Évente negyedmillió lombikbébi születik a világon

Közel negyedmillió baba születik évente mesterséges megtermékenyítéssel a világon - áll a Human Reproduction című szakfolyóiratban közzétett jelentésben. Az úgynevezett asszisztált reprodukciós technológiák (ART) segítségével 2002-ben, az utolsó évben, melyről globális adatok állnak már rendelkezésre 246 ezer lombikbébi született a vizsgált 53 ország 1563 klinikáján. Magyarországon a Kaáli Intézetben 2007-ben 1244 baba született, ez a hazai összes lombik eljárással világra segített gyermekek 70 százalékát teszi ki. Nemrég nagy vihart kavart Somody Imre véleménye, mely szerint ötről kettőre kellene csökkenteni a finanszírozott beavatkozások számát.

Az elvégzett beavatkozások jelentősen, 25 százalékkal emelkedtek 2000-hez képest - írja a jelentés. Növekszik a sikerességi arány is (a beavatkozás típusától függően 15-22 százalék között van), miközben enyhén csökken a többszörös ikerszülések száma. Az orvosok úgy vélik, a kettőnél több embrió méhbe való beültetése növeli a terhességi kockázatot, a baba kis születési súlyának és fejlődési rendellenességének veszélyét, számol be az MTI.

Nagy még a különbség a világ egyes országai között a módszerhez való hozzáférés tekintetében: míg például Ecuadorban egymillió lakosra csak 2 lombikbébi-próbálkozás jut, Izraelben 3688.

Az ART gyors fejlődését jelzi, hogy az első lombikbaba, Louise Brown csak 1978-ban született.

Oszd meg másokkal is!
Mustra