SZÜLŐSÉG

Gabonapehelytől menstruál az ötéves kislány

2009. június 22., hétfő 11:40 |

Ötévesen menstruál és csomókat találtak a mellében annak az óvodás kislánynak, akinél kimutatható, hogy a betegségét fertőzött gabonából készült élelmiszer okozta - írja a Független Hírügynökség a Délmagyarország nyomán. A család az "egészséges életmód" híve és rengeteg gabonapelyhet fogyasztanak. A vizsgálatok szerint ez okozta a kislánynál a korai pubertás jeleit. A Velvet is beszámolt a fuzáriumgombával fertőzött gabona veszélyeiről.

Az eddigi kutatások szerint a gabonaféléket megtámadó fuzáriumgomba egyik mérge okoz a lányoknál rendkívül korai menstruációt, a fiúknál mellnövekedést, mindkét nemnél csomókat és később ez kihat a nemzőképességre is. A Délmagyarország információi szerint az üggyel kapcsolatban hétfőn rendkívüli ülést és sajtótájékoztatót tartanak a Budapesten az Élelmiszer-biztonsági Hivatalban, írja a Független Hírügynökség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.06.23 10:05:05zölderdö

    Sehol nem írták, hogy a család biot evett, csak azt, hogy teljes őrlésűt. Egyébként meg durva az, amikor 1,5-2 éves gyerekeken narancsbőrt látok (egy bölcsiben, nem Magyarhonban, nyugaton:-)), mert minden szart megesznek, porból készült barnaszósz, cukor, minden tele tartósítószerrel,adalékanyaggal, aszpartamos szörp stb. Az egyik legnépszerűbb babakeksz (Liga) tartalmaz répacukrot,és glükóz-szirupot és 6 hónapos kortól adják a gyerekeknek! Pedig ahogy "másutt" is írta 1 éves kor alatt a gyereknek nem ajánlott hozzáadott cukor ill. só. A jelszó itt: no artifical colours or flavours, csak ez nem azt jelenti, hogy más adalékanyag nincs benne. Persze senki nem olvassa el, mi van a címkén.
    A tej meg azért nem igazán egészséges, mert az eredetileg a kisbocinak van kitalálva, nem az embereknek. A kecsketej egyébként közelebb áll az emberi tejhez.
    Nagyanyáink korában nem voltak autók, amik szennyezték a levegőt, és nem használtak növényvédő szereket, és nem ettek késztermékeket (amikben van többek között a génkezelt szója pl. csoki, felvágottak), és nagyon kevést húst, ezáltal nagyon kevés zsírt. Nem ettek minden nap szalonnát.

  • 2009.06.23 10:28:41kriszi

    Gondolkodtam... azon, hogy mennyire érdemes azt mondani, hogy én csak ilyet, meg csak olyat veszek. Amennyire tudom (nem biztosan), a bolygón nem vagyunk bőviben az élelmiszernek egyáltalán. Egyre gyakrabban vizionálok olyan sci-fiket, amelyekben szintetikus úton állítják elő a kaját-piát-mindent.
    Úgyhogy lassan nem tudom, mivel teszek jobbat a (nagyobbacska) gyerekeimnek: ha kizárólagosan bión nevelem őket, vagy ha úgy, hogy végszükség esetén ők vagy az utódaik akár mosóporon is megéljenek.

  • 2009.06.23 11:36:00mazsola84

    Én aztán nem vagyok bio, de csajok könyörgöm ne tegyetek már a húslevesbe kockát, meg vegetát meg ilyen szarokat.
    Ha nem elég erős az íze inkább főzzétek marhahúsból (én nem is szeretem a szárnyas húslevest, zsírosabb, de nem ízesebb).
    1 kg-nyi marhahúsból nekem simán van 6-7 liter gyönyörű aranysárga gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény minőségű levesem.
    Elfogy az utolsó cseppig.

  • 2009.06.23 11:44:51anyamadár

    Mazsola én sem vagyok bio de én is csak zöldfűszereket használok. Ízfokozó nem kell a húslevesbe (meg semmibe) csak sok finom zöldség esetleg a csirke mellé pulykanyak és tényleg ráérősen főzni.

  • 2009.06.23 11:58:45mazsola84

    anyamadár, nekem a húslevesbe a következő ízfokozók mennek: hús, sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelkáposzta (kevés) vagy kelbimbó, hagyma, fokhagyma, paprika, só, egész bors, krumpli, petrezselyem.
    Ezekkel faszán lehet fokozni az ízeket :)

  • 2009.06.23 12:03:25dodóó

    Nekem a húslevesbe a következő ízfokozók mennek: hús, sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelkáposzta (kevés) vagy kelbimbó, hagyma, fokhagyma, paprika, só, egész bors, krumpli, petrezselyem.

    mazsola nem baj hogy bemásoltam?

    Krumplit te i egészbe teszed bele?

  • 2009.06.23 12:06:21mazsola84

    Nem baj.
    Kisebbeket teszek bele egészben, és csak az utolsó 15-20 percben, különben krumplipüré úszik majd a levesben :))

  • 2009.06.23 12:13:02psyché

    en is jobban szeretem a marhahusbol keszült levest. a vegen en meg szoktam bele csirkemajat is dobni par szemet. nagyon finom benne.:-)

  • 2009.06.23 12:17:02dodóó

    Viszont a tésztát külön vízben főzöm ki.nem a levesbe.

  • 2009.06.23 12:17:15anyamadár

    Psyché a májat én is a végefelé dobom bele :)

  • 2009.06.23 12:18:27anyamadár

    Dodóó a tésztát én is külön főzöm ki és külön tálalom, csakúgy mint a zöldségeket, húsokat és leszűrt levest.

  • 2009.06.23 12:22:29psyché

    en is külön fözöm ki a tesztat. a zöldsegeket es husokat szinten külön talalom. a leves leszüreset viszont ki szoktam hagyni. a ferjem szerint az a legjobb resze, nehogy mar kidobjam.:-)

  • 2009.06.23 12:23:02dodóó

    Egyszer megjártam egy 8 tojásos sokat reklámozott tésztával.
    Nagyon gázul nézett ki.

  • 2009.06.23 12:24:09anyamadár

    Óh én nem dobom ki a leszűrt cuccokat, hanem beborítom Mashu meg az én tányéromba. :)))

  • 2009.06.23 13:31:16kriszi

    Tészta külön főzve, de erre a célra kimerített, kevés levesben (anyóstól ellesve). Jobb íze lesz.
    A leszűrt cuccok nálunk javarészt visszamennek a levesbe, sőt a húst is lefaragom-felkockázom, és visszaborítom. Pár dolog, amit nem mindegyikünk szeret, vagy nem néz ki jól (pl. petrezselyemzöldje-csokor, szétfőtt vöröshagyma) megy a páromnak. De a tésztát is rámerítem az egészre, és így esszük. Ízlések és pofonok...

  • 2009.06.23 14:58:07mazsola84

    Nem azért, hogy a zabálást reklámozzam, de (cozumel, most ne figyelj ide) ma véletlenül elvetődtem egy CBA-ba és éppen volt akciós fahéjas-mogyorós croissant 89,- pénzért. Gondoltam próba cseresznye, veszek kettőt. Most burkoltam be az egyiket, és bár köze nincs a croissanthoz, inkább egy mini kürtőskalácshoz hasonlított, de valami olyan isteni volt, hogy itt kell hagynom az irodában, ha azt akarom, hogy holnap reggelire megmaradjon a másik.

  • 2009.06.23 15:14:57cozumel

    nahat mit latok, bekapcsolom a gepet, itt virit a nevem, es Mazsola bevallja bunet :-))))))

    Nem banom, reggel meg en is lagyszivu vagyok, csak 2X 8 negyutemu fekvotamaszt rovok ki ezuttal :D:D

  • 2009.06.23 15:17:23cozumel

    fHoldnak meg igaza van.

    Az utobbi evekben elelmiszer botrany botrany hatan, es nem csak Magyarorszagon, hanem az egesz vilagon.
    Na ez itt a kurva nagy baj, ezzel kellene valamit kezdeni, csak nem tudom, hogy globalisan lehet-e egyaltalan...

  • 2009.06.23 15:17:33mazsola84

    4ütemű fekvőtámasz? haha... 5 perc taposógépben kiegyezhetünk?

  • 2009.06.23 15:18:44zolnaid

    rakjatok húslevesbe ízfokozónak egy pici gyömbért, körömnyi babérlevelet meg szerecsendió-virágot.
    Egyébként aki hozzászokott ahhoz hogy mindenbe vegetát rak, annak egy kicsit minden ízetlen lesz utána sajnos. (persze le lehet jönni a szerről)

  • 2009.06.23 15:22:22Vierre_

    Nekem a húslevesbe a következő ízfokozók mennek: hús, sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelkáposzta (kevés) vagy kelbimbó, hagyma, fokhagyma, paprika, só, egész bors, krumpli, petrezselyem.

    -hiányolom a paradicsomot, én dobok bele kettőt. Amúgy dettó és még ezek után is ízetlen mert a fostalicska bontott csirkének már semmi íze nincs. Ezért veszek most már csak egészben, hátha.. de ritkán marad meg azután is az a pár millis zsírréteg a leves felszínén, amiből nagyanyámnak volt vagy fél centi. :)))))))

  • 2009.06.23 15:23:07Vierre_

    jahm igen, én rozmaringot és majoránát rakok még bele, néha tárkonyt.

  • 2009.06.23 15:34:57mazsola84

    Vierre_ van amikor megy bele paradicsom, ha nem felejtem el. Meg egy pici szerecsendió.

    Amúgy meg a hússal van a baj, toljál bele a csirke helyett egyadag marhalábszárat, semmi probléma nincs vele.

  • 2009.06.23 15:35:48Vierre_

    Én nem vagyok totál ellensége. Pölö a tükörtojás tetejére mindig szórok egy csipetnyit, mert szerintem úgy finom. A zöldbabot és a krumplit is enyhén vegetás vízben főzöm meg és a rizst is. Mert hiába pakolok egy bála zellert és fokhagymát a vöröshagyma mellett plusz egy nagy doboz tejfölt a zöldbabfőzibe, nekem ízetlen marad. A leveskocka sem ellenségem, csomószor mentette meg az életem, amikor gyorsba kellett meleg leves tésztával mert megkívántam. Nem vegetázok mindent és nem kockázok mindent, de van amibe jó szerintem.

  • 2009.06.23 15:47:21madz

    vegeta és társai helyett ki lehet próbálni a lestyánt. ízre, szagra kb hasonló, csak nincs benne addiktív ízfokozó :)

  • 2009.06.23 15:55:55Vierre_

    madz jahm, de én nem vagyok addiktív. Fix kajákhoz használom, zöldbabot az idén még nem is csináltam, krumplifőzit sztem kétszer. Tüktojoz meg teljesen okés. Nem vagyok ráfüggve de ellensége sem vagyok.
    Az ízfokozókról meg fentebb írtam, imádom a természetes ízeket, de van egy két dolog, főleg műanyag szarok amiknek geci jó ízük van. Ha nem azt kajálja az ember napi szinten akkor semmi különöset és hibát nem látok a dologban. :)))))))))) pölö. Milyen jó a régi krémtúró. Abban is van, mindenben van ízfokozó. Fingom nincs mi az, de egy-két dolognak tényleg baromi jó ízt ad. :))))))))))))

  • 2009.06.23 16:10:26madz

    én simán bevágom az ízfokozós tejdesszerteket, meg ha egy évben egyszer veszek csipszet, az kb két percig tart ki.
    de ha én főzök, akkor van egy ilyen kattanásom, hogy lehetőleg ne. még a pirosarany meg ilyenek is necces, de azt azért használok

  • 2009.06.23 16:19:17Vierre_

    én a fokhagymakrémtől hányok. Piros aranyat sosem használok, de: erős pistát igen. :)))))) És pölö egy vizes ízetlen gombafajtához pörköltszaftotkockát. Kurva jót tesz neki. :)))))))))

  • 2009.06.23 16:44:09madz

    a pistával abszolúte semmi gond nincs szerintem
    fokhagymát csak eredetiben
    viszont annyira faszántos koviubit rittyentettem...

  • 2009.06.23 19:47:20eino.

    2009.06.22 16:02:43cozumel

    Ennek igy kibaszottul sok ertelme van tenyleg, mert az egesz sztori a bio es a teljeskiorlesure lett kihegyezve.
    Ime egy ikszkjuz megint a tulsulyosoknak, lam-lam, megse jo, ha egeszsegesen taplalkozunk.
    Az, ogy a gomba nem bio es nem tk. gabonan is megteremhet, kijaloszarterdekel?

    ..............

    Cozumel, a pelyhek gabonahéjakat, korpát tartalmaznak, azon van a fuzárium toxinja. Legalábbis sokkal inkább, mint a fehérlisztben . Ráadásul a pelyheket sokszor nyersen fogyasztjuk , vagy csak éppen átforralva. (Bár nem tudom, van-e összefüggés a fuz. esetében a mérgezés erőssége és a hőkezelés között)

    Azért azt is jó lenne tisztázni (ezt nem rád reagálva írom, csak úgy általánosságban, a híreket hallva-olvasva), hogy Magyarországon termett búzában sokkal kisebb eséllyel található meg a fuzárium, mint amit Dél-Amerikából, Szlovákiából, hasonlóan csapadékos helyekről hoznak be az élelmiszer-feldolgozó üzemek.

  • 2009.06.23 20:03:25Farkasokkal táncoló

    Na a mostani esti tv2 hiradó megint nagyot alakított. Össze-vissza vagdosták a nyilatkozatokat úgy, hogy ygakorlatilag a tök ellenkezője jött ki belőlük.

    Az lett a lényege - uborkaszezon rulez - , miszerint nagyjából mindenki halálos veszedelemben van, aki lisztből készült akármit is eszik. Na köszike.

    Pedig éppen csak a mondat felét vágták le minden nyilatkozó mondanivalójábó, azt ami a DE szócska előtt van... rohadékok.

  • 2009.06.23 20:03:57Farkasokkal táncoló

    (Bocs, ami a DE szócska UTÁN van).

  • 2009.06.23 20:28:33eino.

    2009.06.23 20:03:25Farkasokkal táncoló

    Egyetértek, megint megy a pánikkeltés.
    Szuper, mert lassan itt az aratás, a gazdák meg számítsanak rá, hogy a nyakukra rohad az amúgy általában jó, sőt kiváló minőségű búza?

  • 2009.06.23 22:50:48dodóó

    Én is finom kovászos uborkát csináltam csak sajna a lányom észre vette hogy meg sózom a magamét és most ő is csak úgy eszi.

  • 2009.06.23 23:36:43Farkasokkal táncoló

    Nálunk a férjem (nem apa és nem faszi) csinálja a koviubit, és mester benne esküszöm.

    (De ha NEM sós langyos vízbe rakná el az ubikat, akkor nem hiszem, hogy lenne ízük egyáltalán...)

    Sz'al a koviubi ALAPBÓL sós.

  • 2009.06.23 23:45:55dodóó

    Én az alap sós ubit sóztam meg.

  • 2009.06.23 23:51:37manka78

    A koviubi alá én fokhagymát is szoktam tenni. Anyukám nem tesz/tett, de anyósom igen és sokkal finomabb. Jó sok kapor még és hamm.

  • 2009.06.23 23:56:45Vierre_

    Én életemben először tavaly valami bizarr nosztalgia miatt csináltam baracklekvárt. Azért szeretném ha vizualizálnátok ezt a képet, mert nekem nem ment már akkor sem. :)))))))) Hát baszki, olyan savanyú lett, sikerült kevés cukrot pakolnom bele de nem baj, majd idén!!!! *me lelkes*
    :))))))))

  • 2009.06.24 06:36:24Magenta

    Bocs, dodóó, de ha te megsózod még a sós uborkát is, akkor hogy várod el a gyerektől, hogy ő ne így akarja enni?
    Minden kölyök a szüleit utánozza.

    Ha csokit eszel az orra előtt pl. akkor utána nyilván nem mondhatod neki azt, hogy nem ehetsz, mert egészségtelen és rontja a fogakat.
    (legalábbis nálunk nem szokás az "amit szabad Jupiternek" című hülyeség)

  • 2009.06.24 06:37:00Magenta

    Na, akkor:

    Hogy kell kovászos uborkát csinálni?

  • 2009.06.24 08:16:13manka78

    Magenta! Én így szoktam:
    Ubi megmos /én egyesével megmosom/, bevág. Üveg aljára kapor, rá néhány gerezd fokhagyma/kb.3/, rápakolom az ubikat, tetejére még kapor. Egy tálba csinálok sós vizet, megkóstolom, hogy mennyire sós, nem legyen extrán sós, csak olyan finoman, amitől , mikor megkóstolod, nincs rossdz érzésed. Ráöntöm a vizet, hogy ellepje a cuccot. Aztán a tetejére mehet egy jó darab kenyér dumója. Kicsit rányomom, hogy megszívja magát vízzel. Tetejére kis tálka és mehet a napra.

  • 2009.06.24 08:35:00mazsola84

    Vierre_, ha ti úgy szeretitek egyétek a vegetás főzeléket, mindenki a saját ízlése szerint főz. Én hányok tőle, mert anyósom is mindenbe beletette, még a sima petrezselymes krumplira is, meg minden főzelékbe. Én a krumplifőzelékbe babérlevelet teszek, a zöldbabba sok fokhagymát meg egy kis petrezselymet, a rizsbe nálam megy egy pici fej vöröshagyma egyben, plusz petrezselyem a végén, de ha keverek hozzá zöldséget az is jó.
    A gombapörkölt meg bors+majoranna, és a legegyszerűbb csiperkéből is isteni.

    Én is tegnap tettem el az ubit, marha jól néz ki, sőt tegnap nekiálltam a házi készítésű sajtnak is, ha kész leírom milyen lett.

    Egyébként az ubit én is úgy teszem el mint Manka, én úgy tanultam, hogy annyi evőkanál só, ahány liter víz megy rá. Ja és én jóval több fokhagymát teszek bele, kb. 2 gerezd megy minden sor uborka után, ahogy egymásra pakolom.

  • 2009.06.24 08:36:14mazsola84

    Ja és vegetát kizárólag a karfiol és a brokkoli főzővizébe teszek.

  • 2009.06.24 08:39:51Magenta

    Köszi!

    És mennyi időre kell napra tenni?
    (ebben teljesen kezdő vagyok)

  • 2009.06.24 08:47:28manka78

    Magenta! Ilyen "szép" időben nem érdemes elkezdeni. Most kéne neki talán egy hét is. Ha szép idő van, akkor kb. 3 nap. Látni rajta, hogy jó. A vize már nem áttetsző, hanem olyan fehéres. Az ubi sem olyan "nyers zöld". Egyet kihalászol, megkóstolod.

  • 2009.06.24 08:54:53mazsola84

    Én a forrástól számítva 1-2 napig szoktam még hagyni. Ha fölforrt azt onnan látod, hogy zavaros a leve, és ha tele volt az üveged, akkor jó eséllyel kifut.

    Ja és ha van otthon egy tiszta textilpelenkád akkor érdemes a kenyeret beletekerni, hogy a morzsái ne menjenek bele, mindenhova, bár én így is-úgy is le szoktam szűrni.

  • 2009.06.24 10:49:05manka78

    Én is szűröm. Úgy gusztusosabb, mint a zavaros lében.:) Beleszedem egy lefedhető tálba, rászűröm a levet és mehet a hűtőbe, mert úgy az igazi, hedegen

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta