SZÜLŐSÉG

Rajzfilmhősök a gyerekszoba falán

2009. június 10., szerda 09:12

Valószínűleg mindenki látott már festett gyerekszobát, biztos csináltátok már ti is. Az én családomban ez szinte hagyomány. Gyerekkoromban anyu festett nekünk a falra Vízipókot és a csigákat, meg törpöt.

Ilyen gyerekszoba után számomra egyértelmű volt, hogy ha lesz gyerekem, én is festek. Az első műveimet a kiságy fölé álmodtam meg, 32 hetes pocakkal: Micimackót és barátait alkottam.

Szeretem a Disney-figurákat, viszonylag egyszerű vonalak, még én, a kétbalkezes is, boldogulok velük, a kész remekmű pedig sikerélmény. Vannak olyan ügyes emberek, akik csak úgy szabadkézzel komplett rajzfilmjelenetet alkotnak a falra, nekem sablon kell, de azzal legalább szép. A neten kismillió letölthető kifestő közül lehet válogatni, összetűzöm indigóval és mehet a falra. Erre a célra szokták használni a diavetítőt, sőt lehet, ma már van modernebb eszköz is nálunk az indigó nagyon bevált, amíg alkotok, nem kell őrizni a berendezést.


Mikor Csipet egyéves lett, elkezdtünk tervezni valami vagányabbat a szobába, ha már fiú, legyen autó (mi más?). A férjem folyamatosan a netet bújta, elárasztott bonyolult versenyfotókkal, aztán a kompromisszum egy autós játék BMW-je lett. Kinyomtatta, összeragasztotta a lapokat és fölfestettem. Az eredeti színnel nagyon nem mutatott volna a pelenkázó fölötti falon, így kék-szürke helyett a mi autónk piros-szürke lett. Ilyen nagy méretűre azóta sem vállalkoztam.


Képbe került a költözés, már egy évvel előbb tudtuk (várni kellett az építkezés miatt), volt idő megtervezni az új gyerekszobát. Akkor még arról volt szó, hogy második gyerekünk lány lesz, álmaimban szépséges koedukált dekor, egy autó, egy hercegnő. Férjem rendületlenül gyűjtötte ismét a versen fotókat, autó, kamion, de még munkagépek is voltak. Aztán megszületet Cárom, én pedig elbúcsúztam a rózsaszín hercegnőktől és szívecskéktől. Apa pedig monumentális, egész falat betöltő freskókat akart, természetesen azt már profival.

Nem tetszett az ötlet, Csipet nagyon vandál tud lenni, ha pedig ceruza akad a kezébe, az biztos, hogy a falon próbálja ki először. Egy kisebb vagyont érő dekor ide pénzkidobás. Szépen lassan meggyőztem az embert, jó lesz nekünk az is, amit én festek, igaz sajnálni fogom a belefektetett munkát szobafestéskor, de bármikor visszafestem, vagy jöhet az új dizájn. Kiegyeztünk a Verdák főszereplőiben, Csipetnek ez most az aktuális kedvence (szerintem mérhetően vékonyabb a lemez a többinél). Apa letöltötte a kifestőket, kiválasztottuk a szerencséseket, Piró (ő a fő kedvenc) majdnem lemaradt, mert nem találtunk egészalakost, végül egy magazin színezője megoldotta a dolgot. A szereplők A4-es méretűek, kifestés után a kontúrokat fekete filccel kihúztam. A keretet adó kockás csíkot apa végtelen türelemmel színezgette (1 x 1 cm kockák). Az ágy fölötti falra került a Verdák logó és a 66-os tábla. Az ajtó melletti tartóoszlopot 10 x 10 cm kockásra festettem, az autós hangulathoz igazodva az ajtóra a fiúk nevével ellátott rendszámtábla került.


Nagyfiam nagyon szeret segíteni, sőt kissé túlbuzgó, ezért a mű lassan készült, mindig csak annyi festék lehetett elöl, amire tudtam figyelni. Ha a mamámnál töltött pár napot és nagyot haladtam, hihetetlen örömködést csapott az új autóknak. Ez volt a legnagyobb köszönet számomra.

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.10 09:18:05Meni

  Mesianyu, respect! En a boltival tokeletesen elegedett vagyok, de az anyukam altal falra rajzolt Hofeherkere, Pinokkiora mindig szeretettel gondolok...

 • 2009.06.10 09:26:53littlered

  Mesianyu, ez nagyon szép! A színeket is nagyon eltaláltad! Sima kevert falfesték? Vagy valami dekorációs?
  Nekem még van egy évem kitalálni a fiú-lány vegyes dizájnt, szerencsémre.

 • 2009.06.10 09:32:53Andais

  Én most várok babát, de még nagyon az elején vagyok, így nem tudjuk, hogy fiú vagy lány lesz. Mindenesetre már most fel vagyok pörögve, hogy majd teledekorálom az egész gyerekszobát! :) Amúgy is imádok rajzolni, festeni. Kislány esetén tervbe vannak véve a Disney hercegnők, meg Bambi, kisfiúnál pedig a fiúsabb mesehősök, pl. a Toy Story vagy az Oroszlánkirály szereplői.
  Szerintem sokkal jobb az ilyen, szabad kézzel festett, mesefigurás fal. Nekem kiskoromban valami borzalmas, bohócos a tapétám volt, ami szerintem szimplán ijesztő volt... Én nagyon nem szerettem...

 • 2009.06.10 09:36:52januar18

  Mesianyu, ez gyönyörű!!! Hihetetlen, mihez van türelmed! Ebből akár meg is lehetne élni... :)
  És nagyon édes az autós ágyikó is. :)

 • 2009.06.10 09:38:48mazsola84

  Mesianyu, inkább dekorálj, mint főzz, komolyan!
  Nekem mondjuk hiányzik a leírásból, hogy pontosan, hogy csináltad. Papírra festettél és az van felragasztva vagy közvetlenül a falra festettél?

  Nem félsz tőle, hogy a gyerek fél év múlva a pokolba kívánja a verdákat és az egészet le kell szedni?

 • 2009.06.10 09:43:47Ingyen Online Stratégia játék magyarul

  Gratula, nagyon jó lett

 • 2009.06.10 09:46:04drlucifer

  Le a kalappal, aki sk festi. Nálunk a habtapis-Micimackós van fent. Előny: nyom nélkül eltávolítható, ha már nem bírják.

 • 2009.06.10 09:52:23Dinci27

  Mesianyu! Ez szuper! Leírnád esetleg pontosabban, hogy hogyan csináltad?! Én most nyáron fogok festeni egy koed. gyerekszobát, legalábbis a terveim szerint. Köszi szépen!

 • 2009.06.10 09:55:09viznyuszika

  Meseanyu milyen jó lett a dekorcsik.Gratulálok!
  Nállunk én vagyok a piktor.A szobában van a Némó-S fal a pelenkázó,és a fürdető fölött, a kiságynál egy kb 2-3 m-es micimackós barátais szundikállós,és a legnagyobb a sarokülő teljes hosszában kisvakond,és barátai eprésznek.
  Én szabadkézzel rajzolok,festeni,pedig akrill festékkel, és temperával szoktam.Az akrillnak szebb a fénye.:)
  Ja és bónuszban szalvétatechnikával szoktam még feldobni a képeket.Így került a némósra kagyló,a micmackósra pillangó,és a kisvakondosra virágerdő.
  Szerintem nem félő, hogy a gyerek fél év múlva az egészet lecserélteti, mert igen hozzájuk nő.És ha mégis,akkor egy ujjabb családi progra mig kiválasztjátok mi kerüljön fel ismét a falra!

 • 2009.06.10 09:56:24jucili

  A dekor nagyon szupi!

  Egy kérdésem lenne: az az autó egy ágy???

 • 2009.06.10 09:59:59sztroberi

  saját tapasztalat alapján a gyerek nem igen unja meg azt a díszt, ami a szülei csinálnak neki. nekünk anyukám filcből csinált baromi jó mintákat (félig falvédő, félig dísz), sok-sok évvel később, mikor effektív foszlott le a falról, akkor is ragaszkodtunk hozzá, hogy javítsa meg és maradjon az fenn.

  Mesianyu, nagyon jópofa lett a szoba, gratulálok!

 • 2009.06.10 10:11:52fuhe

  A verdák tök jó lett, de szerintem az a szoba rettentően üres még. A fehér falak eléggé elnyomják azokat a kicsi figurákat. Szerintem vmi alapszínt azért fel kellett volna vinni, vagy ha az ember fest, akkor legyen fehér a fal, de talán a plafon kaphatna vmi halvány árnyalatot.

 • 2009.06.10 10:24:03pantufül

  Gratula, nekem is nagyon tetszik, bár én a fehér falat nemigen kedvelem.

 • 2009.06.10 10:32:08korcsolya

  Mesianyu, kérlek írd meg, milyen festékeket használtál, milyen arányban higítottad, stb. 8 nap múlva túlleszek életem egy nagy szakaszán, végre államvizsgázok, s utána jöhet az alkotás. :) Épp én is falat akartam festeni a gyerekszobában.

 • 2009.06.10 10:35:45Laliath

  mesianyu,
  két pontban is csatlakozom az előttem szólókhoz:
  nekem nagyon tetszik, gratulálok hozzá (meg a sok türelemhez, ami egy ilyen megalkotásához kell :)
  és én is kíváncsi lennék, hogy milyen festéket, illetve milyen (mekkora, milyen anyagú) ecseteket használsz.

 • 2009.06.10 11:10:12soci

  Mesi, nagyon profi! Jöhetnél hozzánk is! ;-) Én azért várom a főzős posztot is!

 • 2009.06.10 11:11:35Baribori

  Én csak azt nem értem, hogy minek a nemi megkülönböztetés rajzfilmek esetében. És miért kell erőltetni a hercegnőket kislány esetében. Én sem szerettem őket gyerekkoromban.

 • 2009.06.10 11:20:39Veg_

  Mesianyu! Azt irtad, gyerek elég rajzolós... Muter tippjét javaslom: Vegyél táblafestéket, amit a sulikban használnak (mondjuk zöldet, az nem olyan komor, mint a fekete), fess be egy nagy darab falat, ahol eléri, tegyél rá polcot egy halom krétának, és próbáld rádumálni, hogy arra rajzoljon. És ha máshova rajzol, a táblakrétát, ha letörlöd, amennyire tudod, radirral leszedheted...

 • 2009.06.10 12:20:14keke80

  Nagyon jól néz ki!!!

  Én is festettem. Egy egész falat. Micimaci és barátai egy kisladikban ülnek. Szívesen megmutatom, akit érdekel. Hatalmas kép, vetítö kellett hozzá, több hetes türelem, kreativitás, kitartás. De sikerült. A Lena meg imádja!!!

 • 2009.06.10 13:16:54bogyócska

  Hú, de gyönyörű!!!!!!! Én soha nem lennék képes ilyenre. Pedig nagyon tetszik. Nekem mindig egyszínű, nagyon világos, szinte fehér falam volt. Szóba sem jöhetett ilyen-olyan minta, pláne nem mesefigurák. Hiába, a szüleim nem valami kreatívak. Szeretném, ha a gyerekemnek emlékezetes gyerekszobája lenne, ilyen gyönyörűséges, mégsem csicsás, ízléstelen mintákkal.

 • 2009.06.10 14:43:56Kipikopii

  Nagyon jo otlet es szuper kivitelezes, gratulalok!

 • 2009.06.10 15:09:39Brumibaby

  Veg, az a táblafestékes dolog jó lett volna, mondjuk mindent lemoshatóra festeni úgy egy méter magasságig, és még akkor is ott az asztal, a szék karfája, a padló, a szekrényejtó, stb., plusz még anya, aki a gyerekek növekedését a gyerekszoba falán rögzítette nem ám ilyen szépen, hanem nagy ákombákomokkal...

 • 2009.06.10 16:41:58mesianyu

  Sziasztok!
  Örülök, hogy tetszik :)
  Az az autó Csipet ágya, nagyon szeretjük mind.
  Sima iskolai temperát használtam a színek keverésénél kimerevítettem a dvd-t talán Sally-t sikerült a legjobban eltalálni. Sajnos doki nem jött össze. A hígitást csak úgy találomra oldottam meg. Ecsetekből is a sima hagyományos iskolait használtam, nem tudom miből készült. Nekem a 4-es lett a kedvencem a nagyon apró részletekhez 2-est használtam, a vastagabbakkal béna vagyok és kimegyek a vonalból.

  Mazsola
  A kinyomtatott kép hátuljára indigót tűztem fölragasztottam a falra és átrajzoltam, kifestettem, fekete filccel kihúztam a kontúrokat. Bocs azt hittem ez kiderül az eredeti szövegből.

 • 2009.06.10 16:51:11mesianyu

  Jaj az lemaradt az egész lakás padlótól plafonig lemosható festékkel van festve :D Eddig még minden durvát sikerült eltávolítani, 1 centi széles fekete csikok kb 2 centis sűrűséggel az egész lakásban elérhető falfelületeken.

 • 2009.06.10 16:52:40manka78

  Mikor gyerekek voltunk, akkor anyukám festett nekünk Jancsi és Juliskát a mézeskalács házzal a falunkra. Ő diavetítővel vetítette a falra, azt festette át. Az ajtónkon pedig Makk Marci volt. Imádtuk. Én nagyon nem vagyok kreatív. Majd folyt. mennem kell. bocs

 • 2009.06.10 17:04:05manka78

  Folyt. köv.
  Mi most szép pasztell színekkel festettük ki a gyerekszobát. Mivel mindkét gyerek lány, nem kellett sokat gondolkodni. Alul egy árnyalattal sötétebb szín van, aztán 1,70-től világosabb a kettő találkozásánál pedig bordűr van. A falra pedig a turiban találtam gyönyörű textil/olyan plüssös, domború/ Micimackó és barátai figurákat. Vettem öntapadós pici akasztókat a barkács boltban és azzal felakasztottuk. Szerintem nagyon szép lett.

 • 2009.06.10 17:05:46manka78

  A lényeget lehagytam. Nagyon tetszik nekem is a művetek.

 • 2009.06.10 17:25:04Laliath

  mesianyu,
  köszi az infokat :)

  Szörnyű, minél tovább nézem, annál jobban tetszik :) De én most már akkor sem állok neki falat festeni, ha a gyerek kimorzézza ezirányú kérvényét a hasamból :)
  Majd ha már nagyobb lesz.

 • 2009.06.10 17:50:30manka78

  Mi másfél éve festettünk. A nappalit is, most pedig cuki kéznyomok vannak a bejárat mellett a sarkon.:( Mikor megvettük a házat, akkor mindent újrafestettünk. A nagy akkor volt 2 éves, még be sem költöztünk már összefirkálta a falat.

 • 2009.06.10 19:51:50Miss Marple

  Hát ez gyönyörűűűű!

  Én mindenesetre maradok a Wallies tapétamatricáinál, mert ha a rajzkészségemre gondolok, inkább talán nem illetem a falat... Szóval inkább énekelek, mint festek.

 • 2009.06.10 22:17:33zskoncz

  :)
  nagyon jo!!! tök hangulatos, meg olyan jópofa a kockás fal!

  nálunk is lesz egyszer falfestés! egy egész nagy rétet szeretnék festeni a lányomnak! virágokkal, lepkékel, katicákkal meg madarakkal.
  alig várom hogy végre kenhessem a falat!

 • 2009.06.11 10:41:26sajtos pogi

  Most már értem, h. a gyerekcuccok 80 %-a miért Micimacival és társaival vannak díszítve.

 • 2009.06.11 11:10:10kriszi

  Ééééén is fogok festeni... énisakarok... a rajzkészségem nulla, de lelkes vagyok :) Egyébként egyelőre ablakmatricákat rakunk mindenhová, a falra mondjuk nem tapad. De azt mondom, hálistennek, mert akkor az is tele lenne vele, nemcsak a bútorok. A lányom ugyanis nem engedi, hogy kidobjuk a régi ablakdekort, a legelső próbálkozásom, a négy évvel ezelőtti, bicegős karácsonyi angyalka is ott virít az ágytámlán belül, azt cirógatja elalvás előtt :D

  Talán találunk rá időt valamikor augusztusban, kedvem lenne hozzá...
  ...ilyen iskolai táblafestéket hol lehet venni? Nagyon tetszik az ötlet, volna is tippem, mit és hol festenék be vele.
  De előbb be kellene mázolgatni a foltokat a falon azonos színnel - teljesen kifesteni majd csak akkor fogunk, ha megbízhatóan letettek a falra rajzolásról mindketten, addig nem érdemes. A lányom most a fő-fő maestro, a fiamnak meg épp kezd tetszeni a dolog, úgyhogy én legalább két évet saccolok, mire talán kinőnek belőle.

  Fürdőszoba-dekorhoz nincs valakinek ötlete? Vagy csináljam azt is ablakmatricával? Ugyanis alkotnék valami csempedekort, ami illik a katicabogaras vécéülőkéhez :D

 • 2009.06.11 11:18:22manka78

  kriszi! Anyósoméknak sima hófehér csempés a fürdőszobájuk. A lányok készítettek ilyen ablakmatricákat és azokból a halacskás, kagylós, vízi állatkásakat feltapasztotta és nagyon jó lett. Olcsó és mutatós.

 • 2009.06.11 11:21:22Ribizlee

  kriszi, táblafestéket a Baumaxban láttam múlt héten. majdnem azt vettem a zománc helyett :-)

  nálunk is van üvegmatrica a fürdőben a csempén, katicát viszonylag könnyű alkotni (mindkét csajnak az volt a jele) :-)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta