Külföldön tanulóknak is kell magyar diákigazolvány a hazai diákbérlethez

diak

Egy olvasónk érdekes problémával fordult hozzánk: hogyan utazhat egy magyar állampolgárságú, iskoláskorú kisgyerek, akinek nincs magyar tanulóviszonya, mert külföldön tanul? Hogyan lehet őt igazolni, ha tartózkodási helyén még nem kell neki, Magyarországon pedig egyáltalán nincs diákigazolványa, itt azonban csak úgy lehet számára diákbérletet venni a BKV-nál, ha van neki?

A megoldás az ideiglenes, majd a végleges diákigazolvány, amelynek kiváltásához a külföldi iskolalátogatási igazolás is szükséges.

„Családommal kint élünk Angliában, immáron két éve. Gyermekem, miután még csak most lett iskoláskorú, még nem szembesültünk az otthoni BKV bérlet vásárlás gondjával. Problémám a következő: Magyarországon kötelező a diákigazolvány, ismerősök azt is mondják, hogy diákbérletet csak iskolában adnak. Viszont Angliában nincs olyan hogy diákigazolvány, mert ingyenesen utaznak 16 éves korig a buszon, illetve ha egyedül közlekedő gyerekről van szó, azok is csak 11-12 korban jutnak hozzá az első igazolványhoz. Nemzetközi diák szinten 12 éves kor felett jár. Mit vehetek otthon? Diákot? Felnőttet? Budapest Cardot? Mivel igazolom, hogy a látványra, korra 7 éves gyerek nyilvánvalóan iskoláskorú, ha az ellenőrök papírt akarnak? Mert az biztos, hogy ha két hétre hazamegyünk, akkor nem fogok két felnőtt bérletet venni. Illetve ugyanez a helyzet a vasúti közlekedéssel is (rokonlátogatás).”

A BKV ügyfélszolgálatán kérdésünkre elmondták, hogy diákigazolvány nélkül nem vásárolható diákbérlet. Megoldásként azt javasolták, hogy igényeljünk diákot, ahonnan kell, ez megoldja a diákbérlet vásárlásának problémáját. Az Oktatási Hivatal diákigazolvány ügyfélszolgálatán a probléma vázolását követően ismét megerősítették azt az információt, hogy kell a diákigazolvány, de tőlük nem tudunk igényelni, keressük a minisztériumot.

A minisztériumban pedig végül megtudtuk a probléma megoldását: „Nincs más dolga, mint beszerezni egy iskolalátogatási papírt az angliai iskolából, majd két igazolványképpel, egy igazolvánnyal (útlevéllel, vagy születési anyakönyvi kivonattal) be kell fáradni a Szalay utca 10-14-be (a gyerekkel együtt), ahol ki kell tölteni egy nyomtatványt.”

A két fénykép azért kell, mert az állandó diákigazolvány körülbelül két hónap múlva lesz csak kész, ellenben azonnal elkészül az ideiglenes diák. Az állandót egészen 18 éves koráig tudja Magyarországon használni, s mindezért 550 forintot kell fizetni, az ideiglenesért pedig 360 forintot kérnek.

Alternatív megoldásként javasoljuk a családi jegyet, amelyet 2100 forintért vehetünk meg, és egy vagy két felnőtt és minimum egy, maximum hét 14 év alatti gyerek részére szól korlátlan utazásra 48 órán belül.

Oszd meg másokkal is!
Mustra