SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Útlevélfotózás öthetesen

2009. június 11., csütörtök 09:36

palkoutlevel

A héten elmentünk az önkormányzatra útlevelet szerválni Palkónak. Bocsánat, nem szerválni, igényelni. Az útlevél komoly dolog, még akkor is, ha egy ilyen kis öthetes kütyőnek készül. Elnézést, az öthetes kütyőt is nevezzük inkább újdonsült magyar állampolgárnak, hiszen már az időpontkéréshez is az ő nevére volt szükség. És itt ért minket az első meglepetés, amikor kiderült, hogy legkevesebb egy hetet kell várni a következő szabad időpontra, rengetegen csináltatnak mostanában útlevelet. A készséges hölgy kérdés nélkül is elmesélte, hogy június végén megemelik az útlevél árát, mert jön a biometrikus útlevél, vagyis az új útlevelek tartalmazni fogják a tulajdonos ujjlenyomatát. Ezért, meg a nyaralószezon miatt nyüzsögnek a tömegek az okmányirodákban, szóval jó, hogy időpontot kértünk, így legalább nem kell a babával órákat várakozni. Ezt ragozta a hölgy perceken keresztül, de nekem leragadt az agyam az ujjlenyomatos résznél.

Az örökbecsű film, a "Brazil" óta tudjuk, mit tehet az emberrel egy egyszerű nyomtatási hiba egy olyan világban, ahol minden személyes adat két kattintásra van. Vizuális típus vagyok, rögtön láttam magam előtt, ahogy mondjuk Amerikában egy Horatio-szerű nyomozónak kidobja a szuper-ujjlenyomat-azonosító-gép Palkó mínuszos ujjacskáját és komoly állampolgári adatait (öt hetes magyar férfi stb.) az aktuális különös kegyetlenséggel elkövetett többszörös gyilkosság kapcsán. Horatio nyugodtan leveszi a napszemüvegét, majd tömör tárgyilagossággal odaszól a kolléganőjének: "Hívd azonnal Muldert. Ez az ügy már az ő hatásköre." És mi hiába tudjuk, hogy ez csak egy ostoba gépi hiba, abban, ahogy a fazon megfordul és dolgát végezvén elindul, benne van az, hogy megvan az elkövető, ügy lezárva.

De ne fessük az ördögöt a falra, Palkó egyelőre megússza a mezei útlevéllel, ehhez pedig csupán be kellett vinnie magával a születési anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját, meg a szüleit némi pénzzel kibélelve. Az útlevélképet ugye már ott helyben csinálják, így egyszerűbb ugyebár. Hiszen ehhez Palkót csupán fel kellett ébreszteni, le kellett ülni vele egy székre, és drukkolni, hogy előre nézzen a kamerába, mindkét szemét nyissa ki, ne sírjon, látszódjon mindkét füle, végül ne csússzon nagyon az arcába a ruha, ahogy tartjuk.

Hát mit mondjak, kábé fél óra és kereken 44 elrontott kép kellett ahhoz, hogy végre elkészüljön a mű. Addigra mindketten alaposan leizzadtunk, Mici a hasán csúszkálva kitakarította a várót, a nőnemű hivatalnokok pedig hatalmas csapatokba verődve szurkoltak nekünk, és olvadoztak Palkótól, aki sztoikus nyugalommal tűrte állampolgári kötelességét. A hölgyek lankadatlan lelkesedése, az "ilyen pici baba nem nagyon járt még itt" meg a "jaj de aranyos, nyugodt baba" felkiáltások némileg oldották az útlevélcsináltatás hivatalos ridegségét, de azért már nagyon vártuk a végét. Palkó nyugis érdeklődése ugyanis egyre inkább sötét nézésbe csapott át.

Mikor végre aztán a gép rábólintott egy képre, meg se néztük tetszik-e nekünk, inkább csak annak örvendeztünk, hogy egyáltalán sikerült. Ezután még némi papírmunka, aláírások, csekkbefizetés következett, majd kollektív derülés a kapott papíron látható fényképen, férjem aláírta a delikvens helyett az igénylést (szerencsére a gép ebben a helyzetben kissé racionálisabban viselkedik), és a rajongó hölgyek mosolya mellett végre elhagytuk az objektumot.

Palkó tehát utazhat, két évig külföldképes, még akkor is, ha mire kihozza a postás az áhított iratot, kábé annyira fog hasonlítani saját útlevélképére, mint a szomszéd Pistikéje. Talán ezen a problémán segíthet majd a biometrikus útlevél. De hogy hogyan vesznek majd párhetes porontyok ökölbe szorított ujjacskáiról minden hivatalos követelménynek megfelelő lenyomatot, abba bele se merek gondolni.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.11 09:52:47Meni

  Nagyon jo iras, komolyan talan az egyik legjobb. Tenyleg nagyon nyugodt gyerek ez a kiskrapek, ha 44 kepet kibirt. Nekunk anno a 8 hetes lanyt 5x fotoztak le, a hatodiknal kitort a hiszti, egy maradt a mar meglevo, nem tul jo kep. Olyan a gyerek, mint egy csunya voros sharpei. Es most, hogy mar masfel eves, kivancsian varom, hogy vajon tud-e majd utazni az utlevelevel. Mert ervenyesnek ervenyes, de ezzel az erovel a szomszed gyereket is vihetnem magammal, kb. annyira felismerheto...

 • 2009.06.11 09:54:19Veg_

  Hát ez kész! Ahogy elnézem, azon morfondirozik, hogy még egy kép, és leköpöm ezt az izét :DDD

 • 2009.06.11 10:01:53Pikka

  Jó, hogy olvastam a cikket, mert lejárt az útlevelem. 22.ére kaptam időpontot (igaz még válogathattam is, hogy fél4 vagy fél5 legyen...)

  Amúgy haláli ez a kép:)

 • 2009.06.11 10:03:28toria

  Ismerős sztori..
  Én a 2 évvel nem vagyok kibékülve, lehetne 2,5, ugyanis jövő év után már pont le fog járni, mikor megint mennél nyaralni... azaz nem bír ki 3 nyaralást

 • 2009.06.11 10:11:03pantufül

  Nagggyon komoly ez a kép. Határőr legyen a talpán, aki fél év múlva a kép alapján felismeri.

 • 2009.06.11 10:19:32Ribizlee

  nyihihihi
  nagyon komoooooly! :-D

 • 2009.06.11 10:20:51baudolinA

  "Igénylő arcképe" és a kép kombinációjától hangosan felröhögtem. :)

 • 2009.06.11 10:29:16Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  panzej, örülj, hogy csak útlevél kell.

  nekem volt olyan állampolgárságú munkavállalóm, akinek a pár hetes, itt született kisbabáját el kellett cipelnem ántsz leletre (TÜDŐRÖNTGEN, hogy nem tbc-s-e a kölyök, többszöri vérvétel aids és szifilisz teszthez, szarminta, bőrgyógyászati vizsgálat, nem leprás-e, NEM VICCELEK!!!), hogy kiadjanak egy nyavalyás vécépapírt, hogy a gyerek mindenre negatív, taj igazolás, hogy a gyerek tényleg eltartott, és nincs a minimálbér egyharmadát meghaladó jövedelme!!! (ezért kétszer kellett visszamennem, mert a teljes körű közjegyzői meghatalmazás nem volt nekik elég, mert én nem tudhatom, hogy a pár hetes gyereknek van-e jövedelme!!!) majd összeszedni az egész családot, és becipelni a bevándorlási hivatalba, megmutatni a gyereket az ügyintézőnek, hogy tényleg itt a gyerek, itt született, nem csak gyerekkereskedelmet akarunk fedezni az ügylettel...

  a többit, ami relatív viszontagságmentes volt, mert egyedül el tudtam intézni, földhivatal, céges papírok, apeh, albérleti szerződés, stb inkább nem is mondom.

  a munkavállaló dícséretére legyen szólva, egy alkalommal bukott csak ki, amikor megtudta, hogy külföldi gyerekek számára csak a madarász utcai gyerekkórházban, x ezer forintért csinálnak tüdőröntgent, valami ősöreg géppel. na ezt nem hagyta, úgyhogy külön ki kellett derítenem, hogy hol lehet vérvizsgálatból tbc-t megállapítani, mert természetesen az antsz ragaszkodott a negatív tbc-lelethez.

  mindezt egy pár hetes gyerekkel, aki még alig szokta meg a külvilágot.

 • 2009.06.11 10:31:20Hűbele

  Hú Panzej, elég kekec ügyintézőt foghattatok ki, ha fél órán és 44 képen keresztül gyötört titeket. Nekünk februárban a 4 hetes lányomról kellett sürgősen útlevél, a fényképezésnél aludt, de fel se kellett ébreszteni, egy kép készült róla, csukott szemmel. Azt mondta az ügyintéző, jó lesz úgyis, mert már 2 hét múlva is máshogy fog kinézni, nem mondjuk egy év múlva:-)
  Azt azért én se értem, hogy mire jók ezek a képek, a pár hetes kori fotóval később aztán bármilyen gyereket magammal vihetnénk, ígyse-úgyse hasonlít. Mondjuk nálunk a határőrök így is komoly arccal tanulmányozták:-)

 • 2009.06.11 10:32:57Hűbele

  Subi, ilyen kicsivel a legkönnyebb utazni, és nagyon jól tűrik:-)

 • 2009.06.11 10:39:06Tessina

  sulyos:P

 • 2009.06.11 10:39:37Tessina

  es csatlakozom Hubelehez:)

 • 2009.06.11 10:41:14másutt

  Utlevelkep: annak van makja, aki kulfoldon szul, mert egyszeruen be kell vinni egy kepet a nagykovetsegre.
  A kepet ugy a legjobb csinalni, hogy OTTHON, a foldre fekteted a gyereket, egy feher valamire (lepedo, paplan, parna) es megvarod, hogy kinyissa a szemet. Akar 500 kepet is csinalhatsz, amig egy jo lesz. Az ily modon keszult digitalis kepet meg elviszed egy fotos boltba, ahol azt megfelelo meretre es fazonra nagyitjak es vagjak, kevesebbert, mint egy igazolvanykep ara.
  Igy lett az 1 honaposomrol tuti, majdnemhogy mosolygos, nyitott szemu szines kep. Voila.

  Utazas: most kezdett gaz lenni, 20 honapos koraban volt az elso rossz (ertsd uvoltos, ugralos) repulout. Egy csecsemovel moka kacagas, lehet szoptatni, altatni, kis helyen elfer es allandoan szundizik.

 • 2009.06.11 10:43:58kriszi

  Hú, de jó, hogy előkerült a téma! Ráadásul milyen édes sztori :) Palkó sem piskóta ezen a képen... tényleg, eddig a legbabább útlevélkép, amit láttam, három hónaposról készült, Palkó ezennel nálam is rekordot döntött (de nem baj, úgyis mindjárt jön H, és megaszondja a frankót, hogy kócos a gyerek, miféle ruhában vittétek fotózásra, és különben is, hogy lehet ilyen nevet adni neki :D ).

  Viszont kérdésem is van mindjárt.
  Kisebbik kölöknek pár napja járt le az útlevele, csináltatnék neki újat. Ellenben vagy korábban nem volt ilyen, vagy elfelejtettem, hogyaszondja:
  "a szülőknek a közjegyző, a gyámhatóság vagy az útlevélhatóság előtt tett nyilatkozata", amit előzetesen csatolni kell. Ez mi, és hogyan kell intézni??? Mert ha még most nekem közjegyzőhöz kell battyognom, ahová szintén nem akármilyen időpont kell, akkor a kardomba dőlök.
  Gyerek magyar állampolgár, négyéves, a szülei együtt élnek, és közösen elvinnénk nyaralni. Ehhez miféle nyilatkozat kell? Hogy engedélyezzük, hogy velünk jöhessen, vagy mi? Ha lenne személyije, akkor nem veszkődnék ezzel, mennénk úgy. De nincs.

  Itten van a forrás az e-magyarorszag.hu-ról:
  "Kiskorú vagy gondnokság alatt álló személy kérelméhez csatolni kell a szülőknek (törvényes képviselőnek) a közjegyző, a gyámhatóság vagy az útlevélhatóság előtt tett, az útlevél kiadásához hozzájáruló nyilatkozatát vagy a szülői felügyelet megszűnését, illetőleg szünetelését igazoló jogerős bírósági határozat másolatát."

 • 2009.06.11 10:47:23mammina

  jo hogy elfogadtak. nekem anno a negy napos gyerekrol kellett olyat kesziteni, amin mind a ket fule rajta van, es nyitva van a szeme. kirohogtem a konzulatuson dolgozokat. aztan a vegen egy hetesen sikerult a kep, es vegre elindulhatott az anyakonyvi kerveny es az utlevel igenyles.

  rengeteget repultem mind a ket lannyal, egeszen pici koruktol - 2 honaposan eloszor - es soha nem volt veluk semmi gond. ciciztek, aludtak. nagyobbnak meg eljatszogattak, vagy ha lehetett mentunk korbe korbe a repulon, es kivetelesen nekunk megengedtek hogy a konyhat is alaposan felfedezzuk, hogy melyik doboz mire van. azzal is elmentek hosszu percek, hogy segitettunk kivenni a muanyag evoeszkozoket az utaskiseroknek a dobozbol. jol alltak hozza mindig. amikor dobalos ido volt, es mindenki rettegve kapaszkodott, a lanyom volt az egyetlen aki hangosan kacagott mert azthitte milyen jopofan dobaljuk. :-) a kicsivel minden repter minden pontjat ismertuk, fel is mostuk hanyattfekve, tobbszor is. :-)

 • 2009.06.11 10:47:48Ribizlee

  kriszi, csak ott helyben (útlevélhatóság előtt) alá kell írnia mindkét szülőnek a papírt.

 • 2009.06.11 10:53:0878as évjárat

  Igénylő!!! arcképe :D:D:D

  Öt hetes magyar FÉRFI! :D:D:D


  Ettől jobb napot...!!!:D:D:D

 • 2009.06.11 10:53:46mammina

  kriszi,
  nekem semmit nem fogadtak el sem megbizast sem mast, apucinak folyton haza kellett utaznia onnan ahol eppen volt, hogy alairjon egyet az ugyintezo jelenleteben. huzos volt.

  az egyik legalabb azt megengedte, hogy hetekkel a beadas elott alairtuk az orra elott, es ott is hagytuk a kervenyt, az osszes tobbi beszereznivalot - anyakonyvi stb - vihettem egyedul, es elhitte hogy meg mindig en vagyok en. rendes volt nagyon, hogy nem kerte ujbol a pasit is.

 • 2009.06.11 10:55:03Hűbele

  Kriszi, elég ha mindkét szülő elmegy a okmányirodába mikor az útlevelet csináltatjátok, és ott aláírjátok az igénylést.

 • 2009.06.11 10:57:30Manóbuci

  Vehehe :DDDD
  A sztori is jópofa, a kommentek is. Még ilyeneket, méééég! :)

 • 2009.06.11 11:04:00januar18

  De jó, pont holnap megyünk útlevelet csináltatni a 2 és fél hónapos pindurkánknak. Épp azon gondolkodtunk, vajon lesz-e róla fénykép. :)
  Palkó hihetetlenül cuki a képen. :)

 • 2009.06.11 11:25:33Dudukly

  Klassz, én a csajomnak szintén 5 hetesen csináltattam útlevelet, a bébihordóban ült az apja támasztotta a hordozót. Én a fényképész ügyintéző háta mögül próbáltam bájos hangokkal odavonzani a figyelmét:D.
  A kispasinak (aki szombat hajnalban kibújt a kettős fronthatás következtében) majd csak új útlevele lesz, az már 3 évig érvényes. (Igaz drágább is, beszámolok majd az ujjlenyomat-vételről:D)
  A kistörpével álom utazni, egy három évest verbálisan és játékkal lekötni gázosabb.

 • 2009.06.11 11:26:15pomme-pomme

  A külföldön élő unokaöcsémről kéthónaposan készült az első útlevélképe, és elvileg 14 éves koráig használhatja az okmányt. :)

 • 2009.06.11 11:37:12Veg_

  2009.06.11 10:43:58kriszi:
  Csak azért kell, nehogy ellopj valamelyik szülő a gyereket... Kollega belefutott, sajnos union belül el tudott mamó hussanni a lányával... Szerencsére azóta minden oké, de képzeld el, csinál az egyik, válófélben levő szülő egy utlevelet és mire észbe kap a másik, már ausztráliában él a gyerekel... Nem véletlen a szabály.

 • 2009.06.11 11:53:00hinta-palinta

  Taj-kártya ügyintézés.Megvan az anyakönyvi kivonat, ennek birtokában lehet igényelni a Taj- számot.Anyakönyvi kiv. kiállításának feltételei közé tartozik a házassági akvi. kiv. 300 napnál, bla, bla...

  Férjem megy a HIVATALBA. Nemcsak hogy a férjem, hanem ő az apa is:)))Rajta van a születési akvi. kivonaton. Tajszámos ügyintéző néni bekér minden iratot, köztük a szülők személyi igazolványát is. Nézi-nézi.
  1.,azt mondja, sietni kell, anyáé 1 hét múlva lejár.A férjem mondja neki, ha kiadja 10 percen belül, mivel kell sietni most???
  2., VAN AZ ANYÁTÓL MEGHATALMAZÁÁÁÁS?
  -Mé lenne, mé kéne??!!!!
  -Mert nem egyezik az állandó lakcímük a szülőknek.
  A férjem aszongya, ugye hölgyem, nem képzeli, hogy hazamegyek engedélyért?
  -NEM, írjon alá egy nyilatkozatot, hogy ön az apa....

  - ez az infó rajta van a szül. akvi. kiv.-on, ami feltétele a TAJ kártya kiadásának.
  -Hol van leírva, hogy ua. lakcím kell a szülőknek????
  ( Nincs közös állandó, mer' albérletben vagyunk. Ez akkora csoda?????)

 • 2009.06.11 12:28:26kriszi

  Na jó, megnyugtattatok, kösz. Értem a szabályt is, miután lehiggadtam, és rájöttem, hogy nem miattunk hozták :D
  Amúgy is mind mennénk, hát megyünk mind a négyen, csajszi ki lesz akadva, hogy neki miért nem csináltatunk újat (mert neki még nem járt le).

  Akkor majd megyünk, amikor időpont adatik :)

 • 2009.06.11 12:33:57ruju

  Útlevél, vazzzeeee. Mi Húsvétkor csesztük el azzal, hogy lejárt a gyerek útlevele. Aztán mivel nem Mo-n született (bár magyar állampolgár ő is, mi is), mehettünk a BEVÁNDORLÁSI HIVATALBA szül. anykivonatért. A hajam hullott tőle. És nem ám perkálsz és kapod a papírt, neeeeeeeem. 8 nap. Noooooooormáliiiiiiis?????

 • 2009.06.11 12:37:34csutkababa

  Öööö csak azt nem értem, miért köll látszódni mindenképpen a gyerek FÜLÉNEK??????Mindkettőnek....
  Az én fényképezésemkor ez nem volt feltétel...
  A kép aranyos:-)))

 • 2009.06.11 12:43:22kriszi

  Csutka, mondok jobbat. Felnőtt útlevélkép, hosszú hajjal, EL KELLETT TŰRNÖM, hogy látsszon mindkét fülem :D
  (Arról fantáziálok, hogy ha köröznek, különleges ismertetőjelem, hogy a fél fülem hiányzik, nehogy azt elleplezzem az útlevélképen???)

 • 2009.06.11 12:53:00zsiri

  Velünk 2 hete történt (Zuglóban, hogy ötleteket adjak): Egyszerre vonultunk el lakcímkártya cserére és útlevélért a gyerkőcnek. előre odamentem, hogy férjemet majd riasztom, ha közeledik a sorszám... 2-en voltak előttünk és mire az egyikkel végeztünk, a másik sorszám is sorra került. Ott izgultam, hogy az aláírásra beérjen a férjem, olyan gyorsak voltak. Mindezt úgy, hogy az előzetesen kért időpontunkat egyszerűen mégis lemondták telefonon 1 nappal előtte, így egy életem, egy halálom alapon beálltunk a sorba. 5 nap alatt kész volt a (nem gyorsított) útlevél. Ilyennel még nem találkoztam a magyar bürokráciában.

 • 2009.06.11 12:53:43zsiri

  Amúgy az a tapasztalatom, hogy kisgyerekkel könnyebb utazni, mint mondjuk hisztis másfél évessel. Szerintem ha tudtok menni, hát menjetek.

 • 2009.06.11 13:03:56olíva

  Friss info Okmányirodából: gyerekeknél nem lesz ujjlenyomat vétel (mondjuk innen számomra érthetetlen, hogy miért emelik egy ezressel a kiállítási díjat - de ez egy más kérdés)

 • 2009.06.11 13:31:45Macskacico

  Az en fiamnak is kb. 5 hetesen csinaltattuk az utlevelet, hogy haza tudjunk vele menni. Viszont itt nem szorakoznak az irodaban a kepcsinalassal, azt nekunk kellett hozni magunkkal. Eleg komplikalt volt a kepkeszites is, mert elore kellett neznie, ket szem nyitva, nem szabad mosolyogni, a fej nem lehet lebillentett stb. Szoval ezert a ferjem egy fenykepeszhez ment el a babival, es ott a "verprofik" tenyleg kb. 5 perc alatt gyartottak nekunk egy tokeletes kepet.

  Ami vicces az egeszben, hogy az ugyintezo nenei elso dolga a hivatalban az az volt, hogy elovett egy vonalzot, es lemerte, hogy a kep merete megfelel-e az eloirtaknak.

 • 2009.06.11 13:32:55ruju

  Pont itt volt a porontyon a hír nemrég, hogy újszülöttnek is lesz személyije. Én ki fogom váltani, az tuti, mert eu-n belül jó kell hogy legyen az is. eu-n kívül attól még szopás van, de az egyelőre minket nem érint... illetve ahhoz, hogy ingázzunk, mint eddig, ez az igazolvány is elég, és nem stresszelem magam, hogy lejár az útlevél, stb

 • 2009.06.11 13:39:27kriszi

  Ruju, én épp azon agyalok, hogy érdemes-e. Merthogy picinek talán nem lesz az sem tovább érvényes, mint az útlevél, vagy igen.

 • 2009.06.11 13:39:31Macskacico

  Amugy meg egy tiz honapossal is nyugodtan lehet repkedni, jol viseli az utat (bar a repulogepi biztonsagi eloirasokat tartalmazo tablat szepen elragcsalta, igy az tuti ki kell majd cserelniuk)....
  Es az itteni gyerekutlevel 5 evre jo.
  Ami meg erdekes, az a szemszin. Mert ugye ot hetesen errol a dologrol sok ertelmeset nem lehet irni. A mienknek hivatalosan szurke a szeme, pedig azota mindenki szamara jol lathatoan be is barnult... Remelem a kovetkezo utkor nem lesz ebbol gond.

 • 2009.06.11 13:54:23ruju

  kriszi, én úgy olvastam akkor, hogy 18 éves koráig érvényes. de ez valóban lényegi kérdés, csak én ebből indultam ki.

 • 2009.06.11 13:56:20ruju

  nekünk, akik abban élnek, hogy ingáznak 2 országközött, nem jelent problémát az utazás akármekkora gyerekkel, de el tudom képzelni, hogy azoknak, akik ehhez nincsenek hozzászokva, furcsa a gondolat. Én elraktam az összes lejárt útlevelet, mert annyira de annyira édes-idióta fotók vannak benne, hogy minden alkalommal besírok a röhögéstől, ha a kezembe kerülnek :-D

 • 2009.06.11 13:57:24ruju

  és miért nem lehet már a szülő útlevelébe berakni a gyerekeket is? aztán majd ha már egyedül akar utazni, kap sajátot, de kisbabáknál/ovisoknál nem is értem, hogy miért nincs már erre lehetőség...

 • 2009.06.11 14:03:38Ribizlee

  a két fül azért kell, mert úgy az arcfelismerő programhoz jó a kép...
  a fület is viszonyítási pontnak veszi a szoftver.

 • 2009.06.11 14:06:39Vierre_

  Nah ez a cuki baba, nem az előző pár eresztés. Übercuki. Az az orr meg száj, éééééééééééééééédes. :))))))))))))

 • 2009.06.11 14:21:40cozumel

  5 hetesen?
  assemmi!
  probald a 8 honapos babaval, akit mar minden erdekel, es ket pillanatig nem tartja a fejet ugyanabban a helyzetben :D:D:D

  szorozd meg kettovel a gyerekek szamat....

  mar a vegen nem tudtuk, hogy sirjunk vagy rohogjunk a ferjemmel.
  mar azt hittuk, orokre mexikoban maradunk :D

 • 2009.06.11 14:29:05gerinckutató

  Halálos ez a nézés:):)
  Zsiri a zuglói okmányiroda a legjobb pesten. Oda bárhonnan mehetsz, nem kell helyi lakosnak lenned. Na ez nem mindegy, mert amikor a fiam öthós volt és mentünk volna Németországba, akkor Gödöllőn két hónap múlvára akartak időpontot adni. Most a lányomnak 1 hónaposan csináltattuk az útlevelet (szintén Gödöllőn akartunk indítani, de megint az évezred végére akartak időpontot adni) - egy mosolyogni képtelen vén banya fényképezte, ki volt akadva, hogy miért nem néz a kamerába? Miért, miért? Mert még csak egy hónapos. A hároméves fiam se nézett oda, mert a kamera feletti monitoron a kiscica sokkal érdekesebb volt:)
  Visszatérve tényleg nagyon jó okmányiroda, gyorsak, igaz ha épp úgy érsz oda, mint mi, amikor átvettük az útleveleket, hogy két perccel szünet előtt (és adtak még sorszámot!!!), akkor jó sokat ülhetsz ott, ami egy háromévessel és egy egyhónapossal nem egyszerű. A lányom sem hasonlít már az akkori önmagára:D

 • 2009.06.11 15:51:02baudolinA

  Nálunk pl. a személyi igazolványt csinálták úgy egy darabig, hogy a szemüvegesnek _le kellett vennie_ a szemüvegét.

 • 2009.06.11 16:00:35rita a felcser

  igen Baud,kivertem ezert a hisztit het eve,megengedtek szemuveggel,aztan meg a tavaly a szemlyikartyanal,ujra a cirkuszt,hogy en szemuveggel akarom a kepet.
  Mondtak szo se rola.Mondtam akarom latni a torvenyt ,ami eloirja a lato-szemuveg levetelet.Mit volt mit tenni,megcsinaltak szemuveggel a kepet.Sot,az utlevelnel kihallagatast kertem az ugyben,megkaptam,es kicsereltek a szemuveg-nelkuli kepet szemuvegesre.
  Csak a farkukra kell lepni,mert mindenki azt hiszi,hogy senki nem ismeri a jogait.

 • 2009.06.11 16:04:14baudolinA

  rita,
  velem nem csinálták meg, mert nem volt állandó szemüvegem, de elég bosszantó az ilyesmi. Utána meg a határőr megkérdi, hogy a képen miért nincs rajtad a szemüveg... Most útlevelet fogok csináltatni, és nagyon kellemetlen leszek, ugyanis kérni fogom a magyar nyelvű nyomtatványokat. Jogom van hozzá. (Nem mintha nem értenék románul.)

 • 2009.06.11 17:55:19Fel-Méri

  A lányomnak 2 hónaposan csináltattunk útlevelet. Be kellett állni a fülkébe, nekem egy pelenkát kellett magam elé tennem, és úgy fognom a gyereket, ahogy Panzej leírta (és hogy a pelenka ne csússzon el). Ezután kicsit be kellett rogyasztanom a térdemet, hogy jó magasságba kerüljünk a kamerának, mert a kamerát nem, azaz NEM SZABAD megmozdítani. A gyerek persze sehogysem akart a kamerába nézni, érdekesebb volt neki a plafon. Erre megkérték apukát, hogy szólongassa a Lányát, akinek ugye 2 hónaposan már illene figyelnie a nevére... No, végül a kép elkészült, de tök gáz lett, ráadásul majdnem nem lett jó, mert egy picit lecsúszott a pelenka, és az egyik sarokban belelógott a pólóm. De mivel az végül levágásra került, ezért elfogadták.
  Csak azt nem értem, hogy miért nem lehet az egész műveletet pl. egy pelenkázón, vízszintes helyzetbe tartva a gyereket, vagy akár a hordozóban elintézni. Ráadásul röhej az egész, mert a kép alapján senki nem mondaná meg ma, hogy az az én lányom ott, vagy sem. De a határőr is általában csak darabra nézi a kölyköket a kocsiban...

 • 2009.06.11 20:37:11dodóó

  Mi is sokszor utazunk a gyerekkel és 10-ből egyszer kellett kivenni a gyereket az ülésből hogy jobban megnézzék.
  Volt hogy fel sem kellett ébreszteni.
  A mienkébe pólyába lett fényképezve és fektetve.

 • 2009.06.11 21:06:17Panzej

  Sziasztok! Mafalda, a szélesebb családom külföldön él, a nagymamám pl. Szlovákiában. Épp csak a határ túloldalán, de nem látogathatjuk meg útlevél nélkül. De tervezünk messzebbre is menni, pont azért, amit többen is írtatok. Nem nehéz egy ilyen pici babával menni.

  Dudukly, gratulálok a babához!

  Kriszi, tényleg mindkét szülő aláírása kell, amúgy csak személyes papírok meg a gyerek szül. akvi kivonata.

  Amúgy a határon tényleg nem néznek bele a hordozóba, ami viszont furcsa. Én jobban örülnék, ha alaposabbak lennének. És engem a biometrikus útlevél dolog is zavar. Nem tetszik, hogy a hatóságok túl sokat tudnak rólunk.

 • 2009.06.11 22:27:44Miss Marple

  Igénylő Palkó tehát már fütyülni is tud.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta