SZÜLŐSÉG

Kórházteszt: A Szent Imrében békén hagyják a szülő nőt

2009. június 15., hétfő 10:04 |

Sokáig gondolkoztunk azon, hogyan tudnánk bemutatni az ország szülészeteit: felmerült az az ötlet is, hogy a szerkesztőség tagjai végigjárják az összeset, ám végül rájöttünk: a leghitelesebb és a legnaprakészebb beszámolókat azok tudják megírni, akik az adott kórházban vajúdtak szültek és töltöttek el napokat a gyermekágyas osztályon. A szülészeteket bemutató sorozatunkat tehát az olvasók fogják írni, akik őszintén elmesélik, hogy mivel voltak megelégedve és mik a kórház és a személyzet hiányosságai. A részletes kórházleírásokat, élménybeszámolókat erre a címre küldhetitek, ezzel is segítve a kórház- és orvosválasztás előtt álló kismamákat.

"2005-ben szültem a Szent Imrében, és ha minden igaz, idén augusztusban is ott fogok. Vidéken, Gyöngyös mellett élünk, de a helyi kórházat sok szempont miatt nem akartam választani, mindenben a Szent Imre ellentéte. Ezt próbálom most bemutatni.

Amikor terveztük a babát, már tudtam, hogy kórházat és aztán orvost kell keresnem Budapesten. Igen, először kórházat. Aki a Szent Imrét választja, tudja, hogy sok mindenben más mint a többi kórház, talán még egy kettő ilyen vagy hasonló hozzáállású van az országban.

A kórház, az alapfelfogás:

Azért választottam az Imrét, mert szerettem volna lehetőséget a természetes szülésre. Az Imrében a természetesség hívei. Nem kötelező a borotva, sem a beöntés (ez nálam nem volt érv, én mindkettőt kértem, de jó, hogy már erről is dönthet a kismama), a vajúdás, és legtöbb orvosnál a szülés is választható pózban zajlik, azt az elméletet vallva, hogy a szülő nő ösztönösen a számára és a baba számára a legjobb pózt veszi fel. Nem kötözik le a lábat, nincs szigorú hanyatt fekvés. Érzéstelenítés szintén nem jellemző, bár azt nem tudom, hogy ehhez melyik orvos hogyan viszonyul. Van mód alternatív szülőszobában szülni, ahol kényelmes franciaágy, bordásfal, kád, szülősámli, labda, babzsákfotel és gumiszőnyeg is van. A sima szülőszobák egyágyasak, a mobil alternatív eszközök, amennyiben nem használják őket, ezekbe átvihetők. A szülőszobák a legkevésbé sem hasonlítanak kórházi szobákra, kellemesek, hotelszerűek. Apa természetesen mindenhol mindvégig jelen lehet. A császárról nem tudok nyilatkozni, ott nem tudom, apa mennyire jöhet-mehet.

Szülés után a babát azonnal odaadják, a köldökzsinórt nem vágják el egyből, a család a stoppolás és egyebek után két órára együtt maradhat.

Viszont ezzel vége is a rokonokkal való huzamosabb találkozásoknak, ugyanis itt az a rendszer, hogy a gyermekágyra rokon nem jöhet be. Ha jön a látogató, akkor a gyereket vagy legurítják az anyukák a csecsemősöknek, vagy kitolják a folyosó végéig a kiskocsiban, majd kimennek a váróba a rokonokhoz. Ez egyrészt roppant kényelmetlen, másrészt az én fiam mindig akkor kezdett szopizni amikor jöttek a látogatók, majd nyakig kakkantotta magát, majd miután kitoltam az ajtóig és váltottam két mondatot a rokonnal, egyből rázendített. Nem szerette az a kiskocsit, na. Így az egész látogatás-mizéria roppant fárasztó és felesleges volt. Most arra kértem a rokonokat, várják ki, amíg hazaérünk, most már nem kell öt napot várniuk, hadd pihenjek a kórházban, mert az állandó látogatások miatt pont erre nem volt lehetőségem első alkalommal. Persze most is van aki mondta, hogy oké, de csak ez meg az hadd jöjjön be... augusztusig még a sarkamra állok, és maximum egy látogatást engedek, akkor jöjjön oda mindenki, aki akar, többször ki nem tolom a gyereket a folyosóra.

Terhesgondozás, vizsgálatok:

A terhesgondozásról sokat nem tudok mondani, fogadott orvosom rendelőjébe jártam. Az UH-kat viszont a kórházban csináltattam. Ha délután mentem, kaptam időpontot, így nem kellett sokat várni, és ha vittem kazettát, fel is vették rá a vizsgálatot 2000 Ft-ért. Amúgy mind a délelőtti, mind a délutáni vizsgálaton nagyon kedvesek voltak a szonográfusok, mindent alaposan elmagyaráztak, megmutattak. Vérvételt a helyi laborban csináltattam, ez abban az időben volt, amikor a védőnő még adhatott beutalót vizsgálatokra, de az utolsó vérvételt a Szent Imrében kellett elvégezni, mert ehhez a doki ragaszkodott. Akkor ahogy beadtam a beutalómat máris behívtak, és mivel látták, hogy csodálkozom, mondták, hogy kismamákat nem váratnak. Remélem ezt a jó szokásukat azóta is megtartották. A Szent Imrének van szülés-előkészítő előadás-sorozata, úgy tudom, minden évben. Itt lehet találkozni a bábákkal és a dokikkal is, éppen melyikük tart előadást. Sajnos nekem nem volt alkalmam ilyesmire elmenni, a távolság miatt igen visszaszorítottam az utazások mennyiségét.

Szülésznők:

A legtöbben szülésznőt is fogadnak, itt igazán ők az urak, ők vannak jelen leginkább a szülésnél, a doki tényleg csak akkor szól bele, ha szükség is van rá.

A legtöbb szülésznő alkalmaz gátmasszázst, illóolajakat és homeopátiás bogyókat is használnak. Nekem Kondor Kata volt a szülésznőm, ő különböző illóolajakból kutyulgatott masszázsolajat, amivel aztán a párom a keresztcsontomnál maszírozott. A gátvédelem nem sikerült, ezt semmiképpen sem Kata számlájára írnám, szép nagy kerek fejű babám született, én viszont nem vagyok egy nagydarab csaj. A gátvédelem sikeressége függ a szövetektől is, az előtte gyakorolt intim tornától is. Ezt sajnos akkor kihagytam, most viszont lassan belefogok, hátha.

Kata végig nagyon visszahúzódott, "nem zavart" minket, minden zajlott magától. Néha megvizsgált, tippeket adott, hogy milyen pózokban vajúdjak vagy toljak. Pont annyit folyt bele a dolgokba, amennyit feltétlenül kellett.

Van rá mód, főleg ha van fogadott szülésznő, hogy az NST-ket a fogadott szülésznő végezze, ezeket mindig előre egyeztetett időpontokban. Nekem ez a pár alkalom igazából kevés volt ahhoz, hogy a szülésznőmet megismerjem. Tippem nincs, hogy hogy is lehetne többet találkozni velük, vagy milyen apropóból, de akkor az az érzésem volt, hogy ez kicsit kevés, pláne, hogy 38 hetesen szültem.

Amikor beindul a szülés, a szülésznőt kell hívni, ő lát el utasításokkal, majd ő vár a kórházban is. Az orvost is ő riasztja, amikor jónak látja. A borotválást, beöntést ő végzi. Kata a szülés után is sokat segített nekem, minden nap kétszer benézett hozzám, érdeklődött, hogy vagyok, tanácsokat adott, segített kisebb dolgokban. Az ápolást amúgy a szülésznők végezték, én nővérkével nem is találkoztam. Szülés után egy szülésznő elkísért zuhanyozni, amikor szóltam, hogy már talán képes vagyok rá, és ez után kaptam meg a babut.

Csecsemősök:

Sokat nem találkoztam velük, mivel szülés után pár órával már elhoztam a kisfiamat és éjszakára is magamnál tartottam. Minden délután le lehetett vinni hozzájuk a babákat fürdésre, ilyenkor kaptak tiszta ruhácskát is. Nekem nagyon tetszett, hogy a fürdés nagy habos vízben volt, és ahogy elnéztem, nagyon kedvesen bántak a babákkal. Egy rossz tapasztalatom volt csak, amikor azt mondták, hogy hagyjam ott, mert épp másik babát fürdettek, és megígérték, hogy visszatolják. Hiába vártam, semmi. Amikor lementem megnézni, ott sírt szegénykém, rá sem bagóztak, és nem éppen akkor lett készen, szóval érdemes végigvárni, amíg megfürdetik.

Orvos:

Miután már tudtam, hogy nagy valószínűséggel a Szent Imrében szeretnék szülni, elkezdtem utánaérdeklődni az orvosoknak, és kiválasztottam először Dr. Bálint Sándort. Egy fórumon ajánlotta egy anyuka. Tulajdonképpen ő volt az egyetlen doki, akiről bármiféle infót találtam a neten. A fórumos anyuka nagyon rendes volt, utánaérdeklődött a dokinál, de sajnos nem vállalt, már nem vállal új pacienseket. Viszont a fia, Dr. Bálint Balázs vállalt. Azt tudni kell, hogy a magánrendelésük amolyan családi vállalkozás kereteiben zajlik. Hárman vannak, Dr. Bálint Sándor az apa, testvére Dr. Bálint Mihály, és fia Dr. Bálint Balázs. Mindhármuk szemlélete azonos, a természetes szülés hívei. Nincs felesleges vizsgálat, felesleges beavatkozás, semmi. Minden a szülő nő és a születendő baba igényei szerint zajlik. A magánrendelés nagyon kultúrált, kellemes, oldott hangulatú, sosem éreztem, hogy kérdéseim maradtak volna, amikor távoztam.

Nekem megnyugtató volt, hogy ha az orvosom éppen nem tud bejönni a szülésre, vagy a terhesgondozás alatt szabadságon van, a helyettesítése nemcsak hogy megoldott, hanem szinte egy csapat másik tagja vesz át, tudtam, hogy ugyan úgy jó kezekben leszek, és az, amiért az Imrét és amiért a dokimat választottam, ugyanúgy biztosítva van számunkra. A sors fintoraként a dokimnak három napra el kellett utaznia amikor 38 hetes voltam, és az édesapja, Dr. Bálint Sándor helyettesítette. Már egyszer találkoztam vele a terhesség alatt is, amikor az orvosom szabin volt, tehát nem volt ismeretlen. Természetesen ebben a három napban szültem. A doktor úr nagyon kedves volt, ő még annyit sem volt jelen, mint Kata. Épp csak bekukkantott néha, a végén természetesen jelen volt, a nagy természetes szülésemből annyi lett, hogy oxitocint is kaptam a fájások rövidsége miatt, majd a dokinak rá kellett segíteni a baba popójánál a kitolásra. De ezt is annyira humánusan oldotta meg, nem csak úgy belekönyökölt a hasamba, hanem előre szólt, hogy sajnos másképp nem megy, ne húzzuk tovább és természetesen csak kézzel fogja nem könyökkel és csak kicsit megtolni baba popóját, stb. És szó szerint ennyi történt. Sem akkor, sem később nem fájt emiatt semmi sem. Ezt azért is írtam le, mert hát végig a természetes és beavatkozásoktól mentes szülésről regéltem, de azért azt nem árt észben tartani, hogy azért, mert ez ma alternatív mód, azért még nem kötik az ebet a karóhoz. Vagyis ha kell, akkor igenis van segítség és van beavatkozás is. Ez így van jól. Lehetőségeinkhez képest maximálisan kimerítettük a természetes szülés kereteit.

Én annyira elégedett voltam mind a két dokival, hogy mondtam a férjemnek, hogy nem is bánom, ha három gyerekünk lesz, letesztelem mind a hármukat, rosszul nem járhatok.

Összességében úgy gondolom, hogy bár macerás vidékről feljárni, pláne nagy hassal, és még az egész fővárost is át kell utazni (akkor még kocsink sem volt, de a szülés így volt igazán izgalmas), mégis nekünk megérte ezt a kórházat választani. Én úgy érzem, hogy nekem nem extra igényeim vannak, csak az a típus vagyok, aki nem szereti, ha beleszólnak a dolgaiba. Nem tartom extra igénynek azt, hogy ne avatkozzanak bele feleslegesen az egyik legtermészetesebb dologba. A Szent Imre sem a kismama magazinok rózsaszín álomországa, itt is fáj a szülés, itt is van, akinek lesz gátsebe, van, akit megcsászároznak, és biztosan itt is vannak drámák. De egyszerűen, kedvesen és pozitívan állnak hozzá egy terhességhez és egy szüléshez, nem lihegik túl, nem szabályozzák túl. Ám ha kell, akkor profi csapat van a háttérben. Remélem egyre több kórházban változik a szemlélet ebbe az irányba."

opti

Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház

1115 Budapest, Tétényi út 12-16.
Tel: 464-8600

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.15 22:12:464kisordoganyaja

  Saját tapasztalatom kicsit hosszúra sikerült, így több nekifutásban tudom csak beírni:
  1. rész:
  A Szent Imre kórházról igen sok jót hallani, de mint tudjuk, "nincsen rózsa tövis nélkül" - elcsépelt de igaz. 4 gyermekemet szültem a Szt. Imrében, részletesebben csak az utolsó kettőt - egy ikerpár - írnám le.
  Adott egy gyönyörűen felújított, modern, kényelmes kórház. Minden csuda szép, igaz a gyermekágyas részt kicsire tervezték, így hiába van külön patológiás szülészet ( itt fekszenek azok a kismamák akik szülés előtt álnak, de valamilyen probléma merült fel a terhesség során ami kórházi ellátást igényel), jómagam 35 hetes ikerterhesként, amikor az ember már magát is alig képes elviselni, aludni amúgy sem tud és pihenésre vágyik - no meg türelmetlenül várja a szülés pillanatát - kénytelen voltam 4 naponta más és más frissen szült anyukát ( és újszülött gyermekét ) szobatársként elviselni. Béketűrő, barátkozó típus vagyok, de ez már sok volt. Minden éjjel fennt voltam, végighallgattam a szoptatást, a pici sírását, miközben nekem feküdni is kényelmetlen volt. De mindez semmiség, ahhoz képest ami utána következett.
  Pocakom és lakói szépen nőttek, eljött a 36. hét, innentől már nincs koraszülés, ha szép nagyok a babák akár jöhetnek is. Császárra voltam programozva, mivel a picik rosszul feküdtek. Ekkora már a cukorbetegségem ( mert sajna az is volt ) a feje tetejére állta, hol magas, hol alacsony volt ok nélkül a vércukrom, a lábaim eldeformálódtak a rengeteg víztől, levegőt alig kaptam és mindezektől az orvosom arcán is szaporodtak a ráncok. Eljött az Uh napja, lássuk mekkorák a babák. Mindkettőt 3 kg felettinek mérték, hurrá.

 • 2009.06.15 22:14:014kisordoganyaja

  2.rész:
  Már jöhetnek is kifelé, mondta az orvosom, hiszen aggódott, mert a dolgok egyre rosszabbul néztek ki - már ami az én állapotomat illette. De jött ekkor a mindenható professzor, aki közölte, hogy olyan nincs, hogy a 36 hetes ikrek 3kg fölöttiek, csal az UH, nem engedélyezi a császárt csak 2 hét múlva. A szülés sajnos nem indult meg magától, így 2 hét múlva, császárral megszülettek kisfiaim, 3750 és 3300 g-mal. Az UH nem csalt, ezt nem 2 hét alatt szedték fel magukra. Nagy volt az öröm, amíg ki nem derült, hogy az egyik pici nem igen akar szopni. Itt jegyezném meg, hogy a csecsemősnővérek a lelküket is kitették értünk, rengeteget segítettek, de nem és nem , Krisz nem kezdett el szopizni. Egy hét után úgy jöttünk haza, hogy az egyik gyermekem tudott, a másik nem tudott szopni. A két zárójelentésen természetesen az szerepel, hogy a " jól szopó, egészséges újszülöttet" engedik haza.
  Sebaj, végre itthon, majd megoldjuk. Ehelyett kijött a gyerekorvos és közölte velünk, hogy az egészséges(nek hitt ) gyermekeink közel sem egészségesek, alapvető reflexeik hiányoznak, irány a neurológia. Ekkor már elkezdtem aggódni és csodálkozni, hiszen nekem papírom van róla, hogy velük minden rendben. Hát nem volt minden rendben, izomtónus zavar és még megannyi eltérés derült ki. A szopizás azért nem ment,mert kisfiam arca tónustalan volt, és szájában beidegzési zavar volt ( van ). Ő a mai napig sérült, hogy hova sikerül fejleszteni nem tudjuk. A másik kicsi - annak ellenére, hogy szintén papírunk van róla, hogy ép a hallása - súlyosan nagyotthalló volt, ezt 12 műtéttel sikerült orvosni, de már 2 hónaposan hallókészüléket hordott. Feltételezem, hogy nem 2 hónap alatt vesztette el a hallása 80%-át. Mert ennyi hiányzott az ép halláshoz.

 • 2009.06.15 22:14:594kisordoganyaja

  3. rész:

  Összegezve: a Szt Imre csuda szép és jó, mindaddig amíg minden rendben van. Ha baj van azt igyekeznek nem észrevenni, a professzor pedig a császárt sok esetben akkor sem engedélyezi ha szükség lenne rá. Ezek olyan tények amikről nem illik beszélni, hiszen sokkal szebb téma az egészséges, beavatkozás nélkül megszületett újszülött.

  Kívánok mindnekinek boldog babavárást, egészséges, az elképzelése szerint megszületett újszülöttet.

  Tisztelettel: egy Anya

 • 2009.06.15 22:15:55Vowel

  Makumba,
  amikor én ezt megkérdeztem egy sztimrés topikon, virtuálisan fel is koncoltak.

 • 2009.06.15 22:21:34Vowel

  konkrétan dokikról:
  Balogh Tibornál szültem egyszer, korrekt, normális szülés, de előre közli az árát, nekem ez nem tetszet. Plusz, nem normális szülést akartam, hanem a szupertrendi ősanyásat.
  Barna Péternél szültem a harmadikat, nem mondott előre összeget (sőt!!! és naná!!!) és annak ellenére, hogy ő sem az alternatív szülések megszállottja, megértette, és elfogadta, hogy én ősanyásat akarok játszani, főleg, hogy ebben az összes épp ottlévő szülésznő, és a Bálint Sándor doktorúr is őszintén támogatott.

  szülésznő: mindkét sztimrés szülésemnél a Molnár Gabi volt. Szeretem őt, kedves, csendes, türelmes.
  Megismerkedtem a Vass Gabival, egy csodavidám, csupa pozitív, ötgyermekes szülésznővel. Ha valaki őket kapja, remélhetőleg csodás szülésben lesz része.

 • 2009.06.15 22:58:35E888

  emegen! Kérlek írd meg, miért kellett eljönnie? Fontos lenne egy döntés előtt álló ismerősömnek. Márc 23. köszönjük, hogy megírtad a tapasztalatodat !

 • 2009.06.16 09:08:05tina7753

  Én 4 éve szültem a Szt,Imrében, Bálint Mihálynál(nála is születtem). Nem mondott összeget, nem kapott sokat,mégsem volt azóta sem semmi gondunk egymással. A szülésznő a lelkét is kitette értünk, pedig nem kapott egy forintot sem.Ha megint szülnék, csak a Szt.Imrét választanám, hálás vagyok mindenkinek azért, amit tettek értünk.

 • 2009.06.16 09:57:28rita a felcser

  "Nekem két ismerősöm szült itt, én nem mernék. Biztosan véletlen, máshol is megeshet, de két oxigénhiányos baba... Mindkettő néhány hónapot élt csak. Neveket nem tudok, az egyik egy nőnél, a másik valamelyik Bálintnál történt."

  Hihetetlen,hogy van ilyen 2009 ben,hogy szulesi serules!!!!
  Ez meg annal is furcsabb,mint hogy valaki meghal torokgyikban,vagy koleraban!
  Borzalom.

 • 2009.06.16 10:24:40Cobold

  2009.06.15 16:13:31Lostris8102
  Engem a fogadott orvosom a szülés előtt pár héttel lemondott. Szültem az ügyeletesnél. Kinyalta a valagam is, pedig közünk nem volt egymáshoz előtte.
  Azóta hozzá járok.

 • 2009.06.16 13:46:48dodóó

  Végül én is ügyeletesnél szültem és nem bántam meg.Szira Mártának hívják.

 • 2009.06.16 13:47:50Vierre_

  Nah látom Bardóczy Zsoltról rajtam kívül senkinek nincs jó véleménye, mivel nekem igen, azt nem írom felül, nekem óriási élmény volt az a csóka, de ha egyszer megen szülök aminek esélye nulla, akkor átgondolom, hogy a Bálintok felé hajoljak. Az Imre marad, a tuti. De fura nagyon, hogy kinek mi a jó mert én spec baromi sokat röhögtem a dokival a terhességem alatt és imádta az egészet. Azon a napon ment szabadságra amikor én szültem és még hajnalban is bent dekkolt a kórházban és tolta az ipart, nekem majdnem végig ott volt, nem ömlengett magáról és mindig figyelt rám.

 • 2009.06.16 14:00:01mircsi

  Tavaly szültem a Sz. Imrében, az egyik Bálint doktornál. Tarifára rákérdeztem, de kitért a válasz elöl. Maximálisan meg voltam vele elégedve minden szempontból.
  Szülésznőt is választottam a "felkapottabbak" közül. Ő viszont megmondta a "tól-ig" határokat, majd hanyatt vágódtam, mert én mindenkitől kevesebbeket hallottam, és szó sem volt róla, hogy az NST-t esetleg a kórházban is meg lehetne csinálni, ingyen és bérmentve. A 4 NST így 20.000-be jött ki.
  Javaslom, hogy aki választ szülésznőt, orvost, ne kérdezzen rá az árakra, mivel álalában nem adnak számlát, így kapnak, amit kapnak.
  Egyébként a szülésznő szakmaiságával is meg voltam elégedve, csak ugye baromi drága, a következő szülésemnél anyagilag biztos nem fér bele.

  Látogatók: engem is inkább fárasztottak, hogy ki kellett menni, a babát sem szerettem hagyni a huzatos csabóajtó előtt. Vaspadok gátsebbel iszonyat kényelmetlenek, apa viszont nagyon hiányzott, és mi is neki. Nem is értem, annyira szorgalmazzák mindenhol az apás szülészt (persze tök jó), de utána 3-4 napig hozzá sem érhet a gyerekéhez. Szerintem a baba-papa kötődés miatt engedhetnék az apukákat, mondjuk, ha lenne egy külön látogató helyiség, ami kultúrált, más látogató ide sem jöhetne, és így a szobatársat sem zavarnák.

  Csecsemősnővér: engem felháborít, hogy csecsemőst is lehet fogadni jó pénzért, aki külön csak neked megmutatja a babaápolás csinját-bínját!

  Összességében: jó a szülészet az Imrében, ott szülöm a következőt is, de szerintem a felkapottsága miatt iszonyat zsúfolt, nővérek leterheltek és anyagias a személyzet. Tisztelet a kivételnek!!!

 • 2009.06.16 14:08:43édua

  Sziasztok,

  Dr. Kocsis Éváról tudtok valamit?

 • 2009.06.16 14:48:25Vowel

  Szülésznők tarifájáról jut eszembe: az ágyszomszédom egy nappal utánam szült, nem kérdezett rá a tarifára a szülésznőnél. De nem is baj, a szülésznő másnap felhívta, és megmondta neki, hogy mennyi az annyi! :D:D:D
  édes.
  szintén sztimre. ;)

 • 2009.06.16 14:50:43kukucka

  No, akkor Vierre mellé állva én is megvédeném dr. Bardóczyt...
  Nekem egy kicsit túl ömlengős és kedves (még szerencse, hogy választottam mellé egy pokróc szülésznőt, így nem őrültem meg), de ő volt az első nőgyógyászom még tinédzser-ambulancián a Sotén, aztán jó darabig más(ok)hoz jártam.
  Mikor nem csak tabi kellett, hanem volt panaszom, és szanaszét szivattak mindenhol, kerestem meg, majd 10 év után, ahol a váróban megismert (nyilván nem névről, de tudta, hogy egyszer régen jártam hozzá).
  Azóta vele szültem a lányomat, kutya rám nem nézett a szülésznőmön és rajta kívül, gátvédelemmel (ugyan oxitocinnal, de azt is halogatta), bár minket nem hagytak 2 órára magunkra, olyan nagyüzem volt.
  Csak hogy csatlakozzak, a csecsemősök, gyerekdokik télleg gázok, és nem adnak infót- szoptatást mutatták, bár nem volt gond, nemtom mi lett volna, ha nem megy- de amikor besárgult a gyerek és a dokimnak zokogtam, hogy nemtom mi van, akkor ő rakott rendet, hogy legalább mondják el. Viszont mindenki bemutatkozott, és elmondta mit akar, szal az ajtóberúgást nem teljesen értem.
  Ami nekem még negatív lehet a pasiban, hogy nekem kicsit túlságosan is hisz a hormonális fogigátlásban, de ennyi.
  Kicsit csapongtam, remélem a lényeg átjön... :)

 • 2009.06.16 14:59:26Vierre_

  Vowel mondom ez is változó, mert a Zsolt magánrendelésén szóba sem jön a della, mivel valóban kedves recepciós jányoknál kell mindent kicsengetni számla ellenében. Egy év után is megismernek mindig és a rendszer miatt sem a dokival sem a szülésznővel a pénz már nem téma, nem is nekik adod oda.
  kukucka, furi mert én nem szeretem az nyáladzást és nekem nem volt nyálas a doki. Lehet, hogy hozzám igazította magát. :)))))))))

 • 2009.06.16 15:04:13kukucka

  vierre, nem is a nyál, hanem hogy idegesítően halk és nyugodt és kizökkenthetetlen...
  á, nem tudom megfogalmazni ;D
  ettől még remélem, amikor az öcsi születik ősszel, nem nyaral majd

 • 2009.06.16 15:22:17Vierre_

  kukucka jahm halk és nyugodt de én láttam röhögve vörös fejjel. :))))), nekem spec a sok tapló durva nődoki után felüdülés volt, hogy nem többes szám első személybe tolja a szőrös kezével.
  :))
  emegén ez engem is érdekelt volna, de úgy, hogy nem tudod miért, de azt igen hogy el kellett jönnie elég visszás. Ront egy renomét úgy, hogy nincs mögötte semmi konkrét. Ha azt írtad volna, el kellett jönnie mert miközben szült a nő, neki fixa ideája volt lesmárolni, akkor azt mondom jogos. De így elég gáz.

 • 2009.06.16 15:29:07kukucka

  vierre, én nem emlékszem vörös volt-e a feje, csak arra hogy könyörögtem, ne röhögtessen, mert éppen eléggé fáj mindenem amúgy is :))))

 • 2009.06.16 15:29:33Vierre_

  De akkor ne írd azt, hogy nem tudod. Olyan pletykát én is tudok, hogy téged utál a szomszédom hugának a férje, de nem tudom miért. Ez lófasz. Ha lehúzol egy dokit, simaliba, nincs para, ha van mögötte valami érdemi infó, ha pletyka szinten is. De az, hogy nem tudom, lófasz.

 • 2009.06.16 15:30:25kukucka

  emegén, bár nem én vagyok a megszólított, ha már infó nincs, legalább a pletyka :)

 • 2009.06.16 15:31:12csutkababa

  Vierre
  Kérlek, a méhszájas posztban nyilatkozz a férfiméretekről, epedve várom:-)))))

 • 2009.06.16 15:31:59Vierre_

  kukucka én arra emlékszem tisztán, , hogy mondtam, doki mit csinál ha farfekvéses? Felcsillant a szeme és hörögve kérdezte, miéééért? farfekvéses????. Mondtam, hogy nem. Erre mondta hogy kár. Mert szeret minden szülést de a farfekvéses neki külön öröm a sok hagyományos után. :)))) HÁt, mondtam neki, akkor ezt nálam bukta, mert itt ez nem áll fenn. Kicsit elszöntyönpölödött. :))))))))

 • 2009.06.16 15:32:44Vierre_

  Csuti írtam neked is verset csak azóta nem néztél be, görgess feljebb én meg nyilatkozok. :))))))

 • 2009.06.16 15:34:37csutkababa

  Vierre
  Olvastam:-))))))
  Állat, és ott borult párába a szemem, ahol a hullazsákról énekeltél:-)))))
  Olyan szép , olyan emberi,olyan megható, hüpp...

 • 2009.06.16 15:36:13Vierre_

  ugyeeeee???? O.o nyüsssz nyüssssz. :)))))))))))))

 • 2009.06.16 15:58:09Vierre_

  emegén ez azért nem igaz, mert ott ahol mondjuk Gizi éppen szülne Zsoltnál lehet hogy érdekelné a pletyka valós tartalma, hogy ha olyan ami az ő igényeimbe nem fér bele még tudjon dokit váltani. Én sem vagyok rom elfogult. Engem meg tudtál volna simán győzni mert attól még hogy nekem ordenáré fless volt a csóka nem vagyok vak és változhatott volna a véleményem. Hallottam én róla konkrét rosszat, amit már fentebb is írtam, hogy túl sokáig hagyta vajúdni a nőt akinek ez nem jött be- a nőt is megértem mert nekem sem jött volna be de én rettegek bármilyen műtéttől. Viszont mivel retekfos volt mind a két szülésem és még emlékszem így évek távlatából rá, simán hagytam volna inkább vágni magam. Mák hogy hat óra alatt lezajlott a történet. Ezért izgat, hogy miért kellett elmennie innen onnan. A beazonosítástól félsz vagy hogy rágalmazol? Csak azért kérdem mert ha elmondod amit hallottál az nem rágalmazás, a beazonosításról meg annyit, hogy nyilván nem te vagy az egyetlen aki hallotta a pletykát. Szóval böki a csőröm, mondj már valami konkrétat. Mindig is utáltam magamban hogy feltétel nélkül tudok hinni, magyarán naív vagyok mint a szar, jól jönnek az ilyen kiábrándítások, edződöm. :))))))))

 • 2009.06.16 16:17:01másutt

  Emegen, senki nem akar megosztani semmi negativat, mert ugy rettegnek, hogy "jajmilesz". Sehonnan nem lehet tajekozodni. Hivatalos forras nincsen. A korhazak orzik a statisztikaikat, mint a Kiralyekszereket. Es mar az anonim forumokon is kussolnak az anyak. Az orvosok erdeke, hogy a rossz hiruk ne terjedjen. Szörnyü rendszer, abbol a szögböl, hogy mas orszagokban az allami korhazak es kozalkalmazott dokik statisztikai (csaszar, inditas, gatmetszes, oxitocin, serules, perek, stb) egy gombnyomassal elerhetoek.

 • 2009.06.16 16:17:27Vierre_

  emegén látod ez a lényeg. Hogy a szakmaiságba nem fért bele. De hogyan? Nekem az a gyanúm hogy túlságosan természetes szülés párti nekik és ha bármi gebasz lett volna emiatt a kórház statisztikáját rontotta volna le. Mert nem mániákus császár, nem mániákus gát vágó, nem császároz feltétlenül farfekvésest és a többi. És a kórházaknak kurva fontos a jó hírük, ezért van egy rakat olyan hely, ahol akkor is megcsászároznak ha büfögsz egyet szülés közben.

 • 2009.06.16 16:30:57csutkababa

  Másutt
  Sajnos nagyon igazad van:-(

 • 2009.06.16 16:45:04Vierre_

  Nah de ha olvas akkor mi van? MAGÁNvéleményed lehet pletykával megtűzdelve. Persze vágom. Kiderül az anonimitás, a jófej munkatársak szar arcok lesznek, a főnök szivatni kezd és élhetetlenné válik az egész. Csak akkor nem kellett vón elkezdeni a dolgot.

 • 2009.06.16 16:55:31másutt

  emegen, Vierre,
  nehogyma sajnaljam a szegeny orvost, akinek a teljesitmenyerol az igazsag azoknak a kezebe jut, akik a fizetesuket fizetik!

  A focistak is olvasnak ujsagot, ahol mindenki elott van, hogy hany golt lottek. Es hany ongolt. Es hanyszor allitottak ki oket!

  Minden szakmabeli percek alatt elerheti a vallalatnak eredmenyeit, profitjat, es hogy hogyan all a listan. A reszvenyarfolyamokat a cimplapon kozlik!

  A nyitottsagnak rengeteg elonye van.
  Az ember osszeszedi magat.

  Ha a szazhalombattai (pl) korhaz 10%-ban vegez gatmetszest az elso szulesnel, a mononmagyarovari pedig 95%-ban, az kinek art, ha elerheto informacio?

  A beteg is jol jar, a doki is, ha minden a szabad eg alatt van.

  Ha Dr Ezesez latja, hogy a betegei negativan itelik meg, az egy jo kis ebreszto.

 • 2009.06.16 17:03:01Magenta

  Én most rákerestem a dokim nevére a neten és van, ahol konkrétan róla indítottak fórumot, vélemények pro és kontra.
  Nem értem, mi azzal a gáz, emegén, ha elmondod, mit hallottál.

 • 2009.06.16 17:05:59másutt

  Szoval. Anglia. NHS. Allami korhazak.
  tessek megnezni egy ilyen tablazatot, MINDEN korhazra:
  http://www.birthchoiceuk.com/BirthChoiceUKFrame.htm?http://www.birthchoiceuk.com/Tables/Table1_LON.htm
  oszlopok: hany szules volt, mesterseges szules beinditasok aranya (%), csaszarmetszes aranya, fogos, vakumos, stb szulesek aranya.

  Ugyanez egesz Angliara:
  http://society.guardian.co.uk/health/tables/0,,1450363,00.html

 • 2009.06.16 17:19:28másutt

  nem ertem mit volt kar elkezdeni, ez az egyetlen jelen poszt, ami nem lett szetoffolva!
  teljesen temaban vagytok. azert is erdekel.

 • 2009.06.16 18:22:55Macskanya

  Szóval... tarifa... én már egyszer ugyan leírtam, de azért még egyszer megteszem, bár jól le lettem hurrogva.

  Doki haver, nem fogad el pénzt, de segítséget igen és remélem, mert annyira le vagyok égve, hogy sakkozok a szla fizetésekkel. Amúgy annyira rendes és tudom, hogy bőven nem miattam hal éhen, de roppant megalázónak érzem a szitut még így is.

  Szülésznőre annyit reagált, hogy ún kórházváltás lesz (ami vszinű nekem túlontúl pozitív lesz, amennyire utána bírtam nézni) és hogy persze tb támogatja, de az vszinű nem lenne olcsó mulatság. Tekintettel az anyagi helyzetünkre és arra, hogy nekünk ez a pénz mennyit számít most havi szinten is, azt hiszem ebből az urimuriból most kimaradok.

  Kínos, de lehet, hogy még jobban is fogok járni, mert attól tartok, ha pl. szegény csóka bent van két napja már mert minden kismamája épp megszült, hagy ne én szívjak még bonusz mellett is. Még mindig úgy gondolom, hogy nem azért választ vki egy hivatást, hogy utána egy kiszolgáltatott embert ott hagyjon...

  ...azért nem vagyok elkeseredve, eredetileg is így terveztem, de annyira mindenki próbált meggyőzni, hogy akkor majd előre meg tudom beszélni, mit lehet és mit nem, hogy majdnem beadtam a derekam. Ezt is megoldotta az élet. A sogornőm úgyis ott lesz, dúlának tanul és pszichológus. A dokit a férjem gyerekkora óta ismeri és nem csak ezért, de ritka rendes fazon. Soha egyszer rosszat nem tudnék rá mondani és kiváló orvos. Sőt, sztem bármelyik ügyeletes lehet az.

  Kicsit tartok tőle, hogy hátrányom származhat, de így talán nem. BTW egyik kórház sem a Szt. Imre.

 • 2009.06.16 18:27:43Macskanya

  Egyébként meg, annyira unfairnek érzem a lelkiismeretfurdalást, amit érezni kezdek, hogy esetleg a gyerekre emiatt kevésbé figyelnek, hiszen annyit levonnak a fizumból havonta mindenféle jogcímen. Nem miattam nincs pénz az egészségügyben, hogy rendesen megfizessék a személyzet túlóráját, extráját és bónuszait... ahhhh grrr. Ugye hülye vagyok??

 • 2009.06.16 23:08:32Anyatünde

  Édua, mind a 4 gyerekem dr. kocsis Évánál született, volt császár is közte.
  Kedves, nem erőltetetten közvetlenkedő (ez nekem pont így jó), lelkiismeretes, a belső (manuális) vizsgálatai nem fájnak, amennyire csaknem laikusként meg tudom ítélni, szakmailag is OK.
  Gyengéd szülés-párti.
  Klasszul összestoppolt a második szülés (az első hüvelyi szülésem) után. Összestoppolt gáttájék remekül szuperált a harmadik és negyedik szüléskor ((a két kicsi már gátvédelem mellett született.)

  Molnár Gabi szülésznőről csak a legjobbakat tudom mondani, negyedszerre őt fogtam ki (sose volt fogadott szülésznőm).

  Csecsemősök közül nagy kedvencem Éva (pici, barna hajú), Orsi és Magdi (őszes, hullámos hajú, szemüveges) nővérek.
  Főállású szoptatási tanácsadó viszont nagyon-nagyon jó lenne.

  A negyedik babámmal voltak kisebb gondok (Streptococcus tenyészett a fülváladékából, már 1-2 napos korában gyanús volt a nyaki hipotónia és kisebb izomtónus-eloszlási aszimmetria).
  Hála Istennek egy nagyon lelkiismeretes és szakmailag (szintén, amennyire megítélhetem) profi neonatológus adta haza, dr. Kónyi Olgának hívják.
  Lelkemre madzagolta, hogy mutassam meg fejlődésneurológusnak, ezt meg is tettem, azóta hordom a kicsit Dévény-tornára. 5 hónapos korára a nyaki hipotónia már eltűnt, az izomtónus eloszlási zavarnak már csak a nyomait látta a fejl. neurológus.

 • 2009.06.17 00:00:51Anyatünde

  Édua, sztem keresd fel dr. Kocsis Évát, ha nála akarnál szülni, még akkor is, ha csak tervben van a baba. Elég elfoglalt, bár tudomásom szerint vállal még új pácienseket.
  A magánrendelője a Szent Teréz rendelőben (http://mediclinic.hu) van (XI. Fegyvernek utca legeleje)
  Ált. nem kell sokat várni (fél óra már soknak számít nála.)

 • 2009.06.17 15:14:24édua

  Köszi, Anyatünde, megkeresem.
  Az árairól tudsz valamit? Mond konkrét árat a szülésért, vagy adsz, amennyit tudsz? Végig ott van veled, vagy a végére ér be?

 • 2009.06.17 16:37:09xtine

  Sziasztok!
  2007-ben szültem a Szt Imrében, császárral. Egy fontos tanács: Bármilyen elfoglaltak a csecsemősök, nekem nagyon nagy szükségem lett volna, hogy a pici ne csak akkor kerüljön hozzám, ha már egyedül tudom hozni-vinni a szobánktól jó messzire lévő csecsemő osztályra. Sajnálom, h nem voltam erőszakosabb, h hozzák oda félórára, majd vigyék vissza ők, amíg nem tudok lábraállni.
  Így az első 30 óra (vagy mennyi, már nem emlékszem) kiesett:(((
  Utána, amikor már nálam hagyták, a csecsemősök nagyon sokáig nem vették észre, h csak nyammog a mellemen, de nem szopik rendesen. Végül sokat fogyott, és besárgult. Ha jobban figyelnek, már elsőre kiderül, h bimbóvédő kellett volna.

 • 2009.06.17 16:50:58xtine

  Az nagyon király volt, h a párom ott lehetett a műtő melletti szobában, és az ablakon át láthattam őt, mert halálosan rémült voltam. Amíg összevarrtak, addig nála lehetett a pici és ott állt fülig érő szájjal:) Hú de rég volt.
  A kis vigyori már majdnem 2 éves, és a szomszéd szobában durmol.

 • 2009.07.30 08:05:43krisztianyu80

  Sziasztok!Én 2 szer szültem ott a fiamnál fogadott orvossal ami nem sokat ért és egy mogorva szülésznővel aki állandoan elzavarta a férjemet lentől pedig ő mindent látni akar/érdeklődő tipus:)/.A lányomnál mivel nem volt pénzünk csak ugy bementem hát 1000-szer jobb volt aranyos Dr és hihetetlenül rendes szülésznő mindent mutatott magátol hozta a vajudo labdát ami nagyon jó volt,a párom minden láthatott még a méhlepény ti lefényképezte amit én furcsáltam de végul örülök mert az is nahyon érekes laikusnak persze.Amijó volt még a másodiknál, hogy se beöntés se borotválás se rögtön köldökzsinor elvágás és a gyerekoel rvos sem rohant.Érdekes mindezt úgy, hogy nemfogadtam fel senkit.Tehát én mindent köszönök aki hozzám jó volt még a csecsemősöknek is! Attila Anikó is köszönik

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta