Az apás szülésnél kevesebb a komplikáció

birth

Különböző kutatások igazolták, hogy azoknál a szüléseknél, amelyen az édesapa is részt vesz, a vajúdási idő lerövidül és kevesebb komplikáció merül fel a szülés alatt.

Ezt a kedvező hatást kihasználva huszonöt évvel ezelőtt az országban másodikként tette lehetővé a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája az apás szüléseket. A jubileum alkalmából nyílt napot szervez az intézmény, melynek fő témái a várandósság, a szülés és együttszülés lesznek.

A szülés együttes átélése erősíti a partnerkapcsolatot és a szülő-gyermek kapcsolatot is. Az elmúlt évtizedek kutatási eredményei ugyanakkor azt is bebizonyították, hogy az apás szülés elterjedésével párhuzamosan a szülési mutatók is kedvezőbbé váltak. Ha a szülésnél jelen van egy érzelmi támaszt nyújtó személy, akkor a vajúdó kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszert igényel, kevesebb császármetszésre van szükség, és a szülés rövidebb idő alatt lezajlik" – mondta Dr. Tóth Zoltán, a DE OEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján 25 éve, 1984-ben az országban másodikként nyílt lehetőség apás szülésre, mely napjainkra már országosan elterjedt, természetes gyakorlattá vált. Az együttszülés előnye, hogy az édesapák, a közeli hozzátartozók jelen lehetnek a vajúdásnál, a szülők az első ellátást követően azonnal megkaphatják az újszülöttet, sor kerülhet a szoptatásra is, és az anya a gyermekágyas osztályon együtt maradhat gyermekével. A kismamák 50-60 százaléka választja az együttszülés lehetőségét, olvasható a klinika közleményében.

A jubileum alkalmából a az intézmény 2009. május 18-án jubileumi nyílt napot szervez a Születés Hete keretében, amelynek fő témái a várandósság, a szülés és együttszülés lesznek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek