SZÜLŐSÉG

Hét új kórház nyerte el a bababarát címet

2009. június 17., szerda 19:52 |

bababarat

Hét új és 6 régebbi bababarát kórház, valamint 70 bababarát település vehette át a "Bababarát" díjakat szerdán az Egészségügyi Minisztériumban Budapesten. A bababarát kórház címet és táblát a budapesti Szent István Kórház, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház, a dombóvári Szent Lukács Kórház, a Kazincbarcikai Kórház, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház, a Pécsi Tudományegyetem Kórháza, a szolnoki Hetényi Géza Kórház és a Zala Megyei Kórház nyerte el.

Magyarország azért hirdette meg a pályázatot - csatlakozva még 1992-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által egy évvel korábban meghirdetett kezdeményezéshez -, mert Magyarországon a gyermekek döntő többsége kórházban születik, írja az MTI. A születés után a babát azonnal elválasztják az édesanyjától. A bababarát kórházak azonban lehetővé teszik, hogy a mama a kisbabája közvetlen közelében maradjon, s nem szakítják el őket egymástól - fejtette ki Székely Tamás egészségügyi miniszter a díjátadón.

Hozzátette: ezen keresztül próbálják azt is megoldani, hogy - a WHO ajánlásához kapcsolódva - a gyermek az első fél évében a legtermészetesebb táplálkozásban részesüljön, amely az anyatej. Ez a táplálék tartalmazza mindazokat az immunanyagokat, amelyek a közvetlen megszületéstől kezdve a babának szükségesek, valamint azokat a tápanyagokat és kalóriát, amelyek a gyermek további fejlődéséhez szükségesek. Magyarországon unikumként létrejött a védőnői hálózat, amely az anya-, gyermek- és terhesgondozás feladatait látja el, s erre fokozatosan ráépül az iskolaorvosi és gyermekháziorvosi rendszer is - tette hozzá. A védőnői rendszerrel nem mindenki elégedett.

A meglévő bababarát kórházak mellé 7 új címet adományozhattak oda, hatnál "megerősítették" az elismerést - mondta el a miniszter. Szavai szerint ezzel szoros kapcsolatban van a bababarát terület, amely fontosnak tartja a gyermek és mama közötti ideális kapcsolatot. A pályázat célja az volt, hogy a közintézmények, üzletek, hivatalok, kulturális, sport- és egyéb helyszínek biztosítsanak kulturált lehetőséget a gyermekek, kiemelten a 0-6 hónapos korosztály egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen anyatejes tápláláshoz, a szoptatáshoz.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet – Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság által kiírt Bababarát Terület pályázat eredményhirdetésén 70 nyertes vehette át az elismeréseket: ezek között szerepelt a többi között a Szegedi Tudományegyetem, az Óbudai Múzeum és Könyvtár, a Nagykarácsonyi Polgármesteri Hivatal Védőnői Szolgálata, Bak község önkormányzata és a Debrecen-Széchenyi Kerti Református Egyházközség, számol be az MTI.

Kíváncsiak vagyunk, hogy vajon a kismamák szerint is megérdemlik-e a bababarát kórházak nevüket. Kiderülhet új sorozatunkból, amelyben az olvasók számolnak be egy-egy kórházban szerzett tapasztalataikról. Az első részben a fővárosi Szent Imre Kórház szülészetéről mesélt egy olvasónk. Ha írnál arról a kórházról, ahol szültél, erre a címre küldheted.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.17 20:21:03Kipikopii

  masutt: koszonom, nagyon erdekes volt!

 • 2009.06.17 20:22:04másutt

  ma ilyen napom van.
  Queen of Google, Friend of Mothers.
  szivesen.
  Mas kell? ;)

 • 2009.06.17 20:23:41thecrazygirl

  Hmmm... az Istvánról tudnék mesélni.... a gyermekorvos közölte "kedvesen", amikor kimentem az újszülött osztályra tanácsért, hogy a nővérke most másfél órán keresztül nem fog ráérni.... Jóóóó. Akkor közlöm az egynapos babámmal, hogy most másfél órán keresztül ne akarjon szopizni... bababarát... ja. (3,5 hetes a kislányom...)

 • 2009.06.17 20:43:47Magenta

  A 10-es pontról még nem is hallottam. Van olyan kórház, ahol ez működik, vagy ez is olyan, mint az ISO, amikor jönnek a munkahelyre auditálni, mindenki rohadt okos egy napig.

 • 2009.06.17 20:51:54cantaloupe

  Ja, a 6-os pontot mondjuk tulzasba is lehet vinni. Pl. baratnomnel, a fent emlitett Petz gyori korhazban, akinek nem volt eleg tejmirigye, de istokuccse se kapott tapszert. Hazakuldtek jotanacsokkal tejszaporitast illetoleg. Eredmeny: kislanya ket het mulva infuzion.

  Az a baj, hogy ezek a pontok magukban nem garantaljak, hogy az fog tortenni, ami az anyanak es babanak a legjobb.
  S legyen akarmilyen bababarat a korhaz, hadd dontse el mar az ANYJA, hogy akar-e rooming-int, tapszert, cumit adni a gyerekenek. Ne a korhaz.

 • 2009.06.17 21:01:33manka78

  Végre, megkapta az itteni kórház is.

 • 2009.06.17 21:16:11Kisfa

  A győri kórházban cumiból adják boldog -boldogtalannak a tápszert. A játszó cumit meg reklámozzák a kismamáknak, hogy az milyen jó.

 • 2009.06.17 21:20:35Kisfa

  cantaloupe! A barátnőd hány éve szült? Ma már (13 hónapja szültem) nincs így! Sajnos! Egy baba (szoptatásbarát) kórházban ne adjanak tápszert rutinból!

 • 2009.06.17 21:23:36Vierre_

  Ezt az Imrébe is eljátszották egy Kínai nővel, ott totyogott a gyerek körül, nulla kommunikáció, azok meg tolták bele a tápszert. Az Imrébe szerintem csak a csecsemősökkel kell vigyázni mint az állat. Inkább legyen mindig veled a kölyök. Mondjuk ki is paterolják az osztályról és eröltetik, hogy veled legyen.
  A cumi jó dolog- szerintem, :))) szóval arról nem nyilatkozom. :))))))

 • 2009.06.17 21:25:21mirka

  Ahhoz képest, hogy a Szent István kórház szülészete bababarát, nem hozták ki a gyerekemet, amíg nem kellhettem fel a császár után. A férjem odahozta ugyan, de nem volt senki, aki megmutatta volna, hogyan kell mellre tenni a babát, és segített volna kivitelezni ezt a gyakorlatot abban a hat órában, amíg nem kelhettem fel. Amikor kimentem a szoptatós helyiségbe, akkor többnyire segítőkészek voltak, de közölték, hogy a kórterembe nem jönnek be segíteni.
  A gyerek vércukorszintje leesett, inkubátorba került és infúziót kapott. Jó lett volna, ha legalább az első nap tudom szoptatni, mert másnap (más okból) elszállították, és majdnem két hétig nem szoptathattam. Ezek után a szoptatás végig iszonyú problémás volt, soha nem volt elég a tej stb.

 • 2009.06.17 21:28:07mirka

  vierre, nem is értem, hogy engedte a kínai nő a tápszert, hiszen ők rögtön levest nyomatnak a babának :) (istvánkórházas tapasztalat)

 • 2009.06.17 21:29:09mirka

  10. lépés: hahaha

 • 2009.06.17 21:37:14dodóó

  Pécsen a szülészeti klinikán éjszaka nem lehetnek kint a babák.

 • 2009.06.17 21:49:49wise01

  Miért, a többi kórház nem bababarát? Ott barátságtalanul fogadják az újszülötteket?

 • 2009.06.17 21:51:12Vierre_

  mirka az a szerencsétlen ott totyogott de a nővérek nem tudtak sem kínaiul sem angolul, nem is eröltették meg magukat. Ilyeneken múlik a szoptatás, a minimális energiabefektetésen, sosem értettem, hogy ha valakinek nem megy már ez a szakma, miért dekkol még is ott, hiszen lószart sem keres.

 • 2009.06.17 21:52:37cantaloupe

  Kisfa,
  rutinbol ne is adjanak, de ha az anya azt mondja, hogy mar az 1. gyerekenel sem volt teje, akkor ne tagadjak meg tole a lehetoseget!
  Az nyilvanvalo, hogy a szoptatast kell inkabb partolni, segiteni...mellesleg a gyori korhaz mar regota bababarat.
  Masik gond a korlatlan latogatas, az aztan "bababarat", hogy sereglik ott a tomeg az ujszulott korott.

 • 2009.06.17 21:58:42Adelaide_

  A győri kórházról csak jót mondhatok. Amikor szültem, front volt, tele a szülészet, csak egy szinttel lejjebb a nőgyógyászaton tudtak elhelyezni. De kerítettek kiságyat és odahozták, hogy mellettem lehessen a babám, kértem, ha lenne hely felmennék a szülészetre, amint lett szabad ágy (még aznap, a szülés napján) szóltak, segítettek felcuccolni. Kb ötször mentem oda a csecsemősnővérekhez, mindannyiszor türelmesen segítettek a mellretételben. Szerintem megérdemli a címet.

 • 2009.06.17 22:34:09McVities

  2005-ben szültem először az Istvánban. A szülés után kb. másfél órán keresztül a szülőszobában kislegény a mellemen pihent teljesen háborítatlanul. Mikor lementünk a kórterembe, szinte azonnal megjelent a csecsemősnővér, hogy segítsen helyesen mellre tenni a babát. Utána, bármikor, akár hajnal kettőkor is, fordulhattam hozzájuk, készségesek voltak. 2007-ben, a második manó születése után is hasonló tapasztalataim voltak. Lehet, hogy csak mázlista voltam?!

 • 2009.06.17 22:40:22madz

  McVities, akkor én is, mert nekem is nagyjából ezek voltak a tapasztalataim.

 • 2009.06.17 23:34:27halaszgabi

  Nekem jó tapasztalatim voltak a kórházakban (SOTE II, Péterfy) az orvoskkal/nővérekkel (1-2, minimális kivétellel), de a szülőkkel már kevésbé!!

  Lehetne osztani "kórházbarát szülő" címet is.. ;)

 • 2009.06.17 23:40:49Miss Marple

  thecrazygirl:
  Az fix, hogy nem az idősebbik gyerekorvos munkálkodása segítette az Istvánt a cím elnyeréséhez... Lidérces álmaim voltak tőle. Viszont a többiek szerintem elég helyesek voltak, élén a fiatalabbik neonatológussal.

  mirka, McVities:
  Nekem is éppen 2005-ben és '07-ben voltak tapasztalataim, mindkétszer császár után; még mocorognom se lett volna szabad, mikor otthagyták a kicsiket nekem, akik aztán szoptak is, mint a gép, hál'Istennek. De a csecsemősök segítettek is, ha kértem. A mázlim abban állt, hogy még a szobatársak is jófejek voltak.

 • 2009.06.17 23:47:24egyanyuka

  Én a Debreceni Klinikán szültem, és ezeknek az irányelveknek megfeleltek, és ez nagyon is jó volt. Végig velem volt a pici, szülés és mosdatás után. Ha vizsgálat volt én vittem, és ott voltam mellette.

 • 2009.06.18 00:05:25glad az egyetlen

  A győri egy nagyon jó kórház.
  Pl a a gátvágásról is dönthet a kismama (szülés elött írásban kell nyilatkozni ha nem kéri).

  Hogy igazságot tegyek szoptatás vs. tápszer ügyben, egy féléven belüli konkrét eset:
  Kismama frissenszületet gerköccel tök parásan ált eleve hozzá szoptatáshoz, gyakorlatilag előre eldöntötte, hogy az neki nem fog menni. Első sikertelen próbálozás után ment si az orvoshoz, hogy kér tápszert, de ő azt mondta, hogy ne adja fel, a gerköc még szülés után ugyis el van egy ideig.
  Aztán fél napra rá amikor volt váltás, akkor kismama másik orvosnál bepróbálkozott és szó nélkül kapott.

 • 2009.06.18 08:20:42Meni

  Ezt nem eloszor irom, es mar mas is kiakadt ezen. Nehogy mar a kismama dontson a gatmetszesrol. Eloszor is nem orvos. Masodszor a testi adottsagokbol adodoan nem latja, hogy az adott pillanatban milyen a helyzet. Harmadsorban a gatmetszes egy meg rosszabb eset megelozesere es a baba vedelmere szolgal. Nem azert vagnak, mert az buli az orvosnak. En tudom, hogy Mo/on ez orok tema, mert nagyon sok orvos rutinbol, azonnal vag, es nem varja meg, amig a termeszet eleri a maximumot, amit lehet. De azert az durva, hogy a kismama dont. Olyan ez, mint a csaszarnal. Torekedni kell, hogy ne keruljon ra sor, de ha az orvos azt mondja, hogy kell, akkor kell. Nekem eszembe nem jutna leallni vitatkozni vele, szulesi terv ide vagy oda. Teny, hogy feltetelezem az orvosrol, hogy igyekszik elkerulni mindket beavatkozast. De ha kell, akkor kell. Bar lehet hogy csak nyuszi vagyok :)

 • 2009.06.18 08:27:00drlucifer

  Meni!
  Én sem szeretem, ha rutinból vágnak, de néha tényleg kell. A nagyfiam valami iszonyatos tempóban érkezett, hiába volt gátmetszés, még repedtem is, vagy fél óráig stoppoltak utána...

 • 2009.06.18 08:28:15drlucifer

  Ja és most kissé meglepődtem. Eddig úgy tudtam, hogy a debreceni Klinika már régen megkapta a címet, talán elsőként Mo-n. vagy ezt is mindig felülvizsgálják? Okosítsatok már ki, csajok.
  Halkan jegyzenm meg: debreceniként agyam meg nem járta, hogy ott szüljek.

 • 2009.06.18 08:52:37Meni

  Akkor egyet ertunk drlucifer.

  Egyebkent nekem a gatmetszes volt az egyik param (a tulhordas mellett), nagyon nem akartam. Aztan vegul nem lett metszes egyik szulesnel sem, es ennek nagyon orultem. De igy utolag nem vagyok biztos benne, hogy az elso esetben nem lett volna jobb, ha csinal a szuleszno.

  Ugyanis szakadas nem lett belole, mert a fiam kicsi volt. Korababa volt, 34. heten, 2 es fel kiloval jott, de mint egy raketa. Viszont megakadt a kijutasnal, es eleg sok idot toltott a szulocsatornaba, es emiatt elegge lila volt, mire kijutott. 7es Apgart kapott, es mar ment is az inkubatorba, a PICre. Ot napig voltunk ott, a masodik naptol mindenfele cso nelkul.

  Igy utolag ugy gondolom, hogy talan ha ahogy megakad, vag a szuleszno, akkor lehet hogy nekem szarabb lett volna, de a fiamat kevesbe viselte volna meg a szuletese...

 • 2009.06.18 09:03:31drlucifer

  Meni!
  Engem vagy nagyon ügyesen varrtak, vagy én regenerálódok nagyon jól, mert nyomát sem érzem a vágásnak-repedésnek, pedig tényleg elég gáz volt....
  Nekem az ikrek lettek korák, 10es Apgarral ugyan, de egy méhen belüli fertőzés miatt 18napot voltunk kórházban.

 • 2009.06.18 09:04:30thecrazygirl

  Miss Marple: Elég gáz, hogy rájöttél, melyik doktornőről meséltem...
  Amúgy, hatan voltunk egy kórteremben (István...) és mindegyik kismamának, sajnos, ugyanez volt a véleménye. Örülök, ha van olyan, akinek volt jó tapasztalata is. Jelzem, itt csak azok jártak jól, akiknek fogadott orvosuk volt.
  Volt bent olyan kismama, akivel nem foglalkoztak napokig ( ő még várandós volt ), mert "fogadjon először orvost".
  És mellesleg a reggel 7-től este 9-ig tartó korlátlan látogatás sem feltétlenül jót a frissen szült kismamának. Nekem legalábbis nem túl felemelő érzés vadidegen pasik előtt szoptatni, bár, nem vagyok egy maradi felfogású valaki...
  Egy tény, a szülőszobával illetve a szülésznővel semmi gond nem volt és nagyon jó volt, hogy a babám szülés után illetve fürdetés után is elég sokáig ott lehetett a hasamon meztelenül.

 • 2009.06.18 09:32:56maze

  [egyébként másutt [az eredeti cikknél másfélszer hosszabb] kiegészítése nélkül elég érdektelen volt az írás.]

 • 2009.06.18 09:33:37maze

  az első kommentem hova tűnt?

 • 2009.06.18 09:35:49maze

  drlucifer: csak felületesen olvastam el a cikket, de úgy értelmeztem, hogy 2 külön dologról van szó. Vannak bababarát kórházak, de most bababarát díjat kaptak kórházak, amik között volt olyan, amelyik már megkapta bababarát címet és olyan is, amelyik még nem.

  Szent István Kórház*, Budapest, 2007.
  Császármetszés után pár pillantra megfoghattam a babát, aztán a szobába is behozták néhány percre. 12 órával később megkaptam örökbe [a testhelyzet-változtatás még nagyon fájt, ezért a kosárka helyett magam mellett tartottam az ágyon].
  A szoptatásról korábban azt hittem, hogy az valami, ami megy, nem kell rajta agyalni.
  Úgy vettem észre, összesen 2 csecsemőst érdekel egyáltalán, hogy segítsen [ami szerintem a munkakörük része [kellene, hogy legyen]].
  Legrosszabb élményeim ezzel kapcsolatban:
  - éjszaka csoszogtam az éhezve síró, -40 dkg-nál tartó babámmal az újszülött osztály felé, az egyik csecsemős nővér pont meglátott, rázta a fejét és becsukta a [csak belülről nyitható] ajtót.
  - segítséget kértem, a csecsemős pedig hamar elvesztve a türelmét azt mondta: "látja, akármit csinálok, nem érdekli a melle".
  Mindkét eset beleégett az agyamba és nagyon remélem, hogy idén, egy másik kórházban nem fognak a régi rossz emlékek bezavarni [mindenesetre már a kórházas pakkomban lesz egy doboz More Milk Plus kapszula].

  *először véletlenül "kórgáz"-nak írtam, akár maradhatott volna is.

 • 2009.06.18 11:40:53egyanyuka

  igen a Debreceni Klinika régen bababarát kórház.
  Hát a baba-mama kapcsolatnak, és a babának tényleg jó. A mamának nem egy luxus hely, és akkor nagyon finom voltam. Az orvosok nagyon kedvesek, rendesek voltak, pedig nem is volt fogadott. Én csak a takarítószemélyzetet rúgnám ki két lábbal.

 • 2009.06.18 12:40:36szitom

  Két gyermekemet, két kórházban szültem
  1. gyermek 2005, Szt.István kórház
  Már akkor is túlzsúfoltság, egész napos átjáróház a látogatóktól. A legérdekesebb sztori az volt, amikor éjfélkor akart egy apuka jönni látogatni, hogy aszongya, most ért véget a baba ünneplése a haverokkal, akkor jönne megnézni a kölköt.A nővérkék elhajtották, de még ő volt felháborodva. A mellemet, ha százan nem látták, akkor senki sem. A nővérkék próbáltak erőn felül segíteni, de már akkor is túl voltak terhelve, és hát nem volt mindegy melyikkel, milyen módon kommunikál az ember. És a gyerek besárgult, infúzió, kék-fény kezelés(ez a helyi baba-ellátás azóta megszűnt már, ha jól tudom) és végén a tápszer, sőt cumit is kapott a lánykám, mert nem volt hajlandó pohárból inni, és a nővérkék már idegbajt kaptak tőle. Egyébként utána 15 hónapos koráig szopott, de az egész kórházi ottlét nekem nem volt sem baba, sem mama barát. Sajnos
  Második gyermek 2007. Péterfy kórház, aki ugye nem babarát.
  Nos én, és második lánykám itt kaptam meg azt a figyelmet, törődést, amit az úgynevezett bababarát kórháztól elvárható. Gyerek itt is besárgult, a koraszülött osztályra kerül, vércsere határon mozgott szegényket-hogy ott ia milyen emberfelettit dolgoznak, az megérne egy külön eszmefuttatást-és kapott tápszert kiegészítésként, és nem stresszeltek a mindenáron szoptatni kell dumával, és a gyerek mégis lazán szopott, és szopizott is jó sokáig.
  Szóval jók ezek a címkék, de úgyis egyéne válogatja, hogy kinek mi a "bababarát". Szerintem pedig nem is kellene ezeket a cimkéket nagyon osztogatni, mert amelyik kórház rendelkezik ezzel a megtisztelő címmel, ott iszonyatos a zsúfoltság, ami sajnos rontja a "bababarátságot".
  Nálam a Péterffy nyert, torony-magasan.Nálam ők a baba-és mama barát kórház.

 • 2009.06.18 12:42:35szitom

  Javítás
  babarát= baba-barát
  Bocsi az elgépelésekért, egy csöppet siettem

 • 2009.06.18 12:50:23szitom

  Most olvastam a kommentemet, és az alábbi javítást eszközlök.
  Az Istvános részben a nővérkékkel való kommunikációról. Szóval volt olyan nővérke, akivel az összes diplomáciai érzékem bevetésével sikerült csak elérnen, hogy ne sírva jöjjek ki a csecsemő-osztályról, mint más anyukák. Ez a szülés utáni, hormonális összevisszaságban, számomra igen megerőltető volt.

 • 2009.06.18 13:00:18jidele

  A babarát kórház nem azt jelenti, hogy jófejek a csecsemősök, vagy anyuci jól érzi magát. Ez egy cím, amit akkor nyerhet el a kórház, az első kommentek valamelyikében leírt módon támogatják a szoptatást. Ettől még lehet mocskos a wc és tapló a szomszéd ágyon fekvő férje. Ez olyan, mintha azt mondanánk a szépségkirálynőre, hogy nem lehet ő a legszebb, mert kivették a vakbelét. És? Nem szempont az értékelésnél, hogy megvan-e a vakbele.
  Ez nem egyéni döntés kérdése, hogy kinek mi a "bababarátság". Ez egy cím. Mint az év dolgozója, vagy a Miss Hungary, vagy a Kossuth-díj.
  A WHO és az UNICEF által összeállított 10 pontos listának megfelel? Igen? Akkor megkaphatja, kiakaszthatja a falra, akármi. Nem? Akkor lehet bármilyen szép és jó EZT a címet nem használhatja.

 • 2009.06.18 13:08:01Magenta

  Erre elég kíváncsi vagyok, hátha valaki tudja:

  a csecsemősöknek az a dolga, hogy a csecsemőkkel foglalkozzanak elsősorban, vagy az, hogy minden füttyre ugorjanak a kismamáknak?
  (nem találtam a neten munkaköri leírásukat)

 • 2009.06.18 14:06:59thecrazygirl

  Magenta, igazad van.
  Nem kell minden füttyre ugrani, de állítólag azért vannak ott, hogy segítsenek. A csecsemőkkel való foglalkozásról meg annyit, a szülőszoba látogatáson közölte a szülésznő, hogy a babák az anyjukkal vannak éjjel is és kész (NAGYON HELYES, ezért mentem oda), nincs apelláta. Úgyhogy erre sincs nagyon gondjuk. Max az esti fürdetésre. Én azt is bevállaltam volna...
  Mellesleg, volt olyan baba, aki egyedül volt az újszülött osztályon, ordított és mégsem foglalkozott vele senki sem. Itt is megjegyzem, az egyik váltás előtt le a kalappal, a két nővérke oda tette magát. A másik páros viszont...

 • 2009.06.18 14:07:28manka78

  Magenta! Itt nálunk /felsoroltak közt van/, vannak a csecsemős nővérek és van a gyermekágyas nővérke. Egyébként biztosan nővérke-függő is a dolog, hogy milyen gonddal és hányszor fordulhatsz hozzá.

 • 2009.06.18 14:14:31maze

  jidele: akkor inkább úgy írom, hogy az István 2007. októberében, az alatt a 4 nap alatt, amíg ott voltam, nem teljesítette a másutt kommentjében lévő 4. és 5. pontot [a 3. pontot szerintem még szülés előtt kellett volna teljesíteniük, de az is kimaradt].

  gondolom, valami véletlenszerű kiválasztás alapján kérdőíveket töltenek ki az anyákkal vagy foglamam sincs, hogy nézik, hogy a kórház teljesíti-e a bababarátsági feltételeket.
  lehet, hogy elég, ha az igazgató azt mondja, hogy persze, mi 10/10-esek vagyunk a lista alapján és már bababarátnak is számít az intézmény?

 • 2009.06.18 14:18:38maze

  Most néztem csak meg másutt linkjét is.
  "Önfelmérő kérdőív" kitöltése kell csak.
  Már csak azt nem értem, miért nem pályázik akkor az összes szülészet...

 • 2009.06.18 14:25:29drlucifer

  Maze!
  Az összes kórház nem pályázhat. Pl. Nyíregyháza sem (én ott szültem, kétszer is). A bababarát cím egyik feltétele a teljes 24 órás rooming-in. Amelyik kórház nem eszerint működik, nem lehet bababarát.

  A csecsemős nővérnek kötelessége segíteni, hogy mennyit segít és a segítségért mennyit kell udvarolni, nővérfüggő.
  Nyíregyháza ugyan nem bababarát, de én rengeteg segítséget kaptam, főleg az ikrekkel, a PIC-en. Azok a nővérkék, akik ott dolgoznak iszonyatos, emberfeletti melót végeznek. Ellátták a babákat, segítettek rengeteget, amikor már a törpéim velem voltak. Sőt: az éppen nagyon síró babákat is (amennyire az idejük engedte) próbálták kicsit vígasztalni és még arra is futotta, hogy mindezt kedvesen tegyék... Engem is sokat biztattak, amikor úgy éreztem, sose megyünk haza... Szóval lehet, hogy nem attól függ a bababarát cím, hogy mennyire kedvesek az anyukákkal, de szerintem ez is sokat számít.

 • 2009.06.18 15:09:33glad az egyetlen

  "...Meni

  Ezt nem eloszor irom, es mar mas is kiakadt ezen. Nehogy mar a kismama dontson a gatmetszesrol. Eloszor is nem orvos. Masodszor a testi adottsagokbol adodoan nem latja, hogy az adott pillanatban milyen a helyzet. Harmadsorban a gatmetszes egy meg rosszabb eset megelozesere es a baba vedelmere szolgal...."

  Ha jól emlékszem van olyan kitétel, hogy vész esetén vágnak.

 • 2009.06.18 15:14:25veron3

  2008. szeptember, SOTE II: én bizony bababarátnak találtam, a legtöbb pontot, amit én is láthatok, teljesítettek.

  Gátmetszésről írásban nyilatkozni, kac-kac, ha lenyilatkoztam volna, hogy nekem ugyan ne, mert én nem akarom, akkor most a lányom nem ilyen kis eleven energiagombóc....

 • 2009.06.18 16:55:14geba

  A győri régen szoptatásbarát volt, ismerős ikres anyukának sokat segítettek 8 éve, megtanították egyszerre szoptatni a bébiket például. Ezen felbuzdulva, és egyéb családi okokból szültem én is ott a kicsikéimet. Hát általában le a kalappal, a szülésznők a kintiek és a bentiek is nagyon felkészültek kedvesek. Egy kinti osztályos szülésznő megmentett a diliházba kerüléstől: segített a bedurrant mellemet - finoman fejt egy kicsit, aztán rátette a kislányomat aki ügyesen kiürítette - persze én is tudtam hogy így kell, de a hormonok meghülyítettek. Nyugalmat árasztó kedvessége teljesen helyrebillentett (egy időre),na meg visszaadta az anyai önbizalmamat,amit 2-3 csecsemős elvett. Ha rájuk hallgatok, nem szoptatnék 14 hónaposan még mindig. A pótlást hiába balhéztam cumiból adták, és persze én voltam a hülye picsa aki okoskodik. 2 hétig voltunk a szülészeten, tény hogy az egyik gyerek, a nagyobb súllyal született, sokat fogyott, de ahogy hazakönyörögtem magunkat otthon nem adtam semmi tápszert a nagyobbiknak, szoptattam őket éjjel nappal és egy hét alatt hízott 300 gr-ot. Ő most sem kap még tápszert, de a kicsi is szopik még a tápi mellett.

 • 2009.06.18 23:17:25fragolka

  Az esztergomi kórházról nem írt még senki, így most én teszem meg. Véletlenül szültem ott (mert ugye bevéreztem, bementem, ottfogtak, és megindult a szülés (kicsit hamarabb, mint a szokásos). Tényleg kedvesek voltak a nővérek és az orvosok is. A lányomnak nem ment a szopizás, így kanállal adták a tápszert. Egy kivétellel, az egyik doki, aki szakmailag nagyon jó, egy kommunikációs balfék. Konkrétan káromkodott a viziten. És a babáikkal, meg a hormonjaikkal, na meg a sebeikkel viaskodó anyák előtt a túlhajtott fanyar humor, nem az, amit díjaz az ember lánya.

 • 2009.06.18 23:19:16fragolka

  Kicsit zavaros az alany meg az állítmány, de remélem a dícsérő szándék érthető:-)

 • 2009.06.19 07:29:21bohar

  a régi mávnak, mostani ÁEKnak megvan még aza cím aktuálisan, amit régen nyert? erre kíváncsi lennék

 • 2009.06.19 08:04:02cidre

  bohar, remélem, nem, mert a bababarátságtól oly messze vannak már, mint Makó Jeruzsálemtől.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta