SZÜLŐSÉG

Szeged, a vízillatú város

2009. június 1., hétfő 09:42 |

A gyereket el kell vinni Szegedre. Nem árt azonban szem előtt tartanunk, hogy korántsem mindegy: elmegyünk Szegedre, vagy visszamegyünk Szegedre.

Gyerekkel azért is jó elmenni Szegedre, mert így az embernek nem támad az az érzése, hogy visszajött. Mert a gyereknek még csak meg lehet éppen mutatni az épületet, miszerint tudod, idejárt anya egyetemre, a gyereket ez szerencsére marhára nem fogja érdekelni, a közeli játszótérre akar majd menni a Honvéd téren, ahol nagyon remek mászókák meg csúszdák vannak. Ezzel megkímél téged attól, hogy nosztalgiázni kezdj, s a végén megállapítsd keserűen, hogy ugyan semmi se olyan mint régen, a legnagyobb gáz az, hogy te sem. Nem érdemes belekezdened a szegedi Kék Túrán való részvételedről szóló hőskölteménybe sem, mert a hatéves úgysem tudja hova tenni, mi volt abban a jó, hogy a Kék Csillagtól a Kék Golyóig be kellett volna járnotok harminckilenc kiemelt vendéglátóegységet, s mindenütt magatokhoz venni egy kisfröccsöt, s miért volt dicsőséges, hogy az első kilencet teljesíteni tudtad. Végtére is a gyereknek egész másféle értékeket közvetítesz ma már, akkor meg mit sóhajtozol, hogy a Sárkány helyén nővérszálló, a Lófarában meg egy kulturális központ működik?

Hagyd a fenébe a múltat, ha vonattal jöttetek, üljetek villamosra, a gyerek imádni fogja, feltéve persze, hogy nem Pestről vagy valami villamosos nagyvárosból érkeztetek. Nem valami modern cucc a villamos, fülsiketítően csikorog a kanyarokban. Szálljatok le az Aradi vértanúk terén, és vegyél erőt magadon, nem, nem a Gödörbe indulunk, hanem mondjuk a Dóm térre, ahol körös-körül évtizedek óta halott professzorok, írók, költők nézik a turistákat üres szemmel a Pantheonban, tűrni fogják a kismotoron körbe-körbe száguldozó ivadékod önfeledt ordibálását. A fogadalmi templom valószínűleg ugyancsak nem érdekli a gyereket, de a szemközti órajáték annál inkább, már ha működik, én egyszer, ha láttam. Ha a Szegedre visszajövős kategóriába tartozol, nyilván időznél még itt egy kicsit párás szemmel, várva, hogy hátha csoda történik, s kilép az a mutatós fizikusfiú a Somogyi Könyvtár ajtaján, mint annyi évvel ezelőtt, de a gyereket szerencsére ez sem érdekli, hát gyorsan vegyetek irányt a Tisza-part felé.

Ebben a városban temérdek a szökőkút, mindig vízillat van, akárhol jársz, mintha mindig a víz közelében lennél, hát most is elvarázsol. Emeld fel a gyereket a palánk fölé, hadd nézze meg ő is a Tiszát, hadd lássa, honnan jön a vízillat. Aztán hagyhatod tovább száguldozni a kismotorral, gyűjthettek gesztenyét, makkot, levelet, ha éppen ősz van, ha pedig nyár, akkor ehettek annyiféle színű fagyit a Palánk fagyizóban, ahány csak kitelik a magyar élelmiszervegyészettől. A híd lábánál van egy remek játszótér, körhintával, mászókákkal, és természetesen vízillattal, és nem, anyuka, nem megyünk be a Sótartóba, mert úgysem ülnek ott vizsga után kapatosan világmegváltó csoporttársaink.

Sétáljatok el a Kárász utca felé, csörömpölve megy mellettetek a villamos, fordulj be itt, kisfiam, arra nem megyünk tovább, hiszen a Hági nyilván még mindig be van zárva, és az a magas barna srác, aki ott jön, az úgysem az a hajdani szemüveges gyógyszerész, legfeljebb a fia, hogy a fene enné meg a múló időt. A gyerek a sarki mekiben hepimílt követel, nyugodtan zárkózz el ettől, egészségtelen és hizlal, nem úgy, mint azok a régi hidegtálak, tormakrémes aszpikos sonkatekercsek, meg svédgombasaláták, amelyeket akkor ettél itt, amikor még Korzó presszónak hívták.

Nem, nem nézheted meg most, hogy megvan-e még a Jeges, meg a Tiszavirág, tessék szépen elkanyarodni, és felkeresni hazánk egyik legjobb vadasparkját. A gyerek szeretni fogja a villamost, még jobban az óriás parkot, ahol az oroszlánok meg a szurikáták olyan közel vannak, mint az Oroszlánkirályban, bár szemközt csalódást okoz a Bennett-kenguru („Anya, én azt hittem, a kenguru sokkkkal nagyobb!"). A gyerek imádja a gibbont, a kiangot meg a réti sast, de leginkább mégis a világ legrondább állata, a tapír kedvéért volt érdemes idejönni. Egy egész napot is el lehet itt tölteni, de a régi Poronty-olvasók már olvashattak erről.

Ha nyáron jöttetek, akkor a Tisza természetesen kihagyhatatlan. A naturistáknak az algyői híd lábánál, a textileseknek Újszegeden van strand, de én ott sose jártam (mert én sose nyáron voltam Szegeden). Talán akad itt valaki, aki beszámol róla.

Én azt ajánlom, üljetek buszra, vagy kocsiba, és irány Mórahalom. Mórahalom Szegedtől úgy 25 kilométerre van Baja felé, alapvetően jellegtelen kis mezőváros, de annyira szép, hogy azt hihetnénk, Ausztriából tévedt ide, csupa virág az egész. A városka központjában a főtéren van a termálfürdő, alighanem a legjobb strandok egyike, ahol valaha jártunk. Néhány évig tiszteletbelépőt kaptak a véradók a mórahalmi fürdőbe, és mondhatom, megérte vérünket ontani.

Családi csúszda, sodrófolyosó a nagyoknak, kétszintes medence csúszdával, köpködős sünivel, kígyóval, pici csúszdával a kicsiknek, aztán egy olyan medence, ami öt centi mélyen indul, tehát összeegyeztethető a különben összebékíthetetlennek tűnő több igény, gyerekek a vízben, szem előtt, te meg hanyatt fekve sütteted a hasadat a nappal, miközben apuka a medence szélén a hátát dögönyöztetheti a vízsugárral. Sokáig nem tart persze az idill, mert a gyerek nyilván beljebb is akar menni, a medence másik vége 160 centi mély, egy kerek öböl közepén óriási színes gömböt rángat valami, amitől a víz valami elképesztően hullámzik. De a kényeztetés csúcsa a medence közepén álló bárpult. Odaállsz a derékig érő vízben, vagy tízféle alkoholos és alkoholmentes koktél közül választhatsz, s legfeljebb arra kell ügyelned, hogy ne borítsátok a földiepret meg a narancshéjat a vízbe. Engedd el magad, szopogasd a koktélodat szívószállal, s élvezd a derekadra nyomott buborékokat.

Aztán, ha visszatértek Szegedre, menjetek újra sétálni, akárhova. Szeged mindenhol szép. Ne felejts el gondosan készülni az utazásra: legyen nálatok folyadék, tartalék pelenka, papírzsebkendő, rágcsálnivaló és taj-kártya.

Brumibaby

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.01 10:14:12Tünde

  anyamadár: nem direkt linkesítettem az egész bekezdést, a szerkrendszerrel nem stimmelt valami, de már javítottam és a szerzőt is odaírtam. egyébként egyedül vagyok szerkesztő, szóval engem lehet szidni, ha valami nem jó.

 • 2009.06.01 10:16:28Z11

  Én még ugyan nem jártam Szegeden, de tudom, hogy nagyon szép város, és már fűzöm tesómat, hogy nyáron az évente kihagyhatatlan főváros mellett még Szegedre menjünk el (lételemünk az utazás általunk még nem látott helyekre) az országban). Én Debrecen környékén lakok, és még annak tudnék örülni nagyon, ha valaki írna egy hasonló cikket Debrecenről, mert azért Db-ben is el lehet tölteni egy kellemes napot :) Bár folyó nincs itt, de sok más ellensúlyozza ezt :)

 • 2009.06.01 10:21:03Piccola

  Yakamoz: az ufós játszótér :))

  és még megvan a Jeges :)

 • 2009.06.01 10:41:13Dody13

  A Tisza partra mostanában inkább nem kellene lemennie senkinek, katasztrofális állapotok uralkodnak ott már hetek óta.....

 • 2009.06.01 12:27:39evatomi

  Szuper írás!
  Mi épp tegnap voltunk a vadasparkban a gyerekekkel, isteni volt!
  Szeged úgy jó, ahogy van!
  Mindíg van valami jó kis progi, amit érdemes megnézni!
  A szomszédos városban lakunk, de hétvégén szinte mindíg Szegeden vagyunk :-).
  Múlthéten hidivásár, azelőtt a Street Parade, Borfesztivál, lassan itt a Szabadtéri :-).

 • 2009.06.01 12:39:19manka78

  Köszi Brumibaby! Az idén pont Szegedre tervezzük a nyaralásunkat. Ez az írás még jobban meghozta a kedvemet. Valaki nem tud jó szálláshelyet, ahol üdülési csekket is elfogadnak? Jó tapasztalatokat szívesen vennék. Köszi.

 • 2009.06.01 12:49:48evatomi

  És még azt is megemlítem, hogy Szegedtől nem messze van Ópusztaszer is, amit szintén érdemes megnézni, ott látható a Feszty-körkép is.
  Egy csomó tájház, házi készítésú sütik, lovas bemutató, játszótér, nagy füves terület, ahol a gyerekek szabadon rohangálhatnak kedvükre :-).

 • 2009.06.01 13:00:01kukacka78

  Igen, a régi szép idők... a Tejivó említve lett?

 • 2009.06.01 13:14:26englishteacher

  Pont ez kellett a mai hangulatomhoz - mi akkor mentünk először 'vissza' Szegedre, amikor a gyerkőcök már értékelték. (Addig szó szerint fizikálisan fájt a szívem, ha csak a városra gondoltam). Már a kisebbik lányom is tudta, mi az hogy az anya egyetére megyünk (figyelem: nem sajthiba)(amikor gyeses kismamaként óraadó voltam az akkori lakhelyünk egyetemén, teljesen logikusan a nagylányom azt kérdezte Apjuktól h 'Megyünk a Zanyáért az egyetére?'; tőlem meg értelemszerűen azt h 'Picur, megvárhatlak az egyeteden?', amit aztán úgy továbbított a húgának (meg általában minden rámosolygó járókelőnek) h 'Megyünk a Zanya egyetére'. Szóval amikor görcsös torokkal bóklásztam velük az egyetem folyosóin, ők sem szóltak (szokatlan módon...)de a többi az majdnem mind úgy működött - a víz illata, a fagyik, a megannyi pancsolási lehetőséget kínáló szökőkút. Meg az uszoda, ahonnan a fejükre zuhogó esőben sem lehetett őket kiimádni. (Úgyis mendegy,mennyire vagyunk vizesek, neeeeeeeem? indoklással). Meg (szinte) minden.
  Szóval köszi. Széppé tetted a mai napomat - említett gyeremekeim sok kilométerre; akkori férjem már más férje és újabb gyerekek apukája - de az emlékeim velem vannak és a legváratlanabb formában és helyzetben jönnek elő. További szép napot mindenkinek.

 • 2009.06.01 13:48:36Edinbogyo

  :)Szeged a legjobb:)
  Ket heten belul ujra ott vagyok, mar alig varom:)
  Amugy a tanyer alaku hinta a Stefanian van, de lehet, h a Roosevelt teren is van egy, a Muzeum mogott?nem emlekszem, de a Stefin tuti van(Radnotis voltam, hehe).

 • 2009.06.01 13:50:56Edinbogyo

  Es a morahalmi elmenyfurdo tenyleg jo, de azert a Laposon furodni csudaklassz:) [a Tiszaban]

 • 2009.06.01 13:53:09Edinbogyo

  Ja most lesz junius kozepen a sorfeszt;)[minket var, hehe, "kar", h en meg szoptatok.]

 • 2009.06.01 13:59:04Edinbogyo

  Ma nincs Abigel, vagy vak vagyok?

 • 2009.06.01 14:15:37baudolinA

  Jaaaaj, elkapott a nosztalgia... :)

 • 2009.06.01 14:51:53cozumel

  Es mostmar tudjuk, hova jart Brumibaby egyetemre :-)))

  Sosem voltam oda Szegedert, alfoldi varosbol alfoldi varosba atruccanni nem egy elmeny...

 • 2009.06.01 14:56:10kriszi

  No, ha abszolút nosztalgiagyilkos dolgot akar művelni valaki, akkor menjen oda dolgozni, ahol valaha bulizott, és ahol a vad partik helyén azóta légkondicionált, faburkolatú, impozáns tantermek vannak - a siker garantált.
  Bocsesz, hisztis vagyok ma, és valaha nagyon szerettem volna Szegedre járni egyetemre, de nem jött össze.

 • 2009.06.01 14:56:58kriszi

  A cikk egyébként jó, csak engem most nem jó pillanatban talált.

 • 2009.06.01 14:57:12oreille

  ez (már megint) nagyon jó volt! a mórahalmi fürdő oldalát böngészve leesett az állam. még sosem hallottam róla.

 • 2009.06.01 15:09:39baudolinA

  cozumel,
  nekem azért volt nagy élmény, mert "hegylakó" lévén furcsa volt, ugyanakkor szép is. Később ment le a nap. :) Viszont eleinte nem akartam elhinni, hogy sehol egy hegy, vagy legalább egy domb. Hetekig kerestem. :)

 • 2009.06.01 15:18:28oreille

  a hegynélküliség nekem is felfoghatatlan. hol szánkóznak az alföldi gyerekek?? :-)

 • 2009.06.01 15:34:52Kipikopii

  Nagyon jo!

  Es ha valaki meg egy estere babysitter-t is tud szerezni, az ne hagyja ki a Nyari Szabadteri Jatekok eloadasat. Eleg ritkan van szukseg esonapra.

 • 2009.06.01 15:46:34Aurin

  jó hallani, hogy ennyi mindenkinek tetszik az otthonom :-D
  az ufó kör - hinta a Stefánián van :-D
  valaki kérte, hogy hol fogadják el az utazási csekket: egyet biztos tudok: Dóm hotel. de, ha beírod a google-ba, hogy Szeged szállások, ott feltüntetik.
  viszont jó néhány olyna étteremben, ahol elvárható lenne, nem fogadják el a csekket!

 • 2009.06.01 15:47:57Aurin

  oreille..az alföldi gyerek a töltésen szánkózik :-)

 • 2009.06.01 15:54:33baudolinA

  Mi is vihogtunk folyton, hogy Szegeden a magaslat az a Dóm meg a belvárosi híd. :)

 • 2009.06.01 15:57:51Aurin

  he-he...

 • 2009.06.01 17:37:33Yakamoz

  Mi egészen Tápéig jutottunk a dombkereséskor. :)De ott is csak a Tisza töltése van, bár azon már talán lehet szánkózni, elég nagy ott az ártér. :)

 • 2009.06.01 18:30:51Anura

  Én is kerestem a Bocit!! :DD

  Bár talán akkor alakult, mikor én jártam Szegedébe. :)

 • 2009.06.01 23:13:00zsiz

  sziasztok,

  Egészen más szegeden élni, mint szegedre menni. Tanusíthatom. A régi jó bulik! Nekem hiányzott a Kisbajor és a Nemegri, valamint a Szamos! Az ufós játszótér a Stefi mögött van, a Rooseevelt téren nincs tányér alakú hinta! Javaslom a máltai játszót a Retek utcán. Nagyon jó, rossz idő esetén játszóház is van!
  És igen, sok a hasonlóság az alföldi városok között, de hihetetlenül egyedi képződmények, sajátos a településfejlődésük. Márha valakit ez érdekel...Engem nagyon, de ez szakmai ártalom.
  Én nem szeretem Ópusztaszert, mert pokoli drága és a pénzedért alig kapsz valamit. A környékbeli településeken is sok rendezvény van, érdemes kilátogatni!

 • 2009.06.01 23:14:54zsiz

  A Bocihoz nekem is kellemes élmények fűződnek, bár mostanában már vannak más tejivók a városban, de valahogy a Boci az igazi. A JATE, SZOTE klubokat meg kell említeni és a SIng.Singet is, bár én csak néhányszor jártam ott, nem vagyok/voltam "diszkós".

 • 2009.06.02 09:58:44anyamadár

  Hejj.. na vajon ez most megjelenik?

 • 2009.06.02 10:00:55anyamadár

  Az előzőt elnyelte - szóval ismétlem:

  Tünde elnézést kérek a tegnap reggeli kirohanásomért, csak mostanában sorra találkozom a Velveten szarul fordított, rosszul megfogalmazott, borzasztó helyesírású, nevetséges tördelésű (elcseszett linkelés stb.) cikkekkel ami egyre inkább bosszant, tegnap reggel pedig különösen érzékeny pillanatban talált meg.

 • 2009.06.02 11:44:08thais

  Szeged a világ legfantasztikusabb városa. Szerencsémre 6 évet ott tölthettem az egyetemen. Én oda HAZAMEGYEK. Meg is teszem inden évben egyszer. Lelki kényszer. A Somogyi tejívó megszünt. A mai diákok nem mondhatják majd el, hogy ott mosogattak este 10-ig a szerény megélhetés érdekében. A nagy játszótér a híd alat fantasztikus. Nálunk félnapi program. A fagyi a Palánkban pocsék. A Z. nagynál szoktunk fagyizni a Dugonics téren. Vagy a Kárász street elején. Most átkeresztelték. Az alsóvárosi templom9ot nem szabad kihagyni. A "JATE -Club" már szintén nem ott van. Az épület siralmas állapotban van, mióta kiköltözött belőle az egyetem. Egyszer bementem, és nagyon elszorult a szívem a látványtól. VVan egy fantasztikus kis antikvárium a "ló faránál". Érdemes beugrani. Bölcs bagoly névre hallgat.

 • 2009.06.02 11:44:55thais

  Bocs, sok az elütés. Siettem.

 • 2009.06.02 11:45:51thais

  Anura, szögediesen úgy mondják, hogy Szögedébe/ben.

 • 2009.06.02 14:34:05anuci

  Bocs, de sose mondjuk, hogy Szögedébe/ben...Olyan sok tévhit van arról, hogy mi szegediek minden e-t ö-nek mondunk. Például olyat sem mondunk, hogy "öttem könyeret möggyel..." A fagyi viszont újra finom a Virágban és az új Dóm cukrászdában, a Palánkban tényleg ehetetlen!
  A cikkben írták, hogy milyen aszpikos sonkatekercset lehetett kapni a Korzó presszóban. Az már tényleg nagyon régen volt, mert a helyén nyílt a "piros-sárga M betűs" gyorsétterem, amit már fel is kellett újítani. De azért olyan jó olvasni, hogy más is szereti ezt a várost(én 34éves vagyok és őslakos), és nemcsak Budapest lehet szép...

 • 2009.06.02 14:59:27kriszi

  Anuci,
  a te (mi) korosztályod (-unk) már valószínűleg nem. Nyolcvanéves éves szegedi nagynéni (páromé) azonban még aktívan "ö-zik", a fia, régóta külföldön élvén, szintén, már amikor magyarul beszél. Az unokái (ők az én korosztályom, harmincasok) már valóban nem.

 • 2009.06.02 16:05:37Brumibaby

  thais, tekintve, hogy én nem vagyok szegedi, nem beszélek, nem is beszéltem szegediesen, de volt néhány évfolyamtársam, akik igen, mások, őslakos szegediek meg nem.

  Az alsóvárosi templom tényleg gyönyörű, és még jónéhány dolog, amely kimaradt (görögkeleti szerb templom, Fekete-ház, múzeum, stb.), ezeket azért nem említettem meg, mert ez a poszt nem bédekkernek készült, hanem egy hangulatot rögzít, ami teljesen szubjektív, és mert az utazós posztokat kisgyerekeseknek szánom. Úgy képzelem, hogy aki városnézős Szeged-járást akar, rengeteg információt talál a neten, részletes leírásokata látnivalókról, de kevesebbet arról, hogy mit lehet kezdeni az aprónéppel, akik még nem múzeum- és műemlékjárók, hol vannak a játszók, a biztonságos gyalogos- és kerékpárutak, stb.

  Valaki említette Ópusztaszert, tényleg érdekes az is, bár régen jártam ott, volt egy mezőgazdaságigép-kiállítás (fel lehetett mászni a cséplőgépre, őstraktorokra, ilyesmi), gyerek nélkül voltam még ott, olyankor egész más az ember szeme.

  Mórahalmon is van további említésre méltó, egy szikes tó, madármegfigyelőhelyek, stb, igen jó kerékpárút visz ki (kb. 5 km).

  És nagyon várok egy kommentet valakitől, aki esetleg be tudna számolni a határ túloldalán pár kilométerre levő Palicsról, ahol fürdő és egy nagyon klassz állatkert van állítólag, mi sose voltunk, de régi vágyam...

  Igen, méltatlanul nem említettem a Somogyi tejivót, továbbá fűződnek élményeim pár további vendéglátó egységhez (Mignon presszó, Sanyi, Búza, Béke tanszék, tuti, hogy csak kimarad valami megint...)

  Anuci, igen, a Korzó presszó, az tényleg nagyon régen volt, de hát én olyan idős vagyok, hogy nemcsak arra emlékszem, hanem még a nagy árvízre is...

  És nem a 2000-esre, nem is az 1970-esre, hanem arra, amelyet követően a fogadalmi templom éítését megalapozó fogadalom született...

 • 2009.06.02 16:48:17manka78

  Szegediek! Kiskundorozsma mennyire van messze a városközponttól?

 • 2009.06.02 16:54:37szövetszöcske

  Teljesen jó cikk, mondjuk én inverzben csináltam ezt a diákévek alatt, hétvégén és nyáron voltam Szegeden (otthon...), egyébként meg nem.
  Meg fiatalodtam is tőle, azt hittem öregszem frankón, dehát amikor a lófaránál krimó volt, akkor én még homokozóba pisiltem, és nem kocsmába jártam, szóval vannak az enyéimnél régebbi sztorik is sokkal...

 • 2009.06.02 17:33:49manka78

  Látom, senki sem fog felvilágosítani.:(

 • 2009.06.02 17:39:18Brumibaby

  manka, nem emlékszem, de valaha helyi buszjárat közlekedett

 • 2009.06.02 17:43:38manka78

  Brumi! Autóval mennénk. Kaptam egy szállásajánlatot, ami egészen jól hangzik/látszik. Csak érdekelne, ha ott szállnánk meg, akkor kb. mennyire messze lenne a városkp.

 • 2009.06.02 17:50:09huhhh

  Szia Manka, én is helyi buszjáratra emlékszem, de a számára már nem. Viszont találtam neked egy linket:

  http://www.tiszavolan.hu/Default.aspx?pg=MenuDetail&sm=601

  Ha a jobb oldalon a "megállóhely választásnál" kiválasztasz egy kkdorozsmai címet, akkor kiírja a járatszámot, meg minden fontosat a menetrendről.

 • 2009.06.02 17:54:59huhhh

  Most én is rákerestem, a busz menetideje 20-25 perc a városközpontig, úgyhogy kocsival úgy 10-15 perc alatt biztosan be lehet jutni. Bocsi a kicsit körülményes válaszért, de annak idején még nem kocsival jártam. Arra viszont emlékszem, hogy busszal se volt egy horror kijutni meg bejutni.

 • 2009.06.02 18:14:39manka78

  Köszönöm nektek! Én még nem jártam Szegeden, a férjem is régen. Remélem jó lesz.:)

 • 2009.06.02 22:36:44thais

  Kedves mindenki, nálunk a kollégiumi gondnoknéni és egyéb nénik beszélték gyönyörűen az ő-ző dialektust. Innen tudom, hogy Szögedébe. A fiatalok már, sajnos tényleg nem használják, még az őslakosok sem. De mi még az öregeket hallottuk. A Móra koleszben laktam, ott voltak ilyen nyelvi élményeim. Dorozsmára mi a piacra mentünk ki időnként, de már nem emlékszem, melyik busszal. Nem tudom, meg van-e még, de az egyetemnek volt egy fantasztikus fűvészkertje Újszegeden. Nagyon szép volt. Már régen nem voltam.

 • 2009.06.03 13:17:01dollilol

  igen megvan a füvészkert, és szeged tényleg nagyon szép, és vízillatú...
  jól esett olvasni a cikket, régen voltam már otthon!
  dorozsma kb 20perc busszal..helyijáratos megy oda...asszem 75...de erre nem esküdnék meg...viszont www.tiszavolan.hu

 • 2009.06.03 13:25:03Nilüfer

  Igen! Igen!!!

  A Lófara sincs már meg..de csodaszépen felújították az épületet.

  Szeged, az SZEGED.Ott voltam fiatal :))) boldog egyetemista.Nem is tudtam akkor, mennyire boldog voltam:)))))

  Mikor én ott éltem, Dorozsmára még kiment a villamos....

 • 2009.06.03 13:27:43Nilüfer

  Aki a 70-es évek Szeged-egyetem feelinget keresi, olvassa Temesi Ferenc Por c. remekművét:) Én már vettem egy újat, a régit porrá olvastam:DDDDDDDDDD

 • 2009.06.05 21:53:03anuci

  Kedves Kriszi és Mindenki!
  Én nem azt mondtam, hogy nem szoktunk ö-vel beszélni,bocs,hogy nem fogalmaztam egyértelműen.Az én számon is kijön néha egy-egy szó,csak azt nem mondjuk, hogy Szögedében. A mi korosztályunk is, meg a nálunk fiatalabbak is beszélnek ö-vel, mert a nagyszülőktől és a szülőktől, sőt az óvónőktől is hallják a gyerekek és hozzászoknak.
  Manka!Dorozsma elég messze van a belvárostól(kb 10km),a busz száma 35,36.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta