Az amerikai tinik telefonnal puskáznak

mobilpuska

Az amerikai tizenévesek puskázásra használják a mobiltelefont és az internetet, derül ki egy pénteken közzétett felmérésből. A Common Sense Media közvélemény-kutató cég által megkérdezett tinik kicsit több mint fele ismerte el, hogy puskázásra szokta használni az internetet. A mobiltelefonnal rendelkezőknek pedig egyharmada szokta ilyen célra igénybe venni a maroktelefont.

A puskázók szükséges adatokat tárolnak a mobiljukon vagy sms-ben segítenek egymásnak dolgozatíráskor. Akinek okostelefonja van, az vizsgázás közben az internetről szerez segítséget vagy lefényképezi a tesztlapot, és elküldi azoknak a társaknak, akiknek aznap később lesz dolgozatírásuk.

A tanulók 36 százaléka szerint nem bűn az internetről másolni házifeladat-írás közben, 20 százalék szerint pedig ez nem is puskázás. A megkérdezett diákok 50 százaléka viszont súlyos bűnnek tekinti ezt a technikát, írja a Független Hírügynökség.

A mobilosok csaknem fele (48 százalék) szokta telefonon vagy sms-ben értesíteni barátait röpdolgozatról, bár vitatható, hogy ez csalásnak számít-e. A felmérés szerint szülők sokkal elterjedtebbnek képzelik a mobilos puskázást, mint a gyerekeik, viszont szinte minden szülő úgy gondolja, hogy csak a más csemetéje csinál ilyet.

A mobillal rendelkező tinik hetente átlagosan 440 sms-t küldenek, ebből 110-et tanítási órákon, jóllehet az iskolában elvileg nem szabadna használniuk a telefont. A diákok elismerik, hogy semmibe veszik ezt az iskolai előírást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek