SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: A gyerekeké az ország

2009. május 29., péntek 08:25

És igen, most végre tényleg gyereknap lesz a hétvégén, s teljes mellszélességgel ünnepelhetjük őket, mert most hivatalosan is illik. Ez persze nem a legszebb megfogalmazása a dolgoknak, azt azonban némiképp tükrözi, hogy nem tudok igazából mit kezdeni ezzel az ünneppel.

gyp

Amíg én voltam gyerek, nem éreztem a nagy felhajtást körülötte, őszintén szólva nem is érdekelt nagyon, mondjuk annyira, mint a nőnap. Azt se nagyon értettem, hogy minek ilyenkor ajándék, valaki kapott, valaki nem, még családon belül sem volt egyetértés a dologban.

Aztán a két gyerekkel együtt változom én is és már, mint rengeteg mindent egészen máshogy látok. Hogy minden nap gyereknap, körülbelül akkora csúsztatásnak érzem, mint a minden nap nőnapot, vagy a minden nap anyák napját. Mióta látom a két kis okostojáson, hogy mekkora szeretettel és örömmel készülnek az anyák napjára, ahogy dugdossák a nagy gonddal elkészített ajándékaikat és izgulnak, hogy vajon örülök-e neki, meg a versüknek, azóta komolyan elgondolkodom, hogy miért nincs az oviban gyereknapkor szülői műsor, nekik.

BUDAPEST

Művészetek Palotája

Az évek óta rendszeresen megrendezett Cifra Palota elnevezésű, interaktív gyerekprogramja ezen a hétvégén különleges meglepetésekkel várja gyereknap alkalmából az ünnepelteket. A látogatók játékos formában szerezhetnek ismereteket az adott témáról, de kipróbálhatják magukat kézműves tevékenységekben is, néptáncokat tanulhatnak, és ha éppen úgy tartja kedvük, akár együtt is zenélhetnek a fellépő művészekkel. Vasárnap 10:00 órától 15:00 óráig várják a gyerekeket a szervezők.

Zöld Pardon

Vasárnap tiszteletére, vagyis inkább a gyerekekére, a „Zépé" felkúszott a gyerekmentes övezetből, ugyanis 10:00 órától jobbnál jobb programokkal várják egész nap a gyerekeket. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel immár második alkalommal tart gyereknapot a Zöld Pardon, hiszen nem csak a nagyobbakra, de a kicsikre is gondol a társadalmi szerepvállalás jegyében. A programok közt olyan vidám műsorok szerepelnek, mint Bohóctorna, Interaktív Mese, Szeleburdi Bohóczenekar, bábműsor, valamint különleges foglalkozások is lesznek, papírsárkány készítés-eregetés, kézműves - kreatív foglalkozások, írnokiskola, kincsvadászat, ügyességi játékos versenyek és még sok más színes program. Az esemény díszvendége az UNESCO, a belépés és a programokon való részvétel ingyenes.

Millenáris

A 2009-es évben világszerte megemlékeznek Haydnról, hisz idén ünnepeljük az első bécsi klasszikus halálának 200. évfordulóját. Május 31-én egy gyereknapi „zenemaraton" keretében szeretnék fogékonnyá tenni a legkisebbeket is a szimfóniáiról ismert óriás zenéje iránt, ezért 11 órától ingyenes programokkal várják a családosokat a Millenárison. Fellép majd Halász Judit, az Óbudai Danubia Zenekar és a Sebő-együttes, este pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével egyedülálló zenei kísérletet ad elő Szakcsi Lakatos Bélával. A maratoni zenenap levezetéseként a Budapest Bár lép fel. A Haydn Maraton házigazdája Novák Péter.

Városliget

Nincs gyereknap a liget nélkül, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gyermeknapi rendezvényén 14 ország nagykövetsége illetve kulturális intézete vesz részt. Játékos formában szeretnék megismertetni a gyerekekkel a távoli kultúrákat és szokásokat, illetve tudatosítani bennük azt: a gyerekek a világ minden táján megérthetik egymást. Tavaly összesen csaknem 4-500 ezren látogattak ki az ingyenes rendezvényre, idén is körülbelül ennyi érdeklődőre számítanak a szervezők.

Május 30-31-én számos sportprogrammal, koncerttel, kiállítással és játékkal készülnek a szervezők. Lesz arcfestés, kézműves foglalkozás, kötélhúzás valamint a biztonságos internethasználattal kapcsolatban is hasznos információkkal szolgálnak a gyerekeknek, valamint lesz Kolompos és Makám koncert is.

Gyermekvasút végállomás

Hagyományos Gyermeknapi programokkal várja Hűvösvölgyben a gyerekeket a Gyermekvasút és a Gyermekvasutasokért Alapítvány. Egész nap vidám programokkal szórakoztatják a gyerekeket az állomás előtti téren, 12:00 órakor az MR-1 Kossuth Rádió Vacka Rádió című gyermekműsora tart koncertet. 13:00 órától Lola énekel, 16:00 órától pedig az Animal Cannibals, a Gyermeknap a Gyermekvasúton című rendezvények visszatérő vendége koncertezik.

Csepel Plaza

Vidám gyereknapi forgatag várja a családokat május 30-án, szombaton egész nap a Csepel Plázában. Izgalmas játékok, előadások, egyéb programok színesítik a napot: a Budapest Színház előadásában Ludas Matyi története elevenedik meg a színpadon, a régi korok vetélkedőjén lehet madzagra lógatott lángost enni szigorúan hátra tett kézzel, illetve várják a szervezők gyermekek, és szüleik, nagyszüleik jelentkezését a „Kire ütött ez a gyerek?" elnevezésű fotópályázatra. És ami még mind-mind várható: gyermekrajz verseny, kézműves foglalkozás, arcfestés, légvár, bohócok, táncosok, akrobaták, tombola, fodrász- és a divatbemutató.

VIDÉK

Szentendre

Május 31-én és június 1-én idén is megrendezik a szentendrei Skanzenben a Pünkösdi Játékokat, amire az utcaszínházi műfaj legelismertebb és legkedveltebb képviselőit, a hazai és nemzetközi fesztiválokon rendszeresen fellépő önálló művészeket és együtteseket hívta meg a múzeum.
A csűrökben, udvarokon színes programot láthatnak a látogatók a vidéki élet zsánerképeit megjelenítő népszínművek, a rögtönző színjátszásra épülő vásári komédia és a nagy múltú magyar bábjáték hagyományaiból. Ismét felelevenedik a látogatók bevonásával a Pünkösdhöz kapcsolódó népszokás:a pünkösdölő és pünkösdi királyválasztás.
Az utcaszínházi fesztivál hátterét Magyarország második legnagyobb, mintegy 100 kézműves résztvevőt felvonultató kirakodó vására adja, amelyen valamennyi megye népművészeti egyesületei képviseltetik magukat. Kaphatók lesznek itt szőttesek, ruhák, cserépedények, fából készült játékok és konyhai eszközök, kosarak, koszorúk, gúzsok, bőrből készült szíjak, táskák, lábbelik, kupák, merített papír, gyapjútermékek, réz-, gyöngy-, bőr-, fa- és csontékszerek, népi hangszerek, aszalt szilvalekvár, birsalmasajt, mézeskalács, perecek.

Csömör

Csömöri Falunapok lesznek május 29-től 31-ig, Four Fathers-el, Csík zenekarral, Kormorán együttessel és megannyi sport programmal. A szervezők utcabállal is készültek a vidám látogatók szórakoztatására.

Pécs

A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében címmel május 29. - 2009. június 1 között a Séta téren felejthetetlen háromnapos rendezvény lesz, mely során számtalan fellépő szórakoztatja a kézművesség iránt rajongó látogatókat. Lesznek bábelőadások, táncbemutatók, kézműves kiállítás, valamint országos kézműves bál is.

Miskolc- Diósgyőr

Május 29-től 31-ig a középkori mesevilághoz kapcsolódó programsorozattal várják a gyerekeket, a Diósgyőri várban ugyanis Gyereknapi Mesés Várjátékok lesznek. Lesz bajvívás, lovasbemutató és íjászkodás is.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Nem szép ilyet ajánlani egy ajánlóban, de szerintem most ne menjetek gyerek nélkül, mert nem ildomos. Menjetek inkább moziba együtt, ha a gyerekek már kompatibilisek a zárt vetítéssel. A sokak által cikizett Hannah Montana film például meglepően kedves a tévében néha elkapott sorozathoz képest. Nem árad belőle az a rózsaszín cukor, mint egyéb kamaszoknak szóló filmből, egy egyszerű lány nem egyszerű történetét meséli el, s megpróbál normál értékeket közvetíteni. Bár fanyalogva ültem be rá az alig használt kilencéves kérésére (egyik csütörtöki lányos napunkon történt, hát belefért), igen kellemesen csalódtam benne.

Az Egy éjszaka a múzeumban 2 című film is határozottan szórakoztató volt, még a négyéves fiamat is lekötötte, igaz, a délelőtti sűrű programot egy félórás hunyással kellett kompenzálni. Igazán látványos megoldásokkal szórakoztat minket a film, s még az sem nagy probléma, ha esetleg nem láttuk az első részt, nekem nem okozott törést.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.29 09:36:26bbence

  OFF

  Ez nagyon jó:

  http://www.youtube.com/watch?v=AcNMYeI9Gvo&feature=related

 • 2009.05.29 10:37:41Tessina

  egész kicsikkel, 1-2 év közöttiekkel szerintetek hova érdemes menni?

 • 2009.05.29 10:39:53keke80

  gumijátszótérre. Olyan helyre, ahol nem tiporják öket el a "nagyok", tudnak nyugodtan a földön hemperegni.

 • 2009.05.29 10:42:0178as évjárat

  Mi holnap ballagunk az oviból! :D

 • 2009.05.29 12:54:05r-v-timi

  http://www.rex.hu/?menu=aktualis

  Mi ide is megyünk.

  Bár őszintén megvallom nem szeretem a gyereknapot. Mert mi igyekszünk arra törekedni, hogy az év minden napja az legyen. (ez közhelyesen hangzik, tudom, de a gyereket nem csak ezen a napon kell szeretni, és nem csak ilyenkor kell örömöt adni neki)

 • 2009.05.29 13:02:11Tessina

  a rex jó ötlet, köszi:)

 • 2009.05.29 13:36:37Brumibaby

  r-v-timi, mi többiek viszont itt a Porontyon, akik kizárólag ezen a napon szeretjük a gyerekünket, és máskor megtagadjuk tőle az örömöt, örülünk ennek a programajánlónak, mert legalább eszünkbe jut, hogy van gyerekeünk.

 • 2009.05.29 13:49:07dijon

  Tessina, tavaly a Skanzenben voltunk Pünkösdi fesztiválon, telis -tele volt egészen aprók számára is élvezhető programokkal, játékokkal. Szerintem gyerek napi programnak is nagyon jó.

 • 2009.05.29 13:56:40Tessina

  Brumi:)))
  dijon, köszi neked is:)

 • 2009.05.29 14:07:12Timtim

  Mi Veresegyházra megyünk a maciparkba!Még nem voltam ott,de állítólag jó!Mindenesetre a gyerek már nagyon várja!:-)

 • 2009.05.29 14:31:10pantufül

  A veresegyházi maciparkba 6-án is érdemes menni, minden gyerektől azt kérik, hogy vigyen minél több plüss macit, mert ebben a tekintetben rekord kísérlet lesz.

 • 2009.05.29 14:45:51Sevy

  Hogy már elindult-e nem tudom, a Gyerekszigetet érdemes meglátogatni. Én voltam ott "óvónéni" a kreatív sátorban, de bejártam az egész szigetet és a pici babáktól a nagy melákokig mindenki talál kedvére valót:) Nézzen utána, akit érdekel:)

 • 2009.05.29 16:42:29Dudukly

  2009.05.29 13:36:37Brumibaby

  Brumi, köszi, magzatomnak megvolt a gyereknap, akkorát röhögtem, hogy a Pirat se rázta volna jobban a fenekét:D.

  Itten Gödöllőn is lesz gyereknap, nem kell Pestre menni, csak vasárnap meg hétfőn.
  És aki szombaton még bevásárolni is viszi a gyerekét, a törpös akcióban duplázhat.

 • 2009.05.30 07:46:02hallohallo

  nem most hétvége, június 7. és június 14., gólya-road show a tápió vidéken

  http://www.tapiovidek.hu/tapio/tapio.news.page?nodeid=1417

  A gyűrűzési napokon körbejárjuk a települések lakott gólyafészkeit és ott daruskocsi segítségével a szakemberek „felmennek” a fészekhez meggyűrűzik a fiókákat, egy fiókát az érdeklődőknek lehozunk és itt tesközelből meg lehet figyelni a kisgólyát és a jelölés folyamatát. A helyszínen összegyűlt érdeklődőknek rövid előadást tartunk a gólyákról és védelmükről illetve feltehetik kérdéseiket.

 • 2009.05.30 08:03:25Brumibaby

  ez se most hétvége, de nyilván rá kell készülni, június 12-től nemzetközi bábfesztivál Békéscsabán

 • 2009.05.31 13:46:25Tessina

  ááá, esik az eső:((

 • 2009.05.31 14:14:38manka78

  Nálunk is esik egész nap az eső. Valaki nem tud valami jó programot Miskolcon vagy a környéken?

 • 2009.05.31 17:31:13dodóó

  Elég szép idő volt nálunk.
  Reggel sütöttem palacsintát a gyerekeknek,vittük a gyereknapra mert rendeztünk palacsinta evő versenyt.
  Férjem csinálta a zenét vittünk vizet meg málnát is a lurkóknak.
  a KIKA adott lufikat ajándékba és a szatócs boltba is rengeteg játék összegyűlt.
  Akadály meg ügyességi versenyek voltak és a kicsik kartonból kivágott pontokat kaptak amiket beválthattak játékokra.

 • 2009.05.31 18:51:57Tessina

  de jo nektek, mi majdnem elindultunk meg az eso elott, de jo, hogy nem tettuk, errefele mindent elmosott a viz

 • 2009.05.31 20:36:47manka78

  Nálunk is lett volna városi gyermeknap, de semmi nem lett belőle. Megállás nélkül esik az eső éjszaka óta.:( Szerencsére tegnap elvittük őket az egyik közeli község gyermeknapjára. Annyira jó programok voltak, hogy sok város példát vehetne róluk. A gyerekek reggeltől estig kint voltak a szabadban, főztek nekik gulyást és minden kilátogató INGYEN kapott belőle. Ma pedig elvittük őket pizzázni a nagyobbik kívánságát teljesítve. Igaz, hogy a végén mégsem azt evett, de jól éreztük magunkat.

 • 2009.05.31 20:55:35Tessina

  tok jo ez a gulyasfozes:)

 • 2009.05.31 22:09:48manka78

  Elfelejtettem, hogy még limonádét is kaptak. Mindenki annyit öntött magának, amennyit akart. Mindehhez egy jó polgármester kell.:) Szinte minden hétvégén van valami program.:)

 • 2009.06.01 16:58:48dodóó

  Tessina nálunk nagyon gyakori a bográcsozás.
  Ahogy jön a jó idő pakoljuk a motyót és szalonnázunk,gulyás pörkölt stb...finomságokat főzünk.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta