SZÜLŐSÉG

Hazugságokkal és borítékkal lehet csak bekerülni a bölcsődékbe?

2009. június 2., kedd 09:32

A héten jelentkeztünk bölcsődébe, és az egész maga volt a horror és a borzalom, egy ponton azt gondoltam, hagyom is az egészet a francba, kihúzzuk még azt az egy évet családi segítséggel, bébiszitterrel, akárhogy, csak ezt ne. Ne kelljen nekem öt oldalon keresztül bizonygatnom, hogy milyen kurva szegények vagyunk, és éhen hal a család, ha én nem térek vissza dolgozni GYED után.

abibolcsi

Mert nem vagyunk kurva szegények, és elműködnénk még úgy is, ha én csak GYES-t kapok, a 61 ezer forintos GYED-em sok mindenre így sem elég. Ráadásul külön szóltak, hogy ne csak azt írjuk be, hogy visszamennék dolgozni, hiszen mindenki azt írja, hanem fejtsem ki minél többféleképpen az indokokat, mert az növeli az esélyeinket. „Szociális alapon döntünk"- néztek mélyen a szemembe a hegy tetején.

Ne azért vegyék fel a gyereket a bölcsődébe, mert kell a pénz, hanem azért, mert szeretnék dolgozni, pénz keresni, adót fizetni, befejezni a Phd-met, Abigél pedig kétévesen tökéletesen érett lesz a közösségre, nagyon igényli már most is. Ha meglát egy gyereket, fejhangon sipítozik, hogy baba, baba, minden babát végigsimogat, és tömi a szájukba a megcsócsált pogácsáját. Járjon a bölcsőde alanyi jogon, hiszen minden gyereknek joga van a közösséghez, és utána esetleg szociális alapon kérjenek még hozzájárulást. Vagy oké, járjon szociális alapon, mert nincs elég hely, de akkor mozduljanak meg a nénik a hivatalban, és látogassák végig azt a száz családot a kerületben, tényleg olyan szegények-e, ahogyan azt az ötoldalas jelentkezési lapon ki kell fejteni. Mert nem is a bölcsőde dönt, hanem az önkormányzat, elkérték még a bankszámlakivonatomat is, ejnye, ejnye, van itt pénz a Mangóban vásárolgatni.

És ne hazudjunk már egymás szemébe, így sem a rászorultaknak jut a férőhely, a mostani rendszernél még az is igazságosabb lenne, ha sorsolnának, dobja be az anyuka a gyerek nevét oda a kalapba, aztán vagy kihúzzuk, vagy nem. Fel sem foghatom, hogy a jó büdös fenébe akarják lecsökkenteni a GYED-et két évre, tudom persze, családi napközi. Annak meg semmi értelme, hogy azért menjen vissza a nő dolgozni, hogy fizetni tudja a magánbölcsit, mert az egyhavi fizetést nagyjából el is visz. Mondjuk én nem is vagyok nagy híve a magánintézményeknek, és nem csak a pénz miatt.

abibolcsi1

A játszótéren hangosan kiröhögött egy anyuka, hogy én boríték nélkül mentem jelentkezni, ő azt mondta, megkapta az elutasító határozatot kétszer, aztán megkérdezte, mégis, kinek kéne fizetni, azóta vígan jár a gyerek a bölcsibe. Amúgy a jelentkezési lapot teljesen legálisan kitöltve sem jött ki nekünk túl magas egy főre jutó jövedelem, de mint tapasztaltabbaktól utólag kiderült, ezt is jól elcsesztem, a bölcsődei jelentkezést ugyanis, figyelem: egyedülállóként kell beadni! Apuka jelentkezzen át a nagyihoz, és rögtön kiderül, milyen az, ha ketten próbálnak megélni a GYES-ből. Ami csak azért dühítő, mert én tényleg ismerek olyat, aki egyedülállóként próbál megélni a GYES-ből. Persze nem sikerül neki, csak kölcsönökkel. Ki fog neki hinni ezek után?

Azt hittem, hogy ez az intézménymizéria csak tízéves korban kezdődik, amikor tördelhetem éjszakákon át a kezem, hogy menjen-e a gyerek nyolcosztályos gimnáziumba, vagy maradjon a cikis általánosban. De nem, elkezdődik már most kétévesen, és mint kiderült, hiába hittem, az ovi sem egy sima ügy. Szintén játszótéri panasz, hogy nem vették fel a kisfiút óvodába, mert októberi. Hároméves kor alatt nem vehetik fel, viszont szeptemberben betöltik az összes helyet, így októberre nem marad, tanácsként annyit mondtak, hogy maradjon otthon anyuka még egy évig, vagy adja a gyereket bölcsődébe. Persze, mert nyilván oda majd felveszik. Abigél is októberi, előre örülök. Sőt, nem is csak kétéves korban, tulajdonképpen már az egész terhesség egy rohadt matematika, mikor kell teherbe esni, hova kell bejelentkezni mennyi időre és milyen összeggel. Arra kényszerítenek a kezdetektől folyamatosan, hogy hazudjak, hogy kitapasztaljam minél hamarabb, hogyan kell a rendszert kijátszani. Gusztustalan, undorító és sírnivaló.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.02 16:09:59Macskanya

  BaudolinA: nem tom, én O.V.-től hallottam először. Egész el is képedtem rajta, de lehet, hogy Fecó is átvette. Nem lennék túlzottan meglepve.. :-))

 • 2009.06.02 16:13:51Brumibaby

  Mi az a Mangó?

  És liliomfa, és elé nem teszünk mindig vesszőt.

 • 2009.06.02 16:19:36korcsolya

  Sziasztok és szia kedves MM!
  Nincs időm végigolvasni az összes kommentet, egy dolgot tennék hozzá két pontban. Vágyam az, hogy ma Magyarországon meglegyen mindkét lehetőség:
  1. Az édesanya, ha szeretne, maradjon otthon a kicsivel, kicsikkel, a legkisebb három éves koráig, anélkül, hogy ez komolyabb lemondásokkal, anyagi áldozatokkal járna (a GYES-t annak tekintem...), és ezért senkinek ne kelljen magyarázkodnia.
  2. Amennyiben az édesanya szeretne visszamenni dolgozni, tehesse meg, és be tudja adni gond és cécó nélkül a gyermekét bölcsődébe, ahol biztonságban tudja a kicsit, mindezt magyarázkodás nélkül.
  (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy mindkét pontba beleillene a részmunkaidő fogalma is).
  Ezek a vágyaim, ezek az álmaim.
  Ehelyett nem ez van. Hanem az, amit MM leírt, és teljesen megértem az indulatát, a dühét, holott én az 1. csoportba sorolom magam.
  Nem kell ahhoz egyformán gondolkodnunk, hogy megértsük, elfogadjuk mások problémáit.

 • 2009.06.02 16:19:49Macskanya

  http://hvg.hu/egeszseg/20090601_abortusz_szexualis_felvilagositas.aspx

  A tini abortuszokról. Nem csak Angliában.

 • 2009.06.02 16:19:55csutkababa

  Liliomfa
  Remélem, nem most érettségizel...

  Brumi
  A MAngo egy fiataloknak kreált divatház.
  Nekem nem jön be, szerencsére a kölykeimnek sem:-)

 • 2009.06.02 16:20:16plussbirka

  Brumi, a mango gyumolcs.

  a liliomfa ele biztos nem teszunk vesszot, az es-sel pedig ugy van, hogy felsorolas eseteben nem, amikor mellekmondat elejen hasznaljuk akkor pedig igen. ugy emlekszem.

 • 2009.06.02 16:24:44plussbirka

  magyar helyesiras szabalyai 243/b
  "A tagmondatokat bevezető és, s, meg, vagy kötőszó előtt is ki kell tenni a vesszőt: Az
  ebédre nem kell senkit is megvárnom, / És mindnyájan várnak énrám, hogyha késem. Éj vane,
  vagy szemem világa veszett ki? Stb.
  Sokszor meglehetősen nehéz eldönteni, hogy az és, s, meg, vagy kötőszóval kapcsolt
  rész önálló tagmondat-e: Bevágta az ajtót, és dühösen elrohant. De: Hirtelen fölugrott
  és elrohant. Ilyenkor az írásjelhasználat ingadozhat."

 • 2009.06.02 16:26:10Brumibaby

  Birka, ezt sejtettem (ti., hogy a mangó gyümölcs), én azt hiszem, még soha nem ettem, és azt hiszem, ilyen holmit se vásároltam még, legalábbis nem tűnt fel...

  Liliomfa törekvése amúgy tiszteletreméltó volna, jóllehet szerintem nem a központozás a legnagyobb nyelvi probléma a Porontyon (sem), illetve, valóban célszerűnek tűnnék tájékozódni a helyesírási szabályzatból, mielőtt elkezdjük osztani az eszet.

 • 2009.06.02 16:26:47Brumibaby

  Na, plüssbirka, pontosan erre gondoltam, kösz

 • 2009.06.02 16:33:13plussbirka

  hja, ha mindenki tajekozodna, mielott osztani kezdi az eszet, ugyan hova kommentelnenk? es ki?

 • 2009.06.02 16:35:31Brumibaby

  igaz, igaz

 • 2009.06.02 16:37:32csutkababa

  Már megint egyetértés van!
  Botrány...

 • 2009.06.02 16:42:51roni1

  Sziasztok!
  Sajnos én is így jártam, még 2002-ben a Futár u-ban a XIII.ker.ben.Azóta a játszótéren hallom, hogy várólisták vannak és hiába adod be a papírt, h dolgozol, felhívják a munkahelyedet,stb...megalázó.Hiába szeretnéd a gyerkőcöt beíratni, bármi legyen is az indok, nincs rá lehetőség.Szégyen az egész.Aztán még írogassál 5 oldalas leveleket, h milyen szerncsétlen vagy, meg apuka jelentkezzen ki a lakásból,stb..ez meg aztán hab a tortán.Nem találok szavakat tényleg:(:(Végigjártam az állami intézményeket annak idején, hát a borzalmak borzalma volt.
  Most, h önkormányzati iskolába jár a gyerek, már tudomásul vettem, h szar az egész.Elszomorító, akinek nics kedve szomorkodni, beírathatja a gyereket pár millióért évente magániskolába.:(:(:(

 • 2009.06.02 17:03:42Igazi Trébics

  A népirtás fortélyai megszámlálhatatlanok. Az egyik, amikor olyan helyzetbe hozzuk a családokat, hogy önként mondjanak le a gyermekvállalásról.

 • 2009.06.02 17:05:21Brumibaby

  nehogymá...

 • 2009.06.02 17:05:40Rob67

  Nem kívánom a cikk szerzőjét minősíteni, főleg nem ismeretlenül, de az én fiam (most 7) simán bejutott a bölcsibe annak idején.
  Se boríték, se sírás.
  Budapest, XI. kerület.

 • 2009.06.02 17:06:56manka78

  7 éve még az én nagyobbik lányom is simán bejutott a bölcsibe.

 • 2009.06.02 17:08:26Macskanya

  Jaj, sírni tudnék most, annyira örülök. Mindenkinek köszönöm, aki küldött mailt.

  Szóval, elkezdtem telefonálni. Mindenek előtt felhívtam az önkormányzatot, kikérdezni az illetékeseket, akik a gyermekintézményekkel foglalkoznak. Egy hangja alapján fiatal kedves hölgy megadta az "egyesült bölcsödevezető" számát, mikor elmondtam mi a szitu.

  Valóban, szeptemberi kezdésről és áprilisi felvételekről beszélt, meg h még előtte szeptemberben már beszéljek velük, de mikor elmondtam, hogy nekem mindenképp vissza kell majd menni, azt ígérte, hogy közösen segítenek majd, ha a bölcsivezető nem tud semmi különöset, hívjam vissza és kitalálunk valamit.

  Egyáltalán nem ezt vártam, nekem már ez is elég volt, hogy picit most megnyugodjak és kicsit bömbizhessek rajta, hogy talán mégis van isten. ??? :-) Lekopogom, majd meglátjuk. Remélem tényleg így is lesz.

 • 2009.06.02 17:17:11gabcigirl

  Van távoli rokonom, aki bölcsődében dolgozik, és sajnos ki kell mondjuk: a hiba javarészt a maffiaszerűen szerveződő, vén szipirtyó, szakmailag inkompetens de nagyarcú bölcsőde-vezetőnők sara.

  Nekik kell a borítékos sorsjegy rendszer -a rokon melóhelyén például kínosan ügyel rá a banya főnöknő, hogy ne a szociálisan rászorult, hanem a pénzeszsák szülők kölykei kerüljenek be, akiktől , manipulatív alapon időnként csurran-cseppen némi pénz, szolgáltatás meg szívesség. Persze, nem a közösségnek, hanem neki.

 • 2009.06.02 17:22:58baudolinA

  Macskanya,
  engem ez igazából csak a pontos idézés miatt érdekel. Bölcsész volnék. :)

  Brumibaby,
  a mangó nevű gyümölcs nagyon finom, legalábbis SZERINTEM (by Nilüfer). A bolt nem jő be. Penélope Cruz igen. :)

 • 2009.06.02 17:32:05Macskanya

  BaudolinA: igen... bocsi... csak annyira elkaptak az érzelmek... nem nagyon szoktunk itt ilyenekre odafigyelni :-)

  Elég viccesen hangzik, most látom. :-)

 • 2009.06.02 17:42:50anyabanya44

  Az én csoportomban 3 olyan gyerek is van, aki lassan 4 éves lesz. Nem vitték el oviba őket,mert a XIII. kerületben ingyenes a bölcsi. Az ovi nem. Mivel szeptember után születtek, maradhattak. Szóval nem indig a bölcsi a hibás.

 • 2009.06.02 17:46:54mimi8

  jazmine
  hát nem t'om, veszélyeztetett ikerterhességet nem aposztrofálnék láblógatásnak. én marhára örülök, hogy felvették a fiamat a bölcsibe, amikor kiderült, hogy ikreink lesznek. baromi erős lehetsz, nekem muszáj napközben pihennem és sokszor elkeseredem, hogy mennyivel kevesebbet bírok, mennyire tehetetlen vagyok a szimpla terhességhez képest. pár hét múlva szülök és egy porcikám se kíván a szükséges házimunkán meg a bölcsi utáni gyerektörődésnél többet, -mármint fizikailag, mert egyébként imádom a fiamat.
  aki egyébként szeptembertől ovis lesz, de nem vették fel abba a kerületi óvodába ahová szerettük volna, csak a körzetibe. nekem a körzeti rémesen nyomasztónak tűnik. fellebbeztünk, a másik oviba járó barátaink is próbáltak segíteni, de hogy boríték? komolyan ilyen lúzer vagyok, hogy még csak eszembe sem jutott?

 • 2009.06.02 17:48:02aranyhajú

  Úgy tűnik, az itt kommentelők legtöbbje olyan helyen él, ahol van bölcsi. Nálunk nincs.
  A kiskapukat bejutáskor mindenhová meg lehet találni, ahol szabályba foglaltan vannak kivételezettek. Hazudni mindenki tud - noha vannak olyanok is, akik nem akarnak. És többnyire ők húzzák a rövidebbet. Szerintem a probléma gyökere ott van, hogy a törvényhozók a családpolitikában nem 20 évre terveznek. Össze-vissza változtatgatnak a feltételeken, aztán csodálkoznak, hogy még azok a párok is elállnak a gyerekvállalástól, akik igazán szeretnének gyerekeket. Mert ugye ki tudja, mit hoz a holnap... Esetleg 6 hétre rövidítik azt az időt, amit otthon tölthet az anya a gyerekével, hivatkozva más országokra. Csak azt felejtik el, hogy azokban az országokban esetleg 1 fizetésből is meg lehet élni, vagy sokkal jobb feltételek vannak ( részmunkaidő, több bölcsis férőhely).

 • 2009.06.02 17:58:14hüjegyerek

  úgy látom ez itt most offnak számít, de milyen sokat fejlődött Abigél! szép :)

 • 2009.06.02 18:00:04Nancsi

  jazmine: persze, erős az hogy csak az anyja tehet róla. De az se gyenge, hogy a rendszer nem kezelné azokat az eseteket, amikor a gyereknek tényleg szüksége lenne bölcsire.
  Jelen post íróját bevallottan nem az zavarja, hogy cirka 40eFt-vel kevesebb folyik be a családi kasszába a gyerek 2 éves korától, hanem az, nem is az a gond, hogy mondjuk a gyerek mellett van egy 3 hónapos ikerpár, és nem tud ennyi gyerekkel foglalkozni, nem is az, hogy a gyereknek nincs apja - egyszerűen csak szeretne menni dolgozni, adót fizetni (amit persze azonnal költsenek a gyereke bölcsödei ellátására, autópályára nem is jut belőle). Na ezt spec a rendszer letojja - egyéni probléma, nem szociális.
  Ja, meg hogy a gyerek nem találkozik más gyerekekkel, nem szocializálódik, hát ez tényleg gond. Azonban ehhez nem kell bölcsöde - elég levinni a játszótérre. Ott még az is elképzelhető, hogy más anyukákkal megismerkedhet, járhatnak egymáshoz játszani, szocializálódni, stb.

 • 2009.06.02 18:04:00Nancsi

  Persze nem azt mondom, hogy a rendszer jó. Nem is azt mondom, hogy az alanyi jogon járó bölcsi nem jó ötlet. Igen, kellene járnia alanyi jogon, de ebben az országban van még kb 1000 más, fontosabb dolog, aminek kellene járnia alanyi jogon. Mert azok lehet hogy tényleges problémát okoznak, nem csak kényelmi szempontokból lennének jók.
  Azon meg mindenki elgondolkozhat, hogy az normális dolog-e, hogy egy magánóvoda, vagy egy bébisintér feketén elviszi azt a pénzt, amit a GYEDről dolgozni visszatérő átlag anyuka keresni tud. Mert szerintem itten van elk.rva a rendszer nagyon, és lehet nem tüneti kezelésben kéne gondolkodni, hanem a betegség gócát kivágni (100eFt-s kalapács, 5 milliós taxiszámla, 500milliárdos 4-es metró).

 • 2009.06.02 18:09:28sony

  Egy poszt, aminek minden sorával egyetértek! Látszik, hogy friss az élmény. Nálunk is lehetetlen bejuttatni a gyerekeket a bölcsibe, tehát nagyon megértem. :S

 • 2009.06.02 19:24:19elzsabo

  Hát nemtom, nekem ez fura kicsit, úgy látszik ez is nagyon kerületfüggő.
  Nálunk a csepeli oviban ugyanis, rögtön felvesszük a gyereket ha betölti a 3at, legyen az ápr. 27. vagy október...

 • 2009.06.02 19:34:22zsiri

  Ebbe eddig bele sem gondoltam. nem elég, hogy lejár a GYED, vegyük azt, hogy valahogy átvészeljük a következő évet GYES-ből. Aztán az is lejár, év közben. Node a gyerkőcöt nem fogják felvenni se bölcsibe, se oviba, mert ugyebár csak ősztől van felvétel. És akkor még fél évet éljünk a semmiből, bankkölcsönnel a nyakunkon? Úgy tűnik, már a ygerekágyról bölcsit kellett volna keresni. pedig én ameddig csak megoldható (mármint oviig), otthon szeretnék maradni a gyerekeimmel. Szeretném én tanítani beszélni, énekelni, enni, szobatisztaságra nevelni, viselkedni, más gyerekekkel való kapcsolatra nevelni. Én úgy érzem, nem beteg gondolat ez. És hiába vállalok még gyerkőcöt, hogy tovább kapjam a GYED-et, egyszer vége lesz...
  Mért nincs részmunkaidő?

 • 2009.06.02 19:48:59druantia

  Igen, az én gyerekem is csak csalással kerülhetett be a bölcsibe. Egyedül nevelem és mivel a születése előtt közvetlenül egyetemista voltam, nem volt még gyedem sem, csak kezdettől a gyes. (Az senkit sem érdekelt, hogy az egyetem előtt több évig dolgoztam.) Egy dunántúli várostól öt percnyire lévő faluban lakunk, aminek nincs saját bölcsődéje, természetesen. Namármost nekem a munka nemcsak belső szükséglet, de kényszer is volt. Hiába próbálkoztam a város összes bölcsődéjében ezerszer is, csak akkor vették fel a gyereket, amikor papíron átjelentkeztünk egy rokonhoz. Aki akar, szörnyülködjön, de nem bántam meg.

 • 2009.06.02 20:06:28Hogolyo

  egyszerűen élvezhetetlen fórumolvasás szempontjából ez a rendszer. sosem találok semmit. úgyhogy bekopizom a hozzászólásomat.

  ma, ilyenkor van az, hogy áldom a jó (rossz) szerencsénket, hogy nem költöztünk el a VII. kerületből. három éve a nagyobbikat gond nélkül felvették aug. közepén szeptemberi kezdéssel a bölcsibe, kicsi tavaly szeptemberi kezdéséhez pedig kb. júniusban jelentkeztünk. Ovival annyi volt a gáz, hogy mivel a kicsi áprilisi, ezért már most be kellett íratni, hogy jövő szeptemberben kezdhessen.

 • 2009.06.02 23:40:00gjuci

  zsiri, nem csak ősztől van felvétel!! Bölcsibe pláne nem, de elméletileg oviba sem (azt hiszem).

 • 2009.06.03 10:07:39keke80

  Szegény Mary!!! Tisztára kiakadt, és jogosan. Csak az a baj, hogy kis hazánkban lopás-csalás-hazudás nélkül senki nem jut elöre. Az öszinte munka is köbö annyit ér, mint a kosz a körmöm alatt. az ember gatyára gürcöli magát, öszinte, szorgalmas, és csóró, mint a templom egere, hitelre veszi hó végén a kenyeret, és a hazug szomszéd a vadiúj mercijével letolja az útról. Kész borzalom.

 • 2009.06.03 12:37:20jazmine

  mimi8, erős a szösz, ironizáltam. Az ikerterhesség nekem is nagy erőpróba volt, egy sima UHra menetel (tömeggel) kilőtte az aznapi tartalékomat, ha nincs a gyerek bölcsiben, nem is tudtam volna menni. Viszont mivel sokat volt beteg, így kb. annyit bölcsizet, mint amennyit ápoltam, szerencsére egy hosszas köhögős betegségen kívül nem kaptam el mást tőle. Nagyon nehéz volt lelkileg, h az első terhességhez képest egy felöltözés is hőstett volt, egy kisebb vásárlás pláne, aztán a 32. héttől nyitva volt minden méhszájam és onnantól ünnepeltem minden napot. Fizikailag az utolsó hetek voltak katasztrofálisak, de már a 20. hét környékétől úgy éreztem magam, mint a naggyal a 36.-tól.
  Ha vigasztal, szülés után sokkal könnyebb volt, mostanra (14 hónaposak) meg egyenesen szuper, összenőttek, játszanak együtt, a kicsik imádják a nagyot, az meg boldogan játssza velük a legbugyutább játékokat is.

 • 2009.06.03 13:05:34muzsa

  De hogy a fenébe lehetnek ekkora különbségek bölcsi és bölcsi közt? nálunk se a munkahelyet se a jövedelmet nem firtatták, sem pedig a testvérek korát, ha vannak, a bölcsinéni többször is kijelentette, mert nem hittem a fülemnek, hogy náluk nincs olyan, hogy várólista, áprilisban van jelentkezés, május végén eredmény és kész.
  Igaz, hogy ettől még nem érti senki itt nálunk, hogy kit miért nem vettek fel, de végülis a többi leírt esethez képest tök korrekt, ha kihúznak a kalapból kábé és nem ki tudja mi szerint mérlegelnek (mondjuk boríték nagysága vagy hazugság nagysága szerint...)
  XIII. kerülez, szivárvány óvoda, gogol utca.

 • 2009.06.03 13:06:18muzsa

  azaz a szivárvány bölcsi, nem ovi. bocs

 • 2009.06.03 13:27:37plussbirka

  csak arra jovok ra, hogy mennyire jol tettuk, tobb szempontbol,hogy elkoltoztunk Budapestrol. nalunk sorrend szerint veszik fel a gyerekeket a bolcsibe es a varosban van legalabb harom onkormanyzati bolcsi (igaz szerintem, lenne igeny tobbre is). mondjuk, a fiam harom honapos volt, mikor bejelentkeztunk, kb. masfel evvel kesobbre, es az utolso hely volt. de nem kertek sem bankszamlakivonatot, se kereseti kimutatast.se boritekot. csak a lakcimkartyakat es az igazolast a cegtol, hogy visszamegyek dolgozni.de ezeket is csak beiratkozaskor. latogatni ugyan jottek, de csak akkor, amikor a gyerek mar elkezdett jarni.

 • 2009.06.03 14:16:38zsiz

  Sziasztok,

  Nálunk, Szegeden, nem ennyire rossz a helyzet. Mi múlt szeptemberben jeleztük, hogy idén augusztustól bölcsis lenne a kislányom és szó nélkül felvették, a jövő héten lesz szülői... Mindkettőnknek dolgoznia kell, nincs mese. Viszont "hivatalosan" nincs várólista. Persze ez nem igaz, csak ezt mondják, aztán a kicsiket listára teszik. Szóval van várólista. Szegeden előfordul gyakorta, hogy anyuka a nagyobb babát benyomja a bölcsibe, miközben a kicsivel terhes és láblógatva otthon van, mert neki "pihennie kell". Na, nálam ez kiveri a biztosítékot.

 • 2009.06.03 15:13:42Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  ...és közben basztatják a kismamákat, hogy miért ülnek otthon, és lógatják a lábukat, meg malmoznak, meg nem termelik a gdp-t, és hasonlók... meg milyen önzők, hogy nem gondolnak a gyerekre, és visszamennének dolgozni, bölcsibe lesz adva a gyerek... anyám, borogass.

  micsoda tökéletes kettős mérce. akárhogy próbálod, nem tudsz neki megfelelni.

  ja, és ezek után meg picsognak, hogy fogy a magyar, az önzőribanc szinglihordák inkább fogamzásgátlóznak, vagy legszarabb esetben abortuszra mennek, mert nem tudnak egy gyereket felelősségteljesen bevállalni, mert nem tudják, hogyan-hová tegyék, ha visszamennének dolgozni. vagy hogy miből nevelik fel.

 • 2009.06.03 16:06:42CJucus

  muzsa, mi is a Szivarvany bolcsibe jelentkeztunk tavaly is es az iden is es most sem vettek fel a kislanyomat. Titeket fel vettek?
  Tavaly meg megoldhato volt, hogy itthon maradjak, iden nem. Mi fellebbeztunk, de nem igertek semmi jot. Allitolag 3szor annyi gyerek mint hely es eloszor az egyedul allo szulok es a szocialisan raszorult csaladok gyerekeit veszik fel.
  Nekem szo szerint folyt a konnyem amikor meglattam a helyhiany miatti elutasitast, mivel mar masodszorra jelentkeztunk es naivan azt gondoltam , hogy 2szer csak nem utasitanak el...Most en sem tudom mit csinaljak.
  Valakinek otlete a XIII. kerulteben?

 • 2009.06.03 20:52:13Ronja

  kicsit OFF. ma összefutottam Abigéllel a városban :) nagyon örültem neki.

 • 2009.06.03 22:08:47bae

  Sziasztok. Szentendrén az egész városra jut egy bölcsőde. A védőnő biztatott, h. menjek jelentkezni, "csak háromszoros" a túljelentkezés. Magánbölcsi viszont van egy tucat is. Karaj!

 • 2009.06.03 22:59:39kitka

  Sziasztok.Nekem mindkét gyereket felvették simán ( 2002, ill 2007- ben) a XIII. kerületben a Boribon bölcsödébe. Kicsit kellett hazudni a jelentkezési lapon,de még munkáltatóit sem kérték el egész évben.

 • 2009.06.04 09:28:26Macskanya

  Hát ez jó. Szerintem a probléma ott van, hogyan döntik el, ki és mi alapján a szociálisan rászoruló. Mert, mint mondtam, én semmilyen alapon nem tartozom az alapból így meghatározott körbe. Mivel azonban a gyed még a fele sem lenne a fizumnak, a bank meg ezt le fogja tojni, remélem nem fogják azt mondani, hogy akkor adjam el a lakást vagy várjam meg az árverezését.

  Ami meg a dolgozó kismamákat illeti, az új, szuper 60%-os tb még jobb lesz. Idáig sem engedhettem meg magamnak azt a luxust, hogy kiirattassam magam, szerintem az alapvető baj egyébként is az átlag bérszinvonallal van. Mondom ezt még én is - és mások???

  Szerencsém van, mert a munkahelyem egy a fehér hollók közül, ahol mindenre tekintettel vannak. Lassan beléptem a 3 trimeszterbe és bár kb. hasonlókat érzek a jazmine által említetthez a vérszegénységem miatt, úgy döntöttem, hogy amíg nem ragaszkodnak ahhoz, hogy mindenáron bejárkáljak az irodába, kb. heti 1 alkalmat kibirok. Marha nehéz, de jól esik a társaság, a kis séta, mindenki nagyon kedves és tényleg, elismerik. Úgy érzem, nem hiába csinálom. Esténként ilyenkor jön az álomszerű fáradtság, a fura képek a tescoban és pénztáros aggódó kérdése: rosszul van? - Nem, nem, csak hosszú volt a nap, köszönöm.

  Most így élem meg a 27. hetet és boldog vagyok, mert életem legnagyobb kincsét kapom, velem együtt a férjem is. Nem tudom sikerül e a bölcsi, eldöntöttem, nem parázom, majd a jövő héten beszélek az illetékessel és ráérek majd akkor aggódni, ha jövő áprilisban segítség nélkül kell visszamennem a munkába. Drukkoljatok! ;-)

 • 2009.06.04 14:22:11CJucus

  Ja, mi 2 bolcsibe jelentkeztunk (zarojelbe oda kellett irni egy masikat is, nalunk a Boribon volt) es oda sem vettek fel..

 • 2009.06.05 22:14:51ditakai

  Nagyon felkúrtam magam ma, amikor kiderült, hogy a gyereket nem vették fel a körzetileg illetékes XII. kerületi oviba. Nem bölcsibe - OVIBA!

  Voltunk hónapokkal ezelőtt bájvigyorogni, meg elmentünk nyílt napra is, és most mégis egy másik, távolabbi, fiktív oviba akarják felvenni, ahova minden reggel kész mutatvány lenne eljutni!!

  Újranyitott óvoda, de építkezésnek még nyoma sincs - viszont van mellette mentőbejáró a szomszéd kórházhoz - arról meg ne is beszéljünk, hogy milyen szakmai közösségről beszélhetünk egy olyan helyen, ahol nyitás előtt két héttel veszi majd át az intézményt a nevelőtestület...

  Most örüljek, hogy lyuk van a seggünkön, és egyáltalán bekerültünk valahova, mert a jelek szerint óvoda-téren is ilyen gáz a helyzet?

 • 2009.06.07 13:49:29csillader

  Sziasztok!
  Szerintem az én fiamat azért nem vették fel a bölcsibe, mert nem kentem meg senkit és nem tudtunk minimálbéres fizetést prezentálni (papírt nem kértek róla, de le kellett írni a br. összkerestünket). Ámde "rengeteg" fizetésünkből pont megélünk a lakáshitel (és mivel az állami bölcsibe nem került be a kicsi, a családi napközi heti 3 napra szóló havidíja) mellett. Viszont nem tudjuk, 2. gyereket hogyan vállaljunk (felelősen), mert ha fél-egy-két évre kiesik százezer forint a kasszából, az pont a hitel vagy a kaja (gyógyszer, ruha stb.) ára. Mit szorítsunk meg, ha csak 2 fizetésből tudunk fennmaradni? (Az első babát azért mertük vállalni, mert még nem volt lakáshitelünk + csanaköltségünk.)
  És még ha igyekeznék is majd vissza dolgozni a munkahelyemre (nagy szó, hogy egyáltalán van), hogy mielőbb keressek, akkor hova teszem a szoptatós babát fél-egyévesen?

 • 2009.06.07 13:50:32csillader

  A félreértés elkerülése végett: a 2. gyerek nem úgy anyagi teher, mint az első volt, hanem a kieső fizetésrészt nem engedhetjük meg magunknak. Erről persze nem a gyerek tehet.

 • 2009.06.07 17:40:01csillader

  Macskanya, szorítok Nektek! :-)
  Egyébként mintha rólunk írtál volna, minden dettó úgy van. És akkor még én is örülhetek, mert van munkám, mi több, nagyon szeretem is. Csak az esti munkarész ne lenne (tanítok, a felkészülés stb. estére és éjszakára marad).

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta