SZÜLŐSÉG

Naponta négy égési sérült gyerek kerül kórházba Magyarországon

2009. május 18., hétfő 10:40 |

Hazánkban naponta körülbelül négy gyermek szenved olyan fokú égési sérülést, amelyet csak szakkórházban lehet gyógyítani. A legtöbb égési sérülés forrázásból, és forró tárggyal való érintkezésből származik. Dr. Bene Ruzsena a Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központjának osztályvezető plasztikai sebésze elmondta, hogyan kezelik az égési sérült kis betegeket.

Magyarországon évente átlagosan 1500 gyermek kerül kórházba égési sérüléssel, vagyis a statisztika szerint naponta körülbelül 4 gyermek szenved el olyan égési sérülést, amelyet csak szakkórházban lehet gyógyítani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 10 év alatti gyerekek gyakrabban sérülnek, a 10 év felettiek pedig súlyosabban. A legtöbb égési sérülés forrázásból, és forró tárggyal való érintkezésből származik. A károsodás leggyakrabban a test felszínének körülbelül 20 százalékát érinti és legalább másodfokú mélységű (1 százaléknyi terület körülbelül a tenyerünk bőrfelszínének felel meg).

„Az égési sérülés az egész szervezetet megbetegítő állapot. A legtöbb súlyosan sérült beteg az égésintenzív osztályra kerül. Mivel a sérülés fájdalmas, ezért általában altatjuk a beteget, segítve ezzel a gyógyulást és nem utolsósorban, hogy csökkentsük a fájdalomérzetet. Emellett állandó megfigyelést, monitorizálást igényelnek, valamint a sebek naponkénti átkötését, amelyet ugyancsak altatásban végzünk. Különösen ügyelni kell égett betegnél a felülfertőződés elkerülésére, a nyitott bőrfelület utat engedhet különböző bakteriális, vagy gombás fertőzések megtapadásához” – mondta el Dr. Bene Ruzsena a Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központjának osztályvezető plasztikai sebésze.

Az égésintenzív osztályon az esetek nagy százalékában hosszú időt tölt el a kis beteg. Nagyon súlyos sérüléseknél az orvosoknak nap mint nap életmentő műtétek sorozatát kell elvégezniük. Ha sikerül stabilizálni a beteg állapotát, megkezdődik az akár egy életen át tartó utógondozás, a rehabilitáció - olvasható a kórház közleményében.

„A betegek ellátása nagyon összetett, költségigényes, a rehabilitációs idő nagyon hosszú, jelentős anyagi terhet ró a családokra, a társadalombiztosításra. Azoknál a betegeknél, akiknek az intenzív kezelés után állapota kielégítő, még közel nincs vége a megpróbáltatásoknak, ugyanis korrekciós műtétek sora következhet, ami igen megterhelő a beteg és a család számára. Ezek a műtétek a legtöbb esetben azonban megkerülhetetlenek, ugyanis a bőr gyógyulása során hegek (húzóhegek) képződnek, amik a végtagokat akadályozzák a megfelelő mértékű mozgásban, nyújtásban. Ezeket műtéti úton lehet korrigálni, kezelni. További nehézséget okoz, hogy az égési sérülés gyakori szövődménye az izmok és inak összehúzódása; ezt speciális eljárásokkal, műtétekkel, gyógytornával tudjuk kezelni” – osztotta meg tapasztalatait Dr. Bene Ruzsena.

A sérülést elszenvedő gyermek lelki megpróbáltatásairól sem szabad megfeledkezni. A testkép – és így sok esetben az énkép is – megváltozik és még a legjobb plasztikai eljárások mellett is nyoma marad az égésnek.

„A fizikai állapot javítása mellett a lelki segítségnyújtásra is nagy szükség van. Az új, sérült külső feldolgozásában pszichológus, szociálpedagógus, lelkigondozó segít a betegnek és családjának egyaránt. A legtöbb ilyen sérült alacsony szociokulturális közegből érkezik, ahol a gyermek visszafogadása a családba sok esetben gondot jelenthet. Így a rehabilitáció során többek között az is feladat, hogy segítsük a gyermek visszailleszkedését a megszokott környezetébe, közösségébe” – tette hozzá Dr. Bene Ruzsena.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.18 14:24:05másutt

  A jaroka gyerekfuggo.
  Az enyem (19 honapos) SZEPEN elvan benne naponta 15-20 percet, ha ugyesen csinalom. Ami pont eleg arra, hogy a veszelyes feladatokat megoldjam: forro viz leszur, mosogatogep kipakol, erkelyajton szelloztet.

  Sosem hagyom benn hosszabb idore, mindig van neki egy uveg, amibol ihat, egy konyv, amit ragcsalhat :) es 1-2 zenelo kutyu. Egyszeruen nem hagytam, hogy megutalja, mindig idoben kiveszem.
  Az egyik trukk az volt, hogy amikor nincs ott benn, nyitva hagyom az ajtot, hogy ki-be mehessen jatekokert.

  Most is ott ul, most leptem ki a zuhanybol, oltozom.... enekelget es egy ronda nyulhoz gugyog. Na, megyek is.

 • 2009.05.18 14:25:17Magenta

  yukikoka, igen, délelőtt voltunk nála, megnézte a gyereket, minden rendben vele.
  A légzésfigyelőben meg kicseréltük az elemet, biztos, ami biztos.
  De azért lehet, hogy ma is itt esz a fene éjjel fél háromig.

 • 2009.05.18 14:34:45csutkababa

  Általánossságban annyit tudok mondani, hogy az égési sérülés elsősegélynyújtásának gerince a hideg folyó víz, ahogy Yuki írta. De nem 1-2 percig, hanem legalább 10 percig. Ugyanis a felszín alatti szövetek a közvetlen hőforrás eltávolítása után sérülnek, percekig, ezért kell sokáig hűrteni.
  Emellet figyeljünk, hogy a teljes test lehűlést elkerüljük.

  Tilos a sérülés fölötti ruhát eltávolítani, pláne, ha műanyag a cucc, ami ráolvad, ráég.
  Azzal együtt kell hűteni.

  Amit viszont le kell venni: ékszer, gyűrű, óra.

  Itatni kell, mert az égett felületről azonnal szövetnedv szivárgás indul meg, komoly folyadékveszteséget okozva.

  És semmit nem kenjünk, szórjunk a sebre.
  Hűtés után steril kötszer lazán, mentő, kórház.

 • 2009.05.18 14:37:22Matykoka

  Bocs, de a 4 hónapos felállóson én is csodálkozom.
  A fiam nem egy ványadt kölök (4,360 grammal született, és még csak nem is császárral), most 3,5 hónapos és 7 kg kereken. Hasra fordult, a múlt héten, de én még azt is korainak tartottam.
  Szerintem egy 4 hónaposnak szimplán nincs meg még az a fajta érdeklődése, hogy így mondjam, mert nem találom a megfelelő szót, hogy felálljon. Lehet, hogy csak arra gondolt, hogy hóna alatt fogva állva megtartja magát, mert azt Misi is csinálja. Na de az nem állás.

  Égés: főzés és befőzés alkalmaival az összes gyerek kitiltva a konyhából, még az 5,5 éves is.
  A nagy fazék húsleves a kövön hűl, de egy emelettel lejjebb a pincében. Nem kockáztatok.

  És még emellett is megtörtént, hogy a múlt héten elkapott minket egy fosós-hányós vírus. Du. együtt aludtam a gyerkőcökkel a nagy ágyban, a középső (3 éves) felébredt, hogy melege van, de abban a pillanatban el is hányta magát. Fogtam kikaptam, hogy ne az ágyat hányja össze, kivittem a folyosóra a kőre, visszanéztem a szobába, hogy a nagyobb nem fordul-e rá a legkisebbre álmában (bár volt köztük párna), erre a hányós gyerkőc utánam rohant, hogy anya, és ekkor egy baromit tanyázott a saját hányásába. Rohanok ki hozzá, dobom a kádba, mert ezt már úgysem lehet máshogy kitakarítani, megengedem a vizet, rohanok be, a szobába, hogy a kicsit kivegyem a nagy mellől míg fürdetek. De a vizet megengedtem, na és sajnos elég melegre, szerencsére, hgoy a kazánból max. 48 fokos víz jön (úgy van beállítva), de mire visszaértem a sarkán lett két kicsi piros folt, ami mondjuk 3 óra múlva nem látszott.
  De történhetett volna rosszabbul is, és ez csak az én figyelmetlenségemen múlt. Pedig nem gondolnám, hogy alacsonyabb szociokulturális közegbe tartozunk. És most így leírva és visszaolvasva röhej a sztori, de tényleg így volt.

 • 2009.05.18 14:45:42méregzsák

  Matykoka: lányom három hónapos korától ha megfogta a kezünk mindkét kezével, nem engedte el, felhúzta magát állásba. Izomból, önerőből, csak kapaszkodott az ujjunkba. Úgy állt, kapaszkodva, mint a cövek. Viszont csak hat hónaposan fordult meg. Szóval vannak kilengések a fejlődés terén.

  csutkababa: üdv, régen olvastalak. Köszi a tanácsokat, remélem, soha-soha-soha nem lesz rá szükség...

 • 2009.05.18 14:49:11manka78

  Nálunk a járókába /nekünk utazóágy van a nappaliban/ betevés azért nem jó megoldás, mert úgy mászik ki belőle, ahogy akar. Ha kedve szottyan bemászik, játszadozik bent egy kicsit, de utána kimászik. Nem igazán van előtte akadály. Nálunk nyitott a konyha, így nem tudom elzárni. Szerencsére még ott semmire sem próbált felmászni.

 • 2009.05.18 14:52:16bohar

  Szerintem akkor is érdemes elolvasni a cikket, ha nem érint, ha nem égett meg a gyereked. Én legalábbis igyekszem tudni azokat a veszélyforrásokat is, ami nem jutott az eszembe. Vagy jó tudni, mit tehetsz, ha gond van, vagy jó, ha egy darabig jobban figyelek erre..
  Engem nem érint, mint szülőt, de érintett mint gyerek!
  Vasárnapi ebéd, terítva, a család már az asztalnál ül, felsőtagozatos voltam, anyu még a tűzhelynél, a levesnél, apu küld, menj segíts anyádnak, megyek, anyu nemlát, mögötte vagyok, anyu fordul a forró leveshez, hozza az asztalhoz, a hátamra borul...jaaaajjjj, se telefonunk, se autónk nem volt még, anyu ügyes volt, le a ruhát rólam, hideg zuhany alá, tesóm tartja a hátamra a hideg zuhanyt, valamelyikük rohan a papámékhoz, autóért, jönnek értem, folyamatosan egészen indulásig csobog a hideg víz a hátamra,(a tesóm már nyafog hogy unja) majd irány a kórház, ott nagyon megdícsérték anyukámat, engem elláttak, valami fekete kenőcs, kötözés, meg fog látszani, sok folyadékot igyak...sokat pihiztem, néztem a Tarzant, élveztem hogy iszom a soksok finom narancslét, igaz szánkózni nem megyek a többiekkel, 1-2 évig meglátszott a hátamon, majd már csak a napsütésre jött elő, nyáron, ma már egyáltalán nem látszik, semmi az egészből, pedig komoly égési sérülés volt, hála Anyunak nyoma sincs bocs hogy hosszúra sikerült, csaka cikkre eszembe jutott az egész

 • 2009.05.18 14:52:16Matykoka

  Bocsi, de nekem a kúszás és felállás azt jelenti, hogy a gyerek odakúszik valamihez és abba kapaszkodva feláll, akkor félreértettem. Misi is kinyomja magát guggolásból, ha tartom a hóna alatt.
  Na mindegy tőlem mehet 5 hónaposan és olvashat 6 hónaposan a gyerkőc, a lényeg, hogy egészséges legyen, én tényleg nem kétségbe akartam vonni, csak rácsodálkoztam.

 • 2009.05.18 15:15:02huncut_kata

  B-

  enyém 21 hónapos nagyon jól elvan a járókában fél órát-órát is naponta többször. Ott van mellette egy komód, annak a tetjét tudja használni autópályának, kockatornyot épít, tornázik, olvasgat, dumálgat, szóval jól elvan, amíg én csinálom körülötte a dolgomat. Már egészen kicsi korától "szoktattam" erre, minden reggel beraktam addig, amíg elmosogattam, mosást tettem be, főztem, stb (nálunk nincs a konyhában fűtés, úgyhogy oda télen amúgy sem tudtam volna kivinni). Azóta sincs ellene kifogás, hogy mennie kell minden reggel a "munkahelyére".

 • 2009.05.18 15:22:57yukikoka

  Szia Csuti!
  Ja, én is legalább negyed óráig folyattam a kis pelusosra a vizet, még most is előttem van, ahogy áll a kádban, és remeg a hideg víztől:(
  Mondjuk a mentő szvsz túlzás volt a gyerekdoki részéről, mert nem volt komoly égés, de a kórházban profik voltak. Csak szörnyű volt, hogy nem mehettem be vele a kötözésekre, ő meg csak sírt és sírt, míg el nem bódították...:(

 • 2009.05.18 15:28:01csutkababa

  Szia, Yuki!
  Az égést megúsztuk, mindkét gyereknél.Szinte paranoiásan vigyáztam.

  OFF: a kicsi 26,5 métert dob gerellyel!Én el se látok odáig...

 • 2009.05.18 15:29:16lmntn

  Rám nagyon vigyáztak a szüleim, és ott voltak a konyhában, és mégis valahogy a rántotthúshoz való forró olajat magamra rántottam. Kb 2 éves voltam, nem tudom pontosan. De az volt a kemény, hogy amikor bevittek a kórházba, a doki rendesen üvöltözött a szüleimmel, mert mint kiderült, aznap már a sokadik voltam. Mesélte, hogy az egyik kisgyerek úgy égette meg magát teljesen, hogy a szülők dugni akartak, és kitalálták, hogy az ajtó elé raknak egy lavór forró vizet, hogy ne jöjjön be a gyerek. Persze hogy beleesett... Na, nem csodálom, hogy a doki nem volt nyugodt aznap...

 • 2009.05.18 15:46:28plussbirka

  hulye szulo ellen mondjuk, sajnos semmi nem ved.

 • 2009.05.18 15:50:14csutkababa

  Aha, megjött zsidópornó. Mehetnél is, csillagom.

 • 2009.05.18 16:21:06Zsákos ember

  vicces, hogy valaki 20 evvel az utolso legyartott mechanikus irogep utan meg mindig nem szokta meg, hogy a sor vegen nem kell kezzel uj sort kezdeni, pedig lathatja, hogy hulyen nez ki az eredmeny :)))))

 • 2009.05.18 18:54:59cozumel

  Plussbirka

  NEKED_ mi szamit posztnak?


  Mert szerintem abszolut nincs korlatok koze zarva ez a mufaj, foleg, hogy viszonylag uj, es mint ilyen, meg erosen formalodik.

  Egy poszt lehet X terjedelmu, Y temaju, Z stilusu....

  Ha meg ennyit hallod, hogy megkeseredett ember vagy, akkor nem artana elgondolkodnod, valoban jo iranyba haladsz-e az autopalyan...nem biztos, hogy a szembejovok hulyek...

  Persze ha Neked attol lesz jobb a napod, hogy valahol beszolsz/kritizalsz/fikazol, es utana tok kiegyensulyozott ember vagy egesz nap, akkor egeszsegedre! :-)

 • 2009.05.18 21:38:34Vowel

  mi múlthéten voltunk Alsópáhokon, és megnéztük a baba szaunát. Ahogy a középső gyerekem bement, azzal a lendülettel oda is vetette magát a "forró" (szerencsére ott csak meleg) kövekhez, hogy ez már milyen klassz, itt kövek vannak. Arra a néhány tized másodpercre, azt hittem, hogy most itt a vég, de nagy mázlink volt. Az ember nem gondolhat mindenre. A kicsi apja kezében volt, a két nagy volt már szaunában, eszünkbe sem jutott, hogy esetleg azonnal odarohan és a kövekkel akar játszani.
  Szóval, van, hogy az ember, bármennyire is vigyáz, elcsesz valamit. És akkor kész a baj...:((((

 • 2009.05.18 22:05:07snoopykutya

  Ami meg nagyon fontos, hogyha egy pelenkas gyerekre omlik forro cucc a pelenkat azonnal le kell venni, mert folszivja a forro vizet/egyebet es megegeti a popojat!

  Van kulon egesi serulesekre valo kotszer, femes a teteje, hogy ne ragadjon bele a sebbe, ha az nincs aluminium folia is jo helyette.

  A hutes (min. 10 percig) pedig annyira fontos, hogyha valaki pl. a toparton eg meg es nincs mas lehetoseg huteni, mint a to vize akkor azt kell tenni. Inkabb a nem tiszta vizzel valo hutes, mint az eges tovabbterjedese.

 • 2009.05.18 22:14:48cozumel

  Csuti

  egy baleseti sebesz ismerosom azt mondta egy forumon, hogy lanyok, ket dolgot NE!!!

  NE legyen forrazas
  es
  NE legyen uvegbe belezuhanas.

  Azt mondta, hogy minden mast ossze lehet tenni, meg lehet reparalni, de ezek azok a serulesek, ahol nagyon-nagyon sokszor keves a tudasuk....

  Igaz ez, ezekbol vannak a legsulyosabb balesetek?

 • 2009.05.18 22:23:50csutkababa

  Cozu
  Sztem igaza van az ismerősödnek.
  Az égés maga csak az előszoba, az égésbetegség utána életveszélyes, meg ami a cikkben volt...
  Ezen kívül az utólagos korrekciók csak szépítgetik a dolgot, de soha nem lesz olyan a bőr mint előtte.

  Az üvegbe esés meg olyan mély, éles nagy sérüléseket okoz, hogy ott szinte biztos az életfontosságú artériasérülés, idegsérülés.

  De hasonló szörnyű a z állatharapás is, persze nem az 1-2 fognyomra gondolok...

 • 2009.05.18 22:33:42rita a felcser

  Szemserulesekrol meg nem is volt szo.
  En regen mindig hulyesegbol mondtam,hogy ha kell,ha nem a kolykem szemuveges lesz.Mert tinikoromban olvastam ,hogy a gyerekkori elvesztett szemek EGYHARAMADA padtars ceruzaja altal tortenik....veletlenul.

 • 2009.05.18 22:35:37csutkababa

  Rita
  Vagy dobott körző...
  De a szemüveg is parás, mert mi van, ha eltörik, és a töredék sérti a szemet?

 • 2009.05.18 22:36:33cozumel

  Rita

  ez az egyik param...ha valami palca szeruvel hadonasznak a kolykok. Bottal, ceruzaval, fakanallal....es midnig dobbenten latom, hogy mas szuloket ez nem annyira zavar.
  De mind masra kattanunk ra....

 • 2009.05.18 22:37:18baudolinA

  Két sztori következik, ugyanaz a család.

  1. Disznóölés, falu, olvasztják ki a zsírt, készítik a kocsonyát. Hol hűl a kocsonya? Na vajon? A földön. És vajon kit EJTENEK belé? Az egyéves fiúgyermeket, basszameg. Hogy minek kell odavinni egy ekkora gyereket a kocsonyához, sosem fogom megérteni. A nyomai még ma is látszanak, szerencsére "csak" a combját hátul meg a hátát égette össze a zsír. Mentő, kórház, élethalál. Túlélte.

  2. Disznóölés reloaded, ezúttal a kisebb fiú van a soron. Ő már nem a kocsonyába esik. Hanem a földön lévő forró vízbe. Ijesztgetik, hátrál, zutty. Nyoma megmaradt, bár messze nem olyan ijesztő, mint a testvéréé.

 • 2009.05.19 00:32:24Vierre_

  Mi átestünk a negyven éves ajtóüvegen egy fél éve. Mentő, csávóm véres lábnyoma mindenhol, én kikészültem, őt összevarták. Heg rettenet, soha nem fog elmúlni teljesen. Keze- lába- arca szanaszét. Nekem is üvegparám van amúgy, meg igen, Coz hosszúkástárgy parám is. Minden cerka- toll magasan, mert konektorparám is :)))))))) A fóliás tipp létezik , de legalább tudjuk Okoska miért okos, mert olvassa a Nők lapját. :)))))))))) Én vettem konektorvédőt, az üveget nem csináltattam meg, minden más üveges ajtó tárva - nyitva, de agyalok hogy azokat is kiütöm.

 • 2009.05.19 07:57:40Meni

  Az IKEAba par eve lehetett venni tuzhely vedot. Valami ocsmany fem cucc volt, ami fel lehetett hajtani amig fozol, es ha ott kell hagynod a meleg levest, egyebet, akkor le kellett hajtani. Onnantol kezdve a gyerek nem eri el a labost. Majd megprobalom megkeresni es belinkelni. Szerintem praktikus dolog...

  Es meg valami> en olyat lattam, hogy a doki varotermeben a kaveautomata gombjaval jatszottak a kicsik. Nem voltak nagyon kicsik, kb. 6-7 evesek lehettek. Kavet csinalok anyanak volt a jatek neve. Nyomtak a gombot, jott a forro viz. Nem kellett volna, hibas volt a gep. De attol meg megegett a kislany keze.

 • 2009.05.19 09:54:44mammina

  plussbirka,
  negy honapost en is megneznek aki felall, viszont ot honaposom volt nekem is aki felallt kapaszkodva!!! nagyon duuuurva!! :-) azota is olyan mint egy majom, mindent megmaszik, es sehonnan nem esik le. :-)

 • 2009.05.19 10:29:50plussbirka

  hasznos darab:
  http://href.hu/x/925j
  meg ez is:
  http://href.hu/x/925k

 • 2009.05.19 10:31:47plussbirka

  sot!
  http://href.hu/x/925l

 • 2009.05.19 10:39:03Erenya

  A hegyestárgy-para nálam mérsékelt, inkább arra nevelem a kölykeimet (ovisok, igen, nincs még saját gyerekem, de azért tudok róluk egysmást), hogy ne _fussanak_ bottal a kezükben.

  Bár akkor öregedtem vagy 10 évet, mikor a bölcsiben az aranyos háromésféléves az édes pici egyévesnek a kezébe adta a triangulum fémütőjét, és a pöttöm csuklóját megragadva irányította befelé a konnektorba.

  Szóval ne mondja senki, hogy nem lehet időben megtanítani őket, h mi veszélyes és mi nemszabad, más kérdés, be is tartják -e :P

 • 2009.05.19 10:48:25mammina

  szerencses vagyok, az enyemeket soha nem erdekelte sem konnektor, sem konyhai kipakolas, fozolap, sem mososzerek stb. viszont volt annyi jatekuk hogy egy bolt irigykedhetett volna ra, es soha nem volt osszepakolva utanuk, igy mindenhol jatek volt, volt mihez nyulni, nem kellett a nem jatek dolgokkal foglalatoskodni. es ami nem volt -es igazabol nem is javaslom kisgyerekeseknek - az elethu felmososzett, mosoporos doboz, konyhai keszlet. itt zavarodik ossze a pici, mert hiaba szuper okosak a mai gyerekek, a kis buksijukban sok ido kell elteljen amig megkulomboztetik az eredetit a jatektol. es ha a jatekmosoporos dobozban az anya altal beletett porcukor eheto (mert veletlenul eszik belole, habar az csak jatekbol lett beleteve, hogy legyen benne valami) akkor az eredeti pont ugyanolyan doboz, ami csak nagyobb, az is az lesz. en spec utalom ezeket a kicsiknek az eredetihez megszolalasig hasonlito dolgait. de ez en vagyok.

 • 2009.05.19 10:52:40plussbirka

  speciel teljesen egyetertek.

 • 2009.05.19 10:54:40mammina

  amitol en maniakusan felek - mert volt ket balesetem is uvegnek koszonhetoen es az egyik ronda volt nagyon - az az uveg. ha eltorik egy pohar megtiltom barkinek is hogy mozduljon amig kb fel ora alatt ossze nem szedem minden apro kis darabkajat es kepes vagyok lehasalni hogy lassan a foldon hatha kiall meg valahol egy mikroszkopikus darab. amikor csorompol valami attol is rosszul vagyok, nehogy eltorjon. :-) ez az en fobiam. rettenetesen nem szeretem amikor ablakot vagy uvegajtot csuknak be a gyerekeim. brrrrr. felall a karomon aszor meg a gondolatatol is.

 • 2009.05.19 10:55:37Erenya

  nahát, mammina, már egy ideje azt hittem, csak anyukám ködös emlékeiben létezik olyan jó gyerek (adott esetben én), akit tényleg nem érdekelnek a tilos és veszélyes dolgok :D

  most visszaadtad a hitemet, köszi :)

 • 2009.05.19 10:59:25mammina

  eranya
  szivesen :-) viszont az is benne van, hogy nalunk folyton bokaig allt a jatek mindenhol, de nem zavart. most is all, de most csak a szobajukban, mert nagyobbak, igy vegre a nappalibol kitilthattuk oket :-) de azert neha fekszem le ugy hogy a derekam alatt valami felfedezodik: konyv, plussallat, barbie baba, akinek ott kellett pihennie. :-) nem birok rendet tartani utanuk, es nem is akarok. tudom most kellene megtanitani oket, de nem birom. engem sem koteleztek ra megis rendes vagyok, en sem akarom oket ezzel nyaggatni, mikor reggeltol estig suliban vannak, harom nyelven tanulnak, delutan sport, akkor igenis jatszanak bokaig jatekban abban a keves szabadidoben amilyuk van. :-) butasag, de igy erezzuk jol magunkat.

 • 2009.05.19 11:22:39mammina

  okoska
  na neeeem, azert a szeltol nincsenek ovva, sot mostanaban mar mosogat a nagylanyom, panirozza a rantott husnak valot, es tud krumplit is hamozni. lejjebb szedtem a poharakat a polcon, hogy elerje, es egyedul csinalnak maguknak reggel kakaot, corn-flakes-t, de mar 9 eves. a kicsi is kezdegeti, o 7. de elobb nem akartam. elobb nem ereztem ugy hogy kellene. most kedvuk is van, es mar nem rombolnak le, inkabb epito munkat vegeznek. autot is szoktak mosni, porszivozni ha kedvuk van. de az hogy osszepakoljanak maguk utan nem szukseges nalunk, - na jo, van hogy mar olyan szintu a kupi, hogy en is kiengedem a hangom neha, de ritkan- :-) masmiatt surubben :-)

 • 2009.05.19 11:23:29plussbirka

  noverem kisebbik fia szaladt ki egyszer a csukott, uveg erkelyajton nalunk. semmi baja nem lett, halistennek. anyamek viszont sokkot kaptak. vegul apuhoz kellett orvost hivni.

 • 2009.05.19 11:42:13mammina

  nem csodalom!!!!!

 • 2009.05.19 12:33:01Erenya

  mammina, ez nem gond :) gyerekeim között nem is egy olyan van, aki otthon az atyajúristen óraláncáért se pakolna el, az oviban pedig a főfő rámoló :D

 • 2009.05.19 15:27:18Magenta

  Pont két napja fóliáztuk be a lakásban az üvegeket. :)))
  Mivel nem tudjuk lecserélni a szekrénysort, a vitrines részen most pl. szép kék tulipánok virítanak. A gyerekszoba tejüveges ajtaján halak úsznak.

  Nagyobbik lányom, amikor négy éves volt, keresztülesett háttal a tejüveges ajtón. Nem lett semmi baja (mekkora mák!), egy karcolás sem, de nem szeretném többször kipróbálni.

 • 2009.05.19 15:38:03mammina

  erenya
  az enyemek is beillenek ebbe a sorba, ha valahova elmennek vendegsegbe, mindig rendet hagyva jonnek el, mindig dicserik oket. a suliban is nagyon rendesek, ok azon keves gyerekek koze tartoznak, akik evkozben nem veszitenek el semmit, minden ceruzajuk, radirjuk megvan, es mindig kihegyezett cuccossal indulnak. hat itthon nem. jo ez igy :-)

 • 2009.05.20 13:26:56Vakmacska

  Minálunk a hetvenen túli bácsikám esett üvegajtóba. A sebészeten mondták, hogy kicsin múlt az élete (verőérközeli sérülés), sajnos a bajok tartósak - a szemlecsukás nem nagyon megy egyik oldalon rendesen, és folyton szemcseppeznie kell azóta is. Az ajtót kicserélte, több helyen fólia, mifene, de a baj sajnos már megvan.

 • 2009.07.09 12:13:33Amentina

  Az égési sérülés kezelésére van egy csodaszer:

  Water-Jel termék www.borvedelem.hu oldalon. Azelsősegély dobozban otthon kéne tartani zselét és zselés kötszert, mert az első fél órában meghatározó a kezelés, és ki tudja mikor ér ki a mentő illetve mikor érünk be a kórházba. Előtte jó lekezelni a sérülést.

 • 2009.07.09 12:56:53Farkasokkal táncoló

  Borzasztó az, mikor egy kisgyerek megég, iszonyatos fájdalommal jár. Engem 25 éves koromban öntöttek le véletlenül forró vízzel (Krakkóban egy pincérnő szinte a feje felett vitte a forró vizes teáscsészéket a teafiterekkel, és épp mellettem botlott meg), én azt hittem ott halok meg, azonnal üvölteni kezdtem. Hálistennek csak két csésze esett rám, és akkor azonnal a mellékhelységbe cipeltek, és azonnal átkenték az egész égett karomat vodkával. Szinte azonnal csökkent a fájdalom.

  Azóta ha a napon leég valaki a családból, azonnal átkenjük vodkával vagy rummal vagy ami van otthon.

  Szerencsére a gyerekeim még nem égették meg magukat, de azt tudom, hogy ilyenkor azonnal a fürdőszobába kell vinni őket, és ereszteni rájuk a minél hidegebb vizet, egészen addig, amíg a mentő ki nem érkezik.

  Voltam egyszer velük a gyerekrendelőben, és volt ott egy szegény kislány, aki beletenyerelt a forró vaskályhába, az öregmama meg azonnal átkente vajjal... (így a seb a zsírban még sülögetett is egy kicsit gondolom...)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta