SZÜLŐSÉG

Terhesnapló: A kismama nyáladzik, ragyás és hisztis

2009. május 20., szerda 11:51 |

11. hét

pocak11

Tömeg: 56,4 (-0,5 kg)
Haskörfogat
: 73 cm

A mai naplóban a terhesség negatív oldaláról írok, mert sajnos a várandósság nem csak arról szól, hogy lebegünk a föld felett, simogatjuk növekvő pocakunkat, kismamaruhákat vásárolgatunk és limonádét szürcsölünk a fűzfa ágai alatt a vízparton. Hányás, ragyák, feledékenység, görcsök, túlműködő mirigyek, robbanékonyság, hőhullámok és félelmek. Ez is a terhesség.

Rókaügyek

Azt gondoltam, hogy a joghurtnál és a paradicsomlénél nincs rosszabb dolog, ami vissza tud kúszni az ember nyelőcsövén. Tévedtem. A tejberizs egy előzőleg legyűrt fokhagymás lángos ízvilágával kombinálva a legdurvább kínzás, ami hányás terén érheti a terhes nőt. Azok a rizsdarabok, amik megakadnak az ember torkában, szájában és fogai között kifelé menet...

Ragyák

Hogy folytassam egy kicsit a terhesség negatív oldalának ecsetelését, meg kell említenem, hogy a máskor irigyelt, sima arcbőröm egyelőre a múlté. A fejem különböző pontjain váratlanul megjelenni képes pattanások mellett az arcom jobb oldala olyanná vált, mint egy domborzati térkép: különböző nagyságú apró kitüremkedések teszik rinocéroszosan rücskössé, amelyen egyelőre nem segít se az arclemosó, se a krém, amit a kozmetikustól kaptam.

Feledékenység

Engem is utolért az a terhesek által gyakran tapasztalt tünet, amikor úgy érzem magam, mint egy szenilis vénasszony. Kimegyek a konyhába valamiért, de mire odaérek, elfelejtem, hogy miért indultam el. Ehhez hasonló sztorikból kifogyhatatlan vagyok, lehet, hogy fel kéne írnom őket, hogy pár év múlva jót röhögjek magamon. Mert most nem annyira vicces, amikor lemegyek a boltba valamiért, majd két dögnehéz szatyorral mászom meg a négy emeletet és itthon veszem észre, hogy amiért lementem, azt nem sikerült vennem.

Alvás

Az elalvással nincsenek gondjaim (pláne, mióta esténként Született feleségeket nézek az ágyban a laptopról, gyakran nem bírom abbahagyni és éjfélig bambulom a monitort). Egyelőre még hason is tudok aludni (fájó melleim megfelelő elhelyezése után), bár nem tudom, meddig szabad. A probléma a hajnali pisilések után kezdődik, amikor odakint megszólal a kakas (kakas Zuglóban, értitek...) és az Istennek nem akarja abbahagyni a kukorékolást. Én pedig annyira felhúzom magam, hogy órákig nem bírok visszaaludni. A minap hajnal 3.17 perctől voltam ébren majdnem hajnal ötig. Kezdem érteni Zámbó Jimmyt.

Görcsök

Harmadik gyereknél az ember már nagyjából ismeri a testét, tudja, hogy a különböző fájdalmak mitől vannak és mit jelentenek. Az apró szurkálást valószínűleg a méhszalagok nyúlása okozza, az alhasi diszkomfort-érzet a növekvő méh miatt van, sőt, a menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalom is teljesen normális, ha nem túl erős. Na de mi az a nem túl erős? A héten volt egy-két nap, amikor megijedtem a görcsöktől, azonnal elkezdtem Magne B6-ot szedni (ami egy kezdődő vetélésnél annyit ér, mint halottnak a csók), mindenesetre megnyugodtam tőle. És ahogy telik az idő és közeledek a bűvös 12. héthez, egyre kevesebb bennem a félelem és egyre nyugodtabb vagyok.

Hőhullámok

Nem tudom, mi történt a hőszabályozó központommal, nyilván a hormonok megbolygatták azt is, de sokkal érzékenyebben reagálok a hőmérséklet-változásokra. Képes vagyok 25 fokban fázni, máskor meg 20 fokban verítékben úszom. Éjszaka két takaró van az ágyam mellett, egy vastag, téli, ezt elalváshoz használom, mert olyankor különösen fázom, a vékony nyári pedig hajnalban kell, amikor forróság önt el. A harminc fok ellenére mindenhová viszek magammal egy kardigánt, ki tudja, mikor tör rám a vacoghatnék.

Beindult mirigyek

Az izzadásról jut eszembe, a váladékot termelő mirigyek mind fokozottabban működnek terhesség alatt, ami nem csak a verejtékezésben nyilvánul meg: bővebb a hüvelyi folyás is (ami természetesen csak addig normális, amíg színtelen, szagtalan, nem csíp és nem okoz viszketést), a nyáltermelés is csúcson van és ide sorolom a könnymirigyek túlműködését is, bár inkább a felfokozott érzelmek miatt bőgünk olykor, mint a szamarak.

Robbanékonyság

Az amúgy sem mindig higgadt viselkedésem tovább romlik, olyan hirtelen haragú lettem, hogy néha magam is meglepődök egy-egy reakciómon. Vannak olyan helyzetek, amikor máskor simán túllépnék egy-egy problémán, most viszont felháborodok, robbanok, csapkodok és napokig képes vagyok pörögni egy témán.

Időzített bomba

Azért van egy dolog, ami igencsak nyugtalanít. Gyakran motoszkál a fejemben a gondolat, hogy tulajdonképpen időzített bomba vagyok, leállíthatatlanul élesítve, csak robbanás helyett szülni fogok (bár végül is azt is lehet robbanásnak nevezni). Vagy olyan ez az egész terhesség-dolog, mint a sísánc. Valaki rátesz a tetejére (vagy magad mászol fel), meglöknek és te csak csúszol a szédítő mélység felé, ott majd elrugaszkodsz és valahogy földet érsz. Ahogy elindultál lefelé, nincs megállás, nem mondhatod, hogy meggondoltad magad, szeretnél kiszállni. Bár most még távolinak tűnik, egyszer eljön az a nap is, amikor átléped a szülőszoba ajtaját és világra kell hoznod a gyereket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.20 15:18:40Heatherette

  birka, má' nem azér', de egy ilyen alakot én is mutogatnék...

 • 2009.05.20 15:19:01madz

  Tünde, az írói vénádnak viszont kifejezetten jót tesz a terhesség. nem is tudtam, hogy ilyen szellemesen is tudsz írni

  jegygyűrű: én a bal kezemen hordom. mert csak. a férjem meg egyáltalán nem :)

 • 2009.05.20 15:33:36mickimacko

  Tünde, az Öv utca környékén laksz? Ott tényleg csomó kakas van

 • 2009.05.20 15:37:33plussbirka

  vegulis tenyleg jo lenne, ha Tunde csak ilyeneket irna es a foszerkesztest elfelejtene. es akkor meg nem is mondtam, hogy azt, hogy ebben meg folyamatosan rinyal.

 • 2009.05.20 15:42:03Heatherette

  gyanús vagy te, birka. kezdem úgy látni, h eleve iszonyatos ellenszenvvel viseltetsz T iránt. és ennek nem az írásaihoz van köze...

 • 2009.05.20 15:43:24plussbirka

  H., tevedsz.

 • 2009.05.20 15:46:27Heatherette

  a gyanúm fennmarad, aztán majd meglátjuk

 • 2009.05.20 16:01:40magmama

  plussbika csak elmondta a véleményét. Amiben van igazság. De mindenkinek jól esik, ha dicsérik. Főleg, ha Pocós. Nekem is virult a fejem, mikor szép kismamának neveztek. :)

 • 2009.05.20 16:03:54plussbirka

  teljesen igazad van magmama. en amugy a vegen mar sikitofraszt kaptam, amikor mindenki azt mondta: - jaj, olyan kicsi a pocakod, tenyleg x het mulva vagy kiirva.

 • 2009.05.20 16:40:05Temptation

  Az a baj a terhesnaplókkal általában - és nem kifejezetten Tündéével- hogy sok újdonságot nem lehet írni.....mert vagy minden könnyű és happy, akkor azt mondják, hogy "ilyen nincs is" ( pedig de!), vagy pedig jönnek a naturalisztikus és rinyálásba hajló (ordít,görcsöl, hisztis, ragyás, ideggóc, okádik, és bálna) posztok, ami szintén kiváltja a tábor másik felének nem tetszését.
  Ami nekem nem tetszik, hogy a posztírók egyes szám harmadik személyben említik magukat a címben, mintha igen kis gyerekek, vagy nem teljesen ép felnőttek lennének.

 • 2009.05.20 16:41:14Temptation

  Ja, és dicsérgetésben Subantósdira lehet számítani...bár napok óta nem volt itt.-)

 • 2009.05.20 16:44:42Tünde

  mickimackó: igen, Öv utca környéke. Lehet, szólni kéne itt a kakastulajdonosoknak, hogy állítsák az ébresztést pár órával későbbre :)

  plüssbirka: minden terhesnaplóban volt fotó eddig is, én miért lennék kivétel? a tömeget pedig azért írtam, mert szerintem érdekes lesz a változás. és igen, van, akinek az első három hónap szenvedés. ez egy szubjektív napló, én így élem meg ezeket a heteket. nyilván lesznek jobb időszakaim is.

 • 2009.05.20 17:01:05dini78

  Tünde: Jajj, ide most muszáj írnom! :))) Mi is laktunk az Öv utcában, de ott nem a kakasok, hanem a vonatok tudtak teljesen kikészíteni! Már úgy voltam vele, hogy felszedem a sineket, amikor hajnali 3kor nyomta a "dudát" végig az Öv utcában :)))))))

 • 2009.05.20 17:04:30Tünde

  dini78: a vonatot nem halljuk egyáltalán, de a leszálló repülőgépek tudnak hangosak lenni :)

 • 2009.05.20 17:11:24dini78

  Tünde: mi a Mogyoródi-Öv utca sarkán laktunk...és mivel ott van egy átjáró, háááát, nem voltam túl boldog. Most pedig Frankfurt mellett lakunk 20 km-re. Ha jó idő van, akkor 15 másodpercenként! elszáll a házunk felett egy repülőgép! De legalább tudjuk, hogy ha alacsonyan szállnak a gépek biztos nem lesz eső. :)))))))

 • 2009.05.20 17:27:05másutt

  nagyon sok zugloi van itt, haha.
  beallok a sorba. ;)

 • 2009.05.20 17:31:25Tünde

  :))))

 • 2009.05.20 17:36:29másutt

  de tenyleg, nem viccelek azon ritka alkalmakkor, amikor Magyarorszagon tartozkodunk, ott van Casa Masutt.
  nalunk bezzeg kakas nincs.

 • 2009.05.20 18:05:30korcsolya

  Néhány havonta megállapítom, amikor újra és újra előjön a téma, hogy mennyi a zuglói a Porontyon! És ha már így vagyunk, akkor: éljen a Pákozdi tér! :)) A csacsit ismerem, a kakasokat séták alkalmával hallom, itt a társasházi részben csak kutyák és cicák vannak.
  Tünde: továbbra is kitartást kívánok, abszolút átérzem a rókás korszakodat, én is össze-vissza hánytam az első terhességem félidejéig. :(

 • 2009.05.20 18:26:40andie

  asszem ezt már egyszer beszéltük, de jelentkezem, szintén Zugló!

  Ja, és Tünde ezek szerint csak 4 centivel magasabb nálam, súlya több, de a haskörfogata akkora, mint az én derekam...
  a haskörfogatom meg több :-(

  szóval Tünde tényleg nagyon csini vagy!
  (csakazértis) :-D

 • 2009.05.20 19:14:58Edinbogyo

  Ez a rizses roka bizarr lehetett:)
  Tunde, oszinten, te minek fogyokuraztal par honapja?nagyon csinos vagy.
  Almos nem vagy?En vegigaludtam az elso 3 honapot:)

 • 2009.05.20 19:48:16Tünde

  Edinbogyo: pár hónapja 6 kilóval több voltam :)
  Nem soroltam fel minden nyűgöt, az álmosságot és a gyakori fejfájást sem, ami most is van sajna :( Ráadásul ugye kávét sem tudok inni...

 • 2009.05.20 19:59:13'izé'

  Tünde legyél olyan kedves és simogasd meg a buksi fejemet, hogy egy hete itt kardot rántottam a kezed szépségéért!!!

 • 2009.05.20 20:02:00Tünde

  Simi-simi. :)

 • 2009.05.20 20:10:19Sóskifli

  Most már bánom, hogy nem vezettem rögtön a terhességem elejétől naplót, most olyan jó olvasni, hogy más s hasonlókat érez mint én. Én a 21. hétben vagyok, és a kezdeti rosszullétektől kezdve a kávéundorig minden megvolt. Most meg a "jajdedagadt vagyok" para van napirenden...pedig a kívülállóka szerint most vagyok a legszebb, stb.

 • 2009.05.20 20:18:31sporolas.most

  Sóskifli, én most tartok, a "Most már nagyon terhs vagyok!" és a "Kerek lettem!" stádiumnál. :) Minden forró nappal rosszabb lesz, és hát még hátravan 13 hét :)

 • 2009.05.20 20:22:15Sóskifli

  Igazából mikor kezd el "nagyonnagyon" látszani? Én ezen a héten kezdem látni magamon, hogy terhes vagyok. Ma teszteltem is a bkv-n, de az utasok úgy látszik még nem vették észre... Viszont elkezdtem kismamajógázni, és szuperszuper!!!

 • 2009.05.20 20:24:56druantia

  Ritka fáradt lehetek, mert nagyon közlékeny vagyok. Most például ellenállhatatlan késztetést érzek, hogy megosszam a nagyvilággal, hogy a terhességem első heteiben lehámlott a fél arcom. Nem ragyás volt, hanem darabokban jött le a bőröm. Utána viszont olyan szép volt a képem, mint sem azelőtt, sem azután soha. A hányinger brutális és konstans volt, a vérnyomás alacsony, az aluszékonyság állandó. Kétnaponta új tusfürdőt kellett vennem, amíg leesett, hogy jobb, ha a gyógyszertári illatmentest használom, mert semmiféle kemikália, füstölt vagy sajt illatát nem bírtam. A kilenc hónap alatt két nap volt olyan, hogy überzaccos voltam és kifejezetten üthetnékem volt. Néhány óra leforgása alatt ordítottam egy vadidegennel, mert a buszmegállóban cigarettázott, egy buszsofőrrel és egy hapsival, aki elém merészelt állni a vérvételes sorban. Egyébként azért békés, sőt, időnként jámbor voltam. Viszont a melleimről még én magam sem bírtam levenni a szemeimet és a hányinger elmúltával már minden kellemetlenség lófüttynek tűnt.

  Na, elmondtam, ami a szívemet nyomta, megyek vissza melózni :))).

 • 2009.05.20 20:37:17Sóskifli

  én nem hittem el, de a hányinger tényleg egyik napról a másikra tűnt el. emlékszem is: péntekről szombatra történt.

  ja, és a fogkrémet sem bírtam(mondjuk fogmosáskor még most is öklendezem), és rászoktam a homeopátiásra. nekem bevált

 • 2009.05.20 21:01:28dini78

  Na, akkor dióhéjban:
  első terhesség...mintha nem is lettem volna terhes, se hányinger, se semmi nyűglődés...kivéve a meki szagától. De ez megoldható volt.
  második terhesség: hánytam, mint a lagzis kutya a 13.hétig, szülés fájdalmas, de gyors volt.
  harmadik terhesség: sok hányinger, nem kívántam sokáig semmit és még hátravan kb.4 hetem a szülésig.
  Ja, és kb. így néztem ki én is a harmadik terhesség első trimeszterében... (jajj, ez nagyképüen hangzott...de nem annak szántam, csak info)...és most úgy járok, mint egy kacsa. :)))

 • 2009.05.20 21:54:09andie

  druantia
  "Viszont a melleimről még én magam sem bírtam levenni a szemeimet"

  ezen nagyon vigyorgok :-D

 • 2009.05.20 22:06:07wish73

  druantia, mi a jó bánatért akartál füstölt sajttal zuhanyozni?

 • 2009.05.20 22:12:48Mókusfül

  másutt, mi a helyzet a bizonyos nagyon korai tüneteiddel...? valami fejlemény? nagyon szurkolok! ti is szurkoljatok, nálunk a napokban van a tenyészidőszak:)))! elvileg persze...

 • 2009.05.20 23:00:11Zamat

  he-he a múlt héten állapította meg a doki, hogy van egy 6mm petezsákom, (valaki meg tudja nekem mondani, h ez kb hány hetesnek felel meg?előre is köszi)rókakoma nem látogat, tele vagyok boldogság hormonnal, állandóan csak vigyorgok és hulla szerelmes vagyok a páromba:) viszont mindig pisilni járok és koncentrációzavarom van, valamint folyamatosan aludnék ez így egyszerre egy kissé fura:)))

 • 2009.05.20 23:07:41madz

  Zamat, én kb 5-6 hetesre tippelem, grat!

 • 2009.05.21 01:34:19ready_real

  A photoshopot már feltalálták egy ideje, lehet vertikálisan is tükrözni egy képet. Vagy ha horizontálisan lenne tükrözve, azt mondanátok fejjel lefelé csinálta a képet?
  Egyébként is részletkérdés ez a ki hol miért ott hordja a gyűrűt ahol.
  Elnézést a cinikusságért, de néha már a fejemet fogtam.....

 • 2009.05.21 09:29:43Athe

  Zamat, az én petezsákom most 10mm és kereken 5 hetes terhes vagyok. Szerintem te kb. akkor így 3 vagy 4 hetes lehetsz :)
  Gratulálok!

 • 2009.05.21 10:21:18Meni

  Jaj, a 6mm petezsak...itt nosztalgiazok csendesen. Gratulalok Zamat! Nekem amugy 9mm volt az elso UH kep anno es 6 hetesre mertek be. Szoval nagyon az elejen vagy, drukkolok hogy minden oke legyen!

 • 2009.05.21 10:22:25Athe

  Egyébként a terhesség idejének számításában nekem még mindig vannak homályos pontok. Ha az utolsó menstruáció első napjától számoljuk, akkor én most 7 hetes terhes vagyok, de tudom mikor fogant a baba, mert hőmérőztünk, és az uh is azt mutatja, hogy mindössze 5 hetes. Akkor tehát 5 hetes? És akkor ha nézegetem hogy hol tart a fejlődésben, akkor az 5 hetes állapotot kell néznem?
  Tud ebben nekem valaki segíteni?

 • 2009.05.21 10:41:38másutt

  Szinte kivetel nelkul a TERHESSEG koranal az elobbi szamitas hasznalando ("utolsó menstruáció első napjától") ha nem, azt emliteni szoktak.
  A MAGZAT koranal az utobbit (fogantatastol).
  Szoval egy "14 napos fetusz" kepen nem egy petesejt van, hanem egy 14 napja fogant fetusz.
  Remelem ez segit!

 • 2009.05.21 10:44:32másutt

  Azt hadd tegyem hozza, hogy a legtobb "igy nez ki most a gyereked" album a terhesseg kora alapjan megy, nem a fetusz kora alapjan.

 • 2009.05.21 11:19:12Athe

  Köszönöm.
  Igen engem is ez zavar meg: "a legtobb "igy nez ki most a gyereked" album a terhesseg kora alapjan megy, nem a fetusz kora alapjan."

 • 2009.05.21 12:05:22boszor

  Hát ezzel a gyűrűs dologgal megleptetek (mint erdélyit:) Nálunk balra húzzák, és ott is marad.

  Akkor ez azt jelenti, hogy most már nem elég a bal kezét sasolni a pasiknak? Ajvé :(((

 • 2009.05.21 12:14:05baudolinA

  boszor,
  én is nagyot néztem. :) A lényeg az, hogy ne legyen rajta semmiféle gyűrű. :)

 • 2009.05.21 12:16:10zskoncz

  kitartás, innen irigykedem a gépem elől! már azt hittem terhes vagyok, de csak a visszállás zavarja annyira a testem hogy folyton produkálom az összes általad leirt tünetet... azért elszomorodtam hogy megjött.... :(((

 • 2009.05.21 13:39:53Picinger

  vazzeg... lehet, hogy végre terhes vagyok...?

 • 2009.05.21 14:45:48kandi

  Szegény Tünde, hogy így megkínoz a terhesség, de őszintén szólva kicsit rosszul esett olvasni, én úgy örülnék neki, ha már engem is kínozna.:) Tudom, hogy az árnyoldalakról is beszélni kell, meg tényleg rossz lehet, de azért ha tehetném, tuti cserélnék veled. Csak hogyha olvasod, pl ez egy indok, hogy pozitívan szemléld a dolgot. nekem szokott segíteni az, ha arra gondolok, h rosszabb is lehetne.

 • 2009.05.21 15:35:16mammina

  en arra az ujjamra huzom a gyurut amelyikre eppen nem szuk. :-) ha kicsit hizok atkerul a masik kezemre. pedig en is tudtam hogy van valami jelentese hogy hol hordja az ember. most pl egyiken sincs, letettem pihenni. :-)

 • 2009.05.21 21:10:30Zamat

  köszi a gratukat, jövő héten megyek újra dokihoz, akkor már többet mond:), még nem nagyon élem bele magam, csak remélem, h minden rendben lesz

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta