SZÜLŐSÉG

Kevesebb gyerek született az év első harmadában, mint tavaly

2009. június 22., hétfő 12:00 |

Csaknem 2 százalékkal kevesebb gyermek született és a halálozások száma is emelkedett az első négy hónapban 2008 azonos időszakához képest. A KSH adatai szerint a természetes fogyás is 1136-tal több volt az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlást figyelembe véve a népességszám az időszak végén 10 millió 21 ezer fő volt.

610-zel, vagyis 1,9 százalékkal kevesebb gyermek született az első négy hónapban, mint tavaly ugyanekkor. Január és április között összesen 31.257 újszülöttet regisztráltak. A halálozások száma is meghaladta a tavalyi értéket: 46.068-an haltak meg, ami 1,2 százalékkal több volt a 2008-as adatoknál. A házasságkötések száma az első két hónapban stagnált, márciusban viszont jelentősen visszaesett, így összességében 6990 házasságkötés történt, ami 419-cel volt kevesebb, mint tavaly ugyanekkor. Ezer lakosra egyébként 9,5 élve születés és 14 halálozás jutott.

A természetes fogyás a születésszám csökkenése és a halálozások emelkedése miatt a tavalyi 13.675-tel szemben 14.811 fő volt. Az ország lakossága azonban ennél kisebb mértékben csökkent a nemzetközi vándorlás pozitív mérlege miatt, ezért az ország lélekszáma április végén 10 millió 21 ezer fő volt.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.22 17:24:48cozumel

  Rath

  sosincs ertelme a multtal peldalozni, es nem is varhatjuk el, hogy a gyerekeink a nagyanyaink eletehez viszonyitva mondjak el: ej de kurva jo sorom van.
  Pedig valoszinuleg igy van.

  DE. Ok a mahoz, a mosthoz fognak viszonyitani, es ezt minden korban minden ember igy teszi.

  Az meg mar teljesen mas kerdes, hogy ki eri be a Balatonnal, es ki szeretne evente a tengernel nyaralni... nincs is ertelme firtatni, mert nyilvan mindket ember lehet tokeletesen boldog a sajat igenyei mellett, es nem fogja tudni soha meggyozni a masikat arrol, hogy Te tul sokat/keveset akarsz az elettol...

 • 2009.06.22 17:48:00Magenta

  másutt, én rinyáltam már ilyesmiért. :)
  Aztán közben átrendeztük az életünket kicsit, megnéztük, milyen FÖLÖSLEGES dolgokon lehet spórolni, egy-két hónapig gyakoroltunk és láss csodát: most még félretenni is tudunk a gyed és egyebek mellett.
  Amikor bevállaltuk a harmadik gyereket, mi tudtuk, hogy nehéz lesz, de azt is, hogy ez csak egy-két év, utána viszont megint könnyebb, Ő ellenben itt marad velünk és ezt semmilyen nyaralás nem pótolja.
  Nekünk. :)

 • 2009.06.22 17:50:07Macs

  rath.dinennel értek egyet. A múlt ismerete éppen arra jó, hogy távlatot adjon a saját éppen-oly-hatalmas bajainknak. De nem is kell a múltig menni, elég körbenézni egy kicsit a világban, hol, hogyan élnek emberek. Baromi nagyok az igényeink, ami nem baj, amíg nincs belőle frusztráció, ha nem tudjuk mindet maradéktalanul kielégíteni.

 • 2009.06.22 18:12:27másutt

  en kicsit messzebbrol nezem a dolgokat, es anyagiakban, foldi joban ugy erzem sokkal jobban all az orszag (es az atlagember), mint akar 20 eve.
  viszont nyomasban, stresszben, ketsegbeesesben, sokkal rosszabbul.

  szuleim alberletben, tv nelkul, kocsi nelkul voltak fiatal szulok, pedig doktori vegzettseguk volt. ki elegedne meg ma ilyennel?
  melyik orvos????
  kulonlegesnek ereztek magukat, mert volt egy telefonunk!
  viszont az a meretu lelki terror, ami most megy a fiataloknak, a szazfele tepo nyomasok... az sokkal rosszabb, szerintem, mint alberletbe szulni.

  sajnos bejott a nagy fogyasztoi tarsadalom... es ha nincs uj mobilunk, (vagy egyaltalan mobilunk) luzernek erezzuk magunkat.

 • 2009.06.22 18:27:35ditakai

  Egy ismerősöm bökte ki egyszer nagyon bölcsen: "A problémák száma mááárpediig konstans" - azok komolysága nyilván egy másik téma, kinek kinek élethelyzete szerint.

  Halálra röhögtem magam, és sztem elég jól megragadja a dolog esszenciáját.

 • 2009.06.22 18:35:28Macskanya

  Szerintem ez a vita tök felesleges. Van aki konkrétan hiszi, hogy a gyerekvállalás nem anyagi kérdés, van aki meg azt mondja, igen is az. Szerintem meg a kettő közt van valahol. Szerintem, aki csak azért nem vág bele, lehet, hogy később megbánja, mert már mindegy lenne, csak legyen, de esetleg a kora miatt nem lehet.

  Ellenben... én most voltam 30, most várom az első babát. Szerettem volna hamarabb, de nem volt semmi exisztencia mögöttem és bár a férjemmel most leszünk 2 éves házasok, most jött el az idő. Egyébként kb. 5 éve lesz idén, hogy ismerem, de ezek a dologok szociális tényezők is:

  Van, aki lesz@rja, hogy a gyermeke apja nem a férje, én pl. nem. Nem csak a jogi háttér miatt, hanem, mert így neveltek. Mély beidegződések ezek.

  A másik olyan tényező, hogy a szüleim inkább megdöglöttek volna éhen, semmint én nélkülözzek. Ez mág felnőttként is így van, sok mindent ezért nem is mondok el, bár édesapám sajnos már nem él: így még inkább így van. Ezzel pedig én is így vagyok és mindent, amit lehet, szeretnék majd megadni a gyermekeimnek.

  Viszont, kérdem én - és ezt aki nem akarja, soha nem fogja megérteni -, mégis milyen világ az, ahol az normális, hogy az emberek többsége a gázszlát sem bírja kifizetni? Igen, lehet erre is szülni.

  Még ki tudom fizetni, valahogy. Igaz, most épp a 7. hónapban nem túlórázhatok már (terhesen amúgy is törvényi előírás), így épp a vaterán adom el az összes felesleges és feleslegessé váló kacatot. Nagyon jó körülmények közt élek, de mostanra a mindennapi lét is problémát okoz. Azok, akik úgy hiszik, ez kifogás, csak annyit mondok, nem kívánom, hogy ő vagy a családjából bárki elveszítse az állandó megbízásait, munkáját, hogy ne fizessék ki az elvégzett munkáért. Mert ez ma normális.

 • 2009.06.22 18:37:10Macskanya

  Az, hogy mi nem vártunk tovább, abban nagy szerepe van a koromnak. Igen, megértem, ha valaki mindent meg akar adni a gyerekének és ezért vár. Mert nem akarja, hogy a gyerek csak 7-8 hónapos legyen csak, mikor muszáj már bölcsibe adni. Mint ahogyan az én anyukám tette vagy én fogom, mindezt nem jókedvünkben. Nagyon irigylem azokat, akik megtehetik, hogy többet legyenek velük, sajnos nekem nem adatik meg.

 • 2009.06.22 18:38:46Macskanya

  Jah... helyesírásért bocs... előre is... már most látom. BaudolinA ad majd nekem :-)

 • 2009.06.22 18:42:32Macskanya

  Azt meg nem is mondom, hogy egyáltalán nem biztos, hogy bölcsibe tudom adni. Nem tudom akkor mi lesz, majd a nagyszülők, majd az apja, majd vhogy dolgozom itthonról. Tudomisén??? Azért persze bevállaltam, akartam :-) Mert már nagyon kellett.

 • 2009.06.22 18:42:33ditakai

  Macskanya, ha tudnád, hány milliós kintlevőségünk eredménye, hogy jegelni kellett a cégünket, és privátban is racionalizálni a háztartást egyautós felállásra... :-\

  Szerintem ezek azok a dolgok, amik sokkal ijesztőbbek jelenleg. Nem feltétlenül a gazdasági, hanem inkább az erkölcsi értékek hiánya a társadalomban. (jah, bocs ha túl magasröptű vagyok, biztos a front teszi)

 • 2009.06.22 18:46:37Macskanya

  Igen... el tudom képzelni, sajnos... valami ilyesmire céloztam. Mi is eladtuk az egyik kocsit, tavaly októberben, bár ez nem feltétlen tartozik ide.

  Amúgy most mondták a híradóban, hogy 10 éves csúcson a munkanélküliség. Most, hogy a segélyeket nem kapod meg, ha nem dolgozol, nem hiszem, hogy ez ne lenne befolyással szintén. Igen, anyagi kérdés... IS...

 • 2009.06.22 18:47:21ditakai

  ... úgy értem, az egy dolog, hogy nekem gazdasási válságot idézett elő az életemben ez a felállás, de ezen túltettem magam - az általános közéleti erkölcsi helyzeten azonban egyre nehezebben tudok átsiklani :-\

 • 2009.06.22 18:48:58ditakai

  na hagyjuk abba, mert mindjárt erre jön valami szuperember, és megkapjuk, hogy itten negatívkodunk stb. stb. :-)

 • 2009.06.22 18:53:02Macskanya

  Ditakai: ez így van... :-) Azért még nem kell homokba dugni a fejünket és azt mondani... oh, gyerek volt háborúban is. Ez igaz. Én is akartam... sőt a védőnő szerint tök sok van most útban, több, mint máskor. Azért én akkor is megértem és nem hiszem sem karrieristának, sem önzőnek, aki anyagiak miatt vár. Csak figyeljen, nehogy kicsússzon és megbánja.

 • 2009.06.22 19:21:13hullámrészecske

  Az egyértelmű, hogy most sok bébi van útban, gondolom nagyon sokan, akik az elkövetkezendő 1-2 évben akartak gyereket, begyorsítottak a gyes-megvonás miatt. Jövő március-májusban bébi-boom lesz. :-)

 • 2009.06.22 19:23:49Macskanya

  Ja, nem erre gondoltam. Még januárban mondta, akkor még nem nagyon folyt ez a megvonás a csapból és mégis... ?

 • 2009.06.22 19:25:35Macskanya

  ééés mi szeptemberiek leszünk :-)))

 • 2009.06.22 19:47:06ditakai

  Azért van ám más lehetséges olvasata is egy "gyerek-esőnek" (a kőkemény racionalitásokat nézve):

  amelyik nőnek nem sok fű nőne a munkaerőpiacon a következő két három évben (szarul megy a cégnek stb.), lehet, hogy erőt vesz a paráin, és inkább most vállal be egy gyereket, mert most nem marad le sok mindenről karrierben, bónuszokban - lévén, hogy minden stagnál - aztán majd ha felívelőbe megy át a gazdaság, akkor gyerekkel a "tarsolyban" hajthatja kedvére tovább a bónuszokat, az előléptetést, meg a céges autót...

 • 2009.06.22 19:54:06hullámrészecske

  Lehetséges igen, bár szerintem ez elég szűk réteget érinthet. Az sokkal jellemzőbb, hogy a gázszámla kifizetése is gondot okoz, és egy balatoni nyaralás is csak vágyálom marad. És azért ebben a helyzetben valóban meggondolja az ember a gyereket.

 • 2009.06.22 20:02:53ditakai

  igen, tény, arányában ebből van több

 • 2009.06.22 20:17:29Macskanya

  Ditakai: nálunk a cégnél igen magas vezetőnek kell lenni ahhoz, hogy céges autót kapj. Amúgy tényleg van bennem olyan, hogy 3 éve nem emeltek a disznók, bár válság ellenére még mindig kaptam bónuszt...

  ...a Balaton egyelőre álom (mert babaszobát akarok!!!), a gázszlát meg valahogy csak megoldom, talpraesett vagyok ;-)

  Van amúgy csomó ügyes megoldás, tényleg mindig fel tudja találni magát az ember.

  Nekem amúgy más elméletem is van. Az én korosztályomban viszonylag sokan vagyunk, volt anno egy jó kis népességszaporító politika. Nyilván nem csak én gondolom, hogy nem akarok már sokáig várni a családdal...

 • 2009.06.22 20:50:43Bato

  Az én tapasztalatom szerint a 2.3. stb gyerek közel nem kerül annyiba anyagilag, mint az első.
  Nem tudom más hogy volt vele, de én az első babának rengeteg olyan dolgot vettem anno, ami teljesen feleslegesen bizonyult. Vagy nem is használtuk, vagy nagyon keveset.
  A második babának alig vettünk valamit. Megörökölte a kiságyat, babakocsit, hordozót, rucikat, játékokat, stb.
  Az első fiam a hozzátáplálás kezdetén nagyon sokszor kapott üveges kaját, mert nem bíztam abban, hogy amit készítek neki, azt megeszi. A második 1-2 alkalmat leszámítva nem kapott bolti babakaját.
  Persze az első gyerkőcnél hallani sem akartam használt dolgokról. Idővel rájöttem arra, hogy az nem rosszabb. Hiszen egy picibaba, kisgyerek olyan gyorsan nő, hogy igazán nem tud elhasználni szinte semmit.
  Amikor a kéthónaposomnak ellopták a babakocsiját, nem volt kérdés, hogy egy jóállapotú használt kocsit veszek a vaterán potom összegért.
  Persze ez csak az én álláspontom a mai eszemmel.

 • 2009.06.22 21:29:20Macskanya

  Bato: hát én is vaterázok, adok veszek. Ott viszont újat is ki lehet fogni annyiért néha, amennyiért a használtat adják. Babakocsi bemutató darab, németországból, "újautószagú" :-))) 1-2 emberke ennyiért használtat vett, én meg inkább figyeltem 2 hónapig, mint a nyúl...

  :-DD

  Az alig használttal meg nekem sincs bajom, de ruhát ún rengeteget kapok majd. Sőt, még sajátjaim közül is van édes horgolt, gyönyörű. Senki el nem hinné, hogy 30 évet várt egy dobozban.

  Kiságy, babakocsi most nekem akkor is óriási tétel. Azért megoldjuk vhogy. Inkább nem költök semmi másra. ;-)

 • 2009.06.22 22:56:49Toth_Ildiko

  Gyereket vállalni felelősen lehet.
  Nemcsak megszülni kell, hanem fel is nevelni.
  '8 év hosszú idő, de kiváncsi lennék ki szülne itt szívesen albérletbe...

 • 2009.06.23 00:16:08yapsul

  Kedves Toth Ildiko!! Jelentkezem, szívesen szültem albérletbe és szívesen szülöm a másodikat is ebbe a 40 négyzetméterbe:))))). Nem tudom Magyarországon miért baj ha az ember albérletbe szül, ebben az esetben nem vesszük át a menő nyugatot? Ott elég sokan albérletben élik le az egész életüket. Majd egyszer lesz saját tulajdon is, reméljük addig a gyerekek nem lesznek lelki sérültek!!!!!:)))

 • 2009.06.23 11:03:55Macskanya

  Yapsul: hál istennek van, aki úgy is gondolkodik, mint te, különben már nem lennénk. Viszonyításul közlöm, hogy én sajátba szülöm, de néha elgondolkodom, hogyan fizetjük ki most a dolgokat, akkora már a hitel havi törlesztője. Jó hír, hogy azért lejjebb ment, de pl. decemberben elvitte a teljes fizumat (és ez nem a hitel teljes költsége, mert van még hozzá egy biztosítás is) csak úgy karácsonyi ajándékként. Szóval nem biztos, hogy jobb sajátba szülni...

  Másrészt ki tudja mit hoz a holnap, egyszer fent, egyszer lent. Engem is úgy neveltek, hogy mindent a gyerekemért, feljebb írtam is. A szüleim is inkább haltak volna éhen, de mindenem meglegyen.

  Szóval abszolút megértem Ildikó okfejtését, de szerintem köze nincs az albérlethez, nekem mások a szempontjaim. Az okfejtés meg csak addig helytálló, míg valakinek nem kell amiatt aggódni, hogy már nem fog tudni szülni. Mert mondjuk egy idősebb nőnél, akinek pl. az utolsó pillanatban lenne a baba, nem biztos, hogy ez a legfőbb szempont.

  Másrészt pedig, nagyon sok gyerek sokkal többet kap otthonról, mint azok, akiknél tényleg megtehetnék, hogy a gyerek mindent megkapjon. Mentalitás, neveltetés kérdése, hogy apuci dubaiba megy a pénzből v. elküldi a gyereket nyelvet tanulni. Spec. én az utóbbi lennék.

 • 2009.06.23 11:40:50úgymintrég

  Ildikó: mi is albérletben élünk és most született meg a második babánk, pedig nem vagyunk gazdagok és nem vet fel a pénz minket. Nem az albin múlik a gyerekszülés, hanem azon, hogy te mit akarsz. Amikor az első babánk megszületett mi is halálra aggódtuk magunkat, hogy mi lesz velünk anyagilag. Borzasztóan féltünk tőle. Nekem az volt a szerencsém, hogy én előtte nagyon sokat (évekig) dolgoztam, így nem volt kérdés, hogy meglesznek-e a gyedhez szükséges biztosított napjaim, mert bőven megvoltak. Sőt, röhögni fogtok, de amióta itthon vagyok legalább 4000 Ft-al több gyedet kapok, mint amennyi fizut a munkahelyemen kaptam. Persze tudom, hogy azért, mert az OEP a napi átlagkereset alapján számítja ki, a munkaadó meg havi fix bérért dolgoztatott, tökmindegy, de ilyenformán még jobban megéri itthon lennem két gyerekkel, mint robotolni járni minden nap. A lényeg lényege az, hogy mi hosszú-hosszú évek albérletezése után, csak most 2 gyermekáldás után jutottunk el odáig, hogy lakást tudunk venni magunknak. Fel vagyunk készülve mindenre, mert már az albérlet kellőképpen megedzett minket, de más lesz a sajátunkat fizetni, mint az albit. Ráadásul, mi is úgy vagyunk a férjemmel, hogy mi vajas kenyéren is elvagyunk, de képesek vagyunk éhenhalni is azért, hogy a gyerekeinknek mindenük meglegyen. Egyébként meg tök mindegy, hogy albérletet fizetsz, vagy a sajátod után a törlesztőrészleteket, mindkettő megterhelő anyagilag. De ha az ember saját családot akar, akkor képes leküzdeni ezeket az akadályokat is.

 • 2009.06.23 11:46:10úgymintrég

  Viszont van néhány dolog, amiben mi is azt tapasztaljuk, hogy akkora lett a létbizonytalanság, hogy az emberek 90%-a 120-szor meggondol mindent mielőtt belevágna, mert egyszerűen nem mernek lépni, mert félnek az anyagi veszteségektől. És én ezt is megértem, nagyon is, mert ebben a nyomorult világban minden arról a rohadt pénzről szól.

 • 2009.06.23 12:12:43úgymintrég

  és ez sajnos igenis, hogy a válság következménye...

 • 2009.06.23 12:15:39dodóó

  Nálunk is albérletbe született a lányom.
  Szoba, konyha, fürdő.
  Pár hónapos volt mikor két szobásba költöztünk.
  Tudom hogy egyszer könnyebb lesz,mert kifizetjük a mostani és még nagyon sokáig banki lakásunkat.(mert szerintem ez amíg nincs kifizetve nem saját)könnyebb volt az albérletben szerintem.

 • 2009.06.23 13:39:43KIRA

  Szerintem meg tessék kíniul, és roma nyelven tanulni...övék a jövő.

 • 2009.06.23 13:52:59madz

  kira, jól megmondtad, öblíthetsz

 • 2009.06.23 14:16:19falevél

  Szerintem ez a gyerek kérdés nem saját lakás kontra albérlet fügvénye. Eszem eldobom azon hogy ma Magyraországon még mindig nyomatják az emberek fejébe hogy a saját lakás édes fiam, saját lakás, az a fontos, nyomorodj meg egy panelért, dolgozd ki a beled, de legalább saját. :D Döbbenetes hogy az országban az ingatlano 92% magántulajdonban van, egyedülálló ez az egész földön....nálunk a legmagasabb ez a szám, mert a rendszerváltás elött poszira lehetett semmi pénzért lakást venni, osztogatták és alanyi jogon szinte járt. Így nézve úgye máris nem olyna csúnya dolog megadóztatni az ingatlanokat. Csak egy kis off: 28 éves hölgy a környezetemből. Van anyai ágon nagymami nagypapi együtt boldogan, szépen meghalnak, kicsi lányra hagyják a lakást. Van apai ágon nagymai nagypapi elváltani, mindketten saját lakással, amit fentebb már leírtam hogy hogyan is szereztek, hálisten jóban voltak pár emberrel az önkormányzattól. Nos nagymami nagypapi meghalnak, egyszem kisunokára hagyják a 2 ingatlant. Fiatal hölgy szülei sme élnek már, az ö lakásukat is ő örökli. 28 évesen 4 lakás.Kérdezem én jogos ez? Szerintem meg teljesen mindegy hogy albi vagy nem, az emberek nagy százaléka még ki sme fizette a lakását ketyeg rá 20 évig a hitel és pofázik, h neki saját van....Qrvára nincs saját és ha beüt a gikszer ugy megszopja, h csak na, nem egy nem kettő ilyen van most a környezetemben. Az sem kellemesebb mikor sajátban vagy de kiesik egy kereset, nem tudod fizetni mondjuk a szaros panel 50 ezer forintos fűtését hónapokig, akkor ugye felmerül, hogy el kellene adni. Igen ám, de nem megy az olyan gyorsan, nem lehet egyből pénzé tenni. Lehet árúlni évekig, vagy áron alul eladni. Nem hozom fel azt sem h 40 éves már a legtöbbje és 50 évre tervezték, igy nem túl bizalomgerjesztő :D Szóval van itt pro kontra, ha beüt a szar lényegtelen h saját e vagy sem :D

 • 2009.06.23 14:36:56Macskanya

  Falevél, az elmélet látom nagyon megy. Van erre egy kis példám a saját életemből és erre varj gombot, csak kedvesen.

  Először is, az alanyi joghoz: a szüleim akkor jutottak lakáshoz, mikor anyám kb. ugyanennyi idős terhes volt, mint most én, 7 hónapos, úgy költöztek. NEM VOLT INGYEN!!! Sőt, miután levették apám fizetését és a segélyt, ami a születésem után járt és nem maradt pénzük, elment a drágám dolgozni. Nem mert muszáj volt nekik a lakás alanyi jogon, hanem mert az albit sem bírták fizetni. PONT.

  Következő. Nekem 3 ingatlan van a nevemen és nem kívánom, hogy Te is hasonlóképp szerezd őket, hogy 25 évesen fél év alatt meghaljon az apád, mikor még az eszedet sem tudod. Mert az egyiket az ő 50 százalékából örököltem. Örököltem még 50%-ot a nagyszülők után, ami igazából nem is örökség, mert eleve rám és az unokatestvéremre íratták. Tájékoztatásul közlöm, hogy ezt sem kapták ingyen - elég keményen törlesztették az árát, hasonlóképp a szüleimhez. Miért fáj ez neked? Tudod, bár ne örököltem volna, mert családi problémákat okozott, ráadásul több, mint egy éve fizetem az összes költségét, rezsit, de nem tudjuk eladni és nem is sejtem mikor fogjuk tudni. Az amúgy is nehéz mindennapjaimmat csak megspékeli ez is.

  A harmadik az, ami tényleg az, ahol élek. Na, ez okoz már csak igazán gondot, mindennapos anyagi gondjaim vannak, pedig igazán jómódúnak számítok ma ebben az országban. Tudod, nem vagyok rá büszke, hogy az autóm örökség volt és abból vettem másikat. Mert neked nem fair, tudod mit, cseréljünk ok?? Hozd vissza az apámat, tied a kocsim. Legalább látná megszületni az unokáját, szarnék a kocsira

 • 2009.06.23 14:38:20Macskanya

  És igen, ha beüt a szar, tök mindegy, hogy kirúgnak e az albiból v. a jelzáloggal terhelt lakásomat veszi el a bank. Amúgy nem hinném, hogy sokkal drágább most, mint az ablink volt - sőt, mikor költöztünk, kifejezetten jobb volt! Spec. ezért is vagyok elmebeteg magyar, aki sajátba szül - mert egyébként való igaz, ez egy sajátos kúltúrkör. Csak tudod, már ezt is nyőgjük.. és ne hidd már azt, hogy mindenki, aki örökölt, az a lottón nyerte a lakását. Elég szűk látókörre vall.

 • 2009.06.23 14:43:50Macskanya

  Ja... és ami a legviccesebb... pont az előbb írtam, hogy a lakás dolognak sztem semmi köze ehhez. Mint ahogyan nálam tökre nem számít, meg ahogyan anyámék sem erre terveztek engem. Aztán lehet, hogy Ildikó ezzel másképp van, de az már az ő dolga. Szerintem még ez is változna még, ha az lenne, hogy most vagy soha.

 • 2009.06.23 14:50:41falevél

  Te így látod, én viszont "annó" csupa jól helyezkedő öregasszonyt vagy fiatal örököst látok és pontosan tudom mi hogy ment régen. Ma is van nem egy nem 2 fontos emberrel barátságot ápolo egyén aki az önkormányzattók 2 millióért megvesz egy telket, amjd mit ad isten, oda az önkormányzat utat akar építeni, s eladja neki 100 millióért. Van jópár ismim aki röhög a markába hoyg mennyire jól jutott lakáshoz. Nem bezsélve pár fiatalról akik közdenek a nagyi állami lakásáért mert az ugye jár neki. Sajnálom az apukád, de ez nem változtat a tényeken és a magyarok lakáshoz való hozzáállásán. Mi sajátba laktunk és eladtuk most albiba vagyunk és nem érzem a különbséget.

 • 2009.06.23 18:14:11Macskanya

  Hát örültem volna én is 2 milláért lakást venni, de sajnos ez nem az én műfajom és a családomé sem. Mi annak idején már öröklakást vettünk '85 táján is (már épp a szüleim).

  Egyébként most már értem mire gondolsz és ismerek pár ilyet én is. Csak jobb lett volna, ha pontosítasz, mert nem vagyok benne biztos, hogy nem félreérthető.

  Az albiban amúgy csak az a sz@r, ha vmi elromlik, a tulaj nálunk mindig lesz@rta, mindig mi csináltattunk meg mindent és levontuk a díjból, utólag. Nem tartottam túl jónak, főleg, hogy eszébe nem jutott volna kissé kipucolni a helyet, pedig ráfért volna, de a díjat emelte. Nekünk a saját minőségi váltás volt ezért és akkor anyagilag sokkal kellemesebb is havonta.

  Más kérdés, hogy ez most nagyot változott, de ez nem csak a hitel miatt, hanem a Ditakai által szépen körbeírt körülményeknek is betudható. Lényeg, hogy nem kell ahhoz saját tulajdon és lehet a feneked alá biztos egzisztencia, hogy egyik napról a másikra szorult helyzetbe kerülj és felkopjon az állad, gyerekkel vagy anélkül. Ezt nem lehet tervezni.

 • 2009.06.24 06:41:07Magenta

  Én leginkább azt nem szerettem az albérletben, hogy soha nem tudtam otthon érezni magam benne. Nem fúrhatok lyukat, ahova akarok, nem festhetem be a falat, amilyenre akarom stb. Azonkívül volt olyan főbérlő, aki egyszercsak közölte, hogy felmondja a bérletet - teheti - és ugyan egy hónap a határidő, de örülne, ha inkább két hét lenne, még jobb, ha egy. Aztán naponta kétszer hívott, hogy találtunk-e már valamit.

  Inkább nyögöm a sajátomat, mert amikor már a kölykök iskolások, nem lehet évente költözni.
  (Viszont baromi jól ismerem Pestet, a pesti oldal szinte minden kerületében laktunk).

  falevél, nektek miért kellett eladni a lakást?

 • 2009.06.24 08:49:24mazsola84

  Kedves falevél!

  Az én szüleim így jutottak olcsón lakáshoz: dédnagyapám a Sas-hegy legszebb részén (XII.ker.) felépített egy 6 lakásos társasházat, az egész az övé volt. Jött az államosítás, az öreg meghalt, az özvegy dédnagyanyámat két 8 év alatti gyerekkel benyomorították 1 szobába, a többiben a ruszkik laktak. Később az egész lakás az övé lehetett, kiköltöztek a nyomorultak. Később ebben a lakásban laktak a nagyszüleim,később anyámék velem 16 éves koromig. Kb. 10 éves lehettem, amikor anyámék megvehették az önkormányzattól a saját lakásukat édes.
  Ha az államosítás nem jön közbe, akkor mi most kb. milliárdosként élhetnénk abból a házból, de rohadjunk meg, hogy a családunk tulajdonából kaptunk a jóságos államtól egy 63 m2-es lakást. Nyilván nem helyezkedtünk elég jól. Kívánom neked, hogy te is így jussál lakáshoz.

 • 2009.06.24 08:57:28bmbsz

  falevél
  "Fiatal hölgy szülei sme élnek már, az ö lakásukat is ő örökli. 28 évesen 4 lakás.Kérdezem én jogos ez?"

  baszki, nem falanszterben élünk, hogy mindenkinek egy jár, ha örököl, adja oda valakinek. és az is igazán nemes, hogy bár fogalmad sincs, mennyit dolgozott a lakásért az eredeti tulajdonos, itt fröcsögsz. nem volt ritka, amit mazsola leírt - így is sajnálod tőlük? vagy úgy is, hogy évekig fizették?

  szerintem a példádban szereplő 28 éves hölgy mindent megadna azért, ha nem lenne már 4 lakása.

 • 2009.06.24 09:02:21falevél

  Kedves Mazsola. Tudod az én nagypapám vállalt 5 gyereket anno, köztük az édesapámat is. Élete során minden gyerekének összedolgozott egy lakást, ékszerész volt, járta a világot. A lakások mellett ott volt a 8 szobás kertes ház is amelyben a család lakott. Több hektár, szőlőről, mezőgazdasági területről inkább nem is szólnék. Nagypapám 60 évesen arra ébredt egy reggel, h jön a "rendőrség" megvádolják hazaellenes tettekkel és 2 év börtön után a börtönben hal meg. Természetesen vették a házakat, a földeket 10 kiló aranyat. 6 éve lehetett talán ha jól emlékszem amikor is kaptunk egy levelet hogy elismeri az állam hogy hibázott, visszaszolgáltat mindent. A levélven a vagon a következő volt :D 40 deka arany, és egy 100 nm-es termesztésre alkalmas telek a világ végén. Nah azt hiszem ebben nekünk is volt részünk és soha nem is panaszkodtam emiatt más idők voltak, de igenis hadd bassza a csőrőm a sok fillérre megvehető lakás amit anno kiosztogattak.

  Mi most azért adtuk el a lakást, hogy Magenta kérdésére válazsoljak, mert külföldre költöznénk én szerettünk volna túllenni az eladáson. Sok múlik szerintem azon hogy hol bérel az ember, mennyiért és persze h miylen a főbérlő. Én eddig oda furtam faragtam ahova akartam, nemrég az egyik falat kidekortapétáztam feketére, s kifejezetten tetszett a főbérlőnek a desing :D

 • 2009.06.24 09:04:45sztroberi

  falevél: a példában szereplő hölgy felmenőinek ki kellett volna költözni az utcára, hogy haláluk esetén nehogy több lakást örököljön?

  nekem meg van 28 éves ismerősöm, apukájától örökölte a testalkatát (magas, vékony, ehet bármennyit), anyukájától a haját (göndör, hosszú), én meg alacsony vagyok és egyenes hajú, kérdem én, JOGOS ez?

  eszem megáll.

 • 2009.06.24 09:11:20bmbsz

  sztroberi, szerintem nem. a helyedben alapítanék egy szervezetet, ami küzd a jogosságért. remek transzparenseitek lehetnének :)

  én is beszállok: nem tartom jogosnak, hogy valaki X6-os BMW-vel mászkál, én meg bkv-val. Követelem, hogy mondjon le az X6-ról, aminek az árán mindketten és még sokan kapunk egy-egy suzukit.

 • 2009.06.24 09:20:33sztroberi

  bmbsz: követeljem, hogy minden 180 vagy afölötti ember lábából vágjanak le x centit és azt ragacsolják hozzá az annál alacsonyabb emberek lábához? Nem is rossz. Lesz itt egyenlőség, kérem. Továbbá meghatározzuk az így kialakított egyenmagassághoz járó kilók számát, akinek több van, arról levágjuk (nem plasztikázzuk, vágjuk), és kétoldalú ragasztóval feltesszük azokra, akik kevesebb súllyal indultak.

 • 2009.06.24 09:32:23csutkababa

  Lakástéma: az jut eszembe, amit exanyósom mesélt. Nem csak a háború végén meg a kemény kommunizmusban volt igazságtalanság.
  Érdekes módon 56-ban igen-igen sokan foglaltak el lakást Budapesten is, ahonnan elmentek a tulajok külföldre, vagy elvitték őket. Ezek a családok valahogyan ottragadtak, hallgatólagosan elismerte az állam a tulajdonjogukat, és a leszármazottak már törvényes örökösök.
  Ez is érdekes...

 • 2009.06.24 09:40:36nyúlmama

  Sztroberi, hol lehet azokat a kilókat leadni? És nem lehetne becserélni pár plusz centire?

 • 2009.06.24 09:43:04mazsola84

  Falevél, még mindig nem értem a kirohanásodat. Én is 3 ingatlant fogok majd örökölni, de ne csak a jó részét nézzük.
  Azért fogok ennyit örökölni, mert mindkét szülőm egyke és én is az vagyok. Ez tudod mit jelent? Hogyha a szüleimmel bármi történik, csak rám számíthatnak. Senki nem fogja őket ellátni rajtam kívül, lehet, hogy majd hozzám kell költözniük x év múlva. Anyósom is a nyakamon van, mert a férjem is egyke, lehet, hogy ő utána is öröklünk majd pár milliót, de ha a mi házasságunk éppen szar passzban van, az 95%, hogy az öreglány miatt van. Hát nekem ilyen áron nem kell a pénze.
  Ezennel teszek egy ajánlatot: gyere ápold, hallgasd a hülyeségeit non-stop évekig, főzzél rá (mindennap 2x kér friss, meleg ételt) és isten bizony neked adom, amit örökölünk utána.

 • 2009.06.24 09:52:35sztroberi

  nyúlmama: pont abba a kategóriába esem, mint te. :) csak nem tudom, mit fog szólni a magasvékony, aki megkapja a kilóimat, viszont elveszem a centijeit. :D

 • 2009.06.24 09:57:46nyúlmama

  sztroberi,na igen, talán valami cserebankkal kéne megoldani....

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta