SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Töredékek - Lea nevel

2009. május 14., csütörtök 08:00 |

Léna már most élénken érdeklődik a laptop iránt. Mivel igen jól tud forogni, a hasán körbe fordulni, kicsit oldalra, hátra tolni magát, nyújtózkodni, ezért egyre több dolog van veszélyben. De másodszor nem követem el azt a hibát, hogy ugyan, mi kárt tehetne a gépben, nyomkodja csak!

lenaalszik-5

Mert egy billentyűzetcserével a hátam mögött már tudom, hogy a kis ujjak nagyszerűen ki tudják szakítani a billentyűket. A laptop tehát nem szabad. Lea pedig örül, ha kicsit ő irányíthatja a világot. A világnak pedig a nálánál is kisebb része Léna, egyszóval őt kell irányítani. Ez többnyire gondozásban, „közös játékban", tanítgatásban, és persze a szabályok betarttatásában nyilvánul meg. Nézzük!

Léna a gép felé kaparászik. Lea, feltartott mutatóujjt billegtetve, direkt csak Lénának fenntartott, elnyújtott, magas, öregnéniket megszégyenítően idétlen hangon:

- Nem, nem Léna! Nem szabad! Nem szabad a laptophoz nyúlni!

Léna nyüszögni kezd, én éppen csinálok valamit. Megkérem Leát, hogy vigyázzon Lénára. Lea előveszi A telhetetlen hernyócskát.

- Ez itt a hernyó, kikelt, nagyon éhes, most figyelj Léna, ez a körte, ez az eper, ez öt, meg hat, meg hét, ez narancs, és akkor mindmegette, meg ezt a sok kaját is mind megette, és megfájdult a hasa, és akkor álmos lett, és bebújt, és ilyen szép lepke lett belőle.

Leával elmegyünk ketten hétvégén. Megyünk este hazafelé. Felhívjuk a Pozsit, hogy elindultunk.

- Lénócska? Alszik? (...) Melyik ágyban? (...) Vigyázol a Lénára? ...

Telefon letéve. Lea:

- Ha hazaérünk, megpuszilgathatom?

- Igen, de csak nagyon halkan.

- Nagyon hiányzik a Léna. A Papa is nagyon hiányzik.

Hazaérünk. Megpuszilgatja, egyébként nem alszik. Pozsi:

- Én is szeretnék ám puszit kapni!

- Csak a Léna kap. A Léna finom puha, te meg szúrós vagy.

Léna sír. Lea:

- Lénámlénámlénám, miabaj? Nesírj, nesírj, gyere, ringatlak.

- Hol a cummogó? Kiesett a cummogó. Betömöm.

Léna játszik valamivel, legyen az egy műanyag kiskanál, Leának természetesen az kell, de rögtön. Viszont nem hagyom, hogy mindent elszedjen Lénától, aki már elég nagy ahhoz, hogy szintén érdekeljék a tárgyak. Lea ezért cserél. Mindegy mit, mire, de cserél. Viszont ha kérem, mond Lénának verset, sőt, megtanultak hintázni! Lénát betesszük a játszótéren a babahintába, és vagy háttal neki Leát is, vagy Lea eléáll és löki, Léna meg kacagva kapdos a Lea arcához, amikor közelíti a hinta. Ja, és én már nem is találok ki becézéseket (na jó, Buckafejnek szoktam hívni magamtól is), mert Lea épp elég kreatív: Lénóka, Lénócska, Kisfej, Kisláb, Kispocak, legújabban viszont egyszerűen Lénócs.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.15 14:01:47mpbm

  Nekem ezzel akkor csak az a bajom, hogy ha ilyen olvasóknak minek írni, akkor miért jött vissza? Azért a 3000 ft-ért? amiből még adóznia is kell, és csak az egy év letelte után kapja meg??

 • 2009.05.15 14:31:15pirossargagumicukor

  namittaláltam...

  "Hanna, ne kapd fel a vizet, nagy az Isten állatkertje, amikor egyszer kikerültem címlapra, két napig egy elmeápoló türelmével válaszolgattam olyanoknak is, akik nyilvánvalóan olvasni-szövegérteni se tudtak rendesen."

  Vakmacska, látom, hogy ez saját példád, de elég rossz bizonyítvány, hogy a tőled eltérő véleményen lévőket így aposztrofálod.

  kurvára nem helyes hozzáállás, hiszen tanulási folyamatról van szó. na, mindegy...
  psg

 • 2009.05.15 15:02:08madz

  psg, ööö... mi?
  szóval ez most mire válsz?

 • 2009.05.15 15:05:04zsemlemorzsa1

  Ha szerinte ilyen olvasóknak minek írni, akkor tényleg minek ír?
  Ez az a bizonyos általánosítás, hogy mindenkivel probléma van, csak vele nincs.
  Amúgy aki ír az olvasóknak, az úgyis kap hideget-meleget. A negatív kritikát pedig meg kell tanulni kezelni. Ez a reakció, hát ez tényleg kész.. Érdekes, a többi posztíró tud jófej módon, minden indulat és hiszti nélkül reagálni a kommentekre.

 • 2009.05.15 15:35:05Vakmacska

  színesgumicukor, az eltérő véleményt azt maximálisan tiszteletben kell tartani. Azt viszont nem, hogy mondjuk világosan leírom (uszkve 3x) hogy az idézett példák egy blogbeírásban nem a saját kiccsaládom köréből valók, és negyedszer is jön az okos, hogy az én kiccsaládomnak miféle problémái vannak és még blogba is írom....hát szegény, neki nem véleménye, hanem szövegértési problémája van. Amit meg a hm, egyéb közegről írtam kritikaként, meg általában úgy zajlik hogy:

  - miszerintünk ez így helyes, azért írtuk bele.
  - a vonatkozó európai jogszabály másként rendelkezik, és ebben az esetben nem lehet tőle eltérni.
  - milyen európai jogszabály?

  vagy:

  - ezt a szöveget kell ráírni. Nem lehet eltérni, így tartalmaz minden szükséges információt.
  - de ez a szöveg 6 pixellel is 8 cm, amire meg rá kell írni, az 6. Kisebb pixellel meg nagyítóval se lehet elolvasni.
  - ....ööööö...tudnak valahogy húzni belőle hogy ugyanaz legyen az értelme?
  - már megpróbáltuk kétszer, önök dobták vissza hogy ragaszkodnak az eredeti szöveghez.
  - és hogy nem fér rá, azt nem írták bele.
  - de.

  Vélemény ütköztetéséről egyik esetben sincs szó, már amit én ezalatt értek....

 • 2009.05.15 15:47:11sztroberi

  Vakmacska: ilyenkor a megkönnyebülés nyilván nem a legjobb reakció, de néha ha látom, hogy nem csak nekem jutnak ki az ilyen "munkapárbeszédekből", kicsit megnyugszom. :)

 • 2009.05.15 15:49:31taviola

  mi Hanna blogjának a címe? tudja valaki?

 • 2009.05.15 16:28:42cantaloupe

  Hanna,

  nekem nagyon sok cikked tetszett, kedvencem a Suttogorol irt hosszu okfejtes.
  Riszpekt azert is, mert mar masodjara irsz babanaplot, es nehez mindig ujat hozni, meg ilyen halas temaban is. Nekem tetszik, hogy most mashogy kozelited meg ugyanazt a temat.

  De a helyesirassal nem ertek egyet. Nem hasznalod pl. a vesszoket. Mostani kommentedben: "lira epika drama" igy, omlesztve. Altalanos iskolas anyag a felsorolast vesszovel jelolni.
  Inkabb erre kene figyelni, minthogy legyen egy elcseppentett angol vagy nemet kifejezes, mert az olyan cool, nicht wahr? ;)

  Eleg nagy szarkavaras volt a blogodra valo utalas, de nem ertem, hogy miert a gyerekeidrol szolo blogban kap teret az itteni olvasokhoz valo viszonyod.

  Tovabbi jo irast, nekem tetszik az uj babanaplod. :)

 • 2009.05.15 18:42:43hüjegyerek

  http://leababa.blog.hu/

  Tegnap elolvastam Léna születésétől kezdve. Sok szép kép is van. :)
  Komment az nincsen sok. most még.

 • 2009.05.15 18:44:54baudolinA

  Hát nálunk szinkronos amcsi film a nyolcvanas években nemhogy nem volt, hanem a hírét sem hallottuk a tévének. :) És ha becézem édesanyámat, akkor mamának (néha anyának) szólítom, édesapámat pedig nemes egyszerűséggel apának. A Nagyi pedig a nagymamámnak dukál. A papa nincs használatban. A szüleim a keresztnevükön szólították egymást előttünk is, és általában "édesanyám/édesapám" a megszólítás. Ja, és tegezzük a szüleinket. (Erdélyben ez még az én korosztályomban sem feltétlenül egyértelmű.) Valami kimaradt?

  Anyatünde,
  azért a word F7 gombja és egy tüzetes átolvasás csodákra képes. Ez nem egy szakdolgozatnyi hosszúságú anyag. Ez most függetlenül attól, hogy tetszett a szöveg.

 • 2009.05.15 18:48:17verkaverka

  Namost én végigolvastam, legalábbis azt hittem, de nem találom hogy Hanna hol reagált jajde hisztisen. (Igen, a második oldalt is elolvastam.) Viszont innentől nem értem nagyon hogy miről beszélünk. Meg hogy összegre nem kellett volna hogy mennyit kap érte. EZek nincsenek is itt. Azóta törölték azokat a hozzászólásokat? Vagy mindenki összevissza beszél? :)

 • 2009.05.15 19:00:46hüjegyerek

  törölték

 • 2009.05.15 21:13:32pirossargagumicukor

  Vakmacska, így rendben - a mondanivalódat én képzeltem rosszul.

  madz, erre; bár túlhaladtam (vagymi) a felvetésen:

  2009.05.15 07:53:50madz

  psg, "jól ismerem a magyar nyelvet, a szabályrendszerét, mindent", de jó neked... nemtom, én mikor merem majd ezt elmondani magamról

 • 2009.05.15 21:33:37Kipikopii

  verkaverka: Hanna leghisztisebb kommentjet szinten azonnal toroltek, az mar nalam is tulment a hataron. Probaltam elterelni a temat a cikkben emlitett konyvolvasos jelenetre, de nem sikerult.

 • 2009.05.15 21:48:42Tünde

  Kipikopii: hanna egyetlen kommentjét töröltem csak.

 • 2009.05.15 22:04:11Kipikopii

  Tünde: igen, meg az azt koveto javito bejegyzest: "teje->teteje". Volt az ketto is :-) Tok lenyegtelen, csak verkaverka-nak valaszoltam.

  Ha mar megszolitottal: nem ertem miert kellett kitorolni. En eletemben egyszer kertem moderalast, mikor valaki a spiral kapcsan kifejtette, hogy "miert csak csecsemogyilkossag aran lehet valakinek orgazmusa", ezt nem toroltetek. Se a ciganyozos, egyeb rasszista hozzaszolasokat. Erdekelnenek a moderalas szokasai, irhatna valaki errol egy posztot. Koszonettel, Kipikopii

 • 2009.05.15 22:20:52kriszi

  A törlésnek más oka van, nem az indulat. Rajt' van a blogon, ne tárgyaljuk meg már itt.

 • 2009.05.15 22:27:02Tünde

  Kipikopii: még egyszer leírom: én csak azt az egy kommentet töröltem.
  A moderálásról annyit, hogy képtelenség az összes hozzászólást elolvasni, ezért én is kértem már többször, hogy ha moderálandó hozzászólást olvastok, akkor írjatok a mailcímemre. Sokszor megtették már olvasók, amit meg is köszöntem és moderáltam.
  Szóval ha rasszista vagy egyéb moderálandó hozzászólást olvasol, nyugodtan írj egy mailt, törölni fogom.
  Köszi.

 • 2009.05.15 22:45:44Kipikopii

  2009.05.15 22:27:02Tünde

  "Szóval ha rasszista vagy egyéb moderálandó hozzászólást olvasol, nyugodtan írj egy mailt, törölni fogom." -> Rendben, jo tudni, koszonom.

  En is leirom meg egyszer: ket Hanna komment hianyzik, nem allitom, hogy TE torolted, de ez akkor is teny, bar valoban teljesen lenyegtelen.

  Kriszi: amirol en beszelek, az a ket komment hianyzik.

  Egyebkent pont en probaltam elterelni errol az egesz idiotasagrol a figyelmet a konyvvel, ha Tunde nem szolit meg, nem is erdekelt volna.

 • 2009.05.15 22:45:50Heatherette

  hagyd, T! felesleges...

 • 2009.05.15 22:53:47kriszi

  Kipikopii, félreértesz: Hanna blogján van fent, hogy miért hiányzik innen, ami hiányzik.

 • 2009.05.16 03:43:11Kipikopii

  Kriszi: ja, ertem. Nem olvasom a maganblogjat, lattam tobben belinkeltek, csodalkoztam is, szerintem az privatszfera, en oda nem megyek.

  Kar,hogy nem az Eric Carle-os kommentemre reagaltak tobben, arrol szivesebben elbeszelgettem volna. Amugy eszrevettem,hogy Hannaek sok olyan konyvet olvasnak, ami nalunk is kedvenc.

 • 2009.05.16 17:51:11verkaverka

  Tünde törölt már rasszista cuccokat, ha jól emlékszem többször is, ezt tanusíthatom.

  Engem egyébként az zavart hogy arról szólt harminc hozzászólás hogy hanna milyen durva volt, és lassan gyanút fogtam hogy valami hiányzik. Csak így nehéz értelmezni hogy mi is történt.

 • 2009.05.16 18:05:23Vierre_

  Én csak annyit fűznék hozzá a vitához, hogy 1: ez jobb volt mint a táskás 2: ha minősítjük azokat a kommenteket amik kritizálják a helyesírást, akkor én minősítem a- ha szerinted fos írjál jobbat- demagóg ostoba megnyilvánulásokat. Mert akik írnak tudják mit tesznek és akik kommentelnek azért vannak, hogy kommenteljenek. És ez a történet nem arról szól, hogy ki tud jobbat írni és ha mersz kritizálni akkor ragadj inkább te klaviatúrát, hanem arról, hogy aki ír annak felelőssége van. Tehát azok akik azzal butultak itt, hogy bebebeb-dobj ide jobbat ha tudsz, szerintem kínosabbak mint azok, akik helyesírási hibákra ugranak. És az én tapasztalatom az, hogy csak akkor ugranak sokan arra, ha a tartalom nem vonja el a figyelmet, magyarán unalmas vagy rossz a cikk. Az lehet valakinek kardinális indok egy megítélésre, ha az iromány tele van bakival, az viszont nem lehet érv, hogy ha tudsz, írj jobbat, ugyan is a történet nem erről szól.

 • 2009.05.16 18:28:27másutt

  hat persze, hogy nem errol szol a tortenet.
  de nagyon sokan csipobol visszalonek, anelkul, hogy barmit erdemben hozza tudnanak szolni.
  rengeteg pelda van erre, pl. a lilabugyis nonel, aki mereszelt szolni, hogy "vatdafak az arrogancival" arra az a valasz, hogy "te biztos egy zsiroshaju kover balna vagy!"
  ez egyszerubb, mint erdemben elgondolkodni.

 • 2009.05.16 22:17:29littlered

  Nem láttam Hanna kommentjét, talán jobb is. Az írás sem hatott meg, a lányom is rettenetesen gondoskodó a kisöccséről, minden normális kisgyerek gondolom ilyen. Talán az volt a baj, hogy a szülői csodaszemes írás után olvastam, hát sajnos amellett a felső harmados megállapítás igencsak vicces.
  Köszönöm a Telhetetlen méhecske-tippet, rákerestem, még nem ismertem, úgyis pillangózunk a kertben minden nap, most hogy jön a jó idő.

  off Tapasztalatom, hogy ha sokáig nem olvasok szépirodalmat, csak ilyen Poronty-szerűségeket, majd a kezembe kerül pl. egy Szabó Magda, akkor általában újra kell olvasnom az elejét, mert nem áll át rá az agyam. Csak végigsuhanok rajta, mint ezeken a posztokon, aminek a megértéséhez ez elég. Csakhogy ezerszer több érték és mondanivaló van Szabó Magda egy mondatában, mint sokszor egy egész posztban, sajnos. Valaki írta, hogy ha annyi a nyelvhelyességi, mondatszerkesztési hiba, hogy a téma/hangulat/stílus sem viszi el az írást a hátán, ott baj van. Na, ez ilyen.

 • 2009.05.16 22:24:36wish73

  jah, képzelem, amikor a garanciális suzukimmal begördülök a szervízbe, h nyikorog a fék, és azt mondja a fószer, ha nem tetszik, gyártsak jobbat. hehe

 • 2009.05.16 22:41:24Vierre_

  wish kurvára szánombánom hogy nem jelentkeztem a hétvége miatt, egyszerűen rámdölt a life szorri. :) a dolog csak húzódik, de nem tárgytalan :)))))

 • 2009.05.16 22:45:46Heatherette

  Vierre, a tel. számot baszhatom, ugye?
  tudtam én, hogy így lesz

 • 2009.05.16 23:53:27wish73

  na, örülök. mármint nem annak, h rád dőlt, hanem annak, h nem csak én vagyok akkora tirpák, h megbeszélünk vmit, azt teszek rá. a mi prg-unkba sehogy nem passzolt volna bele aznap a hajógyári, úgyhogy elsunnyogtam a témát, és bíztam benne, h te is ezt teszed:D

 • 2009.05.17 00:21:09Vierre_

  Há rábasztál mert nem baszhatod, sőt már beszéltem is a csókával, vállalna e és örömmel vár, nyúzhatod, elviseli :)))) Mint feljebb írtam, vittem magamat a saját hátamon, a számot elkértem, erre a faszim kidobta takarítás címszó alatt, bruhahaha most meg vidéken vannak. Nekem a szívügyem vagy, kikérem magamnak ha azt gondolod el vagy felejtve, pláne hogy nem igaz, szóval kussoljá :))))) hétfőn amikor már itthon vannak kapod a számot, addigra a takony is kiszáll a fejemből és takarítani sem fogok :)))))))))


  Wish: bruhahahahahaha, remélem hogy élőben is ilyen szórakoztató vagy, csak mert én igen és csalódnék ha te nem ;))))))))))

 • 2009.05.17 00:29:18Heatherette

  hm. ez esetben köszönöm.

 • 2009.05.17 00:30:58wish73

  Vierre, mire mi egyszer összefutunk, már a hamut is mamunak mondjuk, és dementálódott állapotunkban mindent nagyon viccesnek fogunk találni

 • 2009.05.17 00:34:14Az igazi Trebitsch

  Vierre

  Van macskaállat! Vagyis csak lesz. Vagyis már van, csak még az anyjával, érted.

 • 2009.05.17 00:45:52Vierre_

  Wish :)))))))) baszki most kerestem rá a fülsípolásra mondván hogy geci egyedi vagyok, hogy öt napja sípol és nem tok tőle tanulni, erre mit találok? Hogy van akinek évek óta tolja a sípolás. Elképesztő.

  Az igazi Trebitsch Nem mondod ecsém! Nagyon helyes. Néha főleg az elején elfér egy két repülarepüla-kisállat, de aztán lenyugszik :)))))) Te gyökér, veled is van még egy befejezetlen randim, full ciki már. Tényleg. Faszomba azzal hogy nem tudok összehozni senkivel egy kurva délutánt. Rajtad meg néha átsiklom, még meg kell szokjalak ebben a formában, ééééééérted *kacsint* :))))))))

 • 2009.05.17 00:47:06Vierre_

  jaj. nem tanulni, aludni. Azért írtam tanulnit mert kitaláltam hogy észt nyelvet fogok tanulni, arra is most kerestem rá de egy kicsit elbizonytalanodtam a sok aa meg uu duplázástól :)))))))))))))

 • 2009.05.17 01:01:27Az igazi Trebitsch

  Vegyem vissza az izét? Azt meguntam. Ezt meg megszoktam.

 • 2009.05.17 01:14:41Vierre_

  Hát én kurvára bírnám. Tom, a nick lófaszse, pont kakkantok rá, de én meg azt szoktam meg szerettem meg- fúj. :)))) Az én nickemnek annyi jelentése sincs, hogy pukk, egy mágus könyv egyik szereplője, szóval ecsém, nem érzem kardinálisnak ezt a dolgot, de az izét én akkor is szerettem, suttyó érzelgős pina vagyok, nah. :)))))))))))))

 • 2009.05.17 01:24:37'izé'

  Így jó?

 • 2009.05.17 01:39:57Vierre_

  Remek :)))) CSő izééééééééééé :)

 • 2009.05.17 02:32:30cozumel

  Jajj, Ize, hat Te rejtozol a Trebitsch nev alatt?
  Ez annyira jo, visszatertel, na most itt bogok a gep elott ...:-)))))))

 • 2009.05.17 02:47:29Vierre_

  Coz én meg vinnyogok :))))))))

 • 2009.05.17 08:48:08manka78

  De izéééé vagy!

 • 2009.05.17 17:25:31kriszi

  Vierre_ , az észt nem rossz, ajánlhatom. Én tanultam fél évig (neeeem, nem azalatt akartam megtanulni, csak kredit miatt), és hamar lehet benne logikát látni, hangtanilag, amennyire emlékszem, nagyjából követi a magyart, szóval ne zavarjanak meg a duplák, nem olyan fura, amilyennek látszik.

 • 2009.05.17 17:49:37Kipikopii

  Bocs,hogy belekotyogok, de ez az eszt nyelvtanulas tetszik. Finnugor nyelv, szerintem a nyelvtan resze konnyu lesz. A duplazast meg lehet szokni (hosszu ekezet helyett), csak helyesirasi gondok lehetnek. Meg ha valamit hosszu helyett roviden ejtesz, vagy forditva, akkor vicces jelentesbeli tevedesek lehetnek, de kis es buszke nep leven ezzel nem fog senki se foglalkozni (mar ha elesben gyakorlod majd).

 • 2009.05.17 18:15:29baudolinA

  Kipikopii,
  komolyan gondolkodom azon, hogy én is megtanulok észtül. Egyetemen volt félévig észtünk, finn szakon. Annyira nem tűnt vadnak. Csak egyelőre más terveim vannak (arab meg spanyol).

 • 2009.05.17 20:26:34Kipikopii

  Baudolina: es az irast (marmint az arabet) nem nehez megtanulnod? Nekem volt egy kinai irastanito konyvecskem (azert 'konyvecske', mert turistaknak szantak, akik probalkoztak kinaiul irni), de bizony beletorott a bicskam. Raadasul arabnal a visszafele iras meg nehezit is. Probalkoztam bi-di nyelvu honlapok bongeszesevel, hat nem volt konnyu...

 • 2009.05.17 20:52:57baudolinA

  Kipikopii,
  a visszafelé írás a legkevesebb, ugyanis logikusan kötődnek egymáshoz a jelek, tehát folyóírás. Inkább a köztük lévő apró eltérések, meg hát a szavak. Na és a nyelvtan. :) Egyelőre csak tervezem, záróvizsga előtt nem tanulok új nyelvet. :)

 • 2009.05.18 02:54:26Kipikopii

  Elismeresem Baudolina. Kivancsi vagyok hogy megy majd az arab, majd ird meg kesobb. Sok sikert a zarovizsgahoz!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta