SZÜLŐSÉG

Az akaraterő hiánya kedvez az elhízásnak

2009. május 12., kedd 11:35

„De én most akarom!” Akarom, itt és most, és persze csupa felkiáltójellel. Ugye mindenkinek ismerős a helyzet? A kérés elhangzott, a gyerek pedig áll és vár. „Jó, de nem most” - és itt szokott következni az okok felsorolása: azért nem, mert nem fér bele a család pillanatnyi idő- vagy pénzkeretébe, valami más ok miatt nem teljesíthető azonnal a kérés… vagy egyszerűen csak azért, mert nevelési elvek is vannak a világon. A gyerekek viszont nem - és tapasztalataim szerint egyre kevésbé - szeretnek várni a kéréseik és igényeik beteljesülésére, pedig hosszú távon mindenképpen az a jó, ha tudják vágyaikat kontrollálni, tudnak a későbbi nagyobb cél érdekében lemondani a könnyebben és hamarább jövő apróbb sikerekről.

Nyilván nem ez a legfontosabb aspektusa a dolognak, de még a kiskamaszkori súlyproblémák valószínűségét is befolyásolja, hogy valaki mennyire van birtokában ezeknek a képességeknek. Azt tapasztalták ugyanis, hogy azok között a leggyakoribb az elhízás, akik a legkevésbé képesek uralkodni pillanatnyi szükségleteiken és vágyaikon.

Az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine áprilisi számának egyik cikke két ilyen vizsgálatról is beszámol. Az egyikben több mint 1000 gyereknél vizsgálták az önkontroll mértékét, mégpedig 3 éves korban úgy, hogy a gyereket egy vonzó játék kíséretében hagyták várakozni, és közben kíváncsian figyelték, mikor győz a játék iránti vágy az önuralom felett. Az 5 éves gyerekeknek választási lehetőséget kínáltak fel: azonnal elfogyaszthatnak kedvenc ételükből egy kisebb mennyiséget vagy várnak néhány percig, és türelmük jutalmául egy nagyobb adagot kapnak belőle. A másik vizsgálat koncepciója lényegében ugyanaz volt, mint ez utóbbié: vagy kisebb adag a csábító édességből vagy kekszből rögtön, vagy nagyobb adag akkor, ha a gyerek képes volt kivárni a megfigyelést végző felnőtt visszaérkezését.

A gyerekeket ezután évekig kísérték figyelemmel, és 12 éves korban jóval nagyobb testtömegindexet tapasztaltak azoknál, akik rögtön nyúltak a játék után, illetve később is a „jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok” elvet vallották, mint azok esetében, akik képesek voltak várakozni vágyaik teljesülésére. A két csoport között egészen pontosan 29 százaléknyi különbség mutatkozott az elhízás terén, természetesen a kevésbé állhatatosak „javára”.

Mindebből úgy tűnik, hogy sok egyéb mellett a későbbi kilók szempontjából sem közömbös, hogy tudjuk és akarjuk-e kifejleszteni gyerekünkben az önkontroll képességét, el tudjuk-e fogadtatni vele, hogy nem teljesülhet minden kívánsága azonnal. Az eredmények nem jelentik természetesen azt, hogy csak ezen múlna a későbbi testsúly, mindenesetre ez is egy a befolyásoló tényezők sorában - és ami a legfontosabb, megfelelő neveléssel jó irányba fordítható tényező. Mindennapi technikaként olyan egyszerű és sokak által ismert módszereket ajánlanak, hogy ne legyen a vágyott étel állandóan a gyerek látókörében, illetve tereljük a figyelmét egy időre más irányba, ha olyankor szeretne enni, amikor annak még nem jött el az ideje vagy egyszerűen csak nassolni vágyik.

A nem abszolút igazságokat, hanem csak valószínűségi arányokat felsorakoztató vizsgálatok ismertetésekor megszoktam már, hogy mindig vannak, akik „nálunk nem ez a helyzet, mégis…”, illetve „nálunk ez a helyzet, mégse…” jellegű érvelésekkel, azaz a statisztikai kisebbségbe tartozó egyéni példákkal igyekeznek bizonyítani, hogy a kutatók megint - és még mindig - nagyon hülyék. Akkor most álljon itt az én egyéni tapasztatom. Volt a lányom osztályában egy kislány, akik rendszeresen azzal hökkentette meg a „mindent a maga idejében” elv szerint nevelt (és ezáltal sajnálatos módon nagyon sokszor kivárásra kárhoztatott) osztálytársait, hogy már november végén büszkén körbehordozta a nagymamától karácsonyi ajándékként kapott Barbie babát (nem, nem az előző karácsonyra kapta, hanem arra a karácsonyra, amire a többieknek még egy hónapot kellett várniuk), vagy - természetesen alkalomnak megfelelő zsúr keretében - már januárban megünnepelte márciusi születésnapját. Ez a kislány pedig kövér volt, nagyon kövér… úgyhogy egyelőre egy érv amellett, hogy 5 kutatóknak igenis igazuk van.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.13 10:59:46Brumibaby

  és még: "jelezve lett a polgármester felé"

 • 2009.05.13 11:00:20Magenta

  Na és az "asszem"?
  Nekem még a jegygyűrűmbe is ez van vésve. :-)))

 • 2009.05.13 11:04:30baudolinA

  Nekem nincs bajom az asszemmel és társaival, de szerintem megvan a helyük. Amikor viszont tolmácskabinból hallottam (tegnap gyakorláson), hogy "Tisztelt elnök úr: ez naon jó ötlet, és asszem, hogy az EU tagállamai stb.", akkor kissé megütődtem rajta.

 • 2009.05.13 11:05:59Laliath

  2009.05.13 10:47:46Brumibaby

  Erről a "bealudni" típusú példáról nekem a "lebetegedett" jut eszembe. Történelemtanárom ölni tudott érte, mivel nem azt jelenti, mint amilyen értelemben használni szokták. Ha valaki fiúra azt mondta, hogy lebetegedett, akkor percekig hallgathattuk, hogy micsoda biológiai csodalény lehet az illető :)

 • 2009.05.13 11:10:27Heatherette

  OFF (az offban)

  azt látom, hogy huhhh cikkeit nagyon lehúzzátok mostanában, az utolsó kettőt mindenképpen. lehet, hogy a témaválasztás lehetett volna szerencsésebb, nyilván izgibb az orrszőrnyírásról cikket fabrikálni, mert ugye tudjuk, hogy az ilyen témájú, kurvára bulváros posztok a menők, de minőségért kiáltotok, amikor pont azt fikázzátok? van itt elég olyan cikk, amikről ordít, hogy még gyűrt fejjel, a reggeli kávé arcba tolása előtt öt perccel valaki összecsapta őket. az bezzeg minőség, mi?
  huhhh-t mostanában csakazértis fikázza a fél P, és gyanítom, hogy ennek voltaképpen a magas minőséghez van köze...

 • 2009.05.13 11:14:46másutt

  laliath, az en tortenelem tanarnom is nyelvorkent funkcionalt!
  :)

  en altalaban nem vagyok igenytelen, es nem is vagyok kozel sem olyan rossz nyelvtanilag es helyesirasilag, mint sok ember, akivel egy orszagban elek itt (sajat nyelvrol van szo).

  de tutira 1. szamu elkoveto vagyok itt nagyon sok hibaval. gyakran nem olvasom at, amit irok, mert arra is alig van idom, hogy megirjam. nem vagom magam sirva a foldhoz, ha egy hibat veszek eszre a visszaolvasas alatt (es nem irok ujabbat, hogy ezt kijavitsam)
  abban remenykedek, hogy a mondanivalo atmegy.

  szemelyes levelekbe nagy energiat fektetek es megprobalok ugyesebb lenni. de engem, magam elott egy blogbejegyzes helyesirasa nem jellemez (bar sejtem, hogy masik elott igen)

  nem mentseg, de magyarazat a hibaimra, hogy eddigi eletem joval tobb, mint felet olyan helyeken toltottem, ahol gyakran 1-2 even at nem irtam vagy olvastam semmit magyarul. kismillio szot hosszu ido ota eloszor a Porontyon latok!
  egyebkent bolcseszdiplomam van, szeretek irni es amikor figyelek, eleg jo is vagyok. masok hibai szorakoztatnak, es NEM ZAVARNAK. van ilyen.

 • 2009.05.13 13:11:54Veg_

  Ami az asszemet illeti, nekem a melóhelyen nemcsak hejjjje sírni kell, hanem legalább 10 ember nyelvi szörmedvénye (feláll tőle az ember szőre :) az asztalomon köt ki magyaritásra. Neten sietek, nem törödöm betücserével, betükihagyással, +ban egy halom mindent röviditve vagy kiejtés után irok, pl. simán irom, hogy hálivud. Sose érdeklt, ha valaki hosszu helyett röviddel ir valamit, mert mikor netelni kezdtem, még a rövid ékezetes se igen ment át sehol. Viszont az agylobot kapom a forditottjától, mikor valaki képes beirni pl. h. míkór, meg hogy valakí, és hogy mittomén bőgre. Mert az nem netes szokás (mit az ékezettelen vagy röviddel irás), hanem ránézek, és a jujjdesötét! az első reakcióm. Nem csak nekem... Aki nem tudja, rövid-e, hasznlálja ugy, kevesebb embert zavar... A net nekem egy kreativ hely egyébként, ahol lazábban lehet kezelni a hejje sírást, oszt mégis két hozzászóláson belül kiderül, hogy csak siet az illető, vagy ha kinyitja a száját, világit benne a negró... Egyszer kipróbáltuk, hogy tudatosan minden j helyett ly, minden ly helyett j-t irjunk, hát olyan lassan még nem irt az irc szoba, vért izzadtunk bele, a legtöbb szó alapon bent az ember ujjában...

 • 2009.05.13 13:20:25mpbm

  ÁÁÁá, kimardatam a nyelvi vitából...

  Sztróberi: Generatív grammatika? :)

  szöcske:
  Nekem a szét-ről nem a porszívózás jut eszembe..

 • 2009.05.13 15:23:59cozumel

  H.

  Neked tenyleg vagy
  oriasi szovegertelmezesi problemaid vannak
  vagy direkt szolsz be hulyeseget, a beszolas kedveert.


  KI CIKIZTE HUHHHH-T ebben a posztban?

  En a cimre kattantam ra, azt meg regota tudjuk, hogy nem a posztiro adja a cimeket (hacsak nem Tunde a posztiro).

  A tobbiek meg felvettek a fonalat, es igy sikeresen szetoffoltunk egy posztot...de ugye nem NEKED van ez ellen kifogasod, csak neeeeem, tuti, hogy neeeeem....varjal, mirol is arulkodna az....az onismeret totalis hianyarol?

 • 2009.05.13 15:25:18cozumel

  Madz


  nagyon koszonom a beidezett szabalyt. Erdekelne, ha meg tudod nezni, hogy mikori!
  Ugyanis en 100% biztos vagyok abban, hgoy nem igy tanultam....de most aruljam el, milyen regen voltam alt. iskolas? :D:D

 • 2009.05.13 16:00:03Kipikopii

  Hu, de kar, hogy az idoeltolodas miatt mindig lemaradok a legjobb beszelgetesekrol... Na, azert hatha van meg valaki, akit erdekel.

  Madz: a tulajdonnev elotti 'a'-rol en is ugy tudtam, hogy stilisztikailag nem szep es kijavitottak a dolgozatokban. Ez tenyleg annyira megvaltozott, hogy mar a kozepiskolas dolgozatokban sem javitjak ki? (Csak kerdezem.) Elolvastad a korrektorblogot?

  Cozumel: szerintem H. a poszt utani altalanos kutatofikazo kommentekre celozhatott, ami tenyleg nem eloszor fordul elo huhhh cikkeiben, pedig o nem brittt kutatasokrol szamol be. Erre irta tarkabab a terhessegei hanyasrol szolo cikkben, hogy

  "2009.05.08 13:39:29tarkabab

  kellene egy poszt arról is, mit jelent a tudományos kutatás, a korreláció, a szignifikáns eltérés és társai, amit minden kutatásos poszthoz be kellene linkelni. bár akkor lehet, hogy kevesebb hozzászólás születne, mert értenék az emberek, amit olvasnak."

 • 2009.05.13 16:01:41Kipikopii

  bocsanat, nem huhhh cikkeiben fordul elo a kutatofikazas, hanem az azt koveto hozzaszolasokban...

 • 2009.05.13 16:03:53madz

  cozu, a magyar helyesírás szabályainak 11. kiadása 1984-ben jelent meg. azóta csak változatlan újranyomatokat adtak ki, a szabályrendszer nem változott.
  aki az állandóan változó helyesírásra hivatkozik, mert vannak ilyenek, csak ürügyet keres. a szószedet többször is változott, mert kolhoz helyett aktuálisabb a világháló, szal korszerűsíteni kellett, de a szabályok 1984 óta változatlanok.
  amúgy mekkora királyságból maradtam ki, nyelvi vita, hihetetlen :)
  szövetnek amúgy igaza van

 • 2009.05.13 16:10:10sztroberi

  épp készül az akadémián az újított szabályzat (kb. 5 éve :D), csak nem tudják sose eldönteni, hogy mi legyen új szabály, mi nem, szóval szerintem sose lesz kész.

 • 2009.05.13 16:10:24madz

  Kipikopii, most ülök neki a cikknek, sajnos a családi takonykór némileg hátráltat több értelemben is...
  egyébként persze, stilisztikailag, oké, az egy dolog. de a nyelvészetben erősen határterület. szerintem. a modern leíró nyelvészet kicsit természettudományosan gondolkodik a nyelvről. nem előír, hanem megfigyel. mint ahogy a biológiában sem mondhatjuk, hogy a h1n1-vírus nagyon csúnya meg szabálytalan is, attól még létezik. engem kiver a víz némely nyelvi jelenségektől, mégsem mondhatjuk rájuk azt, hogy szabálytalan, merthogy ki írja elő a szabályokat?
  a nyelv szabályai nem olyanok, mint a helyesírási szabályok, nem egy bizottság hozza létre, hanem saját maga, mondhatni organikusan, kifejleszti.
  na, Nádasdy büszke lenne rám...

 • 2009.05.13 16:13:56cozumel

  Madz

  khmmm....haaaat, joval 84 elott tanultam ezt a szabalyt, az mar biztos :-)


  Kipikopi

  ertelek, de nem HUHHH-t (tenyleg, ide kell egy ejteskonnyito?) fikazzuk szerintem, hanem max a brittt (mostanaban kanadai is volt) tudosokat.

  Bar most en vittem felre a beszelgetes menetet, de pont en vagyok az, aki Huhhh posztjait szereti a legjobban.
  Engem erdekel minden marha kutato, vegulis ha 100 kozul egynek van ertelme es hasznos az emberisegre nezve, akkor mar jol jartunk, nem? :)

  Te mennyire vagy idoeltolodva Magyarorszagtol? (huu de szep magyaros fogalmazas volt !) En 8 oranyira...:-(
  Megis mindig itt esz a fene :D

 • 2009.05.13 16:18:26madz

  ja még két dolog
  középiskolai dolgozatban javítom a pongyola megfogalmazást, nem azért, mert szabálytalan, hanem mert egy középiskolai dolgozatban az ott stílusidegen. olyankor amúgy nyilván nem nyelvész vagyok, hanem nyelvőr :)
  és szerintem a nyelvjárások is nyilván teljesen más tészta meg a regionális köznyelv is. én eddig a sztenderdről beszéltem

 • 2009.05.13 16:27:06madz

  cozu, nemtom, szerintem az ilyeneket a tanárok találják ki. nekünk meg állandóan azt mondogatták, hogy 'hát'-tal meg 'de'-vel nem kezdünk mondatot...

 • 2009.05.13 16:36:56mpbm

  juhhú, visszajött a nyelves téma!!

 • 2009.05.13 16:40:24mpbm

  Na az én észrevételem meg az, hogy nekem az olyna mondatokban, hogy "olyat is hallani időnként, hogy valaki a muszájt ly-nal írja", az abajom, hogy valami hiányzik... nem kell valami "lehet" vagy ilyesmi a mondatba? Egyébként ez csak példa volt, nem olvastam ilyet itt. Vagy legalábbis nem így egyben.

 • 2009.05.13 16:54:41Kipikopii

  madz: 1)jobbulast,2) koszonom, ertem. Valoszinuleg ugy kellett volna fogalmaznom, hogy 'pongyola'. 3) ja,a 'hat', 'de' szabalyt sosem sikerult magameva tennem, legalabbis szoban.

  cozu: igen, nem is rad gondoltam a fikazoknal, de ha mondjuk megnezed Nilufer megjegyzeset, ami nem egyedi eset, akkor az hiaba szol a kutatokrol,kutatasrol, egyuttal jelzes a posztironak is. Marpedig huhhh nyilvan azert veszi a faradtsagot,hogy kozertheto stilusban osszefoglaljon tobb tudomanyos cikket, mert hisz abban,hogy ezzel uj, hasznos informaciot tud megosztani.

  En mar lassan csak huhhh cikkei miatt jarok ide(meg egy-ket praktikus otlet, Mesianyu fozese, Brumi kirandulos otletei miatt), meg most win teljesitette a diafilmes keresemet, aminek nagyon orultem.

  Ja, 6 orara vagyok eltolodva. Keleti part. Es probalok sokat aludni,mikor hagynak, azert nem vagyok tul sokat itt:-)

 • 2009.05.13 16:56:38cozumel

  Kipikopii

  keleti part USA vagy Kanada?

 • 2009.05.13 16:58:12Laliath

  cozu, ha megnyugtat én '84-ben még ovis voltam, de az adott szabályt nekem is ugyanígy tanították :)

  madz, azt még nem hallottam, hogy "de"-vel nem kezdhető mondat, azonban a "hát" szóval induló mondatoktól minden tanár kiakad, ezért úgy vélem, abban lehet valami.
  Ahogy az öreg mondta mindig: "Tesztrésszel [hát] nem kezdünk mondatot, teháttal pedig azért nem, mert nem vagyunk tegezőviszonyban, és egyébként sem hátnak hívnak." :)

 • 2009.05.13 17:06:06madz

  Lailath, a megszokás, az lehet benne... meg az, ha stilisztikai különbségeket szabályként próbálunk megmagyarázni.
  én még sohasem akadtam ki, ha az órámon 'hát'-tal kezdteék a mondtatot. a dolgozatokban javítom, de nem azért, mert szabálytalan, hanem mert nem része az igényes írásbeliségnek.

 • 2009.05.13 17:10:38Kipikopii

  Cozu: USA.

  Madz:mibol tanitjak ma a magyar nyelvtant kozepiskolaban? Meg mindig a Jobbagy konyvbol,vagy mindenki masbol?

 • 2009.05.13 17:11:23cozumel

  Laliath

  nem nyugtat meg (hogy ilyen szemtelenul fiatalok is jarnak ide :D:D:D)

 • 2009.05.13 17:13:09cozumel

  Madz

  es mi az allaspont-ha van egyaltalan- a netes kommunikaciorol?
  Mert itt az ember szinte 100%ban a szobeli kommunikaciot tukrozi le, megis, irasban tortenik.

 • 2009.05.13 17:14:44madz

  Kipikopii, a legelterjedtebb szerintem a 'magyar nyelv és kommunikáció' sorozat, ami nem olyan rossz, de nekem a jobbággyal sem volt bajom, alapvetően a nyelvtantanítással van úgy en bloc.

 • 2009.05.13 17:21:41madz

  cozu, hát ez még most van kialakulóban, és igen mókás dolgok vannak :)
  pl emberek százai írnak mostanában szakdogát a netes meg az sms-nyelvből, szóval felkapott a téma
  meg persze kötelező kitérni rá a középiskolában is
  csakhogy a tanárok nagyrésze feleanyira sem ismeri a netet meg a netes kommunikációt, mint a diákok
  és sokaknak "rangon aluli", hogy beleássák magukat
  egyébként szerintem itt az írásbeliségnek egy speciális változatáról van szó. mert pl nem maradandó, ráadásul ugyanúgy jelenidejű, mint a szóbeliség. úgyhogy szerintem az írásbeliség eddigi normái eléggé korlátozottan érvényesek rá.
  na de nem vagyok szakértője a témának, suliban foglalkozunk a dologgal, én még érettségi tételt is csináltam belőle. hálás téma.

 • 2009.05.13 17:28:41cozumel

  Madz

  volt ra egy fogadasom, hogy felkapott tema :)

 • 2009.05.13 18:23:55FENTEtente

  "BATYUBA SATUBA TUBA CSUPA KUPA
  BÚCSÚBA SUBA BUTA SZOCSIBA CSÍP A LIBA
  KOCSIBA IGAZIBA MOZIBA AZ IPARIBA."

  Ha őrült vagyok hátaztán,
  kecske is lovagol a káposztán.

  Ha én lennék Orbán Viktor akkor a teljes MSZP-t magam alá ültetném és adnék nekik két pofont majd rájuk potyogtatnám a magas plafont,s megkérném őket a Fidesszel együtt,hogy kézen fogva szépen vonuljanak ki a magyar politikából és hagyjuk hazánkból a politikától távol tevékenykedő független nem ügyetlen szakértőket,az aranyat érőket dolgozni,dolgaikat megvalósítani.Az országot kár tovább eladósítani,elutasítani a pozitív lehetőségektől.
  Tények?Magyarországon egy bizonyos réteg nagyon meg van fizetve,de a többség meg sietve le van sajnálva a kevés bérükkel,kevés jövedelmükkel.Politika sok hibát követett el,de egy nagyot biztos.Naponta bevonta kisembereket a politizálásba és vonult olyan állásba,hogy rájuk sokat hivatkozik.
  Balosok és jobbosok,közös tusakodósok!Elkeserítő a vitatkozásotok az ország rovására.Lelkesítő szorgalommal taszigáljátok a többséget a nyomorba?
  Politikai temérdek érdek érdekes helyzetben,esetleg jobbik esetben,érződik pozitív hatása az emberi tartásra.Hogy lehet így kicsinyke kis magyarországon itt élni,ha okok nélkül testvéreinket is el tudjuk itélni,később talán még máglyán is égetni?

 • 2009.05.13 19:11:32Brumibaby

  Neki minek a hiánya kedvezne?

 • 2009.05.13 19:12:46Brumibaby

  Vagy ez is csak egy nyelvi változat?

 • 2009.05.13 19:31:36madz

  most témától függetlenül ez tök jó. hiphopban utwzol?

 • 2009.05.13 19:41:33cozumel

  Brumibaby

  raadasul ez is kulfoldrol koppintott stil :)

 • 2009.05.13 20:32:20Brumibaby

  Akkor nyomjunk egy altatót hiphopban, elvégre ez egy kismamablog

  Aludj, babám, fentetente,
  anyád magát jól kikente,
  kifente,
  hiába,
  akaratereje hiánya
  oltári bálnává tette
  Na de most figyelj,
  kishaver,
  még egy kis edzés,
  és feledve mindjárt
  a csaszi, a csaszi,
  a császármetszés,
  túl nagy a hasad,
  de kevés a vasad,
  a lilabugyid meg a szekrény
  aljába' marad,
  tegnap a melltartód
  még pont jó vót,
  de mára a cicibe
  gyűl a tej izibe,
  a gyerekorvosod,
  ki óceánt átszelt,
  mé nyomja, mé' nyomja
  mégis a tápszert?
  Ki vagy te anya?
  Jól ki vagy, látom,
  mijafrancnak az ilyennek
  gyerek, barátom?
  Túl a tortúrán,
  a klaviatútán
  vered az ujjad véresre,
  hát mondjad, minek, de minek, de minek
  mentél te három év gyesre?

 • 2009.05.13 20:39:37Magenta

  Brumi, eddig is szerettem a hozzászólásaidat, de ezt lementem! :)))))))

 • 2009.05.13 20:42:13másutt

  aszta, ez nagyon jo. koszi.

 • 2009.05.13 20:46:31Tessina

  zseniális:)

 • 2009.05.13 21:10:12cozumel

  Brumi

  ezen gurulok....keeeeeesz! :D:D

 • 2009.05.13 21:33:46Kipikopii

  javaslom Brumi hiphop-jat onallo posztnak ki a Velvet cimlapjara!

 • 2009.05.13 21:35:47Magenta

  Poronty-induló! :)))))

 • 2009.05.13 21:48:10manka78

  Brumi! Ez kurvajó lett!

 • 2009.05.13 21:57:56madz

  Brumi, grat :)

 • 2009.05.13 23:06:30madz

  Kipikopii, köszi a linket, elolvastam, fantasztikus volt :) annyira jó néha valami egész másról olvasni... régebben látogattam a korrektorblogot, de olyan ritkán ír, hogy elfelejtettem
  és ajánlom a cikket sztroberinek!

 • 2009.05.14 06:10:32Brumibaby

  Kipikopii, isten ments

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta