Terhesnapló: A hasbérlő megmozdul

13. hét

pocak13

Tömeg: 55,7 kg (-1,5 kg)
Haskörfogat: 73 cm

Talán kicsit jobb a helyzet, a sunyi vörös dögök mintha kezdenének pusztulni, egyre ritkábban térdelek a fajansz előtt. Helyette van viszont fejfájás és gyökkettes vérnyomás, székrekedés és aluszékonyság. A lányaim pedig minden nap behatóan tanulmányozzák a hasamat és esténként meg kell mutatni az ujjaimmal, mekkora odabent a kistesó. Ja, és megmozdult a kölyök.

Bébi

Biztos sokan azt fogjátok mondani, hogy képtelenség, sőt, kizárt, hogy ilyen korán észleljem, de én biztos vagyok benne, hogy időnként érzem, ahogy a baba ficereg odabent. Körülbelül egy hete kezdődött és először én is bélmozgásra gyanakodtam, de aztán minden nap megismétlődött ugyanaz az érzés, és megvilágosodtam: ezeket a mozgások ismerősek előző terhességeimből. Egyébként az elsőt a 18. héten, a másodikat a 16. hét előtt éreztem meg először.

Ájulás

Az alapvérnyomásom 100/60 szokott lenni, terhesség alatt pedig ezek az értékek még lejjebb mennek. Ezt sajnos érzem is, nagyon nehezen térek magamhoz reggelente, csak kóválygok a lakásban, mint egy fejbevágott tojósgalamb és nagyon szeretnék kávét inni. Időnként bepróbálkozom egy gyenge tejeskávéval, de eddig még mindig visszaküldte a büdös kölyök az életmentő löttyöt. Remélem, előbb-utóbb jobb belátásra fog térni, mert már iszonyúan hiányzik a koffein.

Emésztés

Kényes téma, de miért is ne beszélnék róla? Sajnos én az a típus vagyok, akinek lassú az emésztése, a terhesség pedig nagyon sokat ront az állapoton. Rengeteg módszert próbáltam a székrekedés elmulasztására: sok folyadékot ittam, mozogtam, terheseknek való hashajtó lekvárt ettem, rengeteg gyümölcsöt, glicerines kúpot, de volt, hogy semmi nem használt egy hétig. Aztán bevetettem a legtutibb módszert, ami be is vált: két deci savanyúkáposztalevet ittam meg (és nem hánytam ki).

Kaja

Még mindig a krumplifőzelék a sláger, az imént ettem meg egy nagy adaggal – és milyen jó, hogy már nem rettegek attól, hogy kihányom az egészet! Étkezési szokásaimban újdonság az édesség utáni vágy, ám nem leszek olyan botor, hogy mondván, milyen sokat fogytam az elmúlt időben, most mindezt visszaszedem két hét alatt – tehát fogyasztok édességet, de nem tömöm két pofára az M&M's-et. Csak másfélre.

Down-szűrés

Túlvagyok a kombinált Down-teszthez szükséges vérvételen, az eredmény jövő hétre várható, állítólag sms-ben kapok majd egy kódot, amivel az interneten meg tudom nézni, mekkora az esélye, hogy a magzat Down-szindrómás. A vérvétel óta úgy néz ki a bal könyökhajlatom, mint egy drogosé.

Gyerekek

Esti szeánszunkat továbbra is folytatjuk, lámpaoltás után odafekszem a lányaim mellé és a kisbabáról beszélgetünk. Minden nap megmutatom, hogy mekkora a baba, megbeszéljük, mikor fog születni (Mikor fog már kiszületniiiiiii?), mi lesz a neve, mikor tudjuk meg, hogy kisfiú vagy kislány lesz-e és olyan kérdésekre kell megnyugtató válaszokat adnom, mint: Anya, ugye felvehetem majd? Segíthetek pelenkázni? Tologathatom a babakocsiban? Itathatom? Öltöztethetem?

Terhesgondozó

Jövő hétfőn megyek a terhesgondozóba, ott majd el kell fogyasztanom egy zsömlét és egy pohár tejet, majd vércukorszintet néznek. Kicsit félek tőle, százszor inkább innék cukorszirupot, mint üres zsömlét tejjel, amitől felázik a péksütemény és rémes állagú lesz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek