SZÜLŐSÉG

A gyerekeknek is jár saját tévé?

2009. június 2., kedd 16:30

gyerektv

Tekintettel arra, hogy mindössze napi 10-15 percet nézek tévét, azt is jobbára fél szemmel, eddig fel sem merült bennem olyan gondolat, hogy a gyerekszobába tévét kellene tenni. Most sem tervezek ilyet, ám néhány ismerősnél a kiságy mellé helyezett tévé arra ösztönzött, hogy feltegyem a kérdést az olvasóknak: kell-e a gyerekszobába tévé?

„Miért ne lenne a gyerekeknek is tévéjük, ha egyszer nekünk is van egy külön készülékünk a hálószobában? Nekik is jár." – magyarázza döntésének okát Nóra. Egy másik vélemény szerint azért kell a gyerekszobába is tévé, hogy ha a szülők filmet szeretnének nézni, a gyerekek akkor is tudjanak mesét bámulni a saját szobájukban.

És van, aki azért tett a kisszobába is tévét, hogy ha reggel felkelnek a kölykök, kapcsolják csak be szépen a televíziót és nézzenek rajta valamit – ennyivel is tovább alhatnak a szülők.

A másik csoport szerint egyenesen merénylet a gyerekszobába helyezett készülék, így is rengeteg időt töltenek filmnézéssel a gyerekek, így pedig teljesen ellenőrizhetetlen, mikor mit néznek és mennyit tévéznek. Azoknak, akik csak meghatározott időt engednek a tévé előtt tölteni és azt is megszabják, mit nézhet a gyerek, a fenti okok miatt eszükbe sem jut, hogy még egy tévét üzembe helyezzenek.

Mit gondolnak erről a Poronty olvasói? Kell-e külön tévé a gyereknek, akár a szülő kényelméből, akár csak, „mert a gyerek is megérdemli?"

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.04 11:24:37Brumibaby

  kriszi, kösz, pontosan arra gondolok, abban a vonatkozásban = a vonatkozásban vagy avonatkozásban, illetve e tekintetben v. etekintetben, lehet, hogy igazad van és írjak mást, sajna tv2 helyett nem írhatok mást, emlékezetem szerint intézmények nevét naggyal írjuk, de most akkor hogy? Tv2? Tévé Kettő? TV 2? TV Kettő? Különben is, az rendben van, hogy a logóján egyben van, de miért írnám (ezen kívül) egybe a tv-t a 2-vel?

 • 2009.06.04 11:26:49Brumibaby

  madz, kösz.
  Az a baj vele, hogy le kell írnom, hogy a tv2 (stb. ld. fenti változatok) X adásában...

  Nem én vagyok a tv2, nem weblapot szerkesztek és nem csetelek, hanem egy normál magyarul írott szövegben le kellene írnom ennek a redves csatornának a nevét és nem tudom, hogy kell és miért pont.

 • 2009.06.04 11:27:22Brumibaby

  mármint miért pont úgy

 • 2009.06.04 11:32:41hallohallo

  Brumibaby, ők úgy írják, hogy TV2

 • 2009.06.04 11:58:57madz

  szerintem a tv2 inkább márkanévnek minősül, ezért nem egyértelmű, mert lehet Tv2, tv2, TV2, én azt csinálnám, hogy megnézném egy mértékadó újságban, ahol írtak róluk :))

 • 2009.06.04 12:54:37hallohallo

  madz, a saját honlapjukon úgy írnak magukról, hogy TV2

 • 2009.06.04 12:57:08madz

  hallohallo, hát akkor úgy. ők tudják... :)

 • 2009.06.04 13:00:25hallohallo

  :)
  (hihi, de ha nem nézem meg, esküdni mertem volna a csupa kisbetűre, szerintem rajtuk kívül senki nem használ rájuk nagybetűt :))

 • 2009.06.04 13:29:11glad az egyetlen

  psyché

  "...a mai pszichologiai kutatasok pont azt bizonyitjak, hogy az a gyerek van hatranyban 1. aki ovis koraban tv-zik 2. aki tul sok tv-t nez iskolas koraban...."

  Egyáltalán nem bántottál meg, mert ez nem mond ellent annak amit írtam. Ez max csak a korai és atúlzásba vitt TV-zésről szól ami lehetne bár mi más esetben is.

  Habár szerintem azért ovodás korban megfelelő műsor nézhető.

 • 2009.06.04 14:09:36cantaloupe

  Glad,
  en egyetertek azzal, hogy a teveben is lehet ertekes musort talalni, belole tanulni.

  De azzal nem, hogy potolhatatlan.

  A net szerintem fontosabb, email cim nelkul mar szinte eletrajzot sem lehet beadni. Vagy allasinterju elott utananezni a cegnek, hogy felkeszult legyel.

 • 2009.06.04 14:16:09mazsola84

  cant,
  te itt? Nem kéne neked már készülődni meg izgulni?

 • 2009.06.04 14:33:36baudolinA

  mazsola,
  én ezt a kérdést nem merem már senkinek sem feltenni, miután az egyik poszton egy csomóan elpanaszolták, hogy mennyire bosszantja őket a "még egyben?" kérdés. :)
  (Bár kétségtelen, hogy a kíváncsiság bennem van, hehe. :))

 • 2009.06.04 14:35:05cozumel

  B-

  ha NINCS tv, az nem tiltas, az eletmod.
  Amig nem fanatikusak a szulok, addig nem lesz belole tiltott gyumolcs.

  Vannak szulok, akik nem isznak alkoholt
  akiknek nincs kocsija
  akik sosem esznek edesseget
  akik vegetarianusok

  es akkor a gyerek ebben fog felnoni, es nem lesz neki furcsa, hogy a fennt emlitett dolgok naluk nincsenek.

  Majd egy ido utan megtudja, hogy Kevinkejeknel van tv, es akkor az egy uj helyzet lesz, amit normalis szulo ugy kezel, hogy igen kisfiam, ott van, ha atmesz, nezzetek, de apuanyunak nem kell, mert apuanyu nem szereti.

  Szazezer ilyen dologgal talalkozik a gyerek elete soran, miert pont a tv venne le ugy a labarol, hogy jajjistenemmostaztan?

  Egy ido utan a gyerekeim biztos megtudjak majd, hogy az osztalyukban az ixipszilonek templomba jarnak, es istenben hisznek, mi meg miert nem, pedig olyan szepen feloltoznek vasarnaponkent, a templomba mindig habos ruhaba lehet menni es utana cukraszdaba megy az egesz csalad?

  Az a lenyeg, hogy az egesz ugy legyen talalva a gyerekenek: ez IS normalis, az IS normalis, te meg gyerekem eldontod majd magadnak, ha eleg nagy leszel hozza, hogy akarsz-e tv-t, jarsz-e templomba, eszel-e hust.

 • 2009.06.04 14:46:32cantaloupe

  Mazsola, az holnap lesz! :)

  Mar olyan hulyesegeken torom a fejem, hogy vigyek-e a babanak koromvago csipeszt, hat inkabb itt mulatom az idot, mint csendben parazzak. :D

 • 2009.06.04 14:50:49cidre

  Cantaloupe, s mit határoztak: császár lesz végül? (Bocs, ha banális a kérdés, de kicsit lemaradtam.)

 • 2009.06.04 14:53:36oreille

  Cantaloupe, csipeszt ne vigyél, nem kell még, különben is élvezd az egyenlőre utolsó pocakos délutánodat :-)

 • 2009.06.04 14:55:14cidre

  Akkor császár lesz, ha már ilyen biztosan lehet tudni, hogy ez az utolsó :(
  Csipesz tényleg nem kell a kórházba, legalábbis itthon biztos nem.

 • 2009.06.04 14:56:24B-

  cant: az első egy hónapban ne vágd a körmét, semmi baja nem lesz, ha nem nyúlsz hozzá, ha viszont belevágsz, az kockázatos nagyon.

  Ha karmolja magát, húzzál kesztyűt a kezére (lehet ilyet kapni, de azért ne legyen 24 órát a kezén), vagy kend be a pofiját meg a körmöcskéit lenyalható mellbimbó-ápoló krémmel. Attól csúszik, nem karmolódik úgy össze.

  Egyébként pillanatokon belül begyógyul, szinte órák alatt regenerálódik egy ilyen karmolás.

 • 2009.06.04 14:58:10madz

  cant, akkor sem jó még levágni a körmét, ha hosszú, mikor megszületik, mert még nagyon lágy, és így betöredezhet meg ilyenek. inkább húzz rá kesztyűt (zoknit). nekünk egy "okos" cscsemős levágta, sokkal rosszabb lett, mert persze nem lett egyenletes, és a fiam szénné csikarta az arcát vele

 • 2009.06.04 15:03:54cozumel

  Szocske

  trogerkodni mi is szoktunk a tv elott, foleg a ferjem kedvenc idotoltese, kanapen a ket gyerekkel, ketpofara zabaljak a pattogatott kukoricat es nezik az Oslenyek orszagat, kozben feluton a ferjem persze bealszik, a gyerekek meg bokdosik, hgy apa horkol, de imadjak az egeszet.

  Szoval _nekem_ aztan semmi kifogasom az egesz ellen.
  De hogy hatranyba marad, vagy rakattan, mert nem erhette el soha....ez abszolut nem torvenyszeru.

 • 2009.06.04 15:37:20keke80

  Az én lányom is kész manikürrel született. Meg neki nagyon hosszú, formás a körömágya. De nekem azt tanácsolták, hogy csak csippentsem le, ha zavar. Se olló, se csipesz, mert még nagyon puha a körme, elég, ha te a saját körmöddel lecsippented.

 • 2009.06.04 16:25:04glad az egyetlen

  cantaloupe

  Elöször is a Tv nem tartom kizárólagos info forrás, ahogy cozumelnek is próbáltam elmagyarázni, de ettől még fontos, hiszen nem mindegy, hogy hány forrásból szerezhetünk ismeretet. Minél kevesebb a forrás annál kisebb az esély a un. spontán, nem keresett ismeretszerzésre.

  Másrészt habár egy könyvel szemben tized annyi lexikális tudást ad, de a TV ereje az audio-vizualitásban rejlik, ami a pszichológia kutatások szerint a legerősebb és leghatékonyabb tanulási forma.
  A TV esetében a tanulás amúgy nem a lexikális tudásban kell mérni feltétlen (ez a rész szövetszöcskének is szólhat), hanem sokrétű általános ismeretek, társadalmi, szociológia szinten, értve ide a korábban példának írt "Jó barátok" stílus teremtése, vagy a francia gettó film társadalom ábrázolása. Egyik film se oktatni akar ezek közül, hanem szórakoztani, mégis hatással van ránk és a maga műfajában sokkal jobb hatásfokkal, mint pl a net vagy könyv (példának írtam, hogy a design stílust "működés" közben láthatta a néző a Jó barátokban).
  És akkor még bele se kezdtem megint az szélesebb körű izélés választékkal mint amit a szülő adhat...

  Szóval teljesen kízárni ezt az erőteljes forrást igen is hátrányt jelent a gyerek számára

 • 2009.06.04 20:50:24cozumel

  Glad

  nem marad le semmirol, mert a filmes/vizualis elmenyt megszerezheti mashonnan is (net, mozi).

  Az, hogy a "de a TV ereje az audio-vizualitásban rejlik, ami a pszichológia kutatások szerint a legerősebb és leghatékonyabb tanulási forma."

  egyszeruen nem igaz igy, ebben a formaban.

  Az emberi tanulas nem huzhato ilyen semara, mindenkinek mas tanulasi forma a leghatekonyabb.
  Alapvetoen 4 csoportot kulonboztethetunk meg
  audialis
  vizualis
  taktilis
  kineztetikus
  tipusokat, es termesszetesen ezek kombinacioit, hiszen senki sem csak egy kizarolagos csoportba tartozik.  Te mennyisegileg veted ossze az infoforrasokat, szerinted a 6 tobb, mint az 5, holott ez a matek itt megintcsak nem ervenyesul, hiszen a minossegi tetelnek akkora szerepe van, hogy a mennyisegit siman lemossa.

  3 minosegi forrasbol okulni, vagy 5 szemetbol, na itt lesz a 3 tobb, mint az 5.

 • 2009.06.04 20:54:28Magenta

  Mi is a Bolond szél fúj és a Jóbarátok alapján festettük ki a lakást. :)))

  Nálam a tévé annyiban "segít" az informálódásban, hogy kapcsolgatás közben azért ottragadok egy-egy érdekesebb ismeretterjesztőnél, ami egyébként a büdös életben nem jutna eszembe, mint téma, hogy nekiálljak keresni.

 • 2009.06.04 20:56:13madz

  az azért tagadhatatlan, hogy a tévé előtti kapcsolgatva bambulás érzését máshogy nem lehet megszerezni!

 • 2009.06.04 21:28:03cozumel

  Madz

  ez elott meg kell hajlanom, valoban, enelkul az erzes nelkul szegenyebb felnott lesz a gyermekbol :D:D

 • 2009.06.04 21:29:41madz

  coz, de komolyan! :D

 • 2009.06.04 22:01:57Kipikopii

  2009.06.04 17:00:35fityisz
  Azert meg is lepodtem volna, ha a 3 evesnek a Kisvakond sorozattol lett volna jo a szokincse :)))

 • 2009.06.04 22:08:04monsterwoman1

  2009.06.04 22:01:57Kipikopii
  2009.06.04 17:00:35fityisz
  Azert meg is lepodtem volna, ha a 3 evesnek a Kisvakond sorozattol lett volna jo a szokincse :)))

  Naggggyyyon röhögök:DDD

 • 2009.06.04 22:15:16madz

  ez tényleg jó :)))

 • 2009.06.04 22:30:30cozumel

  Madz

  de most jut eszembe, a tv elotti celtalan kattintas is kb. ugyanaz, mint amikor elfog az erzes, hogy basszameg, vege van a netnek :-)

 • 2009.06.04 22:38:25madz

  coz, hogyhogy vége a netnek?
  egyébként már a "basszameg" alapján cáfolom a kijelentést: a tévé előtti kamillázás közben végtelen písz tölti el az embert. nem gondol basszamegekre

 • 2009.06.04 22:47:16glad az egyetlen

  .

 • 2009.06.04 22:48:18glad az egyetlen

  cozumel
  na utoljára megpróbálom, mert egyszerüen nem hiszem el, hogy felnött ember csak ennyire egyszerű, egysíkú gondolkodásra képes, szóval ezt vedd úgy hogy a jobbat feltételezem rólad.

  Te egyfolytában azt próbálod bizonygatni, hogyha egy X tudás(tanulás,info,stb) több helyről vagy ha úgy tetszik nem kizárólagosan egy helyről szerezhető szerezhető meg akkor lényegtelen az információs csatornák száma, és nem lesz hátrányban az aki kevesbb csatornából informálódik.

  Ez az elgondolás nem csak, hogy egysikú hanem minden életszerűséget nélkülöz, főleg ha eleve egy un spontán ismeretszerzésről beszélünk, amikor is nem tudatosan keresünk, egy konkrét ismeretet hanem egy tevékenység közben mint mellékessen megszerezzük.

  Mi olyan nehezen érthető azon, hogy igen is baromira számit, hogy most mennyi a források száma és aki kevesebből gazdálkodik az hátrányba kerül?

  "...Az emberi tanulas nem huzhato ilyen semara, mindenkinek mas tanulasi forma a leghatekonyabb..."
  Biológiánkból és agyunk működésből adódóan, ami bizony minden embernél ugyanaz, a leg effektívebb az egészséges embernél az audi-vizuális hatás. Ez most nem egyéni fejtegetésem hanem tény!

 • 2009.06.04 22:48:33cozumel

  Madz

  neked meg sose volt olyanod, hogy megnezted az osszes kedvenc oldalad, aztan a nemannyira kedvenceket, aztan az erdekesnek tuno linkeket, aztan semmi sem volt erdekes.....es csak ide-oda kattintgatsz a tabok kozt, de kenytelen vagy rajonni egy ido utan: ez itt az internet vege, hiaba lapoznal tovabb, ez az utolso oldal :)

 • 2009.06.04 22:48:52glad az egyetlen

  "....szerinted a 6 tobb, mint az 5, holott ez a matek itt megintcsak nem ervenyesul, hiszen a minossegi tetelnek akkora szerepe van, hogy a mennyisegit siman lemossa..."

  Saját csapdádba futottál, mert pont nem veszed észra a Tv egyedi sajátosságát.
  Pl hiába van egy könyvben 100x vagy 1000x annyi tudás mint egy TV műsorba ha valaki nem olvas (még ha muszály is lenne lásd kötelező olvasmányok) vagy ha igen annak minősége olyan is.
  Az egy dolog hogy felolvasol a 3-5 éves gyereknek, de vajon mi lesz majd késöbb?
  Másrészt itt sokan azt hiszik, hogy én egy fajta lexikális tudásról beszélek, pedig nagyon is nem.
  Ahogy korábban írtam pl itt izlésileg nagy hatással volt rám a "Jó barátok" dizájnja és habár ez a tudás megvolt könyvekben, de ott nem hatott úgy rám, ehhez kellett a film cselekménye.
  Abszolút a TV-nek köszönhetem, hogy megismertem M. Flatley-t és a Cirque du Soleil-t, hogy a sci-fi műfajról ne is beszéljek, de itt volt a korábbi fiktív példa, hogy látni a gyereknek egy gettó filmet tanulságos is lehet.

 • 2009.06.04 22:51:18cozumel

  Glad

  piiisz, OK?
  NEM ugyanazt a konyvet olvasgattuk valoszinuleg, mar ami a tanulasi folyamatokat illeti, nem vitazom tovabb.

  Amugy nekem is az az erzesem, hogy TE egyszerusited le a dolgokat, es nem vagy kepes felfogni, hogy a mennyisegi dolog egyszeruen nem helyettesiti a minosegit....je, ez nem csak az infoforrasokra igaz, hanem ugy altalaban.

 • 2009.06.04 23:07:52glad az egyetlen

  Nem erőltetem, békén hagylak a témában.

 • 2009.06.04 23:09:06madz

  coz, de volt :) de az inkább olyan sivár és reménytelen érzés, az ember átéli az egzisztenciális magányt meg ilyenek. a tévé előtti zappolás meg teljesen zen! vagy olyan buddhás derűs egykedvűség.

 • 2009.06.04 23:24:05cozumel

  Sajnos nalam a tv elotti bambulashoz csatlakozo tarstevekenyseg a ruhahajtogatas, szoval nekem a derus szo semmikepp nem ugrik be az elmenyre gondolva :-)

 • 2009.06.04 23:32:58madz

  én nemtom, mindenki ezt a ruhahajtogatást emlegeti... de nektek mennyi ruhátok van? és miért kell órákig hajtogatni?

 • 2009.06.04 23:36:56cozumel

  Azert mert cserebe viszont nem vasalok egyet sem :D
  Nemtom.....sok van, annyi, mint egy negyfos csaladnak, aki naponta cserelni, es hetente mos...az annyiszor 4 ing, bugyi, par zokni, boleje-mennyeje...

 • 2009.06.04 23:39:39madz

  jaaa, én meg vasalok...
  de közben tényleg nem annyira jó tévét nézni. a múltkor pl elkezdtem a Vándormadarakat, de rájöttem, hogy arra koncentrálni kell. házimunkához klippeket kell nézni. vagy bebe tévét.

 • 2009.06.04 23:58:47cozumel

  Hazimunkahoz kivalo menu barmelyik szieszaj, vagy a loenorder :D

 • 2009.06.05 04:18:03cantaloupe

  Visszaneztem ide, nemigen tudok aludni...koszonom a kormos tippeket, akkor nem bantom! Kesztyut nem vettem, remelem, nem tul szuk zokni is jo erre az alkalomra, bimbovedo krem pedig van a tatyomban. Tobb cuccal megyek, mint J.Lo erre a 4 napra, hehe.

  Cidre: a baba nem fordult be, programcsaszar lesz, pont a 39. betoltott heten-ami a holnapi napot jelenti. ;)

 • 2009.06.05 06:18:57Brumibaby

  OFF
  Cantaloupe, gyönyörű napfényes reggel van, az isten is szülésre teremtette a mai napot, hajrá cant, hajrá Kisdinnye!
  ON

 • 2009.06.05 13:30:58B-

  glad, én egyetértek veled.

 • 2009.06.05 13:44:46B-

  Tudom, hogy meghalt ez a topik, de még cozunak írnám, hogy az ismerősöm se "tiltotta" el a gyerekeket a csokitól, egyszerűen kiiktatta az életükből, úgy manipulálta a valóságot körülöttük, hogy amíg nem kerültek ki a szárnyai alól, a gyerekek nem is tudták, hogy létezik a műfaj. Ezt nevezhetjük életmódnak, nem?

  Szerintem azt egyszerűen nem lehet kiiktatni a számításból, hogy az ember társas lény, és ha a közössége 99%-a tévézik, ő meg nem, az hátrány.

 • 2009.06.09 22:08:18boszor

  B-, egyetértek. Pontosan ilyen gyerekkel találkoztam én is régebb, akiknek vegák voltak a szülei, és semmi édesség nem fordult meg a házban. És amikor meglóghattak, az első kérdés az volt, hogy veszek-e nekik csokit.

  És tudod mit, vettem:) mert úgy gondoltam és gondolom, hogy attól, hogy a szülő úgy dönt, hogy neki valami nem kell az életébe, ami az emberek nagy többségének normális, nem kell ezt ráerőltetni a gyerekre is.

  Persze odafigyelni, hogy mértékkel tévézzen vagy mértékkel egyen csokit egy gyerek, sokkal több erőfeszítésbe kerül, mint bármelyik véglet (a nagyon sok vagy a nagyon kevés is).

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta