Régi-új lányregények anya könyvespolcáról

Pöttyösek és csíkosak - gyerekkorom kedvenc könyvei. Némelyiket csak egyszer olvastam el, de volt olyan is, amiből oldalakat tudtam idézni fejből, annyiszor lapoztam végig újra és újra. Aztán szépen sorban felkerültek a polcra, hogy Csipkerózsika-álmukat aludják egészen addig, míg valaki újra kézbe nem veszi őket. De a királyfi sokáig váratott magára, a kicsit kopottas, egyforma pöttyös vagy csíkos borítójú könyvek ugyanis nem nagyon tudták felvenni a versenyt az újabb kiadású tiritarka, csilivili gyerekkönyvekkel. Mígnem egyszer megtört a jég, aztán nem volt megállás. Régi kedvenceim szépen lassan átvándoroltak a gyerekszoba könyvespolcára, sőt antikváriumokból újabb - régi - könyvekre is szert tettünk. Azóta szinte mindegyikük ismét megjelent a könyvesboltokban is, ki pöttyösként, ki csíkosként, ki vadonatúj köntösben.

A két Lotti

lotti

Emlékezetem szerint a leleményes ikrek, Luise és Lotte története volt az első, ami képes volt áthatolni az érdektelenség és elutasítás falán. Pedig elég komoly hendikeppel indult szegény, a kötelező olvasmányok után kutatva bukkant rá ugyanis a nagyobbik lányom a könyvszekrény félreeső szegletében. Kötelező vagy sem, a szülőket fondorlatos helycserés támadással újraegyesítő lányok izgalmas története egyrészt rabul ejtette még az olvasni akkor alig tudó kisebbikemet is, másrészt ráébresztette őket arra, hogy belül nem feltétlenül gagyi, ami kívülről kopott, úgyhogy ezzel kezdetét is vette a pöttyös és csíkos világ felfedezése.

Erich Kästner: A két Lotti
Móra Ferenc Könyvkiadó, 2009.
1890 Ft

Heidi

heidi

Rögtön ezután következett Heidi, ami még most is nagy kedvence nagy kajla kamaszlányaimnak, legyen az a századszor is elolvasott könyv vagy a számos filmfeldolgozás valamelyike - utóbbi tipikusan a téli szünetben kerül a tévécsatornák műsorára, és sokadszorra is képes a képernyő elé csalni őket. Helyenként vidám, helyenként megható mese arról, hogy némi vargabetűvel hogyan találja meg egy kislány a családot nagyapja személyében, ami az öreg számára is elhozza végre a valakihez tartozás, a szeretni és „szeretve lenni" érzését. Ehhez képest már csak ráadás, hogy a csodálatos alpesi táj, a kristálytiszta levegő, a szabad élet és az önzetlen gondoskodás még a nagybeteg városi barátnőt is képes talpra állítani.

Johanna Spiry: Heidi
Cicero Könyvstúdió Kft., 2007.
1584 Ft

Hárman a szekrény tetején

harman

Két lánytestvér élete soha nem mentes a súrlódásoktól. Különösen akkor, ha egyikük a mindig kétbalkezes, míg a másik az örök „kicsi", ráadásul az állandó „bezzeg". Andrea és Éva egyébként sem egyszerű helyzetét tovább bonyolítja egy sose látott újabb testvér felbukkanása, aki igazából Mari, valamiért mégis Médiként, sőt Médikeként mutatkozik be, amivel persze nem sikerül belopnia magát a két lány szívébe. Egy vakáció mulatságos története, aminek humora engem valahogy jobban megkapott gyerekkoromban, mint a saját lányaimat, de egy olvasást mindenképpen megér, hogyan lesz a kezdeti vad ellenségeskedésből igazi testvéri összetartozás.

G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején
Móra Ferenc Könyvkiadó, 2008.
1490 Ft

Az utolsó padban

utolso

Egy mindig - és mostanában egyre inkább - aktuális könyv elutasításról és kiközösítésről, arról, hogy a többségi közösség normáinak tiszteletben tartása még a legmerevebb előítéleteket is képes legyőzni, és hogy alkalmazkodás nélkül nincs elfogadás - álljon valaki bármelyik oldalon is. Lakatos Kati története egyúttal alkalmat nyújt arra, hogy elmeséljük a gyerekünknek, mi a különbség kék és piros nyakkendő között, miért hat pont az egyik és tizenkét pont a másik - már ha valaki még emlékszik ilyesmire, a regény cselekménye ugyanis a kisdobosok és úttörők korában játszódik, a végső nagy cél pedig éppen az el- és befogadást jelképező úttörőnyakkendő megszerzése.

Halasi Mária: Az utolsó padban
Móra Ferenc Könyvkiadó, 2006.
1290 Ft

Intőkönyvem története

into

„Melinda az Operában éretlenül viselkedett" - áll az intőkönyv első lapján, aztán sorban követi a többi irgum-burgum és ejnye-bejnye. Ezzel el is érkeztünk a kamaszkorhoz, pontosabban egy minden ellen lázadó kamaszlányhoz. Minden intőnek külön története van, és csak a fejezet elolvasása után válik világossá ok és okozat, érthetők meg az első hallásra sokszor meghökkentő szövegű figyelmeztetések. Mert például honnan is tudhatná az énektanár, hogy a színpadon álló Tiborc alakja imádott nagyapja fájó hiányát juttatja a kislány eszébe? A regény nagy előnye, hogy minden egyes intő története többé-kevésbé önállóan is megállja a helyét, ezért olyan gyerek számára is vonzó olvasmány lehet, aki egy nagyobb lélegzetű művet még jó eséllyel nem olvas végig.

Nagy Katalin: Intőkönyvem története
Könyvmolyképző Kiadó, 2007.
2299 Ft

Bezzeg az én időmben

bezzeg

Egy kamaszlány élete mindig bonyolult, különösen akkor, ha valahogy mindig kilóg a környezetéből, mert más értékeket tart fontosnak, mint a nagy többség. Nem teszi könnyebbé az életét az sem, hogy nem tanulhatja azt, amit szeretne, sőt a család megélhetése érdekében korrepetálást kell vállalnia, noha ő szívesebben színezné órákon át ábrándképeit a királyfiról, aki majdcsak elérkezik végre a kelkáposztaszagú körgangos házba azon a bizonyos fehér paripán. Elkényeztetett, lusta és buta, ámde gazdag tanítványa pedig nap mint nap szembesíti azzal, jóval szerényebb képességekkel is előbbre juthat az, akit szerencsésebben pottyantott le a gólya. Hogy minden még bonyolultabb legyen, éppen egy zűrzavaros történelmi korszakban köszönt be életébe a várva várt első szerelem is.

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Móra Könyvkiadó, 2007.
Könyvmolyképző Kiadó, 2002.
1590 Ft

Abigél

abigel

A végére hagytam mindhármunk abszolút és örök kedvencét, Abigél történetét. A szigorú intézet kertjében álló szoborét, aki sokat segít abban, hogy a rideg világ és az értelmetlennek tűnő szabályok ellen kezdetben makacsul lázadó Gina megismerje és elfogadja a felnőtt világ szabályait, hogy ne sodorja még nagyobb bajba azokat, akik még az utolsó pillanatban is jó irányba próbálják fordítani a történelem kerekét. Szerencsére hamar rájön, hogy nincs egyedül, a könyv legvégén pedig az is kiderül, hogy - bár szinte senki nem az, akinek látszik - Abigél legendája mögé rejtőzve segítőkész, tiszta szívű hús-vér emberek egyengetik a bajba jutottak útját. Nem kevésbé nagy kedvenc nálunk a regényből készült filmsorozat, melynek ritka erénye, hogy mindenben tökéletesen igazodik a könyv cselekményéhez, sőt a forgatókönyvíró arra is ügyelt, hogy a párbeszédek mindvégig hűen, szinte szóról szóra kövessék a regény eredeti szövegét.

Szabó Magda: Abigél
Móra Ferenc Könyvkiadó, 2009.
2490 Ft

Oszd meg másokkal is!
Mustra