SZÜLŐSÉG

Üdítő helyett csapvizet igyon a gyerek!

2009. május 22., péntek 10:33 |

gyerekviz

Aki Nobel-díjra esélyes tudományos megállapításokat vár minden Poronty-poszttól, annak előre szólok, hogy itt és most hagyja abba az olvasást, mert a végkövetkeztetés nagyjából annyi lesz, hogy a víz kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukrozott italok. Aki viszont szívesen megismerkedik a részletekkel is, annak talán tudok érdekességekkel szolgálni.

A téma tehát, hogy mit igyon a gyerek. Naná, hogy mindenki rögtön rávágja, hogy bármit, csak ne agyoncukrozott löttyöket, ehhez nem kell brit - sőt brittt - tudósnak lenni. Az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine áprilisi számában megjelent felmérés nem is a fenti magvas gondolat megerősítésére indult, hanem inkább azt számolgatták, pontosan mennyit is jelent kilókban és kalóriákban, ha kóla helyett víz kerül a pohárba.

Elöljáróban néhány elgondolkodtató adat a cikkből (a cikk és így az adatok is az Egyesült Államokból származnak, de szerintem nálunk is hasonló lehet a helyzet): 2001-ben csaknem két és félszer több üdítőital fogyott, mint negyedszázaddal korábban, ezzel együtt (és nyilván részben ennek következményeként is) a gyerekek (2-11 évesek) körében megkétszereződött, a serdülők (12-19 évesek) körében pedig megháromszorozódott az elhízottak aránya.

A felmérés szerint a 2 és 19 év közötti korosztály 90 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt cukrozott italokat (amibe beletartozik a cukorral édesített tea is), mégpedig olyan mennyiségben, hogy az ilyen felesleges luxuskalóriák adják a napi energiabevitel több mint 10 százalékát! Érdekes adat, hogy a gyerekek válaszai alapján úgy tűnik, hogy otthon fogyasztják a legtöbb cukros italt (a teljes mennyiség 70 százalékát), ami azért érdemel említést, mert - különösen egy bizonyos életkor előtt - azért mégse a gyerek autózik el a szupermarketbe a több liternyi kóláért, hanem azt bizony egy felnőtt (tipikusan a szülő) választja ki, emeli le az üzlet polcáról és szállítja haza.

A megkérdezett gyerekek és fiatalok, illetve a legkisebbek esetében a szülők két különböző napon listát állítottak össze arról, hogy az adott időszakban pontosan mit és mennyit ettek és ittak. Mindezek alapján kiderült, hogy naponta átlagosan 235 kalóriával lehetne csökkenteni az energiabevitelt pusztán azzal, ha nem cukrozott italokkal oltanák szomjukat. Ami azért lenne jó, mert egy teljesen átlagos 15 éves fiú 30 perces kocogással dolgozhatná le azt az energiát, amit egyetlen doboz üdítőitallal bevisz a szervezetébe, Mondom, dolgozhatná le. De a tapasztalat szerint a többség nem teszi, így aztán az energiafelhasználás növelése helyett marad az energiabevitel csökkentése a többletkilók elleni harcban.

Na igen, de ha nem ezzel, akkor mivel? - merült fel a következő kérdés. Kézenfekvő megoldásként kínálkozik a tej, ami a kalóriák szempontjából rossz választás, mert az üdítőital átlagosan 106 kalóriájával szemben 169 kalória (még a zsírszegény változat esetében is 144 kalória) van egy-egy pohárban, de a kutatók szerint még ez is sokkal jobb megoldás, hiszen az üdítőitalok üres kalóriái helyett értékes tápanyagokat tartalmaz, amire a fejlődő szervezetnek szüksége van.

Sokan esküsznek a 100 százalékos (vagy akként hirdetett) gyümölcslevekre. Ezekkel csak az a baj, hogy a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz" szlogen nem jelenti egyben azt is, hogy nincs bennük felesleges luxuskalória. Van, méghozzá meglepően sok. Az amerikai kutatóktól elszakadva megnéztem az egyik legnépszerűbb „természetes" narancslé dobozát, eszerint egy átlagos pohárnyi narancslé körülbelül 115 kalóriát tartalmaz, míg a cukrozott kóla „csak" 100 kalóriát, vagyis a felesleges energiabevitelt tekintve az „egészséges" gyümölcslevekkel rosszabbul járunk - és akkor még nem is esett szó a gyümölcslének nevezett ízesített izékről.

Mi tehát a megoldás? Hát persze, hogy a víz. Kérdés persze, honnan származzon a víz. A kutatók egyértelműen a csapvizet ajánlják, hiszen így nemcsak a szervezetünket kíméljük a fölös energiabeviteltől, hanem a pénztárcánkat is a felesleges kiadásoktól. Ó, már hallom is a kórust arról, hogy a vezetékből származó víz micsoda ártalmakkal fenyeget. Mindig érdeklődéssel figyelem, hogy vannak, akik álmukból felébresztve is pontosan elsorolják, milyen káros (sőt mérgező!) anyagok vannak a csapvízben, miközben szent meggyőződéssel hisznek abban, hogy a palackozott víz maga az élet, erő és egészség, amibe aztán sehonnan semmi rossz nem kerülhet. Lehet, hogy a következő poszt témája az lesz, mi minden juthat a jó drágán megvásárolt és fáradságos munkával hazaszállított ásványvízbe pusztán a műanyag palackból, amiből a pohárba töltjük. Egy viszont biztos: az izmokat megacélozza az ivóvizes rekeszek cipelése, amiből egyenesen következik, hogy ily módon nemcsak az energiabevitelt tudjuk csökkenteni, hanem az energiafelhasználást is növelhetjük.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.23 23:00:32manka78

  Saját hibámból tanulva a kicsit rászoktattam a vízre. A nagyobbik nagy teás volt. 2 éves korától romlottak a tejfogai. Nem tudom mennyire genetika és mennyire a tea az oka, de inkább hanyagoljuk a teát. Már néhány éve ő is átállt a vízre. Most pedig inkább télen teázunk, de akkor sem visszük túlzásba. Mióta sulis, napi fél liter teát teszek be neki a táskájába, utána vizet enged a palackjába. Én szívem szerint ennyit sem tennék, de a tízóraihoz issza. Tejet nem visz, mert megromolhat. Szívószálas tejitalokat nem szereti. Vizet vinni szerinte nem jó. A kicsi pedig szívesen issza a vizet. Így én is jól járok, mert ha kiönti, akkor sem tapad-ragad minden tőle.

 • 2009.05.23 23:15:10urbanstone

  A kisfiam kb 7 honapos koraig csak szopott (igeny szerint). Az anyosomek folyamatosan b@szogattak, hogy teaztassam, v vizzel itassam, es csak 4 orankent etessem a gyerkocom. Azota nem vagyunk joban - es akkor finoman fogalmaztam. Nekem soha nem okozott problemat (a mai napig sem okoz) a szoptatas. Ha kell, akkor 10 percenkent szopizik. 10 honapos, es mar "kiszolgalja" magat (eloveszi a cicit). Szerencsesnek mondhatom magam, mert altalaban nalunk minden problema megoldodik a szopizassal - ehseg, szomjusag, fajdalom, faradtsag stb.
  Kb 7 honapos koratol kap vizet poharbol (forralt viz, vagy babaviz). Teny, hogy a gyumolcsle jobban csuszna, de a vizet is megissza, igaz ez nem jelent tobb dl mennyiseget. Nem ver a viz emiatt, mert sokat szopizik, es van tejem boven. Kb 1 honapja probaltam eloszor a Jana (azt hiszem 2 dl-es) itato kupakos vizet. 1 nap alatt megtanult inni belole, es nagyon tetszik is neki. Ha nem vagyunk otthon, akkor kb felorankent a szajaba "tolom". 1-2 kortyot iszik, utana jatszik vele. Jatek kozben szinten lecsuszik mero veletlensegbol 1-2 korty. Turelem kell hozza, mint sok egyeb dologhoz, ami egy babahoz kapcsolodik.
  Sima csapvizet mikortol ajanlott adni a kisgyermekeknek????

 • 2009.05.23 23:22:20Heatherette

  rájöttem, h én meg a cici szótól tudnék falnak futni

 • 2009.05.23 23:31:07wish73

  mégis mit kéne helyette használni, mell, kebel, emlő? van olyan, h a mell mondjuk ok, de bizonyos kontextusban még az is furán hangzik.
  engem a szopizik zavar, de a szopás annyira mást juttat eszembe, h erre sincs igazán jó kifejezés.

 • 2009.05.23 23:32:55Heatherette

  mondjuk "cicit kap/akar" helyett "tejet kap/akar"

  (és még mielőtt ma is rákérdeznél: tudom, szombat este van, és igen, megyek bulizni, köszönöm)

 • 2009.05.23 23:43:57urbanstone

  ez is egy opcio.
  de amikor cicit akar a gyerek, nem biztos, hogy egyben tejet akar (komfort szopizas - v. szopas-> kinek, hogy tetszik).
  Eleg durva pelda, de van ilyen is: 1 ismerosom kislanya egesz ejjel mellen alszik, es nem azert mert tejet akar.

 • 2009.05.23 23:57:25wish73

  a cicit vs tejet azért sem mindegy, mert a tej lehet tápszer is.

 • 2009.05.24 00:07:54Heatherette

  ha tápszer, minek a cici?

 • 2009.05.24 01:46:18undokmano

  Heatherette, nekem a nagyobbikom sajnos tápszeres lett elég hamar önhibámon kívül, és ennek ellenére még viszonylag sokáig képes volt délután kikövetelni magának, hogy cumi helyett cicizzen. Nincs ezzel gond. A kicsi meg függő, reggel és este kizárólag úgy hajlandó elaludni, hogy komfort szopi van, és napközben is ha nyűgösebb, akkor nem étkezési célból kell mellre tennem. Neki jó, nekem meg az jó, hogy megnyugszik.

 • 2009.05.24 06:13:10Magenta

  Undokmano, az enyémek ovis koruktól ittak Maci kávét, de az elmúlt kb. két évben valahogy elmaradt.
  Igaz, kakaó sem fogy túl sok, a kilós doboz kitart egy évig is.

 • 2009.05.24 06:38:46undokmano

  Magenta, maguktól szoktak le a gyerekeid a tej ízesítéséről? Azt nem tudom, hogy nem nagyon gáz az, hogy nagyon sok dolgot megengedünk a gyereknek, pl a malátakávé azért lett, hogy ő is kávézhasson, mert rendre ellopta az asztalról a kávésbögréinket, amikor nem figyeltünk oda. Azt nem tudod véletlenül, hogy a Macin kívül van esetleg még olyan gyerekkávé, ami jóízű? Barátnőm átadott nekem egy szinte teljes üveg Lild-ben vásárolt malátakávét, de ez - számomra legalábbis - nem igazán finom ízű.

 • 2009.05.24 06:51:46Magenta

  Undokmano, igen, valahogy, ahogy nőnek, már nem igénylik annyira az édes dolgokat (a csokit most ne vegyük figyelembe :-D).
  És igen, én is ezért kezdtem Maci kávét venni. :))) Másmilyet nem próbáltunk, de mostanra azt se tudom, kapni-e még?

 • 2009.05.24 06:52:16Magenta

  Másnál is alszik még a család, mi? :)))))

 • 2009.05.24 07:40:32manka78

  Lehet kapni Maci kávét. A szomszédasszonyom Inka kávét szokott a gyerekeinek adni, de ők már nagyobbak. Azt is lehet kicsinek is adni, mi még nem kóstoltuk.

 • 2009.05.24 07:50:11dini78

  Sziasztok!
  csak én is beleszóljak! :)))))
  Maci kávét kb. 1 éve még kaptam Zuglóban...de az én csemeteim nagyon szerették az Inka kávét is...és azt asszem elég sok helyen lehet kapni. :))))

 • 2009.05.24 08:05:21manka78

  Dini! Mi a Metro-ban szoktuk venni a Macit.

 • 2009.05.24 08:06:21manka78

  2009.05.24 06:52:16Magenta
  Igen, alszanak.:) Viszont úgy látom még a mamukák is. Vagy már sütnek-főznek?

 • 2009.05.24 09:49:11baudolinA

  manka,
  nem, de attól még eljöhettek hozzánk egyszer ebédelni. :) Parajdot semmiképpen se hagyjátok ki. Ami még lélegzetállító, az a Madarasi Hargita. Meg még van néhány hely. :)

 • 2009.05.24 10:02:02manka78

  Köszi baudolinA, nagyon kedves vagy. Voltunk már a bányában, vissza is húz a szívem. A Madarasi Hargitán is, azt hiszem. Ugye az az, ahova már autóval nem tudtunk felmenni, egy traktor viszi-hozza a turistákat? Tavaly előtt, mikor ott jártunk, épp terhes voltam a kicsivel. Tőlünk oda 13 órát utaztunk. Mire odaértünk bedagadt a lábam/máskor soha/. Azt hiszem, hogy a 3. napon mentünk Parajdra. Mire feljöttünk a bányából a lábam visszanyerte eredeti méreteit. Azt tudtuk, hogy kiváló a légzőszervi megbetegedésekre, de ezt nem gondoltuk volna. Tizenvalahányan voltunk, 4 család, mindenki jól érezte magát. Egyébként Zeteváraljánál a víztározónál béreltünk egy kulcsos házat, ott szálltunk meg. Szuper volt.

 • 2009.05.24 10:23:12dodóó

  Magenta el mosolyodtam a kakaó adagotokon.
  Nálunk a nagy nyuszi kakaóból havonta elfogy egy.Naponta 2L tej.
  Ha szombat vasárnap itthon van a férjem akkor 6L fogy el a két nap alatt.

 • 2009.05.24 10:48:05manka78

  dodóó! Ez a mennyiség rengeteg. Kakaóporból nálunk is egy 800g-os majd egy évig elég, pedig palacsintába is használjuk. Szerintem nálatok is fog csökkenni a fogyás, ha a kislányod ráun. Tejből nálunk is kb. napi 2 liter fogy.

 • 2009.05.24 10:49:20baudolinA

  manka,
  ti tényleg voltatok a Madarasin. :)

 • 2009.05.24 10:59:09manka78

  Na ugye-ugye. Az egy külön sztori volt. Elég későn indultunk oda. Egy darabig felmentünk autóval, de jöttek a kiálló sziklaszerű kövek, amiken már felakadtunk volna. /főleg két vadiúj Seat is volt a konvojunkban.:)/Láttuk mi a lefelé jövő traktort, de az volt az utolsó járat. Na akkor hogyan tovább? Takodás, hogy mi legyen. Egyszer jön egy hótoló /nyáron.:)/. Nem fért el mellettünk, mert még nem rendeztük el a 4 autót, így megállt. Megkérdeztük, hogy most mit javasol, hogy jussunk fel. Azt mondta, hogy felvisz a hótolóval minket. Én ültem a sofőr mellett, már pocakkal, a többiek a platón. Majd kiestünk a kocsiból, úgy rázott, de röhögött mindenki. Fent megkajáltunk az étteremben/ha már feljutottunk jól lehúztak/. Mindegy, mert a látvány nagyon szép volt. A többi csaj rajtam kívül felment a zászlókig fotózni és kamerázni. A fiúk söröztek, mert ők lusták voltak már felmászni. A poén, hogy a kamerás csaj olyan frankón kamerázott, hogy semmit sem vett fel.:)) Új kamerát vettek a nyaralásra.:)

 • 2009.05.24 11:05:30dodóó

  Manka a gyerek 3, párom meg én 4dl kakaóval kezdjük a napot.
  gyerek 3 én 4dl-el zárom a napot csak úgy lassan kortyolgatva az ágyból.
  Hol hidegen hol melegen.

 • 2009.05.24 11:10:27baudolinA

  manka,
  én voltam úgy a Hargitán augusztusban, hogy havazott. :) Igaz, egy hét alatt el is olvadt, de akkor is hó volt.

 • 2009.05.24 11:14:26Magenta

  dodóó, a lányod emésztését ez nem befolyásolja? A kakaó eléggé fog.

 • 2009.05.24 11:19:14manka78

  Én a Tátrában voltam egyszer úgy májusban, hogy hó volt.
  Magenta! Van akit a cukrozott kakaó nem fog meg, inkább futás van utána.

 • 2009.05.24 12:32:17dodóó

  Magenta,de befolyásolja kemény csata volt egy ideig,de amióta az oviban normálisan megeszi az ebédet és még itthon eszik egy adag zöldség főzeléket illetve gyümölcs turmixot javult a helyzet.


  Rossmanban láttam baba menüt 599ft-ért és szerintem a gyerkőc kettőt is megenne belőle egy nap.
  Rengetegbe kerül.Megéri?Jobb az mint az én párolt zöldségeim???
  Komolyan kérdezem..

 • 2009.05.24 14:09:43Magenta

  dodóó, nem tudom, megéri-e, én egyetlen bébikaját veszek készen, a gesztenyéset. Azt a gyerek imádja, de egyrészt a gesztenye szezonális és ha van, akkor is drága, másrészt azzal tökölni, háááát...
  Szoktunk csinálni itthon sült gesztenyét, "mit meg nem tesz az ember a gyerekért" címszóval kb. :)

  Minden mást itthon csinálok neki.

  Én azon gondolkodtam el a DM-ben, hogy a babakeksz miben különbözik a sima háztartási keksztől (az árán kívül persze), illetve hogy a bébijoghurt mitől más, mint a sima, azon kívül, hogy gyümölcscukor van benne?

 • 2009.05.24 15:05:27oreille

  Magenta, hát az a különbség még, hogy rá van írva: baba. meg biztos több a természetazonos aroma benne... :-(

  a babakeksz nekem mondjuk nem is ízlik, illetve a benne lévő tejpor miatt egyébként is tiltólistán van. én is a házi készítésre szavazok :-) lassan mindenből...

 • 2009.05.24 15:15:13kriszi

  Lányok, nem tudom, ki mekkora (mármint a gyerkők), de nálunk legjobban a ragulevesem jött be már egészen pici koruktól. (Gluténérzékenység nem játszott be, egyébként tojásnélküli tésztát használtam hozzá, és istentelen mennyiségű zöldséget, meg felkockázott pulykacombot, vagy egyben csirkecombot-szárnyat. Babakaját elég hamar csak utazáshoz vettünk. Babakekszet, joghurtot soha. Mondjuk a kölkeim, főleg a nagyobb, dicséretesen egészséges ízlésű baba-tipegő volt, zöldség, gyümölcs, hús, tészta, natúr joghurt, kefir, sajt, savanyúkáposzta (:) ) minden mennyiségben, semmi rágcsa. A kicsinél sokkal jobban oda kell figyelnem ezekre, ő rágcsálósabb, édesszájúbb, de iparkodom nem rászoktatni semmi ilyesmire. Sikerként könyvelem el, hogy pl. nagy sátoros ünnepeken is hiába ajánlom fel pl. az eperhez a tejszínhabot, inkább natúr kéri :)

 • 2009.05.24 15:26:58manka78

  Dodóó! Nem mondod komolyan, hogy a lányodnak bébikaját akarsz venni? Írtad, hogy rendszeresen főzöl, biztos tudod te, hogy mit kell neki adnod. A lányod meg már nem baba, sok mindent ehet. Ahogy kriszi is írta csinálj neki finom zöldséges leveseket, főzelékeket. Sokkal olcsóbb és finomabb is, mint a kész babamenük.

 • 2009.05.24 16:41:42dodóó

  Csinálom neki persze...
  Egyébként hetente párszor kér bébi kaját mert szívesebben eszi ha gyosrétterembe eszünk mint a sült krumplit.
  Meg itthon is szokott.
  Csak érdekelt hogy mi van benne hogy ilyen drága.

 • 2009.05.24 17:03:36Magenta

  kriszi, az enyém nyolc hónapos (lesz egy hét múlva, csak precízen.
  Elvileg tejérzékeny, tápszerből speciálist kap, de a gasztroenterológus tanácsára kipróbáltuk a bébijoghurtot, egyelőre nem ütötte ki.

  Valamelyik nap csináltam zöldséglevest, abból turmixoltam neki, azt imádta és szerencsémre nem viselte meg a gyomrát sem, volt benne karfiol, de nem fújta fel. Meg pulykamell, úgyhogy nem is zöldség teljesen. :)))
  Úgyhogy talán kezdhetünk kicsit "vagányabban" étkezni. :)

 • 2009.05.24 17:05:15Magenta

  És ahogy elnéztem a babakeksz összetevőit, szerintem tényleg csak árban különbözik a sima keksztől. :(

 • 2009.05.24 20:47:48undokmano

  Mi meg a férjemmel azon szoktunk elgondolkodni, hogy a DMben a polcra kirakott gyerekeknek szóló joghurtszerű cucc az vajon tehenet látott-é. :D

 • 2009.05.24 21:00:38madz

  Magenta, lehet kapni mirelit natúr darált gesztenyét. csak azért írom, ha ez volt az egyetlen oka, hogy bébikaját veszel :)

 • 2009.05.24 22:02:19wish73

  nálunk is kakaóivás volt. aztán elkezdtem mézzel kiváltani a kakaóport, és épp csak egy mokkáskanálnyit tettem bele a kakaóból, hogy legyen egy kis színe. aztán már azt sem. kis méz, azt annyi. egészségesebb és mégis megvan az édes íz fílingje

 • 2009.05.25 11:45:53Magenta

  madz, köszi a tipppet, megnézem!

 • 2009.05.25 11:46:34Magenta

  Bocs, -1 p.
  Szét vagyok csúszva, tegnap írtam egy háromsoros e-mailt, kb. 8 egyébként volt benne. :(

 • 2009.05.25 11:49:17baudolinA

  Okoska, köszi! Egyébként mi is úgy tesszük bele a diót, hogy a sirítővel megtördeljük.

 • 2009.05.25 11:52:06Magenta

  Sirítő? Azmiaz?

 • 2009.05.25 11:54:41baudolinA

  Nyújtófa. Bocs. :)

 • 2009.05.25 11:57:16Magenta

  Tanultam valami újat. :))

 • 2009.05.25 12:14:48keke80

  Ójé, Magenta!!! A gyermekem étkezési szokásairól regéket tudnék mesélni!!!

  Tápszeres, az Aptamil vált be, ha mást kapott, egyszerüen nem ette meg. 6hónapos korában kezdtünk zöldséget, gyümölcsöt enni, mostanra (szerdán lesz 1) jutottunk el odáig, hogy a pépes kaját a KAKALÀVAL maradéktalanul megeszi. Eleinte föztem neki, de aztán a Hipp bébimenüjeit kapja. Finomak, a Lena mindent megesz, csak a spenót a mumus. Tészták, husis kaják, fözelékek, mindent megeszik. Most vezettem be, hogy délután tejbegrízt kap gyümölccsel, szintén kanállal. Megeszi.

  Viszont szintén új, hogy darabos kaját kap délben. A tésztákat meg is eszi gond nélkül, a többi még gondot okoz, de majd csak megtanulja!!! Remélem!!!

 • 2009.05.25 12:16:09keke80

  izé, Kanalával!!!

 • 2009.05.25 12:18:46Magenta

  keke, mennyi idős a lányod?
  Tészta és darabos kaja?

  Nálunk ilyenek még nincsenek képben, mostanra (két hónap alatt!) jutottunk el odáig, hogy már csak reggel és este kap tápszert, azon kívül, főzelék, gyümölcsöt úgy tudok belevarázsolni, hogy csinálok tejbegrízt és abba teszek gyümölcsöt ízesítésnek.

  Milyen tésztát eszik meg?

 • 2009.05.25 12:59:23keke80

  Szerdán lesz 1éves. Tésztát a Hipp üveges menükböl ami a kínálatban van, mindent megeszik. Szereti a paradicsom édeskés íze miatt. Tejet még nem kap, meg tojást sem. Azokkal várni akartam, míg betölti az 1évet, és ez ugye szerdán esedékes. Onnantól megpróbáljuk a halat is, tojást, meg persze a mumus tejet is, viszont ez utóbbitól kissé tartok.

 • 2009.05.25 13:53:39Magenta

  Így már értem, az nekünk még négy hónap. :)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta