SZÜLŐSÉG

Milyen gyakran mesélsz a gyereknek?

2009. május 26., kedd 12:02 |

Milyen gyakran mesélsz a gyereknek?

 • 317
  Naponta többször
 • 453
  Minden este
 • 132
  Kedv kérdése
 • 50
  Nem szoktam mesélni

A héten arra vagyunk kíváncsiak, vajon olyan szülők olvassák-e a Porontyot, akik minden este odaülnek a kiságy szélére és mesélnek a gyerekeiknek, olyanok, akik alkalomszerűen mesélnek nekik vagy azok vannak többségben, akik szinte soha nem olvasnak mesét a kölyköknek?

A kérdés apropója az az MTI-hír, amelyben arról számoltak be, hogy a brit gyerekek kétharmada kevesli az esti mesélést, a négy év alattiaknak pedig háromnegyede érzi úgy, hogy sokkal több mesét szeretne hallani elalvás előtt. Az 500 gyermekre kiterjedő vizsgálat szerint az 5-8 év közöttiek már elégedettebbek, bár nekik is napjuk fénypontja az esti szülői mesélés. A gyerekek többségének élménytoplistáján előrébb áll a mesélés, mint a tévézés vagy a videojátékozás. 82 százalékuk azt állítja, hogy jobban alszik, ha előtte szülei mesélnek neki.

A kutatás azt is kiderítette, hogy a gyermekek jobban szeretik anyjuktól hallani az esti mesét, mint apjuktól és azok az anyukák a legjobb mesélők, akik hangjukat elváltoztatva is illusztrálják a történetet.

mese1

Régen nem szerettem mesét olvasni esténként. Mikor már a lefekvéshez készülődtek a gyerekek, csak arra vágytam, hogy végre magammal és a férjemmel tudjak foglalkozni és ráadásul úgy tűnt, a lányaim nem is igénylik az olvasást. Aztán szerencsére változott a hozzáállás minden fél részéről, ma már szinte nem múlik el este közös mesélés nélkül, és mindenkire jó hatással vannak ezek a napbefejező szeánszok.

Ismerek viszont olyan szülőket, akik – mondván, hogy ők nem olyan típusok – akkor sem ülnek le soha mesélni a gyereknek, ha annak igénye lenne rá: se fejből, se könyvből nem mesélnek, inkább betesznek egy dévédét vagy bekapcsolnak a tévén egy gyerekcsatornát, azt gondolva, hogy a tévézés pótolhatja a mesét, holott több kutatás is bebizonyította, hogy a hallgatott mese fejleszti a gyerekek fantáziáját.

És van a másik véglet, amikor a gyerek annyira igényli a mesélést, hogy szinte egész nap olvashatnak neki a szülei. Csak aztán vigyázzunk, hogy olyan meséket mondjunk, amelyek nem rémisztik halálra a kicsiket.

És ti melyik csoportba tartoztok? A gyerek igényei szerint meséltek vagy a saját elképzelésetek szerint?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.26 14:13:01ruju

  Ja, és most nálunk is nagyon mennek a versek, amiket ő maga átköltve versel/énekel egész nap, játék közben. Nagyon mókás, mert a rímekre kínosan ügyel :-)

 • 2009.05.26 14:17:25sajtos pogi

  4 gyerekem van. Sokáig minden este minden gyerek választhatott egy mesét, verset. Télen, mikor korábban sötétedett, akkor diafilemt (4-et).Porzott a szánk mire a végére értünk.
  Aztán ahogy komolyabb, hosszabb mesék is jöhettek már, akkor minden este más választhatott, de csak egy mesét.
  Egyébként a párommal felváltva meséltünk és mesélünk nekik a mai napig is.
  Édesek voltak, ahogy 1,5-2 évesen tátott szájjal álltak v. ültek a kiságyukban és mese közben nézték a könyvet v. a diaképeket.
  Egyébként imádják a mesét, napközben is sok könyvet odahoznak, h. most ezt-azt meséljem el. Akár egész nap elhallgatnák.

 • 2009.05.26 14:56:28drlucifer

  A kicsiknek énekelek, imádják.
  A nagy meg azt szereti, habemászok mellé este az ágyba és fejből mesélek. Erőltetem az agyam a régi Zelk Zoltán meg Weöres Sándor versekért, ezeket élvezi a legjobban. Meg persze az "Aludj el szépen, kis Balázs", elvégre (szerinte) ezt őróla írták...:D

 • 2009.05.26 15:03:03Kalória

  harom evig olvastam az annaespetiket. hogy en azokat mar hogy unom! elegge egy kaptafara keszultek a sztorik. szerencsere egy ideje normalis meseket is lehet olvasni, azt szivesen. minden napra jut legalabb egy. plusz az ovis mar az oviban is naponta meghallgat egyet.

 • 2009.05.26 15:07:40egyanyuka

  Mi most vagyunk az annapetiésgergő korszakba. A meglévő három könyvet kavarom, de mindig vannak kedvencek. Olvasok Noddy-t és Thomast is. A klasszikus mesék még nem érdeklik nálunk a gyereket, azokkal is próbálkoztam. Általában 3 mese a fejadag, de van hogy többet is kiharcol.

 • 2009.05.26 15:09:21ruju

  Nálunk is volt egy időszak, amikor nem lehetett új meséket olvasni, mindig csak a jól ismert esti meséket, nekünk dögunalom, a gyereknek viszont tök fontos a kiszámíthatóság. Most, hogy minjdjárt hat, kezdi szeretni bevetni magát az "ismeretlenbe" és szinte minden este jöhetnek az új mesék. Tök jó!

 • 2009.05.26 15:11:26egyanyuka

  Hát nekünk volt olyan Thomas mese, amit minden nap fel kellett olvasnom, és ha megálltam mondta kivülről az akkor két éves lányom.

 • 2009.05.26 15:12:14dini78

  Ó, az annaéspeti nálunk is megvolt....sőt, most hogy jön a 3.baba így annaéspetiésgergő...
  Annyira édesek, mert magukat rakják be szereplőnek, ugyanis van egy nagy lányom és egy kis fiam....a 3. babát a könyvben pedig csak úgy hívják, hogy a baba, aki majd jön a nyáron. :)))))
  Bár tény, hogy meghallgatják a Mindennapraegymesét is...sőt a Thomas nálunk is nagy szám...bár, akkor inkább csak képrőlolvasás van. :)))))

 • 2009.05.26 15:14:55sunily

  Első szülött gyermekem a 80-as évek második felében volt kisgyerek. Mint igen aktív lényt, csak erős figyelem lekötéssel lehetett ágyban tartani pl ha lázas beteg volt. Nekünk is voltak kedvenc, unalomig olvasott meséink, egyik legnagyobb kedvenc a Nagy Ho-Ho Horgász meséi voltak naponta többszöri felolvasásban.
  Ha ezt szereti, ezt kell olvasni, később jöhet néha más is.

  mesianyu!

  Próbáld meg valami extrával lekötni a gyermeket, mert fontos hogy rákapjon a mesékre. A legtöbb mesében van lehetőség elváltoztatott hang bevetésére, vagy egyéb figyelemfelhívásra.
  mindenkinek jó olvasást!!

 • 2009.05.26 15:17:48sunily

  Ui:
  Diavetítéssel egybekötött meseolvasás biztos telitalálat minden gyereknél és gondolom egy szabad falfelület a legtöbb helyen adott.
  Most újra kaphatók diafilmek

 • 2009.05.26 15:47:54Medellin

  Én majd fogok nekik olvasni minden este, nagyon szeretnék, de most még picik hozzá. Majd talán egy év múlva esedékes, addig pedig gyűjtögetem a mesekönyveket:))

 • 2009.05.26 15:52:58druantia

  Nálunk van mese a bölcsiből hazafelé, délután és lefekvéskor is. Többnyire amikor csak óhajtja a gyerek. Olvasunk, vetítőzünk, én is és ő is kitalálunk történeteket. Az állatmeséket szeretni a legjobban, a saját szerzemények közül is az őzikés, a rókás meg a lovas a favorit. Az olvasottak közül a kedvencek: Az oroszlánbőrbe bújt szamár és Az oroszlán és az egér. Meg persze A három medve, A kecskegidák és a farkas, stb...

  Néha dvd-n is nézhet mesét és a műanyag állataival eljátsza a kedvenc történeteit, viszont én nem éneklek. Borzasztó az énekhangom :). De hall azért elég gyerekdalt cd-ről meg számítógépről.

  Szerencsém van a gyerekemmel, mert körülbelül 14 hónapos kora óta már igazi meséket, verseket igényelt. Most lesz három éves, már a viszonylag hosszú könyvek is mehetnek (pl. Findusz-sorozat). Az ízlése korszakonként változó: volt verses, mondókás, kalózos, hőslovagos korszaka is az állatmesék előtt.

 • 2009.05.26 15:54:40Medellin

  Macskacicó, csak most olvastam vissza a kommenteket. Az én fiam 2 éves, még nem beszél, és még a mesék sem érdeklik. Van egy-két mondóka, meg dal, amit szeret, de az nem esti program. Ha már nyugodtan fog feküdni, és figyel, és érti, amit olvasok (tehát már leköti), akkor fogok olvasni neki. Mert ugye minden gyerek más, máskor érik meg erre-arra. Más 2 éves gyerek már rég beszél, és mesét hallgat, vagy mond. Az én fiam meg rég szalad, meg ugrál, meg le sem áll, de a mesélésre még nem érett. És te a 10 hónaposod miatt aggódsz:))) Én nem aggódok a 2 évesem miatt sem:)

 • 2009.05.26 15:57:33druantia

  Tíz hónaposan az én gyerekem is legfeljebb rámutatott a macskára vagy a kutyára a képeken, ha egyáltalán. Meg persze ha jól emlékszem :). Régen volt :).

 • 2009.05.26 15:57:51szerencsefia

  Macskacicó:

  Az enyém 12 hónapos volt, amikor elkezdtem mesélni neki. Először azt hittem, nem is figyel, de egyszer, amikor éppen odaértem a mesében, hogy a kislány elalvás előtt megsimogatja az anyukáját, akkor megsimogatta a karomat... Akkor jöttem rá, hogy eddig is figyelt, értett, csak nem volt visszajelzés. Amúgy én esti meseként a napi történéseket mesélem vissza a mai napig (most 2 éves), meg van még egy-két állatos mese, amit kér. Könyvből a Vidám Mesék, meg az Anna Peti dívik, ezekből végig tud figyelni egy-egy mesét, de hosszabbakat, pláne kép nélkül még nem.

 • 2009.05.26 16:06:58Irise

  Hali! Jaj de jó téma, már én is kezdtem aggódni,hogy nem kellene-e jobban tudnia figyelni a felolvasásra. De akkor nem.

  Macskacicó: az enyém 13 hónapos és képtelen leülni mesekönyv-nézegetéshez, úgyhogy nem eröltetem az ülést. Egy kedvenc meséskönyvünk van Szutyejev: Vidám mesék, ebből a Miau-t szoktam neki felolvasni, főleg a végét imádja nagyon, végig igyekszem utánozni az állathangokat. Van, mikor odajön és rámutat a képekre közben. Na ez az altatós mesénk, és van egy olyan 1/2 - 3/4 óra esti dalolászás, van,amikor ő is velem dúdol.

  Na, könyvnézegetés, az nálunk úgy megy, hogy én elfekszem és elkezdem olvasni a saját könyvem, akkor rádöbben,hogy ez a cudar némber megint nem vele foglalkozik, elveszi a könyvem, akkor előveszem az ő egyik, előre odakészített képeskönyvét, és aztán "dumálunk" a mentőautó, a sárga kacsa, vagy néha a kisvakond juppijé, de boldog napjáról.
  Néha magától is leül nézegetni a képeskönyveit, de nem hozza oda őket :)

 • 2009.05.26 16:07:36B-

  Szerintem 2-3 év alatt (saját fejlődési ütemtől függően, természetesen) még sok gyerek számára nehéz követni egy kép nélkül elhangzó mesét, vagy felfogni egy verset, ami rímel, különösen, ha ezeket felolvassák.

  Én mindig abból indulok ki, hogy tolmácsként milyen nehéz a felolvasott, nem saját szavakkal elmondott, illetve a rímelő dolgokat megértenem. Szerintem az ő szókincsével, értelmi szintjével neki még nehezebb is a dolga, mint nekem munka közben.

  Szerintem ennek a korosztálynak fontos, hogy legyen valami plusz fogodzó, pl képek (Böngésző), illetve saját szavainkkal fogalmazzunk.

  A mondókák, versek, dalok is nagyon jók, de szerintem azokat megérteni nehezebb, mint a spontán beszélt szöveget. Emlékszem, itt is volt arról egyszer egy poszt (vagy csak a reagokban került elő?), hogy gyerekkorában ki hogy értett félre egy-egy verssort. Nekem is van egy csomó gyerekmondóka, amit csak felnőttként értettem meg :-)

  Szóval szerintem ne várjunk el a gyerektől 100%-os szövegértést, segítsünk neki.

 • 2009.05.26 16:13:43druantia

  Az én kedvenc félredumám a gyerekemtől: "Erdő szélén házikó, ablakában nagy a pók". A mai napig így mondja ezt a mondókát, nem lehet meggyőzni, hogy nem nagy pók, hanem nagyapó.

 • 2009.05.26 16:16:35Vakmacska

  Nálunk ugyanez a Gryllus nótával, nála az nem "kicsi út, hova mész" (pedig látjuk az egyszervoltos animációt is ezerszer) hanem "kicsi úr, hova mész".

 • 2009.05.26 16:19:54Macskacico

  Huh! Koszi a sok valaszt. Azok akik szoktak olvasni a kommentjeimet talan mar tudjak, hogy nalunk az is neheziteni (konnyiteni?) fogja a dolgokat, hogy ket nyelvet gyurunk otthon, apa francia es magyar, es a kulvilag is franciaul beszel. Igy konnyebben parazok az ilyesmin, mint pl. Medellin. :-) Viszont az olembe huzas, az valahogy termeszetesen jott, mindig oda veszem, es ezert tudja tustent megragni a konyvet.
  A simogatos konyveket ismerem, de nekunk csak itteni van, de mivel meg ugysem tud olvasni ezert majd magyarul mondom hozza a szoveget.
  Azt olvastam valahol, hogy az elejen a gyerekek nagyon szeretik az olyan torteneteket, ahol csupa olyan dolog van lerajzolva es irva, ami veluk tortenik egy nap... Ilyen konyvet kerestem legutobb otthon, de nem talaltam. Ha valakinek van tippje, az erdekelne. A Vidam Meseket mar megkaptuk ajandekba es ha nem fogyott volna el, akkor megvettem volna Abigelnel latott TV Macis konyvet is...

 • 2009.05.26 16:21:02Macskacico

  apja francia, EN meg magyar... bocs a felreutesert, kicsit se volt igy ertheto

 • 2009.05.26 16:30:28B-

  Macskacicó: Anna Peti sorozat? http://www.annaespeti.hu/

  Mondjuk nem tízhónaposaknak :-)

  Bármilyen nyelvi környezetben szuper kezdésnek a Böngésző sorozat
  http://www.libri.hu/konyv/nyari-bongeszo.html,

  fransziául is van :-) http://www.amazon.fr/Livre-lautomne-Rotraut-Susanne-Berner/dp/288258329X

  Van benne kukásautó meg repülő meg rendőrautó meg minden ilyesmi, amikor már annyi idős, hogy ezeket a valóságban is szereti nézegetni, a könyben is nagy élmény lesz.

 • 2009.05.26 16:42:06Kipikopii

  Macskacico: mi is kulfoldon elo csalad vagyunk. 10 honaposnak eleg meg kepeskonyv, az a kis szoveg lehet benne akar francia is, le tudod forditani, de leginkabb ugyis ketten alakitjatok a beszelgetest. En 2 eves koratol vettem aktivan a magyar konyveket, amikor mar nem gyoztem a forditast. En jobban szerettem Marek Veronika Annipanni es Boribon torteneteit bevezetonek, mert kevesebb benne a kep, kevesebb a szoveg, az viszont egyszeru, pont 1-3 eveseknek valo. Anna es Peti torteneti is jok, de azokon mar reszletesebb a kepek. Nalunk Annipannit es Boribont Kippkopp tortenetei kovettek. Persze Anna, Peti (majd Gergo) tortenei is nagyon nepszeruek, meg foleg Bogyoe es Katicae, csak nekem ugral a szemem a sok ugyanolyan kerek feju hostol :-)

 • 2009.05.26 16:55:33Macskacico

  Azt hiszem errol az Anna es Peti es Gergo sorozatrol mar itt is irtak a porontyon, megpedig az irono kapcsan (vagy nem jol emlekszem?)... Akkor elegge megosztottak voltaka kommentek a konyveket illetoen... Viszont a tobbiekrol meg nem hallottam, igy megyek is megnezem a neten, hogy kit takar a Bogyo es Katica meg a Bongeszo sorozat. Amugy abelinkelt Abigeles posztnal a ket konyvet se ismertem (se a nyuszisat, se az Iciripicirit...) most akkor ezeknek is utana nezek.

 • 2009.05.26 17:01:17Macskacico

  Az Iciri picirit csak meg kellett lassam, es mar be is ugrott, ezt tenyleg en is ismertem. (meg jo)
  Es megtalaltam a korabbi Bartos Erika cikket: http://velvet.hu/poronty/2008/05/11/bartos_erika_1/

 • 2009.05.26 17:02:13dini78

  Kipikopii: nálunk is az annapeti,gergős könyv mellett nagyon sok magyar nyelvű szép képeskönyvek jönnek még be...és ahogy Te is írtad...a Marék Veronika könyvek tényleg nagyon jók. Bár nekem csak a Kipp-kopp kalandjai vannak meg tőle...de imádják. Igaz a kezét mindig serpenyőnek nézik...de ez legyen a legnagyobb baj. :))))))

 • 2009.05.26 17:09:24dodóó

  http://www.annapetiesgergo.hu/fooldal.htm

  Macskacicó én kislányom ezt az oldalt szereti.

 • 2009.05.26 17:21:46Kipikopii

  dini78: aranyos ez a serpenyokez :-). Amugy lehet kapni nagyon aranyos Kippkopp, Tipptopp plussbabakat a Pagony kiado boltjaiban, ott mar nem annyira serpenyokezuek :-)

 • 2009.05.26 17:29:59Kipikopii

  Macskacico: Bogyo es Baboca szinten Bartos Erika sorozata, egy csigafiu es egy katicalany tortenetei, de ugyanugy a gyerekelet apro-csepro dolgairol szolnak (veszekedes, irigykedes, kozos jatek, stb.), mint az Anna es Peti tortenetek. Rengeteg bogarnevet tanulhatsz belole.

  10 honaposnak: ez egy angol link, internetrol (amazonrol) biztos megrendelheto a francia valtozat, amugy teljesen mindegy milyen nyelvu. Vastag kartonlapok, raghato, nalunk is kisse viseltes a gerinc.. Ilyen tipusu konyvekre gondoltam 1 eves kortol. Kihajthatos, simogatos, es a babafenykepeket kulon szeretik nezni a kisbabak.
  http://www.dorlingkindersley-uk.co.uk/nf/Search/QuickSearchProc/1,,peekabo,00.html?id=peekabo

 • 2009.05.26 17:39:31Kipikopii

  Rotraut Susanne Berner Bongeszo konyvei szerintem nem kezdoknek valok. A magyar kiadoja is 2 eves kortol ajanlja (http://www.naphegykiado.hu/index.php?mode=dinamic&menu=1_24_25&start=10#tavasz).
  Tul sok a reszlet, tul nagy formatumu a konyv.

  2-2,5 eves kortol viszont kivalo, kesobb meg jobb.

 • 2009.05.26 19:35:39nyúlmama

  kezdő mesehallgatóknak: A sün, akit meg lehetett simogatni, Boribon könyvek, Miau vagy Vidám mesék, hol ilyen, hol olyan címmel adják ki, Kis vakond könyvek
  Tök jó olvasni, hogy ilyen sokan olvasnak a gyerkőcnek. sajna, én nem ezt tapasztalom másutt....

 • 2009.05.26 19:35:39sony

  Az én férjem nagyon jól mesél. Imádjuk is mindhárman a lányokkal, ki nem hagynám. A születésnapján 7 mesét mondott, 7 tündér kalózkapitányról :) Mert nálunk a tündéres mesék pörögnek, 7 állandó szereplővel, amiből kettő kistündér a két leányzó. No persze én is szoktam mesélni, nagyjából fele-fele arányban.
  Egyik este a mese helyett az ágyban fekve diavetítőztünk. Másnap azt mondta a nagyobb lánykám, inkább ne nézzünk diát, mert ha mi mesélünk, és becsukja a szemét, látja maga előtt a történetet.
  Az élőmesének még az az előnye, hogy a gyerekek elhiszik, hogy ez nekik is sikerülhet. A történet megalkotása a gyerek szeme előtt játszódik. Így ő is kedvet kap a mesélésre, és a fantázia mindenhol jól jön :)

 • 2009.05.26 20:19:13oreille

  a mesélés nálunk is inkább közös könyvnézegetés, naponta többször. viszont az esti olvasást nálunk a gyerek (20 hónapos) magának alakította, miszerint a kiságyból kinyúlva lehalász a polcról egy könyvet és magában olvas elalvás előtt. A kisvakond karácsonyát olvassa éppen :-)

 • 2009.05.26 20:34:09baudolinA

  Nekünk naponta mesélt édesanyám vagy édesapám. Este kizárólag a saját meséket tűrtem meg, napközben kegyesen megengedtem, hogy könyvből felolvasson valamelyik testvérem vagy a szüleim. :) Mikor megtanultam olvasni, akkor rengeteget olvastam a nővéremmel (én olvastam fennhangon, ő javított), aztán egy idő után magamban.

 • 2009.05.26 21:13:16Mimas

  Gyerekkoromban apám mese gyanánt az Univerzum című magazinból olvasott fel (Miért csíkos a zebra?). A fiamnak fejből is (A Kiskutya esetei), könyvből is mesélünk, a legjobb az volt, mikor énekelnem kellett. Suttogva. Próbáltátok már? Pláne az allergiától eldugult orral. Akkor hagytam abba, mikor a gyerek harsányan kiröhögött, mert túl mélyen kezdtem a lencsi lányt, és a végén dörmögtem.

 • 2009.05.26 21:41:32rita a felcser

  Az olvasas nalam furcsa dolog.
  elso voltam az osztalybol aki megtanult olvasni.orom volt hallgatni.A tobbi gyerek meg az Abc-konyvet kinozta,en meg a Dzsungel Konyvet olvastam mar.Az osszes konyvet ami a hazban volt ,tobbszor kiolvastam.7-14 eves koromig.Es aztan hirtelen tortent valami,es nem volt turelmem hozza.Az olvasashoz,soha tobbet.HAllottam irokrol amiket az ember felnott koraban fedez fel, (Vonnegut,Kundera) de nincs turelmem.Az utolso konyv a "Nyomorultak" volt kilencedikben,es aztan meg ""A zongoratanarno'' 22 evesen.Es kesz.Nem kot le .NEm erdekel.Pedig kar,mert regen mondtak ram,hogy olvasott vagyok a korosztalyomhoz kepest ,es ugy volt,de mostanaban tusko vagyok a korosztalyomban.Mert nem Winnetout es Verne konyveket szoktak olvasni.Kicsit bant.

 • 2009.05.26 21:55:59Manóbuci

  Míg kisebb volt diavetítettünk, most mese van, apától.
  Nekünk is van jópofa elszólásunk amit a mai napig nem lehetett kijavítani:
  "Ej-haj semmi baj, újra zöldül majd a vaj!" (vaj helyett gally van egy tavaszváró versikében :))) )

 • 2009.05.26 22:16:17Moira

  rita: ne aggódj, ha ninvs kedved hozzá, akkor hiába erőlteted.
  Nem kell mindig kklasszikusokat olvasni. Én olvastam a Háború és békét, de az Agatha C. regényeket is imádom. Na és? Néha kell könnyebb olvasnivaló is, nem hiszem, hogy mindenki csak vérkomoly könyveket olvas. Manapság úgysem divat olvasni (sajnos), úgyhogy ha Vernét olvasol még akkor is jobb vagy mint az átlag (Vernét egyébként imádtam 12-14 évesen)
  Vonnegutnak van egy isteni könyve, az Isten áldja, doktor Kevorkian!, amiben 1-2 oldalas novellácskák követik egymást. Baromi jó, és ha bejön a stílusa, akkor majd olvasol tőle mást is.Ha meg nem, akkor nem. :-)

 • 2009.05.26 22:18:12rita a felcser

  jo otlet,rovidet olvasni,ez nem jutott eszembe.

 • 2009.05.26 22:35:09Moira

  mostanság nekem is csak rövidebbek jitnak a gyerek (meg ájjeli meló -most is dolgoznom kéne) mellet, a fentebb már említett A. Ac. Stephen Leacock: Roszcsirkeff Mária emlékiratai (Karinthy fordításokkal, én mindig szétröhögöm magam rajta), volt régen egy novelásskönyvem Woody Allen-től, az is nagyon jó volt, Orwell: Álatfarm (ebből még rajzfilm is készült, de szerintem igazán csak egy felnőtt érti meg "minden állat egyenlő, de néhány állat egyenlőbb a többinél")
  Nálam ezek rotálódnak folyamatosan, illetve a Mesterségem a halál (ezt vittem magammal a szülőszobára is :-)), illetve a Mester és Margarita
  Most adtam egy csomó tippet.

 • 2009.05.26 22:36:11Moira

  helyesen írni viszont nem tudok, bocsánat

 • 2009.05.26 22:36:59Naresz

  Mi alvás előtt olvasunk mesét a 21 hónapos kislányommal. Addig verses meséztünk rendszertelenül, aztán változtak az alvási szokások kb. 2Hónapja, és bevezettük a mesét. Bartos Erika hétköznapi, mégis tündéri történeteire nagyon rákapott. Most már más könyvek is érdeklik, ő válogat, és egyre több szöveget bír. Én is élvezem az olvasást, bár van néhány mese ami 25ödszörre naon uncsi. :)

 • 2009.05.27 06:18:46dini78

  "2009.05.26 17:21:46Kipikopii
  dini78: aranyos ez a serpenyokez :-). Amugy lehet kapni nagyon aranyos Kippkopp, Tipptopp plussbabakat a Pagony kiado boltjaiban, ott mar nem annyira serpenyokezuek :-)"

  Kipikopii: köszi a tippet! Elég élénk a fantáziájuk...néha olyan szöveget levágnak, hogy csak pislogok. De lehet, hogy a nyáron "haza" látogatunk és akkor beruházok...és hát akkor már 3 fog kelleni.... :))))

 • 2009.05.27 08:48:14Alessia2

  Minden este mesélek:) nagyon igénylik, és mindig elmondják, hogy mit kell mesélni......na aztán azt akár hetekig, minden este és sírás van, ha nem azt ezredszer:)) Ilyen mesék Pl:
  Fekete Kalóz, A széttáncolt cipellők, A kiskakas gyémánt félkrajcára, Hófehérke, 3 kismalac

 • 2009.05.27 10:46:17reformanyu

  A gyerekeim hathetes koruk óta mesére alszanak el este is és délután is, ez nagyon megnyugtatja őket. Ilyenkor gyerek- és ifjúsági regényeket olvasunk folytatásokban, a férjemmel felváltva. Ezt azért találtuk ki, mert eleinte addig olvastunk, míg a fiam el nem aludt, és a történet szépen ment tovább, nem szakadt meg. Ez az időtartam 20 perctől egy óráig is terjedhetett, de mi nagyon élveztük. A kislányom (17 hónapos), viszonylag hamar elalszik rajta, a bő hároméves fiam viszont már nem, de általában 20 percet igényel ilyenkor, aztán elalszik magától. Mivel ez több mint három éve megy nálunk, kb. 80 könyvnél járunk, amelyből a háromnegyedét már kétszer is olvastuk. Ilyenek: Bambi, Keménykalap és krumpliorr, Végtelen történet, Momo, Bogáncs, Tündér Lala, stb. Két hete a fiam az apjával Stanislaw Lem Teljes sci-fi univerzumából meséltet, mert abból a nagy könyvből akar mesét, amit apa olvas minden este :) A lányomat se zavarja, mert még ugyan csak pár szót beszél, a nemtetszését nagyon élénken ki tudja fejezni, ha arról van szó...
  Nappal persze nálunk is ilyenek mennek, mint a Kisvakond, Tesz-vesz város, Kippkopp, Vidám mesék (csak ez oroszul), illetve a Maisy sorozat (ez meg angolul), és még nagy kedvenc a Pitypang, a hiú oroszlán, valamint ha a szüleimnél vagyunk, a Közlekedj okosan 1-2 (Cicus és Kutyus, ha emlékeztek még erre :))

 • 2009.05.27 13:19:06Szilvamama

  Macskacico, az én lányom 2 évesen kezdte el értékelni az esti mesét. Addig egyáltalán nem kötötte le, az volt az izgi, hogy ott voltam, addig nem kellett aludni. Most minden este megkérdezi, hogy: Anya, van hangod? Mesélsz? (néhány hónapja hangszálgyulladásom volt) Én olvasok (per pill a Mosó Masa Mosodáját), ő fennhangon ismétli, amit hallott, közben visszakérdez, vagy felugrik megnézni, hogy milyen képek vannak a könyvben. Van, hogy ha otthon vagyunk, vagy a Nagyinál, hogy ő hozza a könyvet. Ne aggódj, szerintem észre fogod venni, amikor vevő a gyerek a mesékre!

 • 2009.05.27 14:23:35szivecskevirág

  Nem olvastam mindent kommentet végig. Én a sajátjaimnak rengetet meséltem, énekeltem, magyar népmeséket néztünk, stb...-most már mind a kettő magának olvas, ill. harc van az esti villanykapcsolásnál, mert mindig "csak még 2 sor van az oldalból".
  Egy meghökkentő tapasztalatot mesélnék el. 2. osztályban helyettesítettem, szinezős, gondolkodós feladatlapokat vittem magammal. Az egyik feladatban Hófehérke áll a lap oldalán és sok gyümölcs melllette. Ki kellett volna színezni, melyik gyümölcs (alma) tartozik hozzá. Meghökkentem, mert sok gyereknek gondot okozott. A közvélemény kutatás után kiderült, 25 gyerekből 7!!!!!!!!ismerte ezt a mesét. Kicsivel többen voltak, akiknek valaha is meséltek a szülei. Ami a legborzasztóbb, a legtöbben a Carton borzalmait bámulják folyamatosan.

 • 2009.05.27 14:29:17szivecskevirág

  Medelin
  Azért, ha két évesen EGYÁLTALÁN nem beszél, egy picit aggódjál. Bocs. Nem bántásként, hanem szakemberként írom. Ha valóban nagyon jó a mozgásfejlődése, egy picit.De mégis

 • 2009.05.27 15:16:54reformanyu

  Medellin:
  Az én fiam 27 hónaposan kezdett el beszélni, igaz akkor összetett mondatokban, bár a meséket azt bírta vég nélkül. És most lényegesen jobbak a szóbeli képességei, mint a kortársainak, akikkel rendszeresen találkozunk.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta