SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: Már majdnem gyereknap

2009. május 22., péntek 09:36

Bár még csak jövő hétvégén lesz gyereknap, az ország egy emberként ünnepeli már ezen a hétvégén is a kölköcskéket, s annyi rendezvényt járhatunk végig, mint égen a csillag. Pedig, közel sem biztos, hogy a gyereknek azzal teszünk jót, ha hétvégén is elcipeljük valahová, lehet, hogy ez csak a mi lelkünknek jó. Egy közkedvelt mesekönyv egyik fejezete például a „csináljunk semmit!” több oldalon keresztül be is mutatja, a végső következtetése pedig az a történetnek, hogy semmit csinálni tulajdonképpen szórakoztató, sőt, a rohanó hétköznapokból határozottan üdítő.

Előfordulhat tehát, hogy sokkal jobban fog szórakozni a gyerek velünk, mintha megfuttatjuk a réten az ötven fokban száz másik izzadó gyerekkel és kétszer ennyi szülőjével. Nálunk például mostanában a legnagyobb szórakozást az jelenti, hogy a szomszéd gyerekekkel csőpostáznak. A két család közel fél tucat gyerek kis része tud csak írni, ezért javarészt rajzok jönnek-mennek egész nap, valamint a kerítésen keresztül cserélik ki tapasztalatukat és véleményüket a világról, ha éppen nem mehetnek át a másikhoz játszani. Hogy milyen izgalommal töltheti el a gyerekeket ez, s hogy mekkorának képzelik a mi kis mikroklímánkat, ebből a beszélgetésből is jól látszik:”Mi történt a térdeddel Andris?””Bevertem, amikor az erdőben a Gizivel beszélgettem.”

  BUDAPEST

Marczibányi Téri Művelődési Központ

Ismét jelentkezik a havi rendszerességgel megrendezett baba- és gyerekruha vásár, ami inkább a maminak okoz kikapcsolódást és egy szezonra való több váltás jó állapotú ruhát. Ha jó az idő, a börzét az udvaron rendezik meg.

Tűzraktér

A szervezők Gyermek Majálissal kedveskednek a gyerekeknek, játszóházzal és kézműves foglalkozással, ahol agyagozhatnak, bábokat készíthetnek az ügyes kezek, valamint festhetnek. A kreatív foglalkozásokon kívül, látványos akrobatikus és zsonglőr előadást, valamint gyerekszínházi előadást is láthatnak a gyerekek.

Csepel, Mahart Szabadkikötő SE

A III. Csepeli Gyerekmajális rendezik meg Csepelen, ahol vidám tánc- és sportbemutatókkal készülnek a szervezők a közönség szórakoztatására. A gyerekek a Kakaóklubban kézműveskedhetnek, valamint a Csillaggyerek játszóházban lufihajtogatás és arcfestés is lesz. Az egészségsátorban nem csak egészséges életmód tanácsadáson vehetünk részt, hanem vérnyomásmérésre és elsősegélynyújtásra is van lehetőség.

Csekovszky Árpád Művelődési Ház

Ligetfesztivál lesz 10:00 órától a Művelődési Házban családi vetélkedővel, bogrács főzőversennyel, bábelőadással, valamint a helyi óvodások bemutatkozó előadásával. A sok fellépő közül 18:00 órakor Zorall koncert lesz, valamint estig utcabál a vidám vendégeknek. S hogy a hangulat is igazán jó legyen, vásári portékát is hazavihetünk a kirakodóvásárról.

Terézvárosi Majális

A Templom téren már péntektől kezdődnek a programok, s egészen vasárnap estig tart a rendezvény. A fellépők között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium fúvósai mellett számos előadócsoportot láthatunk a musicaltől, magyar nótától egészen a cigányzenekarig. Ezen kívül nem csak színházi előadásokat nézhetnek meg az érdeklődők, hanem cirkuszi előadáson is szórakozhatnak.

Közlekedési Múzeum

Vasárnap 11:00 órától Reneszánsz Családi Vasárnapok néven remek programmal várják a látogatókat a Közlekedési Múzeumban. A gyerekek ügyességi játékokban, makettkészítésben, memóriajátékokban próbálhatják ki magukat, valamint kötetlen alkotómunkán vehetnek részt a legkisebb zsenipalánták.

Budai Vár, Nagyszínpad

Vasárnap ismét örülhetnek a gyerekek, mert Levente elhozza nekik a Kolompost, a Miénk a vár című előadásával együtt. A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál keretében 13:30 órakor lép fel az együttes kicsik és nagyok örömére egyaránt.

VIDÉK

Szeged

A Dugonics téren vasárnap 10:00 órától mazsorett-bemutató lesz , majd 11:00 órától Alice Csodaországban című előadást tekinthetik meg a nézők a Holle anyó Színház előadásában. A programot 17:00 órakor Gryllus Dániel, Három székláb című gyermekműsora zárja.

Egyek

Szombaton és vasárnap a Kálvária dombon 10:00 órától színes gyermekprogramok várják a látogatókat. A Pöcök Egyesület szervezésében nem csak játszóházazhatnak a kisördögök, hanem kézműveskedhetnek is, valamint társasjátékozhatnak és kipróbálhatnak mindenféle érdekes ügyességi játékot.

Debrecen

Az Újkerti Közösségi Házban szombaton gyermeknapi családi délutánt rendeznek a szervezők 14:30 órától.. A programok között lesznek bábelőadások, kézműves játszóház, táncbemutatók, játékos ügyességi versenyek és mindenféle meglepetés programok is.

Gyál

A Közösségi Ház és Városi Könyvtárban szombaton a gyerekek és felnőttek örömére egyaránt, a 100 Folk Celsius együttes lép fel 18:00 órától.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Szombaton egészen szervezetlenül és váratlanul rám szakadt egy görbe este. Igaz, hogy önszántamból beleszaladtam a sofőrködésbe, de végül is nem bánom, így is alig tudtam a hajnali hármas hazatérést kiheverni. Ráadásul igen tartalmasan töltöttük az időt, ugyanis nem dobtuk be a törölközőt az első lagymatag helyen, hanem addig mentünk, amíg nem találtunk valami jót. Ebből kifolyólag olyan stíluskeveredéseken és hirtelen váltásokon mentünk át, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Megérintett minket a kortárs iparművészet, a nyolcvanas évek zenéje, vegyítve kis hetvenessel, szétnéztünk a Corvin tetőn, szétizzadtuk magunkat ezer társunkkal a Gödörben Neo koncerten, aztán romkocsmában zártunk. Végül is egy fél évre feltöltöttük magunkat.

Ha ti is szeretnétek egy kicsit kikapcsolódni, a szokásos zöld Pardonos koncertek közül pénteken, a Vad Fruttik tűnik nagyon jónak. Aki szerette az R-GO-t , és szeretné meghallgatni élőben Szikora Robit, az a Városligetben szombaton megteheti, 19:50-kor. Ha lágyabb zenére vágytok, az Alcatraz Clubban Cotton Club Singers koncert lesz 22:00 órakor.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.22 10:06:56másutt

  Win, az elso bekezdes nagyon igaz.
  Tobb kismama ismerosom szaladgal egesz nap a gyerekkel, ide-oda, egyik klubbol a masikba, a gyereket lihegve tolva maguk elott.
  (ezek 2 ev alattiak)
  Mindig az az erzesem volt, hogy ez csak nekik jo, es a gyerek csak szenved. De azzal magyarazzak, hogy "dehat nem marad meg otthon", mar 6 honapos koraban sem. Fura.

  A programok egyebkent jol hangzanak... kar, hogy nem tudunk elmenni.

 • 2009.05.22 10:21:50Beautiful life

  Egyik gyereknapon kimentünk a ligetbe, persze autóval. Csak tilosban parkolhatunk, tele volt a liget árusokkal, a játszóterekhez nem fértünk hozzá és egy percen múlt, hogy nem kaptunk kerékbilincset.

  De viszont attól tertok, a gyerekek ennek ellenére élvezik, hiszen tudják, hogy gyereknap van, s emiat van kicsit más program, s a szülőket zavarja a tömeg, őket nem annyira.

 • 2009.05.22 10:22:05Ribizlee

  másutt, persze hogy nem marad meg, mert irgalmatlanul feltoljuk az ingerküszöbét már egészen kicsi korában. :-S

  pedig milyen jó is a magas fűben hanyatt fekve nézni a felhőket! :-)
  (és félpercenként vakarózni a rád mászó bogaraktól vagy csiklandozó fűszálaktól...)

 • 2009.05.22 10:32:06másutt

  Ribizlee, azt hiszem, ez manapsag mar elvaras: aki otthon ul es a gyerekkel jatszik a szonyegen, az elhagyja magat es lusta diszno. Napi 2-3 foglalkozas minumum. :)
  (En egyebkent celszeruen egy programot szerzek naponta, ami csak a gyereknek van, igy is eleget rohangalunk - miattam.)

  A nagyon speedes kismama ismerosok mindig azt mondogatjak, hogy "dehat en porgos csaj vagyok" avagy "aktiv kismama vagyok", ami ezekben az esetekben azt jelenti, hogy a gyerek napi 8 oraban a babakocsibn ul es buszrol fel-le szallnak. :)
  De urambocsa nem lehet egy helyen lenni 10 percnel tovabb, mert az ugye 1 cm-re van mar csak a zsirfoltos otthonkatol. :D

 • 2009.05.22 10:37:40másutt

  Ribizlee, azt hiszem, ez manapsag mar elvaras: aki otthon ul es a gyerekkel jatszik a szonyegen, az elhagyja magat es lusta diszno. Napi 2-3 foglalkozas minumum. :)
  (En egyebkent celszeruen egy programot szerzek naponta, ami csak a gyereknek van, igy is eleget rohangalunk - miattam.)

  A nagyon speedes kismama ismerosok mindig azt mondogatjak, hogy "dehat en porgos csaj vagyok" avagy "aktiv kismama vagyok", ami ezekben az esetekben azt jelenti, hogy a gyerek napi 8 oraban a babakocsibn ul es buszrol fel-le szallnak. :)
  De urambocsa nem lehet egy helyen lenni 10 percnel tovabb, mert az ugye 1 cm-re van mar csak a zsirfoltos otthonkatol. :D

 • 2009.05.22 10:38:53másutt

  (na, beduplazott, pedig 5 percet vartam akozott, hogy benyomtam a kuldes gombot, es semmi nem tortent... es megint benyomtam)

 • 2009.05.22 10:39:30Ribizlee

  ó igen, a végletek... vagy (túl)pörgés, vagy otthonka.

  nekem meg adott az élet egy pörgős és egy szemlélődős gyerkőcöt. a nagyot meg kellett tanítani a higgadásra - semmit tevésre, a kicsit meg a nyüzsgés élvezetére.

 • 2009.05.22 11:07:02korcsolya

  Azzal, amit Win ír a mikroklímáról, nagyon egyetértek. Egy gyereknek egy nem túl nagy kert is tud maga a "világ" lenni. Én emlékszem, hogy így éltem meg a telket, ahol nyaranta felnőttem. És jó volt. Szegény gyerekeket annyi mindennel akarjuk leterhelni már most... de minek?

 • 2009.05.22 12:45:36csongi07

  Hát akkor ezek szerint én a lusta disznó anyák közé tartozom :))
  Ugyanis amióta kijött ez a kánikula, ha lehet, itthon maradunk a kis prücsökkel és hagyom, hogy egész nap pucéran rohangáljon az udvarban, homokozunk vagy a kutyákkal játszunk. Persze szoktunk menni játszótérre is, de ahogy én látom, most jobban élvezi azt, hogy meztelenkedhet. Lassan meg előkerül a kismedence is, annál jobban pedig nem élvez semmit :)

 • 2009.05.22 13:48:21hanna

  Tényleg nehéz elképzelni, hogy minden gyerek más, és van olyan, akinek nagyobb az ingerigénye? Még Ranschburg is megírja, hogy van ilyen alaptípus is. Kell neki a sok ember, ismerkedés, mert olyan kis szociális, már hat hónaposan is.
  De nem is ezt akartam írni, hanem hogy a bor-pezsgővel vigyázzatok, mert emlékszem, egyszer odamentünk valami szuper programra, és nagyon drága volt a belépő és még csak le se lehetett vásárolni a standokon. Szóval oda kell sok pénzt is vinni:)

 • 2009.05.22 13:53:43Pikka

  Nem olvasom végig a kommenteket, de 2 hét múlva lesz gyereknap...május első vasárnapja, jövő héten még csak 31.e lesz.

 • 2009.05.22 13:54:47dodóó

  Holnap bográcsos főző versenyre megyünk,zsákban futunk,kötelet húzunk.
  Gyermek nap lesz és sokféle műsor.
  Siklós-Harkány.

 • 2009.05.22 13:54:58Ribizlee

  hanna, nem elképzelni nehéz, hanem összehozni az igényeket... az egyik lányom hihetetlen pörgős, a másik órákig elszöszmötöl a sarokban. volt idő, mikor nehéz volt olyan közös programot találni, amit mindkettő egyformán élvezni tudott.

  hova nem kell sok pénzt vinni?! :-S

 • 2009.05.22 13:57:22anyamadár

  Ez kimaradt úgy látom:

  2009. május 23-án, Kecskeméten, a Békás szökőkútnál:

  VURSTLI UTCA 3!!!

  Kedves Barátaim, Ismerőseim!

  A Tintaló Társulás szervezésében harmadik alkalommal rendezzük meg ingyenes össznépi mulatságunkat, a Vurstli Utcát, ahová szeretettel várunk Téged is, ismerőseidet is! Mivel a rendezvény költségvetése nagyon szerény, reklámra nem sok pénz marad, ezért arra kérlek, hogy tedd fel az üzenőfaladra a Vurstli Utca hírét, hadd jusson el minél több érdeklődőhöz!

  Íme a program:
  Előadások:

  15.30. Zsiga föstő fest - /Tintaló Társulás/
  17.00. Vitéz László - /Pályi János/
  18.30. Clown in Libertá-/Teatro Necessario (Olaszország)/
  20.00. János Vitéz - /MárkusZínház/

  Folyamatos programok:
  15 órától:
  Óriás képmutogató- /Tintaló Társulás/
  Tintaló Cirkusz - /Tintaló Társulás/
  Felhővadászat - /Tintaló Társulás/
  Bábakukucs- /Bábakalács Társulat/
  Tekergő-tér - /Grosschmid Erik játszótere/
  Ébredéstől elalvásig - /Kukucska Színház

  Információ:www.tintalo.hu

 • 2009.05.22 13:57:49Magenta

  Pikka, gyereknap május utolsó vasárnapján van.

 • 2009.05.22 13:57:55winninger jolán

  pikka: mármint június első vasárnapjára gondolsz, ugye:) ne háborogjunk, mert minden nap gyereknap:D

 • 2009.05.24 11:04:24Subbantósdi

  Nálunk összevont névnapozás a gyerekeknek, mivel mindkettőnek ezen a héten van a névnapja, a fiamnak kedden volt, a lányomnak ma tartjuk, tehát vasárnap névnapozás anyósomnál, férjem még pár rokonával, mi meg előtte azért már odaadtuk az ajándékokat Nekik.

 • 2009.05.24 11:13:33Magenta

  Subb, a lányod neve benne van a naptárban?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta