SZÜLŐSÉG

A középfülgyulladás alattomos betegség

2009. május 20., szerda 10:56 |

fulgyula1

Akinek nem volt még fülfájós gyereke, az egyáltalán nem sejti, hogy milyen alattomos betegség a fülgyulladás. Míg néhány alapbetegségnél kis rutin után el tudjuk dönteni, hogy jól van-e már a gyerek, addig a fülbajok lappanganak, átvernek minket, sőt, sokszor akkor jelentkeznek, amikor már tényleg nagy a baj.

Ráadásul anatómiájából adódóan nagyon fájdalmas is, legalább annyira, mint a fájós fog, egyszóval, aki jól ismeri a fülfájást és a fülfájós gyereket, az mindent megtesz azért, hogy megelőzze a bajt.

Az egyik leggyakoribb fülészeti betegség a középfülgyulladás, ami gyerekkorban, főleg fél- és hatéves kor között jelentkezik leginkább. Vannak olyan gyerekek, akiknél a tél nem csak a szokásos náthát jelenti, hanem visszatérő középfülgyulladást is, mert esetükben a nátha, torokgyulladás a fülre megy. Ebből pedig nem tudnak másként, csak antibiotikumos kezeléssel, rosszabb esetben fülszúrással, vagy önmagától felszakadó dobhártyával kijönni, s a betegség bizony gyakran jelentkezhet. Természetesen nem csak hurutos megbetegedések okozhatják a középfül gyulladását, egyéb betegség is felelős lehet érte. Az orrmandula eltávolítása sok esetben segít a visszatérő gyulladást megszüntetni, ezen kívül néhány külső tényező mellőzése is segíthet. A dohányfüst és egyesek szerint a cumi is gátolja a fül megfelelő szellőzését.

A középfülgyulladás tünete elsősorban a fülfájás, mely lehet enyhe, de egészen elviselhetetlen is, valamint nyomásra érzékeny. Már kisbaba korban is feltűnő lehet, ha sírva kapkod a baba a füléhez, s később is komolyan kell venni minden fülfájást, a kezeletlen gyulladás ugyanis hamar eluralkodhat a szervezeten, s minél később ismerik fel, annál nagyobb az esélye például a fülszúrásnak.

A fülben uralkodó nyomáskiegyenlítésre a fülkürt szolgál, ami az orrjáratokkal köti össze a középfület. A kisgyerekek fülkürtje sokkal szűkebb, ráadásul nem is olyan meredek, mint a nagyobb gyerekeké, vagy felnőtteké, a hurutos megbetegedések alkalmával sokkal nehezebb kitisztítani. Ennek következtében a fülkürtbe jutó váladék nem, vagy nehezen ürül ki, így a középfül nem szellőzik megfelelően, a baktériumok és vírusok elszaporodnak, és végül begyullad.

A középfülgyulladásokat két fő csoportba soroljuk, hurutos és gennyes középfülgyulladásként, s mindkét csoportban beszélünk heveny és idült gyulladásról. Egyszerű hurutos középfülgyulladás esetén a fülkürt működészavaráról beszélünk, ahonnan visszafordíthatjuk a kóros folyamatot orrcsepp használatával, rendszeres orrszívással, s a fájdalmat enyhíthetjük meleg borogatással. Heveny fülgyulladásnál a fülkürt működési zavara hosszabb távon fennáll, s a középfül nyálkahártyájának ereiből savó lép ki, ami feltölti a dobüreget. Ez nem csak nagyon fájdalmas, de veszélyes is lehet, amennyiben nem ürül ki a savó, ugyanis maradandóan károsodhat a dobhártya azzal, ha magától felszakad és hegesedik. Idült középfülgyulladáskor a betegség kései felismerésének következtében a savó kocsonyás állagúvá válik, végül hegesedik, s tartós halláskárosodáshoz vezet.

Gennyes középfülgyulladásról akkor beszélünk, ha bakteriális fertőzés következtében lép fel a fülkürt működési zavara. A betegség kezdetén még igen enyhék a tünetek, a fül csak kicsit fáj és maximum hőemelkedése van a betegnek. A folyamat aztán felgyorsul, s végül a dobüreget teljesen kitölti a genny, mely igen erős fájdalommal jár. Ha nem szúrják föl időben a dobhártyát, a genny magától átszakítja az elhalt szöveteket, s kitisztul a fülkürt, ami hirtelen megkönnyebbülést okoz, a panaszok pedig gyorsan enyhülnek. Ugyan magától is gyógyul az így felszakadt dobhártya, maradandó károsodást okozhat, nem csak a hallásban, hanem az arcidegekben, s a betegség tovább húzódhat a belsőfülre is.

Előfordul, hogy sikerül antibiotikum nélkül átvészelni a betegséget, a gyors és alapos orrszívásnak, orrcseppezésnek és a fülmelegítésnek köszönhetően. A legtöbbször azonban elkerülhetetlen az antibiotikum, ugyanis a középfülgyulladást jelentős százalékban baktérium okozza, csak 25 százalékban vírus.

Talán az egyre jobb gyógyszereknek, valamint az egyéb alternatív eszközöknek köszönhető, hogy egyre ritkábban szúrják föl a beteg füleket. Míg régen sok gyereknek rendszeresen fölszúrták, addig ma már csak nagyon indokolt esetben alkalmazzák ezt a nem túl kellemes beavatkozást.

Ha a gyerekünk fülfájós, minden náthánál különös figyelmet kell fordítanunk a középfülgyulladás megelőzésére. A már említett orrtisztításon kívül hasznos az infralámpa használata, valamit az egyre népszerűbb fülsapka viselése, s számos gyógynövény és homeopátiás készítményt is kipróbálhatunk.

forrás: házipatika.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.20 14:03:26Timtim

  mammina:az én fiamnak is tele van zsírral az egyik füle.Hétfőn már levittem a fül-orr-gégészetre is mert állandóan visszakérdezett.Megvizsgálta a doktornő,azt mondta semmi.Mondtam neki,hogy előző nap befújtam neki fültisztítóval,azt mondta,hogy valószínűleg feltolta a zsírt a spray.Hétfő este fülgyertyáztam,hát iszonyat,hogy mi volt a fülében!!

 • 2009.05.20 14:04:34mammina

  en meg nem hasznaltam spray-t. de gondolkodom rajta. hogyan kell fulgyertyazni? mit csinal? kifolyik a trutyi tole?

 • 2009.05.20 14:17:26Timtim

  Ha eddig nem használtál sprayt,ne is tedd.A fülgyertya meg egy nagyon jó dolog.Van mindenféle aromával(mi állt.a kamillásat vesszük),meggyújtod,belehelyezed a gyerek fülébe és várod,hogy leégjen.Megismétled a másikkal is.És utána szoktam elájulni,hogy ebből a csöpp gyerekből mennyi fülzsírt szed ki a gyertya.Az égés vákuumot képez a fülben és ezáltal kijön a zsír.

 • 2009.05.20 14:18:25Timtim

  Azt még elfelejtettem,hogy miután eloltod a gyertyát szétvágod,és ott a rengeteg zsír...:-(

 • 2009.05.20 14:26:29Ribizlee

  de legjobb ha pici gyereknél egyáltalán nem piszkálja/tisztítja az ember a fület, hanem csak letörli a már kint lévő fülzsírt.

  a mi exfülészünk (hálistennek kinőttük a füles problémákat) iszonyat harcot folytat a fülpiszkáló pálcika ellen, szerinte a szülő a gondos pucolással rengetegszer ront a helyzeten. visszatolja a zsírt, megsérti a dobhártyát...

 • 2009.05.20 14:34:34Mimas

  Menihez csatlakozva: ha azt látjátok, hogy az orvos nem veszi elég komolyan, menjetek az atyaúristenhez! Az öcsémnek gyerekkorában folyton középfülgyulladása volt, időnként felszúrták, de különösebben nem foglalkoztak vele. Aztán az egyikből kialakult egy agyhártyagyulladás, amitől dyselxiás lett. Ez magával vonzotta azt, hogy tantónéni szerint "a gyerek hülye", kisegítő osztály... El van cseszve az élete.
  Vizsgálatok, tenyésztés, célzott kezelés, átmosás, ami kell, csak gyógyuljon meg!
  Nem beszélve arról, hogy a fülfájás borzasztó fájdalom, senki nem kívánja ezt a gyerekének.
  Én már a kezdődő jeleknél, akár egy erősebb orrfolyásnál adom a fiamra a fülsapkát. Jó találmány, a gyerek tud vele mozogni, játszani, és azonnal enyhíti a fájdalmat.

 • 2009.05.20 14:36:54mammina

  koszonom szepen. en sosem hasznaltam a fulpucni palcikat, valahogy idegenkedtem tole, mamam hasznalta velem sokat, lehet attol volt folyton problemam. de en nem hasznaltam a gyerekeknel, ami miatt anyukam is es anyosom is kritizalt, hogy nem tisztitom a fuluket. ezek szerint jol tettem. ez a gyertya jol hangzik, kiprobalom majd. felnotteknek is lehet? es hogy evi egyszer, vagy hogy?

 • 2009.05.20 14:41:49Timtim

  Mindegyik tipus mást ír.Amivel én hétfőn gyertyáztam arra az volt írva,hogy kúraszerűen 1-3 havonta ajánlott.Viszont amivel legelőször csináltam arra meg az volt,hogy egy kúra az 3 nap.Én is ki szeretném próbálni!!
  Fültisztító pálcikával én sem tisztítom a gyerekek fülét mert én is azt hallottam,hogy csak a zsírt tolja vissza.Viszont én fürdés után szoktam használni fülvakarás céljából...:-)

 • 2009.05.20 14:44:17mammina

  koszi :-)

 • 2009.05.20 14:52:51nyuszibusz

  Bocsi, de ha a fülgyertyával kiszeditek a fülzsírt, az nem fog hiányozni? Nincs annak ott valamilyen funkciója?

 • 2009.05.20 14:55:53keke80

  Most akkor az mit jelent, ha Minikém a fáradtságát jelzi fülvakarással??? eleinte én is azt hittem, hogy valami baja van, de aztán rájöttünk, hogy ez csak a fáradtság jele nála. Elöször a fülét túrja-vakarja-cibálja, aztán a szemét dörzsöli és nem is hagyja abba az ásítást!!! Nagyon kis cuki.

  Viszont nekem a terhességgel egyidöben lett szintén fülgyulladásom. Antibiotikum, 6hetes terhes, meg homeopátia, piroslámpa, vulkánpárna. Segített.

 • 2009.05.20 14:57:12keke80

  Ja, fülpiszkálót hetente 1-2szer használok Mininél, mert kijön az magától is, de néha nem árt kipiszkálni.

 • 2009.05.20 14:57:58ruju

  Mi is végigjártunk majdnem mindent, aztán 3 évesen az orrmandulák kivétele oldotta meg a problémát. A vívódóknak csak azt tudom mondani, hogy amint csak egy kicsi kétely is van, egyből orvoshoz. Maximum azt mondja majd, hogy nincs baj, de ezt megtanultám szétparázott/át nem aludt éjszakák árán. Nem CSAK a gyerekekért, hanem a szülőkért is vannak, szerintem szigorúan, persze.

  Amit nem értek, az az, hogy Mo-n a gyerekorvosnak mi az istenért nincsen az a kis lámpás kütyüje, amivel belenéz a fülbe és rögtön tudja, hogy mi a helyzet???? "Nyugaton" HOZZÁ TARTOZIK az alap gyerekorvosi ellátáshoz, hogy a "sima" fülgyuszit a gyerekorvos is felismerje és ne kelljen feltétlenül szakemberhez menni, főleg, miután mihamarabb kezelni kell és nincs idő időpontokra, stb. (ÉÉÉÉÉÉS itthon meg ugye mész az embertelen Madarászba vagy HP-ba)

 • 2009.05.20 15:01:36ruju

  keke, de vicces, enyim a mai napig (6é) a fülét morzsolja ha fáradt. Babának még dünnyögött is hozzá, így altatta magát. Nagyon nehéz volt megkülönböztetni a fülfájós fülkapkodástól.

  Csutka, ha már rendelsz :-DDDD, nekem kb 2 éve kezdődött, egy komolyabb megfázás ráment a fülemre, és azóta minden náthám ha nem is fülfájással, de iszonyatos nyomással végződik... Ez mitől lehet? Komolyabb, és menjek jobban utána, vagy csak öregszem? :-D

 • 2009.05.20 15:06:44draftpinkie

  kedves Suzy30!

  Mi is fülesmacik vagyunk. Épp egy jó orvost keresünk. Ha atietek pesti, megadnád az elérhetőségét?

 • 2009.05.20 15:31:39bogyócska

  Sziasztok! Én nem egészen értem ezt a fülgyertyát, de sokan esküsznek rá. Na most ez úgy néz ki, hogy le kell feküdni, fülre rá a zsepit, zsepire rátenni a gyertyát, és égetni. Kellemes meleget, pattogást lehet hallani. Amikor leégett, akkor ha megnézzük, akkor valóban ott a sárga trutyi, ami szerintem egyértelműen a leégett gyertya maradványa. Ha valóban a trutyi, hogy jött át a zsepin, és főleg a gravitáció húzóerejével ellentétes irányban? Nem vagyok semmi jónak elrontója, és lehet, nekem csinálták rosszul, de én jót mosolyogtam rajta. :)

 • 2009.05.20 15:54:41csutkababa

  Ruju
  Nem akarom magam fényezni, de ügyeletben ha trutyis gyereket hoznak, mindig belenézek a fülükbe is, ha a legkisebb gyanú van otitis irányában.Sztem a többi orvos egyrészt lusta, másrészt nem ért hozzá alaellátás szinten sem.

  A másik ügyben csak arra tudok gondolni, hogy a fület ellátó arcidegág is megszenvedte a 2 évvel ezelőtti dolgot, és még ma is jelez.

 • 2009.05.20 16:00:54szofi01

  uh ez tényleg egy alattomos betegség:Sén kiskorom óta szenvedtem tüszös mandulagyulladással, többször elájultam mert az a toxikus genny vagy mi felszakadt(na jo ez értelmetlen kicsit:D) persze egyszer a villamoson ájultam el és senki sem segitett de ez egy másik poszt is lehetne....:S a fülgyulladésomnak súlyos következményei lettek. két havonta gennyes hallojárat hol középfül gyulladásom volt mindkét fölemben egyik nap egyikben másik nap már a másikban is borzalmas fájdalmak stb. egyzser a szokásos doki helyett egy nagyon fiatal srác látott el és olyat csinált amit másik doki nem...kimosta a fülemet jo mélyen...mondanom sem kell egy hétig nem húzódott le a gyulladás, elküldtek vérvételre, gyulladásos érték háromszorosa a normálnak, beutaltak vmi fülspecialista főorvoshoz aki megkérdezte hogy ki volt az az iditóta hülye aki kimosta a fülemet...majd közölte hogy lehet a gyógyszertárba csináltatni saját fülre készülő füldugót és áldásos lenne ha a hajmosást és az úszást ezzel folytatnám igy a további életem során...hűát azóta is ha tetemesebb mennyiségű víz éri begyullad de már nem olyan nagy mértékben...szerencsére...bocsi hogy hosszú voltam.

 • 2009.05.20 16:14:06Timtim

  bogyócska:én meg a zsepit nem értem!:-)Mi eddig 2 fajtát használtunk és egyikhez se kellett a zsepi.A vákuum az ami kiszedi a trutyit.A gravitációnak semmi köze nincs hozzá.:-)

 • 2009.05.20 16:24:52bogyócska

  Belerakod a gyertyát a fülbe? Amit nekem égettek, azt zsepire kellett tenni, nem közvetlenül a fülre. Így már érthető a vákuum. És hová jön a trutyi, a gyertya belsejébe? Mi a zsepin néztük a cuccot, mivel ugye a a gyertya elfogyott.

 • 2009.05.20 16:36:15Timtim

  Bele kell rakni,ráadásul úgy,hogy füst ne jöjjön ki mellőle.A trutyi a gyertya belsejében van.Pont most hétfőn mondtam a fül-orr-gégésznek,hogy használjuk mi is,és azt mondta,hogy jó dolog.Mi nem vagyunk fülesek hálistennek,a fog-t is majd 4 évesen ismertük meg,de néha nem árt kiszedni a cuccost a fülből.

 • 2009.05.20 17:48:21Zsákos ember

  >>A vákuum az ami kiszedi a trutyit.

  MUUU-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA!!

  par dolog:

  1) a dobhartya bazi erzekeny. kicsi nyomaskulonbsegre is el kezd fajni. ha tenyleg "vakuum" lenne, akkor beszarnal kozvetlenul azutan, hogy kiszakadt a dobhartyad.

  2) a gyertya melegit, emiatt a kozeleben felmelegiti a levegot. a meleg levego pedig kitagul, emiatt nyomasemelkedest okoz (ha ez a megnovekedett nyomas nem tud valamilyen jaraton keresztul kiegyenlitodni. tehat vakuumot nem fog neked csinalni.

  3) ahhoz, hogy nyomaskulonbseg kialakulhasson, eleg paszentosan kellene a gyertyad beilleszteni. eltekintve attol, hogy eleg nehez olyan univerzalis gyertyat csinalni, ami mindenki fulebe pontosan beleillik, egy ilyen "szigetelo" targy benyomasa a fulbe a levegot tolna maga elott behelyezeskor, ami nyomasnovekedeshez, igy fajdalomhoz vezetne.

  4) a nyomaskulonbseg, ha sikerulne is ilyen eloallitani, nem vezetne a trutyi kiaramlasahoz. ahhoz, hogy kijojjon, az kell, hogy onnan valami kiszoritsa. Megteveszto lehet bolcseszek es bio-balfekek szamara, hogy ha pl a mustarostubust megszivom, akkor abbol kijon a mustar. ja. de nem a "szivastol" jon ki, hanem attol, hogy a szamban kisebb nyomast idezek elo, mint a kornyezet nyomasa, emiatt a tubus szambol kiallo reszet sokkal tobb levegomolekula utlegeli, mint a szamban levo reszt. mivel a szamban levo resze a tubusnak a mustaron keresztul a tubus belsejevel van kapcsolatban, a tubus belsejere nehezedo nyomas (ami abbol adodik, hogy a szamban levo levegomolekulak mindig nekipattannak a mustarnak, utana a mustarmolekulak egymasnak pattannak, vegul pedig a tubus belso falanak) szoval a tubus belso felere nehezedo nyomas kisebb lesz, mint a kulso, emiatt a tubus elkezd osszelapulni (ha egy papirlap egyik felet masodpercenkent 10 pingpong labda talalka el, a masikat 7, akkor abba az iranyba mozog hosszu tavon, amerrol 7 talalja el, ezert mozdul a tubus fala).

 • 2009.05.20 17:48:55Zsákos ember

  Tehat a tubus elkezd osszenyomodni, ami terfogatcsokkeneshez vezet, nem fog elferni benne annyi mustar, mint elotte, igy az a legkisebb ellenallas fele elobb-utobb tavozni fog, konkretan itt a szamba.
  ebbol belathatod, hogy nyomaskulonbsegre a fulbol csak akkor jon ki a trulyi, ha a fullyukad ossze tudna tole ugrani kisebbre.

 • 2009.05.20 17:51:11bogyócska

  Zsákos ember, a bölcsészek fikázása már kicsit uncsi.

 • 2009.05.20 18:35:58Timtim

  Zsákos ember:ha ennyire értesz hozzá,akkor kérlek magyarázd el nekem igen hülyének,hogy mi a mechanizmusa?

 • 2009.05.20 18:42:12Timtim

  Ezt találtam róla:
  "A fülgyertya lassan, kb. 10-15 perc alatt ég el, ezalatt hőhatás keletkezik, mely átterjed a fülre, valamint a fül belsejére is. Mivel a gyertya cső alakú, az égő láng alatt légritka tér keletkezik, amely vákuumhatást eredményez. A szívóhatás következtében a kezelt zónák területén vérbőség keletkezik, nő a véráramlás sebessége. Ezáltal elszállítódnak a salakanyagok, megindul a váladékfolyás. A kéményhatás révén ezek egy része kijut a fülből és a gyertya belsejében lerakódik. Az ingerek a fülön található reflexzónákra is hatnak, stimulálva többek között a garat nyirokrendszerét. E fülakupunktúrás pontokat nehéz kezelni, mert a külső hallójárat mélyén, a dobhártya közelében helyezkednek el. A fülgyertya azonban ezeket a rejtett területeket is eléri. Az inger a dobhártya közvetítésével eljut a középfül csontjain /kalapács, üllő, kengyel/keresztül a belső fül területére is, s itt hat az egyensúlyi szervekre /Corti-szerv/. A vákuum- és hőhatás elősegíti a külső és középfül közötti nyomáskiegyenlítődést, és az Eustach-kürtön keresztül hat a garat képleteire is."

 • 2009.05.21 07:35:40Meni

  Most komolyan Zsakos, ha tenyleg ennyire bufe vagy fizikabol, akkor ird mar meg, hogy szerinted hogy mukodik ez a cucc? Mert en nagyon szkeptikus vagyok az osszes bio es homeo dologgal szemben, fent olvashato a kalvariank (egy resze) fulgyulladas ugyben, es mindenki azt mondta, hogy ez bevalik. Ismeros, barat, ellenseg, orvos, sebesz, patikus, mindenki. Valami csak lehet benne, nem hiszem, hogy placebo lenne...

 • 2009.05.21 09:04:18mammina

  hala zsakos akadekoskodasanak, nem kell feltennem tovabbi ostobanak hato kerdest a fulgyertyarol, mert Timtim leirta mar. tegnap mar kerestem itt a gyertyat, olaszorszagban, de egyenlore csak neztek ram. asszem megyek patikaba ott nagyobb eselyem lesz. :-)

 • 2009.05.21 10:25:57mammina

  a mi doktornenink ha csak egeszseges rendelesre megyunk is mindig megnezi a fuleket! minden alkalommal! es evente egyszer teszteli a latast is.

 • 2009.05.21 10:39:58Meni

  Bibibe, a mienk is :)) Bar lehet hogy csak nalunk, miota tudja hogy van fulesmaci a csaladban? :)

 • 2009.05.21 10:55:45Zsákos ember

  azt nem tudom, hogy mukodik e egyaltalan, de majd kielemzem timtim iromanyat, ha lesz egy kis idom.

 • 2009.05.21 11:20:31Alessia2

  mammina és 3 évvel ezelőtt Bpről vittel olaszba arokonak a gyertyát, mert ott nem volt azt se tudták mi az és a legtöbb ember kiakadt, hoyg egy égő gyertyát raknak vkinek a fülébe,??!! Vicces volt.
  Ugyanez az orrszívó porszívó......

 • 2009.05.21 11:23:55Alessia2

  vittem a rokonoknak...bocs sietek

 • 2009.05.21 11:32:26Alessia2

  kisbibe: Mi hasonlóan "élveztük" a gócos orrmadula hatásait, arcüreggyulladás, hörgőgyulladás, tüdőgyulladás, rémálom volt. Aztán adoki azt mondta, hoyg ennyi volt. Megműtötték a Heim Pál kórházban. Azóta nem volt szinte beteg, de az első két hónapban ugyanolyan beteges volt,mindent elkapott...ez előfordulhat!! A műtétről: TRAUMA az biztos, nekünk hónapokba telt amíg kijátszotta a gyerek magából. AZ a baj, hogy kapott vmi "nyugtató szirupot" de nem volt hatása, jött a műtősfiú és még az ágyon ugrált...szó szerint kitépték a karjaimból, sikított végig a folyosón, hogy hova visznek, anya segíts, ne hagyj itt.....RÉMÁLOM.... a felébredés fájdalmas volt neki, de aztán már rendben volt. HA LEHET kérd meg a dokit, hogy legalább a műtő ajtóig TE vihesd a gyereket. Az lenne a jó, ha beöltözve ott maradhatna az ANYA a gyerek mellett, amíg elaltatják,aztán mehet ki....de ezt nem engedik.

 • 2009.05.21 11:46:44Alessia2

  A MI DOKINÉNINK IS MINDEN ALKALOMMAL BELENÉZ A gyerek FÜLÉBE.ha elfelejti akkor szokott szólni a kisfiam, hogy Noémi elfelejtettél a fülembe kukucskálni!! :)

 • 2009.05.21 12:02:28Zsákos ember

  >>"A fülgyertya lassan, kb. 10-15 perc alatt ég el, ezalatt hőhatás keletkezik, mely átterjed a fülre, valamint a fül belsejére is."

  Ez akar igaz is lehet.

  >>"Mivel a gyertya cső alakú, az égő láng alatt légritka tér keletkezik, amely vákuumhatást eredményez."

  Ebben van kicsi igazsag, azonban tuloz. A lang felmelegiti a levegot, ezert az felfele mozog, az emelkedo levego helyere pedig uj levego aramlik, valoban a levego nyomasa miatt. Azonban ez a nyomas olyan icipici, hogy a "legritka ter" meg a "vakuum" igen-igen-igen erosen tulzo meghatarozasok (kb mint bolhafing a menydorgeshez). Ha valaki jobbra-balra bolinja a fejet, a fenti jelenseggel osszemerheto nyomas eri a fulet csak a feje legellenallasa miatt.

  >>"A szívóhatás következtében a kezelt zónák területén vérbőség keletkezik, nő a véráramlás sebessége."

  Kizartnak tartom, hogy ezek az igen kicsi nyomasertekek barmilyen erdekes hatassal lennenek a fulre. Ha valaki a szabadban van, ennel joval nagyobb legmozgasok is erik a fulet, akar egy apro szello miatt is.

 • 2009.05.21 12:03:09Zsákos ember

  >>"Ezáltal elszállítódnak a salakanyagok, megindul a váladékfolyás"

  hat, nem annyira vilagos, hogy milyen salakanyagokrol beszel, meg milyen valladekfolyasrol, es hogy az a bizonyos folyas miert indul meg a verbosegtol. Ami cucc ott van a fulben, az a folyamatosan termelodo, mindenki altal ismert zsir. Annak az a celja, hogy a levegoben lebego kisebb nagyobb koszokat, esetleg bogarakat megfogja. Mivel a fullyuk olyan, hogy lejtos a kijarat fele (legalabbis azon a reszen, ahol a zsir termelodik), ha az ember all vagy egyenesen ul, ez az elkoszolodott fulzsir kifele mozog magatol is. Masik oldalrol ez az anyag eleg suru ahhoz, hogy ne "lotyogjon" olyan konnyen, igy ha sikerulne is valami hasznos legmozgast a gyertya altal eloidezni, az bazira nem tudna kifele mozgatni a zsirt. Gondoljatok bele, hogy pl az esocsepp az auto szelvedojen mekkora sebessegnel kezd el felfele maszni a gravitacioval szemben. ekkor el tudjatok kepzelni, micsoda legmozgas kellene a joval surubb fulzsirhoz.

  >>"A kéményhatás révén ezek egy része kijut a fülből és a gyertya belsejében lerakódik"

  egyresz mint irtam, a legmozgas tul kicsi. Masodreszt a "kemenyhatas" az a gyertya belsejeben van. Attol, hogy ott aramlik a levego, a fuljaratban meg nem fog, egyszeruen azert, mert az alulrol nem nyitott, egy bejarata van, tehat csak ugy tud benne mozogni a levego, ha ugyanazon a nyilason megy be, ahol ki. eleg nehez elkepzelni ilyen stabil aramlast, azt elhiszem, hogy pillangofingnal is joval kisebb orvenyeket kavat a gyertya, az viszont kiszamithatalnak iranyba tereli a fent emlitett rejtelyes salakanyagokat.

 • 2009.05.21 12:03:46Zsákos ember

  >> Az ingerek a fülön található reflexzónákra is hatnak, stimulálva többek között a garat nyirokrendszerét.

  hat ebbe nem tudok beleszolni.

  >>E fülakupunktúrás pontokat nehéz kezelni, mert a külső hallójárat mélyén, a dobhártya közelében helyezkednek el

  ha vannak is ilyenek, akkor ha olyan bazi nehez elerni, kivancsi vagyok, hogyan jottek ra, hogy egyaltalan leteznek...

  >>A fülgyertya azonban ezeket a rejtett területeket is eléri.

  Milyen hatassal eri el? ugye legnyomassal nem nagyon, akkor marad a ho. legalabb megtudtuk, hogy a akupunkturas pontok hore is mukodnek. nem kell kiadni legkozelebb sok penzt szakertonek, egyszeruen beleultok egy forrovizes kadba, es minden klassz lesz...

  >>Az inger a dobhártya közvetítésével eljut a középfül csontjain /kalapács, üllő, kengyel/keresztül a belső fül területére is, s itt hat az egyensúlyi szervekre /Corti-szerv/.

  nem tudok hozzaszolni, bar kivancsi vagyok milyen ingerrol beszel. a fent emlitett szervek mechanikus ingerek tovabbitasara szakosodtak, errol pedig eddig nem volt szo. el tudom kepzelni, hogy ezek nemi hot tudnak vezetni.

 • 2009.05.21 12:04:31Zsákos ember

  >>A vákuum- és hőhatás elősegíti a külső és középfül közötti nyomáskiegyenlítődést, és az Eustach-kürtön keresztül hat a garat képleteire is

  A kulso es kozepful kozotti nyomaskiegyenlitodes az eustach kurt fel-automatikusan elvegzi. Ha a kozepfulben uralkodo nyomas nagyobb, mint a kornyezeti, ez automatikusan kiegyenlitodik. Nehany embernek, ha a kozepful nyomasa kisebb, mint a kornyezeti nyomas, a kiegyenlitodes valamiert nehezebben megy, sajnos azt nem tudom, hogy miert. Ekkor nyeldeklessel, ragassal, esetleg befogott orral valo rafujassal a kiegyenlitodes megindul. Ha a kulso ful nyomasat szandekosan valtoztatjuk a kornyezeti nyomashoz kepest (pl "vakuum gyertyaval :D), akkor a belsoful nyomasa baromira nem fog beallni, mivel az a kornyezeti nyomast veszi fel az eustach kurton keresztol, tehat a dobhartya ket fele kozott nyomaskulonbseg lesz, ami kicsi kulonbseg eseten fuldugulast, nagyobb kulonbseg eseten fajdalmat okoz. Ha a gyertya tudna nyomaskulonbseget okozni (fent lattuk, hogy nem nagyon tud), akkor pont elcseszne a dolgokat, egy egeszseges embernel. Egy esetben segithet valamit, ha valamiert az eustach kurt nem jarhato, es a kozepful nyomasa kisebb, mint a kornyezete, akkor a gyertya a homersekletemelessel a kozepfulben levo levego nyomasat ideiglenesen megemeli. Tul nagy varazslatot viszont ettol sem kell varni, egyreszt, nagyon pici hoemelkedest lehet elerni (pl 42 foknal nyilvan nem nagyon szabad jobban emelni a kozepful homersekletet, de aki ezt megprobalja, annak is olyan forro targyat kell odanyomni, hogy az mar eget. a szervezetben aramlo ver a hot elszallitja, emiatt nehez melegiteni adott pontot jelentosebben) szoval kicsi homerseklet emelkedest lehet elerni, ami csak pici nyomasnovekedeshez vezethet csak, masreszt ez elmulik, amint a hoforrast elvesszuk.
  Azt kizartnak tartom, hogy a gyertya hohatasa eljutna a garatig, tul messze van, tul sok ver hordja szet a gyertya hojet azon az uton, amin a ho haladhatna a fultol a garatig.

 • 2009.05.21 12:08:44Zsákos ember

  (zarojelben jegyeznem meg plusszban, hogy ezeket a dolgokat a Muvelt Emberek hogy-hogy nem szurjak ki, hehehe)

 • 2009.05.21 12:12:40Alessia2

  Zsákos : vannak dolgok az életben, amire nincs magyarázat:))))))))mégis működnek...:)
  Én kipróbáltam egy gyertyát simám a kezemben tartva és akkor is volt benne a végére trutyi...
  sokan esküsznek rá....a mi dokinénink azt mondja nem kell állandóan pucolni a fület, az orra legyen kifújva, az fontos. (azért mi se szeretjük, ha már a nyakáig lóg a fülzsír:)

 • 2009.05.21 13:49:34Zsákos ember

  Alessia2: es honnan tudod, hogy az a "trutyi" nem a gyertya viasza vagy egyeb egestermeke volt? teljesen elkepzelhetetlen szamomra, hogy az fekvo helyzetben valahogy kivarazsolja onnan a cuccot. annak adok valamennyi pici eselyt, hogy olyat csinal, amitol aztan a fulzsir konnyebben kifolyik, MIUTAN felallsz.

 • 2009.05.21 14:15:39Alessia2

  Zsákos:
  Azért írtam, hogy a KEZEMBEN volt a gyertya, mégis tele lett trutyival:))fülem közelében sem.
  Nem tom én nem használom, de anyám és sok rokonom gyakran........ők esküsznek rá én kicsit szkeptikus vagyok ezzel, de elismerem, hogy vannak dolgok amelyek megfejthetetlenek...

 • 2009.05.21 14:18:30Timtim

  Alessia:egyszer elégetem már én is a kezemben mert kíváncsivá tettél.De azt még leírom,hogy nálunk abban a gyertyában volt több trutyi amelyik a zsírosabb fülben volt.

 • 2009.05.21 14:21:40Zsákos ember

  alessia2: jaaaa! na, igy elhiszem :)

 • 2009.05.21 14:27:41Alessia2

  Timtim, anyum szerint az csak minimális melléktermék, de a fülből is kiszedi a fülzsírt.
  ANYUMNAK elhiszem :)

 • 2009.05.21 22:29:05csutkababa

  Zsákos
  Ez nagyon tetszett!!!! Küldd be a Szkeptikus blogba!
  A hőinger a Corti-szervre hat, egyensúlyzavart, szemtekerezgést, hányingert válthat ki a túl meleg vagy hideg hatás, víz.
  Nem véletlenül langyos vízzel mosnak fület!

 • 2009.05.22 11:12:26Zsákos ember

  csutkababa tenyleg, amikor a kamu betegsegemet gyartottak a katonasag elkerulesehez, akkor abban is volt papiron egy fulet hideg/meleg vizzel locsolos vizsgalat, aminel azt kellett megtanulnom, hogy eloszor nagyon elvesztettem az egyensulyomat (kidoltem x iranyba), aztan keveset hanytam is :D. ja, meg valami bazi vastag szemuveget kellett kozben viselni. de vegul nem izgatta a bizottsagot a tortenetem, csak beirtak, hogy alkalmatlan.

 • 2009.10.02 09:46:48renta

  Üdv Mindenkinek!

  Látom,hogy itt nagyon tapasztalt emberek szólnak hozzá a fülproblémákhoz.Talán nekem is tud valaki segíteni vagy tanácsot adni.Kb. másfél hete nagyon begyulladt a fülem, elviselhetetlen volt a fájdalom, cataflamot írtak és hogy tegyek párakötést a fülemre.A fájdalom közel egy hét után alább hagyott, viszont a fülem azóta is el van dugulva, és nem hallok vele rendesen.Visszamentem az orvoshoz és elmondtam, hogy mi a problémám.Akkor ő úgy döntött,hogy felszúrja, mert ő is úgy látja, hogy kicsit befelé húzodott a dobhártyám.Kibírtam és nagyon reménykedtem,hogy ezzel megszűnik ez a kellemetlen füldugulás, de nem így lett.Most már nagyon aggódom, hogy ez talán tartós állapot marad.Ha valaki tud tanácsot adni,hogy mit tegyek, szívesen venném!!

 • 2013.05.24 18:16:22orgona_virág

  Kedves barátaim gyerekével történt tavaly:

  Kisebbik gyermeküknek volt középfülgyulladása többször.
  Ők (is) mindig antibiotikumot kaptak. Átmenetileg megoldotta, de minden előjel nélkül visszajött újra.
  Egy másik barátjuk ajánlott egy természetes alapú terméket.
  Azóta semmi baja. Vissza sem jött.
  Mivel teljesen természetes, ezért kockázata nincs.
  Egyszerre vásárolva csak nagyobb mennyiségben vehető, de azóta ők mindig tartanak otthon, sokáig is tart, hiszen kevés kell belőle.
  Olvassátok el és döntsétek el Ti mit gondoltok.

  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta