SZÜLŐSÉG

A kövér gyerekeken csak a család tud segíteni

2009. június 22., hétfő 08:18 |

A gyermekkori elhízásért csak kisebb részben tehető felelőssé a genetikai hajlam, nagyobb részben a szülők és a tágabb család felelőssége, hogy az életmód és a környezeti tényezők alakításával tegyenek az elhízás ellen, akár még a genetika ellenében is - derült ki a Quintess Médiaklub legutóbbi rendezvényén, ahol dr. Fekete György professzor, a II. számú Gyermekklinika igazgatója és dr. Ranschburg Jenő professzor beszélt a gyermekkori elhízás genetikai és pszichológiai okairól.

fatfamily

Előadása bevezetőjében Fekete professzor kiemelte azt a paradoxont, hogy miközben a rubensi szépségideál helyébe már régen a sovány testalkat divatja lépett, a gyermekkori elhízás világszerte egyre szélesedő probléma. A statisztikai adatok riasztóak: a gyerekek 35 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ami nem egy esetben akár 20-30 kilónyi felesleges súlyt is jelenthet! Egy 2006-os európai felmérés szerint kontinensünkön 22 millió túlsúlyos és 5 millió elhízott gyerek él, és számuk évente 300 ezerrel növekszik. Magyarország e tekintetben a középmezőnyben foglal helyet, megelőzzük például Máltát, az Egyesült Királyságot és a mediterrán országokat, ugyanakkor a miénknél jobb mutatókkal büszkélkedhet többek között Lengyelország és Svájc.

A kövér emberek szájából gyakran elhangzó védekezéssel szemben - miszerint a gének ellenében nincs mit tenni - Fekete professzor megemlítette, hogy a gyermekkori elhízás az esetek mindössze 30 százalékában magyarázható genetikai okokkal, de még ezekben az esetekben sem vagyunk tehetetlenek, hiszen megfelelő táplálkozás és életmód mellett a mégoly kedvezőtlen genetikai örökség mellett sem törvényszerű a nagyfokú túlsúly. Az elhízás elleni harcban alapvetően fontosnak tartja az anya szerepét, de még a legeltökéltebb anya is tehetetlen, ha nem érzi maga mögött az egész család támogatását. A legfontosabb, hogy a gyereket ne hagyjuk magára, mert a tapasztalatok szerint a magára hagyott gyerek mindig a könnyebb utat - az örömforrásként szolgáló evést, a tévé előtt tespedést vagy a számítógép gombjainak vég nélküli nyomogatását - választja, ez pedig mind egyenes út az elhízás felé.

A családi törődés fontosságához kapcsolódva Ranschburg professzor a rohanó életmódból adódó szülői lelkiismeretfurdalást emelte ki, amikor a szülők - mintegy önmaguk „pótszereként" - ételekkel, jórészt édességekkel halmozzák el a gyereket, az édességeket mintegy jutalomként adva. A szakember úgy gondolja, hogy az étellel (édességgel) jutalmazás éppen akkora hiba, mint az édességmegvonás büntetésként való alkalmazása. Véleménye szerint nem helyes, ha az édesség kategorikus és merev tiltásával éppen mi magunk, a szülők emelünk az élet hangsúlyos szereplőjévé egy-egy tábla csokoládét, hiszen semmi baj nem történik, ha a gyerek alkalmanként és persze módjával fogyaszt édességeket is. Sőt egyenesen károsnak tartja a pszichológus, ha valamilyen ételtől (édességtől) egyszer s mindenkorra elzárjuk a gyereket, hiszen később e gyerekből válik jó eséllyel „zugevő", aki - a szülők figyelő tekintete elől kikerülve - minden zsebpénzét csokira és egyéb tiltott ételre váltja az iskolai büfében.

Több évtizedes tapasztalata alapján Ranschburg professzor úgy látja, hogy érdekes kettősség él a legtöbb családban: a szülők egyrészt hajlamosak egy harmadik személyben megtalálni a gyerekkori kövérség minden okozóját („hiába akarom én a legjobbat a gyereknek, ha a nagymama folyton csokit ad neki, meg is fogom neki mondani, hogy megtiltom!"), miközben ők maguk sem következetesek a kérdésben, és a tévé előtti nassolásba bevonják a gyereket is. Ez utóbbi egyben rávilágít arra is, hogy szülői példamutatás nélkül nem érhető el eredmény, ezért az egész családot meg kell tanítani az egészséges életmódra.

Ez azonban nem képzelhető el szilárd szülői elhatározás nélkül (szükség esetén szakemberek segítségével kiegészítve), ami annál nagyobb eséllyel eredményez sikert a gyermekkori elhízás ellen, minél fiatalabb korban kerül rá sor - e tekintetben pedig az élet eső 50-55 hónapja a kritikus időszak, amikor a káros szokások és körülmények még minden különösebb nehézség nélkül jó irányba formálhatók.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.22 13:46:21keke80

  Én kis törpim madárétkü, nem lesz gondja sose!!! Olyan kis csinos karcsú, hogy már nem is bánom, hogy nem volt az a tipikus dagibaba. Mert azok a zsírsejtek, amiket bébiként felszerdtél, megmaradnak egy életen át. Aztán lusta diszno tiniként meg a hormonoknak köszönhetöen átalakul az egész szervezeted, rossz esetben jól kikerekedsz. Aztán ott a leves, lehet siránkozni.

 • 2009.06.22 14:08:53másutt

  keke, azert ne essunk at a lo tulso oldalara, es oruljunk, hogy ha alultaplalt egy gyerek.
  akkor is orulnel, ha filigrant es a szel elfujja, ha fiu, hosszu kis csontos karokkal, amikkel nem birja le a kisautot? :)

  millio duci kisbababol lesz teljesen normalis testsulyu felnott. egy 1 evesnel pl nem normalis, ha "karcsu"!!

  ja es jelentem, kb 5 eves koromog sulyosan alultaplalt voltam, egy elhuzodo, kronikus betegseg (torok) miatt. utana atlagos gyerek. es tini korom ota nagyon nagyon oda kell vigyaznom arra, hogy mit eszek.
  ugyhogy meg azert korai azt mondani, hogy "nem lesz gondja sose".
  Az orszag tele van elhizott, rengo háju haziasszonyokkal, akik darazsdereku, sosem evo tinik es fiatal lanyok voltak!

 • 2009.06.22 14:30:43ruju

  keke, ezt azért ugye nem gondoltad komolyan? :-) A babahájnak fontos funkciója van pl. betegség esetén és teljesen normális legalábbis ovis korig. Enyim gyerek kb 4 éves kora óta szinte nem gyarapodott kilóban, csak magasságban. Hurkás kisbaba volt, most pedig boci-térdű csupa-izom atomanti. Nekem soha nem volt súlyproblémám, az apjának meg az egész élete erről szól, elég korai lenne még következttéseket levonni jövője szempontjából.

  Ismerek családokat, ahol TÉNYLEG súlyproblémás gyerekek vannak, és sztem a problémát legfőkébb az okozza, ill. súlyosbítja, hogy ezek a családok észre sem veszik ezt, egyszerűen nem hajlandóak tudomásul venni, hogy gond van.

 • 2009.06.22 15:47:56Kipikopii

  Igen, ez volt a fagyizos kislany egy masik, szinten gyerekkori elhizasrol szolo posztban, erdekes modellkarrier...

  Na, miutan 1,5 heten belul ez az x. poszt ugyanarrol a temarol sok ujat nem tudok hozzafuzni, mint, hogy *nyilvan* a csaladi modell meghatarozo... es hogy eloszor a szuloknek kene levetkozniuk a rossz beidegzodeseket ("minden leves rantassal jo csak", "sozzuk alaposan, mert ugy lesz ize", "en is utalom a zoldseget, tk. tesztat, miert szeretne a gyerek, stb., stb.")

 • 2009.06.22 20:48:53sony

  Annyira nagyon jó lenne egy tisztességes, pontos mennyiségekkel ellátott étrend, az egészséges testsúly elérése és megtartása érdekében! Akkor mindenki tudná, merre és mennyiben tér el az 'ajánlott' mennyiségektől. Szakember bebizonyíthatná nekünk, kételkedő szülőknek, hogy bele lehet gyömöszölni a napi 5 adag zöldség/gyümölcsöt egy gyerek (vagy felnőtt) étrendjébe heti 7 napon keresztül úgy, hogy a végén nem kap senki sem almaundort.
  Ez pont olyan, mintha mi írnánk hosszú és kimerítő leveleket a kórházigazgatóknak arról, milyen szörnyen kevés az orvosok fizetése, és mi mennyire örülnénk, ha végre rendes pénzeket kapnának. A leveleink valószínűleg a kukában végeznék, mert értelmük az semmi sem lenne - pont mint ezeknek a konferenciáknak. Ezzel csak idegesítik a jószándékú szülőket, a valódi megoldás felkínálása nélkül - vagy az a céljuk, hogy minden egyes anyuka szíveskedjen fizetni a dietetikusoknak egy rakat pénzt?

 • 2009.06.23 10:40:41Tpancs

  nálunk szerencsére a család mindig változatosan evett, sok zöldséget és gyümölcsöt. jóétvágyú húsgombóc gyerek voltam, aztán pedig piszkafa tini és csini húszas. most meg már "van rajtam mit fogni", de azért még mindig belül vagyok a normális értékeken.
  szóval a gyerekkori elhízást valahogy a kora kamaszkorival kellene helyettesíteni, és arra kellene figyelni, mivel én úgy figyeltem meg, hogy aki a kamasz éveiben tesz szert túlsúlyra, az nem tudja lefogyni később, vagy csak kínkeservesen.

 • 2009.06.23 10:43:07Tpancs

  sony, az egyenétrend kivitelezhetetlen, mert mindenkinek más az alkata, a hajlama, az étvágya. és az ízlése is. kis odafigyeléssel, apró léptékű változtatással is lehet eredményt elérni. a lényeg, h kitartóak legyünk.

 • 2009.06.23 10:56:00másutt

  lanyok, en egy napja keke80 lanyara gondolok (hany eves? masfel? ketto?) , akinek orul a anyja, hogy nem eszik eleget, es "karcsu" mert igy "nem lesz gondja kesobb"
  :)
  keke, ugye azert eteted, es nem csak fobiakkal????

 • 2009.06.23 11:05:55anyamadár

  Másutt megértem, hogy nem tudod elengedni a témát... elég betegesen hangzik.

 • 2009.06.23 11:19:30a hal dala

  „Na, miutan 1,5 heten belul ez az x. poszt ugyanarrol a temarol sok ujat nem tudok hozzafuzni”

  Már ne is haragudj, de kijafaszt érdekel, hogy NEKED van-e még hozzáfűznivalód a témához????? Kurvára elegem van már abból, hogy a sok kényszeres hozzászóló aszerint rangsorolja a posztokat, hogy x időn belül volt-e már szerencsénk az ő magasságos véleményét megismerni a tágabb témáról, most éppen az elhízásról. Úgy emléxem, hogy 1,5 héten belül NEM volt már kétszer, mit gondol például Ranschburg Jenő az elhízás pszichológiai okairól, vagy szerinted igen? Sokan vannak ám, akik nem a te véleményedet elolvasni járnak ide, mert magasról …, de az viszont érdekli őket, ami a posztban van, viszont nem volt mindenki ott az előadáson, úgyhogy számára akkor is hírértéke van a dolognak, ha TE 1,5 héten belül már kétszer kifejtetted itt mindenkinek, hogy mit gondolsz úgy általában az elhízásról. Végre egy friss hazai hír, európai adatokkal, és külön jó, hogy nem elégedtek meg a sajtóanyaggal, hanem vették a fáradságot, hogy végigüljék az előadást, és bővebben beszámoljanak róla. Úgyis mindig azon megy a vinnyogás, hogy a brit tudósok helyett miért nem hazai szakembereket szólaltat meg a Poronty az adott témában, hát most megszólaltatott, erre persze azonnal jön valaki, hogy de unalmas már megint, mert akkor most ő nem tud már semmit hozzáfűzni a kövérségről, mert a múltkor már leírta. És??? Ki a túrót érdekel???

 • 2009.06.23 11:20:04a hal dala

  zerintem nemcsak én gondolom így, és marhára unom már, hogy ha egy nagyobb témakörön belül, de más aspektusból viszonylag rövid időn belül megjelenik több poszt is horribile dictu!, akkor valamelyik törzskommentelő biztosan rögtön beböfögi, hogy jajmileszmost, mert akkor ő most nem tud megint valami újat és egyedit megnyilatkozni. Megnyugtatlak nem is baj, mert egyáltalán nem vagy olyan érdekes, mint mondjuk Fekete György vagy Ranschburg Jenő.
  Még soha nem szóltam hozzá, de ez már régen kikívánkozott.

 • 2009.06.23 11:25:22madz

  "azok a zsírsejtek, amiket bébiként felszerdtél, megmaradnak egy életen át" ugye, ezt csak viccből mondtad, keke???

  a hal dala, ez tök szimpi volt, annyira ért már egy ilyen odamondás :)
  (még akkor is, ha néha én is fikáztam már posztot, mert már volt...)

 • 2009.06.23 11:35:43ditakai

  madz, nem a sejtek telítettsége, hanem a száma - IGEN, megmarad, ezért nagyon káros, ha valakit elhizlalnak kiskorában, mert egy életre - ha nem is kövérségre - predesztinálják, de nagyban megnehezítik még a diétáját és a súlyának kordában tartását is.

  (nyelvtant hagyjuk, ez ma nem fog menni)

 • 2009.06.23 11:39:13ditakai

  khmm.. így visszaolvasva azért drukkolok annak a keke-kislánynak, hogy a karcsúságán kívül azért észre is gyúrjon majd anya mellett, mert a szépség nem minden - a kommentből viszont eléggé ez tűnik alapkövetelménynek

 • 2009.06.23 11:49:11madz

  megint tanultam valamit :)

 • 2009.06.23 11:52:35másutt

  ditakai, anyamadar, az en teljesen normalis, atlag-gorben fejlodo (dundi)kisbabam kb 1 (EGY!!!) eves volt, amikor az anyosom beszolt egyet.
  (anyosom ex-tornaszlany, ha ertitek, amit mondok)
  vacsoraasztal, gyerek nyammog, ragcsal, vigyorog, tomi a fejet.

  anyosom:
  -nem kellene azert vigyazni, hogy mennyit eszik, megiscsak LANY! (halal komolyan)
  bennem a ver meghult, eppen azon gondolkodtam, hogy mit mondjak, amikor Parom, ugyancsak komolyan at valaszolta:
  -Nem, anyam, addig fogjuk etetni, amig a csuklojan nincsen kis gyurukben a haj.

  Ezzel lazarult a kerdes.

  A lo masik oldala, ahogyan az emberek az abszolut egeszsegtelen sovanysagtot eroltetik, mar TOTYOGO gyerekeknel is, tapasztalatbol tudom! Azutan ugyanazen gyerekek azzal fognak lazadni, hogy elkezdenek zabalni 15 evesen. Avagy anorexiasak lesznek. Es az kinek jo?

 • 2009.06.23 12:00:18keke80

  Lena eddigi 1éve alatt soha nem evett rendesen. Tömni meg ugye nem lehet. Gyerekem eszével kutyabaj sincs, értelmes, gyors felfogású kiscsaj. Aktív, vidám, érdeklödö és kiváncsi baba, aki rendszeresen eszik de nem hízik ész nélkül. Mindent megeszik, nem válogatós. Viszont az étvágya a béka segge alatt, hiába állok akár a fejem tetejére is, nem eszik többet. Napi ötszöri etetés mellett nem hízik a gyerek, pedig kap enni böven. Nem kívánom a sok nagyokos kommentelönek, hogy azon menjen át a gyereke elsö évében, amit mi átéltünk madárétkü Törpink mellett. Míg más gyerek a kieszi szüleit a vagyonából, a Lena egyszerüen nem volt hajlandó enni, akármit is adtam neki. Jártuk vele orvoshoz is, negatív minden lelete. Sose örültem, hogy jajj dejó, megint nem hízott. Éjszakákat sírtam át miatta, próbáltam sokmindent, minden lehetséges tippet és tanácsot, trükköt és varázsigét. Viszont nem kesereghetek egy életen át.

  Viszont ezen posztban a zsírok és hájak voltak a téma, nem pedig a kinek a gyereke tud már 2évesen olvasni, és kié diplomázott 15évesen az orvosin. Korának megfelelöen fejlödik, söt, a legutóbbi orvosi kontrollon még meg is lepte a dokit, mikor távozáskor integetett és fennhangon közölte, hogy pá-pá. Mert ennyire nem mindenki gyereke esze müködik...

  pá-pá

 • 2009.06.23 12:03:43anyamadár

  Másutt nagyon jó beszólás :))))))))
  "Hosszú, dundi csecsemő" ez volt Édua neurológiai kivizsgálási lapjára írva mikor 6 hónapos volt, most mindjárt hat éves és te láttad milyen, hát nem egy kifejezetten dundi gyerek. :)

 • 2009.06.23 12:04:44másutt

  keke, azert olvasd vissza, amit irtal, jo?
  gondold vegig, hogy aki nem ismeri a csaladod, es nem tudja, hogy ti probaltatok eteteni, hogyan ertelmezheti ezt a mondatot egy 1 evesrol:
  "Olyan kis csinos karcsú, hogy már nem is bánom, hogy nem volt az a tipikus dagibaba. "

 • 2009.06.23 12:04:53psyché

  en gyerekkoromban nagyon valogatos voltam, szinte semmit sem ettem. nagyon sovanyka is voltam. aztan a gimnazium környeken megszerettem az evest es azota bizony oda kell figyelnem, hiaba voltam en is gyerekkent madaretkü.

  egyebkent pont most hallottam egy baratnömtöl, hogy a gyerekorvosuk azt javasolta, hogy ne adjon annyit enni a 3 honapos csecsemöjenek, mert ducika. hozzateszem, a gyerekt kizarolag anyatejjel taplalja a baratnöm. en csak annyit mondtam neki, hogy ha szeretne, hogy eveszavaros legyen a gyereke majd tinedzserkent, akkor csinalja ugy, mint a doktor ur mondja.... hihetetlen! maig fel vagyok haborodva ezen.

 • 2009.06.23 12:16:07keke80

  Visszaolvastam. De télleg. És már télleg nem sírok miatta. Mert az utólag kesergés úgyse segít. Viszont azt se írtam, hogy örülök neki. Az én lelkiismeretem tiszta, itt senki nem alultáplált, csak egyszerüen nem eszik. Ennyi. Görcs van a gyomromban, ha az etetés közeleg. Mert tudom, hogy minden kanál/falat kaja fontos.

  Ha valakit érdekel, mentem etetni.

 • 2009.06.23 12:20:18psyché

  keke, ne görcsölj. a gyerek ugyis annyit eszik, amennyire szüksege van. ehen halni nem fog, söt, ha nem erölteted, akkor 3-4 eves korara nagyon jo evö lesz belöle. tapasztalatbol irom, mert az en nagyobbik fiamba is hosszu ideig ugy kellett beimadkozni az etelt.:-)

 • 2009.06.23 12:22:45másutt

  keke, koszi, megnyugodtam. :)

  egyebkent nagyon zavar, hogy egyik cikk sem emliti, hogy a gyerekkori elhizas csak egy tunete annak, hogy az elmult 20 evben teljesen elbarmolodott az emberek kapcsolata a sajat taplalkozasukkal. a problema nem az elhizas, hanem, hogy a nagytobbsegnek fogalma nincsen, mi a helyes suly, hogyan es mit kellene enni, es mennyit lenne KOTELEZO mozogni.

  ezert ertelmetlenek az olyan beszolasok az anorexianal, hogy "dehat annyi elhizott gyerek van" avagy forditva, az elhizasnal, amikor azt mondjak, hogy "mas tini lanyok meg eheznek"
  Ez UGYANAZ a problema.

  Soha ennyit enm paraztunk a sulyunkon, soha ennyit nem koltottunk kondira, fogyokurara, zsirleszivasra es etvagycsokkento tablettakra.
  A problema megis sulyosbodik, MINDKET iranyban. Egyre tobb az anorexias, egyre tobb az elhizott. Es mar egy 3 eves is tudja, hogy mi az a "fogyokura".
  Ez a baj, es errol kellene beszelni.

 • 2009.06.23 12:36:47anyamadár

  Másutt ha belegondolsz nagyon kevés a médiában a normális méretű közszereplő, vagy nagyon vékony vagy elijesztően duci nőket látunk. Ha egy "celeb" felszed pár kilót már szivatják orrba-szájba, hogy kövér disznó még akkor is ha esetleg a 34 ruhaméretről 36-ra váltott csak.

  Szerintem elsődlegesen azt kellene tudatosítani az emberekben, hogy nem vagyunk egyformák, eltérő genetikai háttérrel rendelkezünk és míg egyikünk csak 48-50 kilósan érzi jól magát a bőrében a másiknak jól áll a 62 kiló is és dögös tőle.

  Mire gondolok? Tehát egy 165 centis nő lehet 54 kiló vagy 64 kiló is, ezek az értékek egészséges határokon belül mozognak (a sokat kifogásolt BMI szerint) mégis 10 kiló az eltérés ami már látszik ha egymás mellé állítanánk őket, de ha mindketten rendszeresen mozognak, rendesen esznek és a vérnyomásuk, cukruk is rendben van, jól érzik magukat akkor miért is kéne 10 kilót fogynia a 64 kilósnak?

  Na ezt most több darabban írtam meg, de remélem összefüggő és azért érthető mire gondolok. :)

 • 2009.06.23 12:49:39másutt

  teljes egyetertes.

  mindamellett aa gyerekek tunyulasa, zabalasa es elhizasa is igazi problema.
  de nem jol kozelitik meg.

 • 2009.06.23 12:50:46psyché

  a kameraval az a baj, hogy "köverit". egy normalis testsulyu ember a kameran keresztül mar kövernek nez ki, ezert kell a sztarocskaknak XXS-es meretre lefogyniuk.

 • 2009.06.23 12:52:55másutt

  A mult hetvegen egy farmon voltunk, ahol mindenutt oriasi tablak tiltjak az allatok eteteset.
  Ott volt Dundi Csalad, nagyhasu papa, malomkerek-atmeroju mama, es nem dundi, hanem hajas kb 7 eves gyerek.
  ETETTEK az allatokat, a hatalmas hatizsakjukbol szendvicset a kecskenek, csipszet a lamanak, MOGYOROT a baranynak. Kozben ok is 1-2 falat.
  Szoltam nekik, hogy ezt itt nem szabad, erre visszauvoltott a papa, hogy o azt etet, akit akar, es kulonben is neki megengedtek.
  Nem lennek a gyerekuk.

 • 2009.06.23 12:54:40másutt

  psyche, az rendben, de az miert jo, hogy a kepernyon 49 kilonak latszo szineszno valojaban csak 44? ilyen szinten nezhetnenek ki "atlagosnak" es lehetnenek sovanyak, nem?

 • 2009.06.23 12:58:09psyché

  másutt, egyet ertek veled. szerintem sem kene ezt az extrem sovanysagot propagalni. a multkor neztem Nicole Kidmannt az Ausztraliaban, ö pl meg a kepernyön is anorexiasnak tünik... egyebkent nem csoda, hogy ennyi eveszavaros ember van: olyan idealt allitanak az emberek ele, amely nagyjabol megvalosithatatlan.

 • 2009.06.23 13:00:08Vakmacska

  keke, emlékszel a levegőből élő gyerekekről szóló posztomra? Rengetegen írták, hogy az ő gyerekük is ilyen.
  Úgyhogy ne aggódj, általában ezek is felnőnek.

  Amúgy szokás kérdése télleg sok minden. Voltunk vendégségben, másfél óra alatt előkerült 4(!) féle kaja: pattogatott kukorica, többféle süti, kakaó, sós rágcsa.

  Főleg a gyerekeket kínálták....de most már jobban értem, miért akar vendéglátónk lefogyni, és miért nem fog nagyon menni neki, pedig alapból szeret (ha van ideje) tornázni.

 • 2009.06.23 13:04:10anyamadár

  2009.06.23 12:49:39másutt
  igen valós probléma, csak ha nem jó végén fogják meg - ahogy te is mondod - akkor az lesz avége, hogy az átlagos testsúlyú gyerek, nő, férfi anorexiás vagy bulimiás lesz, azt meg akinek valóban szüksége lenne fogyásra mert egészségtelenül elhízott nem érdekli az egész.
  Gyártanak két végletet a rossz kampányokkal és folyamatos lelkifurdalást az átlagos testalkató nőknek/férfiaknak.

 • 2009.06.23 13:06:06anyamadár

  ...mondjuk legalább a fogyókúraipar fejlődik és lenyúlja a nagy pénzeket kuruzslással és mindenféle - sokszor egészségre veszélyes -cuccokkal.

 • 2009.06.23 13:14:11másutt

  tolem ugyan nem nyulnak le semmit! :D

 • 2009.06.23 13:15:28asdfg123

  de a súllyal való paráztatás már csecsemőkorban kezdődik. Gyerekorvos, védőnő üldöz mérleggel, táblázattal és vizsgálatokkal. Gyerekem anyatejen alig hízott, születéskori 3,5 kg-ját sikerült 6-ra feltornáznia félévesen.. Utána még fogyott is egy Rota fertőzés miatt. Emellett jó hosszú gyerek volt. Végigjártunk X vizsgálatot mígnem gasztroenterológus azt mondta, hogy hagyjuk, majd meghízik.. Igaza lett, 3 évesen majd 17 kg és 100 cm.
  De jól beléplántálják a szülőbe, hogy hizlald a gyereket. Babakorban az a verseny, hogy mennyit hízik egy hét alatt.
  Nálam eszik amit akar, akár csokit is ha épp kéznél van és az kell neki, viszont ha nem kér valamiből azzal se üldözöm..

 • 2009.06.23 13:31:54Temptation

  Én is éppen ezt akartam írni, hogy ugyanaz a védőnő, aki visong a gyönyörtől, hogy milyen jó kis hurkás baba, fog majd a gyerek három éves kora körül szigorúan fejet csóválni, hogy "enyje anyuka, ez a gyerek túlságosan is husikás!"
  Az én összes gyerekem vékony volt, normális adagokat ettek, úgyhogy nem aggódtam.És nekem sokkal jobban tetszett az ő nyurga, izmos alakjuk, mint a védőnőnél látott hájas hasú, oszloplábú kis gyerekek.
  A sógoromék első gyereke és a miénk egyszerre nőtt, az övék olyan duci volt, hogy a csuklójánál-bokájánál mintha gumival lett volna elszorítva, még három évesen is. Mindig cs........ttek, hogy az enyém "szúnyogcsődör".
  Most 22 évesen az enyém magas, sportos,az övék pedig változatlanul nagyon kövér, és hiába jók az arcvonásai, nem kell a lányoknak...pedig okos is, kedves is, értelmes is.

  Ranschburg a tv-ben még azt is mondta, hogy egy elhízott kisgyereknél nem fogyókúrát kell tartani, hanem azt elérni, hogy a súlya ne növekedjen, stagnáljon, és pár év alatt a növekedés miatt lassan eltűnik a súlyfelesleg. És persze a családnak kell példát mutatni, mert amíg ők bőszen chipseznek, addig a gyerek sem fog mást csinálni.

 • 2009.06.23 13:36:30másutt

  "de a súllyal való paráztatás már csecsemőkorban kezdődik."
  jaj DEHOGY!
  TERHESEN kezdodik.
  nezz at a terhesnaplokba, mindenki azon rag, hogy "nagy a gyerek, kicsi a gyerek, MOST akarok szulni (38.het) hogy ne legyen "tul nagy", "csak erje mar el a 3 kilot, tul kicsi"
  Megy a saccolas az ultrahangokon, a para, a liheges.

 • 2009.06.23 13:43:50mpbm

  Az én gyerekem jó dundi volt, eleve baromi nagyként született, és aztán nyugisan, faszán kajált. Tényleg dundi volt, most 5 éves és szuper alakja van, nem nem vékony, hanem normál. Mozog rendszeresen, és normál kajákat eszik normál mennyiségben... sztem ez a lényeg, mint írtam is, hogy csecsemőkorban ugye, ha sokat kajál a baba, meghízik. aztán gyerekként, ha normálisan eszik, normális mennyiségben, és mozog is hozzá, akkor nem marad kövér. Engem ez a csecsemőkorban megszerzett zsírsejtek megmaradnak téma akaszt ki... Cozu, mi a valóság etekintetben?

 • 2009.06.23 13:46:11keke80

  Na, én ezt megúsztam, anno. A dokim nem az a paráztatós-saccolgatós fajta. Havonta ránézett UH-n, hogy mekkora, köldökzsinór rendben van-e, baba szervei is rendben vannak-e, méhlepény oké, köbö a korának megfelelö, készenvagyunk. Az elején kicsit lehordott, hogy miért nem híztam többet, mert picit fogytam is, de aztán az is rendezödött.

  Visszatérve a gyerekem étkezési szokásaira: Mindent megkóstoltatok vele, amit mi eszünk, egyelöre általában hanyatt-homlok menekül elöle. Reggelente velem eszik az ö reggeli cumija után egy kis májkrémes kenyeret vagy vajas-szalámisat, mikor melyik tetszik neki. Délben mindig megkínálom az enyémböl is, de ö csak az üveges Hipp kaját eszi meg. Nem érdekel, legalább eszik valamit. Uzsonna joghurt gyümölccsel, kis darált kekszet bele, azt szereti, de a tejbegríz már nem mindig tetszik neki. Vacsira szintén cumit kap. Sütit, tortát szereti, de melyik gyerek nem. Szoktam is neki adni, uzsonnára néha. Ennél többször nem hajlandó enni. Rendszer van benne, csak a mennyiségek hagynak kívánnivalót maguk után.

 • 2009.06.23 14:03:30ditakai

  na most azért a kedélyek megnyugtatása végett közlöm, hogy nem csecsemőkre gondoltam, hanem kb 5 évestől felfelé - és nyilván azzal is tisztában vagyok, hogy egy gyerek időnként vastagszik, időnként nyúlik - azt viszont nem tartom normálisnak, mikor ovis-iskolás korú michelin gyerekeket ver ki a víz, miközben szuszogva kecmeregnek fel egy lépcsőn, amin én szökellek

 • 2009.06.23 14:25:08mpbm

  Jah, az sztem is lehangoló, de az ilynnek az anyjára vagyok kurva mérges, hogy hagyja, hogy idáig alakuljanak a dologk...

 • 2009.06.23 15:35:06asdfg123

  Van olyan szülő aki cseszteti az iskolás gyerekét hogy kövér, de véletlenül nem főzne egészségesebben. Ja közben apa-anya is kövér.
  Mikor a gyerek elkezdene sportolni akkor nem járhat, mert apa-anya nem ér rá elvinni, egyedül meg nem mehet mert nem biztonságos.
  A kör bezárult..

 • 2009.06.23 17:56:00sony

  Tpancs: Stimm, hogy mindenkinek más az étvágya, az alkata, a hajlama, mégis ki lehet számolni, kb. mennyi kalóriára van szüksége a szervezetnek. És étvágytól, alkattól, hajlamtól függetlenül készítenek ilyen étrendeket, ha valaki már beteg, és diétáznia kell.
  Ha lenne egy ilyen étrend, amit mondjuk ülőmunkára optimalizálnak ki, aki aktívan mozog, arányosan megemelheti a mennyiségeket. Követni sem lenne kötelező, és aki átlátja, mikor mit miért eszik, az módosítani is tudná a saját ízlése szerint. És persze egyáltalán nem lenne kötelező, iránymutató lenne.
  Sok szülő nem is veszi észre, mennyi fölösleges kalóriát juttat a gyerkőcének (vagy magának). Csak egy fél szelet kenyér, kicsi vajjal, hogy ne legyen annyira száraz.
  Ha lenne ilyen étrend, legalább tennének valamit a tudós fők, nem csak siránkoznának. :)

 • 2009.06.23 19:15:08sony

  Okoska: Hát meg van határozva, hogy 2000 kalória egy ülőmunkát végző felnőtt napi szükséglete. Ezt kell úgy beosztani, hogy megfelelő mennyiség legyen mindenből. Van, aki érzékből, kacagva készít jó képeket. Van, aki ösztönösen tudja, hogy kell kiegyensúlyozottan táplálkozni. Van, akinek egyik sem megy. Sokan nem is tudják, hogy ezzel foglalkozni kellene. Sokan foglalkoznának vele, de túl nagy falatnak tartják, ezért inkább bele sem kezdenek. Vannak, akiknek nincs net hozzáférésük, és nincs arra sem lehetőségük, hogy sok-sok könyvet átlapozzanak, elolvassanak. Vannak, akik kitalálnak egy bizonyos koncepciót, de rosszat, és mindenféle rejtett hiánybetegséget szednek össze. És persze tényleg vannak, akik a források alapján összeállítanak maguknak egy tuti étrendet, és csendben élvezik az egészséget.
  Azt hiszem, ez utóbbiak vannak kevesebben, már csak magamból is kiindulva. Én nagyjából végigjártam ezeket a fázisokat, csak akkor kaptam össze magam, amikor gyerekeim születtek. Sok szülő van, aki még ekkor sem kapja össze magát, mert nem is tudja, vagy úgy kényelmesebb, vagy meggyőződésesek. És a vége a sok kövér gyerek, aki később sok tekintetben hátrányba kerül a normál testsúlyú társaikkal szemben.
  Itt nem az aktuális aznapi paprika vitamintartalmáról van szó, hanem a helyes szokások kialakításáról. De ha egy gyerek apja-anyja ügyel arra, hogy a gyerek egyen bármilyen igazi paprikát a vacsorához, már jóval előbbre tart annál, aki megáll a paprikás chips-nél.

 • 2009.06.23 19:28:12másutt

  A kaloriabevetelen kivul nagyon sokat szamit egyebkent, hogy az emberek masok.
  En most a gyerekemen keresztul latom, hogy milyen sokat szamit, hogy valaki milyennek szuletik.
  Amiota ez kibujt, imadott kajalni. Soha nem volt felbufizes. Bedobott 200 ml tejet es az ott is maradt. Az ehgyik elso szava a "tej" amit hangosan kovetel, ha eseik, ha fuj. Amikor elkezdett szilard kajat enni, nem volt valogatas. Mindent befalt, kiveve 1-2 hetet, amikor a foga nott. Minden bebietel izlett. elragcsal barmifele hust, krumnplit, repat, akarmit. A kapacitasa legendas. Csak nezek, amikor hallom, hogy anyak szenvednek az etetessel.
  Es van ilyen felnott is!
  De ugye vannak baratnoim, akiknel a "neszeretem" kajak listaja tobb oldal. Ez sem kell, az sem kell, es ha kihagynak 1-2 etkezest, akkor sincs semmi. Mas (mint pl. a Parom) ha nem kapnak enni max 4 orankent, kibirhatatlanok.

  Szoval ha van valaki, akit ugy osszessegeben nem erdekel a kaja, es nem is elvezi, avagy a kedvenc etele a salata ontet nelkul, annak nyilvan konnyebb tartania a sulyat, mint akinek el van cseszve a nap, ha nem kap egy izletes, meleg vacsorat. Es errol biza nehez leszoktatni valakit.

 • 2009.06.23 19:35:45hallohallo

  egyetértek másuttal.
  arról nem is beszélve, hogy minden ember mérete is más.
  oké, 2000 kalória, de mondjuk nekem is, aki 158 centi vagyok, és 50-60 kiló, meg a páromnak is, aki 185 centi, és 90 kiló? na ne már.

 • 2009.06.23 19:54:45sony

  Akkor csak nekem ismerős a kép, amikor halálra tömnek egy gyereket, mert 'soha nem eszik eleget?' Csak egy kis 'vajas kenyér ebéd előtt, semmiség, hogy kibírja addig', utána meg hogy 'meg kell enni, ami a tányérodon van'. No és a 'képtelenség, hogy ennyitől jóllakott, itt van még egy kis sütike, csokika'. És az: 'éhen hal ez a gyerek, hiszen semmit nem eszik!' És a legjobb (büszkén): 'micsoda emberes adagot evett meg ez a gyerek!'
  Na mindegy, nem koptatom tovább a billentyűzetet, úgysem lesz soha ilyen étrend, és soha nem tudjuk majd, mennyi az elég :)

  A következő kövér gyerekekkel foglalkozó Poronty fórumban én is amellett fogok kardoskodni, hogy nem kell semmit csinálniuk a szakembereknek, mert nekem speciel semmi gondom nincs ezzel. ;)

 • 2009.06.23 20:04:19sony

  Nem lenne bonyolult paraméterezni egy ilyen étrendet, na de tényleg eldugulok. Mi ideális alkattal rendelkezünk, és meg van a magam koncepciója, így hát nekem nem fáj, ha másnak nincs.
  Csak olyan mérges vagyok az ilyen cikkeknél. Csak sírnak és riogatnak, és vészharangokat kongatnak a szakemberek, de nem jutnak el a cselekvésig. Persze egy ilyen étrend sem tökéletes megoldás, mégis sokak életét könnyebbé tenné. És olyan egyszerűen meg lehetne csinálni, még csak milliók sem kellenének hozzá.

 • 2009.06.23 20:20:21psyché

  nem csak az etrend szamit, hanem az is, hogy mit iszunk. nekem ez a vesszöparipam, mert sok anyuka megprobal egeszseges ennivalokat fözni, ad gyümölcsöt zöldseget, csak arra nm figyel oda, hogy mivel itatja a csemetejet. a cukros üditöitalokban rengeteg üres kaloria van. raadasul, nem igazan oltjak a szomjat sem, igy az ember joval többet iszik belölük. irtam mar egyszer az unokatesom kislanyarol, aki nem eszik szinte semmit, megis kisse tulsulyos, mert egesz nap gyümölcslet vedel. hiaba mondom az unokatesomnak, hogy alljanak at a vizre, ill. legalabb higitsa az üditöket vizzel, az istennek sem. a kiscsaj meg csak hizik es hizik...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta