SZÜLŐSÉG

Digitális kütyükkel halmozzák el gyerekeiket az amerikaiak

2009. június 10., szerda 14:11

Az amerikai szülők elektronikus ketyerékkel kényeztetik a csemetéiket - derül ki egy szerdán közzétett piackutatási elemzésből.

hightech

Az amerikai gyerekek egyre inkább okostelefonok, laptopok és videójáték-konzolok között cseperednek fel.

Azokban az amerikai családokban, ahol van 4-14 éves korú gyerek, átlagosan 11 elektronikus szórakoztatóeszköz akad a háznál - számolták össze az NPD piackutató cég "Gyerekek és fogyasztói elektronika" című tanulmányában.

A megkérdezett szülők egyharmada tervez az év során valamilyen elektronikus fogyasztási cikket vásárolni a gyermekének. A kisebbek valamilyen elektronikus tanító játékot kapnak, a nagyobbak mobiltelefont vagy digitális fényképezőgépet, számol be a Független Hírügynökség.

Új tendencia, hogy a mobiltelefon- és a laptop-használatban a lányok megelőzték a fiúkat. A gyerekek a mobiltelefonon nem annyira beszélnek, mint inkább SMS-eznek és képeket küldenek. A gyerekek által használt elektronikai eszközök között vezet a televízió és a számítógép, ezenbelül egyre inkább a nagy felbontású tévékészülék és a laptop.

Az amerikai gyerekek 37 százalékának van saját digitális zenelejátszó készüléke. Ez az arány 2005-ben még csak 6 százalék volt. A gyerekek egynegyedének van videójáték-konzolja, írja a Független Hírügynökség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.10 14:27:51Ingyen Online Stratégia játék magyarul

  Persze hogy van nekik minden, vették hitelre, nem? Azért szopunk mi is most (részben)

 • 2009.06.10 14:33:02csodaturmix

  itt egy magyar csalad, mi: mind a ket lanyunknak van kulon mp3 lejatszoja, nem teljesen gagyi, de messze van a legjobbtol, iszonyat meretu memoriaval, az osszes gyerekzenevel amit talaltam, vegyes nyelveken. van 1 db nintendo ds-konzolunk, kb 200 jatekkal. tervezunk: 1 db netbook beszerzest - a tanitoneni jovore emailen kuldi a hazikat mindenkinek szemelyre szabottan. (ezen kivul 1 db 10 eves tv-nk, es 1 db 5 eves dvd lejatszonk. Egy oriasi giga memorias 4 eves szamitogepunk (haldoklo dinoszaurusz monitorral) es 1 db digitalis fenykepezogepunk. Ezekkel elvagyunk mind a negyen. Nem neztem megvan e a 11 kutyu mint amerikaban, de nem is szamit. (tervek kozott a tv es a monitor kidobasa es osszevonasa egy lcd monitor-tv formajaban.)

 • 2009.06.10 14:34:44Kipikopii

  Nem vonom ketsegbe a cikk adatait, csak halkan megjegyeznem, hogy technologiailag fejlett azsiai orszagok csemeteinel ugyanilyen mennyisegu kutyut latok, sot, tobbet...

 • 2009.06.10 14:46:55szövetszöcske

  Tajvanban az ilyen elektronikus kütyüket kartondobozokból árulják az erre szakosodott piacokon. A vásárlók hasonlóan veszik-válogatják mintha krumplit vagy répát vennének, kihalásznak mondjuk egy-egy laptopot, autóba való kis lapostévét vagy egy játékkonzolt a kartondobozból, megtapogatják, jó-e a fogás rajta, megnézik rajta a cetlit hány mega-gigás a memóriája, meg elég nagy-e az órajele nekije aztán amit kiválogattak bent kifizetik a kofánál.

 • 2009.06.10 14:49:58csodaturmix

  szovetszocskenek milyen igaza van!!

  sztem ez mar egyre tobb helyen igy van, lesz.

 • 2009.06.10 15:11:33Vakmacska

  Gondolom a másik ok hogy a szülő, rokon, haver kifogy az ajándékötletből. Már van bicikli, a szobában a játékoktól lépni sem lehet, minden napra nem egy mese, hanem egy teljes mesekönyv jut, ruhát-cipőt a kölök nélkül nem mernek választani, szóval marad a kütyü, főleg a fiúk esetében ha már nagyobbak, és az ajándékozó a korosztályhoz kevésbé, de a ketyerékhez valamennyire ért. Velem is megtörtént már - tőlem is kapott már uncsitesóm fia mp3-at, érdekes pendrive-ot, játék és "hasznos" szoftvert. Igaz bicskát, kirándulós esődzsekit, biciklis védőfelszerelést is.

 • 2009.06.10 15:18:30szövetszöcske

  Ezek a kütyük egyébként szerintem tipikusan olyanok, hogy az amber a vásárlás és a birtoklás öröméért veszi őket, hasonlóan mint mondjuk 50 évvel ezelőtt a mézeskalács-szívet mega dugós puskát a búcsúban, vásárfia...

 • 2009.06.10 15:42:33ruju

  Ezek a kütyük már-már ugyanúgy mindennapi életünk részei, mint a tv meg a rádió. Én bolondulok értük, nő létemre, szeretem felfedezni, hogy mit tudnak. Ami a gyerekeket illeti, itt is a szülő felelőssége a gyereknek megtanítani, hogy "okosan" használja őket és hogy van élet a fülhallgatón/monitoron túl is...

 • 2009.06.10 16:38:57Eugene_W

  Én is kütyüfüggő gyerek vagyok, mint az amerikaiak kölykei, de nyúznom is kellett a legtöbb cuccomért a családot.
  iPod és mobiltelefon nélkül egy lépést sem. (igaz ma már én veszem őket magamnak) =)
  Egyedül konzolom nem volt, de az nem hiányzik.

 • 2009.06.10 16:55:49Tessina

  csatlakoznek rujuhoz
  csalados kutyurajongokank, akik nem szeretik elhanyagolni a mozgast sem, szeretettel ajanlom a Wii-t:)

 • 2009.06.10 17:11:31ruju

  Tessina, Wii, igeeeeeen! Nekünk is az van, de szigorúan csak a sportprogramok, esős délutánokon nagyon jó családi szórakozás, bár mi nagyon keveset űzzük, pont a csemete miatt, de azért elő-előkerül néha :-D És imádom a fit-programot rajta, csak úgy, magamnak.

 • 2009.06.10 17:30:54ruju

  Alkottam egy szót: kütyümán.

 • 2009.06.10 20:12:28Subbantósdi

  Azt is számba kéne venni, hogy a gyerekek mit látnak, hogy mi szüleik miket használunk körülöttük...
  Mi még, a mi korosztályunk fel tudott nőni mobiltelefon és távirányító nélkül, nem is tudom, hogyan sikerült? :o)
  A mai gyerekek már ezt látják, hogy mobiltelefon van körülöttük és akár több távirányító is a lakásban, mert van tévé, több is, meg dvd, meg egyebek, úgyhogy nem biztos, hogy ott van a dolog lényege, hogy mi mikor kezdjük el elhalmozni a gyerekeinket ilyen-olyan elektromos eszközzel, hanem hogy körülöttünk mennyi ilyet látnak már ideje korán.
  Itt van a számítógép is, már egyre több háztartásban van, akár laptop formájában, ezért a gyerek természetes, hogy szívesen venné, hogyha kapna egy kis játék laptopot, amivel lehet zenélgetni, számolgatni, játszani, színes és hasonlít a szülei gépéhez.
  Aztán vannak a GPS-ek, ha egy gyerek sokat utazik a szüleivel autóval és ott lát ilyet, akkor Ő is vágyik hasonlóra, mert látja, hogy a szüleinek van.

 • 2009.06.10 20:16:22Subbantósdi

  Egyébként nekem anno nagy szám volt, hogy volt egy kazettás, később CD-s rádiómagnóm és mellette még egy sima kazettás walkmen-em is, ennyi volt összesen a kütyüm, elég sokáig, azt hiszem, manapság a mobil, a discman, vagy mp3 lejátszó alap egy tinédzsernél, vagy kamasznál, mert úgy érzi, ha nem kapja meg, hogy kilóg a többi barátja és barátnője közül és ez komoly gondot okoz számára...
  Persze ezzel nem a dolgot helyeslem, lehet itt okosakat mondani, hogy én nem veszek majd ilyen, istentől elrugaszkodott káros dolgokat a gyerekemnek, sőt még a tévét sem hagyom Neki nézni egészen 18 éves koráig, otthon, de azért éljünk már a realitás talaján, sajnos a világ és akikkel érintkezünk, többsége nem ilyen gondolkodású és a gyerekeink ezzel a közeggel találkoznak, szóval nem lehet teljesen úgy állni a dologhoz, hogy minden elektronikus kütyü eleve káros és nem való 18 éven alúli kezébe, vagy akár 14 éven alúli kezébe, mert ezt nem lehet kivitelezni.

 • 2009.06.10 20:19:38Subbantósdi

  ruju: én is csatlakozom Hozzád, a férjem is kütyümán, én is azzá lettem mellette, amúgy is fogékony voltam ezekre a dolgokra, mert alapban kíváncsi típus vagyok, bár műszaki antitalentum. :O)
  Szóval mi megengedőbbek leszünk, mert egyszerűen nálunk látja, hogy sok kütyü van, szép is lenne, ha ezek után azt mondanánk majd, hogy Neked fiam, vagy lányom, ezekből nem jár semmi...
  Ma is vettünk egy elektromos seprűt, már a második fajtát, mert az első kicsit már kezd elhasználódni, de mindig van valami, amit veszünk és géppel működik, mert a férjem nem bírja ki, hogy időnként valami gépes dolgot ne vegyen...
  Már lehet tudni, hogy legközelebb valami újabb mobil kiegészítő eszközt veszünk majd magunknak... :o)

 • 2009.06.10 21:47:22kanga

  CSatlakozom a kutyumanok taborahoz - a ferjem reven, mert antitalentum vagyok. A legujabb szerzemenye az appleTV volt amire en csak magamban hummogtem hogy ugyan minek az, de minden rajzfilmet, gyerekmusort feltett ra, igy sokkal konnyebb dolgunk van, hogy nem kell a dvd-k kozott kotoraszni. El is tettuk oket, es nem kell amiatt aggodnom hogy a kolkek eljatszak es osszekarcoljak oket. Amellett amire nagyon rakaptam az az ipodom, mert felteszek ra par filmet, es a tornateremben azt nezem mikorben gyotrom magam. A gyerekek meg nem kaptak semmit, bar a ket eves lanyom ugy tekint az ipodomra mintha az ove lenne; kisutotte, hogyan mukodik. A nagyobbik meg mar elpanszolta, hogy neki se ipodja nincs se fenykepezogepe, de egyelore azzal marad. Illetve van egy hordozhato dvd jatszonk, ha hosszabb utra indulnank az autoval.

 • 2009.06.11 07:01:18Veg_

  Nálunk én vagyok a mániás... Képes vagyok hetekig nyomozni egy nekem tetsző tévé, gép (alkatrészenként összeszedem, mi kell, bemegyek a két kedvenc boltom valamelyikébe, ők már tudják, fölösleges ragaszkodni a raktáron levő ketyerékhez, nekem az kell, ami a papiron van), monitor, fényképezőgép, pendrájv, telefon, stb. Kettőnknek van két számitógépe, + a laptop + a mobilnet a net mellé. Wii nagyon kéne, de jött a válság, áttemeztük. Valószinüleg pont, mert sokat jártam mindennek utána, és mikor veszem, eléggé élen járó, ahhoz már nem ragaszkodom, hogy sürün cseréljem, mobilt pláne nem szoktam. Nem más, magam miatt akarok pont olyat :) Érdekes lenne ezek után a "gyerek, te max a fajátékokkal játszhatsz a füves réten" hozzáállás :)
  Hiába, mindig is kütyübuzi voltam, anno minden müszaki cikket én állitottam be otthon, 8 évesen is gyorsabban, mint szintén kütyümán mérnök faterom.
  Ezért is szoktam a "nők nem értenek a müszaki dolgokhoz" szövegen intenziven vigyorogni :)

 • 2009.06.11 08:01:28hallohallo

  nálunk is annyi kütyü, hogy már nem férünk el, de nagy részük munkaeszköz is. pc + két laptop + néhány fényképezőgép (most kölcsöngép is van itthon) + néhány kamera + mindenféle lejátszó, mp3, cd, dvd (a blu-ray gazdasági és egyéb okok miatt kihagyva), hihi, még a vhs-lejátszók is itt figyelnek, a mobiltelefont már meg sem említem, mert anélkül nem tudnánk létezni, gyakorlatilag (más kérdés, hogy imádok vele fényképezni is, szeretem az ilyen roncsoltabb-esetleges képeket).
  ja, és ezt úgy, hogy nem vagyok kütyübolond. sőt. én a dolgokat szeretem, amik a kütyük által vannak. ezekhez meg muszáj az eszköz, ugye.
  és csatlakozom veghez, a "nők nem értenek a műszaki dolgokhoz" akkora marhaság, hogy na. ha kell, akkor megtanulja az ember, és kész. a szüleim teljesen utálták a kütyüket, így gyerekkoromban mindig rám volt bízva a ketyerészés. más kérdés, hogy én sem szeretem csinálni, hát most a párom csinálja, én csak akkor, ha muszáj.

 • 2009.06.12 02:01:29peanut

  En masok gyermekeit orzom...Manhattan, NY.
  Mi nem nezunk tevet, max este egy rajzfilm a lazulas kedveert felnotteknek, napkozben CNN vagy egyeb gyerek altal unalmasnak velt csatorna. Tivo kabeldoboz, dvd lejatszo es egy minihifi. 3 db laptop a lakasban, ebbol ketto munkaeszkoz, a harmadik csaladi hasznalatra, amire csak akkor van esetleg ido, ha a 2 eves manocska alszik. Egy db. leapfrog amihez kb 8 jatek van. Mindegyik oktato jellegu.
  Egy db nem mukodo digitalis kamera. 2 db iphone - munkaeszkoz. Ja es amit mindig hasznalunk es a tv utan a masodik legdragabb: bose ipod base.
  Ennyi egy frekventalt helyen elo Manhattani csalad technikaja.
  Tv napi 20-30 perc, computer meghatarozhatatlan ido, zene mindig....
  Egyebkent meg kinn vagyunk allandoan. Parkban, vagy a viz mellett rollerezunk. Ha nem megyunk ki, a 2 eves mano pokolla teszi az eletemet. Mi nem erunk ra tv-t nezni.
  Az mas kerdes, hogy nekunk otthon a technika orult parommal mifele arzenal van....

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta