SZÜLŐSÉG

A magyar gyerekek ötöde kövér

2009. június 9., kedd 18:09 |

Hasonlóan az osztrák gyerekekhez, Magyarországon élő 2-10 éves korú gyerekek 16,4 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezért ha azt szeretnénk, hogy az átlagéletkor a jövőben is emelkedjen, elengedhetetlen az egészséges életmódra nevelés - mondta Molnár Dénes, a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikájának igazgatója kedden a baranyai megyeszékhelyen sajtótájékoztatón.

fatkid

Pécsen egyébként pörgősebb tornaórákat is terveztek korábban az elhízott gyermekek számának csökkentésére, egy másik kutatás szerint pedig a tornaóra nem előzi meg az elhízást.

"A tapasztalatok szerint a túlsúlyosak aránya az életkor előrehaladtával folyamatosan nő, az iskolások körében már minden ötödik gyerek érintett. Ez azért veszélyes, mert az elhízás a felnőttkori krónikus betegségek előidézője" - mondta a professzor a gyermekek egészségi állapotát vizsgáló, tizenegy európai ország részvételével és 16 ezer gyerek bevonásával zajló IDEFICS program hazai eredményeit összegezve.

Utalt rá: a projektben Magyarországon több mint 2600, 2-10 éves korú gyerek vett részt, akiknek testtömeg-indexét, vércukor- és koleszterinszintjét, valamint vérnyomását is megmérték, a szülőket pedig megkérdezték gyermekeik táplálkozási szokásairól.

Molnár Dénes, aki a program hazai koordinátora is egyben, beszámolt arról, hogy a koleszterinszint az óvodások 4,6, az iskolások 7,5 százalékánál haladta meg a határértéket, a vércukor a 2,7, illetve 8,4 százalékuknál, a vérnyomás 24-34 százalékuknál volt magasabb a normálisnál. Igaz, várnyomást csak egyszer mértek, ez az eredmény még nem jelent tényleges betegséget.

Kovács Éva tudományos főmunkatárs arról szólt, hogy a szülők tájékoztatása alapján a programban részt vett gyermekek által elfogyasztott táplálék 10 százaléka energiában gazdag, de tápértékszegény, tehát ártalmas nassolnivaló. Csupán hatoduk eszik naponta egyszer gyümölcsöt, 5 százalékuk háromszor, de az ajánlott valójában a napi ötszöri gyümölcsfogyasztás lenne.

Hozzátette, az iskolás gyerekek csak 11,2 százaléka sportol a heti két testnevelés óránál többet, az összes megkérdezett 26 százaléka sportol rendszeresen az oktatási intézményen kívül is.

Molnár Dénes rámutatott, hogy a programnak az eredmények ismeretében több kulcsüzenete van a szülőknek, a gyerekeknek, s általában a társadalomnak: fogyasszunk minél több vizet a fogakat is károsító cukros üdítők helyett, étrendünkben kapjanak minél nagyobb szerepet a zöldségek és a gyümölcsök.

Mozogjunk, kiránduljunk, sportoljunk együtt minél többet, csökkentsük minimálisra a tévézésre szánt időt. A stressz leküzdése érdekében pedig figyeljünk egymásra, beszéljük meg problémáinkat, valamint teremtsük meg a gyerekek nyugodt, pihentető alvásának feltételeit.

A professzor szólt arról, hogy üzeneteiket iskolai testnevelés- és osztályfőnöki órák, valamint egészségnapok keretében is elmondják, bízva abban, hogy javíthatnak az érintett gyerekek egészségi állapotán.

A szülők hozzáállásán is változtatni kellene, egy friss kutatásból kiderül, hogy tíz túlsúlyos gyermek szülei közül heten nem mérik fel reálisan a helyzetet, azaz normális súlyúnak hiszik elhízott porontyaikat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.10 10:20:20pantufül

  Ribizlee: mi szerencsések vagyunk, nincs olyan délután, hogy a napközi tanár néni ne vinné ki őket, ha esik, ha fagy. Mennek sokat kirándulni, korizni, bicajozni, mikor mi van...
  Igaz, hogy a játszóra még nem mehet egyedül, de apával mindig megoldjuk, hogy valamelyikünk menjen vele. És ezt tapasztalom a barátainknál is. Lehet, hogy nem lesz több fogásos vacsora, de gyorsan is lehet egészségeset tálalni. Azt hiszem itt is a szülő hozzáállása a lényeg, ha neki az a pihenés, hogy lehuppan a tv elé vagy a számítógép elé, akkor a gyereknek is az lesz.

 • 2009.06.10 10:24:03fuhe

  Baszki! Elkezdtem olvasni a kommenteket, és a 20. után feladtam. Ha itt mindenki ennyire vágja mi a megoldás, csak annyit kellene tenni, hogy az ismeretségi körben terjessze a maga okosságát. Mindneki ismer kövér gyereket. Azok szüleinek járjon a szátok. Gyanítom akkor meg udvariasságból nem beszélnek a gyerek kövérségéről az emberek.

 • 2009.06.10 10:27:59Connie

  2009.06.10 10:09:19anyamadár
  Köszi....már csak le kell buszozzak a legközelebbi ASDA-ba.

  2009.06.10 10:00:38pantufül
  Oké. Mivel nem vagyok vega, nem tudtam. Ezzel is okosabb vagyok. :)

  Vierre_, akkor 1 "x"-el feljebb vagy, mint én. De a különbség, hogy mi még "élőben" pletykálunk a barátnőkkel, meg sokkal többet rohangáltunk és voltunk kint, mint bent a szobába. A tv és az internet kell, mert kell, de nem állandóan az. És hol marad, hogy a levélkupacot széttúrjuk a kertben/parkban, meg hogy esetleg "véletlenül" eltalálni a tanárnőt a hógolyóval, és hasonlók? Vagy hogy (már akinek van lehetősége) a fáról "lopja" le a gyümölcsöt? Áh, nem tudják mit hagynak ki.

 • 2009.06.10 10:28:48pantufül

  Farkasokkal táncoló: évek óta pi vizet iszunk, igaz, nagyon közel van egy "lelőhely". Ha van lehetőséged, nagyon ajánlom.

 • 2009.06.10 10:34:50Ribizlee

  nálunk is kiviszik a napköziseket, de sok helyen nincs rá lehetőség, vagy annyian járnak különórára, hogy a maradék pár kölökkel inkább bent társasozik a tantónéni.

  nálunk az elsős osztályban a 20 gyerekből 15 jár különórára (zene, néptánc, angol, dráma), de csak 3 sportol!!! :-(

 • 2009.06.10 11:00:31epi

  napi ÖTSZÖR kéne gyümölcsöt enni egy gyereknek? Az azt jelentené, hogy minden étkezéskor gyümölcsöt eszik, ez azért elég meredek, nem? Ha meg kaják között eszi, az sztem ugyanúgy nassolás (keranyu minden nyáron 5 kilót hízik a cseresznyétől..).
  Másrészt nem úgy volt, hogy 3 éves kor alatt nem lehet/nem értelmes BMI-t mérni?

 • 2009.06.10 11:01:11hegyilany

  2009.06.09 20:52:53 lilla84

  Én is pár hete vittem strandra a kis unokahúgaimat és iszonyú, amit ott láttunk. Oké ez a nyugati határszél, volt sok osztrák is, de tényleg rémisztő volt. Az egész strandon jó, ha 15 normális alakú ember volt (nem sovány, normális!). 100-120 kilós tinédzserek... basszus, voltak olyanok, akikből kitelt volna a mi kis ötös csapatunk (öcsém, neje, én, egy három és egy ötéves kiscsaj).

 • 2009.06.10 11:05:53epi

  Kipikopii egyetértek, szerintem sem gáz a pörkölt. Szerintem a zacskós kaják és "alapok" az ultragázak, és a munkahelyemen az összes anyuka akivel beszélgetek, használ olyanokat, viszont piacra sosem járnak. Tényleg, mikor lesz vajon zacskós barack? :D

 • 2009.06.10 11:09:24Connie

  hegyilany, az úgy tényleg gáz. Ha ennyi felesleget cipelnek eleve magukon, amire még rájön az iskolatáska (amiről köztudott, hogy nehéz), megnézném pár év múlva az ízületeiket, a gerincüket. Csodálom, hogy meg bírnak még mozdulni. :S Hogy nem mentek még szét az ízületeik, hogy nem fájnak?!

 • 2009.06.10 11:13:31oreille

  Fuhe, én megtettem többször is, hogy szóltam a duci keresztlányom anyukájának. Finoman kérdeztem, óvatosan tanácsoltam, később vettem szakirodalmat (amiben a lelki résszel is törődtek), vettem a gyereknek szép uzsonnásdobozokat, neki való szakácskönyvet, beszélgettünk róla a gyerekkel is. tudod mi változott? magasabb lett... de az arányai ugyanolyanok maradtak.

 • 2009.06.10 11:20:43pomme pomme

  Aki azt gondolja, pofon egyszerű a gyereket egészséges táplálkozásra bírni, az téved. Mit lehet tenni, ha a 3 és fél éves gyerek semmilyen zöldséget nem hajlandó még csak megkóstolni sem? A férjem és én rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk (a család esténként és hétvégén együtt eszik), kevés húst és disznóhúst szinte soha. A gyerek kolbászt, sonkát és virslit, főtt csirkehúst, és szerencsére szereti a halat. De: köretnek nem fogad el a rizsen kívül semmit. A felvágotthoz üres kenyeret eszik. 4 hónapos korában kezdtük a hozzátápplálást gyümölccsel, aztán fokozatosan főzelékekkel, levesekkel. Másfél éve a zöldségtől frászt kap, végignézi, ahogy mi megesszük, meg is kérdezi, hogy mi az, de ha kínáljuk, határozottan elutasítja. Gondoltuk, az ovi majd megoldja a problémát, az éhség rábírja, hogy megkóstoljon régi-új ízeket. 3 hónap után szóltak az oviban, hogy a gyerek szinte semmit nem eszik, legfeljebb a desszertet.
  Van valakinek hasonló tapasztalata? Egy ismerősöm erre azt mondta, hogy ő egyszerűen "kiéheztette" a gyerekét (vagyis nem adott mást) addig, amíg az hajlandó volt megkóstolni a rendes családi menüt is.

 • 2009.06.10 11:22:30pantufül

  Szerintem sem a pörkölt a gáz (mondom úgy, hogy vegetáriánus vagyok), hanem hozzá a nokedli, esetleg szörpike, utána még süti.
  Lányom sulijában én is elnéztem a 7.-8. osztályosokat. Na az gáz. Iszonyú debellák, lomhák, mindenhol kifolyó hurkákkal. Kérdeztem is, hogy nincs ezeknek egy anyukájuk, aki azt mondaná, hogy "édes lányom, hogy nézel ki"???. Azt a választ kaptam, hogy anyuka is pont ilyen..
  De ez már most is látszik. Hétfőn utaztak erdei táborba, és a vonaton az első, amit a gyerekek többsége elővett az a chips volt.
  Édes volt a lánykám a múltkor, elmagyarázta a barátnőjének, hogy onnan is lehet tudni, hogy valami értéktelen étel, hogy ajándék van hozzácsomagolva.

 • 2009.06.10 11:29:29pantufül

  pomme pomme: minden gyereknek van olyan időszaka, hogy ezt vagy azt nem eszik meg. Mi azt csináltuk, hogy azt mondtuk, hogynem baj, ha nem kérsz salátát, csak teszek egy kicsit a tányérodra, mert olyan szép.Aztán hol ezt, hol ezt csipegetett ki belőle. Most, hogy már segít elkészíteni, mindjárt másképp néz rá. A többség szereti azt is, ha vékony csíkokra van vágva és lehet mártogatni.Van egy tuti receptem, amit még az is imád, aki utálja a répát: Lereszelem a nyers sárgarépát vékonyra, kb fele annyi füstölt sajtot reszelek hozzá, átnyomott fokhagymát adok hozzá és annyi natúr vajkrémet (lehet vajat is), hogy kenhető legyen. Piritósra a legfinomabb. Amikor zsúr van nálunk, minden gyerek kérdezi, hogy ugye lesz répakrémes miniszendvics??

 • 2009.06.10 11:39:02psyché

  pomme pomme, az en nagyobbik fiam is hasonlo. most 4,5 eves. gyümölcsöt soha semmilyen formaban nem hajlando megenni (meg a nagymama hazi lekvarjat sem). regebben meg evett almat, banant, söt 1 eves kora elött aszalt szilvat es szölöt is. mostanra egyszerüen semmit. hiaba minden. a zöldesegekkel is hadilabon all, a piros paprikat (kizarolag pirosat, zöld, sarga szoba sem jöhet), az uborkat es a repat hajlando megenni. mindig ilyen volt mar picinek is: a gyümölcsjoghurtbol kiköpködte az ini-mini eperdarabokat, a banant olyan undorral pucolta meg, hogy azt el sem tudom mondani. a kisebbik fiam vele ellentetben pedig hust nem hajlando enni, azt köpködi ki. viszont gyümölcs az jöhet minden mennyisegben. a zöldsegeket ö sem szereti annyira (föleg paradicsom es uborka jatszik). nekem pedig igy kene egeszseges eteleket föznöm.:-)

 • 2009.06.10 11:46:06pomme pomme

  psyché,

  én csak abban reménykedem, hogy egyszer telítődik a szervezete a hússal, és akkor jöhetnek a vitaminok...Azért annyira nem szörnyű a helyzet, a gyümölcsöt módjával, de megeszi. Én a hideg vacsorájához (pl. kolbász vagy párizsi kenyérrel) almát teszek a tányérjára, mert a paprika, paradicsom és uborka szóba se jöhet. Csak valóban nagy fejtörést okoz sokszor, hogy akkor mit is főzzek neki - külön.

 • 2009.06.10 11:46:53Hűbele

  "A gyerek kolbászt, sonkát és virslit, főtt csirkehúst, és szerencsére szereti a halat. "

  Pomme pomme egy gyerek csak azt tudja enni, amit otthon kap, amit elé tesznek. Nem akarlak megbántani, de bizonyos kérdésekben el kell dönteni a szülőnek, hogy ő irányít, vagy hagyja, hogy a gyerek diktáljon. Én, ha nálunk ilyen súlyos lenne a helyzet, megpróbálkoznék az ismerősöd példájával, teli tányér mellett nem hal éhen gyerek. Persze csak akkor működhet, ha nem kap utána desszertet, mint az oviban. Mert akkor nem csoda, hogy a többit nyugodt szívvel otthagyja.

  Esetleg próbáltátok már bevonni egészséges ételek elkészítésébe? Pl. ő tépkedheti a salátát.

 • 2009.06.10 12:00:59pomme pomme

  Nem bántasz, Hűbele, a salátatépkedés jó ötlet. Igaz, hogy a gyerek azt eszi, amit elé tesznek, de nekem van egy olyan elméletem is, hogy az ember általában azt az ételt (vagy inkább tápanyagot) kívánja, amire a szervezetének szüksége van. Sokan erre azt mondják, ez csak jó- vagy rossz szokás kérdése. Nem tudom. Az biztos, hogy az én gyerekem ritkán kíván mást, mint valami húsos ételt. Pedig mindig kínáljuk, és látja, hogy a mi tányérunkon mi van. Volt már, hogy belecsentem a tányérjába ezt-azt (borsót, kukoricát, uram bocsá' petrezselymet a krumplijára), határotottan undor ült ki az arcára. Egyszer egy étteremben ketchupot evett a sültkrumplihoz, azóta állandóan azt kér. Nem adtunk neki: mondtuk, paradicsom van, ketchup nincs. Soha még csak rá se nézett a paradicsomra. Nem hisztizik, de nem is eszi meg. Gyümölccsel igyekszünk ellensúlyozni. És rengeteg mozgással. A lányom a vele egykorú srácokat simán lefütyüli úszásban, "talicskázásban", mászókán lógásban...

 • 2009.06.10 12:01:24szajberpiraty

  Rengeteget jelent a szülők hozzáállása is. A családban amelybe benősültem, van olyan kisgyerek, amelyik már most másfélszer akkora súlyú, mint a környezetében lévő kortársai. A szülei roppant büszkék voltak rá, amikor 14 hónaposan ette a marhapörköltet tésztával... Hogy milyen ügyes ez a gyerek... Szóval ilyen alapozással nem csoda.

 • 2009.06.10 12:10:41Zsuzsi főz

  Pomme pomme: úgy látszik, a gyereked a masszív fűszeres ízeket kedveli. Próbáld a zöldségeket zöldfűszerekkel, fokhagymával adni, vagyy krém formában, mint pl padlizsánkrém, zöldborsópüré stb. Tejtermékkel hogy áll? Ha szereti, zöldfűszeres túróval töltött paprika/paradicsom esetleg jó lehet...

 • 2009.06.10 12:11:23Meni

  pomme pomme, ne keseredj neki, amig a gyumolcsot (almat), hust, tejtermeket megeszi, es eros-ugyes-egeszseges, addig nincs baj. szerintem a kieheztetest csak szelsoseges esetekben szukseges, ha mondjuk csak ures kenyeret vagy csak banant akar enni (jelzem, baratnom gyereke 2 es fel eves koraig SEMMIT nem evett meg, csak a banant es az avokadot...hurcoltak ilyen-olyan orvoshoz, tok kis nyeszlet, vekony gyerek volt...na nala probaltak ezt a modszert is, a gyerek siman ajulasig nem volt hajlando enni mast).

  Turelemmel, kitartassal, peldamutatassal el fogod erni, hogy egyszer csak enni fog zoldseget es sok gyumolcsot is. Talan annyit lehet meg megprobalni, hogy elhivod a baratait delutan, es talan ha ok esznek ilyeneket, akkor a te gyereked is kedvet kap.

 • 2009.06.10 12:17:54oreille

  Pomme pomme, itt a nyár, főzhetnél neki te ketchupot, vagy zakuszkát is akár, hátha lecsúszna a gyereknek. és talán a kolbász-virsli vonalat kellene kicsit visszavenni, mert azok tényleg nagyon erős ízek (az egyébről ne is beszéljünk) és azokhoz képest a zöldség tényleg íztelen.

 • 2009.06.10 12:24:09pomme pomme

  Zsuzsi, Meni, köszi a biztatást és az ötleteket. Én is bízom benne, hogy egyszer csak "rákattan" a sok finomságra :)szajberpiraty, a mi családunkban a túlsúly mint olyan érzékeny téma - csak épp fordítva, mint gondolnád. Én világ életemben vékony voltam (szerencsés alkat), gyerekkoromban állandóan szekíroztak a rokonok, hogy miért nem eszem többet, olyan soványka vagyok. Ezért aztán ha valaki, akkor én sosem tukmálok óriási adagokat a gyerekemre...Az anyósom modell volt, ma is csúcsformában van, 54 éves, kb 38-nak néz ki. A férjem és ő a (különböző) reformkonyha híve. A lányunk húsmániájára mindenki csak széttárja a karját. Nem túlsúlyos, mert a meglehetősen egyhangú táplálkozása, és a snack-ek, rágcsák, műsütik stb. mellőzése sokat segít. És mint mondtam, a mozgás, a sport.

 • 2009.06.10 12:36:27baudolinA

  pomme pomme,
  nem hülyeség az, hogy az ember azt kívánja, amire szüksége van, de ha mondjuk a gyerek naphosszat a ketchupos tortillachipset, a cukros löttyöt és a csokit kívánná, akkor gyanút fognál, nem? :)
  Nálunk valahogy úgy ment a dolog, hogy mindent meg kellett kóstolni. Egy kiskanálnyi adagot, nem többet, tényleg csak a kóstolásért. Ha nem ízlett, nem volt kényszer. Mindig volt valami olyasmi, amit szerettünk. Pl. megehettük csak a köretet, ha nem ízlett a hús.

  Illetve volt trükközés is, pl. ha ez sem kellett, meg az sem (mert ugye próbálgattuk a határokat), akkor nem volt kötelező enni, este pedig megint megkínáltak ugyanazzal. Valamelyiket tuti megettük. :) Édesanyám mondogatja mindig, hogy akinél túlságosan nagy figyelmet fordítanak az ételre (jaj fiam, nem eszel eleget, miért nem eszed meg a finom almát/husit stb.), az pontosan ezzel fogja "cseszegetni" a szüleit. El tudom képzelni, hogy a gyereked érzi, hogy te mennyire fontosnak tartod a zöldség-gyümölcs evését, és ennek biztosan hangot is adsz, mire ő még csak azért se. Láttam már ilyent, az unokahúgom csinálta. :) Nála bevált a kiéheztetés, másnál meg nem.

 • 2009.06.10 12:41:53keke80

  Maga a tornaóra szerintem annyit ér, mint a halottnak a csók. Igaz, ez a mesevilágban beválik, de nem ártana felébredni. A táplálkozás átállítása nélkül nem lehet lefogyni. Amíg a gyerek a suli után otthon ül a pléjsztésön/gémboly és egyéb agyrémek mellet, nem is fog lefogyni. Nem beszélve arról, hogy a friss levegö hiánya hogy megbolondítja a szervezetet. Szóval el gémbollyal a kukába, gyereket kiterel, anyuka-apuka fut utána, mindenki lefogyott. De legalább tett valami jót az egészségéért.

 • 2009.06.10 12:55:59pomme pomme

  baudolinA,

  nem tukmálom a zöldségeket - a tukmálásától én magam is ki tudok futni a világból (mint említettem, gyerekkori élmények miatt). A problémánk ott kezdődik, hogy SEMMI olyat nem hajlandó megkóstolni sem, ami vizuálisan nem tetszik neki. Pl. a málnát, mert szőrös. A borsót, mert zöld. stb...Hozzáteszem: már 1 éves kora előtt megette a bablevest, a cukkinis tésztát, mindent. Most SEMMILYEN zöldséget, 1 kivétellel: a nyers sárgarépát. Ha undort látok az arcán, még véletlenül sem etetném meg az adott étellel, mert akkor talán esély sincs arra, hogy később megkedvelje.
  Oreille,
  a házi ketchup nagyon jó ötlet, köszi.

 • 2009.06.10 13:02:45csodaturmix

  nalunk van nintendo gameboy a csajoknak, jatszanak is vele sokszor (nem mindennap, de heti 3X tuti), uszoda, ropi es jatszoterezes utan :-) a kisebbik lanyom olyan fajta, hogyha "tukmalva" van valamivel, akkor vagy kitaccsolja az egeszet az asztalra, vagy ellepi csalankiutes es napokig vakarodzik. ez nalunk nem mukodik. :-)

 • 2009.06.10 13:05:33hallohallo

  pomme pomme, és ha pl leturmixolod a gyümölcsöket?
  esetleg lefagyasztod őket, fagyiformában, pl így? http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2008/06/jgkrm-gymlcsbl.html

 • 2009.06.10 13:16:59pomme pomme

  hallohallo, köszi, szerencsére a gyümölcsök azért mennek frissen is (alma, körte, barack, dinnye), és a piros gyümölcsöket is legalább megkóstolja. Ezért nem "pánikolok" :) a zöldség elutasítása is inkább azért okoz fejfájást, mert a család más tagjai szeretik (pl. egy jó kis lecsót vagy pl. zöldborsólevest, stb), de ő semmi ilyet, ezért neki mindig külön kell főznöm. Az apám mindig szigorú volt velünk: ez van, ezt kell szeretni alapon nemigen válogathattunk. A dilemmám az, hogy a lányomnak ez csupán egy allűrje, vagy tényleg nem kívánja, esetleg undorodik. Néha nehéz eldönteni...

 • 2009.06.10 13:27:07Hűbele

  Zöldségturmix? Vagy házi zöldség-gyümölcslé vegyesen (pl. sárgarépa-alma)?

 • 2009.06.10 13:34:23hallohallo

  mondjuk az egy jó kérdés, hogy allűr-e vagy tényleg nem kívánja (mindig is utáltam a padlizsánt és a kéksajtokat, de amikor rávettem magam, hogy megkóstoljam őket, ízlettek. viszont ki is hánytam mindkettőt, gyomorrontással. azóta nem kísérletezek nem vonzó ételekkel, valami oka lehet, hogy nem szimpatikusak.)
  a dupla főzés nehéz ügy :(

 • 2009.06.10 13:42:55pantufül

  off: mammináról tudtok valamit, régen volt erre..

 • 2009.06.10 13:45:43keke80

  kitört náluk a nyáriszünet, aszonta a hét elején, hogy csak hébe-hóba néz be, azt is csak délelöttönként.

 • 2009.06.10 14:17:07rita a felcser

  En nem csodalom,hogy a gyerekek nem szetretik a zoldsegeket.En is utalom oket.Semmi oromot nem okoznak.
  HA kene valasszak a napi hus vagy a napi zoldsegadag kozott ,biztos a husit valasztanam a gyereknek.

 • 2009.06.10 14:22:14pantufül

  keke80: köszi az infot.

 • 2009.06.10 14:28:10Kipikopii

  2009.06.10 14:17:07rita a felcser

  Rita, nem "a gyerekek nem szeretik a zoldsegeket", hanem vannak gyerekek, akik nem szeretik. Sok gyerek szereti, foleg ha a szulok nem sajat izlesuk alapjan valogatva, redukalva kinaljak nekik azokat...

 • 2009.06.10 14:30:10psyché

  en azzal szoktam magamat nyugtatni, hogy gyerekkoromban en is roppant valogatos voltam, aztan ma mar sok mindent megeszek. szerintem, ez az idöszak is elmulik majd lassan.
  nalunk ez, hogy csak kostold meg egyszer aztan dönts, szinten nem müködik. akkora harc van abbol az egyetlen falatkabol, hogy en egyszerüen hagyom az egeszet.

 • 2009.06.10 14:39:21Alessia2

  én imádom a salátát(vegyeset) rengeteget tudok elfogyasztani belőle, férjem úgyszintén...talán ezért is van, hoyg a gyerekek is eszik, szeretik, főleg kaukázusi kefirrel leöntve...nekik ez jön be:)) de beledobok mindent(hagymát és olivabogyót is, paradicsom,répa uborka, vegyes zöld sali)
  sokat számít mit eszik otthon a szülő ......

 • 2009.06.10 14:49:48cozumel

  magenta draga :)

  Kamaszkoromban nekem is voltak kilengeseim, idonkent atestem a "nemannyiracsinos" kategoriaba.


  Tudtam en, persze, magamtol is, hogy jobban oda kellene figyelni, csak annyira nem zavart (ha eppen nem volt furdoruha szezon), el lehetett takarni, a 80as evek ruhafazonjaival :D:D:D:D

  Viszont, ha anyam idonkent odaszolt, hogy "kislanyom nagy a segged, hogy nezel ki"
  na akkor halalosan megsertodtem
  aztan szepen lefogytam a felesleget.

  Neha jo, ha epp nem kozmetikazzuk az igazsagot a gyerek fele.

 • 2009.06.10 15:28:30Vierre_

  A válogatást már az elején le kell kezelni. Az én kisebbikem olyan mint egy malac, konkrétan mindent beburkol. Ez azért van, mert nem szötyögtem napra kimérve, hogy mikor mit kezdek el neki kajálni- a kötelező nyomvonalat betartottam de. Szoptatáshoz hozzáetetés- öt hónaposan, ment a banán-alma-keksz kombó, aztán. Vettem egy bála műanyag poharat, egy rakat zöldséget- répa, fehér-sárga, krumpli, paradicsom, zeller, karalábé, borsó, és ezeket kombózva vagy naturba megfőztem- később hussal dúsítottam. Aztán lefagyasztottam. Így lett mittomén' karalábés-borsós hús. Krumplis paradocsom, répás-krumplis hús. Ésatöbbi. Aztán elkezdte ugyan azt enni mint mi, plusz csináltam olyan kajákat neki, amiket én a büdös életbe meg nem ennék :)))))))) Ilyen a már említett karalábé főzelék, fúúúúúúúúúúúúúj. Az eredmény az, hogy mindent tol a csávó és nem költöttem vagyonokat üveges kajákra. :))))))

 • 2009.06.10 15:36:24madz

  azt kell, hogy mondjam, minimális különbségekkel úgy nyomom most, mint Vierre.
  egyéves a srác, most tolt be egy nagy tál karfiolt.

 • 2009.06.10 15:41:38cidre

  Rita, ha még itt vagy, próbáld ki a zöldségcurryt (már ha szereted a curryt:)), kis olajon megdinsztelsz karfiolt, sárgarépát, kukoricát pl., rányomsz egy fokhagymát, s megszórod curryvel. Magában is jó, meg köretnek is, nálunk nagyon szeretik a gyerekek is. Talán megváltozik a véleményed...

 • 2009.06.10 15:45:19rita a felcser

  JA,a gyerekem szereti a spenotot,a soskat,a repat mondjuk.En rajuk se birok nezni,egy tortura,amikor fozok neki.

  Kekszet eleteben nem kapott 11 honaposan,mert gusztustalannak tartom a szetkent kekszdarabokat itt,ott,a szeken,a szonyegen,de kenyerhejet kap,mindennap,imadja,ugy veti ra magat mint egy ehenkorasz,akkor is ,ha dugig tomtem elotte egy fel oraval.Azt konnyebb is osszeszedni,bar nem nagyon van mit.
  Bebitelt ritkan kap,mert nagyon draganak talalom,akkor inkabb fozok en.

 • 2009.06.10 15:46:23rita a felcser

  Imadom a curryt.

 • 2009.06.10 16:03:58Provence13

  Csak kozlom, hogy ez a gyerek BMI kamu, tok ugyanazt mutatja nekem, mint a felnott. Amugy is szar, mert a hetvenes evek ota nem frissitettek, es haladtak a korral. Mondjuk akin izom van es egy keves zsir, vagy pont megfelelo mennyisegu, az mar sovanynak vagy korosan sovanynak szamit ez alapjan. En 152 centi vagyok es 48 kiloval lennek normalis tartomanyban. Na szep kis malacka lennek mondhatom. Szoval ha van komoly hurka a gyereken az mar ertelemszeruen nem normal vagy, hogy fogalmazzak szepen. MEg az se ha a 10 eves lanynak mar nonek a "mellei"

 • 2009.06.10 21:02:46kriszi

  Provence,
  kis kiegészítést hozzád (ettől még lehet a gyerek BMI kamu is meg elavult is).
  A lányok egyre korábban érnek. Ha tízévesen menstruálhat, a mellei is nőhetnek. Nem ettől kövér.

 • 2009.06.10 21:04:53kriszi

  Rita,
  az enyémek odavannak a zöldségekért (a gyümölcsökért is). Nem is értem, miért, én nem vagyok akkora zöldségrajongó, a párom sem (bár nálam jobban), több zöldséget a gyerekek főzelékeivel szerettünk meg. A lányom most konkrétan húsundoros fázisban van, kizárólag a levesben főtt vagy a ropogósra sült cuccot eszi meg. A fiamnak mondjuk mindegy :)

 • 2009.06.11 08:49:44Magenta

  cozumel, higgy nekem, ha ilyet mondanék a gyerekemnek, jövő ilyenkor hordhatnám kezelésre anorexiával vagy bulímiával. :(((
  Nála valahogy finomabban kell célt érni, valami másban ezt már megtapasztaltam, ő átesett a ló túloldalára, én meg remegő szívvel vártam, hogy hazajöjjön egyáltalán.

  Amikor el tud járni úszni, akkor nincs semmi gond egyébként, csak néha nehezen kivitelezhető. :(

 • 2009.06.11 09:15:43Ribizlee

  Magenta, próbáltatok együtt sportolni? pl kettesben eljárni bicajozni?
  nálunk soxor megoldást jelent, hogy az éppen problémás gyerekkel kettesben csinálok/csinálunk valami klassz programot. elmegyünk korizni, vagy usziba... könnyebben megnyílnak, őszintébben lehet velük beszélni, vagy csak élvezni a mozgást.

 • 2009.06.11 09:21:42Magenta

  Ribizlee, igen. :) De most két hetet megint az apjuknál lesznek pl.
  Utána meg egész nyáron itthon, akkor megint nem lesz gond. :-D
  És szombaton megyünk kettesben shoppingolni. Pont fürdőruhát kell vennünk...

 • 2009.06.11 09:26:42Ribizlee

  akkor hajrá! :-)
  éljenek a kamaszlányok és az ő csipkés lelkük :-D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta