SZÜLŐSÉG

Ötszáz gramm alatti koraszülöttek is megmenthetők

2009. június 6., szombat 14:51

Szinte minden várandós nő rémálma a koraszülés, sokan rettegnek attól, hogy babájuk idő előtt jön világra. A témában számos videó található: van, amelyik felvilágosító céllal készült és akad, amelyik azt mutatja be a maga naturális valójában, milyen egy koraszülött, hogyan látják el születése után és olyan felvételt is találtunk, amely egy koraszülött osztály működését mutatja be.

premature

Szerencsére sokszor történik meg a csoda és életben maradnak olyan korababák is, akiknek szinte esélyük sem lett volna a túlélésre. Figyelem, sokkoló videók!

Ez a videó ismeretterjesztő céllal készült:

Minden 8 babából egy túl korán jön a világra. Idő előttinek a 37. hét előtt megindult szüléseket nevezik.

Van, hogy sikerül késleltetni a szülést, de gyakran semmi sem segít. Akik még nem állnak készen a születésre, sok gonddal néznek szembe: az alacsony születési súly (a koraszülött babák 2500 grammnál kisebb súllyal jönnek a világra) nehezebbé teszi a testhőmérséklet megtartását, légzési problémák léphetnek fel és sok baba hetekig vagy hónapokig légzéstámogatásra szorul. A 34. terhességi hét előtt született korababáknak általában nehézségeik vannak a szopással, gyakran szondán keresztül táplálják őket.

Aki kíváncsi, hogyan dolgozik a koraszülötteket megmenteni próbáló orvos- és nővércsapat, koraszülött osztályon készült, sokkoló felvételeket nézhet meg:

Itt egy koraszülött kisbaba első percei láthatók:

Ezen a videón pedig egy 22 hétre született ikerpár története látható képekben, akik fél év után elhagyhatták a kórházat:

A modern technikának köszönhetően már 25 hetesnél fiatalabb és 500 grammnál könnyebb magzatokat is meg tudnak menteni. A koraszülés figyelmeztetés nélkül, bármelyikünk családját érintheti. A legnagyobb öröm, ha valakit hazaengednek a kórházból. Van, akit néhány nap után, van, akit sokkal később, de mindenkinek ez a cél lebeg a szeme előtt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.09 00:43:01Vierre_

  dodóó te most arra gondolsz, hogy miközben írok, szopjak? :)) Tehát a csicska nem okés, de az alpári szopásra invitálás okés. Nem, nem kettyintek mert rettenetesen jól szórakozom rajtad- és nem veled. A több eszed van mint gondolnám pedig nehari de több mint vicc- aki szerint dögöljön a cigány gyereke miközben állítólag neki is meghalt kettő- annak egy csöppnyi sincs bububogár. Persze, fáj neki, ha ezt felhánytorgatják és nyilván ki van okosítva fajelméletből és cigánybűnözésből és hát nyilván abból bármikor le is vizsgázik: ülj le fiam- ötös. De hol van ebben bármi, ami a te valós agyműködésed tükröződése lenne? A kérdés jó. Hát pölö a valós tükröződés csodálatos mintapéldája az összes mai kommented. Nahmos. Ha az a valós, mégpedig tagadhatatlanul az, akkor önön magad cáfolod azt a kijelentésed, miszerint több eszed van mint gondolnám. Mert én azt gondolom, hogy észbéli képességed mennyiségben kifejezve tendál a mínuszhoz, de lehet, hogy még abból is gyököt kell vonjak. És hát mi nem nagyobb bizonyíték erre, mint az egyszer fent, egyszer lent gyöngyszem, melyet nem, nem értek. Ezért felvéve a színvonalat, hogy értsd is, csak annyit kérdek: Hö?

 • 2009.06.09 00:44:49Vierre_

  dodóó én meg nem hiszek neked de tény: az érvelésed oly kristály tiszta, hogy az ellen nincs mit tenni, ezek után már én is utálom őket. *irónia* Meg azt a gyereket is, akinek a halálán igen is örvendeztél. Vagy, hogy is volt? Elevenítsük fel, ha már benne vagyunk.

 • 2009.06.09 01:04:28Vierre_

  Hm, azért azon mélyen elagyaltam, hogy az az öt éves kisfiú aki meghalt és aminek te úgy örültél kit erőszakolt meg, kit ölt meg, hogyan csalt és lopott. Hiszen az összes ezt csinálja. Megaszontad. Mindegy. Annyira hasogat a fejem, hogy ma már nem fogok megvilágosodni érzem.

 • 2009.06.09 01:50:26ditakai

  Bocs, Vierre, elolvasni sincs kedvem a fentieket, csak a nick-eket látom pepitában ismétlődni; Biztos, hogy IQ-segélyszolgálatot kell üzemeltetned itt az éjszaka közepén?! Ne legyél már ennyire mazochista :-D

 • 2009.06.09 09:46:57jolánka

  Primitívek gyülekezete, ordenálé stílus.

 • 2009.06.09 09:53:14baudolinA

  OrdenáRé, ha már.

  Vierre_
  nem tudtam, hogy ilyen mazochista vagy... :)

 • 2009.06.09 09:59:17jolánka

  ja, tényleg elírtam, de a lényegen mit sem változtat

 • 2009.06.09 10:14:35mammina

  senkivel nem erzek kozosseget!!!!!!!! sem veled vierre sem massal. es megint egy mondatot ragadtal ki abbol amit irtam tegnap. azt is irtam ha teged szivatnanak itt akkor azert lennek zabos, hiszen ahhoz sem lenne joga senkinek. . de ezt megint meg sem lattad. de amit ti itt tegnap este lenyomtatok az szomoru. mindket reszrol.

 • 2009.06.09 10:21:27bmbsz

  mammina, szerinted az nem lenne szomorúbb, ha az olyan megjegyzéseket, mint ami pl. ezt a vitát is kiváltotta, szó nélkül hagynánk azon az alapon, hogy minden vélemény vélemény?

 • 2009.06.09 10:30:53mpbm

  Én dodóó-t és subbantósdit ugrom mindig.

 • 2009.06.09 10:32:17mammina

  bmbsz
  nem erdekel!! ez az anyazos poronty nem tetszik, tok mindegy ki kezdi. szomoru igy ahogy van. punto. vannak elethelyzetek, amikor valaki nem jokor mond nem jot es nem jol, es nem biztos hogy par ora mulva mar nem maskepp gondolja, de nincs visszaut. (idegek es hormonok jatekai) de ezert miert kell belyeget hordania? nem csavarom tovabb. tovabbi kellemes porontyozast mindenkinek.

 • 2009.06.09 10:42:12sztroberi

  mindentől függetlenül, az h, h valaki nem sajnálkozik egy gyerek halálán nem meríti ki a nem jókor, nem jót és nem jól mond kategóriát, ez taj parasztság.

  vannak emberek, akik szerintem is megérdemelnék a halált. ezek válogatott bűnözők, kegyetlen gyilkosok, pl. Eichmann halála felett nem kesergek egy pillanatig sem. Sőt. Őszintén szólva úgy gondolom, többet kellett volna szenvedjen.

  de egy gyerek? GYEREK?

 • 2009.06.09 10:42:43psyché

  mammina, egyet ertek.

  bmbsz, igazad van, azt, ami a vitat kivaltotta nem lehet szo nelkül hagyni. de azt sem, amit vierre csinalt. ez a poszt a koraszülöttekrol szolt. dodoonak ebben van, sajnos, egy negativ tapasztalata. talan nem kene pont ebben a posztban ilyenekt irni neki, hogy (nem szo szerint fogom idezni) jobb ha hallgat ebben a temaban, mert egyszer ezt es ezt mondta egy masikban. szinten undorito ilyesmit irni, hogy de jo, hogy meghaltak a gyerekeid, igy legalabb nem egy ilyen emberrel fognak felnöni, mint te. szerintem, ez kegyetlenseg. megertem, ha ket posztolo nem birja egymast. en sem birok itt mindenkit, de egy bizonyos szinvonal ala nem kene lesüllyedni.

 • 2009.06.09 10:44:56lirian

  Én nem olvastam az ominózus hozzászólást, ami még mindig kavarja az indulatokat.
  De basszus, ez írás, itt van idő átgondolni, javítani, törölni.
  Ha valaki mégis beküld egy olyan hozzászólást ami - amennyire le tudtam szűrni az utalásokból - ennyire ... embertelen, az basszus viselje már a következményeit.
  Nemdebár?!

 • 2009.06.09 10:46:48bmbsz

  mammina, érzelek, de ha nem tetszik a pankráció, nem kell nézni, ennyi. vannak olyan langyos fórumok, amilyennek látni szeretnéd a porontyod, de ez soha nem lesz olyan. (szerintem) szerencsére.

  az anyázás szerintem sem fér bele, de itt nem is anyázott senki. fröcsögés volt, felháborodás volt, ez tény.

 • 2009.06.09 10:47:56bmbsz

  érzelek helyett persze csak értelek :)

 • 2009.06.09 10:52:32mammina

  ok itt van az utolso szavam ebben a temaban. akinek a pici pocaklakoja meghal, a nagyobb tizevese pedig eletmento mutetre var, majd kesobb azt is elvesziti igenis reagalhat ugy ahogy. amikor az en testverem meghalt, en is fikaztam es szidtam azokat a tizeves kolkoket akik masnap haltak meg autobuszkarambolban. es igenis utaltam es gyuloltem oket, mert miattuk fel kellett volna allom egy perces nema gyaszra holott nekem volt sajat gyaszon. van ilyen reakcio, es nem vagyok szivtelen es persze hogy sajnaltam x het honap mulva a gyerekeket is, de akkor ott gyuloltem oket, es leszartam nagyivben. letezik a sokk hatas. ne keruljetek ilyen helyzetbe soha. es ez most egyentol fuggetlen, lehetett volna akarki mas akkor is vedenem, mert igenis letezik ez a jelenseg! de ismet befejeztem. en nem anyazok senkit, es nem allatozok le senkit. nem is fogok. ez oket minositi nem engem. a dologban az egyetlen sajnalatos es oriasi hiba, hogy az illeto itt le is irta akkor. aznap nem lett volna szabad semmit nyilatkoznia, es elolvasnia sem. de igy jart. kesz. es most itt a vege. valoban itt a vege. nem nyilatkozom tobbet ez ugyben.

 • 2009.06.09 10:54:39mammina

  "És igen, gyerekekről szóló blog, bazdmeg, ahol egy állat egy gyerek halálát nem hogy szarba sem veszi,"

  na ez kicsit durva volt. engen ne bazdmegeljen senki es ne allotozzon masokat. bla bla bla.

 • 2009.06.09 10:56:16psyché

  mammina, nyugi. ne huzd fel magad.

 • 2009.06.09 10:58:27Tessina

  mammina, meg igazat is adnek neked, ami a sokkhatast illeti, sot en is gondolkoztam ezen, amikor eloszor olvastam az ominozus mondatokat, de az a helyzet, hogy a ciganyozas dodoonal visszatero tema, es azota ezer es egy lehetosege lett volna legalabb bizonyos aspektusait visszavonni annak, amit mondott. Nem tette.

 • 2009.06.09 10:59:42psyché

  mammina, en pl azt az ismerösömet, aki pont akkor lett terhes, amikor en elveteltem. teljesen irracionalis volt a gyülöletem a mai fejemmel, de en ra sem birtam nezni arra a nöre, pedig tenyleg nem tehetett semmiröl...

 • 2009.06.09 11:00:54psyché

  en pl azt az ismerösömet gyülöltem meg

 • 2009.06.09 11:06:59madz

  kicsit off, de psyché, annyira beütött, amit írtál. kb egyidőben lettem terhes az egyik legjobb barátnőmmel. nekem azóta van egy egyéves fiam, neki pedig kétszer volt méhben elhalt magzata és több műtétje. megszakította velem a kapcsolatot. megértem, de nagyon pocsék érzés. és most az villant be: lehet, hogy gyűlöl?

 • 2009.06.09 11:57:27Temptation

  "Szeretem" azokat az embereket, akik feszt jótékonykodnak, adakoznak, gyerekeket visznek rendezvényre, jó látványosan, és álszerény mosollyal bezsebelik a dícséretet.
  Közben pedig amit magukban gondolnak, nick mögé bújva fröcsögik szét a világba.És jé,ezek a gondolatok már csöppent sem stimmelnek a jótékonykodóak. Tiszta középkor! Inkvizíció a szent hit nevében.A cél szentesíti az eszközt....
  Senkit_nem_ment_fel az átélt tragédia, még első felindulásban sem.
  És nagyon nem is tudom elhinni, hogy aki így fröcsög, az valóban annyira jó ember egyébként, aminek láttatni szeretné magát.

 • 2009.06.09 12:08:20baudolinA

  madz,
  na, én meg ezt nem tudom megérteni. Mármint azt, hogy rajtad "veri le" a keserűségét. Rettenetesen sajnálom, bizonyára szörnyű lehet kétszer is ezt átélni, de ilyenkor nem arra volna szüksége, hogy barátok vegyék körül? Te nem tehetsz arról, hogy neked pont akkor összejött egy gyerek.

  Egy kedves tanárnőmnek mellrákja volt, mindkét mellét el kellett távolítani, és egyik felén még a nyirokcsomókat is. Gyereke még nem volt, de szeretett volna. Szült is később egyet, aztán kettőt örökbe fogadott. De soha nem utált minket, diákjait. Mindig figyelmeztetett arra, hogy mennyire fontos a szűrés, önvizsgálat stb. Miután végeztem, közelebb kerültem hozzá, és sokat beszélgettünk erről is. Akkor mondta el, hogy irigyelt bennünket, hogy nekünk van mellünk, és neki nincs (ezt nem is tudom felróni neki). De soha nem viselkedett ellenszenvesen.

 • 2009.06.09 12:17:33dodóó

  Temptation azt hiszel el amit jónak látsz.
  Ti! Drága mosolygó édesanyák.bezzeg anyák.Tökéletesek!Ti különbnek érzitek magatokat?
  Miket írtok nekem?
  Én leírtam és nem nick mögé bújva.
  Én többször leírtam a mail címem.Leírtam a nevem.
  Valós az adatlapom a wiwen.
  Akik kételkednek a tragédián amin keresztül mentünk:nem érdekel.
  Nem kívánom nektek azt amit mi átélünk,a felét sem.
  Lehet hogy sokakat mélyen érintett a dolog hogy nem éreztem sajnálatot.
  De amit ti csináltok az sem különb.Ráadásul kiforgattátok páran azt amit akkor írtam.
  De aki még egyszer leírja hogy a gyermekeimnek jobb hogy meghaltak az kösse fel a gatyáját.

 • 2009.06.09 12:22:30madz

  baud, mindig azt hittem, hogy ha lesz valami ilyesmi, a barátok pont azért vannak, hogy az ilyenben segítsenek. nem nagyon tudok mit kezdeni a helyzettel, mert pár hónapig teljesen érthető, de már egy éve volt...
  ja az még nehezítés volt, hogy két másik barátnőnknek is most lett gyereke, szóva a környezetében szinte mindenkinek. tőlük is elzárkózott.

 • 2009.06.09 12:43:11sztroberi

  madz: szerintem ez típus kérdése. én adott helyzetben tuti, h nem szívesen lennék kisgyerekes barátaim körében. nem azért, mert irigylem tőlük a gyereket, pusztán mert fáj, hogy nekem nincs. ezen ők sehogy nem tudnak segíteni, hiszen óhatatlanul szóba kerül az ő csemetéjük, akárhogy is próbálnék örülni neki, minden mondat fájna. minél több idő telik el így, annál jobban.

 • 2009.06.09 12:53:11baudolinA

  dodóó,
  mit lehet azon kiforgatni, amikor leírod, hogy "mikor megtudtam, hogy cigány, egyszerűen nem érdekelt"? Vagy azt, hogy "csak azt kapta, amit érdemelt"? Az a gáz a netben, hogy aprólékos kereséssel sok dolog megtalálható rajta. Meg aztán lementeni is le lehet az oldalakat...

 • 2009.06.09 13:08:15mspoppy

  folyt.:

  jobban szeretik, ha nagyobb felületen érintjük őket, pl. az egész mellkasukra tesszük a kezünket, mert az óvatos kis "csak egy ujjammal alig érek hozzá a kis kezéhez" közeledést "bökdösésnek" veszik és összerezdülnek.

  Viszont már ilyen picinek nagyon erősen tudják szorítani az ujjunkat. :) :)


  *

  A poszt csak a címében emeli ki az igen kis súlyú (500 g alatti) koraszülötteket - és eddig mindig azt hallhattuk a szerkesztők részéről, hogy a cím nem mérvadó -, maga a poszt nem tesz különbséget a koraszülöttek, a kis súlyú koraszülöttek és az igen kis súlyú koraszültöttek vagy a méhen belül sorvad újszülöttek között. Így talán nem kellene felróni a kommentálóknak, ha nem csak az 500 g alatti babák életben maradásáról írnak.

 • 2009.06.09 13:10:37mspoppy

  1.

  B- (ha esetleg még olvasod):

  egyáltalán nem általános, hogy az anyák idegennek érezzék az idő előtt született babájukat. Van ilyen is, de nem ez a jellemző.
  Van olyan is, aki fizikai akadályoztatottság miatt nem tud a PIC-re menni (pl. műtét után még infusión lóg, vagy egyszerűen nem kelhet fel, stb.), de közben egyfolytában a babáján jár az esze, nézegeti a fotókat, videókat, stb.

  Engem altattak (életmentő császár, HELLP szindróma, 32. hét), így nem láttam a kisfiunkat megszületni; az apja láthatta, amikor a műtőből kihozták és vitték a PIC-re; a család már a lépcsőfordulóban volt (amikor vittek a műtőbe, a férjem telefonált nekik, ők azonnal indultak, de 50 km-ről jöttek), és nem láthatták, mert úgy rohantak vele.
  Édesanyámat beengedték a PIC-re, hogy készíthessen a mobiljával egy képet a kisfiunkról nekem, mert hogy engem kb. akkor ébresztgettek.
  Én már azon a képen is gyönyörűnek láttam, pedig hát eléggé kanyi volt. :) :)
  Este szültem, éjfélkor lehetett menni zuhanyozni, hál' Istennek lábra tudtam állni (persze segítséggel), ennek köszönhettem, hogy reggel megengedték a nővérek, hogy a férjem átkísérjen a másik épületben lévő PIC-be.

 • 2009.06.09 13:12:05mspoppy

  2.

  Fel voltam rá készülve, hogy nagyon szívszorító látvány lesz, pláne, hogy este még önállóan lélegzett, 6 óra után viszont elfáradt és lélegeztetőre tették. De aztán csak álltunk az inku mellett és én csak azt láttam, hogy milyen aranyos és hogy jééé, milyen pici, de megvan mindene és vártuk, hogy kinyissa a szemét... Volt hajacskája is, egy kevés pihe még a homlokára is jutott jobb oldalon (ez aztán hamar "lekopott").
  És a bal kézfején egy szív alakú hemangiómája volt! :) :)

  Tartottam tőle, hogy még nem lehet benyúlni az inkuba, mert nagyon szerettem volna, de a főorvos úr megengedte, sőt azt is elmagyarázta, hogy az anya jelenléte milyen sokat jelent nekik, hogy megérzik és megmutatta, hogyan kell hozzányúlni - mert tényleg olyan picik, hogy azt se tudnád, hogyan fogd meg, hogy ne tegyél kárt benne -:

  --> innentől folyt., bocs, de azt hittem, csak késve jelenik meg az első hsz-em.

 • 2009.06.09 13:17:10mspoppy

  + egy forrás a túlélési esélyekről és az egészséges életre való kilátásokról:

  http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=42&menu=eletmod&news_id=4581&cim=Mar-430-grammos-koraszulott-tulelesere-is-vany-esely

  "...bár 15 éve szinte ugyanakkora, 8-10 százalék a koraszülöttek aránya, túlélési esélyük az utóbbi években jelentősen nőtt. Míg 20-25 éve csak az 1800 grammos csecsemőknél mondták az orvosok, hogy van esélye a túlélésre, ma már 500 gramm felett is elképzelhető, hogy teljesen egészséges felnőtt válik egy koraszülöttből - mondta Nobilis András.
  500-750 gramm között 30 százalékos a túlélés esélye, 750 gramm és 1 kg között több mint 70 százalék és 1 kg fölött már több mint 90 százalék ez az esély. A gyermekgyógyász példaként elmondta: a napokban engedtek haza egy 430 grammal született babát, aki a neurológusok szerint teljesen egészséges.
  A szakember felhívta a figyelmet: a jelentős javulás mellett ráadásul nem változott a károsodott gyerekek aránya: évek óta ugyanannyi, 10-12 százalék az, akiknél visszamarad valamilyen károsodása. Ebben benne vannak azonban azok a gyerekek is, akik szemüvegesek, vagy kicsit rosszabbul hallanak, igaz azok is, akiknek súlyosabb fogyatékossága van - tette hozzá."

 • 2009.06.09 13:23:33Brumibaby

  Van itt egy tévedés, szerintem.

  Az, hogy embereket az itteni hsz.-ek szerint meg lehet ítélni. Hogy tudjuk róla, milyen ember, hogyan él, melyek az örömei, a bánatai, milyen a morális állapota, mennyi benne a tartás, stb.

  Nem lehet. Értelmetlen. Véleményekkel kéne vitatkozni, nem emberekkel. Mert az emberről úgyse tudunk a net alapján semmit. Amit tudunk, szükségszerűen torz, nem írja le őt.

  Mélységes részvét van bennem minden anya iránt, aki elveszti a gyerekét. Nem tud olyat tenni, mondani, ami ezt megkérdőjelezhetné.

  És személy szerint mélységesen undorodom a rasszista véleményektől és megnyilvánulásoktól. Nem tudok semmit, ami az ilyesmit a szememben igazolhatná.

  Ezt a két dolgot összekapcsolni egy vitában, kétségbe vonni valakinek a gyászát a rasszizmusa miatt, vagy a rasszista véleményét azzal menteni, hogy de hiszen gyász elvette az eszét, na az érvelésnek elég nemtelen.

  (Nem olvastam különben a jelek szeirnt kimoderált hsz.-eket.)

 • 2009.06.09 13:27:53csutkababa

  De itt van ez is:

  A koraszülöttek több mint egyharmadának van valamilyen fogyatékossága. A fogyatékosság annál súlyosabb, minél rövidebb volt a magzati fejlődés, állapítja meg egy francia tanulmány, amely a Lancet című brit orvosi lap szombati számában fog megjelenni.


  A francia kutatók azért kezdtek átfogó összehasonlító vizsgálatba, mert a fejlett országokban egyre több koraszülöttet tudnak életben tartani a jól felszerelt kórházak jól képzett orvosai. Az Inserm francia orvosi kutatóintézet kutatói 1,817 olyan öt éves kisgyereket vizsgáltak meg, akik 22-32 hétre születtek. Az adatokat összehasonlították 396 rendes időre, 39-40 hétre született kisgyerekéivel.

  Mérték a gyerekek szellemi képésségeit (az IQ-hoz hasonló mutatóval), vizsgálták a látásukat, hallásukat és a mozgáskészségüket. Azt találták, hogy súlyos fogyatékosság a koraszülöttek 5 százalékánál, a rendes időre születetteknek viszont csak 0,3 százalékánál volt. Közepes fogyatékosság a koraszülöttek 9 százalékánál, a rendes időre születettek 3 százalékánál, kis mértékű fogyatékosság a koraszülöttek 25 százalékánál, a kontrollcsoport 8 százalékánál fordult elő.

 • 2009.06.09 13:28:25csutkababa

  Folyt:

  Az intelligencia (nem IQ-ban, hanem MPC-ben kimutatva) a normálisan született gyerekeknél átlagosan 106 volt, és csupán 3 százalékuknál volt 70 alatt. Ilyen 70 alatti volt a mutató viszont a 24-28 hétre születettek 13-21 százalékánál. Speciális ellátásra (fizioterápiára, logopédusra, ideggyógyászati gondozásra) szorul a 24-28 hétre született ötévesek 42 százaléka és a 29-32 hétre születettek 31 százaléka. A normális időben született gyerekeknek csak 16 százaléka kap hasonló különleges gondozást.

  Az adatokból világosan kiderül, hogy minél korábbi stádiumban születik meg a baba, annál gyakoribb és súlyosabb a szellemi vagy mozgásszervi fogyatékosság. A tanulmány szerint Európában az újszülöttek 1,1-1,6 százaléka születik a 33. hét előtt.

 • 2009.06.09 13:30:30csutkababa

  Tehát: Súlyos fogyatékosság: 5%, közepes 9%, kisfokú 25%
  Az szerintem összesen 39%.

 • 2009.06.09 13:50:59Temptation

  dodoó: hát persze hogy azt hiszek amit akarok, ebbe valóban senkinek nincs beleszólása.
  A nekem címzett válaszodból hagyd ki, hogy nem hiszem el a tragédiádat, vagy hogy arra utaltam volna, hogy a saját gyerekeidnek nem voltál megfelelő anyja, ugyanis ilyet véletlenül sem írtam, nem is utaltam.Ugyanis nem óhajtok erre a szintre süllyedni.
  Amit viszont egyéb ( pl. cigány) témákban írtál, azon nincs mit kiforgatni.Elég "kifordult" az magától is.
  Az iwiwen nem kutattam utánad, ugyanis annyira nem érdekel a személyed. De hogy az iwiwen valami fent van, az még nem jelenti automatikusan, hogy azon az adatlapon nem lehet szépítés.Sőt, még a névnek sem muszáj valódinak lennie.Erre tehát felesleges hivatkozni.

 • 2009.06.09 13:53:40B-

  mspoppy: köszi, hogy leírtad!

  off-témában: igenis úgy gondolom, hogy a minimum, hogy kiakadunk egy ilyen beszóláson és jelezzük, ha kell, többször is, hogy ez elfogadhatatlan és szégyenletes. És nem érdekel, hogy ez kismamablog, és nem érdekel, hogy egyébként mi történt vele korábban vagy azóta, mert amit akkor mondott (és azóta se vont vissza) az gyomorforgatóan undorító, és az egész emberi nemet lealacsonyító megnyilvánulás volt.

  Ezzel együtt, ha megtudnám, hogy rágyújtották a saját házát, majd amikor a gyerekével menedéket keresve kirohantak, lelőtték őket, nem mondanám, hogy nem érdekel, nem is volt ember, az ilyen haljon meg a gyerekével együtt. És nem is érezném ezt. Felháborodást éreznék, hogy ilyesmi egyáltalán megtörténhet, és sajnálnám őt.

 • 2009.06.09 14:10:19AlonsoMosley

  Két napja nem szóltam, de Vierre_ egy régi kérdésére, hogy végignézte-e valaki a videókat", igen a válaszom. És nem szörnyűek szerintem, csak szokatlanok. Ezek a törpék ugyanazt csinálják, mint az időre jöttek, csak sokkal kevesebb rajtuk az anyag...

  A koraszülöttséget én nem úgy fogtam fel, mint csapást, szörnyűséget, hanem mint helyzetet. Ez van. Ha bejön a 12 éves gyereked és dől a karjából a vér, nem azt mondod, hogy "jézusom" és elfordulsz, hanem bármilyen ronda a seb, ellátod. Lehet, hogy hülyeség, de én mindkét törpém esetében hittem abban (a másodiknál már nem végig, bevallom, hogy felépülnek és minden oké lesz. És próbáltam ezt valahogy beléjükpréselni, a szememmel, a hangommal, hogy ők is úgy érezzék, érdemes. Lehet, hogy ez önámítás, de nekem bejött.

 • 2009.06.09 14:53:29Vierre_

  mammina neked az a bajod, hogy nem érted a dolgot. Ezért tömör leszek, de én is és még mások is leírták már nem egyszer, sebaj, talán röviden tudod értelmezni: Semmi nem menti fel azt, aki örvendezik egy gyerek halálán csak mert az cigány, majd ide jön és itt is megerősíti. Miután ő nem kevés részvétet kapott.

  Nahmost ezt rágd meg és még egyszer- nem-hozzád-intézem-a-szavaim.

  Dodóóó a hablaty mögött tények vannak, semmi nem hit kérdése itt. Az, hogy ki vagy, lekakkantom, amit mondasz, arra pedig reflektálok.

  Alonso, de te átélted. Én nem voltam képes megnézni. Elkezdtem de sokkot kaptam a dologtól. Mondom, én ehhez gyengus vagyok.

 • 2009.06.09 15:02:39cozumel

  Jah, ez hablaty.
  Az ember tenyleg sok mindent mondhat hirtelen felindulasbol, fajdalmaban, eddig OK.
  AZtan van ideje vegiggondolni, megragni, es lehet meakulpazni.
  HA nem ugy gondolta.
  HA meg tenyleg ugy gondolta, akkor mirol beszelunk???
  En megneztem a videokat, nekem nem szornyu latvany, egyaltalan. Sosem idegenkedtem ezeknek a miniknek a latvanyatol, egyszeruen ilyenek a babak a magzatfejlodes ikszedik heteben.

  Csak melyseges fajdlamat erzek, mert nem kinn van a helyuk, mert szerintem iszonyatos fajdalmaik lehetnek...gondoljatok bele, hogy maga az erintes mennyire fajdalmas lehet, hiszen egy 25. hetes magzatnak meg nincs felkeszulve a bore arra, hogy fogdossak, igaz?

 • 2009.06.09 15:24:00Starlark

  Én is megnéztem a videókat, és bizony eltört a mécses. És örültem hogy az én picim csak úgy lett koraszülött hogy 1 hét kellett volna a 37-hez és 3kg fölött volt. Igaz az oxigént 1 hét inkubátort így se úsztuk meg.

 • 2009.06.09 15:34:02másutt

  En nem birom megnezni. A szulesvideokat nagy szemmel vegigmustralom, a sajat vervetelemet vegignezem es fogom a kemcsovet a meleg verrel, sot meg a gennyes pattanast is rohogve kinyomom... de a szivfacsaro dolgok nem mennek, mert egy huppogo rongy lesz belolem es el van rontva a napom.

 • 2009.06.09 15:41:19csutkababa

  Aki laikus, azt bizony riaszthatja, elborzaszthatja a látvány.
  De az eü-ben dolgozók számára ez feladat, munkadarab, és ennyi.A küzdelem közben nincs érzelem. Bármennyire is szívtelenül hangzik. Gondolom, ti sem örülnétek részvéttől könnyfátyolos szemű orvosnak, remegő kezű nővérnek...
  Bár a halál azért nagyon megérinti őket is.
  Egyébként szakmai ártalom, de azt néztem, milyen hibát látok az ellátásban....sajnos találtam....

 • 2009.06.09 15:47:25rita a felcser

  Mit?
  Csak kerdem,ugysem nezem meg a videokat.

 • 2009.06.09 15:54:25csutkababa

  A 30 másodperces ellátási protokoll 6 másodperces szívhallgatást ír elő. Ennyi elég, hogy megállapítsd, 60 alatti vagy feletti-e a freki, alatta mellkaskompressziót máris kezded,lélegeztetéssel, fölötte gyakran elég a szabadonáramló oxigén vagy ballonos lélegeztetés, kompresszió nélkül.
  A videón sokkal tovább hallgatózik, ez túl sok időveszteség.

 • 2009.06.09 15:56:31csutkababa

  És nem láttam köldökzsinór-punkciót,vagyis a legtöbb video későbbi, amikor ráérnek venát keresni.Látszik is a berakott branül és infúziós szerelék a kézfejben.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta