Recept nélkül lehet majd esemény utáni tablettát venni Spanyolországban

A spanyol kormány bejelentette, hogy recept nélkül lesz kapható a sürgősségi fogamzásgátló tabletta. A közösülés után 72 órán belül alkalmazandó gyógyszert korhatár nélkül lehet majd megvásárolni.

Trinidad Jimenez spanyol egészségügyi miniszter azzal érvelt, hogy Franciaországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban a sürgősségi fogamzásgátló tabletta recept nélküli árusítása óta lényegesen kevesebb lett a nem kívánt terhesség, számol be a Független Hírügynökség.

Spanyolországban az egészségügyi minisztérium adatai szerint 1998 és 2007 között megduplázódott az abortuszok száma.

A madridi kormány azt tervezi, hogy enyhíti a művi terhességmegszakítás szabályait, de az elképzelést hevesen támadja a befolyásos katolikus egyház és sok más konzervatív szervezet.

Spanyolország 1985-ben engedélyezte a művi terhességmegszakítást, de csak kivételes esetekre: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha a magzat abnormális vagy ha a terhesség az anya egészségét veszélyezteti, írja a Független Hírügynökség.

Az egészségügyi miniszter azonban felhívta a figyelmet, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta csak rendkívüli esetekre való, és nem válhat családtervezési eszközzé.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek