SZÜLŐSÉG

Vérző sebű Jézus a játékkereszten

2009. június 3., szerda 09:15 |

Az alábbi videó mellé akár szöveget sem kellene írnunk, talán csak annyit, hogy bocs, meg elnézést, hogy ez idekerült, sőt, még azért is, hogy egyáltalán megszületett, még ha nem is mi követtük el. Mert úgy gáz az egész, ahogy van, még ha vicc, akkor is. Akit érzékenyen érint vallási hovatartozását érintő mindennemű kétértelmű vicc, inkább ugorjon a következő posztunkra.

Nos, igen, alapvetően vicces is lehetne, olyan Monty Python-os, csak hát mégsem az. Még csak nem is a felrobbanó fejű gyerek miatt, pedig az azért tényleg durva, de hát egy fake-nél mit várunk? Először a kereszt alatt görnyedő Jézus figurájánál inog meg bennünk valami, majd a has-sebhez kompatibilis kardnál, itt pedig föl is hördülünk.

Hogy a fenti kreáció egy marketinges alkotása volt-e egy túl zsíros vacsora utáni rémálom következtében, nem tudni. Az ötlet végül is nem annyira rossz, csak a kivitelezéssel vannak gondok. Mert hát ki is lehetne nagyobb szuperhős, mint Jézus? Ez akár minden hittantanár álma is lehetne. A gyerek Barbie baba helyett töviskoszorús figurával játszik, hogy idejekorán megalapozzuk a hitét.

Persze ez is csak vicc, méghozzá a rosszabbik fajtából. S mivel attól nem kell tartanunk, hogy a nagyi véletlenül meglátja a gyerekcsatornán ezt a reklámot, nyugodtan legyinthetünk, „Nagy az Isten állatkertje és alacsony a kerítés…”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.03 14:38:43B-

  Ha már Káin és Ábel :-)

  Szerintem egy gyereknek igénye van arra, hogy a szülő és egyben Isten is igazságos legyen.

  Miért szerette jobban Isten Ábelt, mint Káint? Miért fogadta az ő áldozatát nagyobb szeretettel? Erről egy szó sincs a Bibliában.

  Ezt egy gyereknek szerintem nagyon nehéz megemésztenie. De még a felnőtteknek is :-) Annyira, hogy gyerekbibliában, hittanműsorban stb már hallottam számos interpretációt (pl hogy Káin a satnya termést ajánlotta fel Istennek - csakhogy ez sehol nem szerepel a Bibliában!!!)

  Valószínűleg egyébként az egész sztori nem a testvérféltékenységről szól, hanem egy kultúrák közötti összeütközésről. A zsidók ugye ebben a korban állatokat terelgető nomádok voltak (mint Ábel). Nyilván ráhajtották az állataikat a letelepedett növénytermesztők (Káin) földjére, akik egy idő után ezen bepöccentek. De mivel a zsidók írták a bibliát, Ábelt hozták ki erkölcsileg győztesen :-)))

  De a 10 éves gyerek ezt történelmi háttérinfók nékül kezdi el olvasni ugye :-(

 • 2009.06.03 14:39:31alex4

  Piszti!

  A filmre való hivatkozás csak a jópofa példa miatt volt. Nem azért „hiszek" a józan észben (vs. vallás), mert ebben a filmben volt, hanem, mert igaz. Ja, és eszembe se jutna, hogy a filmbéli kijelentés jelentését magával a filmmel magyarázzam meg, mint ez sűrűn előfordul a bibliásoknál...

 • 2009.06.03 14:43:09rita a felcser

  De ez az Istennek felajnalott aldozat mai szemmel marhasag, nem?
  Istennek nem baranyka kell,meg buaz,hanem hit.

 • 2009.06.03 14:44:13psyché

  Szerintem, a gyerekek meg nem veszik eszre ezeket az arnyalatokat. Emlekszem, amikor regen a Benedek Elek es a Grimm meseket olvastam, nekem sosem tünt fel, mennyire durvak! Most pedig pl. a Jancsi es Juliskanal, hat felall a hatamon a ször.

  Kain es Abel: szerintem Isten nem szerette jobban Abelt Kainnal, csak Kain erezte igy, mert Isten nem ugy viselkedett, mint ö szerette volna. Szerintem, ilyen gyakran van a minden napi eletben is.

  Kivalasztott nep: en nem azt mondom, h ez a hozzaallas helyes a Bibliaban, de a gyereknek szerintem ez azert eleg magyarazat.

 • 2009.06.03 14:44:43alex4

  keke80 írta:

  „Az egész igazából parasztvakítás. Mert az ember maga annyira kicsi része az univerzumnak, hogy kell valami, ami nála nagyobb, hihet benne."

  Így van, különböző korok, különböző hiedelmek. Aztán valaki elrontja a játékot és megmagyarázza pl., hogy a villám elektrosztatikus kisülés, nem pedig istenke ajándéka...

 • 2009.06.03 14:44:57B-

  soci: ez nem játék, hanem művészet :-)

  Egyébként te is élő példa vagy arra, hogy az emberek (még a fenőttek is) arra vágynak, hogy legyen egy erős hatalom (isten), aki megvéd a rossztól és rendet vág.

  A Bibliában ez a vágy keveredik a valósággal, illetve azzal, hogy mindig azokat mutatják be pozitív színben, akik a sztorit feljegyezték.

  Erkölcsi szempontból a legtöbb történet agyrém, Isten legalábbis úgy viselkedik, mint egy pszichopata (Izsák), a kis kedvenceinek mindent elnéz (Dávid), de néha azokat is szivatja, csak úgy sportból (Jób).Most tényleg csak a nagy klasszikus sztorikat hoztam elő, a kevésbé ismertek dettó ilyenek.

  Hogy magyarázod el egy gyereknek, hogy isten szerette Jóbot, de megölte a feleségét meg a gyerekeit - majd adott helyettük másikat? (az ember lecserélhető??) Ezek nagyon durva sztorik.

  Az élet durva. Az életben nincs kecmec, ott tényleg van halál meg nyomorodás stb. De legalább nem állítjuk azt, hogy van egy igazságos, mintenttudó lény, aki ezt koordinálja.

  Nem azt nehéz megértenie egy gyereknek, hogy van szenvedés és halál, hanem hogy van egy jóságos, igazságos, mindenható lény, aki ezt végignézi. És nem is várom el tőlük, hogy megértsék.

 • 2009.06.03 14:46:08csutkababa

  alex
  Vagy a haragos Zeusz reakciója:-)
  Ha már istenhit, jöjjön a politeizmus is.

 • 2009.06.03 14:47:07Fel-Méri

  Alex: most persze pontról pontra végigmehetnénk a Biblián (vagy akármelyik vallási iráson, csak sajnos -mea culpa- nagyon keveset ismerek), és eljátszhatnánk ezt a kérdezz-feleleket, de szerintem nem ez a lényeg. Nekem a vallás, kereszténység vagy akármelyik egy filozófiarendszer, amelyet az emberiség azért talált ki, mert vannak dolgok, amelyeket nem lehet másképp megmagyarázni. Ilyen hülye és gyarló az ember, hogy neki mindenre magyarázatot kell találnia! Abban viszont biztos vagyok, hogy mennél több lesz a válasz, annál több lesz a kérdés - látod, azt már most is tudják, hogy az univerzum hogyan keletkezett és miképp fog elmúlni, de nem tudják megmondani, hogy mi volt előtte, és mi lesz utána, azt pedig végképp nem, hogy ez miért van így. Ez a háttérdolog, amit az emberek a vallás keretein belül mindenáron meg akarnak nevezni, lehet Isten, vagy Allah, vagy bármi. Szerintem egyébként a világ összes vallása sem vadabb, mint a felsőbb szintű matematikában az n-dimenziós mátrixok :-)
  Amúgy a kedvencem Phoebe a Jóbarátokból, amikor Ross-szal vitatkozott arról, hogy van-e evolúció. Mert szerinte ez is csak egy lehetőség.

 • 2009.06.03 14:47:11lazzavazza

  Eddig a Poronty üde folt volt a könnyed elektronikus sajtó oldalain. Sajnálom, hogy beállt a sorba egy ilyen olcsó, egyes olvasók legszentebb érzéseit sértő poszttal.

 • 2009.06.03 14:48:48csutkababa

  Egyébként van olyan elképzelés is, hogy nem a zsidó nép volt az első, akik monoteizmust hoztak. Hanem Ehnaton.Atón, az egyedül való. És elfelejtették. De lehet, hogy a zsidó nép innen vette a dolgot...
  Nem az ördögtől való dolog a kultúrák keveredése.

 • 2009.06.03 14:49:07psyché

  B-, szerintem Job törteneteben meg nem is ez a legdurvabb, hanem az, hogy utana Isten adott neki egy uj csaladot es Job boldogan elt azokkal, amig meg nem halt. Hat, en erre tutti nem lennek kepes.

 • 2009.06.03 14:49:22B-

  psyché: . "Az Úr kegyesen tekintett Ábelre és áldozatára,
  5 de Kainra és áldozatára nem tekintett. Emiatt Kain nagy haragra gerjedt, és lehorgasztotta a fejét. "

 • 2009.06.03 14:50:02csutkababa

  lazzavazza
  Ne ítélj, hogy ne ítéltessél...

 • 2009.06.03 14:51:52csutkababa

  Jób lehet, hogy csak úgy tudta ép ésszel túlélni az életében történteket, melyek akkoriban általánosak voltak, halandóság és társai, hogy isten rendelését látta benne.
  És így már el tudta viselni.

 • 2009.06.03 14:53:04psyché

  B-, alapvetöen egyet ertünk. szamomra is kegyetlen szamtalan törtenet. nem is olvasom mindegyiket a gyerekeimnek. ennek ellenere azt hiszem, hogy nem art, ha megismerik ezeket a törteneteket, ahogy majd az okori szerzöket is, mert mi ebböl a kulturabol szarmazunk.

 • 2009.06.03 14:53:30B-

  csutkababa: az tuti, hogy a zsidók és az egyiptomiak hitrendszere között volt keveredés. Egy regényben olvastam (asszem A fáraóban, vagy a Szinuhéban), hogy az egyiptomi papok hallják, amint egy zsidó lány zsoltárokat énekel, és ki vannak akadva, mert nekik azok a legtitkosabb vallási szövegeik, a csaj meg hangosan énekelgeti őket :-)

  Egyébként az inkáknál is egyisten hit volt, illetve egy vicces kombináció: a pórnépnek többistenhit konkrét istenekkel, az uralkodó családnak meg egyistenhit, megfoghatatlan, elvont istenképpel.

  Ez kb olyan, mint a katolicizmus: Mari néni imádkozhat Szent Antalhoz meg Szent Ritához vagy a kompetens védőszenthez, de a gondolkodók és az értelmiség a testetlen Úrban hisz.

 • 2009.06.03 14:55:49B-

  psyché: ja persze, számomra is alap, hogy attól még, hogy az ember esetleg ateista, ismerje legalább a fő vonalakat. De ha lehet, ne csak a keresztény vallásnak, hanem minden olyannak, ami felbukkanhat a mindennapi életben (kisegyházakat beleértve).

  Nagyon érdekes és gazdag forrás a Biblia, de erkölcsi iránytűnek enyhén szólva nem nevezném :-) (mondjuk talán a tízparancsolatot kivéve, amit se isten, se a többi szereplők nem tartanak be)

 • 2009.06.03 14:56:06csutkababa

  psyché
  Nem rossz, de miért nem a görög mitológiával kezdted? Vagy az egyiptomival? Miért pont a Biblia volt fontos, ráadásul saját bevallásod szerint is cenzúrázva?

 • 2009.06.03 14:57:51csutkababa

  Apollón csínyei, Zeusz hmmm csintalankodásai, vagy akár Ízisz bolyongásai is kultúrkincsek.

  Én nem teszek rangsorrendet.

 • 2009.06.03 14:59:26psyché

  B-, szerintem, különbseg van Uj- es az Oszövetseg között. Jezus törteneteinek igenis nagyon fontos erkölcsi mondanivaloja van, függetlenül attol, h Jezus letezett-e vagy sem.

 • 2009.06.03 15:01:47rita a felcser

  HA Jezus mostanaban elne,mindenki hulyenek nezne.
  Szegenyt nem ertette meg senki.VAgyis kevesen akkoriban.

 • 2009.06.03 15:01:57B-

  Ja, például amikor Jézus dühében tönkretesz egy fügefát, mert nincs rajta gyümölcs - olyan évszakban, amikor nem is szokott lenni :-)

  Ne menjünk ebbe bele :-)

 • 2009.06.03 15:02:04psyché

  csutkababa, mint irtam is mar feljebb az ovibol indult ki a dolog. ez egy egyhazi ovoda, itt föleg egyhazi ovodak vannak, es fontos nekik a vallasos neveles. a fiamanak teszettek a törtenetek, en pedig olvasok neki a gyerek Bibliankbol, amit nem en vettem, hanem a Deditöl kaptunk.

 • 2009.06.03 15:03:21soci

  B-, nem értem mi a művészet a Jézus Action Man-en. Amúgy pedig klasszul idekevertétek az Ószövetséget! Jézus az Újszövetséghez tartozik. Aki járt gyerekkorában hittanra, az pedig tudja, hogy hittanórán felületesen veszik az rk gyerekek az Ószövetséget. Ez az Action Man nem azokat sérti elsősorban, akik az Ószövetséget fogadják el CSAK. A zsidó embereknek az Ószövetség az etalon, a katolikusoknak az egész Biblia, de főként az Újszövetség. Egy rk gyerek az Ószövetség brutál és véres részeivel (pl Bírák Könyve) max akkor találkozik, ha önszorgalomból elolvassa.

 • 2009.06.03 15:03:48psyché

  B-, azert egy füge fa es 7 gyermek, ill. feleseg elvetele között eleg nagy különbseg van. de szerintem is hagyjuk, mert mennem kell.:-)

 • 2009.06.03 15:05:12cozumel

  Azok akik a Porontyot fikazzak szinvonal sulyedesert, azok mirol beszelnek?

  A P. mindig is ilyen volt, egy kis britt tudos, egy kis recept, egy kis arrogans szakerto, egy kis bulvar.


  Azok, akik a posztot fikazzak, mirol beszelnek?

  Ez egy baromi jo vitaindito, de latom, a tobbsegnek nem esik le, hogy itt kicsit sem a vallas ELLEN dolgozik a P. , hanem egy melysegesen sulyos fogyasztoi-tarsadalmi jelensegrol......ahol barmilyen, ismetlem BARMILYEN ertekbol gagyit lehet csinalni.

 • 2009.06.03 15:06:29csutkababa

  OK, a ti dolgotok. Erről az jut eszembe, milyen villámsebesen hoztam ki a lányomat a hittanóráról, ahová akarata és az én nyilatkozatom ellenére beparancsolta a nénike, a első osztály második napján.

  Már vicces emlék, de akkor nem volt az. Antall-kormány, kis falu egyetlen iskolája,az osztályból csak ketten nem akartuk, h a gyerek hittanra menjen.

 • 2009.06.03 15:07:33rita a felcser

  Csutkababa,ha ma elne Jezus,akkor beutalnak a pszihiatriara ,hogy szkizofren?Nyugdijaznak 32 evesen?Nyomnak bele a Zyprexat?
  Igen,mi lenne,ha visszaterne Jezus?
  A hivok,es a hitetlenek egyforman rohognenek.

 • 2009.06.03 15:07:35psyché

  cozumel, igazad van.:-) de a Poronty cikkei ma akkor sem tetszettek nekem. igaz, a vita vegül erdekes lett.:-)

 • 2009.06.03 15:07:59B-

  Egyébként ha már görögök: a legtöbb újszövetségi gondolat (pl amit nem kívánsz magadnak, te se tedd másnak) nem 2000 éves ám...

  Érdekes egyébként, hogy Jézust amolyan halk szavú, szelíd báránykának írják le, amikor a bibliából egyrész nem ez a kép jön le (igenis, hajlamos volt fanatikus, agresszív tettekre), másrészt akkoriban, az akkori világban egy tarisznyával ődöngő bölcsészből nem lett volna próféta. Kezdjük csak azzal, hogy hangosítás, kivetítő és turnéautó nélkül Jézus teljesítményéhez (hogy látszódjon, hallatszódjon és sok helyre eljusson) valószínűleg magas termet, erős hang és szintén erős fizikum kellett. Másrészt a finomkodó mondanivalóra nem sokan lettek volna vevők - és lássuk be, az ő mondanivalója nem is finomkodó.
  „Nem békét jöttem hozni a földre, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával. Az embernek tulajdon családja lesz az ellensége.” (Mt 10,34-36). "

 • 2009.06.03 15:08:32csutkababa

  Cozumel
  Értem én, és feljebb is sokan értik. De akkor válaSZOLJ: A BETLEHEMI KIS FAFIGURÁKKAL JÁTSZÓ GYEREKEK ÉVSZÁZADOK ÓTA MIT CSINÁLNAK?
  bOCS, Caps lock ki.

 • 2009.06.03 15:11:11csutkababa

  Rita
  Érdekes lenne.
  Minimum kényszergyógyítás lenne a dologból.
  Sajnos, ilyen a világ.
  Pedig a hívők arra várnak, hogy újra eljöjjön.

 • 2009.06.03 15:11:17B-

  psyché: megbüntetni egy fát, mert akkor terem, amikor kell, értelmetlen agresszió, kissé egomán beütéssel. Ez kb olyan, mint állatokkal kegyetlenkedni - az is mindig rossz jel a pszichiátriában...

  Ha behoznának hozzád egy beteget, aki kiirtotta a gyümölcsfáját, mert megkívánta a cseresznyét decemberben, azért elgondolkodnál, nem? Az ilyen embereknek könnyen eljár a keze más szervezettségi szinten álló élőlényekkel szemben is (pl ember).

 • 2009.06.03 15:12:14B-

  csutka: vagy kapna saját tévéműsort.

  Vagy fellépne Uri Geller műsorában, de kiesne a második körben, mert nem kapna elég telefonos szavazatot :-)))

 • 2009.06.03 15:12:31rita a felcser

  tarisznyával ődöngő bölcsész

  :DDDDDDDDDDDDD

 • 2009.06.03 15:13:09csutkababa

  Bőcsész, ha már! /by Zsákos/

 • 2009.06.03 15:14:03kicsitomi

  csak a poén kedvéért:
  http://www.jesusdressup.com

 • 2009.06.03 15:14:51madz

  hány ilyen alakot ismertem a BTK-n...

 • 2009.06.03 15:25:24csutkababa

  Kicsitomi
  Ez jóóóóó:-))))

 • 2009.06.03 15:46:47cozumel

  Csutka

  nem is Neked szolt a kommentem :)

  Ecceruen nem fogom fel, hgy itt sokan ezt vallasellenes tamadasnak ertekeltek......:O
  Jezusom! hogy temanal maradjak :D

 • 2009.06.03 16:06:21baudolinA

  "Es foleg: kerulni kell azokat a jellemzoen fekete hosszu szoknyas embereket, akik rendkivuli modon ambicionaljak, hogy megmondjak neked, hogy a Bibliaban mit hogyan kell ertened."

  Én pedig azt nem értem, hogy Mo.-on a keresztyénség miért egyenlő a kat. egyházzal? És most ne gyertek azzal, hogy több katolikus van, mint protestáns, mert nem jó érv. :)

  Egyébként magánvéleményem, hogy a monoteista vallások a legintoleránsabbak. Újabb magánvéleményem, hogy aki intoleráns, az vallástól függetlenül az, csak mondjuk egy fanatizmus felé hajló irányzat ezt felerősíti benne.

 • 2009.06.03 16:07:50csutkababa

  Cozumel
  Jaaaa, akkor oké.

  Érzékenyek. Mimózalalkűek.Üldöztetve érzik magukat.
  Holott még soha nem kellett ennyire szembesülnöm azzal, hogy sokan mennyire pajzsként, davaként, felsőbbrendűséget bizonyító stigmaként hordanák magukon a vallást. NEM a hitet, nem a csendes elmélyülést.

  Jézus elszomorodna ma rajtuk.

 • 2009.06.03 16:08:33baudolinA

  csutkababa,
  bocs, de az üdvtörténet nem fejeződik be komoran. Mert ugye ott van a feltámadás. Apám vallásórán mindig együtt mondta el az egészet, mert ugye ez a lényege: meghalt, DE feltámad. És erre kellene kihegyezni a történetet. Más kérdés, hogy erre egy lelkésznek külön figyelni kellene. És itt most elkanyarodhatnék afelé, hogy mennyire elhibázottnak tartom a feszületet (mert az a kereszthalált közvetíti elsősorban, nem pedig a feltámadást), de inkább mégsem teszem. :)

  B-
  a Piroska és a farkas olyan kedves kis mese? Vagy a Hófehérke? Hamupipőke? A sárkányölő királyfik? A furfangos mesék? Az is csalás, ha innen nézem. (És akkor már inkább folyjon a vér, minthogy a király elé menjek a mellemet eltakarva, a "csúnyámat" pedig nézheti ország-világ.)

  psyché,
  nekem az Újszövetség mindig érthetőbb volt, mert az Ószövetség "felülírásaként" olvastam, jó protestáns módra. :) Ábrahámot pl. kifejezetten utáltam, és hát Eszterrel sem békültem meg igazán. De ez már messzire vezetne.

 • 2009.06.03 16:12:34baudolinA

  csutkababa,
  egyébként apám szerint ha Jézus tényleg visszatérne, senki sem hinne neki. És abban igazad van, hogy sok a vallásával kérkedő ember. Én ezt egyébként Mo.-on tapasztaltam meg ilyen erősen. Otthon valahogy nem volt kérdés. Egyrészt van egy hatalmas ortodox egyház, és rengeteg templomba járó román. A magyarok ehhez képest elenyészőek, ezen belül a hívők (jól értsd) kevesebben vannak. A köldöknézők (otthon így hívjuk az álszent bigottakat, akik mindig nagyon ájtatosak, de nem élik meg a hitüket) valahogy elférnek, nincs ez a kivagyiság. Pedig ha valaki mélyen vallásos (és az egyházat belülről ismerő) környezetből jön, az én vagyok.

 • 2009.06.03 16:19:11csutkababa

  Baud
  Szted egy kisgyerek melyiket fogja fel inkább? vagyis melyik ijeszti meg jobban? A kereszten való kínhalál vagy az, hogy dejó, vissza az egész, feltámadott?

  A kisgyerek talán már rákérdezett dédire, nagyira, aki meghalt. Még erősen retteg a haláltól, még nincs tudatalatti védekezése, elfojtása.
  És akkor püff, a Jézuska kiszenved a kereszten.Bőséges kínleírásokkal, vérverejtékezéssel a Getsemáné kertben, füllevágással a szolgákat illetően...

  Ehhez képest, ehhez a reális, szörnyűséghez képest eléggé vérszegény a DE FELTÁMADOTT!
  Pláne, hogy senki nem kérdezi meg tőle, hogy van most, Uram? Feltámad, megjelenik, beszél kicsit, majd el.Ja ugye Tamás még a sebeibe dugja az ujjait.

  Ehhez ne hasonlítsunk egy mindig jól végződő népmesét. Mert egy gyerek azt felfogja, milyen evilági jutalomban van része a főhősnek, de milyen jutalomban lett része Jézusnak? Hogy ott ul atyja jobbján ezentúl????
  Hát mi az egy fele királysághoz, királylány kezáhez képest?

 • 2009.06.03 16:26:11csutkababa

  Lehet, hogy most meg leszek kövezve, de hozzám sokkal közelebb áll a gnosztikus felfogás.
  Azaz az isteni szikra mindannyiunkban benne van, Jézus istensége csak úgy szabadulhatot ki, ha elhagyja a földi testet, és ebben csak Júdás értette meg.És ő segített neki.

  Így logikusabb az egész üdvtörténet is,és a feltámadás igaziból az istenné vált Jézuas megjelenése volt.

 • 2009.06.03 16:32:04baudolinA

  csutkababa,
  csak a saját tapasztalatomat tudom elmondani: engem nem traumatizált. Ez nem reprezentatív minta, nem is akar az lenni, szerintem ez nagyon függ a gyerek személyiségétől és a lelkésztől. Illetve attól, hogy nem kell több infóval bombázni, mint amire kíváncsi. Én a Gecsemáné-kertben történteket teljes részletességgel kb. 8-9 évesen olvastam, azelőtt nagyvonalakban tudtam csak a történetet.

  A másik: itt egy hitbeli kérdésről van azért szó: az egész történet arra "fut ki", ez a lényege. Ezért nem látom igazából a népmesével való párhuzamot. Mert utóbbit minden gyerek meseként hallgat, vallásórára pedig nem ezért mennek. Egy hívő családban ezekről a kérdésekről máskor is szó esik, nemcsak egy héten egyszer.

 • 2009.06.03 16:36:58alex4

  Ahogy George Mikes (1947-ig Mikes György) írja: mennyivel egyszerűbb lenne, ha az aktuális isten megjelenne a legtekintélyesebb egyetemek professzorai által alkotott testület előtt és végrehajtana pár csodát (persze, megismételve, mert akkor az igazi!) - csak úgy tódulnának a népek a templomokba...

  Ehelyett mi van? Többezer éves mesék és az örök ígérgetés, hogy majd...

 • 2009.06.03 17:26:37Artemis

  Azok kedvéért, akik nem olvassák el az első oldal kommentjeit:

  A videó szatíra, a játék kitalált. Az álreklám társadalomkritikai céllal készült, az amerikai műanyag jézusos bizbaszok népszerűségét figurázza ki. Nem "egyes olvasók legszentebb érzéseit sérti", hanem a képmutató és pénzéhes művallásosságot. Ha jól emlékszem, Jézus ostorral verte ki a kereskedőket a zsinagógában. Manapság mit szólna a nevében végzett kufársághoz?

 • 2009.06.03 17:31:42madz

  ez a "mi lenne, ha megjelenne..." nekem mindig a Nagy Inkvizítor történetét juttatja eszembe a Karamazov testvérekből

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta