SZÜLŐSÉG

Jövő májustól két évre csökken a gyes

2009. május 26., kedd 08:35 |

A 2010. május elseje után születő gyerekek esetében kétéves korig jár majd a gyermeknevelési segély (gyes). A gyermekgondozási díj (gyed) legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és maximum a gyermek kétéves koráig jár. Jövőre nem emelkedik a családi pótlék, amelynek összegét az idei szinten fagyasztják be, és amelynek folyósítását az eddigi maximum 23 évről 20-ra csökkentik.

A jelenleg a gyermek hároméves koráig alanyi jogon járó, a nyugdíjminimum összegével azonos (2009-ben 28.500 forint) összegű gyest a jövőben csak kétéves korig folyósítják a gyermekek védelméről szóló törvény módosítása nyomán, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. A terhességi gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj igénybevételéhez a jelenlegi 180 nap helyett 365 nap biztosításban töltött időre lesz szükség.

A tgyás a 24 hetes szülési szabadság időtartamára folyósított juttatás, amely - ugyanúgy mint a gyed - az anya napi jövedelmének 70 százaléka. A gyed adó- és járulékköteles; maximális összege a minimálbér kétszeresének 70 százaléka, 2009-ben 100.100 forint. A törvénynek ez a része 2010. május 1-jén lép hatályba, tehát a jövő év április 30-ig született gyerekekre a jelenlegi szabályok vonatkoznak.

A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy jövőre nem emelkedik a családi pótlék összege, amely egygyermekes család esetén havi 12.200 forint, háromgyermekeseknél gyermekenként 16 ezer forint. A törvény 2010. augusztus 31-től hatályba lépő rendelkezésével módosul a családi pótlék folyósításának időtartama: a közoktatási intézményben tanuló gyermek után az eddigi 23. életév helyett 20 éves korig, illetve annak a tanévnek a végéig jár a juttatás, amelynek időtartama alatt a 20. életévét betölti.

A családi pótlékra vonatkozó rendelkezések módosítása nyomán lehetőség lesz arra, hogy az összeg ötven százalékát az érintett család természetbeni juttatás formájában kapja meg. Ezt a települési önkormányzat jegyzője rendelheti el. A korlátozás időtartama egy év, és az intézkedés szükségességét legalább félévenként felül kell vizsgálni. Az idei adótörvény-módosítás szerint szeptembertől adóalapot növelő, nem adózó juttatássá válik a családi pótlék, amelynek összegét fele-fele arányban megosztják a házas-, illetve élettársak között.

A hétfőn elfogadott törvénymódosítás része az is, hogy a helyettes szülők, nevelőszülők a korábbinál eggyel kevesebb gyermeket nevelhetnek egy időben. Így a hagyományos nevelőszülőknél öt helyett négy, a hivatásos nevelőszülőknél nyolc helyett hét, a speciális hivatásos nevelőszülőknél pedig öt helyett négy lenne a gyermekek száma.

Fontos újdonság a gyermekvédelmi igazgatási bírság bevezetése és a szociális és gyámhivatal véleményezési jogkörének garantálása. A gyermekvédelmi igazgatási bírság összege maximum 200 ezer forint lesz.

Korózs Lajos államtitkár a javaslat vitája előtt elmondta: a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátások - az összesen több mint kétmillió gyermek közül - mintegy 204 ezer veszélyeztetettként nyilvántartott gyermeket érintenek. A 204 ezer gyermekből 105 ezer anyagi, 49 ezer környezeti, 42 ezer magatartási és 9 ezer egészségügyi okból minősül veszélyeztetettnek.

2007-ben mintegy húszezer gyermeket vettek védelembe, közülük 14 ezret a gyermekjóléti szolgálat jelzése alapján.

A családjukból kiemelt gyermekvédelmi szakellátásban részesülő 18 év alatti gyermekek száma mintegy 17 ezer volt, ami a gyerekek közel egy százalékát jelenti. Az utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttek - 18-24 év közöttiek - száma közel négyezer volt. A nevelőszülők és a hozzájuk elhelyezett gyermekek száma minden évben emelkedik. A családból kiemelt, gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő gyermekek mintegy 54 százaléka él jelenleg közel 5.500 nevelőszülőnél.

(MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.26 13:32:14dini78

  mazsola: szerintem külföldön nem is iagzán létezik olyan egyetem, ahol ne kellene fizetni...sőt az egészségügyi ellátásért is nem kis biztosítást és "vizitdíj" fizetést kérnek...de legalább kapsz is érte valamit.

  És mondjuk én jártam 5 évig egyetemre, mellette dolgoztam...utána dolgoztam, most 4 éven belül szülöm a 3.gyerekem, de nem azért, hogy az állam tartsa el. Persze, mindenkinek jól jön,minden pénzmag ha otthon van a csemetékkel ...még ha kevés is, de a nagyobb kiadások akkor jönnek, ha a gyerek is nagyobb lesz. És sajnos ezekkel a gyes, gyed, csp., főként a kisebbséget segítik, mert a nagy részük pont ezek miatt a juttatások miatt szülnek...és azt is megértem, hogy lehet, nekik nehezebb lenne munkába állni (bizonyos előítéletek miatt is...és azért is mert nem is akarnak sokan dolgozni), de ha eltörölnék ezeket akkor egy ideig a bűnözés, lopás, úton-útfélen leütés akár 200 Ft-ért is, betörés biztos megszaporodna....
  És ez a szomorú...hogy ebből, és a juttatások körüli hisztériából egy ideig nem fog menekülni az ország. Mert olyan rendelet biztos nem lesz, ami mindenkinek jó lenne :(

 • 2009.05.26 13:35:08Magenta

  Heatherette, mert azzal könnyebb.
  A férjem szakmailag a csúcson van és nem veszik fel sehová, ami jobban fizet, mert nincs egy k... papírja.

 • 2009.05.26 13:38:33erakucko

  Sziasztok!

  Nekem ez a családi pótlék kettéosztása nem kerek. A férjem éppen munkanélküli. Akkor az ő részét hogyan kapom meg??? Vagy majd külön számlát kell arra is nyitni? Miért kell ezt a keveset is szétcincálni?

 • 2009.05.26 13:39:55Heatherette

  amúgy meg azért gáz, ha csak a pénz számít a felsőoktatásban, mert én személy szerint nem szívesen feküdnék egy olyan orvos szikéje alá, aki csak azért doktorált le, mert kurva sok pénze volt rá

 • 2009.05.26 13:42:02dini78

  Heatherette: hááát én is szívesen korlátoznám a pótvizsgák számát...repülőgép pilótáknál ha egyszer megbuksz, nem pótvizsgázhatsz.... :)))

 • 2009.05.26 13:42:41KajsaBlack

  Nyuszómuszó,
  Bocsánat, így már ok :) Csak valahogy kiakadok pl. mikor érkezik be hozzánk önéletrajz h 30 éves az illető, van 3 (legtöbbször nem túl piacképes) nappalin szerzett diplomája és kezdő fizunak kicsit pofátlan összeget ír be... Egyébként nálunk az oktatással is gondok vannak, hogy levelező tagozaton csak elenyésző állami szak indul, szinte kényszerítik h nappalis legyen az ember.

 • 2009.05.26 13:44:38Vakmacska

  Másutt, akkor kezdjük ott hogy mi kéne: pénzügyi oktatás ált. isk. hetediktől. Pl. ez a beteszek-kiveszek dolog. Bár abban az országban, ahol azt se látják át hogy mi a reláció a betett közös költség és a ház számláinak, felújításának kifizetése közt, ott nem egyszerű a helyzet. Többek közt ezért lakunk családi házban, nem a luxusért (vagy az a luxus, hogy nincs a konyhában szánkó júniusban?), és tudod mit, a házzal az új "vagyonadó" határán táncolunk, MINDENT meg fogok tenni, hogy NE essünk bele. Akit érdekel, szívesen megindoklom - röviden amúgy annyi, hogy itt az elmúlt 15 évben egy kapavágás nem történt, hogy legyen igazságos, betartható és fenntartható, mindenkire érvényes közteherviselés. Mindig ugyanazokat találják meg - és mint a gyesnél is (ami 14 !!!!! milliárd megtakarítás - gyk a vécépapír költsége éves szinten) megy az ostoba, uszító, demagóg propaganda. Nálam nem is a pénzek mennyiségénél, hanem utóbbi miatt szakadt el a cérna. De nagyon.

 • 2009.05.26 13:46:25jazmine

  Nyuszó, esetleg az is lehet indok a csak gyesre, h semmi garancia, h dolgozni fogsz - nem direkt, de bármi történhet.
  Másrészről én megértem, ha valaki gyereket akar, de egyetem, pláne 2 párhuzamosan ÉS gyerek, hááát. Én "csak" dolgoztam az egyetem végén, az is nehéz volt, de láttam a gyerekes csoptársakat... Hiába kaptak tanháló szerinti kedvezményt: egyikre sem tudott igazán figyelni. Most a terhességek alatt akartam befejezni a PhDm, nem sikerült. Egyszerűen mostanra lett elegem, h mindig több mindent csináltam (több szak, munka+tanulás+saját cég), a gyerekeim pici korát már nem akartam így.

  A korlátozáshoz: igen, kellene több bölcsi, részmunka. Én úgy, h 4 évet leszek itthon a 3 gyerekkel mondom, óriási csapda a 3 év/gyerek, elsősorban nekünk, nőknek. Ma pl. a fél napunk gyerekszemészeten telt, anyuka úgy is ráér. És ugyanezt tapasztaltam minden rendelésen, kezdve a terhesgondozást, át a tanácsadásokon. Közben használható játszótér alig: vagy ülünk itthon vagy utazok nem keveset 20 perc hintáért, már ha a söfőrök kegyeskednek úgy megállni, h fel tudok szállni. Annyira ráállt társadalmilag az agyunk, h egy gyereknek kell az anyja 3 évig: annyival jobb/okosabb/kiegyensúlyozottabb embereket nevelünk? Mert én a saját (35 év) korosztályomon, akikkel anyáink garantáltan otthon voltak 3 évet, nem látom...

 • 2009.05.26 13:48:14jazmine

  Vakmacska, bennünket az ingatlanadó nem érint, de ettől még pofátlanságnak tartom azt az indokot, h ezzel az adóval elérik az adócsalókat. Hahaha, azért adócsalók, mert kibújnak az adó alól...

 • 2009.05.26 13:50:25Vakmacska

  Jazmine, nem kell gyesen lenni, öt-hatéves gyerekkel is ülsz az összes rendelésen mint varjú az ágon.
  Egy gyereknek kell az anyja, főleg ott, ahol sokaknak nincs köztes lehetőség az otthon ücsörgés meg a napi 9 óra meló+2 óra utazás közt. EZEN kéne változtatni, hatóra, négyóra, rugalmas munkaidő, távmunka, internet.Ez mindjárt nem megy olyan gyorsan persze mint tollvonással eltörölni egy év gyest. pedig a megoldás valahol ott lenne.

 • 2009.05.26 13:51:52Vakmacska

  Ezt az adócsalós szöveget én is szeretem. Magyarra fordítva: "ja te nem csaltál eddig adót? Hát akkor aki hülye haljon meg....pedig mennyi szép lehetőséged volt rá!"

 • 2009.05.26 13:53:19jazmine

  Persze, hogy ez kellene. De az sem megoldás, h marad minden és várunk.

  Rendelések: én azt nem értem, hogy ha magam miatt megyek, sokkal jobban betartják az előjegyzési időpontokat. Ma is 10 perc alatt megnézték a szemem, gyerekkel várunk órákat (tapasztalt vagyok, direkt kértem magamnak is időpontot). Fogászaton, nőgyogyinál, háziorvosnál is alig várok. Bezzeg gyerekkel... Kiv. a baleseti sebészet, hát, az maga a pokol...

 • 2009.05.26 13:54:13Ribizlee

  addig, amíg nemzeti sport az adófizetés elkerülése, amíg a társadalom nagy része szerint 'ügyes' az, aki lopni/csalni/kiskapuzni tud, és nem tesz be a közösbe, addig semmi nem fog változni. :-(

 • 2009.05.26 13:56:41dini78

  jazmine: először azt hittem, a magam életét olvasom vissza a kommentedben. :)))

  Na igen: ingatlanadó...ez minket érinteni fog, bár asszem ki tudok rá találni valamit. De nem is az az összeg fájna, amit be kellene fizetni, hanem az, hogy eddig is azokat bűntették, akik magas fizetéssel be voltak jelentve, adóztak, mint a güzü, megvették hitelre a házat, arra jött a plusz illeték, majd mi még kommunális adót is fizetünk, a fizetést a múlt évben még valami "szolidaritási" adó is terhelte, stb. És nincs egy kacslábon forgó palotánk...ellenben a város legtöbb házával, akik valószínű, hogy minimálbérre vannak bejelente, megkapják az adójóváírásokat, adókedvezményeket, stb., majd ha netalán nem csinálnák valami jól (nem tesznek félre elég sok pénz a nyugdíjra, stb)és elérik a nyugdíjkorhatárt, akkor ezek az emberek fognak a legjobban sírni, hogy nem kapnak elég nyugdíjjat, stb.
  Bár mire mi nyugdíjjasok leszünk, akkor már az is mindegy lesz, hogy sokat fizettünk anno...mert lassan meg sem élem a nyugdíjkorhatárt...és ha mégis, addigra nem lesz pénz a nyugdíjalapba, hogy bárkit is ki tudjanak fizetni. :)))
  Így nem marad más, mint több 20M Ft-os ingatlanba fektetni a pénzed és ha majd megöregszel, akkor eladogatni őket.... :)))

 • 2009.05.26 14:04:53dini78

  Na én léptem is,mert az "ingyenélőim" felébredtek...de további jó és eredményes "sakkozást"...hátha olvassa valami olyan ember is, aki tenni is tudna valamit, hogy kb. 50-70 év múlva mindenkinek jó legyen....

 • 2009.05.26 14:06:21mazsola84

  Heatherette, a fizetős iskola nem úgy néz ki, mint egy bolt, hogy bemész kiválasztod a polcról kifizeted és szevasz. Tudod, aki fizet érte ott is kell ám tanulni ugyanúgy.
  Csak ugye mindenkinek jár az ingyenes felsőoktatás. Lófaszt, nem jár.
  Engem bármennyit győzködnek róla, nem hiszek az ilyen típusú felzárkóztatásban. Ha valaki annyira tehetséges, az meg fogja találni a 77 ezzel foglalkozó alapítvány egyikét.
  Egyetemre járni pedig nem kötelező, anélkül is lehet élni, szakmunkásként is lehet jól keresni. Nem a plecsnis papír a boldog élet záloga.

 • 2009.05.26 14:09:00mazsola84

  Mi is belesünk az ingatlanadóba, és azonfelül, hogy nem akarom kifizetni, nem is tudnánk. Viszont felajánlom az államnak, hogy amennyiért felértékeli, annyiért megveheti és megyek kisebbe. Természetesen egy ilyen akció mellett az illetéket sem fogom befizetni.

 • 2009.05.26 14:11:32jazmine

  A gondolkodásmódhoz jutott eszembe: a családjaink bennünket is kapacitáltak, h legyen gyerekünk minél hamarabb, pl. az egyetem alatt. Mikor mondtuk, h izé, lakás nincs, munka kitudja, inkább várunk, akkor jött, h de kapnánk cspt, gyest, biztos lenne még egy halom segély, amit kérhetnénk. Mondtuk, h kösz, nem. ÉS most hogy van saját lakásunk (sok hitellel), mindkettőnknek munka, látom, mennyire jó döntés volt (akkor még nem tudtuk, h meddő vagyok), mert most is nehezen élünk meg, ezért is megyek vissza dolgozni - DE van hová, ahol már ismernek.

  Szóval csak úgy szülni, nem a véletlen babákra gondolok, hogy majd lesz valahogy - nekem meredek. Lehet és sokszor jó is lesz, de max. a családtól lehet elvárni segítséget. A társadalomtól akkor, ha vészhelyzet van: munkanélküliség/betegség...

 • 2009.05.26 14:27:57Laliath

  mazsola,
  azért a nem ingyenes felsőoktatás kontra tehetséggel úgyis el lehet végezni témában majd akkor szavazok a fizetős sulira, amikro az ösztöndíjnak valdói, értékelhető összege lesz.
  Ugyanis a példának többek által felhozott országokban az ösztöndíjjal lehet tanulni. Idehaza az ösztöndíj még a GYES összegét sem éri el...

 • 2009.05.26 14:28:08Kibou no Hikari

  2009.05.26 12:39:55 nyuszómuszó

  "(2) Az Ebtv. 42/A. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
  „(4) A gyermekgondozási díjra történő jogosultsághoz szükséges előzetes 365
  napi biztosítási időbe be kell számítani
  a) a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz idejét,
  b) a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél
  hosszabb ideig folytatott tanulmány idejéből 180 napot,
  c) a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.”"

  Ez a módosított törvény idevágó szakasza. Eddig pedig nem volt 180 nap korlátozás. Tehát, ha a szülést megelőző két évben nappalis egyetemista/főiskolás voltál, akkor a módosítás előtt elvárt 180 nap biztosítotti időbe teljes egészében bele kellett volna számolniuk az egyetemista éveidet.
  A mostani 180 nap korlátozás pedig pont arra a szolgál, hogy a korábbi helyzettel szemben az egyetemista se mehessen el az iskolapadból gyed-el szülni, legalább a kedvezménnyel megegyező időt dolgozzon, ha "magasabb" ellátást akar.
  A járó pénzt korábban kereset nélkül a minimálbér kétszeresének 70%-aként számolták, mostantól csak a minimálbér egyszeresét veszik figyelembe pont, hogy igazságosabb legyen.
  Amennyiben neked nem így jártak el, akkor ott valami gond volt. :(
  Volt évfolyamtársammal végigjártuk az egész hercehurcát az oep-nél és a gyakorlatban is működtek a leírtak.
  A régi törvényt megtalálod a pl. a magyarország.hu-n 1997. évi LXXXIII. Ebtv.-ként.

 • 2009.05.26 14:28:52Laliath

  plusz az az ingyenes felsőoktatás marhára nem ingyenes ám.

 • 2009.05.26 14:32:19Kibou no Hikari

  upsz, a kiszámítást elírtam

 • 2009.05.26 14:48:44brela

  2009.05.26 13:26:28nyuszómuszó

  én jelentkezem, hogy ilyen fiatalon akarok szülni!! bár amire erre sor kerül már elmúlok 26 éves :)

 • 2009.05.26 15:03:39Ronja

  levelezon vegeztem el az egyetemet, dolgoztam kulfoldon majd csupan feleves munkaviszonyom volt itthon onnan kerultem tappenzre majd szultem. most a gyedet kapom. akkor, ha tegyuk fel en jovore szeretnek- aprilis utan- tesot akkor nem kapok semmifele segelyt? egyelore nem szeretnek dolgozni mert a gyerek feleves, tul korainak gondolom az elvalast.

 • 2009.05.26 15:05:19mazsola84

  Laliath, én nem csak az állami ösztöndíjra gondolok, számtalan alapítvány foglalkozik hátrányos helyzetű diákok segítésével.

 • 2009.05.26 15:11:36Vakmacska

  ..amely alapítványok némelyikét (akik kapnak hazai vagy európai támogatást) épp most találták telibe mert visszatartották a pénzüket, ezért a diákjaiknak se tudtak fizetni.

  Full time munka mellett egyetlen magyar felsőoktatási intézmény se bír sztem megtanítani a dolgokra, egyszerűen nappalis diákokra vannak ráállítva. Már ott elhasalnak, hogy vizsgaidőpont meg konzultáció.

 • 2009.05.26 15:40:26B-

  Szerintem igenis jó, hogy nálunk a nem fizetős egyetemeknek van a legnagyobb presztizsük, mert ez azt jelenti, hogy elméletileg nem befolyásolja az esélyeidet, hogy van-e apádnak pénze, vagy nincs. A valóságban persze egyetemre (kevés kivétellel) úgyis csak azok jutnak el, akiknek a szülei rendezett családi hátteret tudnak biztosítani, fizetik a magántanárt, különórát, a nagyszótárt, a tudományos számológépet meg még ki tudja mit - vagy ha nincs is mindezekre pénzük, olyan nagy akarás van bennük, hogy a gyerekük dipomás legyen, hogy kijárják az összes ingyenes lehetőséget (könyvtár, használt tanszerek, önkormányzati ösztöndíjak stb). Aki mögött nincsen anyagi vagy erkölcsi háttér, az csak a legritkább esetben jut el az egyetemre.

  Ezzel együtt, ha az első diplomámért is annyit kellett volna fizetni, mint a másodikért, akkor abban az időszakban lehet, hogy én se szerzek diplomát - szóval a tandíj igenis szűrőként is működik.

  Tapasztalatom viszont, hogy aki fizetős képzésben van felnőtt fejjel (posztgrad), az sokkal tudatosabb, kevésbé megúszós, akar kapni valamit a pénzéért.

  Ahol tanítok (posztgrad), ott volt egy-két kismamánk, amíg ők ingyen járhattak (tbbszázezres gyébként a tandíj). Többen feladták útközben, és aki végig is csinálta, az sem tudott olyan teljesítményt elérni, mintha nem lett volna kicsi gyereke. (Aki már a fizetős rendszerben kezdte el, bármekkora gyereke volt otthon, végigcsinálta.) Egyszerűen százfelé szakadtak mindig, sose tudták a maximumot nyújtani. Persze biztos vannak kivételek, meg diákként biztos úgy látja az ember, hogy "ahhoz képest nagyon jól teljesítek", de tanárként ordít a különbség.

 • 2009.05.26 16:13:39Vakmacska

  http://www.hirsarok.hu/node/26047 - valaki itt is kiszámolta a bölcsis matekot. Csak "ott fent" nem tették...

  B, akkor én vagyok az ellenpélda - első diploma ingyen, nagyon jó eredményekkel, második (fizetős) iskola végén feladva, addig vagy kitűnő, vagy bukdácsoló eredményekkel - és az igazi baj nem a tananyag volt, hanem hogy nem tudnak se felnőttet, se dolgozót kezelni, vizsga-és konzultációs időpontok otthonról is használható tananyag, segédanyagok (ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK pl. - könyörgöm, mi abban az olyan nehéz hogy legyen? attól van presztízse a helynek hogy nehezebb felkészülni emészthetetlenült megírt izékből?), gyakorlati feladatok tekintetében. Egyszerűen nem látják, hogy te nem "diák" akarsz lenni, hanem elsajátítani valamit, ami utána használható. ÓRIÁSI a különbség. Nem értik.Nem értik hogy nem hobbi. Hogy nem tudsz de. 11-kor könyvtárba járni. Hogy igenis el akarod választani a "pluszinfót" a törzsanyagtól, a "muszájt" az "érdekestől". Elbuktam a pénzt. Valahol sajnálom. De ha biciklizni akarok, ne adjanak alám se quadot, se műanyag motort...

 • 2009.05.26 16:35:15B-

  Vakmacska: és ez pontosan mire ellenpélda?

 • 2009.05.26 16:54:06ivonah

  2009.05.26 14:28:08 Kibou no Hikari
  A volt evfolyamtarsad, akit emlitesz, az iskolapadbol ment szulni munkaviszony nelkul, es kapott GYED-et???? En nem kaptam.

 • 2009.05.26 17:03:46nyuszómuszó

  Nekem is több ismerősöm ment szülni egyetemről; egyik sem kapott gyedet.. De mondom, egyébként az oepnél is ezt mondták, illetve, hát pontosan emlékszem, mert tudtam, hogy érinteni fog, mikor eltörölték ezt a lehetőséget. Azelőtt számított, de az évekkel ezelőtt volt..

 • 2009.05.26 17:31:39Kibou no Hikari

  ...

 • 2009.05.26 17:33:32Kibou no Hikari

  Csak nem akar megjelenni, pedig többször ráfrissítettem. Előre is bocsánat, ha utólag többször megjelenne. :)

  2009.05.26 16:54:06 ivonah
  2009.05.26 17:03:46 nyuszómuszó
  Nem. Nyuszómuszó azt írta, hogy nem számítanak az egyetemen eltöltött napok a biztosítotti idő kiszámításába. Én erre feleltem.
  Évfolyamtársam részmunkaidőben dolgozott egyetem alatt, de a szülésig ily módon csak 1,5 hónapnyi munkaviszonyt tudott volna felmutatni a 180 nap helyett, az egyetem miatt viszont meglett a teljes biztosítotti ideje, ami a GYed-hez kell (a szülés napján a munkáltatójával szerződésben állt). Egyébként pénzben kb. 2000 Ft-tal kapott többet Gyed-ként, mint Gyes-ként kapott volna.
  Elnézést, ha félreérthetően fogalmaztam korábban.

 • 2009.05.26 20:39:56Vakmacska

  B, arra volt ellenpélda, hogy ingyenes fősulin lébecolsz, a fizetősön meg mindegy hogyan de átverekszed magad, követelsz és pedálozol, és mindenképp elvégzed. Simán, sőt plusz infók felszedegetésével végeztem az egyiket, folytonos koccanással-kudarccal fejeztem be befejezetlenül a másikat. Pedig esküszöm nem hülyültem el közben és ráadásul magam választottam mindkettőt. Témaként a kettes számú (fizetős) még jobban is érdekelt. Csak nem úgy, ahogy ott tálalták.

 • 2009.05.26 21:08:38baudolinA

  Magenta és nyuszómuszó,
  ha ilyen kötelezvényt íratnál alá az egyetemre készülőkkel (hogy legalább annyi évet dolgozzanak itthon, mint amennyit jártak), akkor azzal csak a kivándorlást segítenéd elő. Eleve külföldön járna egyetemre az, aki megteheti (és egy csomó ösztöndíj van, úgyhogy ez már nem lehetetlen), te pedig államként maradnál a szarban a képzetlen munkaerőddel. Nem beszélve arról, hogy uniós tagállamként ezt nem teheted meg, mert nem gátolhatod a személyek szabad mozgását. Plusz kérdés: mit csinálsz azokkal, akik fizetős egyetemre jártak? Vagy mit csinálsz a külföldi állampolgárokkal, akik itt végzik az orvosit pl.? Vagy egy évre átjönnek cserediáknak? Vagy mi történjen azzal, aki dolgozik az egyetem végzése közben? Tényleg nem kötekedés, csak bennem is felmerülnek ezek a kérdések.

 • 2009.05.26 21:34:47sarah stanley

  meg az olyanoktol akik elválnak hogy több pénzt kapjanak de attól még együtt élnek vigan...és azért hogy ezekhez a lehetöségekhez kell folyamodni az állam is nagyban hibás...de tudom el lehet menni ha nem tetszik...

 • 2009.05.26 21:35:51sarah stanley

  ööö lemaradt az eleje:s

 • 2009.05.26 21:36:16Starlark

  Baud: Nem engem kérdeztél, de ezzel nem gátolnák a szabad áramlást, mehetnének külföldre dolgozni egyből csak fizesse ki a tandíját.
  Akinek meg van annyi gógyija hogy külföldön is tanuljon szerintem már megteszi így is.

  Nekem most van tanulmányi szerződésem a cégemmel félévente fizetnek a tandíjamból 100K-t két évig, de ezzel suli után két évig nem mondhatok fel vagy ha igen akkor szépen ezt vissza is kell fizetnem.
  Vannak olyan cégek is viszont akik ezt úgymond kivásárolják a cégtől ha nagyon akarnak téged.
  Szerintem vmi hasonló simán működhetne alapképzésen is. Mellesleg minden ruhatárszakos diplomát nem is finanszíroznék az állam helyében.

 • 2009.05.26 21:41:36sarah stanley

  öö akkor megprobálom megint...
  szal ne húzzuk azért le a fizetös diákokat sem mert lehet hogy 1-2ponttal maradt le és nem azért mert hülyébb mint béluka aki bejutott hanem lehet béluka egy sokkal kevesebbet követelö középsuliba járt ahol arra is ötöst kapott hogy leirta a nevét mondván menjen egyetemre az a gyerek..(ismerek ilyet is nem is egyet) mig a másik vért izzadt a gimiben és mndjuk igy is csak négyest kapott meg is van az 1-2 pont lemaradás...egyböl fizethet 215ezret félévente...és nem kap sem ösztöndijat sem tankönyvtámogatást...mert fizetös...lehet hogy 4.6os az átlaga az ösztöndijátlaga meg 6.3, és kaphatna 50ezret támogatásnak nem kaphat kész, mig béluka meg kapja a 2.5ös áltagra amivel eléri mondjuk a 3.00ás öszt.dij átlagot kapja a 20 ezret havonta és vigan éldegél, és még átjelenkezni sem engednek sokszor államira mert nincs hely...hahaha meg kell nekik a pénz értem én...sztem meg ez felháboritó mert béluka eléldegél az állam pénzén 8 évig egyetemen a másik meg adossággal kezdi az életet...

 • 2009.05.26 21:42:15sarah stanley

  ilyen is van dögivel... szoval tényleg ne húzzuk le a fieztöseket is mert föleg az orvosin azért kibuknak azok is akik nem tudnak mondjuk megkülönböztetni egy náthát a tüdögyulladástól (csak.pl.)
  azért ezeket is vegyük figyelembe már hogy kinek mi jár...láblógatás hahahaha megnézném hogy az aki ott tanul ahol pl. én mikor lógatta a lábát utoljára:Pami még a halálom hogy a szociális támogatást olyanok veszik igénybe akiknek semmi szükségük rá behazudják hogy albérletben élnek holott nem is mert anyuciéknál a kutya füle se ellenörzi le(erre is van személyes példám csop. társaktol) és kapja a szoc támot mig akinek szöksége lenne rá nem biztos...nekem meg ettöl áll fel a nemlétezö ször a hátamon:D meg az olyanoktol akik elvá

 • 2009.05.26 21:50:35Erenya

  Kedves Porontykolleginák!

  Bocsi, hogy nem olvasom vissza a csillió kommentet, volt már szó róla, hogy ha mondjuk elmész gyesre, megszületik a csemete, és egy-másfél év múlva jön a kistesó, akkor kapok 2 évnyi gyest, aztán ahol a part szakad? Vagy újraindul a rendszer, vagy mi a szösz?

  Előre is kösz a válaszokat!

 • 2009.05.27 09:10:11kriszi

  Erenya, ha jól láttam, a csajok egyike bemásolta a szabályozás erre vonatkozó részét. Bár csak átfutottam, úgy rémlik, kaphatsz mindent az első előtti jogosultság alapján, de fillérre ugyanannyit és ugyanannyi ideig, mint az elsőnél - hacsak nem mentél el közben dolgozni (de ha elmentél, nem tudom, hogy nézik a jogviszony idejét). De ez a TGYÁS-ra, meg a GYED-re vonatkozik. Az alapszabály szerint ha legalább 365 nap biztosított jogviszonyod van a szülés előtti két évben, akkor jár a GYED - de csak annyi ideig, ahány biztosított munkanapod van, és legfeljebb a gyerek kétéves koráig.

  Két évnyi GYES-t mindenképpen kapsz a másodiknál is, munkaviszonytól függetlenül, mert ez alanyi jogon jár, nincs biztosítási jogviszonyhoz kötve.

  A kérdésem (teoretikus): ha két évnyi biztosított munkaviszonyom volt a szülés előtti utolsó két évben, akkor a GYED 2 év mínusz a TGYÁS időszakára jár? Vagyis a gyerek kétéves koráig? Mert ha igen, akkor ez nagy csúsztatás a megfogalmazásban. (Akkor viszont baromira elég a maximális időtartamú GYED-hez a 2 év mínusz TGYÁS ideje biztosítotti jogviszony, nem?)

 • 2009.05.27 10:04:51Vakmacska

  http://www.hetivalasz.hu/cikk/0905/gyes_gyed_bajnai

  Ahogy olvasom, ezt a kártyát kár volt a kezükbe adni. Tényleg az a cél, hogy egymásnak ugrasszanak különböző helyzetű csoportokat, mert addig szép csöndben lehet a vitatkozók háta mögött halászni a zavarosban.

  Szomorú. Meg szánalmas.

 • 2009.05.27 20:21:22leming

  Most volt a fókuszban,hogy amerikában 6 hét fizetés nélküli szülési szabi jár.Akkor nekünk tök jó!

 • 2009.05.27 20:26:52zskoncz

  nekem sjana az lebeg a szemem elött, hogy 2és fél hónapom van a tesóra....
  lehet igy babát gyártani?????? kinek van kedve "mert kell" !!!!

  na mindegy mi ugyis babát szerettünk volna a GYED végére. remélem össze is jön.

  a GYED-GYES alatti munkáról meg csak annyit, hogy elég nagy szivás hogy a Gyed alatt nem lehet jövedelme az embernek. nekem pl. a másodállásombol évi pár 100ezer plusszom van. nem sok,nem is a bevételért csinálom.nem elhanyagolható az a tény hogy a GYED több mint a bevételem és a GYES. de igy hogy nem árulhatok, mert ugrik a gyed, nekem szó szerint szakmai szívás. ha minden jól megy 4 évre kivonom magam a szakmámból. ami arra elég hogy simán 20an lépnek a helyembe, és sosem zárkózom fel. elég nagy árat fizetek a gyerekeért. és ezzel nem vagyok egyedül. egy csomó munka van amit lehetne otthonról végezni, de valahogy a munkáltatók sem értek fel ésszel eddig.

 • 2009.05.27 20:29:04ditakai

  Ühüm..., azért nézz utána átlagfizetésnek, az au-pair fogalmának, meg ilyesmi... :-)

 • 2009.05.27 20:37:09zskoncz

  ha anézz utánna nekem szol, akkor átleg fizum volt gyed elött. több mint 2 évet dolgoztam elötte. és ketten a férjemmmel keresünk annyit hogy egy átlag lakáshitelt, rezsit, gyereket stb... hajhullás nélkül fizessünk.
  egy bébisintér nem fér bele.

 • 2009.05.27 22:19:29Magenta

  zskoncz, szerintem ditakai erre válaszolt:

  #
  2009.05.27 20:21:22leming

  Most volt a fókuszban,hogy amerikában 6 hét fizetés nélküli szülési szabi jár.Akkor nekünk tök jó!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta