Folsavval dúsított tésztával a fejlődési rendellenességek ellen

A folsavval dúsított liszt és száraztészta csökkenti a veleszületett szívrendellenességek kockázatát, ami a leggyakoribb fejlődési zavar - jelentették be kanadai kutatók.

Kanadában 1998 óta adalékolják a folsavat kötelezően a liszthez és száraztésztához, ennek következtében Quebec tartományban évente 6 százalékkal csökken a szív fejlődési rendellenességével született gyerekek száma - írja az MTI a British Medical Journal alapján.

"Ezek az eredmények alátámasztják azt a feltételezést, hogy a folsav révén megelőzhetők e fejlődési zavarok" - hangsúlyozza Louise Pilote, a montreali McGill Egyetem kutatója.

Jelenleg 67 országban dúsítják a búzalisztet folsavval, közülük 47-ben kötelezően - jegyezte meg a szerkesztőségi cikkben Helena Gardiner, a londoni Imperial College és Jean-Claude Fouron, a montréali CHU Sainte-Justine University Centre kutatója.

A folsav vízben oldódó vitamin, amely elősegíti az egészséges sejtképzést a szervezetben. A terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is. Leveles zöldségek, különösen a paraj, a gyümölcsök, a sárgaborsó és a dió tartalmaznak sok folsavat. Dúsíthatják a lisztet, száraztésztát folsavval, de szedhető a vitamin étrendkiegészítőként is, írja az MTI.

Ám a dúsított élelmiszerekkel sem jut elég folsavhoz sok asszony szervezete. A kanadai kutatók regisztrálták Quebec tartományban 1990 és 2005 között az összes súlyos szívfejlődési rendellenességgel született gyereket. Mint kiderült, a 1990 és 1998 közötti években nem volt különbség a szív fejlődési rendellenességeivel született gyerekek száma között. Ugyanakkor a folsav hatására 1998 óta évente 6 százalékkal csökkent ezeknek a gyerekeknek a száma.

Mint a kutatók megjegyezték, lehet, hogy a csökkenés szerénynek tűnik, ám figyelembe véve, hogy milyen komplex kezelést igényelnek ezek a sokszor halálos fejlődési rendellenességek, egy kis csökkenés is szignifikánsan kihathat az egészségügyi költségekre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra