SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Kisbabával a négy fal között a helyed?

2009. június 18., csütörtök 08:36

Tegnap megint megkaptam a magamét. Egy üzletközpontban voltunk, férjem, Palkó meg én, totál boldogan, mert nem is tudom, mikor voltam utoljára ilyen izgalmas helyen. Szülés előtt már nem megy az ember túl messzire, én legalábbis az utolsó hetekben nagyjából már csak a ház körül kóricáltam, szülés után pedig a babával az első heteket szívesebben töltöttem otthon, a szoptatós párna, sterilizálógép és barátai társaságában.

palko0618

Szóval járkálok boldogan, szívom magamba a tömeget, nyüzsgést, zsivajt, Palkó pedig szépen alszik, minden rendben. Egészen addig, míg az egyik boltban egy nő bele nem rondít az idillbe. Éppen két eladó cuppog a gyönyörűségtől Palkó körül, amikor előkerül az idősebb hölgy, talán az üzlet tulajdonosa, és némi szemlélődés után nyilvánosan megbotránkozik: "Nem fél egy ekkora gyerekkel a városban járkálni, pláne egy üzletközpontba bemenni?"

Hirtelen déjà vu érzésem támad. Ugyanezt kaptam a Lackónál, ugyanilyen szituációban egy másik üzletközpontban négy éve, és aztán a Micivel is a nyílt utcán. Akkor is megrázott, most is. Akkor sem értettem, most sem. Rossz anya volnék? Mert nem félek?

Érezhető volt a rutin a hangomban, amikor gyors egymásutánban feltettem neki pár kérdést. Többek között, hogy szerinte mi a hivatalos alsó korhatára Magyarországon a babasétáltatásnak? Mit gondol, meddig kell a kismamának a négy fal között meg a ház körül téblábolnia ahhoz, hogy a gyerek kellőképp megerősödjön? Egyáltalán mit jelent az, hogy a gyerek kellőképp megerősödik? Honnét tudjuk, hogy végre utcaképes? Ő mégis hogy oldana meg hathetes babával egy három óránál hosszabb programot?

Mondanom sem kell, a levegőm elfogyott, mire ezeket ledaráltam neki, de ő sem nagyon kapott levegőt, láthatóan nem volt rá felkészülve, hogy megkérdőjelezik a véleményét. El is tűnt a színfalak mögött. Én viszont akár akarom, akár nem, azóta is töröm a fejem. Mások hogy oldják meg a kisebb-nagyobb bevásárlásokat, testvérek cipelését oviból, suliból, vendégségeket, hivatalos ügyek intézését pici, pár hetes babával? Mert az világos, hogy másra nem hagyhatom, ha éhes, csak én tudok neki enni adni, ha sír, nálam nyugszik meg a leghamarább.

Valamelyik Winnicott könyvben (brit tudós, pszichoanalitikus) olvastam egyszer, hogy a baba az első hetekben a saját kiterjesztéseként érzékeli az anyát, vagyis a teste részeként. Szerintem ez fordítva is így van, még ha ebbe nem is gondolunk tudatosan bele. Ha a háromórás kajaszünetbe nem fér a tervezett kiruccanás, hát fogom a kis Palkó nevű kiegészítőmet, aztán indulunk. Voltunk már együtt családi összejöveteleken, majálison, hivatalban, üzletben, sőt, piknikezni is. Összenőve Palkóval. Hol ő vitt engem, hol én őt, nézőpont kérdése az egész.

Mi fér bele három órába egyedül? Mindegy, mert én csupán magát az érzést is élvezem. Ritkán adatik meg, hogy magamban lófráljak ezért talán érthető, hogy nincs nálam lelkesebb jelentkező ha el kell szaladni a boltba, és azon sem lepődik meg senki, hogy szökdécselve viszem a cipészhez a felhasadt talpú csukákat, ha úgy adódik. Bármit, csak egy kicsit egyedül. És talán más is magára ismer abban a bulis fílingben, amit egy kismama érez akkor, ha esténként elszabadul valamelyik nagy teszkószerű helyre bevásárolni. A legtöbb ember utálja ezeket a helyeket, de egy lakásból egyedül szabaduló kismamának ez maga a mennyország. Nekem legalábbis az volt az első hetekben. Na jó, bevallom, tulajdonképpen még most is a hét fénypontja. Vajon azért normális vagyok? Mit gondoltok, brit tudósok?

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.18 14:49:10veron3

  #
  2009.06.18 13:00:19másutt

  Plazazo, kavezo, kocsmazo, etterembe jaro kismamak!
  Kivancsi lennek, hogy igy anonim, hogy elvileg mindent be lehet vallani, akad-e koztetek valaki, akinek a picije (mondjuk 3 honap alatt) beteg lett, taknyos, sulyos beteg, stb."

  Már írtam, lányom még csak taknyos sem volt, igaz ő apjától sem kapta el az influenzát. Szerintem ez is, mint sok minden, hajlam kérdése.

 • 2009.06.18 14:49:39manka78

  Nálunk a kicsi decemberi. Akkor azt mondta a gyerekorvos, hogy amíg +5 fok nem lesz, addig ne vigyük ki. Igyekeztünk betartani, viszont autóval elmentünk vele, ahova kellett. A nyári gyerekkel könnyebb.
  Mi szinte mindenhova visszük magunkkal őket. Még soha nem szóltak be. Hétvégén is elnéztünk egy helyi banda szabadtéri koncertjére, vittük a gyerekeket is. Barátokkal mentünk, mindenki vitte a gyerekeket. A mi másfél évesünk volt a legkisebb, de semmi gond nem volt vele. Táncolt, tapsolt, mindenkit levett a lábáról.:)

 • 2009.06.18 14:52:22veron3

  Sterilizálás: mire terhes lettem másodikkal, és mint veszélyeztetett, letiltottak a szoptatásról, addigra lányka már gurult, térült, fordult, nem sokkal később mászott, szóval mire tápszerezni kezdtünk, addigra hölgyemény már padlót, ajtót, bútort nyalt, így elégnek tartottam/tartom az alapos mosogatást :)

 • 2009.06.18 14:54:11manka78

  Popeycsibe! Erre csak azt mondom, hogy mi köze van hozzá. Mostanában, mióta jó idő van, az én lányaim is később fekszenek le. Este van jó idő a kinti játékhoz. Este 6-ig hőgutát kap az ember. Tegnap este is a kicsi még 9-kor nem akart bejönni az udvarról. Utána megfürdettem, megpróbáltam elaltatni, de kimászott az ágyból és tudatta velem, hogy még jön ki a nappaliba. Aztán fél 11 felé már láttam, hogy álmos, és el is aludt.

 • 2009.06.18 15:01:15Popeycsibe

  Persze, nulla köze hozzá, de ilyenek... és ugyanez van mindenhol... akár pláza, akár étterem stb. Mi mondjuk gyerekkel nem szoktunk járni vásárolni, de bevallom, így sokkal nehezebb megoldani, hogy mindig minden legyen itthon... de szoktam menni sarki zöldségeshez és közérteshez a gyerekekkel, ami viszont még drága is...

 • 2009.06.18 15:05:20másutt

  bostonmama, haha, ugy milyen UFO rendszer ez mashonnan nezve? :) de most mar otthon is valtozik, evrol-evre.

 • 2009.06.18 15:10:31aj.

  Köszi a válaszokat, sejtettem hogy valaki lesz olyan tájékozott, hogy egy régebbi bejegyzésből kiderülteket megosztja velünk :)

 • 2009.06.18 15:32:00kiralybeka

  Nils Holgersonné!
  A streptococcus baktérium, a baktériumok többször is megfertőzhetik ugyanazt az embert, nem alakul ki olyan védettség, mint a vírusokkal szemben. És persze, hogy nem mindenható az anyától szerzett védettség, hiszen a kórokozók jó részével az anya sem találkozott korábban. De ezért négy fal között maradni hónapokig, olyan, mintha nem ülnénk autóba, vagy repülőre, sőt ki se mozdulnánk, nehogy baleset érjen bennünket. Persze nem kell influenza járvány idején orvosi rendelők várójába szervezni a babakocsis sétát, de egy-egy kisebb nátha még nem a világ! Attól éppenhogy erősödik az éretlen immunrendszer.

 • 2009.06.18 15:40:38rath.dinen

  Ahhoz szólnék hozzá, hogy miért megy plázába az anyuka:

  miért, ha gyereket szülsz, már csakis színházba, bioboltba meg kézimunkaboltba mehetsz?

  Közben meg jön a szöveg, hogy a gyerek mellett is maradj nő, lakkozd a körmöd és járj borítéktáskával :-))

  Egyrészt ma már sok dolgot egyszerre gyorsan és kíméletesen a plázákban lehet csak megvenni (és ugye gyerekkel gyorsan egyszerre sokat és kíméletesen akarsz vásárolni, nem ide-oda rohangálni). Ott nem esik az eső, nem ver el a jég és nem tűz a nap se. Másrészt amíg nem próbáltad, milyenek az első hetek egy kisbabával, nem tudhatod, hogy mi fog hiányozni :-)

  Nekem nem a könyvtárak hűs csendje vagy a teázókban diszkrtéten a porcelánhoz koppanó kiskanalak hiányoztak, hanem a bkv-zás. Ismerős szívességből elvitt kocsival, majdnem sírtam :-((( Emberek közé akartam menni, nem az ablak mögül bámulni az életet akkor is, ha kilépek az ajtón.

  Én nagyon élveztem, amikor először eljutottam (a gyerekkel együtt) a plázába, szoptatáskor is hordható melltartót vettem :-), de megnézegettem mást is. Igenis, jót tett, és aki sajnálja a kismamáktól ezt a kis örömet, az tapasztalja meg maga is, milyen, amikor ennek már örülni tudsz! vagy szarjon sünt :-)

 • 2009.06.18 15:42:16rita a felcser

  Arrol van szo,hogy hany naposan,es hetesen.Nam masrol.

 • 2009.06.18 15:44:18hinta-palinta

  kiálybéka, neem, neeem.A vírusok is többször megfertőzhatik az embert, éy szupervédettség bsem lesz tőlük. A Streptococcusoknak rengeteg alfajuk van, ha ezek mindegyike egymás után megfertőzi az embert, az mindig megbetegszik.Van az IgA nevű anyag, immunglobulin

 • 2009.06.18 15:47:03hinta-palinta

  anyatejjel átadódik a babának, "általánosan" ( nem specifikusan) véd a kórokozóktól. Függtlenül attól, hogy az anya milyen betegségeken esett át korábban.
  Mi az, hogy Kisebb nátha?? Olyan nincs. És nem erősíti az immunrendszert... Mint ahogy a sírás sem erősíti a tüdőt.

 • 2009.06.18 15:48:08hinta-palinta

  elütésekért bocs, hasogat a fejem..

 • 2009.06.18 16:22:31cantaloupe

  A cikkhez: szerintem plaza es plaza kozt is van kulonbseg. Nyari uborkaszezonban, hetkoznap mas vegigtolni a baba a szinte ures csarnokon, mint mondjuk karacsonyi tomegben.

  En meg 2 hetig nem megyek ki sehova, ferjem szerez be mindent. Aztan majd egyhonapos koraban megyek en is. Az egyik ok a boszme amerikai legkondi, nem is a tomeg; itt jegkamrara hutik le a boltokat nyaron. A masik meg, hogy csaszaros sebbel meg nem szeretnem a nehez autosulest emelgetni.

  De setalni mar voltunk,itt a kornyeken, fak, kis patak, mezo, ohne tomeg.

  A 2. babammal (ha lesz) lehet, hogy hamarabb indulok utnak en is, szukseg torvenyt bont.

 • 2009.06.18 17:29:13Pelikan

  Ritkan szoktam hozzaszolni, most megis megteszem.
  Szerintem Panzej tok jo anya, igy a harmadik gyereknel valszeg tudja, hogy mit hogyan es mennyit bir o es Palko.
  Az elso gyerekkel 2 honapig csak setalgattam es hazhoz jottek a latogatok. A masodikkal 2 hetesen mar jatszohazban voltunk es visszuk a testveret minden nap oviba, es majdnem minden nap van vmi nyuzsgos gyerek program. Most 4 honapos, meg sosem volt beteg.
  Szerintem ahol mar tobb gyerek van es a ferj sokat dolgozik, eleg nehez a burokban tartast megoldani, lehet, hogy nem is kell, de ahany haz, annyi szokas. Olvasom, hogy Maon hetente megy ki a gyerekorvos, itt ilyen nincs is. A hat hetes vizsgalaton kivul a lanyaim nem is lattak meg gyerekorvost.

 • 2009.06.18 18:04:41másutt

  Cantaloupe, Pelikan, az elsoszulottekhez TELJESEN mashogyan allnak hozza a szulok.
  rengeteg kutatas bizonyitja, hogy a "legidosebbekol" egeszen mas karakterek lesznek, mint a kozepso gyerekbol, vagy a legfiatalabbakbol a csaladban.

  Az a bazi nagy mennyisegu kulon figyelem, para, burokban tartas, nem hasonlithato ossze azzal, amit egy harmadik gyerkoc kap.
  Pihe puha feszek, halk suttogasok, a szeltol is ovas, a mama exkluziv figyelme.

  Regi korleveles vicc (de igaz) hogy minden eddigi amerikai elnok elsoszulott volt. Vagy egyke. :D

 • 2009.06.18 18:32:18brela

  OFF

  másutt:
  el kezdett érdekelni a minden amerikai elnök egyke, vagy elsőszülött volt elméletre.

  szórakozásból elkezdtem időben visszafelé nézni az elnökök életrajzán a wikipedian, és az első kivétel Dwight David Eisenhower (http://hu.wikipedia.org/wiki/Dwight_D._Eisenhower) :) 6 közül a harmadik volt (de minden bizonnyal az első fiú ;) )

  nézem tovább :)

  ON

 • 2009.06.18 18:41:59brela

  off

  a magyar wikipedia nem elég pontos:) Reagen később volt és neki is volt egy idősebb bátyja

 • 2009.06.18 18:46:56Vakmacska

  Nem volt időm végigolvasni a kommenteket, de tényleg, harmadik gyereknél egészségügyi karantént követelni iszonyat marhaságnak tűnik.

  Idősebb gyerek úgyis jár iskolába, oviba, apa dolgozni, ha kezet mos, akkor a cipőjén hozza a bacit. Védőnő, doki is hozhatja.

  Néha én is elmászkáltam, babástul vagy anélkül, akkor semmi baja nem lett, amikor ő 3 hónaposan elkapott valamit amit én is, akkor abban a periódusban csak hozzánk jöttek , azok se sokan, betartották a "szabályokat", hátaztán.

  Az élet az ilyen veszélyes, na, nem ez a gyerek veszélyeztetése, hogy vásárolsz, ha nincs épp dühöngő járvány. Márpedig MO-n jelenleg nincsen.

 • 2009.06.18 19:03:44másutt

  Reagan, igen! Holtig tanul az ember!

 • 2009.06.18 19:04:49brela

  off
  na megszámoltam a "többedik" amerikai elnököket, Obama a 44. elnök, és van 18 elnök aki nem első vagy egyke volt :) az már majdnem a fele

  Reagen, Nixon, Eisenhower, Kennedy,Wilson, Theodore Roosevelt, McKinley, Cleveland, Benjamin Harrison, Buchanan, Pierce, Fillmore, Taylor, William Henry Harrison, Van Buren, Andrew Jackson, James Monroe, Thomas Jefferson

  bocsi a szórakozottságomért :)

 • 2009.06.18 19:07:58másutt

  Szoval, megneztem. Tevedtem. Mea culpa.
  Az eddigi elnokok tobb mint FELEre igaz.
  Ami az egyik cikkiro szerint azert nagy szam, mert regebben sokkal nagyobb csaladok voltak, tobb gyerek.
  Viszont: az elso 23 amerikai urhajosbol 21 volt egyke, vagy elsoszulott fiu. Ezt ellenoriztem. Na.

 • 2009.06.18 19:14:31brela

  :)

 • 2009.06.18 19:15:26brela

  mennyivel okosabbak lettünk ma :)

 • 2009.06.18 19:24:21másutt

  A tortenet tanulsaga: ne vidd a gyereket a mallba, Sot: sehova. Orizd a 4 fal kozott es figyelj ra sokat. kezeld ugy, mint egy feltett egyket. Es talan meg urhajos is lehet.
  :D
  (Farkas Bertalanrol tud valaki?)

 • 2009.06.18 21:15:54Farkasokkal táncoló

  Anyám annak idején azt mondta, hogy kétféle anya van: az egyik állandóan a bacilusoktól, a másik meg a megfázástól félti a gyerekét, én az utóbbiba tartozom.

 • 2009.06.18 21:20:49wish73

  Panzej, csak gratulálni tudok, h rögtön válaszoltál a macának. nekem mindig utólag jutnak eszembe a frappáns mondatok, amiket jól meg kellett volna mondani

 • 2009.06.18 21:36:54korcsolya

  Panzej, nem olvastam a sok-sok kommentet, hanem csak a posztra reagálok: ne foglalkozz mások véleményével, csináld úgy, ahogy neked, nektek kényelmes. Szerintem nem vagy felelőtlen ember, mert ki akarsz szabadulni. Nehogy azt hidd, hogy én is majd bezárva töltöm az első hónapokat a második kisfiammal, amikor odakint fújdogál majd a kellemes szeptemberi szellő, és a nagyobbik folyamatosan játszóterezni akar... na nem. Persze, a szülés után van néhány (egy-kettő) hét, amikor a kismamának sem esne jól a kiruccanás, hiszen össze kell szokni az új poronttyal, na. De utána?

 • 2009.06.18 22:06:59rita a felcser

  En vedtem,ovtam a szeltol is.A tomegtol is.Mostmar lazabban veszem,mert nagyobb.
  De az elso hat honapban szigoruan vettem
  Egtyszer volt beteg veres hasmenes a polio-oltasnal.Vagy az oltasra reakcio,vagy a rendeloben szedett ossze valamit.
  Azota nem volt beteg es elotte se,ez ket honaposan tortent.
  Takony is volt,egyszer ,laz nem akkor meg szoptattam,es ugy felment a cukrom hogy a meleg zsiros oltalmazo anyatej egy enyhe nathat se ved ki,hogy miutan felepult ,elhagytuk az egeszet a francba.

 • 2009.06.18 22:52:51wish73

  én is szkeptikus vagyok az anyatej védőszerepét illetően, nálunk szart se ért, amíg szoptattam, megállás nélkül volt valami baja a kicsinek. és nem csak egynhe takonykór. de múltkor egy ismerős családnál úgy söpört végig egy lázzal, náthával, torokfájással járó cucc, h a két nagyobbik gyerek és a két szülő is antibiót kellett,h kapjon végül. a pár hónapos anyatejest meg messziről elkerülte. úgyhogy egy pro és egy kontra.
  amúgy rita, nem tudhatod, hogy, ha nem szoptattad volna, akkor az enyhe nátha helyett nem egy hörghurutos, lázas, tüdőgyulladásos vagy még húzósabb betegség lett volna-e belőle.
  úgyhogy a logikád teljesen rossz.
  de ezt megszoktuk tőled.

 • 2009.06.18 23:08:00Panzej

  Sziasztok!
  aj, Mici a Mária becézése.
  Érdekes volt olvasni a sokféle véleményt. Annyit fűznék még hozzá, hogy így három gyerek után már kevés olyan helyzet van, amit ne tudnék megérteni.. Masutt kutatásához adalék: én mindhárom gyereket korán kivittem, az első kettő már az első héten a kertben aludt, nyári gyerekek révén. Lackó elmúlt egy, Mici kettő, mire először lázas betegségük lett.

 • 2009.06.19 00:21:23Farkasokkal táncoló

  Wish, én meg egyenesen el se hiszem ezt az egészet, ez az anyatej dolog túl van dimenzionálva, a gyerek legmegfeleőbb tápláléka az anyatej, éppen rá van kalibrálva, de semmi varázsszer nincsen benne hidd el.

  Aki tud szoptasson minél tovább, de aki meg nem, az ne vegye be ezt az "anyatej mindenható" dumát, mert nem igaz.

 • 2009.06.19 00:53:00Vierre_

  Nem mindenható csak geci jót tesz az immunrendszernek. Ne alázzunk meg senkit azért mert nem tud szoptatni, van ilyen, de nem is degradáljuk az anyatejet.

 • 2009.06.19 01:00:38glad az egyetlen

  "..., éppen rá van kalibrálva, de semmi varázsszer nincsen benne hidd el...."

  Tápban pedig sok minden nincs bent ami az anyatejben ott van és megközelitőleg "kalibrált" csak.
  Szerintem ennyi épp elég hogy favorizáljuk.

 • 2009.06.19 19:57:00Macskanya

  Panzej: szerintem meg igenis jól teszed, hogy nem zárkózol be és nagyon is jó, hogy beszóltál a nyanyának, ne érezze már magát felhatalmazva, hogy kioktasson bárkit is. Idősebb, ne és?

  Nekem is szeptemberre várjuk a picilányt, ő lesz az első. Eszemben sincs bezárni a szobába. Gyönyörű kertünk van, zöld övezet. Csak akkor nem lesz kint, ha itt a kertész, zaj van vagy nagyon szélsőséges idő. Persze, fokozatosan.

  A nyugalom meg lehet, hogy fontos, de ha a baba láthatóan nem kifogásolja a korai szocializálódást és a ti hangulatotok sokkal jobb (arról nem is beszélve, hogy tényleg nem mindig megoldható a szobafogság), ugyan mi értelme otthon ülni? Nem lesz steril a lakás, 2 másik gyerkőccel meg a férjeddel, látogatókról nem beszélve, nem szentírás, hogy ők nem potenciális behurcolók.

  Ugyan már kérem, gyerekek nőnek fel olyan helyeken is, ahol fele ilyen jó viszonyok nincsenek és kevesüknek esik baja. Nem mondom, hogy dagonyázzuk egy disznóólban a babával, de azért egészséges szintű mászkálás ugyan mit árthat??? Már elhatároztam, én rendszeresen járok majd vele baba-mama jógára, ha ő is és én is úgy gondoljuk, már jól érezzük magunkat. :-))

 • 2009.06.19 21:50:48madz

  lehet, hogy nem mindenható, de azért ne essünk már át a ló másik oldalára. eddig még egyetlen olyan tápszert sem tudtak előállítani, ami biztosítaná mindazt, amit az anyatej tud. ezt nem én mondom, hanem orvosok.

 • 2009.06.19 23:42:55wish73

  igazán nem akarok kötekedni, de mintha az anyatejes babáknak K és D vitamin pótlásra lenne szükségük. szóval 100%-ig nincs benne minden. az én lányom pluszban vashiányos is volt, biztos nem olvasta a szakirodalmat. aztán nem annyira régen volt cikk arról, mi minden szart tartalmaz egy női tej. vegyszerek,ilyesmi.
  szóval maradjunk abban, h az anyatej elég jó dolog, de úgy vagyok ezzel, h csak azért mert nem találtak fel még semmi meggyőzőbbet, n3em vagyok elhasalva tőle.

 • 2009.06.19 23:46:45madz

  wish, senki nem írta, hogy 100%. csak azt, hogy a létező legjobb.
  én el vagyok hasalva tőle, és komolyan. én tényleg nem hittem volna ezt. és nem elsősorban a vitaminok meg immunrendszer blabla miatt, hanem mint egyszerű tápanyag, engem hihetetlen módon lenyűgöz.

 • 2009.06.20 03:33:36glad az egyetlen

  wish73
  "...igazán nem akarok kötekedni, de mintha az anyatejes babáknak K és D vitamin pótlásra lenne szükségük. szóval 100%-ig nincs benne minden...."

  Ilyet épelméjü ember nem is állít.
  Alapvetően sok függ attól is, hogy az anya hogy étkezik.

  "... de úgy vagyok ezzel, h csak azért mert nem találtak fel még semmi meggyőzőbbet, n3em vagyok elhasalva tőle...."

  Pedig ez pont elég ahhoz, hogy "el hasalj" tőle.
  Számtalan dolog van még a természetben amit az ember próbál lemásolni, de még technikai fejletségünk ellenére se sikerül, ami lássuk be a XXI században szép teljesítmény természet anyánktól.
  A minimum az hogy tiszteljük ezt és ne szóljuk le, mert a tények tükrében az inkább tünik amolyan "savanyú a szöllö" viselkedésnek.

  Mondom ezt úgy hogy én alapvetően egy technika-tudomány pártoló vagyok.....

 • 2009.06.20 08:38:02kriszi

  Ebben az anyatej dologban van még egy fontos dimenzió: hogy csak azt tud adni, amit az anyából ki tud vonni. Azaz nemcsak a gyerekre, hanem rád is van kalibrálva.
  (ÉS csak nagyon halkan kérdezem: a tápszernek feldolgozott tehéntejből ki tudják vonni azokat a vegyszereket, amiket a női tej olyannyira ijesztően tartalmaz? Mert ha nem, akkor teljesen felesleges ezt a kérdést még akár fel is vetni.)

 • 2009.06.20 08:53:08sony

  Úgy tudom, az anyatej azért nyújt védelmet a betegségek ellen, mert benne vannak azok az ellenanyagok, amikkel az anya védekezik az élete során őt ért betegségek ellen. Így az anyatejjel átadunk egy olyan örökséget is, ami nem a génjeinkbe volt kódolva. Így nyilván az a betegség, ami ellen az anya védett, a gyerek is védett lesz, amit az anya elkap, az ellen a gyerek sem lesz védett.
  Ezt egyetlen tápszer sem tudja pótolni. Pont ezért valószínűleg az sem mindegy, az anyuka gyerekkorában kapott-e anyatejet, vagy tápszeren nőtt fel.

 • 2009.06.20 09:39:59másutt

  Elore bocsajtom, hogy szoptattam. de egy olyan orszagban szoptattam, ahol ez nem "divat".
  Nincs anyatej-hiszti, tapszer-lenezes.
  Es isten engem ugy segeljen, nem vettem eszre, hogy a gyerekem egeszsegesebb lenne, vagy "jobban vedett" mint a korulottem levo sok-sok tapszeres baba.
  Ugyanannyit volt taknyos, kohogos, fosos.
  Hiszek a szoptatasban, mert jo. De ennyi "az anyatej ved, csak az a jo" komment utan mar nem birom ezt megegyszer vegighallgatni.

 • 2009.06.20 11:39:17wish73

  savanyú a szőlőről csak annyit, h két gyereket összesen 25 hónapig szoptattam, vagyis egyiket 12, másikat 13 hónapig.
  elhiszem, h azt tudja adni az anyatej, amit tőlem elvesz, de én soha nem voltam beteges, a kisebbikem is csak abban az évben, amíg anyatejes volt.
  szóval nálam az anyatej megmaradt a legpraktikusabb, legolcsóbb táplálási módnak, de ennél nem több-számomra.

 • 2009.06.20 14:27:22csuni

  Nem olvastam el minden kommentet,de én azt mondom,ha menni kell,és gyerekkel,hát hajrá.Sőt,lazításképp is!Miért ne?Állítólag Isaura felszabadult!Ki mondta,hogy egy anyukának csak a tűzhely mellett a helye?Az én lányom február eleji.1,5 hetesen már az udvaron levegőzött (védőnő mondá,-5fokig ki lehet vinni),5hetesen ellátogattunk a közeli hiperszuper-marketbe.Sőt,minő istenkáromlás,3hónapos kora óta úszni járunk (télen is)!Fél évesen családi banzájon vett részt egy étteremben,és élvezte.Igényli első perctől a közösséget.Egy náthán,és egy hányós-fosis betegségen kívül semmi baja nem volt.Sterilizáló kütyü nélkül.16hós.Mindíg jön velünk,mindenhová.Roppant barátkozós,és hamar megtalálja a hangot mindenkivel,még a homokozóban is.A barátok gyerekeivel is jól kijön,kortól függetlenül,mert bizony a partik általában délután kezdődnek az egyik isminél,a gyerekes haverokra is gondolva.Ellentétben a szomszéd búrában,közösségi élettől elzárt 19hósával,aki a visításon kívül semmit nem művel társaságban,és már kétszer is olyan beteg volt,hogy ehette szegény az antibiot.Nem állítom,hogy csúcsanya vagyok,de szerintem bőven elég az ösztönökre hallgatni,és akkor minden rendben van.
  Az első időkben,de néha még most is kész felüdülés,ha egy kicsit kiszakadhatok a mókuskerékből,még ha csak egy bevásárlás erejéig is.Vagy ha csak benézek a kollégákhoz.Nem hiszem,hogy ettől rossz anya lennék.

 • 2009.06.20 14:33:31hajjaj

  másutt
  Mutasd már meg légyszi, hogy hol írtam, hogy a sterilizálás tönkreteszi a gyerek immunrendszerét????????????????????????????????
  Ez spec. szerintem egy ordenáré nagy faszság.
  Én azt próbáltam elmondani azokkal a bizonyos SZAVAKKAL, hogy nem kell rágörcsölni, és mindent mindig csírátlanítani. Mégis csak bajod lehet a szavaimmal...

 • 2009.06.20 16:30:06glad az egyetlen

  Na itt a "konkurencia" (milupa) oldaláról egy idézet:

  "...Az anyatejben lévő prebiotikumok olyan speciális rostok, melyek lejutva a bélbe táplálékul szolgálnak a jótékony baktériumokat, ennek hatására azok elszaporodnak, majd megtelepednek, és így erősítik az immunrendszert...."

  De mutatok egy másikat is az oldalról:
  "...A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. A szoptatás a legegészségesebb táplálási mód..."

  És ez mind egy tápszer gyártó cég honlapján.

 • 2009.06.20 18:21:21másutt

  hajjaj, mea culpa, megkovetlek.
  Farkasokkal Tancolo irta! :D

  2009.06.18 11:47:45
  Hát Holgersonné, pedig bizony erős a csecsemő immunrendszere, akár hiszed akár nem. Nem annyira mint mondjuk egy 20 évesé, de sokkal de sokkal erősebb, mint amennyire ti feltételezitek. Ha nem lenne, akkor a földön nem 7 milliárdnyian lennénk, hanem max párszázezren.
  ()

  Éppen a túlzott sterilizálással teszik tönkre a gyerek immunrendszerét.

 • 2009.06.20 18:25:29másutt

  Egyebkent a tulzott ovas igen, tonkreteszi a "gyerek" immunrendszeret.
  Lattam mar peldat "szupermama" sterilizalt antibiotikus-felmosos hazaban 2 allergias szerencsetlen kolok.

  De szerintem itt nem az 1-2-3 honaposokrol van szo, nem totyogokrol.
  A piciknek igenis sterilizalni kell a cumit. A mellbimbot nem. :)

  Jelentem, most jottunk vissza a farmrol, ahol kis csecsemom (masfel) belelepett a hig tehenszarba, majd seggel beleesett, mindene tragyas, buszkek lehettek ram.

 • 2009.06.20 18:50:29baudolinA

  másutt,
  itt most az a kérdés, hogy ezzel felélte már az évi egy kiló koszt, vagy nem? :)

 • 2009.07.17 09:36:06kaffka

  Húúúúúúúúha, a kedves illető hölgy....
  Neki vajon van gyereke? Vagy szoptatós dajkája volt? Esetleg komornyik, házvezetőnő?
  Vagy csak egyszerűen hülye, vénasszony stb. megfelelőt kéretik beilleszteni.
  Tavaly a 3 hónapos kicsivel és a 4 éves naggyal a strandon voltunk. Letelepedtünk a gyerekmedence mellet, Picúr árnyékban aludt kb. 3x annyit, mint otthon a forró lakásban felébredvén diszkréten anyatejet fogyasztott, a nagy önfeledten pancsolt, anyuka-apuka boldogan pihegetett.
  Aztán jöttek a megjegyzések:
  Ilyen kicsivel strandra menni
  Megsüti a nap
  Elkap valamit
  Nem bír megülni a seggén stb.

  Anyád!!!!!!!!!Ki kérdezett valamint közöd?
  Semmi olyat nem csináltunk otthon ,amit a strandon ne lehetett volna, cserébe volt egy szuper napunk (és még sok, mert nem szegte kedvünk a primitív hülyék véleménye).

  Ne tartson vissza senkit a beszólogatós banyák stb. véleménye, igenis ki kell mozdulni, hiszen régen tudjuk, ami jó a maminak, az jó a kicsinek!!!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta