Gyümölcslevesek a gyerek tányérjában

csersznye

Kedvelt nyári hűsítő a gyümölcsleves, lehet egy könnyű ebéd felvezetése vagy délutáni nasinak is megfelel. Többször többféle módon elkészítve kóstoltam már én is, de valahogy ez azon kevés ételek közé tartozik, amit nem szeretek. Tavaly a Vacsoracsatában Sári Évi készített egy görög variációt, nyers és konzerv gyümölcsökből, most, hogy bejött a hőség, eszembe jutott és megkívántam. Nyers gyümölcsökből készült levest még nem ettem, gondoltam egy utolsó próbát megér, mielőtt végleg elkönyvelem "nem szeretem kaja"-ként. Sajnos az eredeti receptet nem találtam meg, csak egy hasonlót, meg még pár gyümölcslevest. Még gyűjtöm a bátorságot, de szerintem ki fogom próbálni. Mivel népszerű ételről van szó, megosztom veletek is, amit találtam. Gyerekeknek gyümölcstől függően és alkoholmentesen 1,5 éves kortól kínáljuk, az aprómagos gyümölcsökkel, főleg az eperrel várjunk kétéves korig. Ha van a családban bármilyen gyümölcsre allergiás, akkor pedig még óvatosabban!



Alaprecept

A tetszőlegesen kiválasztott gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk/kimagozzuk, felöntjük vízzel, hogy kényelmesen úszkáljanak benne és elkezdjük főzni. Közben ízesítjük cukor, vaníliás cukor (vaníliarúd), citrom leve/héja, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, borókabogyó és egy késhegynyi só (jobban kihozza az édes ízt) tetszőleges kombinációjával. Ha jó érett, édes gyümölcsből készül a leves, elég egy kevés cukor vagy akár el is maradhat, nekem a meggy elég savanykás citrom nélkül is, de ezek mind függnek a család ízlésétől is. Amikor a gyümölcs megfőtt, besűrítjük lisztes habarással vagy étkezési keményítővel vagy ízben passzoló pudingporral. Ha kihűlt, pár órára hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk. Ha ez a leves csak almából készül, már az egyéves szemünk fényét is megkínálhatjuk vele.

gyumilebi

Emlékeim szerint a menzás gyümölcsleves is hasonlóan készülhet. Tavaly pocakosan megkívántam a hideg meggylevest, így elkészítettem és ismét megállapítottam, hogy nem szeretem, Csipet is csak fintorgott, jobb lett volna ha simán befaljuk a meggyet.

Görög gyümölcsleves

Hozzávalók:

1 őszibarack vagy körtekonzerv (szezonban frisset használjunk)
1 darabolt ananászkonzerv
1 doboz erdei mix (ribizli, málna, szeder, feketeribizli)
mandarin vagy narancs
fél citrom
8-10 db szegfűszeg
2 csomag vaníliás cukor
5 dl tejszín
1 l narancslé (100%-os)

A gyümölcsök leveit, a narancslét és a tejszínt összeöntjük, beletesszük a vaníliáscukrot, belefacsarjuk a fél citromot, majd összeturmixoljuk (kis kézi turmix is jó). A gyümölcsöket apróra vágva és a szegfűszeget (filterben) beletesszük a lébe. Ha lehet, hagyjuk állni egy éjszakát, hogy az ízek minél jobban összeérjenek, tálalás előtt a szegfűszeget kivesszük.

Eperkrémleves

Hozzávalók:

4 dl tej
2 dkg liszt
2 dkg vaj
30 dkg eper
10 dkg kristálycukor
2 dl száraz fehérbor
1 citrom leve
2 dl tejszín
fél csomag vaniliáscukor

A tejet felforraljuk, közben a lisztet a puha vajjal összegyúrjuk, majd kis darabkákban hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez. Folytonosan kevergetve öt percig forraljuk. A megtisztított eper egyharmad részét félretesszük, a többit megcukrozzuk és fél óráig állni hagyjuk. A besűrített, kihűtött tejet a lecukrozott eperrel, a kioldódott gyümölcslével, a fehérborral, a citromlével, a tejszínnel és a vaníliás cukorral összeturmixoljuk. Finom szűrőn leszűrjük, hogy az eper magvai ne kerüljenek a levesbe. Tálalás előtt alaposan lehűtve csészékbe töltjük és a tetejét a félretett eperszemekkel díszítjük.

Sárgadinnyeleves 

Hozzávalók:

1 kg sárgadinnye
12 dkg porcukor
2,5 dl tejszín
5 szem szegfűszeg
2 darabka fahéj
fél dl konyak
4 szem fehérbors
citromlé
csipet só

A dinnye húsának negyedrészét kis kockákra vágjuk és a cukor felével, meg a konyakkal elkeverve a hűtőbe tesszük. A maradék dinnyehúst a többi hozzávalóval (kivéve a tejszínt) 8 dl vízben feltesszük főni. Ha kihűlt hozzákeverjük a tejszínt és jégbe hűtjük. Tálaláskor előhűtött csészékbe tesszük és elosztjuk rajta a rumos kockákat.

Cseresznyeleves

Hozzávalók:

50 dkg cseresznye
1,5 dl vörösbor
10-12 dkg cukor
1 dl tejföl
1 ek. rizsliszt (vagy burgonyaliszt, esetleg búzakeményítő)
késhegynyi fahéj
3 szem szegfűszeg
csipetnyi só

A cseresznyét mossuk meg és tegyük 7 dl vízbe. Tegyük hozzá a fűszereket és forraljuk fel, majd főzzük 5 percig. Ezután öntsük bele a bort és a cukrot. Keverjük el a lisztet a tejföllel, öntsük a keveréket a levesbe, majd forraljuk fel újra. Várjuk meg míg egyet rottyan és vegyük le a tűzről. Hidegen, csészékbe adagolva tálaljuk.

Cikkzárás után elkészítettem a görög gyümölcslevest, a konzerv ananász és barack mellé kaptam friss, hazai cseresznyét a fagyasztott erdei gyümölcs helyett. Ezt csak tálalás előtt szórtam bele kimagozva. Lényegesen finomabb ez a leves, mint a hagyományos fözősök, de én továbbra sem leszek gyümölcsleves rajongó. Csipet csak belenyalt, majd eltolta a tányért. Maradunk a jól bevált friss gyümölcs fogyasztásánál.

Mesianyu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek