SZÜLŐSÉG

Elveszett gyerekek, rémült szülők

2009. május 20., szerda 08:40

Gyerekelvesztés elleni ötleteket bemutató posztunkra rengeteg érdekes hozzászólás érkezett, amelyben a szülők leírják, hogyan tűnt el (és lett meg végül) gyermekük, vagy ők maguk gyerekkorukban hogyan szöktek el szüleiktől. A leírt történetekből szemezgettünk.

Egy szép májusi ovis kiránduláson a Szegedi Vadasparkban, ahova elkísértem a gyerekeimet, s az óvónénik kérésére - más szülőkhöz hasonlóan - néhány elkíséretlen gyerekre is figyeltem, szóval ott történt, hogy valami játszótéri kavarodásban megfogtam egy csöpp kisfiú kezét, s magammal húztam. Nem is lett volna semmi baj, csakhogy a kisfiú egy másik város másik ovijának növendéke volt..." – számol be Brumibaby.

Pikka nevű olvasónk 40 évvel ezelőtti megoldást mutat be a gyermek vízparton történő biztonságban tartásához: „Egy ismerős, jó 40 évvel ezelőtt gyakran járt a gyerekeivel a Dunához a telkükre. Bement a vízbe, megnézte, meddig mehetnek be a kölykök. Fogott egy kötelet, megfelelő hossznál egy fához közözte, másik felét meg a gyerek derekára. Nem volt gond."

Szövetszöcske saját sztorikat mesél gyermekkorából:

Emlékszem amikor kb. 4-5 éves voltam, nagyáruházban shoppingolni voltunk a szülőkkel, én meg meguntam, felléptem a ruhaosztályon fellógatott kabátok közé, aztán órákon keresztül gondolkodtam a világ folyásán, közben bemondták a nevemet a hangosbemondóba, bezárt az áruház, mindenki engem keresett (hasonkúszásban is, emlékszem egy eladónő pont előttem hasalt, próbált lábakat nézni, persze nem látott, mert én ugye a dobogón áltam, kabátok meg eltakartak). Aztán egy idő után kielmélkedtem magam és előjöttem. Ugyanazon a nyáron nyaraltunk a Balatonnál, persze rossz idő volt, irány a veszprémi állatkert, félúton megálltunk egy pihenőben, amíg a szülők valamin vitatkoztak, meg a kaját keresték a csomagtartóban, besétáltam az erdőbe, meg akartam keresni az erdő közepét, hogy biztosan ott lakik a farkas. Aztán visszasétáltam (nem volt nehéz visszatalálni, úgy emlékszem csak egy valamire való ösvény volt, a szülők mégsem találtak meg valamiért). És még volt pár hasonló történet, amit szülőként nem biztos, hogy szívesen végigélnék..."

Én egyszer "vesztettem el" a fiamat. Édesanyja válogat nagyáruházban, mi meg fogócskázunk mindenki legnagyobb örömére. (Ruhaosztály.) Gyerek bekanyarodik az egyik polcsorba, én kb. HÁROM LÉPÉSsel utána, sorban sehol senki. Tök üres! Mint két perc múlva kiderült, bebújt egy sor a folyosóval párhuzamosan állított farmernadrág mögé. Hála Istennek hamar megtaláltam és csak röhögtünk egy jót. Az édesanyjában jobban megállt az ütő, amikor elmeséltem neki. Mondjuk én biztos voltam benne, hogy 10 méteren belül van, csak elbújt valahova." – írta Disloc.

Mpbm azt meséli el, hogyan tűnt el egy tó mellett és hozta a frászt rá a lánya: „Az én lányom egy nagy tó partján lévő játszótérről tűnt el egyszer, pedig megmondtam neki, hogy mehet akárhova (a játszótéren belül), csak mindig fusson előtte oda hozzám, és mondja, hogy hova megy. Aztán egyszer csak nem láttam a homokozóban... ez ősszel volt, szóval a tó nem volt használatban, persze az első dolgom az volt, hogy ott megnéztem, nincs-e, de semmi.. kb. 5 percig kerestem, de aki keresett már gyereket, az tudja, hogy ez olyan, mintha 5 óra lenne, aztán megláttam mégiscsak a tó parton, csak nem ma játszótérhez közeli részen, hanem kb. 80-100 m-rel arrébb. Egy vödörbe merített vizet, de hogy minek ment olyan messzire, azt nem vágom. Na nekem ez volt a szívinfarktust kapó elvesztésem."

Mimas pedig arról számol be, hogyan vesztette el kisfiát édesapja és nagyapja, amíg ő az anyósával mit sem sejtett otthon: „Az én fiamat az apja és nagyapja vesztette el (együtt), egy nyaraló részen, kevés ember, autó egyáltalán nem volt. Szegény gyerekem tovább biciklizett egy utcával, mint kellett volna. Szerencsére meglátta apósék egyik barátját, oda szépen bement, szólt, hogy ő elveszett. Mi anyóssal semmit sem tudtunk, csak jött a Laci bácsi, hogy nem hiányzik a kisfiú? Nem. Fogadjunk? Aztán hazavittem a gyereket, aki addigra evett süteményt, ivott szörpöt. Az apja meg nem értette, mi bajom van (!!!), elvégre megvan a fia."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.20 09:17:25Brumibaby

  Na, ez viszont szerintem se poszt.

 • 2009.05.20 09:26:36mammina

  hat igen. szerintem sem. leirtuk kesz, megvolt. brumibaby valamit otlet amivel szetoffoljuk?? (ha ezt lehet egyaltalan! :-)

 • 2009.05.20 09:34:44Pikka

  Á nem lenne rossz, csak kéne valami külön rovat, mondjuk hetente a legviccesebb kommentekről egy válogatás. És ne hívjuk cikknek:)

 • 2009.05.20 09:39:284tissimo

  Na ez milyen jó ötlet,
  pikka, én idő hiányában mindig lemaradok a legfrappánsabb kommentekről :P

 • 2009.05.20 09:39:36csigamama

  Ez előtt a cikk előtt egy pillnatra beugrott, hogy " Léna fél éves és búcsúzik". Nem volt teljes a cikk, aztán el is tűnt. Azt jobban várom, bár a cím 2. felének nem örülök.

 • 2009.05.20 09:41:32Brumibaby

  mammina, nem offolok máma, tekintve, hogy munkámban nagyonis ON-nak kellene lennem, ennek ellenére sűrű és ötlettelen papírtologatással töltöm a drága időt. Talán ha bedobnám a közösbe a megoldatlan problémáimat...?

  ON: régen is volt olyan, hogy volt egy cikk, amelyhez fűzött kommentekből a szerkesztők összeállítottak egy másikat, amely ugyanarról szólt, és egy-két héten belül leadták, én meg akkor se értettem, hogy most minek rágjuk ugyanazt, szabin vannak a brittt tudósok?

 • 2009.05.20 09:43:48Párizs

  Érdekes, hogy soha nem kötöttek rám kötelet, se pórázt, se a hugomra, és az ismerőseim közül se soha senkire, és mindenki felnőtt. Vagy azóta változtak az idők? Még csak harminc vagyok, de ekkorát fordult volna a világ, hogy póráz kell a gyerekre? Tejóéééég!
  Én ezen akadtam fenn és nem tudok továbbgördülni... :)

 • 2009.05.20 09:43:49mammina

  brumi
  nyugodtan dobd be :-) bar ma en sem ulhetek itt sokaig, szervezkedem a nyaralasunkat otthon. taborokat foglalok a pockoknak, meg tanarnenit. :-)

 • 2009.05.20 09:45:59plussbirka

  nna ha mar off. most olvastam az indexen a gyereket veros interjut. megkonnyeztem. nem tudom, volt-e mar hasonlo jellegu poszt? arra lennek kivancsi, hogy szerintetek, miert hunynak effolott szemet az emberek? miert az a hozzaallas, hogy hazamegy az ember, becsukja az ajtot, megolali a sajatjait es elfeledkezik arrol a masikrol, akit nem olel meg az anyja. sot! es ti mit csinalnatok, ha ilyesmirol tudnatok a kornyezetetekben?

 • 2009.05.20 09:46:12Brumibaby

  mammina, rendben, nos, akkor tartási szerződésben van, aki penge itt?

 • 2009.05.20 09:49:41Pikka

  Mi az a tartási szerződés?

  Tanácsot kérek: mit vegyek 1 hónapos unokaöcsémnek ajándékba? Valami kis apróságot szeretnék (ami nem ruha és nem pelenka).

 • 2009.05.20 09:51:27szövetszöcske

  Brumibaby, melyik altípus, a kutyatartási szerződés, a bulitartási igérvény, vagy a szájtartási kötelezettség?

 • 2009.05.20 09:52:20plussbirka

  Pikka, felhuzhatos, zenelo allat, zizegos textilkonyv, csorgo?

 • 2009.05.20 09:57:30mammina

  pikka
  anyukajanak sok finom gyumolcslevet, mikor megissza remek immunitast ad at a gyereknek vele a tejjel. :-) a zenelo allatka nagyon jol hangzik.

  birka
  tegnap a szomszedasszonyom kislanya bepisilt (harom eves es gyakorlo szakaszos pelus elhagyo kb negy honapja) es jott szolni az anyjanak, aki lenyomott neki erte egy sallert. kozoltem hogy idiota es hazajottem. eddig birtam ot, most nem tudom mi lesz. ezt nem birom pont tegnap mondtam a ferjemnek, ha sok penzhez jutnek, nagyon sok gyereket venek magamhoz. magyarorszagon a lanyom ovijaba jart egy kisfiu akit az anyja utott is, meg lelkileg is terrorizalt "nem is jovok erted mert nem szeretlek ha ilyen vagy", stb. mi szoltunk az ovononek, meg irtunk az onkormanyzatnak. kirohogtek szo szerint!! :-(

 • 2009.05.20 10:01:14Pikka

  Kösz az ötleteket:) Majd délután körülnézek a Regioban, csak ugye sokat örökölt a bátyustól.
  Sógornőm csak annyit kért, hogy birkát ne vegyek neki, mert a tesója azóta is azzal alszik, igaz van már cserebirka, hogy ki lehessen főzni az egyiket. Hányásszaga van a sok nyáltól (a szájába veszi a lábát, úgy alszik)

  birka
  Nekünk a felső szomszéd az, aki minősíthetetlen hangnemben beszél a gyerekeivel (reggel 6felé sok új kifejezést lehet hallani). Már felnőttek a kölykök, hasonló hangnemben szólnak vissza a szülőknek:)
  Amúgy sosem értettem az ilyen szülőket. Képtelen vagyok felfogni, hogy lehet így bánni egy gyerekkel...

 • 2009.05.20 10:01:16gyj

  Offolásban jó vagyok. Brumy, mi a kérdés a tartásival kapcsolatban?

 • 2009.05.20 10:04:58Brumibaby

  gyj

  Kösz, de mégis dolgozom inkább, ha meg elakadok, legfeljebb felnyomom a kérdést a Zugügyvédre...

 • 2009.05.20 10:14:46plussbirka

  az egy dolog, hogy nem ertem, hogyan lehet egy gyereket megutni? akarmekkorat. es az is, hogy az ilyen szulorol, plane anyarol, mit tartok. de nagyon erdekel, mit lehet ill. lehetne tenni? es az is, hogy miert nem avatkoznak kozbe masok? miert olyan nehez kozbeavatkozni? az ilyen gyerek tobbnyire nem tud es nem is akar segitseget kerni, ez ertheto. de en azt erzem, hogy ott a mi felelossegunk is, azoke, akik el sem tudjak kepzelni, hogy valaki durvan bantani tud egy kisgyereket. tudom, ez kinos es szomoru tema, de talan meger par szot. azt hiszem, az is baj, ha az ember ilyenkor az adott szulonek szol, akkor talan csak olajat ont a tuzre. es az is erdekes, hogy az ilyesmi gyakran atlagos csaladokban fordul elo, ahol a szulok egyutt vannak. es a masik szulo teljesen szemet huny a dolog felett. miert?

 • 2009.05.20 10:18:43pantufül

  Ez nem poszt, ezért off.

  mammina: szerintem ezt a jelenetet sosem fogod tudni elfelejteni,még ha meg is próbálod a jó kapcsolatot fenntartani. Bár szerintem nem is érdemes szemet hunyni. Nagyon sok szülőt látok a suliban, akik játsszák a gondos szülőt a tanárok előtt, mindig van kérdésük, hozzászólásuk a szülőin a gyerek érdekében. Bezzeg reggel, amikor késésben vannak! "Azt mondtam, hogy takarodjál már, mit szarakodsz itt???? Örülj, ha egyáltalán érted jövök!!!".
  Én ezeken képtelen vagyok túl lépni és még csak meg sem próbálok kedves és társalgó lenni. Ezek barmok, már bocs a kifejezésért. Az ilyen gyerekeknek állandóan rettegnek, mert nem tudják, hogy apukának, anyukának most éppen milyen kedve van.

 • 2009.05.20 10:23:51mammina

  de amikor probal valaki lepni - a mi igazgatononk valoban probalt tenni - akkor meg semmi nem tortenik. az onkormanyzat tanukat akar, jegyzokonyvet, "helyszinen rajtakapast" stb. egyszruen rohejesen tehetetlen az ember. az meg hogy odamegy es kozli hogy egy hulye barom, az ilyeneknek nem art. sztem fel sem fogjak. es a gyerek persze csokolgatja a kezet es mondja hgoy "anyucika nagyon szeretlek, ugye erem jossz". hanyinger komolyan.

 • 2009.05.20 10:24:42Heatherette

  uh, hát beszarok rajtatok! most mi nem tetszik??? én úgy gondolom, a 10-15 ezres olvasótábor kurva nagy része nem olvassa a kommenteket, számukra ez egy érdekes és újdonságokkal szolgáló kis szösszenet. nem poszt, nem poszt. ilyen is kell. na, de látom, nem is a cikk a téma, hanem az off.

 • 2009.05.20 10:30:41plussbirka

  igen. az a rakfeneje az egesznek, hogy a szulo minel szemetebb, a gyerek annal jobban ragaszkodna. szoval en peldaul kicsit mindig elitelem a tulzott kenyeztetest meg az ungyulubungyuluzest is, mert meggyozodesem, hogy az ilyen gyerek pont az anyja fejere fog szarni emiatt. de persze szazszor inkabb az, bar persze kerdes mindig, hogy az ilyen, hogyan cselekszik majd a sajatjainal. de tenyleg kialakulhat a vero szulovel kapcsolatban ilyen Stockholm szindroma -szeruseg.

 • 2009.05.20 10:36:25baudolinA

  Pikka,
  szerintem az anyjának vegyél valamit. :) A gyerek úgysem emlékszik rá. ;)

 • 2009.05.20 11:06:50Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  "beadlak az intézetbe"... azt hiszem, ez a legnagyobb gyökérség, ami egy szülő száját elhagyhatja...

 • 2009.05.20 11:15:16pantufül

  Mellesleg az eredeti posztban bemutatott gyerek karszalagot (infoband) megrendeltem és már meg is érkezett. Naggggyon hasznosnak tartom. Az a cikk jó reklám lehetett nekik, mert többet akartam rendelni és azt mondták, hogy nagyon megnőtt a kereslet, május végéig kifogytak.

 • 2009.05.20 11:19:39Meni

  Van azert ennek a figyelunk a szomszedra dolognak masik oldala is. Az unokatestveremre kihivtak a rendort a szomszedok (nem Mo.), mert sokat sirt a gyerek. Oke, elvileg ez kilometerekkel jobb, mintha mindenki leszarja a masikat, de azert a lany bogott ezen vagy ket napot, hogy milyen szornyu megalazo volt, es mennyit kellett magyaraznia, hogy marpedig o nem bantja a kicsiket. Szoval annak, hogy az ember nehezen szanja ra magat az intezkedesre, annak /nalam legalabbis/ az az oka, hogy nem latok at a falakon, es a konkret eroszak meg a sok kiabalas kozott nincs osszefugges. Csendben is lehet hulyere verni a gyereket, es lehet sokat uvoltozni veluk egy pofon nelkul is. Nagyon nehez, hogy mikor kell es lehet kozbeszolni, es hogyan...

 • 2009.05.20 11:20:54Meni

  Pantuful, en is rendeltem, sot a baratnoim is. Tenyleg nagyon hasznos, es jol is nez ki. Szoval az eredeti poszt tenyleg hasznos volt.

 • 2009.05.20 11:24:13donna

  2009.05.20 11:15:16pantufül

  Én csináltam régi óraszíjból meg öntapadós cimkéből a gyereknek karkötőt, bár néha újra kell írni jobb mint a semmi és nem került egy fillérbe sem,
  azóta ha megyünk valahova mindig tartja a kezét, néha még az 50 méterre lévő közértbe is felveszi,
  hogy tudta ilyen gyorsan megtanulni fel nem foghatom hisz csak másfél éves

 • 2009.05.20 12:24:24pantufül

  Hát nem volt olcsó, az biztos, de nekünk már ritkán kell, mivel 9 éves. Természetesen meg tudja mondani nevét, címét, de a telefonszám hasznos, mert lehet, hogy leblokkol. Leginkább azért vettem, mert jön a nyár, mindenféle napközis táborok.Tavaly pl. fent felejtettek egy gyerkőcöt a buszon. Jobb, ha rajta van és tényleg jól néz kis.

 • 2009.05.20 12:32:26mammina

  en sima tollal szoktam felirni a kezukre a telefonszamom. nem azik le konnyeden es nem kerul semmibe. :-) (na jo lehet hogy nem nez ki tul jol, de legkozelebb majd rajzolok melle viragokat is. :-))

 • 2009.05.20 14:02:32plussbirka

  Okoska, de akik lattak vagy tudtak azok, hogyan viselkedtek? siman szemethunytak a dolog felett?

 • 2009.05.20 14:50:30cozumel

  A gyerek elmeje osztonosen vedekezik a szamara legelfogadhatatlanabb dolog ellen: anyam/apam egy szar alak, mert aki naponta peppe ver engem, az egy szar, otvar, utolso tetu.

  Es ezt nagyon sokaig, van aki soha, nem tudjak magukbol kioltani.

 • 2009.05.20 14:51:15cozumel

  Meni

  nem hivnam a gyamugyet ketnapos siras miatt.

  De hogy eveken at behunynam a szemem, az kizart dolog.

 • 2009.05.20 15:03:10madz

  olvastátok az indexen a cikket? döbbenet

 • 2009.05.20 15:08:28plussbirka

  igen. amugy az is kerdes, mekkora bizonyossag az eleg, ahhoz, hogy kozbeavatkozzak? mert az ilyesmit gondolom a szulo is igyekszik eltitkolni.peldaul olyan helyeken uti meg a gyereket, hogy a ruha alatt ne latsszon. masreszt tobbnyire elhiteti vele, hogy mindezt megerdemli, mert rossz volt.

 • 2009.05.20 23:32:00glad az egyetlen

  Hát ez elég nulla post, hiszen ezeket olvas(tam/tuk) már.
  Ha nem tudnám, hogy nem így van, már-már azt hinném, hogy nincs elég megjelenésre váró cikk.

  madz

  Melyik cikket, mert az indexen elég sok van.

 • 2009.05.20 23:39:07madz

  glad, amiben a csaj elmeséli, hogyan verte az anyja gyerekkorában. azért emlegettem csak "a" cikként, mert aszittem, már ismert dologról van szó, erről a témáról dumáltak

 • 2009.05.20 23:48:13manka78

  madz! Hol lehet azt látni?

 • 2009.05.20 23:50:45glad az egyetlen

  Ja, igen, tegnap este linkeltem, be az offba, akkor volt fő cikk.
  Hát elég megrázó volt olvasni. Döbbenet, hogy régen milyen szinten tojt erre a rendszer. Nem mintha most már tökéletes lenne, de jobb.

 • 2009.05.20 23:53:45glad az egyetlen

  manka:

  http://href.hu/x/92pa

 • 2009.05.20 23:54:28madz

  http://index.hu/belfold/2009/05/19/nem_emlekszem_mikor_mondta_anyukam_hogy_szeret/

  a legdurvább az a gyerekkori fénykép. az ember legszívesebben megölelné szegényt

 • 2009.05.21 00:02:06manka78

  Köszi. Elolvastam. A fénykép szerintem is elmond mindent.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta