SZÜLŐSÉG

Pánikriasztót az iskolatáskákba!

2009. május 15., péntek 13:23

Régebben sokszor meglepődtem, de lassan már kezdek hozzászokni ahhoz, hogy már egészen kisgyerekek is hátukon táskával, kosarukban csokival és üdítővel, kezükben pedig 5, sőt 10 ezer forintos bankjeggyel ácsorognak előttem a sorban a szupermarket pénztáránál. Hogy nem csak én veszem észre, hogy a gyerekek jelentős része egy kisebb vagyont cipel magával iskolába menet és iskolából jövet tetemes mennyiségű készpénz, méregdrága mobiltelefon, zenelejátszó, fényképezőgép és egyéb kütyük formájában, jól jelzik a sajtóban időről-időre nyilvánosságra kerülő esetek, amikor éppen e technikai csodákért támadnak meg már egészen kicsi gyerekeket is magányos vagy csoportos támadók, akik sokszor maguk sem sokkal idősebbek áldozataiknál.

Tudom persze, hogy pusztán az, hogy az egyiknek jóval több jut, mint a másiknak, senkit nem jogosít fel az erőszakra, de azt értelmetlen lenne tagadni, hogy a drága mobiltelefonnal vagy mp3-lejátszóval villogó gyerekek mintegy kihívják maguk ellen a sorsot. No meg az a társadalmi környezet sem kedvez az ilyen gyerekek biztonságának, mely a csillogó-villogó ketyeréket státuszszimbólummá emelve arra sarkallja az anyagi (és nevelési) szempontból kevésbé szerencsés családba született fiatalok némelyikét, hogy magának is szerezzen egy ilyet, bármi áron.

Mi magunk nagyon egyszerűen próbáljuk megoldani a kérdést. Ahogy már korábban is többször leírtam, számunkra nem kérdés, hogy a gyerekeknek mobiltelefonra szükségük van és kész, úgyhogy mobiltelefon van ugyan, de egyszerű és olcsó (és fontos szempont volt a kiválasztásánál, hogy ez első pillantásra ki is derüljön róla). A zenelejátszónak egyelőre ellenállunk, de nem tudom, hogy még meddig sikerül. Mindezt megfejelhetjük azzal a rövid, ámde hasznos tanáccsal, hogy „add oda és fuss", de hogy ezen felül mit tehetnénk még értük, arról sajnos fogalmam sincs. A közbiztonság javításához icipicik vagyunk, nem mellesleg pedig azt gondolom, hogy javítsák a javítanivalót azok, akiknek ez a dolga és akiket ezért fizetünk.

A múltkor olvastam a Daily Mail című lapban, hogy a britek ezt a problémát is - mint sok minden mást - igen sajátos módon kívánják megoldani. Az egyik londoni kerület rendőrségén úgy határoztak, hogy a tanév végén pánikriasztóval látják el azokat a végzős általános iskolásokat, akik ezt igénylik, így ők már abban a tudatban kezdik ősszel a középiskolát, hogy egy támadás esetén a riasztó 130 decibeles hangjával hívhatják fel magukra a járókelők figyelmét. Az ötlet a rendőrség egyik alkalmazottja fejéből pattant ki, akinek 13 éves kislányát már két alkalommal megtámadták a nyílt utcán, és a rendőrnő meggyőződése szerint ez nem történhetett volna meg akkor, ha a kislány zsebében már akkor ott van a riasztó.

Hát persze, hogy most is heves vita robbant ki arról, hogy a londoni rendőrök a megfelelő végén fogtak-e hozzá a kétségtelenül létező probléma megoldásának. Az ellenzők szerint az 1500 darab riasztóra elköltött több ezer fontot ésszerűbben is fel lehetett volna használni a gyerekek biztonságának javítására. Sokan attól félnek, hogy a riasztó feleslegesen állandósítja a félelem és a fenyegetettség érzését a gyerekekben, és korántsem biztos, hogy a riasztó éles hangja segítségre ösztönzi a közelükben lévőket. Aggodalmat kelt az is, hogy a gyerekek - pusztán szórakozásból - lépten-nyomon működésbe hozzák majd a riasztókat mindenhol, akár az iskolai órák alatt is, így már senki figyelmét nem tudják felkelteni akkor sem, ha valóban éles helyzetben, segítségkérés céljára használják.

Az ötlet gazdái és pártolói ezzel szemben azzal érvelnek, hogy nem erőltetik rá senkire, de akik kérik, azoknak bizonyára hasznára lesz majd a riasztó. Emlékeztetnek arra, hogy egy korábbi felmérés szerint sok fiatal hord magánál kést egy esetleges támadás esetére, és a közelmúltban több esemény is bizonyította, hogy az állandóan a zsebben lapuló kés bizony sokszor nem pusztán önvédelemből keveredik elő, ezért mindenki számára biztonságosabb, ha a fiatalok nem egy ön- és közveszélyes fegyverrel, hanem egy ártalmatlan riasztóval csökkentik félelemérzetüket. A riasztókat mindenesetre már beszerezték, úgyhogy most már az idő dolga lesz eldönteni, hogy az elképzelés beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.15 13:52:04mondaine

  En nem ertem, hogy minek mar altalanos iskolas gyerekeknek mobiltelefon??? Minek?? Mire hasznalja?

 • 2009.05.15 13:56:36manka78

  A telefont megértem, zenelejátszó nem szükséges. Azt használja akkor, mikor van vele valaki. Tízezrest meg örülök, ha lassan a saját tárcámban találok.:(

 • 2009.05.15 14:03:37gyj

  Mondaine, mondjuk arra, hogy egyedül jön haza a suliból és amikor indul és amikor hazaér, felhív, hogy nem ütötte el semmi útközben. Meg arra, hogy ha előbb vége van az edzésnek, akkor szól, hogy ha tudok, menjek érte és nem ácsorog egyedül az utcán. És még számtalan más hasznos érv van, és persze, hogy csacsog a barátnőjével is rajta, de ezt ugyanúgy megteszi a vezetékesen is. Végülis minek eldobható pelenka, ha van txtil is? sőt, továbbmegyek, minek textilpelenka, ha jó a pálmalevél is?

 • 2009.05.15 14:06:27meczi

  mire használja vajon az általános iskolás gyerek a mobilt például én még jó régen a földalatti ajtó nyíláskor behúzta az ujjaimat hála rendes sietős embereknek 3 ujjam roncsolódott mentőt persze nem hívtak magam tettem meg de ez csak 1 példa a sokból telefon mindenkinek kell. De valóban nem 1 Iphone kell a kis gyereknek mert sajnos támadás kB mindenkit ér és általában senki nem segít de ha pl én verem össze, késelem meg a támadom akkor is én vagyok büntetve hála a magyar törvényhozók értelmének akik a páncél Audikból mondják hogy békés a világ... Nem a gyereket kell minden esetben megtanítani hogy hogy védje meg magát hanem szigorúbban büntetni a bűn élkövetőit akár több év akár más korlátozásokkal vagy akár a személyiségi védelmi törvények megváltoztatásával ha megtámadnak akkor vissza lehessen vágni persze nem halálosan de csonttörés vagy 8 napon tul gyogyuloval

 • 2009.05.15 14:16:19Evita1

  Elveszett a kommentem:(((

 • 2009.05.15 14:25:29pantufül

  Amíg a gyereket kísérgetjük és reggeltől 4-ig a suliban van, semmi szüksége a mobil telefonra. 2. osztályos, most mennek erdei táborba 3 napra és a tanár néni - jogosan - kérte, hogy senki ne hozzon mobil telefont.Esténként, ha nagyon muszáj, őt lehet hívni. Nagyon nem tartom jónak.
  Nem tud a gyerek teljesen kikapcsolódni, sőt, anya hangja nélkül valószínűleg sokkal zökkenő mentesebben vészeli át azt a pár napot. A mobil telefon használatával a bizalom is csorbul. Folyt. köv.

 • 2009.05.15 14:28:59pantufül

  Folyt. Amikor már egyedül közlekedik a gyerek, akkor valószínűleg már hasznos és szükséges dolog, bár amikor én gyerek voltam a vezetékes telefon is megtette (ha hazaértünk bejelentkeztünk) és mikor nagyobb voltam volt egy notesz rendszeresítve, amin üzentünk egymásnak. Mindig tudtuk, hogy hol a másik. A GPS-es karórától is égnek áll a hajam. De persze ez csak egy vélemény. A riasztó nekem sem tetszik, de lehet, hogy megbízható gyerekeknek (akik nem ökörködnének vele) biztonság érzetet adhat..

 • 2009.05.15 14:31:14mammina

  de jo kis iras. minden tiltakozasom ellenere megvettuk lanyom (9) eves elso mobiljat, egy teljesen alap, sem radio, sem zene, sem sok csengohang, fenykepezo mentes, utheto vaghato darabot, de nem hordja magaval. elofordul, hogy nagyon-nagyon ritkan egyedul kell mennie delutan egy 6-10 perces tavon suli utan, es akkor ott a suli elott megkapja a telefonjat, ramcsorog mikor odaert, es kikapcsolva taska aljara teszi. maskor a fiokban csucsul otthon. (a telefon, nem a gyerek :-) ) de hogy fenykepezogepet es mp3-at nem vihet meg egy jo darabig magaval az tuti. mi szulok vagyunk a hibasak, hiszen mi vesszuk meg nekik, es mi nem tanitjuk meg arra hogy mit kezdjen vele. mi a fenenek egy draga dolog a kolkok kezebe napkozben amig kisiskolasok? mit csinalnak vele, vagy a mobillal? az enyemnek eszebe sem jut hogy van neki, csak akkor hasznalja mikor a kezebe nyomom, arra a 10 percre. mindig hozom-viszem oket a sulibol, mindenhova igyekszem en vinni oket, semmi szuksege ra napkozben.

 • 2009.05.15 14:33:04mammina

  ja es lejjebb kellene vinni a buntethetosegi korhatart, mert igy akik a masik javaira tornek, rohognek a markukba, hogy oket ugysem buntethetik meg ha megtamadnak egy kisebbet.

 • 2009.05.15 14:33:53ruju

  www.sesista.de - nálunk ez megy az oviban az "utolsó éveseknek", már írtam róla korábban. Ők azt mondták, hogy gyerek NE telefonáljon, ha anyja-apja nincs elérhető közelségben. (Főként az otthoni telefon-felvételről volt szó, de a mobilra is azt mondták, hogy NEM. Ez az én elveimmel egybevág, igaz én kicsit más megfontolásból nem tervezem még neki egyelőre a mobilt). Szóval. Van egy olyan kezdeményezés is, hogy "notinsel" - matricával, akármivel. Gyakorlatilag annyira jó és egyszerű ötlet, hogy matrica nélkül is működik. Egyszerűen megtanítják a gyerekeknek, hogy ha ótközben/akárhol gáz van, be kell menni az első boltba (pék/újságos/akármi) és szólni kell, hogy segítsenek. Ennyi. Sztem zseniális. Persze ez itt, a relatíve jól működő társadalomban bejön, nem tudom, hogy otthon mi lenne, de nem tudom lképzelni, hogy egy gyereknek valaki ne segítene....

 • 2009.05.15 14:35:22Kipikopii

  Nekem sincs (nem lesz) a mobil ellen semmi kifogasom, de ez a riasztomegoldas szerintem feluleti kezeles, nem oldja meg a problemat. Szerintem elso korben a riasztokat fogjak ellopni, majd folytatjak a tobbivel.

  Arrol nem beszelve, hogy ilyen alapon sok mas - hasonloan konnyen tamadhato - celcsoport is kovetelhetne joggal a riasztot. Nyugdijasok, mozgasserultek, vakok, siketek, stb. Erre is lesz penz?

  Talan nem kene kisebb vagyont kuldeni a gyerekkel, vagy ha valamilyen befizetos nap van, akkor a szulo aznap kiserhetne a gyereket.

 • 2009.05.15 14:43:49cozumel

  Huhhh

  jo cikk, valos problema, tetszett :)


  30 evvel ezelott az uzsonnamert leteptek a hatitaskam (nemtom, kiszaglott a kolbaszos zsemle?), szoval sajnos, a gyerek konnyen tamadhato felulet :-(((

 • 2009.05.15 14:44:44cozumel

  De ez is olyan lenne, mint az autoriaszto.
  Azon kivul, hogy halalba idegesit, es ezert legszivesebben seggberugnad a tulajt, ki reagal meg a kocsiriasztokra? Senki.

 • 2009.05.15 14:49:20pantufül

  Én azt veszem le ebből az egészből, hogy ebben a rohanó világban egyre nagyobb az igény arra, hogy a gyerekek minél előbb önállóak legyenek, hogy a szülők minél több időt tudjanak pénz kereséssel tölteni. És ezért hajlandóak mindenféle kütyüt minél előbb megvenni nekik.
  Csakhogy ezek nem pótolják a szülőket. Szerintem aki megteheti (és feltételezem azért vállalt gyereket, meg meg akarja tenni), minél tovább vegye a fáradságot és kísérje el gyermekét a suliba, edzésre stb. Ha ez ilyen izzadság szagú, akkor szerintem ban van...

 • 2009.05.15 14:50:07hallohallo

  ruju,
  rossz hírem van, egyáltalán nem biztos, hogy segítenek egy gyereknek
  http://homar.blog.hu/2009/05/06/lezavarta_a_buszrol_a_kislanyt_a_volan_ellenore
  itt egy 11 éves kislányt felengedett a buszsofőr a buszra jegy nélkül, mert látásból ismerte, és megbeszélték, hogy legközelebb megadja. az ellenőr viszont leszállította, valami lakatlan helyen. és egy utas sem, és a buszsofőr sem segített neki.
  a szülők meg otthon várták.
  akkor már inkább egy mobil.

 • 2009.05.15 14:53:25Prinzessin Erbsen

  Teljesen mindegy hogy a telfonját rabolják el, vagy a kabátját, esetleg a cipőjét. akkor már jobb a telefon.

  Telefont akkor kapott eléször a gyerek amikor egyszer váratlanul kórházba került.

  Én nagyon jó dolognak tartottam mindig, mert a gyerek rögtön meg tudja osztani a szülővel az örömét, bánatát. A dolozat egyesről már a következő szünetben tudtam, mire a gyerek haza ért már elpárolgott a mérgem - és ezt ő is tudta- és forditva is működött a dolog mindig.

  Olyan keveset vagyunk együtt, így legalább nem érzi azt a gyerek hogy elszakadtunk egymástól.

  Azt sem értettem soha hogy az iskolai befizetéseket miért nem lehet egy átutalással befizetni, hiszen elég lenne egy számla szám, és legkésőbb másnap már látni a számlán hogy ki van fizetve.

  Koleszos gyerekeim voltak. Azóta van bankszámlájuk, amióta ez leghamarabb lehetséges, nem kellet pénzzel a zsebükben járni.

 • 2009.05.15 15:09:30mammina

  Csakhogy ezek nem pótolják a szülőket. Szerintem aki megteheti (és feltételezem azért vállalt gyereket, meg meg akarja tenni), minél tovább vegye a fáradságot és kísérje el gyermekét a suliba, edzésre stb. Ha ez ilyen izzadság szagú, akkor szerintem ban van...

  teljesen igaz. sajnos nem sokan engedhetik meg maguknak ezt. ha meg otthon vannak es megengedhetik, akkor a notarsadalom eleg nagy resze lenezi oket - itt mar tobbszor megkaptam - hogy csak a csaladjuknak elnek. :-) en a ket gyerekkel szaladok minden delutan valahova, ha nagyritkan nem tudom megoldani hogy mindkettot tudjam kiserni es segitseget sem tudok leakasztani, akkor marad a mobil(babysitter)telefon. de azert igyekszem, legfeljebb neha egyik vagy masik ot percet kesik valahonnan.

 • 2009.05.15 15:20:44cozumel

  Mammina

  Te mirol beszelsz? teged itt uldoznek a Porontyon?

  En nagyon birom a szoveged altalaban, de most a masodik poszton olvasom, hgoy Te itt mennyire le vagy dorongolva allandoan....hmmm...nekem ez nem tunt fel.

  Biztos, hogy ittal mar kavet? :)

 • 2009.05.15 15:28:11mammina

  dehogy uldoznek, egy temaban kapok csak. egyebkent tok jol erzem magam

 • 2009.05.15 15:29:19mammina

  ja es nem iszom kavet, mert alapbol orokletesen tobb a vernyomasom mint kellene es inkabb csokkenteni kell sajnos. birok itt lenni. van egy-ket hsz amitol inkabb ki szoktam kapcsolni a gepet. viszont sokat tanulok is.

 • 2009.05.15 15:30:21mammina

  altalaban mindig akkor kapok, mikor a pasi- no szerep kerul elo. :-) de akkor igen! nem mintha zavarna :-) most viszont lassan megyek, mert a pockok vegeznek a suliban indul a delutani muszak :-) szep napot mindenkinek.

 • 2009.05.15 15:31:45plussbirka

  mammina, en itt is teljesen egyetertek veled. a gyerekre vigyazni kell. es ez a szulo felelossege. valamint megtanitani egy csomo alap dologra. ehhez azonban ido kell, a mobil, az empeharom esatobbi pedig csak penzbe kerul.

 • 2009.05.15 15:38:52Solar

  Én ezt nem értem!
  Párom öccse 13 évesen kapott először mobiltelefont, de mindig nagyon diszkréten használta, suliba sosem vitte magával. Csak osztálykiránduláson volt nála, de akkor sem foglalkozott vele annyira.

  Most már 16 a csávó és persze nála van mindig, de most már zenekarozik, haverozik, csajozik, most már gimnazista.

  Viszont hogy általános iskolás gyereknek minek a mobil, az mp3-4 lejátszó arra egész egyszerűen nem tudok rájönni.

 • 2009.05.15 19:01:04andie

  ha belegondolok, hogy 17 éves voltam, mikor vezetékesünk lett, és 20 évesen lett mobilom...
  és 11 évesen már busszal jártam gimibe...
  tudom, más világ volt, de inkább ettől éreztem magam önállónak. :-)

 • 2009.05.15 19:54:37dodóó

  Solar!

  Nálunk a nagy 6 évesen kapott mobilt,igaz sokat volt kórházban azért.
  A kicsi 4 éves lesz,de használja az mp3 lejátszómat rendszeresen.A laptop meg mintha az övé lenne.
  Naponta játszik rajta.

 • 2009.05.15 20:00:09dodóó

  Pantufül nekünk is volt a konyha asztalon egy füzet és anya írt bele hogy melegítsem mg a kaját....
  Én meg hogy ki mentem játszani X-ék nél vagyunk.
  Működött.

 • 2009.05.15 20:19:17Tessina

  nem kötekedni akarok, csak kérdezni: még nem vagyok érintett, és nem értem, miért baj, ha egy 10 év körüli gyerek hazafelé a buszon zenét hallgat egy háromezer forintos, esetleg külsőre is gagyi (ennél is lehet vásárlási szempont ez, emcsak a mobilnál) mp3-lejátszón pl., aminél a cipője is többet ér?

 • 2009.05.15 20:20:27pantufül

  Mammina: örülök, hogy itt vagy és amint látom ismét egy véleményen vagyunk. Tudom, hogy külföldön (így Olaszországban is) a nők nagyon hamar visszamennek dolgozni. Ott nincs gyed. Valószínűleg ezért számítasz te és a hasonlóan gondolkodók fehér hollónak. Ittnon azért már nagyon sokan magukénak vallják ezt a gondolkodás módot. Kár, hogy a kormány erről nem akar tudomást venni.

 • 2009.05.15 20:23:13dodóó

  Tessina,nem baj.

  Mienké is hallgatott és mobilt is vitt magával,de féltettem.
  Nem tudom mikor féltettem jobban ha nála voltak a kütyük vagy ha nem.

 • 2009.05.15 20:25:10dodóó

  pantufül,még nem találkoztam a neveddel.
  valaki nicket váltott vagy új vagy?

  Lemaradtam.

 • 2009.05.15 20:43:11pafff

  Úgy tűnik, az a tendencia, hogy inkább egyre kevésbé engedik a gyerekeket egyedül az utcára. Zürichben élő amerikaiak fórumán olvastam, hogy amikor kiköltözött az egyik anyuka, egyik nap kihívta a rendőrséget, amikor meglátott egy négyéves gyereket egyedül a belvárosban. Kiderült, egyedül jár haza az oviból... mindig.
  Na nálunk ez egyre kevésbé divat. Félnek az emberek, főleg a nagyvárosokban.

 • 2009.05.15 20:46:40pafff

  Egyébként szerintem sokkal valószínűbb, hogy egy iskolatárs rátámad a suliban, vagy rendszeresen gyötri a gyereket, minthogy tényleg az utcán fényes nappal megtámadják. Szerintem nem baj, ha a gyerek kap ilyen dolgokat, de ki kell okítani, hogy ne vegye elő, és főleg ne villogjon vele... a mobilt külön nem értem, szerintem az elég olyan 10-11 évesen, és csak a szülőket lehessen róla hívni (hiszen úgyis miattunk kell, nem a gyerkőc üzleti partnerei miatt).

 • 2009.05.15 20:51:50dodóó

  Mi bizonyos idő közönként fel töltöttük a kislány mobilját,de az is bevált hogy küldött visszahívó sms-t.

 • 2009.05.15 21:26:19ruju

  Szerintem nem feltétlenül a rablás miatt gáz az, ha egy kisiskolás ilyen elektromos kütyükkel játszik, hanem pl. azért, mert elszigetelnek a külvilágtól. Ez pedig azzal jár, hogy nem észlelik időben a veszélyeket, mint pl. közelgő autó, bicikli, stb... Nem tudom, hogy itt volt-e a Porontyon a cikk ezzel kapcsolatban, vagy vmi újságban olvastam, de tipikus baleseti áldozat az olyan gyerek, aki pl. hazafelé "bedugja a fülét", ne adk isten telefonál, akár az anyjával is, hogy kicsit késik.

 • 2009.05.15 21:33:00ruju

  Itt is az a módi egyébként, hogy a kisiskolások egyedül járnak iskolába. Szeptemberben nekem is el kell mernem (:-D) engedni a fiamat iskolába. Sokat gondolkodom rajta, hogy ezt hogy csináljuk. Legszívesebben kísérgetném, de egy idő után meg ciki, ugye, és akkor meg elkezdenék szekálni...

  Elég jó megoldásnak tűnik, hogy az egy utcában/környéken lakó gyerekek egy adott időben és helyen találkoznak reggel, ahova a szülők viszik őket, és onnét már egyedül mennek, de csoportosan (érthető?). Az ótvonalat az iskolába pedig már a nyár elején elkezdik tanítani, hogy a gyerekek tudják, merre vezet a legbiztonságosabb út, gyalogátkelővel, stb... Persze a vezetési morál más mint otthon.

 • 2009.05.15 21:47:52pafff

  Igazából olyan városban, mint München meg Zürich, én is elengedném a gyereket, egyedül, mobil nélkül, hadd járjon iskolába (alsósra gondolok). Budapesten nem, Moszkvában sem, és Los Angelesben vagy Londonban sem. A találkozós megoldás szerintem állati jó, a gyerekek ezt úgy értékelik, hogy micsoda bizalmat kaptak a szülőktől, és megtanulják a közlekedést. Egymás előtt bizonyítják majd, hogy tudják a játékszabályokat.
  Én mondjuk Pesten abszolút nem az utcai támadásoktól rettegnék, hanem a közlekedési moráltól.

 • 2009.05.15 22:18:18B-

  Ehyetértek, hogy a szülőnek kell vigyáznia a gyerekre, de amobil igenis ennek az egyik eszköze.

  Erről az a vicc jutott eszembe, amikor a katolikus pap az árvíz elől felmenekül a tetőre, és amikor jön a csónak meg a helikopter, hogy megmentse, mindenkit elküld, hogy majd az isten megmenti őt. Végül elsodorja a víz és meghal. Feljut a mennybe és megkérdezi az Úrtól, hogy miért nem segített? "De hát küldtem érted csónakot is meg helikoptert!"

  Szóval a mobiltelefon a mi csónakunk és helikopterünk a gyerek tekintetében, nem elhajtani kell, hanem élni vele.

 • 2009.05.15 23:41:37Mar C

  Mobiltelefonon hogyan védi meg a szülő a gyermekét? Szól, hogy hangosítsa ki aztán rákiabál a támadóra? Ha olyan közel van, hogy még időben a segítségére lehet sietni akkor már el is lehet kisérni az iskolába. Vagy akkor nem lenne idő munka előtt Velvetet olvasni?

 • 2009.05.15 23:43:50Mar C

  Ez a vijjogó is nagy ötlet, annyit ér mint az autóriasztó, a kutya nem emeli fel rá a fejét. Meg kell tanítani a gyermeknek, hogy nem szégyen segítségért kiabálni ha tényleg baj van.

 • 2009.05.16 01:10:17Vierre_

  Nem tom hol élsz huhhh, én telepen, Mo-n. És bizony itt kurvára nincs olyan hogy öt-tíz ezresekkel dekkolnak a kiscsávók a sorban. Sőt kosarakkal sem látom őket. Sőt tele van nagyonkemény, nagyonlaza kamasszal a környék akik tőlem tarhálnak cigit. Mert még a kis beltenyészet boltban sem szolgálják ki őket. Szóval kicsit hatásvadász az első bekezdés, én bizony panelrengetegben leledzem és sem kis gengszterekkel, sem pedig sorban álló csírákkal nem találkoztam még. A muterok szájából dől a kapa, de akár az anyatigrisek- kerülöm is őket mint az állat :D:D:D:D:D főleg mert amúgy szarnak a gyerekre, de ha agresszió van, lecsapnak - akárcsak én.

  Szóval lehet hogy valahol ilyen van, de én még nem találkoztam vele.
  Mobil. Iskolásnak kell, alatta nem. Ez az én véleményem. HOgy milyen? Olyan ami nem ciki- mert én még emlékszem arra, hogy milyen érzés amikor valami ciki- de nem is überdrága.

  Az én kölykeim akkor se mennének el ha cukorkát adnának érte, mert baromira nem szeretik az idegen felnőtteket, ettől függetlenül vigyázok mint a kurvaélet. A vijjogó meg...igen autóriasztó. Meg a jönafarkas efektus..nem megoldás.

 • 2009.05.16 01:29:02Vierre_

  Amúgy nem értem ezt az mp3 parát, mé nektek nem volt vókmenetek vagy mi az isten? Modern Talking meg Bross, esetleg Sandra? :)))))))))))))) Jézusom, attól még hogy valaki huszonöt felett van és még akár le is ellett, nem kéne elfelejteni milyen volt a gyermekkor. :)))))))

 • 2009.05.16 02:39:33cozumel

  Vierre

  a koromra celozgatsz, vazze?

  Ugyse tudsz lekorozni, kisvarosunkban nekem volt az elso vo'kmenem, amerikai nagybacsi-de tenyleg :D-eppen hazalatogatott, es ezt kaptam ajandekba.
  Dongott rajta az Edda is, meg a Modern Talking is, kicsit kesobb meg a najcinajcis luftbalum ...:D:D:D

 • 2009.05.16 16:18:00Vierre_

  Cozu najcinajcis luftbalum :))))))))) bruhahahahahahahahaha :))) Én még arra is emlékszem hogy néztem ki, full gáz de nagyon vicces, leírom. Hátig érő hosszú haj, a fufru hajlakkal oldalra tupírozva belőve, nejlon váltöméses blúz, amin kamu újságcikkek voltak, nagy divat volt akkor- és hogy még véletlenül se legyen nem ciki, két oldalt felvágva , elől hátul ívesen . Alatta fényes fekete cicanadrág és főzős magas szárú tornaciő. Mennyei. :))))))))))))))))

 • 2009.05.16 16:25:05cozumel

  Vierre

  ne kamuzz, Te kiscsira vagy hozzam kepest...amikor en mar raztam a seggem a najcinajcis lufbalumra, akkor Te max a babakocsiban nyalogattad a viragos karika nyalokad :D:D:D

 • 2009.05.16 16:30:33Vierre_

  csillagvirág, max hét év van köztünk és én előnyben vagyok, mert nekem a Roland már kiscsoportba megmutatta a kukuját a bokorba. :))))))))))) És már hat évesen kénytelen voltam egészen Somogyig azt a kibaszott hárompluszkettőt hallgatni a narancssárga ladánkban, mert az anyám és apám rájuk volt pukkanva. Na erre mit lépsz. :))))))))))

 • 2009.05.16 16:34:06másutt

  ezt a vitat konnyu eldonteni, tutira en vagyok a legvenebb. beee.

 • 2009.05.16 16:39:20Vierre_

  Az lehet, de vajon láttál e már kukit kiscsoportosan a bokorban? Nem a kor itt a lényeg, hanem a tapasztalat *me nagyarc* :)))))))))))))))))

 • 2009.05.18 09:45:52pantufül

  dodóó: itt vagyok már legalább 8-9 hónapja, mindig elolvasok mindent, de csak akkor írok, ha tényleg van mondanivalóm. Sokat tanulok a kommentekből. Ja, és tudom, hogy ellentmondásos kissé, de csak az irodában van időm olvasgatni, írogatni, úgy délután 3-ig.

 • 2009.05.18 09:52:16plussbirka

  tenyleg es mi van, ha az egesz iskolataskat lopjak el? netan a cipojet?

 • 2009.09.04 14:01:54krav-maga tanár úr

  macskasno,
  új a kravjunior blog, a régi megszűnt!az új: http://kravjunior.wordpress.com/

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta