SZÜLŐSÉG

Játszótér, ahol hőgutát lehet kapni

2009. június 4., csütörtök 14:17

Folytatva játszótereket bemutató sorozatunkat, lakóhelyem egyik eldugott játszóterét, akarom mondani terecskéjét mutatom be az olvasóknak. Mivel kertvárosban élünk, egy-egy nagyobb és jól felszerelt játszótérért bizony kilométereket kell gyalogolni, s néha olyan programmá avanzsáljuk a mászókázást, mint egy állatkerti séta.

maszo1

A hozzánk legközelebb eső gyermekszórakoztató egység kertek alatt található, tőlünk három sarokra az Emma utcában, a XVI. kerületben. Már önmagában az a tény, hogy sikerült az önkormányzatnak néhány éve felújítani, hihetetlen örömmel töltött el, régen ugyanis a hely összfelszereltsége egy vashinta és egy csúszdás homokozó volt. Mivel ez volt totyogós és ad hoc elrohangáló gyerekek mellett a legbiztonságosabb célállomás, még rozzant állapotában is gyakran látogattuk. Sokszor játszottam a gondolattal, hogy gyűjtést rendezek a környék családjaival egy valamirevaló mászókára, miközben lehervadt a napsütéstől rólunk a szeplő. Mert fa sem volt, egy árva szál sem, ami egy kis árnyékot adhatott volna.

Aztán néhány éve csodálatosan megcsinálták a játszóterünket. Az öreg csúszdát és a homokozót meghagyva egy várszerkezetre emlékeztető csúszdás komplexumot varázsoltak a terecske egyik szélére, amire két irányból is föl lehet kapaszkodni, s a kis toronyból vidáman csúszhatnak le a gyerekek. Középen egy láncos, kapaszkodós híddal bolondították meg a szerkezetet, ami igazi kihívás egy bizonyos korosztály alatt. Nem kevés időt töltöttem el a híd mellett infarktus közeli állapotban, hogy kiesik a láncok mellett, szerintem nem a legbiztonságosabb mászókafajta. Kaptak a gyerekek két hintát is és természetesen a mászó és hintázó egységekhez gumiburkolatot.

maszo4

Nem is kell ennél nagyobb boldogság egy kertvárosi közösségnek, ahol amúgy is ritka a játszótér, mint a fehér holló, ezért fanyalogni igazán nem akarok, néhány általános problémát azért megemlítek.

A játszótér kerítéssel körbekerített, s mivel két utca kereszteződésében található, a gyalogosok simán lerövidítik az utat vele, azaz átmennek rajta. Hogy egyszerűbb legyen az út, be sem zárják, az kert két végében található kapu folyton nyitva van, hiába csukogatják az éppen ott tartózkodó mamák, a következő sietős alak biztosan nyitva hagyja.

maszo3

A placc közepén két pingpongasztal is található, amit egyrészt szeretünk, mert mindig arra gondolunk, hogy egyszer majd kimegyünk játszani a gyerekekkel, R.E. meg én pedig játszunk. Ez persze csak egy futurisztikus álom, mert vagy játszom, vagy figyelek a gyerekre, szóval mire nem kell ezer szemmel a kisebbiken csüngeni, addigra nem járunk már ilyen helyekre. No de, ha már szóba hoztam az asztalt, tegyünk említést arról, hogy ezek ugye betonból épülnek, amiről minden alkalommal vagy leesik egy gyerek, vagy alulról fejeli le a cuccot. Sosem láttam, hogy valaki rendeltetésszerűen használta volna.

A mászóka, a már említett ingó hídon kívül, 1-2 éves gyerekek számára nehezen megmászható, mert a felfelé vezető létrák fokai nagyon távoliak. Mondhatni pont annyira, hogy reped a gatya a nagyterpesztől, de inkább a fej, mert előbb esnek le a gyerekek, szerencsére a puha gumira.

Összefoglalva, első ránézésre egy egészen jó kis játszótér ez, bár jó idő esetén az agyrekkenés a melegtől továbbra is fennáll. A gyerekek legfőbb szórakozása pedig a legegyszerűbb eleme a térnek, a körbefutó út, amin kismotorral rongyolnak ezerrel, a padokon ülő mamik lábkörmeit letaposva.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.04 15:25:07Beautiful life

  Se vérjézus, se anyatejes apuka, se betiltott lombik, csak napfény és játszva mosolygó gyerekek. végre.

 • 2009.06.04 15:27:01Border

  Pesterzsébeten nagyon jó játszóterek vannak. A vonatos éppen 1-2-3 éveseknek való. Központi helyen van, a sétáló utcában. A hely gyönyörű, óránként harangjáték, a közelben szökőkút, fagyizó. Egy aprócska hátrány, hogy közel van egy forgalmasnak nem nevezhető útnak, és nincsen körbekerítve, mert két oldalán járdák vannak.
  A másik szuper játszó nem messze a vonatostól, ami már nagyobbaknak való: mászóka vár csúszdával, hinta, maszatoló-homokozó-sarazó objekt, köralakú forgó lépegető izé. Ez a játszótér lekerített.
  Amúgy mindkettőt elég erősen süti a nap, délután elfogadható klímájú a vonatos.
  De még sok jó minőségű játszó van a kerületben.

 • 2009.06.04 16:42:21alternatív_megoldás

  Amikor én még kislány voltam... az Ady Endre úti kőelefántos játszótér volt a legszuperebb!!! :) Ma már úgy tudom "műemlék", mert nem EU konform. Pfff... basszus én is túléltem, mert még itt vagyok, kutya bajom! A szívem szakad meg azért a játszóért! Mindenesetre, mi csinálunk majd a kertbe egy helyes kis homokozót csúszdával, meg egy hintát. Az a tuti. De egyébként a falunkban nagyon szupi szép új játszót építettek (árnyék is van!), és most lehet szavazni, hogy hol legyen a másik. :)

 • 2009.06.04 22:02:32Vierre_

  Azért az a szerkó a csajén nagyon meleg :))))) Kifejthetném, de Tünde anyánk valami bizar perverzió miatt törölte egy reagomat amit Balázskához fűztem hozzá, ezért most jókislány leszek és nem fejtem ki. De nagyon meleg. :))))))) Übermeleg. :))))))

 • 2009.06.04 22:10:22cozumel

  Vierre

  most itt vagyok, ne bujkalj!

 • 2009.06.04 22:15:22Heatherette

  Vierre
  egyre gondoltunk már megint :))

 • 2009.06.04 22:18:35monsterwoman1

  azkiazabalázska???

 • 2009.06.04 22:20:03cozumel

  Akit az anyja mar most a zska kicsinyitovel egyutt emleget :)

 • 2009.06.04 22:29:05Hűbele

  MW, erről a posztról van szó:

  http://velvet.hu/poronty/2009/05/31/ket_het_tulhordas/

 • 2009.06.04 22:44:01monsterwoman1

  köszi.

 • 2009.06.04 23:01:03Hűbele

  OFF
  MW, most láttam a postafiókom, feldobtad a napom:-)

 • 2009.06.05 08:25:24mirka

  alternatív_megoldás: sokunknak nem lett semmi bajunk a régi játszótereken. néhányunknak meg igen. komolyabb is.

 • 2009.06.05 08:30:47manka78

  A szerkón nekem is megakadt a szemem. Az én lányom hasonló korú a képen látható kislánnyal/ aki gondolom saját "szerzemény"/, ő is hihetetlen összeállításokban lenne képes flangálni. Az udvaron hagyom neki, de az utcára, játszóra már nem veheti fel, mert gáz.:)

 • 2009.06.05 08:50:56plussbirka

  mondjuk a gaz szerkok elmulnak, hacsak nem lat a leany anyan is olyat.

 • 2009.06.05 12:15:41manka78

  Persze, hogy elmúlnak. Ezért sem hat meg, ha ilyet látok, mert tudom, hogy csak "fellángolás".

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta