SZÜLŐSÉG

A megtermékenyítés nem könnyű munka

2009. június 9., kedd 14:21 |

Ha nem ültünk még végig egy biológia órát, vagy National Geographic műsort sem a fogamzás témakörében, akár azt is hihetjük, hogy a világ legegyszerűbb dolga teherbe esni. Nem kell hozzá egyéb, csak a nő, meg a pasi, akik összeteszik, amijük van, aztán kilenc hónap múlva ott nyivákol egy kis csomag. Persze, ha némi biológiai alapismerettel rendelkezünk, akkor tudjuk, hogy milyen bonyolult folyamatok összessége a megtermékenyülés és az azt követő magzati fejlődés.

Sőt, a témába mélyedve akár azon is elcsodálkozhatunk, hogy kész csoda, ha egyáltalán minden a helyére kerül, szerencsére azonban a természet tudja a dolgát. Amíg mi ugyanis egy boldog légyott után vidáman sétálgatunk, vagy fagyizunk, esetleg belemerülünk a munkánkba, addig a testünk óriási munkába kezd, egy új embert alkot szinte a semmiből biokémiai és biofizikai folyamatok sorozatával.

Bár sokan úgy gondolják, hogy egy nő bármikor képes teherbe esni, a valóságban erre csak néhány napja van, a sikeres fogamzáshoz ezért nem árt, ha jókor van jó helyen. Az átlagos női ciklus 28 napos, a peteérés pedig általában középidőben van, azaz a 14. napon kell a hímivarsejteknek megjelenni a randin ahhoz, hogy létrejöhessen a terhesség. De hogyan?

Mint a legtöbb dolognál, itt is minden fejben dől el, a tüszőrepedésre a női agy ad utasítást, valamint a sárgatest-termelésre is, hogy harcra készen várja a kiszabadult petesejt a spermiumokat a petevezetékben. A petesejt 2-3 napig életképes, átlagosan egy napig termékenyíthető meg, a hímivarsejt pedig 2-7 napig él, de a női testben átlagosan 2 napig harcképes. A szűk keresztmetszet tehát ez a néhány nap arra, hogy létrejöjjön a nagy találkozás.

A közösülés következtében spermiumok milliói (200-400 millió) kezdik el a versenyt, ahol a győztes csak egy lehet. Át kell küzdeniük magukat a hüvely nem túl spermabarát kémhatásán, majd a méhnyak nyákján és a méhüregen. Végül a petevezetőben kell ádáz harcot vívniuk a maradék hímivarsejteknek, itt ugyanis a petesejtet segítő csillószőrökkel és a vezeték perisztaltikus mozgásával kell ellentétes irányú mozgást végezni. Itt aztán megtörténik az egyesülés, amikor a győztes megkapja méltó jutalmát, miután olyan anyagot bocsát ki, ami feloldja a pete külső burkát, befúrja magát a petesejtbe némi áldozat árán (elveszti a sperma a farkát). Hogy honnan tudják a hímivarsejtek, merre kell keresniük a petesejtet, érdekes. Kutatások szerint a petesejt kémiai jeleket küld a spermium számára, a pete hívó szaván kívül pedig a hőmérsékletkülönbség segíti a hímivarsejteket a tájékozódásban, a petevezetékben ugyanis melegebb van.

A megtermékenyülés után körülbelül 266. napon megszülető ember már a fogantatás pillanatában genetikailag determinált. Az ondósejt és a petesejt fél kromoszómakészlettel egyesülnek, a 23-23 kromoszómapár alkotja tehát az új embrió 46 kromoszómáját. Ezek az átörökítést végző DNS kötegek tulajdonképpen, s egy ember minden sejtje ugyan azt a DNS állományt tartalmazza. A születendő gyerek neme is eldől már a nulladik pillanatban, a nemet meghatározó kromoszómapár találkozásakor. A nők X kromoszómájához a férfi X, vagy Y kromoszómát adhat, eldöntve, hogy fiú (XY), vagy lány lesz az utód (XX).

Az egyesülést követő első órákban a megtermékenyült sejt osztódni kezd, először kettő, aztán négy, majd nyolc sejtből álló zigóta lesz, miközben folyamatosan vándorol a méhüreg felé. A zigóta a nyolcsejtes állapotig még megőrzi azt a tulajdonságát, hogy minden sejt minden sejttípust képes létrehozni, ezután azonban láthatóan szakosodnak a sejtek. A sejtcsomóból aztán blasztocita képződik, középen egy üreggel, s ez a már több mint 200 sejtes emberkezdemény végül beágyazódik a méhfal nyálkahártyájába körülbelül az 5. napon.

A megtermékenyülést követő második héten az embrió lemez alakú és több száz sejtből áll, melyek egy részéből maga az embrió fog kialakulni, más részükből a szikhólyag, a köldökzsinór, a méhlepény és a belső magzatburok.

Bár a kilenc hónap a kismamák számára hihetetlenül sok időnek tűnik, a végeredményt tekintve még sem olyan hosszú. Még akkor sem, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a 10-11. hétre a szervek kialakulnak és már a 8. hét végére emberi formájú az embrió, a szív pedig rendszerint a 25. napon már verni kezd. Amikor tehát azt gondoljuk, hogy nem történik semmi különös a megtermékenyítést követő első napokban, valójában egy óriási munka és út kezdetén vagyunk. Összesen 29 sejtosztódásra van szükség a kezdetektől ahhoz, hogy egy áttetsző sejtből mintegy 2 milliárd sejttel rendelkező újszülött jöjjön a világra 9 hónap múlva, aki ez idő alatt 3000-szeresére növeli a súlyát, s egy önállóan gondolkodó emberi lény születik általunk.

forrás: Anthony Smith: Testünk titkai, Kossuth Kiadó, 1980.; www.ehd.org

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.09 14:37:10Subbantósdi

  win: köszi a felvilágosító cikket.
  Valóban a világ legegyszerűbb dolgának kell lennie a szexuális együttlétnek és a megtermékenyítésnek, de nem az, mert ha az lenne, nem lenne ennyi probléma körülötte, nem lenne meddőség, frigidség, egyéb problémák és sajnos szexuálisan össze nem passzoló párok, meg steril férfiak sem.
  És a környezeti károk, a stressz is tudja rombolni a megtermékenyítő képességünket.
  Aztán meg a fogamzásgátlók használata is.
  Ezt a cikket azért más-más szemmel fogja olvasni az, akinek nem volt sosem gondja a szexxel, vagy régen és már el is felejtette és könnyen össze is jöttek a gyerekei, és az, akinél ez másképp jött össze, szerintem így eléggé meg is tudja osztani az embereket.
  Mert bár egyszerű a dolog, de aztán mégsem jön össze annyi baba, amennyiszer két ember akarná és minden feltétel, látszólag adott, nem beszélve arról, hogy vannak a méhen kívül terhességek is, sajnos.
  De jó időnként egy ilyen összefoglaló tanulmányt elolvasni, kicsit elmélyedni a szokásos itteni témák között, amelyeknél bizony már egy-két alkalommal nem is érzem, hogy értelme lenne hozzászólni, mert már megint ugyanazt mondjuk, ugyanazt mondjuk, ugyanazok mondják, ugyanazok mondják és minden ugyanaz, minden ugyanaz (nem véletlenül kétszer mondva mindent, de mondhattam volna többször is, mert sok cikk már a papagáj-szindrómát hozzá ki belőlem, így el sem kezdek már hozzászólni).

 • 2009.06.09 14:46:47Pikka

  A cikk tényleg jó, én csak egy résznél akadtam el:
  "A születendő gyerek neme is eldől már a nulladik pillanatban, a nemet meghatározó kromoszómapár találkozásakor. A nők XX kromoszómájához a férfi XX, vagy XY kromoszómát adhat, eldöntve, hogy fiú, vagy lány lesz az utód." Szerintem ez abszolút nem egyértelmű. A nő Xéhez Xet vagy Yt ad a pasi, és így dől el a baba neme. Na, ennyi:)
  Egyébként szerintem tök furcsa, hogy a petesejt képes "hívni" a spermát, aztán szerencsétlen kis fickónak mennyi akadályt kell leküzdenie. Ez olyan jellemző a nőkre:D

 • 2009.06.09 14:47:07I. Pipi

  "A nők XX kromoszómájához a férfi XX, vagy XY kromoszómát adhat"

  Ez egybol megutotte a szemem. Ferfi nem adhat XX kromoszomat :) A no ad az XX-ebol egyet, ami csak X lehet. A ferfi ehhez ad az XY-jabol egyet, ami lehet X vagy Y. Tehat az utod igy lesz vagy XY (ferfi) vagy XX (no). Nem?

 • 2009.06.09 14:54:04winninger jolán

  Ja, de hülye vagyok, persze, hogy az egyiket a férfi adja, a másikat a nő, köszi, javítom.

 • 2009.06.09 15:25:44Janus12

  Tényleg nem könnyű, viszont felettébb kellemes!
  :-)

 • 2009.06.09 15:32:22másutt

  Janus, a spermanak is, vagy csak a gazdajanak? :)

 • 2009.06.09 16:11:01andie

  Kicsit off leszel elgondolkodtam:

  az utóbbi időben az az érzésem, hogy ha az ember alapvetően akarja, hogy az a gyerek megfoganjon, akkor ott kell, hogy fejben akarja, meg lelkileg ráhangolódjon, meg ne stresszeljen, meg egészséges legyen, meg satöbbi, satöbbi, és sokaknak olyan nehezen sikerül, és akkor ezek az elméletek mind dugába dőlni látszanak ha a felelőtlen tinikről vagy a nyulak módjára szaporodó népcsoportokról van szó (kínaiak, indiaiak, afrikaiak és igen, a cigányság), és akkor nem értem, hogy nekik nem nehéz? Nekik könnyebben megy? Más a genetikájuk? Uram bocsá alkalmasabbak a szaporodásra?

  Na, csak elgondolkodtam.

 • 2009.06.09 16:18:54Pikka

  andie: Lehet, nem az a lényeg, hogy agyban POTIZÍVAK legyünk, hanem, hogy ne legyünk NEGATÍVAK. Akiket említesz, ők nem stresszelnek azon h teherbe esnek-e vagy sem. Azoknak szokták mondani, hogy agyban készüljenek fel, akiknek nem jön össze és így annyira ráparáznak, hogy az valahogy gátat képez. Talán.

 • 2009.06.09 16:25:46andie

  ja, és még valami, win
  spermium egyes szám
  sperma többes szám

  tehát már csak a spermium veszíti el a farkát :-)

 • 2009.06.09 16:30:11andie

  Pikka
  igen, lehet
  bár ez nagyon soktényezős dolog, nem is akarom elvinni a témát, csak hangosan gondolkodtam. :-)

  Na, a témához
  Nekem egy másik könyv tudott nagyon sok újat mondani a magzati fejlődés témájában. A kedvencem a nemi szervek fejlődése volt.
  Mert a nem ugye, ahogy win is írja, eleve eldöntött a fogamzáskor, de a szervek fejlődésekor (hű, remélem jól emlékszem) kis nyúlvány alakul ki, amin lesz egy vágás. Ha a vágás összezárul, pénisz lesz belőle, ha nem, akkor... csikló. :-)

 • 2009.06.09 16:32:37Janus12

  A spermának nem tudom, hogy jó-e, de gondolom igen, hiszen szegénykék ki akarnak szabadulni, hogy keresgélhessenek, viszont az biztos, hogy a gazdinak nem kellemetlen! :-) Sőt! És jó esetben a fogadó fél is élvezi.
  Persze maga a gyerek már valóban a csoda kategóriája! És annyira gyönyörű érzés!
  Olyasmi, amit nem lehet leírni vagy elmondani, át kell élni!!!

 • 2009.06.09 16:33:52andie

  elnézve a videót tényleg döbbenet, hogy a "semmiből" lesz egy kész ember. hatalmas csoda!

 • 2009.06.09 16:38:15Janus12

  Ja, még eszembe jutott a mingli-s aprósággal kapcsolatban egy elszállt írásom, de ide megpróbálom a lényegét leírni, mert annyira nem off.
  Ott összevesztek a szinglik, a minglik, a muglik, a hudlik stb. stb. stb. meg a családosok, hogy kinek jobb. Aztán csesztették egymást, így kénytelen voltam nyugalomra inteni őket. Hiszen annyira kicsin múlik, hogy kinek lesz családja és kinek nem. Aztán akinek nem lesz, nem fog úgy élni, hogy Ő balfék, mert nem jött össze, sokkal egyszerűbb, ha azt állítja, hogy szereti a szabadságot, ami egy idő múlva igaz is lesz! És aki ma nem szingli az könnyen azzá válhat, és fordítva is igaz! Tehát inkább hagyjuk, hogy mindenki élvezze az élet örömeit és mosolyogjunk. Az pedig külön öröm, ha egy spermium jó helyen és időben veszíti el a farkát...
  :-)

 • 2009.06.09 16:41:23andie

  Ha a pasi elveszíti a fejét, az egyik spermiumja könnyen elveszítheti a farkát :-)

  csak nehogy fordítva történjen. :-)

 • 2009.06.09 16:44:04sony

  andie: Bárkinek meglenne a 8-10 gyerek, ha soha nem védekezne, és közben aktívan élne nemi életet. Mi európaiak valahogy mindig pont időre akarjuk a babát. Előtte védekezünk. Utána védekezünk, nehogy túl korán jöjjön a következő. Egyszerűen kihagyunk egy csomó alkalmat!

 • 2009.06.09 17:13:12Pelydzs

  A szomorú az, hogy a környezeti hatások miatt a férfiak megtermékenyítő képessége a béka segge alá esett néhány évtized alatt!
  Régen a több milliós spermiumszám még teljesen normális volt, most meg a néhány 100 ezer már elfogadhatónak számít!
  Környezeti hatások: mobiltelefon, ölben tartott laptop, stressz, szoros alsógatya, stb.

  Különben van még egy érdekesség!
  Ha egy nőnek orgazmusa van, akkor az elvileg beindíthat spontán peteérést függetlenül attól, hogy a ciklus melyik részében van.
  Tehát a naptármódszernek annyi, ha valaki úgy csinálja, hogy az asszonynak is jó legye...
  :-)

 • 2009.06.09 18:01:39hinta-palinta

  Pelydzs, Csernobilt ne hagyd ki.Komolyan.

 • 2009.06.09 18:17:59wado

  2009.06.09 16:25:46andie
  Ja, és még valami:
  sperma (ondó): spermiumok+folyadék=a cucc együtt
  spermium => egyes szám
  spermiumok => többes szám

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Sperma

 • 2009.06.09 20:07:59andie

  wado
  igaz, így pontos

 • 2009.06.09 20:20:24opti

  De cuki méhen belüli felvételek :)
  Úgy megkukkolnám az enyémet is :)

 • 2009.06.09 20:47:28Vierre_

  Én mindig beflesselem ezt a dolgot. Nem értem és nem is fogom megérteni, túl megy nekem ez azon a határon. :))Két kis izéből egy ember, vagy bármi más élő. Két nem élő dologból egy önállóan létező. Nekem ez mindig a misztika határát súrolta. :))))))))))))))

 • 2009.06.10 08:08:14jnc

  200-400 millió? 20 millió alatt számít egy férfi meddőnek. Pár éve ez még 40 millió volt. És akkor a minőségről még nem is beszéltünk. Egyre több férfival van gond. Sőt, a női problémák sokkal jobban orvosolhatóak, mint a férfiak. Szóval egyre többen vagyunk, akiknek a gyermekáldás tényleg áldás...!!!

 • 2009.06.10 09:00:11Tpancs

  sony, fején találtad a szöget az időzítéssel! mi a köv ciklusomban kezdjük (lehet drukkolni!), pedig már korábban is elkezdhettük volna, csak muszáj volt vmihez igazítani.
  (de most tényleg muszáj volt? á, dehogy) :)

 • 2009.06.10 09:22:23Jadro

  Pelydzs: Olvastam olyat is hogy a sok fogamzásgátló hormonálisan szennyezi a folyókat. Újra bekerülnek az ivóvízbe és így a férfiakba is, ezzel is gyengítve a férfi fogamzási képességét. Óvatosan a sörrel is! :)

 • 2009.06.10 11:44:56hinta-palinta

  Sima pisivel is hormonok kerülnek ám a folyókba......

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta