SZÜLŐSÉG

Otthon szülés - a helyzet, amit mindenki utál

2009. június 8., hétfő 15:50 |

Otthon szülés - amiről mindenki mást gondol, és ahol a frontvonalak megmerevedtek, ezért nem sok remény van arra, hogy közelednek egymáshoz az egymással szöges ellentétben álló vélemények.

otthszul

Pedig van egy pont, ahol a párhuzamosok mégiscsak találkoznak, és ahol ráadásul különösen fontos lenne, hogy a szereplők nemcsak pontosan ismerjék, értsék és elfogadják egymást, hanem igazi profi együttműködésben dolgozzanak. Ez pedig az otthon kezdődött, de valamilyen nem várt ok miatt kórházban végződő szülés - ahol baj van, méghozzá nagy baj.

Egy felmérés szerint viszont az összedolgozás nemigen megy, és még ennél is aggasztóbb, hogy a nézetkülönbségek kihatnak az ellátás minőségére és eredményességére is. A dolog azért nem működik, mert mindenki utálja a helyzetet. Mindenekelőtt utálja az édesanya, akinek szépen elképzelt szülésterve fenekestül felborult, ráadásul azt látja, hogy egy vadidegen szülészorvos vette át a dolgok irányítását, akit ő éppen hogy tudatosan szeretett volna kihagyni a történetből. Nem kell persze az orvost sem irigyelni, számára sem optimális a helyzet, ezért szíve szerint ő is inkább kimaradna az egészből.

Van ugye a szakmai kollégium állásfoglalása, mely szerint a kórházon kívül bárhol lezajlott szülés nem tekinthető biztonságosnak. Aztán ott van a szakmai, erkölcsi és kártérítési felelősség, ami attól a pillanattól őt terheli, hogy a mentőautó fékezett a kórház előtt. Félelme egyáltalán nem is alaptalan, hiszen két életről kell döntenie, azzal a nem mellékes tudattal, hogy kártérítési perekre szakosodott ügyvédek hada lesi, hol hibázik (éppen a szülész-nőgyógyászok ellen indítják a legtöbb kártérítési pert). Ilyen körülmények között egy soha nem látott anyáról és gyermekéről másodpercek alatt kell meghoznia az egyetlen helyes döntést, ráadásul úgy, hogy a bábától kapott dokumentáció - ha van egyáltalán - sokszor a legalapvetőbb információkat sem tartalmazza.

És utálja az egészet a bába is, aki azt érzi - mert gyakran éreztetik is vele -, hogy nem fogadják el egyenrangú partnernek, ez pedig egyrészt frusztrációt szül benne, másrészt óhatatlanul sündisznóállásba kényszeríti, pedig ezek egyike sem a gyümölcsöző és eredményes együttműködés irányában hat. Aztán ott van persze a legfontosabb szereplő, a még meg sem született baba, aki egyelőre még semmit nem utál, de az is biztos, hogy bár minden szereplő a legjobbat akarja neki, a pattanásig feszült helyzet mégsem az ő érdekeit szolgálja.

Aki most azt hiszi, hogy az itthoni helyzetről beszélek, az nagyot téved. A fentiek ugyanis mind az Oregon State University közelmúltban lefolytatott vizsgálatából származnak, így értelemszerűen nem is a magyarországi, hanem a - sokak szerint a miénknél jóval szabadabb elvű, megengedőbb és felvilágosultabb - amerikai helyzetet tükrözik. A kutatást Melissa Cheyney antropológus és biológus professzor, nem mellesleg gyakorló bába vezette. A vizsgálat eredetileg annak tisztázására indult, hogy az Egyesült Államokban regisztrált - és az iparilag fejlett országokban igen magasnak számító - 6,3 ezrelékes csecsemőhalandóság magyarázható-e azzal, hogy az utóbbi években egyre népszerűbb az otthon szülés (ami azért még így is csak az összes szülés egy százalékát teszi ki).

Az eredmények ugyan megcáfolni látszanak, hogy a kórházon kívüli szüléseknek bármilyen szerepük lenne a csecsemőhalandóságban, de változatlanul érvényben van az amerikai szülész-nőgyógyászok szakmai testületének (ACOG) 2008-as állásfoglalása, mely az 1975 óta érvényes véleményt tükrözi. Eszerint tökéletesen zavartalan terhességet követően, teljesen váratlanul is bekövetkezhet komplikáció a szülés során, amikor életek múlhatnak néhány percen, és az otthon szülés éppen a gyors segítség lehetőségétől fosztja meg az anyát és gyermekét. A szakmai állásfoglalás szerint „magát a szülés eseményét és élményét helyezi a gyermek legelemibb érdekei és jogai elé az, aki az otthon szülést választja".

A kórházi orvosok tehát továbbra is kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy a szülés egyetlen biztonságos helyszíne a kórház vagy a kórházi háttérrel rendelkező szülőotthon. Az otthon szülés és a csecsemőhalandóság közötti kapcsolatot cáfoló, az otthon szülés biztonságos voltát igazoló felmérésekkel szemben rendszerint azt hozzák fel érvként, hogy azok nem elégítik ki a tudományos kutatásokkal kapcsolatos követelményeket. Úgy tűnik, hogy ebben lehet némi igazság, mivel a mostani felmérés kapcsán maga Cheyney is kiemeli, hogy az Egyesült Államok államainak többségében nem sok gondot fordítanak az otthon szüléssel kapcsolatos statisztikák pontos vezetésére. Mára valamelyest javult a helyzet, de egészen 2008-ig nem sok hivatalos adat áll rendelkezésre arról, hogy valójában hány szülés zajlott tervezetten kórházon kívül, így pedig valóban nehéz lenne levonni bármilyen egzakt következtetést.

A helyzet tehát minden téren, minden résztvevő részéről gyors változtatást sürget. Cheyney szerint az álláspontok csak akkor közeledhetnek egymáshoz, ha a bábák és a kórházi orvosok végre kölcsönösen nyitnak egymás felé: alaposan megismerik egymás protokollját, az orvosok egyenrangú partnerként fogadják el a bábákat a szülő nő ellátásában, a bábák és az anyák pedig nem tekintenek úgy a szülészorvosra, mint aki - holmi önös érdekektől vezérelve - készakarva az anya és a gyermek ellenében dolgozik. Ehhez pedig mi kell? Párbeszéd, párbeszéd és újra csak párbeszéd.

(Esetleg gyerekeknek készült könyv, amely az otthon szülés témáját dolgozza fel számukra is érthetően?)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.13 16:55:05Vierre_

  Én ezt vágom Coz. Ne hogy azt hidd hogy nem. Sőt minden köcsögöt elküldök a kurva anyjába aki valami képzelt posztja miatt bánt egy másik embert. De ettől még a téma nem változott. Aki biharvégen szül kórházban, annak biharvégen sem lesznek meg a jó feltételei otthon. Ez egyenes arányban csökken. Pesten gyors a mentő-höhöhö, faszt- és közel a kórház. Zsákfaluban messze a mentő és messze a kórház. Érted? Perpill ma Mo. még mindig jobb a szutyok kórház sajnos, mint az otthon szülés.

 • 2009.06.13 16:57:08wish73

  Vierre, hiába biztonságosabb technikailag a kh, hiába igaz, hogy, ha gixer van, akkor nagyon fontos az idő és felszereltség-tényező, mert az én felvetésemre ezek nem válaszok.
  ugyanis megfontolandó szempontként azt vetettem fel, hogy olyan is előfordul, h épp a beavatkozások vagy kh-i kórokozók miatt sérül a mama vagy a baba. és, ha se műszer, se semmi nincs, akkor nem történik meg a baj.
  a gátmetszéses, borotválós, beöntéses picsogástól a falra mászom, nálam ez egy kategória a csempével és egyebekkel. akinek ilyen gondjai vannak, az fogadjon örökbe, vagy béreljen fel béranyát. egyszerűen ezek nem elfogadható indokok. de, hogy önmagában a kórházi tartózkodásnak, ill. a kh-i eszközöknek is vannak rizikói, az tény.
  az én költői kérdésem továbbra is az, hogy vajon hány olyan sérülés következik be kh-ban, ami nem történt volna meg otthon, ill. hányszor adódik komplikáció otthon, amit simán uraltak volna kh-ben. mert reális összehasonlításai alap ez lenne.

 • 2009.06.13 17:02:16wish73

  azzal azért vitatkoznék, h a szutyok kórház tutira jobb-e, mint az OSZ.
  egy szutykos, dohos, penészes lakásnál persze, h jobb. de egy korrekt, tiszta , összkomfortos lakás nem biztos, h rosszabb egy koszos (és nem a wc-re, hanem a kh-akban virgonckodó, kimondottan belső törzsekre gondolok) kh elbaszott szülészeténél, ahol az ügyelet 25. órájában egy elfásult, másnapos hentes-mészáros megunva a tökölést, végre szeretne hazamenni, és ezért belenyúl a menetrendbe.

 • 2009.06.13 17:04:03cozumel

  Vierre

  arrol vitatkozunk, hogy mi a biztonsagosabb: busszal vagy vonattal utazni?
  Ha te fosol a vonattol, en meg a busztol irtozom, akkor a budos eletben nem fogjuk egymast meggyozni.

  De ettol meg el kell fogadnod, hogy mindig lesznek olyan emberek, akik a buszt latjak kockazatosabbnak, veled ellentetben.
  Es az o fosasuk pont annyira racionalis vagy irracionalis, mint a te vonatfobiad.

 • 2009.06.13 17:06:56cozumel

  "az én költői kérdésem továbbra is az, hogy vajon hány olyan sérülés következik be kh-ban, ami nem történt volna meg otthon, ill. hányszor adódik komplikáció otthon, amit simán uraltak volna kh-ben. mert reális összehasonlításai alap ez lenne."


  es en meg azt szeretnem tudni, hogy a korhazi komplikaciok hany szazalekanal mulik valoban PERCEKEN a baba elete

  valamint, a felresikerult otthonszuleseknel hany szazaleknal.

  Mert, ha egy otthonszulesnel komplikacio lep fel, es korhazban fejezodik be, az attol meg egy sikeres szules, nem? (most mas kerdes, hogy ilyenkor tenyleg ne picsogjon senki, hogy anyamennemilyenlovatakartam, mert kurvara mindegy, a kolok jol van)

 • 2009.06.13 17:10:54Vierre_

  Nem, Coz, még mindig negróról vitatkozunk. Otthon tudnak császározni? Nem. Otthon van műtő? Nem. Ennyi. Meg van a feltétele ma Mo. hogy otthon szülj? Nincs. Ki ér öt perc alatt a mentő? Nem. Erről vitatkozunk. Nem minden doki szar és ellened van, Coz. Nem minden doki akar kibaszni veled. Nem minden doki kakál az igényeidre. És ezek között van aki éppen ügyeletes ha nem tudsz választani mert nincs rá lehetőséged. Te most átestél oda, hogy minden ami kórház, szar, minden doki aki kórház, szar és hazug. De aki az otthon szülést preferálja az jó. Geréb feltétel nélkül jó. Nos. Nem.

 • 2009.06.13 17:25:53cozumel

  Jajj vierre, nema
  dehogy gondolom en, hogy minden doki szar, es minden korhaz szar!
  azt viszont gondolom, hogy a szules veszelyes nagyuzem, es a ket helyszinnek egyforma merteku, de kulonbozo jellegu kockazati tenyezoi vannak.

  ennyit gondolok

  Amugy en is veled egyetemben vonatfobias vagyok, es inkabb a buszon ulok, de a racionalis enem pontosan tudja, hogy a vonaton ulok se kockaztatnak nagyobbat.

  Te meg ezt nem akarod elhinni.

 • 2009.06.13 17:28:19Vierre_

  Mert az én racionális énem a körülmények miatt, amely azt mutatja, hogy a buszon minden ülés alatt van elsősegély doboz, a vonaton azonban nincsenek, úgy gondolja, hogy a busz jelen pillanatban mindenképp biztonságosabb. Azonban ha a felelős személyek kellően felszerelik a vonatokat is, akkor nyilván ez a véleményem meg fog változni.

  (fos a példád baszki, imádok vonatozni és utálom a buszt. :DDDD)

 • 2009.06.13 17:36:57hallohallo

  "De kérik és ha jól tudom harcos amazonok ezrei dolgoznak az ügyön."
  és ezek a harcos amazonok kik?
  ja, hát ugyanolyan szülő nők, mint bárki más.

  amúgy ez az öt perc nekem ott sántít, hogy a műtőt is elő kell készíteni, ás ált. amíg a mentő beér (bármilyen műtéti esetnél, legyen baleset vagy szülés), addig előkészítik a műtőt. ha a kórházban van a szülés, akkor addig anyuka nem a mentőben fekszik, hanem az ágyon, de kb ugyanannyi idő telik el.
  (nem a világvége kisfaluról beszélek, egy átlag településről.)

 • 2009.06.13 17:37:49cozumel

  Vierre

  most korbe-korbe futsz, utanzod a macskad, vagy mivan? :D:D:D
  most kezdjem el sorolni, hogy igen, de a kurva busznak meg szar a fekje, es reszeges a soforje, tehat baszhatod az elsosegely dobozt, en inkabb megyek olyan helyre, ahol nem kell hasznalni....

 • 2009.06.13 17:38:27wish73

  ha átlagot nézünk, ugye a repülő a legbiztonságosabb, de ez az airbuson élőkön már nem segít. mert bár kevesebb ember hal meg repülőbalesetben , azért,ha mégis baj van, ott a legkisebbek a túlélési esélyek. úgyhogy a hasonlatok mindig sánták, mint a kutyák.

 • 2009.06.13 17:40:55wish73

  hallohallo, azért azt ne állítsd már, hogy a vajúdóból átkerülni ugyanannyi idő, mint megvárni a mentőt, vagy akár csak a ház előtt parkoló mentőbe lejutni, azzal beszirénázni egy akármilyen közeli kh-ba, mentőből ki, osztályra fel, műtőbe be.
  ez vetítés.

 • 2009.06.13 17:46:01hallohallo

  wish, nem azt állítottam, hogy átkerülni annyi idő, hanem hogy elő kell készíteni a műtőt (plusz összeterelni a műtőszemélyzetet). nem én találtam ki, mondták, én meg elhittem :)
  de jó lenne, ha itt lenne egy orvos és szakértene (csutkababa, nem vagy itt?)

 • 2009.06.13 18:03:19Vierre_

  Ha sürgősség van, sürgősség van, mert fosnak a műhibapertől és valszeg csak utána, hogy az egyed meghal. Persze sarkítok, van aki felcseréli a sorrendet. Szóval ha menni kell, menni kell, arcodba tolják az altatást oszt csókolom, pikk pakk megvan a császár, nem szötyögnek. És Coz, lehet, hogy a busz rosszabb állapotban van mint a vonat, nincs benne pölö hidromasszázskád, ellenben attól még van elsősegély ládája, a vonatnak meg nincs. Mint ahogy nekem van negrom, neked nincs. Tényleg, nem a morális oldala izgat, de azért azt fogadjuk már el axiómaként, hogy a kórházban közelebb vannak az orvosok és egy esetleges beavatkozáshoz szükséges dolgok, mint valakinek az otthonában. :))) Ha ezt elfogadjuk én ki is léptem, mert én csak-erről-ugatok. :))))

 • 2009.06.13 18:04:54baudolinA

  Vierre_
  ez az utolsó hsz-d olyan volt, hogy "fogadjuk már el axiómaként, hogy igazam van, és máris lépek innen." :))

 • 2009.06.13 18:06:21wish73

  http://zona.hu/article/1351/szuperbakterium-oli-a-magyar-betegek-szazait.html

  különös tekintettel erre a részre:
  "Ám az MRSA csak az egyik – igaz, világszerte a leggyakoribb – tagja a rezisztens baktériumok egyre bővülő táborának. Nem kevésbé veszélyes például az E. coli vagy a Klebsiella pneumoniae, utóbbi például május végén a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház koraszülöttcentrumában 13 csecsemőt betegített meg, egyikük nem is élte túl a fertőzést. A brit kórházakban részben emberi mulasztások miatt tavaly a Clostridium difficile nevű baktérium egy antibiotikumoknak ellenálló törzse több mint ezer embert fertőzött meg, és kilencvenen meghaltak."

  na, az én lányom a kútvölgyiben az e.colit, majd átszállítás után a jánosban a klebsiellát kapta meg.
  itthon ezek nincsenek.

 • 2009.06.13 18:06:23Vierre_

  Éreztem, hogy enyhén könyörgő szaga van, de aztán rájöttem, hogy az érveim kikezdhetetlenek. ;))))))))))))))

 • 2009.06.13 18:07:40Vierre_

  jahm. Otthon viszont nincs aki megcsászározzon sürgősségibe ha kell. Én is kopiztam Wish, ezeket lehet csinálni, most is találnék ezer fika-cikket az otthon szülésről. De sztem ezt hagyjuk inkább. :))))))

 • 2009.06.13 18:08:26wish73

  Vierre, el tudsz-e egy kis fantáziával képzelni olyan szitut, ahol az elsősegélyládáért nem tudod kinyújtani a kis kacsódat, mert az 5 m-rel odébb hever tőled? mármint a karod, nem a láda.

 • 2009.06.13 18:14:31wish73

  Vierre, a copyzás, keresgélés kutatómunka. ha az ember vitázik, kellenek érvek pro és kontra.
  én kh-párti vagyok, nem kell engem meggyőzni, csak hidd el, h a kh-nak is vannak rizikói. köztük olyanok is, amik otthon nincsenek. sajnos az életben az a legritkább, h azért döntünk vmi mellett, mert minden apró tényt megvizsgálva az egyik tutira jó, szemben a másikkal, ami tök szar.
  általában vagy a kisebbik rosszat választjuk, vagy azt hisszük, h felelősen döntöttünk valamiről, amikor is kiderül, h egy csomó dologtól nem is tudtunk döntéshozatal előtt, így azok nem befolyásoltak minket. bezzeg, ha tudjuk, akkor nem vágjuk rá ilyen hirtelen. kicsit hasonlít az "apróbetűs" részhez

 • 2009.06.13 18:15:11wish73

  upsz, most nézem az előzőt. nem a karod, HANEM a láda.
  hülye.

 • 2009.06.13 18:18:02cidre

  Csak érdekességképpen jegyzem meg, nem azért, hogy az otthonszülés ellen/mellett érveljek: barátnőmet olyan hirtelen kellett megcsászározni, hogy egyszerűen nem volt lehetőség a műtő előkészítésére, ezért behoztak a szülőszobára két műtőslámpát hosszabbítóval, a két doki felhúzott egymás kezére két-két gumikesztyűt, villámgyors altatás, s kikapták a babát. (Köldökzsinór előreesett, s ahogy született volna meg a baba, beszorította egy darabkáját a fejével, s emiatt megfulladt volna a szülés alatt: ezért a szülésznő tartotta kézzel a fejét, hogy ne jöjjön lejjebb, míg előkészítették a terepet. Nem is tudtak volna átmenni a műtőbe.)

 • 2009.06.13 18:18:13hallohallo

  wish, pedig nekem úgy tetszett, ahogy először írtad :D
  még vizualizáltam is :D

 • 2009.06.13 18:20:28Vierre_

  cidre, nem is kell kopiznom, erről beszélek.

 • 2009.06.13 18:27:29hallohallo

  cidre, köszi.

  ilyenkor úgy látom, hogy addig van kavarva az egész, amíg két ellentétes párt van, ahelyett, hogy a közös megoldást keresné mindenki, és - mondjuk születésházakkal - megoldódna mindkét oldal legtöbb problémája.

 • 2009.06.13 18:37:51wish73

  na, ezt a születésházat frankón nem értem. abban mi a pláne?
  azt értem, ha vki a könnyen elérhető műszaki dolgokban és a doktorokban bízik. azt is értem, ha vki a háborítatlan otthoni körülményekre szavaz.
  de abban mi a pláne, h nem otthon vagy, és mégsincs szakszerű segítség?
  ennél sokkal jobb lenne a kórházakon belül kialakítani azt a részleget, ahol nyugiban lehet vajúdni, de, ha gond van, csak egy folyosó választja el a patológiás osztálytól

 • 2009.06.13 18:40:21hallohallo

  a születésházakban elvileg kórházi szintű orvosi felügyelet van, de otthoni fílinggel, felesleges beavatkozások nélkül, és még a rengeteg kórházi kórokozó sincs ott, mivel nem betegek vannak, hanem szülő nők.

 • 2009.06.13 18:41:08Vierre_

  wish ezt ugatom. Ilyen helyek vannak már, csak az a baj, hogy kurva kevés. Legyen meg az otthon szülök mozgalom akarata. Legyen rá rendszer, legyen biztonságossá téve, ha pedig nem otthon akar de normális körülmények között, legyen rá korrekt kórházi szoba.

 • 2009.06.13 18:44:38baudolinA

  wish,
  szerintem a születésház azért (is) jó, mert elkülönít a többi kórházi osztálytól. Ahol mondjuk fertőzések meg gonosz rezisztens kórokozók vannak.

 • 2009.06.13 18:45:38baudolinA

  Plusz mondjuk frissen szült terhesként nem kerülsz (ágyhiány miatt) az abortuszon átesettek kórtermébe. Mert az egyik félnek sem volna jó.

 • 2009.06.13 18:51:27wish73

  Vierre, valószínű, hogy úgy mennek a dolgok, h van az egyik véglet, jelen esetben a kórházi szülés sok zavaró tényezővel, felesleges beavatkozással, stb., erre reakció a másik véglet, a sufniban szülés (direkt sarkítok), és amikor mindkét véglet kicsapja a biztosítékot, akkor elkezdenek közeledni egymáshoz az elképzelések, finomodni a szélsőséges, és egyszer csak, mire az unokám is szülni fog, már lesz konszenzus.
  a bazárban is úgy megy, h a kereskedő mond egy kiba' magas árat, erre te nem 10-20%-kal ígérsz alá, hanem valami pofátlanul alacsony összeget nyögsz be. a kereskedő első reakciója, h elmész te a jóédesanyukádba, mire te sarkon fordulsz. erre utánad kiabál, h felezzétek meg a különbséget,és mindenki jól jár. áll az alku?

 • 2009.06.13 19:03:13cidre

  Hozzáteszem, a barátnőm előző szülése pedig olyan volt, amit az ember az árokparton lezavar akár: gyors, minden simán ment, az orvos be sem ért, a szülésznő segített, tökéletes gátvédelem satöbbi, délután szült, másnap mentek haza a babával (neonatológus barátjuk vállalta a gyermek további felügyeletét.)
  Ugyanakkor van olyan ismerősöm is, aki 4 gyereket szült otthon, s csodálatos szülései voltak, Ina May Gaskin könyvében ő lehetne a példák példája.
  Szóval nem könnyű a dilemma.

 • 2009.06.14 09:19:54kozsu

  Sziasztok!
  Végig olvastam a vitátokat, nagyon tetszett a negrós meg a busz-vonatos ellenpélda:)
  Megértem Vierre-t, aki szerint felelőtlenség Magyarországon egy szabályozatlan otthon szülésben részt venni. Ebből arra gondolok, hogy, a magyar otthon szülőt felelőtlennek tartja, de hollandot már felelősnek. Jól gondolom? Bár mindegy is, hogy bárki személy szerint mit gondol a másikról, nem nekünk, hanem a szakmának kellene a mi részünkre olyan szolgáltatást nyújtani, amiből a különböző igényekkel rendelkező kismamák választani tudnának szubjektív ismeretei k birtokában. Mert egy kismama, akinek rossza tapasztalatai vannak a kórházzal kapcsolatban, azt nem tudod meggyőzni annak a biztonságosságáról, még ha elküldöd jó orvost keresni is, mert egyszerűen köpeny fóbiája van, és a félelem, ahogy volt róla szó, befolyásolja a szülés kimenetelét. Valaki meg akár egy nagyon jól szabályozott, biztonságosnak mondott otthon szülésben nem szeretne részt venni, mert attól fél. Valakinek az a baj, ha túl medikalizált a szülése, valakinél meg nem akar beavatkozni az orvos, amit Vierre említett, hogy minél természetesebb legyen, és aztán meg haragszanak az orvosra, pedig csak jót akart.
  Különbözőek vagyunk, mindenkinek máshogy jó, senkinek nem esik jól, hogy mások mondják meg neki, hogy neki mi legyen a jó. A biztonság megteremtése pedig nem a mi dolgunk. Biztonságot kell teremteni az otthonszülésben és a kórházakban!!! is. Ez pedig az állam feladata.

 • 2009.06.14 09:42:01kozsu

  Glad az egyetlen!
  Tudod mit, ebben a háborús érvedben lehet vmi... Sőt, Londont 3 hónapig bombázták, mégis születtek gyerekek. Erre nem gondoltam, hogy így is lehet szülni...lehet, hogy akár még jobb is úgy, mint nyugalomban...bocs, hogy bezavartam a kis világodba a simaizmokkal, meg a tágulással...

  Azért kár, hogy a valódi szakmád továbbra sem akarod elárulni.
  Nekem az is jó, ha barchobázunk. Gumicsizmával kapcsolatos? :)))

 • 2009.06.14 10:19:24rhubarb

  Vierre:
  "Úgy sejtem magas értelmi színvonalon állsz, de belátásod rendkívül korlátolt, látóköröd kínosan szűk."

 • 2009.06.14 19:25:46tik-tak

  Kozsu, engem viszont a Te szakmád érdekelne, vagy pedig az, honnan és miért vagy ennyire jártas a születéssel kapcsolatos dolgokban? Nem hinném, hogy csupán a kíváncsiság ily nagy Benned. Amúgy nagyon élveztem olvasni a hozzászólásaidat!!!!

 • 2009.06.14 21:03:37Vierre_

  rhubarb köszi, hogy benéztél ide csak, hogy megszólíts, a válaszom: szerintem nem. Bővebben: magas értelmi színvonalon állok és renkívül tág, viszonylag korlátoktól mentes a látószögem. És mivel pár embernek leesett, hogy mi a bajom, még fel sem veszem ezt a kritikát. :)))))

 • 2009.06.15 09:06:17kozsu

  Kedves tik-tak.
  Kellemetlen tapasztalatokkal a hátam mögött, úgy döntöttem, hogy jobban felkészülök a szülésre. Igen,a kiváncsiság ily nagy bennem, sajnálom, hogy Neked ez ennyire furcsa. Nem mindegy, hogy kinek a kezébe adom a sorsomat. Most már nem hiszek el feltétlenül mindent az orvosoknak. Tudod, ha az ember járt már úgy, hogy egy betegséget 3 orvos 3 féle képpen diagnosztizál, akkor sokkal óvatosabbá válik, rájön, hogy nem is istenek, ebben a szakmában is vannak hozzáértők, és kevésbé hozzáértők. Ráadásul a terhesség és a szülés nem betegség. Ezek után rengeteg könyvet olvastam a szülés természetéről. (Ina May Gaskin. Útmutató szüléshez, Leboyer könyvei, Raffai: Lelki köldökzsinór, Feldman: Születés művészete, stb. Interneten is van sok jó oldal, pl www.nandu.hu. Szóval ezekből rájötem, hogy a szülés élettani folyamat, és ezen ismeretem birtokában választottam kórházat, és orvost, aki ilyen szemléletű,mint amiről a könyvek írnak. Nem a barátnők tanácsára választottam orvost, hanem most már tudtam, hogy mit akarok, és ez alapján keresgéltem. Nem volt könnyű de telaláltam egy megfelelőnek tűnő dokit.
  A szülésznőm pl. annyira nyitott a természetes szülés felé, hogy ajánlott mindenféle szülésfelkészítő tanfolyamot, még Geréb Ági tanfolymát is.
  Ne csak tudatos vásárlók legyünk, hanem tudjuk, azt is, hogy saját magunk mit akarunk, mit várunk el a szülés kísérőitől.
  Egyébként közgazdász vagyok

 • 2009.06.15 09:23:34kozsu

  Ja és hagy tegyem hozzá nem utálom az orvosokat, a szemlélet rossz, amely eddig eluralkodott szülészetben,és ezt adták tovább az orvos képzésben. Frederick Leboyer könyvei után bánnak kíméletesebben a babákkal. Egy példa tőle:
  Egy bányában 12napot töltöttek a bányászok a bányában rekedve, és mikor sikerült kimenteni őket a mentőcsapat még arról is gondoskodott, hogy védőszemüveget kapjanak, mert elszokott szemük a fénytől. Egy baba szemét még sosem érte fény, és vakító műtőlámpák fényébe születik, és LEboyer-en kívül senkinek nem jutot eszébe, hogy ez kíméletlen bánásmód. Sorolhatnám még mik vnanak a könyvében, egyébként nagyon meghatóan ír a szülésről,a baba gondozásról...Az ő mozgalmának köszönhetően jelentek meg a baba barát kórházak.

 • 2009.06.15 22:11:16tik-tak

  Fantasztikus nő vagy! Minden nőnek informálódnia kellene, mi a szülés a születés!!! Olvastam én is a könyveket ...

 • 2009.06.15 22:51:16glad az egyetlen

  "kozsu:...Egyébként közgazdász vagyok...."

  Na ez akkor még érdekesebbé teszi az egész hozzá állásodat.
  Nem, nem azért, mert a leírtak alapján szakmai szinten neked sincs közöd a szüléshez és OSZ dogmákat adsz közre másod kézből, hanem azért, mert a "az orvosok csak pénzérdekből vannak ellene a OSZ-nek" kérdéskörnek alaptalanágát, már a szakmád alapján tudod kellene.

  Persze tudom én, hogy démonizálni az orvosokat és kihozni azt, hogy pénzéhes dögök az egy nagyon jó kiindulási alap lenne neked és segítene néhány hézag betöméséhez az elméleteden és szakmai nem tudásodon, ami még így is híányos.

  Érdekes, hogy már ezt a pénzérdek dolgot is többször cáfoltuk ezen a fórumon, de ez a vágy annyira népszerű a OSZ fanok között, hogy újra és újra visszatér.

  Na csak az ismétlés kedvéért, miért is hibás az elmélet:

  1, Egyrészt, ha tényleg csak a pénz motiválná az orvosokat akkor egész egyszerüen a tuti üzleti siker az lenne, ha a maszek orvos is vállalna otthonszülés levezetését. Ha lenne Gerében kívül ilyen orvos tuti üzleti siker lenne, mert lássuk be van olyan réteg aki szívesebben vállalna osz-t ha orvos vezetné le azt és erre többlet pénzt se sajnálna.

  folyt. köv.

 • 2009.06.15 22:56:02glad az egyetlen

  2, A közhiedelemmel ellentétben a nagy pénz nem a szülés utánni boritékolásban van.
  Valójában a nőgyógyász szakma húsos fazeka a nőgyógyáaszati rendelés.
  Ez tiszta sor mert házhoz jönnek az emberek és kis melóval orvostól függően negyed óránkánt 5-10.000Ft a bevétel. Ezzel szembe a szülés egy nagyon macserás és nem kifizetődő dolog ha csak anyagi szempontból nézzük.
  Ha megfelelő időben behívnak egy orvos otthonról még gyorsított verzió esetén is ez egy legalább 3 órás móka. (elindul otthonról, vizsgálat, anyagot bead, szülés levezet, varr, homlokot paskol, hazaér), ha ennek utánna számolsz az átlagos 30-60.000Ft tarifával akkor nem kell közgazdásznak lenni, hogy lássuk ez inkább veszteség ha magán rendelés időben hívják be, nullszaldó ha szabad időben és elment mondjuk az alvásideje, és akkor nyereség ha pont bent van a kórházban. (ehhez képest a meló része is sokkal macerásabb, mint az otthoni rendelésnek.)
  Szóval anyagi szempontból a nőgyógyásznak az ideális a maszekrendelés.
  Ne feledjük azt se, hogy ezek a magán rendelések se arról híressek, hogy konganának az ürességtől és ez azután se lenne máskép ha az osz fanok nem veszik őket igénybe.

 • 2009.06.15 22:57:51glad az egyetlen

  "....2009.06.15 22:11:16tik-tak
  Fantasztikus nő vagy! Minden nőnek informálódnia kellene, mi a szülés a születés!!! ..."

  Ja leginkább nektek, mert akkor nem dölnél be ilyen hülyeségeknek amit olvastatok.

  Persze ha az ember hallani akar valamit akkor csak azt hallja meg még a józan ész ellenére is.

 • 2009.06.15 23:03:56glad az egyetlen

  "...2009.06.14 09:42:01kozsu
  Glad az egyetlen!
  Tudod mit, ebben a háborús érvedben lehet vmi... Sőt, Londont 3 hónapig bombázták, mégis születtek gyerekek. Erre nem gondoltam, hogy így is lehet szülni...lehet, hogy akár még jobb is úgy, mint nyugalomban...bocs, hogy bezavartam a kis világodba a simaizmokkal, meg a tágulással...

  Azért kár, hogy a valódi szakmád továbbra sem akarod elárulni.
  Nekem az is jó, ha barchobázunk. Gumicsizmával kapcsolatos? :)))..."

  Ejnye elméleted csúfos bebukását csúszatós viccelődésel próbálod bagatelizálni?

  "...2009.06.12 03:34:37glad az egyetlen
  ....
  Persze senkinek nem kivánok egy ilyen szülés, és szerintem is fontos a nyugalom, de egyszerüen nem igaz, hogy "akkor tudnak működni, ha nyugalomban van"...."

  És még a végén halvány, erőtlen kisérlet egy kis személyeskedésre??? :-D
  Na igen ha az érvek fogyóban vannak....

 • 2009.06.15 23:09:50glad az egyetlen

  "...2009.06.13 15:15:14cozumel

  Glad

  azt kene mar megtanulnod, hogy mindenre van ellenpelda, de az meg nem nullazza le az eredeti allitas valosagtartalmat..."

  Jesszusom!

  Szóval ha az állításra, miszerint "..A szülés egy élettani folyamat, olyan sima izmok irányítják, amelyek akkor tudnak működni, ha nyugalomban van a kismama....", arra hozok egy cáfoló ellenpéldát, akkor nem érvényteleníti az eredeti kizárológos állítást???

  Neked is gratula, de nem vagyok meglepve.

 • 2009.06.15 23:15:29madz

  te most tényleg két-három napra visszamenőleg próbálsz besértődni?

 • 2009.06.15 23:27:57glad az egyetlen

  "...2009.06.15 23:15:29madz
  te most tényleg két-három napra visszamenőleg próbálsz besértődni?..."

  Én? Dehogy. Egész egyszerüen két-három napja nem voltam gépközelbe, és volt egy félbe hagyot vita amire voltak válaszok.
  Ezekre reagáltam.
  Nincs ebben semmi különleges.

 • 2009.06.15 23:36:13madz

  igen, csak valahogy furi. a vita hevében könnyen előfordul, hogy valaki indulatosan reagál. de így késleltetve kicsit viccesen néz ki. de semmi közöm hozzá...

 • 2009.06.16 00:14:13glad az egyetlen

  Megmondom őszintén, nekem pl a chat-os azonnali válaszos műfaj nem is tetszik. Normális vitáknál jobb ha van tere az embernek akár időben az érvelésre.
  Ha megszólítanak akkor pedig napok után is illik válaszolni bár a mostani hsz többsége az hétfő postra volt reakció.

 • 2009.06.16 08:13:47ruju

  2009.06.15 09:06:17kozsu
  Bocsi, hogy még mindig ezen pörgök, de benéztem és ezt a hozzászólást elég nehezen tudom elfogadni.

  Szerintem ui. a szülés nem értem van, hanem a lehetőleg egészséges gyerekemért. az egyetlen dolog, amit én, mint "vásárló" akarok, az a végén az egészséges gyerek (és persze, mama is, de szülés közben a fájdalmon kívül kevéske jut eszünkbe magunkról). most nagyon szívesen nyomatnám a "mi is felnőttünk, pedig nem gyertyafényben jöttünk a világra" dumát. csak azért nem teszem, mert nem a szélsőségeket kellene itt puffogtatni, hanem azt megérteni, hogy ahogy az osz sem, úgy a kórházi szülés sem az ördögtől való.

  szori, de zavar a harcos erőszakosság.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta