartozol azzal a megmaradt gyereknek, hogy ezt megoldod magadban. amikor 100% tudod, hogy jol dontottel, es nem ugy gondolsz a picire, mint a "megmaradtra"... akkor leszel rendben.

  a "jol dontes" relativ, mert neha kesobb mast akarunk. de el kell fogadni, hogy az akkori helyzetnek megfeleloen, az akkori lelkiallapotodban, azt a dontest hoztad, ami a legjobbnak tunt. mindegy, hogy miert. a multba nem lephetunk vissza.

  olellek.

 • 2009.06.24 12:45:25Meni

  Hinta-palinta. Eloszor is nagyon sajnalom, hogy ilyen pofont kaptal az elettol, nyilvan eleted vegeig veled lesz, es lesznek rossz napok. De szeretnem ha sose gondolnal magadra mint onzo dogre, aki felaldozta az egyiket a testvere eleteert es a sajatjaert. Az egyetlen helyes utat valasztottad.

  Nagyon kemeny hasonlat lesz, de amikor gettoba zartak a zsidokat (nem feltetlen a II. VH idejen, barmikor), akkor szamtalan anyanak kellett meg ennel is kegyetlenebb donteseket meghoznia. Melyiknek adjon enni, melyiknek ne. Melyiket bujtassa el, menekitse ki hamis papirokkal, melyiket ne. O haljon ehen, vagy a kisbaba, es akkor o talan tulelheti, uj babat szulhet. Melyiket probalja eletben tartani azzal a keves anyatejjel, melyikrol mondjon le rogton a szules utan. Nekem eleg sokat jar ezen a fejem (tudom, en se vagyok normalis, de egesz nap deportalasi listakkal dolgozom), es tudom, hogy csak akkor nem orulnek bele egy ilyen szituacioba, ha lenne miert tulelnem ezt a traumat. Neked van. Es az indoknak szuksege van egy eros, kiegyensulyozott, magaval megbekelt anyara. Remelem ki tudod valakivel beszelni ezeket az erzeseidet a "valo eletben" is. Jobbulast es sok sok oromot a gyerekedben, csaladodban.

 • 2009.06.24 12:53:52Heatherette

  ööö, bocsi, ha hülyeséget kérdezek, csak kurvára nem vágom a témát. szal most jöttem rá, hogy elvetetni a 12. hétig lehet, down szűrés viszont a 16-on van. és ha beteg, akkor mi van ilyenkor??

 • 2009.06.24 12:58:18Meni

  Kulonleges indokkal sokkal kesobb is el lehet vetetni. Ilyen pl ha az anya eletet is veszelyezteti. Valaki okosabb majd biztos ir neked pontos heteket is, de ez a lenyeg.

 • 2009.06.24 12:58:30másutt

  ilyenkor "nyomos ok" van es megengedik, az van.

  szinte minden orszagban az abortusztorvenyben van egy kulon resz "sulyos deformalasra, avagy arra, ha az anya veszelyben van.
  sok helyen a 20-valahany hetig megengedik.

 • 2009.06.24 12:59:25Heatherette

  de a down annak számít? élettel összeegyeztethetetlen oknak?

 • 2009.06.24 13:02:13másutt

  a pontos hetet nem talaltam en sem, csak a "kulon engedely" reszt.
  ja, es 18 ev alatt a 18. hetig lehet, azt tudtatok????

 • 2009.06.24 13:03:23Meni

  erre en nem tudok neked valaszolni. en is tettem fel kerdest ez ugyben, megteszem ujra, hatha aki neked valaszol, neked is tud...

  ...a modern diagnosztika ki tudja mutatni azt is, hogy milyen foku Down szindroma varhato, vagy ez csak a terhesseg vegen/szules utan allapithato meg?

 • 2009.06.24 13:03:31másutt

  H, ugy tunik igen.

 • 2009.06.24 13:05:05másutt

  meni, annyit tudok, hogy a Down gyakran szivproblemakkal is jar. Igen, azokat elore tudjak, es fel tudnak keszuni es esetleges neonatalis mutetre azonnal.
  (egy forumos ismerosnek kellett ilyen)
  De az agyba nem latnak be, a szellemi visszamaradas foka lottoszeru.

 • 2009.06.24 13:11:21Heatherette

  köszi azért. tudom, hogy erről már voltak nagy viták itt, csak akkor még pont nem érdekelt a téma, szóval kimaradtam belőle. de majd visszakeresem az olyan posztokat.

 • 2009.06.24 13:18:19lyllaljah

  Heatherette,
  a 24. hétig van lehetőség a baba elvetetésére.
  Ha szükség lesz a magzatvíz-mintavételre, 23 hetes leszek, mire megtudom az eredményt, és ha gond van, és úgy döntök, egy hetem lesz arra, hogy elvetessem.
  Belegondolni is szörnyű! Már most hatalmas a pocim, erős a kötődés, hetek óta érzem, ahogy mocorog odabent. 17 hetesen apucinak is "bemutatkozott".
  A 24. hétre már akkor is érezni fogom, ha nem koncentrálok rá. És meg kell szülnöd! Miután megölték... Nem tudom, képes lennék-e rá...
  Kívánom, hogy senki ne kerüljön ilyen helyzetbe!

 • 2009.06.24 13:21:37Heatherette

  ilyenkor miért nem császároznak?

 • 2009.06.24 13:32:20másutt

  ugyanazert, amiert nem csaszaroznak minden terhes not. mert az egy sokkal nagyobb es veszelyesbb beavatkozas, mint egy szules.
  igy legalabb megvan, es felepulsz.
  az elhalt magzatokat is meg kell szulni, gyakran a 3x. heten. Szornyu, de ez van.
  Egyszer olvastam valakirol, aki 1 napig vajudott, hogy a halott gyereke kijohessen.

 • 2009.06.24 13:37:34psyché

  én is inkabb a császár mellett lennék ilyen esetben. szerintem, szörnyü, hogy meg meg is kell szülni, raadasul egy halott gyermek mar nem is tud együttmüködni, szoval valoszinüleg joval nehezebb...:-(((

 • 2009.06.24 13:42:01Heatherette

  hát, most ettől felkavarodott a gyomrom...

 • 2009.06.24 14:06:20csimpilimpi

  Szerintem is borzalmas egy ekkora magzatot abortálni. Akkor is, ha down kóros. Ezért is kérdeztem (jó)pár hozzászólással feljebb pimpiii-től, hogy ő miért az amniocentézist választotta. Ha jól értettem, ő előre tudta, hogy biztosra akar menni, tehát az invazív beavatkozás előre eldöntött volt. Egy ilyen helyzetben én mindenképpen a chorionbiopsziára szavaznék. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy mikorra van eredmény. Szerintem. Szerintetek?

 • 2009.06.24 14:14:31Gézengúz_Évi

  Sziasztok!

  Bocs, hogy nem szorosan a témához, de beleszólok.

  22 hetesen szültem meg a halott ikerfiaimat, bár ők már halottak voltak, mire észrevették a bajt...

  Őszintén mondom, hogy jobb volt a sima szülés, mint a császár, pedig én is egy napot vajúdtam, rendes vajúdóban, egészséges kismamák közt, és félóránként felsírt egy baba, miközben tudtam, hogy az enyémek nem élnek...

  De sem az orvosok, sem én nem akartam kitenni magam és a későbbi gyerekeimet a császár esetleges kockázatainak és mellékhatásainak. Miután a babák testi épségén már nem volt mit védeni, az enyémet kellett...

  És akkor a lelki oldaláról még nem is beszéltem...

 • 2009.06.24 14:17:09csimpilimpi

  Én - úgy rémlik - úgy hallottam, hogy azért (is) kell az elhalt magzatot megszülni, mert az emberi test már pár óra alatt is bomlásnak indul, és ez a császár vágásán átemelve komoly fertőzésveszély.

 • 2009.06.24 14:20:54másutt

  Ebböl a helyzetböl nem lehet jól kijönni. A császár jobb? Kinek?

  Utálom a császárhegem és az emiatt lógó hasam.

  Hogy a megmaradt eletemben minden nap lássak egy heget? "ott szedtek ki Lajoskát, akit kinyirattunk, mert bár élt volna, de eggyel több kronoszómája volt". Az jobb, mint pár órát szülni?? Nem hinném. Ezért nem csinálják.

 • 2009.06.24 14:23:31Heatherette

  hát én nem tartanék meg down kóros gyereket

 • 2009.06.24 14:24:18másutt

  Évi, el sem tudom képzelni, milyen lehetett. Nagyon nagyon sajnálom. :'(

 • 2009.06.24 14:28:43Gézengúz_Évi

  másutt, köszi... Igazából nagy része kiesett, így utólag... Menni kellett tovább.

 • 2009.06.24 14:38:27másutt

  Adott esetben telenyomatnám magam tudatmodosítóval. Legális, illegális, mindegy.

 • 2009.06.24 14:39:17buborék

  Gézengúz Évi! Nem is lehet ere mit mondani. Sajnálom nagyon. Bocs, hogy megkérdezem, de azóta szültél ugye?
  Nekem az első gyerekem született úgy, hogy nem láttam egy napig, nem tudták megmondani, hogy él-e. Napokig ment a küzdés és fél éven át a rettegés, mennyire fejlődik. A miénk szerencsésen alakult, tök egészséges. Valahova nagyon mélyen elástam az eseményeket, amin te mentél át az persze más.

 • 2009.06.24 14:46:26lyllaljah

  Évi, ez borzasztó. Minden elismerésem, hogy képes voltál végigcsinálni. Nagyon remélem, hogy nem kerülök ilyen helyzetbe és csak novemberben fogom megszülni (az egészséges) babámat.
  Olyan lassan telik az idő! Nem tudom, hogy fogom bírni péntekig...
  Akinek volt már Downos baba a pocakjában, mit mondd? Ők is ugyanolyan virgoncok, mozgékonyak, mint egészséges társaik?
  Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy az én "megnemállok,folyamatosanmocorgok" babámnak bármi baja lehet...
  Még1x, minden elismerésem azoké, akik már szültek meg halott babát. Nincs ettől borzasztóbb szerintem...
  Évi, van azóta gyermeked? Nem akarok régi sebeket felszakítani, de milyen ezután, egy ilyen trauma után szülni? El lehet vonatkoztatni a korábbi rossz emlékektől?

 • 2009.06.24 14:48:19Gézengúz_Évi

  buborék, még nem szültem, még csak most volt egy éve, hogy az ikrek születtek...

  De van egy 27 hetes kicsilányunk, egyenlőre pocakban, aki egészséges, és minden okés vele:)

  Én nem is azt mondanám, hogy ,mélyen elástam magamban, mert akkor pár hétig zombiként éltem, ha kellett, üvöltöttem, ha kellett, bőgtem, ha arra volt szükségem, akkor meg csak bambultam ki szótlanul a fejemből órákon keresztül... És nagyon hálás vagyok a férjemnek, hogy a család és a környezetem többi tagjával ellentétben hagyta, hogy úgy dolgozzam fel, ahogy nekem jó, talán ezért is sikerült így kijönni belőle, hogy ahogy mások szokták mondani, meglepően jól viselem... Mondjuk nem is tudom, hoyg sírjak, vagy nevessek ezen...

  De bocs, hoyg elkalandoztam, csak még elég friss a téma bennem...

 • 2009.06.24 14:51:55Gézengúz_Évi

  lyllaljah, mint már írtam, most várjuk azóta a lányunkat, fél évvela vetélés után fogant... Ez is olyan érdekes, a dokik fél év szünetet ajánlottak, mi azt mondtuk, hogy köszi, mi gyereket szeretnénk, nem védekeztünk, hogy majd ha a testem felkészült egy újabb babára úgyis jönni fog... És napra pontosan fél évvel később lett pozitív a teszt...

  Sokan kérdezik milyen érzés így. Talán megdöbbentőt fogok mondani, de a három közül (van már egy 2éves fiam) ez a legfelhőtlenebb terhességem, ezt veszem a legkönnyebben, legszívesebben, dokihoz, meg uh-ra se mennék, mert ÉRZEM, hogy minden rendben van...

 • 2009.06.24 14:59:43Yakamoz

  Évi: olvagatom ám a bolgodat, nagyon szép nevet terveztek a kicsilánynak! A mi lányunknak is ez a neve! ;)
  Kívánom, hogy minden rendben legyen veletek!

 • 2009.06.24 15:02:28Gézengúz_Évi

  Jajj, Yak, annyiszor eszembe jutsz emiatt:D Mert folyton az van, hogy kimondjuk a nevét, és hmm, mintha valakit ismernék ilyen névvel:D

  A különtopicot sajna nincs időm olvasgatni:(

 • 2009.06.24 15:23:22Yakamoz

  Semmi baj, örülök, hogy jól vagytok! :)

 • 2009.06.24 22:24:14pimpiii

  Sziasztok, bocs hogy csak most válaszolok, nem voltam gép közelben.
  Még nem vagyok túl a vizsgálaton, 13. hétben vagyunk. Hogy miért választottam a biopszia helyett a magzatvízvételt? Az orvosom felvázolta a lehetőségeket, a velük járó kockázatokkal együtt, korrekt módon. A Párom is mellettem volt és közösen döntöttünk az utóbbi mellett és egyébként az orvos is ezt ajánlotta, az alacsonyabb kockázat miatt. A biopsziánál nagyobb a vetélési arány.

  Egyébként úgy állok hozzá, hogy minden rendben lesz, ha az jött le bárkinek is, hogy én azt gondolom, hogy "hú biztosan beteg a babánk", akkor bocs a tévesztő fogalmazásért, erről szó nincs.
  Nekem ott van a fejemben az a bizonyos "ha"...

 • 2009.06.25 07:54:15csimpilimpi

  és mikor fogják megcsinálni neked az amniocentézist? hány hetesen?

  eltérő véleményeket olvastam róla, hogy hány hetes kortól lehet...

 • 2009.06.25 09:35:23pimpiii

  A 16-17. hét környékén, legközelebb 15 hetesen megyek az orvoshoz és akkor egyeztetünk az időpontról.

 • 2010.01.20 16:36:13muzsa

  azt írják: A művelet 15-20 percet vesz igénybe. Hát nekem kb 2 perc volt... Budapest, Baross utcai klinika. Igazi futószalag...

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta