SZÜLŐSÉG

Lehet-e élni vesszők és nyelvtani szabályok nélkül?

2009. május 19., kedd 13:22 |

Szeretem a fejtörőket, különösen a telefonomra érkező betűrejtvényeket. Mint amilyen ez is: „mondd m anak h nm erek hza 5re dmi talizunk pusz". Általában nem is jelent nehézséget a mondanivaló kibogozása, de az is előfordul, hogy telefonos segítséget kérek. Ami ez esetben azt jelenti, hogy felhívom az üzenet küldőjét (valamelyik gyerekemet), hogy akkor most mi vaaaaaan???

Biztosan nem csak nekem tűnt fel, hogy a szép magyar nyelv az élet egyre több területén silányul egyszerű betűhalmazzá, se nagybetű, se központozás, hol kezdődik és végződik egy-egy mondat, ki tudja... és akkor még nem is beszéltem a helyesírásról vagy a nyelv finom árnyalatairól. Ó, persze, hogy ezerszer hallottam már a szokásos választ: felgyorsult a világ, nem a forma a fontos, hanem a mondanivaló, blablabla... A szöveges üzenetek esetében még hajlandó is vagyok elfogadni, hogy szorít az idő, és nem is olyan egyszerű a szöveg bepötyögése a telefon billentyűivel, de mi a helyzet az internetes csevegéssel vagy fórumozással? Amikor éppen, hogy nem felgyorsul, hanem lelassul a világ, tapasztalataim szerint ugyanis a gyerekeim simán ott tudják felejteni magukat a számítógép előtt akár több órára is. A félnapos számítógépezésbe miért nem fér bele néhány nagybetű a mondatok elejére, a „pont-pont-vesszőcske", továbbá legalább minimális odafigyelés, hogy amit leírnak, az ne csak érthető, hanem helyes is legyen?

Persze tényleg lehet, hogy én vagyok maradi gondolkodású, és mindenkinek simán megy a váltás a telefonos-számítógépes betűhalmazgyártás és a stílusos, szép és magyaros megfogalmazás között - mert felgyorsult világ ide vagy oda, ez utóbbira is szükségünk van (lesz). Tisztában vannak-e a mai gyerekek például azzal, mi a különbség hivatalos és magánlevél között? Tudják-e, hová kerül a megszólítás, a dátum és egyebek?

Nem tudom, itthon pontosan mi a helyzet, de sejtem a választ. A múltkoriban olvastam viszont, hogy a briteknél már feketén-fehéren látszik a szomorú valóság, például a mi érettséginknek megfelelő GSCE vizsgán. Nem, nem arra az esetre gondolok, amikor a tavalyi anyanyelvi érettségin az egyik 16 éves diáknak a lehetséges 27-ből 2 pontot sikerült megcsípnie azzal, hogy a vizsga helyszínéül szolgáló terem leírását kérő feladatra pusztán egy bizonyos, nálunk is használt felszólító módú igét vetett papírra, ami nem mellesleg ott is igen durva káromkodásnak számít. A szakfelügyelő ugyanis úgy ítélte meg, hogy a „fogalmazás tanúsága szerint a diák értékelhető mértékben rendelkezik a szükséges alapvető jártasságokkal (írásbeli kifejezési készség, helyesírás)", sőt további egy pontot ért volna, ha a rövid és velős válasz végéről nem marad le a felkiáltójel.

Mondom, nem erre gondolok, hanem egy másik feladatra, melyben a vizsgázóknak hivatalos levelet kellett fogalmazniuk a miniszternek, melyben kifejtik véleményüket az oktatásról. Nem tudom, milyennek ítélik meg a brit fiatalok saját iskolarendszerüket, az viszont kiderült, hogy többnyire fogalmuk sincs, milyen megszólítást és befejező formulát illik használni, hol a helye a dátumnak és az aláírásnak. Általános hiba, hogy a mondatot rendre kis kezdőbetűvel indítják, nem tagolják a szöveget megfelelő központozással - vagyis nincs másról szó, mint hogy a mindennapi életben használt és elfogadott (?) formában próbálnak kommunikálni akkor is, amikor nem annak van a helye és ideje. Nem tudják, mikor mi a helyénvaló vagy már akkor sem tudnak szépen és igényesen fogalmazni, ha arra lenne szükség? Valószínűleg mindkettő. No, és akkor még nem is beszéltünk a szókincsről, ami a brit szakfelügyelő szerint körülbelül a bulvármagazinok nyelvezetének felel meg... és akkor hol van még a helyesírás.

A kérdésem tehát az, hogy az „idők szavának" valóban a betűk igénytelenül összedobált kupacának kell lennie, és én vagyok egy reménytelen őskövület, ha az vallom, hogy a forma legalább olyan fontos, mint a tartalom, vagy a mostani módival nemcsak nagybetűket, vesszőket és pontokat veszítenek a gyerekeink, hanem annál sokkal többet.

(Egyébként a fenti betűrejtvény megfejtése: „Mondd meg légy szíves Apának, hogy sajnos nem érek haza 5 órára, ahogyan reggel megállapodtunk, mert összefutottam Domival és olyan jót beszélgetünk, hogy picit késni fogok. A többit majd szóban. Sok puszi, és nagyon szeretnek benneteket.")

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.20 11:01:01plussbirka

  :O) szerintem parna helyett hasznaljatok hateves koratol a magyar helyesiras szabalyai legfrissebb peldanyat. ceden is jo lesz, ugy majd kevesbe nyomja.

 • 2009.05.20 11:24:48kóborc

  A. Hozászóllásokhoz csak, anyit tenék hogy nem, azért kel hejesen irni. Mert baromira müvelt lessz tölle az ember. Hanem mert nem lehet megérteni mit akar. Totális férreértés is lehet belölle.

 • 2009.05.20 11:35:04szövetszöcske

  kóborc, pont magadat cáfolod, telenyomtad helyesírási hibával a hozzászólásodat, tehát feltételezted hogy így is megérti aki elolvassa...

 • 2009.05.20 12:26:10Veg_

  Aha! A Domival találkozunk részt én de mi találkozunkként értelmeztem (Domit nem ismerve), de eszerint jól forditottam :D
  Most nekiállok olvasni is :)

 • 2009.05.20 12:27:22Veg_

  2009.05.20 11:35:04szövetszöcske:
  Szerintem csak ironizált...

 • 2009.05.20 12:28:00mammina

  sztem a helyesiras leginkabb a "kinek hogy birja a segge" tenyezotol fugg. marmint ki mennyit tud egyhelyben ulve eltolteni es tanulni, gyakorolni, tanulni, gyakorolni. ezt meg kell tanulni. az pedig nagyon sok ido. en regen gyors- es gepironak tanultam, es ha mar egyetlen hiba volt az A4-es lapnyi atirt cuccosban, athuztak az egeszet. ezek utan mive lettem!!! :-) iden nyaron mar tanarnoi segitseget is kerek a lanyom melle, mert egyedul nem tudom neki lenyomni a magyart. tok cikinek erzem.

 • 2009.05.20 12:37:05Anura

  Épp azt akartam én is mondani, mint kóborc. Azért kéne (!bezony:) helyesen írni, mégha jól nem is, hogy megértse a másik ember, mit írtak neki.
  Nekem pl. herótom volt online játékokban, hogy össze-vissza dobálgattak rossz szavakat, és a szövegkörnyezetből kellett kitalálnom, hogy mi a jó édes nyavalyát akarnak. Ez külön időveszteség, további 3-4 mondatváltás a tisztázásig, és anyázás, ha teszem azt egy instában szenved az ember.
  Angoloknál sem lenne mindegy, hogy akkor most cool vagy cold. Vagy ahogy egyet nagy nehezen megfejtettem: sun és nem suin. Mit össze agyaltam rajta!

 • 2009.05.20 12:56:39szövetszöcske

  Amik értelemzavaróak azok a legritkább esetben a helyesírási hibák, sokkal inkább elírások. Az, hogy 1 t vagy 2 t, meg hogy j vagy ly szerintem inkább csak esztétikai kategória (mondom, pont kóborc kommentje a jó példa erre, ahol minden elképzelhető helyesírási hibát összezsúfolt, aztán mégis simán olvasható). A rossz szóhasználat, vagy a véletlen elgépelés(ezek okozhatnak bőven értelemzavarást) szerintem nem helyesírási hiba.

 • 2009.05.20 12:57:31madz

  mammina, én soha életemben nem tanultam még direktben helyesírást azon kívül, amit alsó tagozaton gyakoroltattak annó. segg inkább a nyelvtanuláshoz kell

 • 2009.05.20 13:10:58csutkababa

  Madz
  Így igaz. Mindkét lányom kitűnő helyesíró, pedig soha nem voltak nyúzva vele.
  Lehet, hogy érzék dolga is?
  Az én elméletem az, hogy abból a gyerekből lesz jó helyesíró és n yelvtanos, akinek sokat mondókáztak,olvastak fel mesét, verset. Mintha a ritmus és szerkesztés beleivódna az agyukba.

 • 2009.05.20 13:19:30Veg_

  "2009.05.19 16:35:11madz
  p!nkinside, hiszed vagy sem, erre nincs magyarázat :) miért 'házak' és miért 'rákok'? ugyanaz a magánhangzó."
  De a mássalhangzó más! Próbáld kimondani: Rák, illetve ház. A k után a szád ugyanabban az állásban van, mint az o kimondásakor. A z esetében a szád széthuzva, o-vá kerekiteni piszok nehéz lenne. A ragok, jelek, toldalékok egyrészt a mély, magas, illetve vegyes hangnemtől, másrészt a zöngés és zöngétlen, vagy egyéb módon eltérő mássalhangzóktól függ. Meg még egy csomó mindentől függhet, de itt spec a mássalhangzóktól :D Nem elég annyi, hogy ilyen magánhangzó után ilyen jön, hozzá kell tenni, hogy abban az esetben, ha... nehéz nyelv a magyar, de nekem nagyon bejön :D

 • 2009.05.20 13:25:26madz

  Veg_, köszi, you made my day :D
  ezentúl nem is úgy fogom mondani, hogy 'fázom', hanem 'fázam', biztos könnyebb lesz

 • 2009.05.20 13:26:50sztroberi

  Veg_: ne haragudj, de ez egy roppant fura, és teljességgel hibás magyarázat volt. Egy mással és egy magánhangzó kiejtésekor alapvetően nem állhat ugyanúgy az ember szája, arról nem is beszélve, hogy az a meg az o képzése 1 képzési mozzanatban tér el, nagyon kicsi a különbség, emiatt nem érné meg váltogatni.

 • 2009.05.20 13:32:58madz

  sztroberi, te is megfigyelted már, hogy a nyelvészet is olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá? főleg a nyelvtörténeti kérdésekhez meg a stilisztikához, alaktanban ez volt az első, amivel találkoztam, én nagyon élveztem ezt a fejtegetést :)

 • 2009.05.20 13:38:19sztroberi

  madz: egy ideig én is élveztem őket, de őszintén szólva mostmár meglehetősen fel tudom húzni magam. alig találok munkát, mer a nyelviskolák felveszik a végzettség nélküli "tanárokat", hiszen olcsóbbak, mindenki meg van győződve róla, hogy azért, mert a magyar az anyanyelve, egyrészt, jól beszél rajta (ez az első nagy tévedés), másrészt tudja tanítani is, és akkor ilyen és ehhez hasonló "érveléseket", "magyarázatokat" hallok, látok, olvasok.

 • 2009.05.20 13:43:29madz

  sztroberi, ezt megértem... egyszer nekem is felajánlották, hogy tanítsak magyart is a francia mellett :) mondtam, nem lenne jó ötlet, végül muszáj volt tartanom két órát, amíg találnak valakit. nagy élmény volt, remélem, nem csesztem el semmit :) végül is, egyszer volt ilyen tanegységem félévig :))

 • 2009.05.20 13:54:05kriszi

  Hm, én kommunikációkutató vagyok, szintén zenész probléma (szép képzavarral).

 • 2009.05.20 13:55:38negatívka

  "2009.05.19 14:46:23Hűbele

  Bogyócska, attól mert osztályozni nem lehet, tanítani még lehetne, ez nem menti fel a pedagógust. Azzal viszont maximálisan egyetértek, hogy a pedagógusnak kéne döntenie, ki szorul évismétlésre. Sokkal jobban járna a gyerek, ha az első osztályt ismételné, és aztán biztos alapokkal menni neki a felsőbb osztályoknak, mintha apu-anyu pretízsből nem engedi bukni, szegény gyerek meg végigbukdácsolja utána a többi osztályt:-("

  Első ránézésre én is ezzel a buktatósdival értenék egyet, a gyerek érdekében, de pont azért vetődött fel a kérdés, mert a gyerekek nagyon nagy százalékát érinti. Pont fentebb írta valaki, hogy felsősök szövegértési feladatot 80 %-ban elbuktak. Ha csak osztályonként 1-2 gyerek lengetné a diszes papírt, akkor ott tényleg csak azt az 1-2-t kellett volna buktatni, hogy alapozzon. De ha ez tényleg nagyobb százalék, akkor ott tutira nem a gyerekekkel van a baj. Ha az osztály felét meg kell elsőben buktatni, hogy utána ötödikben tudjanak rendesen olvasni, akkor ott valószínűleg a pedagógiai módszer a hibás.

 • 2009.05.20 13:56:08Magenta

  A kommunikációkutató mit csinál pontosan?

 • 2009.05.20 14:16:46Tessina

  Magenta, pl. azt kutatja, milyen nagyszerű sztereotípiákat vonultatnak fel a komentelők az olyan blogokon, mint a Poronty:P Persze ez csak vicc volt, de akár ez is elképzelhető. Baromi hasznos lehet(ne) egy-két ilyen kutató olyan cégeknek, aki bizonyos médiumokban akarnak sikereket elérni. De mivel sajnos minden jöttment azt hiszi, hogy ő mindenhez ért, miközben alkalomadtán még le is "bölcsészezi" pl. a kommunkációkutatót is, egy csomó projekt szépen bebukik, miközben a kutató meg örül, ha életben marad.

 • 2009.05.20 14:36:33kriszi

  Magenta, itten van pl. egy lista média és kommunikáció témájú PhD-kből:
  http://phd.lib.uni-corvinus.hu/view/subjects/36.html
  No aztán ezt is úgy hívják, digitális kommunikáció doktori program:
  http://209.85.129.132/search?q=cache:c6MtYRZYDQAJ:www.inf.unideb.hu/di/programok/Program_PethoA_vR.doc+kommunik%C3%A1ci%C3%B3+doktori+program&cd=18&hl=en&ct=clnk&client=firefox-a (bocs a linkért, eredetileg Word-doksi)
  meg itt is van komm. doktori:
  http://www.communicatio.hu

  Na ezt _mind_ csinálják a kommunikációkutatók. (És amint látható, messze nem mind bölcsészek, még végzettségre sem.)

 • 2009.05.20 14:39:14madz

  tisztára mintha a "bölcsész" egy fertőző betegség lenne :)

 • 2009.05.20 14:44:37Tessina

  igen, madz, az agyam eldobom, és tökre nem értem, mert igazából a bölcsészet és a természettudomány faszán kiegészítik egymást, önmagában pedig az egyik sem lenne lófaszra sem elég. Ha meg téyleg a zsákos és társai által kifejtett attitűd a gond, hát nem tom, én olyat ismerek mindegyik területről.

 • 2009.05.20 22:28:29sarah stanley

  hát nekem is fura kissé, államvizsga előtt bölcsészként hogy ez kicsit úgy lett beállítva hogy jaj csak bölcsész ne legyél mert az izé meg fúj meg blabla:D
  meg beskatulyázás sem semmi:Dakkor minden mélyinformatikus görbe szemüveges zsíros hajú?:)jesszus..és számomra ismeretlen nyelven beszél bitekről bytokrol és egész nap gép elött ül?nem hinném akit én ismerek rá pl. informatikuskánt egyik skatulya sem igaz:D
  a helyesírásról meg hogy nekem a gépelésnél pl hibám hogy nem mindig irok ékezetet pedig tudom hogy az irok az helyesen írok de így sokkal kényelmesebben gépelek:)

 • 2009.05.20 22:38:33cozumel

  A tudomanyok nelkul elni nem lehet, a muveszetek nelkul meg nem erdemes...


  ...hallottam ez ugy 30 eve a rajztanarnomtol.

  Mellesleg foldrajz-rajz szakos volt, kesobb a foldrajz tudomanyok doktora lett (akkoriban meg nem piejcsdiztek, mint ma, minden masodik kismama :D:D:D).

  Sajnos abbahagyta a tanitast, amikor felajanlottak neki valami fasza allast egy kutato intezetben...:-(

 • 2009.05.20 22:40:09Heatherette

  sztem ez arról szól, hogy az emberek örökösen hajba kapnak azon, h ki ér többet. hiába a diploma, egy csomó suttyó erején felül azon van, hogy megkülönböztesse magát a többitől, h bebizonyítsa, h bezzeg ő a menő, és más a ciki. ráfogni a torna tanári diplomára, h gáz, mert az nem is igazi diploma, ez némelyek kis lelkének jót tesz. a ciki meg sztem pont ez.

 • 2009.05.20 22:41:33sarah stanley

  H: egyetértek:D
  olvastam hogy babád lesz (pontosabban összeraktam a mozaikot) ha ez igaz akkor grat:Dbiztos nagyon várod már:P

 • 2009.05.20 22:49:53madz

  asszem Théophile Gautier mondta, bár lényegtelen, hogy ki, csak nem akarok idegen tollakkal ékeskedni, hogy a virágok teljesen feleslegesek; ha az ember krumplit ültetne helyettük, sokkal hasznosabb lenne, mert meg lehetne enni. valamiért mégis léteznek virágoskertek. az ember ugyanis nemcsak hasznos dolgokkal veszi körül magát. az ember olyan élőlény, akinek szüksége van a szépre.

 • 2009.05.20 22:52:52sarah stanley

  madz: ez nagyon szép:Dés igaz

 • 2009.05.20 22:55:29Magenta

  Nálunk a nappaliban iszonyú sok virág van. Tényleg mennyivel hasznosabb lenne, ha azok helyére is inkább veteményt csinálnék. :)
  Vajon megélnének a lakásban?

  (ez csak hülye eszmefuttatás, nem kérek kioktatást a takarmánynövények életéről).
  :)

 • 2009.05.20 22:56:33Heatherette

  oh, kedves vagy, köszönöm

 • 2009.05.20 22:57:46Heatherette

  madz, a virág nem csak szép, hanem illatos is, márpedig akkor kurva sok haszna van, mert nem kell ezreket kiadnod a légfrissítőért :)

 • 2009.05.20 22:59:07Magenta

  Mi ezt megoldjuk úgy, hogy nem vagyunk büdösek. :))))))))

 • 2009.05.20 23:01:39Heatherette

  whehehehe... nagyon vicces. ez olyan, mint amikor megkérdezem vkitől, milyen parfümöt használ, mire a válasza az, h nem büdös, hogy parfüm kéne... na.

 • 2009.05.20 23:02:27madz

  H, felnyitottad a szemem! akkor azok a kurvanagy virágoskertek pl Versailles-ban a szarszagot hivatottak elnyomni (mivel a palotában budi nem volt, mint az köztudott - Safranek, maga gúnyolódik velem?)

 • 2009.05.20 23:04:13Magenta

  Este van már, hadd legyek hülye na. :)
  Amúgy légfrissítőt tényleg nem használunk, hacsak a potpourri nem számít annak, de azt inkább dekorációnak használom, nem az illatáért.
  Ennek ellenére tényleg nincs rossz levegő nálunk, télen is elég sokat szellőztetünk. :)

  Parfümöt viszont használok, ha elmegyek itthonról.

 • 2009.05.20 23:06:23madz

  legjobb légfrissítő egy baba! úgy ontja magából a jószagot :)

 • 2009.05.20 23:07:08Heatherette

  madz, arról volt szó, van-e egyéb haszna is a virágnak azon túl, hogy szép. hát van. illatossá teszik a Földet. ez egy nagyon hasznos dolog.

 • 2009.05.20 23:07:56Magenta

  madz, ez igaz! Az egész gyerekszoba babaillatú, imádom. :)

 • 2009.05.20 23:08:13Heatherette

  M, mert nem cigizel. én cigizem. és állatom is van. pedig éjjel-nappal nyitva az összes ablak. de azért nem árt egy kis légfrissítő.

 • 2009.05.20 23:11:45Magenta

  Eeeegen, hát a cigifüst nálunk maximum akkor jön szóba, amikor a szomszéd kimegy az erkélyre dohányozni.
  A tengerimalac meg nem szaglik különösebben. :)

 • 2009.05.20 23:12:35madz

  H, és a szagtalan virágok? vegyük pl azt a cserép fokföldi ibolyát, ami itt figyel mellettem.

 • 2009.05.20 23:13:55Magenta

  Az csak simán szép. :) Kell a léleknek.

 • 2009.05.20 23:15:06Heatherette

  nem-e????
  nekem régen volt tengerimalacom, és elég büdös volt. végül is, az állatok se túl szagosak, ha odafigyel erre az ember. de a cigi... az kifogott rajtam :)
  szagtalan virág? hm. fotoszintetizál?

 • 2009.05.20 23:16:14madz

  H. tudtommal minden virág fotoszintetizál. hogy jön ez ide?

 • 2009.05.20 23:17:29Magenta

  A cigi mindenkin kifog. Én másfél hete az erkélyen szellőztetem a könyveket, amiket a szüleimtől hoztam el. :(

 • 2009.05.20 23:20:22Heatherette

  hát úgy, h a fotoszintetizálás hasznos. tehát minden virág hasznos.

 • 2009.05.20 23:21:27Heatherette

  M, na azért nem olyan vészes a helyzet. nem fújom annyira be, csak mivel nincs erkélyem, ezért kiállok az ablakba, de nyilván vissza is jut a füstből egy jó adag. meg ha feljönnek ismerősök, nem zavarom őket ki a szemétledobóba rágyújtani, akkor hagyom, h bebüdösítsenek :)

 • 2009.05.20 23:23:53madz

  H. nem kell mindig mindenről bebizonyítani valamit. néha jó csak úgy megállni gondolatban, élvezni egy mondat szépségét, és nem azon agyalni, hogyan lehetne bebizonytani az ellenkezőjét. próbáld ki egyszer.

 • 2009.05.20 23:24:48Magenta

  Hát, a szüleim a lakás minden helyiségében dohányoznak, úgyhogy náluk az az igazi áporodott dohányszag van.
  Én viszont rossz vendéglátó vagyok, mert minimum az erkélyre kiküldöm a vendégeket.

  Amikor cserélték az ablakainkat, előtte voltak itt barátok, úgyhogy a hamutál finoman szólva tele volt nyomva, mert én persze elfelejtem üríteni. Jött az egyik ablakos, hozta a hamutálat, hogy ez útban van, közben végigsiklott a tekintete a hasamon - két héttel szülés előtt. Képzelem, mit gondolt.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta