SZÜLŐSÉG

Képkockák a falon - diafilmek kicsiknek és nagyoknak

2009. május 11., hétfő 09:36 |

Ma is tisztán emlékszem arra az érzésre, amikor gyerekkoromban előkerült a diavetítő és a szobát varázslatos hangulat árasztotta el. A besötétített szoba, falra vetített kép, anya, vagy tesóm meséje olyan érzéssel töltött el, mint amikor ma moziba megyünk. Persze hozzá kell tennünk, hogy a mi generációnk csúcstechnikája volt akkor ez a kis vetítődoboz, amivel hosszú órákat töltöttünk együtt a hamar sötétedő, téli délutánokon. A diavetítő mai versenytársai már nagy kaliberű fegyverrel harcolnak, s néhány gyereknél nem éri el a megszokott ingerküszöböt a merev képkockás vetítő, inkább előnyben részesítik a dvd-t, számítógépet és egyéb XXI. századi csodát.

Nálunk azonban nagy becsben van tartva a velem egykorú, gépeknél már matuzsálemi korba lépő vetítőgép, aminek már a torka is véres, de a család egy emberként ragaszkodik hozzá. Pedig lenne rá lehetőség újat vásárolni, igaz, nem olcsó mulatság a mai gyerekeknek gyártott készülék, mely fizimiskájával inkább űrhajóra, mint virtuális kommunikációs eszközre hajaz, s tízezer forint alatt nem igen juthatunk hozzá. Nem vagyunk szerencsés helyzetben akkor sem, ha minden diafilmet most kell beszereznünk, mert boltban, vagy internetről rendelve 870 forintért tudjuk megvásárolni darabját.

Ha azonban valahol fellelhető a családban egy még működő, jó állapotban lévő gép (és örököltünk, vagy megtartottunk néhány filmet is), amikor a gyerek már vetítésre fogékony korba lépett, azaz képes legalább 3 percet a fenekén ülni csöndben (1,5 évtől ált.), nyugodtan próbáljuk ki, hogy milyen hatással lesz a vetítés a gyerekekre. S míg a ronggyá olvasott kiskönyvtől lehet, hogy már a falra mászunk, a diafilmnek köszönhetően a mese kerül a falra helyettünk, ráadásul mi is nagyon fogjuk az együtt töltött időt élvezni. Sőt, ha a gyerek nagyobbacska, maga is szívesen teker egy-egy kockát, a nagytestvérek pedig szívesen olvasnak a piciknek, nem csak gyakorlásképpen. Lássuk, milyen mesékkel ismerkedhettünk meg a diafilmeken keresztül!

RÉGI KEDVENCEK

Böbe baba, Mazsola és Tádé, Vizipók és Frakk:

Bálint Ágnes kedves bábfiguráit nem csak a tévében, vagy mesekönyvben élvezhettük, hanem bábszínházban és diafilmen is. Szerencsére a ma kapható kópiák között is fellelhető néhány epizód, így együtt örülhetünk régi kedvenceinknek, Böbe babának, Cicamicának, Morzsi kutyának és Sompolyoginak a gyerekeinkkel együtt. Porcelánházuk, azaz köcsögházuk pedig felejthetetlen marad mindenkinek, az sem meglepő, ha lányaink Cicamica házához hasonló babaházat kérnek majd a Jézuskától.

Ha már régi klasszikussal kezdtük, ráadásul nem kisebb névvel, mint Bálint Ágnessel, a Mazsola-meséket nem hagyhatjuk ki. A folyton galibába kerülő zöld kismalac története tovább bonyolódik Tádé érkezésével, s nem kell szemfüles olvasónak, vagy hallgatónak, esetleg nézőnek lennünk ahhoz, hogy hamar párhuzamot vonjunk Manócska családja és a mi egy-két gyerekes életünk mindennapjai között. A szemtelen és féltékeny nagytestvér Mazsola és a kistestvér Tádé immár több mint három évtizede szórakoztatja rajongóit, mert a mondanivalója a mesének örök érvényű és minden generáció számára szórakoztató és aktuális is egyben.

Számos diafilmmel találkozhatunk a Vízipók-sorozatból, amit ha mesélünk, a mai napig a fülünkben halljuk a légbuborék-nadrágos pók géphangját, valamint a keresztespókét, ahogy szeretettel azt mondja: "Ez a Vízipók, egy csodapók…" Nem csak a történetek aranyosak ezekben a mesékben, hanem határozottan pozitívan segít a gyerekek viszolygását feloldani az állatok, főleg bogarak felé, valamint rengeteg, egyébként ismeretlen állat nevét tanulhatják meg mese közben.

A Frakk, a macskák réme című sorozat már gyerekkorunkban is sikermese volt, az embertulajdonságokkal felruházott házi kedvencek történetei pedig azóta is osztatlan sikert aratnak a legkisebbtől a legnagyobb korosztályig. Akárhányszor vetítjük a mesét, a végére mindig jól felbosszantanak a macskák, s válunk kutyalelkű rajongók varázsütésre.

GRIMM és ANDERSEN mesék

Régi kedvencem, akár diafilmben, akár könyvben a Csipkerózsika volt. A vetítővel együtt mondtam a versbe szedett rímeket, a nyakon csapott kukta képét például sosem fogom elfelejteni, amint menet közben elalszik.

A Hamupipőke szintén a gyakran mesélt diák között volt, a szép történet mellett elvarázsolt a szép ábrázolás is, különösen Hamupipőke törékeny, szépséges alakja, arca. De rendszeresen kellett mesélni a Piroska és a farkast, A Hófehérke és a hét törpét, valamint számos egyéb Grimm mesét, melyeket könyvekből már jól ismertem. A Csizmás Kandúr, a Holle anyó és a Brémai muzsikusok a gyerekeim kedvencei is, s számtalanszor kérik, hogy vetítsem őket.

Lányom, talán névrokonságuk miatt, évekig Andersen Pöttöm Pannáját vetíttette velünk esténként. De különös vonzódás kötötte a kicsit nyomasztó hangulatú Hókirálynőhöz is, mely hűen tükrözi az anderseni, kissé depresszív stílust.

Magyar népmesék

A Magyar népmesék nem véletlenül járta be a világot, s lett sikeres több országban is egyaránt. Míg régen csak ritkán jutottunk hozzá a tévén keresztül, hogy elcsípjük a jól ismert „dallamokat csipogó” főcímet, addig ma már könyvben is, valamint diafilmen is megvásárolhatjuk a sorozatot.

A vetítésnek köszönhetően lett az egyik kedvenc mesénk a Só című mese, valamint az Égig érő paszuly. De nem kevésbé szeretjük a sorozat többi meséjét, s megpróbáljuk olyan hangvétellel mesélni őket, mint Szabó Gyula, általában kevesebb, mint több sikerrel.

VERSELVE

Bár említettük már a Csipkerózsikát, ahol versben mondják el a történetet, sok olyan diafilmet vásárolhatunk meg, ami által bővíthetjük a gyerek versrepertoárját, ez pedig nem csak szórakoztató, hanem később hasznos is lehet. Kedvenc diafilmem az Öreg néne őzikéje volt, ennek köszönhetően kívülről fújom, hogy „Mátra alján, falu szélén lakik az én öreg néném…”. Mivel szerencsére ma is megvásárolható, nem csak könyvben, hanem dián is, így a gyerekek is megtanulták már ezt a szép verset. Akár csak Móra Ferenc Cinege cipőjét, vagy Móricz Zsigmond: A török és a tehenek című remekművét.

ÚJ MESÉK

Persze a mai generációnak is megvannak a mai kedvencei. Bartos Erika meséi már nem csak könyvön olvashatóak, hanem diafilmen is. Ugyan az Anna, Peti és Gergő című sikersorozatával még nem találkoztam diakópián, a Bogyó és Babóca egyik közkedvelt mesénk. Vonatrajongó gyerekeknek is kedveskedett az írónő, Kisvonat a Mohavölgyben című meséjével, ahol állatok utaznak vonattal egy esküvőre és mindenféle bonyodalom történik velük.

A posztban említett meséken kívül még rengeteg diafilmet vásárolhatunk, számos lehetőség nyílik arra, hogy régi, vagy új diához hozzájussunk. A legtöbb játékboltban, korlátozott választékkal találkozhatunk, de nem ritka, hogy óvodákban, vagy iskolákban nyílik lehetőségünk arra, hogy rendeljünk néhányat. Az internetről pedig, mint minden egyebet, a diafilmeket is beszerezhetjük, akár még használtan is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.11 09:51:07Brumibaby

  Az egyszervolt.hu-n is lehet régi diafilmeket nézni, az enyémek kedvence a Csipkerózsika volt, Vihar Béla gyönyörű verses feldolgozásában.

  (AZ sem közömbös, mert sok diás mesének anniyra lebutított a szövege, hogy fáj felolvasni.)

  Sajna az én gyermekkori diavetítőm megadta magát...

 • 2009.05.11 09:59:01Magenta

  A mi diavetítőnk még él. Férjem gyerekkorából lett átmentve, a gyerekek imádják, a nagyok is, még mindig. :)

  Külön rituáléja van a vetítésnek és a gyerekszobában direkt ezért lett fehérre festve a plafon.

 • 2009.05.11 09:59:58Magenta

  Tegnap egy üzletben láttam mesélő macit. Megnyomod a kezét (vagy valamijét, nem tudom) és mesét mond a gyereknek.
  Tényleg, mennyivel egyszerűbb, mint időt szánni rá. :(

 • 2009.05.11 10:16:31pomme-pomme

  A diafilmjeink között volt néhány klasszikus is, görög mitológiai történetek, János vitéz stb. Azt hiszem ennek köszönhető, hogy a trójai háború történetét hamarabb ismertem, minthogy tudtam volna olvasni. :)

 • 2009.05.11 10:16:59Subbantósdi

  Én is sokat néztem kiskoromban diafilmeket, egy hatalmas papírdoboz volt tele a filmekkel és mikor pl. hétfőn nem volt tévéadás, akkor ezeket nézegettük. :o)
  Ma is azért lehet kapni diafilmeket, szerintem nem rossz dolog egy diavetítővel és pár filmmel megajándékozni egy három-négy éves gyereket, mert az már jobban tudja ezt élvezni. :o)

 • 2009.05.11 10:29:14Vakmacska

  Haragosi, Kutyatár, meg ötvenes évek hangulatát idéző filmek is nagyon népszerűek minálunk. Szerencsére a nagy lovak idejéből (80-as évek eleje) származó gép hibátlan, a filmgyűjtemény pedig vegyes - a saját gyerekkoromtól a nagy lovakéig, meg egy-két újonnan vásárolt darab és börzén kiárusított régiek (ott szoktunk régi könyveket is venni, némelyik egyszerűen verhetetlen). Gyerekbulin is csak ez vált be, amikor a leizzadt, bepörgött kölköket muszáj volt már leültetni. Egy kivételével ültek tátott szájjal és nagyon élvezték a dolgot.

 • 2009.05.11 10:37:15zskoncz

  az én nagy kedvencem egy orosz mese volt. az almafácska meséje! olyan igaz szovijet mese volt tsz-szel, traktoros mámival, burkolt coalizmussl. de ygerekkénk tetszett.
  a másik kedvencem pedig"Zsuzsi segit anyukának" cimű volt!

 • 2009.05.11 10:56:48keke80

  Én imádtam a diát. Meg is van, itt van nálam a régi ösi ezer éves diavetítö!!! Rengeteg film megvolt hozzá, persze föleg mesék, de tavaly vettem is párat, mert nagyon jókat lehet kapni!!!

 • 2009.05.11 11:11:29mesianyu

  Jéééééééééé nekünk is ilyen gépünk van mint ami a képen látszik, még anyukám gyerekkorából való. Ha jól tudom még működik csak fönn van a padláson a filmgyűjteménnyel együtt :)

 • 2009.05.11 11:14:33bölcsésztanár

  És arra emlékeztek, hogy volt telefonmese? Nekem nagyon sokat mesélt anyukám, de mégis élmény volt havonta felhívni egy másik nénit, aki egy vadiúj mesét mondott.
  Egyébként nekem is első olvasás előtti emlékem a János vitéz dián. Azt hiszem, két tekercsre fért csak rá. Még a vetítés szagára is emlékszem.
  Most, hogy a fiam kapott ajándékba valami szuper vadiúj vetítőt, nagy volt a csalódásom, mikor kiderült, hogy tök béna, mert kicsi a fényereje és elég homályos a kép. Ennyit a technika fejlődéséről.

 • 2009.05.11 11:24:42magmama

  A diavetítés "illatát" soha nem felejtem el. Jellegzetes illata volt a filmnek, ahogy melegítette a gép. Néha olyan sok filmet néztünk egymás után, hogy az utolsót már szabályosan kivasalta a masina. :) Kívülről tudtam az összeset, annyira imádtam. Ha a kölykök nagyobbak lesznek, vetítek majd nekik. Mégy van néhány régi filmem. :)

 • 2009.05.11 12:10:46Pikka

  Nekem Vackor volt a kedvenc diafilmem.
  Unokaöcséimnek ajándékoztam a gépet, meg a cipősdoboznyi filmet (még focimeccs is volt fekete.fehér dián), remélem ha szükségem lesz rá, akkor visszakapom őket:)

 • 2009.05.11 12:56:17Hogolyo

  Idevaló is meg nem is. A mi diavetítőnk meghalt, de szerintünk javítható. Nem tudtok szervízt Pesten valahol?
  előre is köszi

 • 2009.05.11 13:37:58Vakmacska

  mi baja?

 • 2009.05.11 13:38:32Vakmacska

  (barkácsban jók vagyunk, a problémát a spéci alkatrész hiánya szokott jelenteni....)

 • 2009.05.11 14:08:30Hogolyo

  ha jól emlékszem, kiégett az égő, és valamelyik gyereke lerántotta, úgyhogy kicsit meghajlott a fém... (nem a gyereken -nem nevet)

 • 2009.05.11 14:24:43ruju

  És Zelk Zoltán Három Nyúl? Az a mese de ott van! Bár dián a rajzokat nem szeretem, de a gyereket nem zavarja, és a vers nagyon jó!

 • 2009.05.11 14:36:21leonsio

  250-400 forintért lehet diafilmeket venni a Versenyen (eddig legalább kétszázat vettem a kislányomnak 1 év alatt, annyira rászokott hogy minden este diázunk, imádja, és mivel elég sok van nem unja mert mindig mást vetítünk).
  Lehet orosz nyelvűeket is találni, azok aztán gyönyörűek!

 • 2009.05.11 15:24:23Temptation

  A diafilmmúzeum weboldalon is lehet diát nézni, mindenfélét, ismeretterjesztőt is.
  Bár az "igazi" diázás azért volt jó, mert ahhoz kellenek a szülők is (legalább egy), amíg kisebb a gyerek, és így valóban a gyerekkel töltött idő, mint a meseolvasás.

 • 2009.05.11 15:24:25bohar

  Nekünk rengeteg diafilmünk volt, és nagy szerencse, hogy megis van mind! Vannak olyan régiek, amik szerintem még nem is a meink voltak, hanem aszüleimé, gondolom, mert feketefehérek, és ilyenek, mint Kincses sziget, Gulliver, Utolsó Mohikán, stb...nekünk örök titok marad hogy miért, ma sem értem a Harcsabajusz kapitány volt az abszolut kedvenc. Épp mostanában is diafilmnézős esték vannak, azt tapasztaltuk, a besötétítés miatt talán, néhány mese után, simán, könnyen elalszanak. Nagyon jó esti programnak bizonyul.

 • 2009.05.11 16:05:35Kipikopii

  Win: nagyon orultem a posztnak, koszonom! Mindent megvalaszoltal, amit a Poronty off-ban kerdeztem a diafilmvetitessel kapcsolatban, sot jo kis diafilmajanlo lett a cikkbol.

  Azt tudja valaki, hogy ezek az uj tipusu vetitok mennyi ideig birjak a vetitest anelkul, hogy tulhevulnenek? Nekem ez maradt meg nagyon az emleimben, hogy sokszor felbe kellett szakitani a vetitest, mert tul forro volt a gep.

 • 2009.05.11 17:21:53cometneni

  Öcséimnek vetítettem sokat. a kisebbik -7 évvel fiatalabb nálam- kedvence az öreg néne őzikéje volt. kívülről meg is tanulta, annyit nézte. igaz, kicsit átírta: panasztosan sír szegényke, ilyenek. viszont mai napig emlékszünk rá! (ma már 34 éves)

 • 2009.05.11 20:53:38mpbm

  Mi is szoktunk divetíteni, nekünk régi gépünk van, férjemék-é volt. Vannak még a Makk-Marcis mesék, azok is frankók. A Három Nyulak nekem is nagy kedvencem, mesekönyvebn, emlékszem még a rajzokra, meg ahogy anyu olvasta. Valahogy olyan sodró hangulata van. Nekünk is megvan dián, de nagyon gázok a rajzok, én nem tudok rajtuk túllépni.
  Öreg néne őzikéje sztorim, ugyan nem diáról, mert az csak az eredeti rövdített változata, hanem a könyvet olvastam a 4 éves lányomnak, és amikor odaértem, hogy:
  - Piros pipacs, szekfű, zsálya virít háza ablakában, kis köcsögben nagy csuporban... akkor a lányom felhördült:
  - Anya!! Nem szabad olyat mondani, hogy KÖCSÖG!

 • 2009.05.11 21:06:24cozumel

  Nekunk is van, de mar kezdjuk unni azt a filmkeszletet, amit ket evvel ezelott hoztam ki otthonrol, es sajnos neten sem lehet rendelni diakat :-(

  Nalunk minden alkalommal kulon meg kell beszelni, hogy miert van ott az ollo :-)))

 • 2009.05.11 21:09:09Magenta

  cozumel, kérj segítséget akár itt. :)))

 • 2009.05.11 21:20:41leonsio

  De tényleg, minek van ott az olló?

 • 2009.05.11 21:20:55Vakmacska

  mpbm, nem ér, gyerek már szunnyad, én meg vinnyogva röhögök...

 • 2009.05.12 09:38:31catus

  én ezekre emlékszem:
  -két bor ökröcske
  -róka rudi( igen ez volt a neve) a balatoton
  -Boribon a játékmackó
  -állatóvoda az őserdőben
  -csipkerózsika, hamupipőke (lányok léven ez volt a nagy favorit)
  -Kismalac és a farkasok

 • 2009.05.12 09:40:26catus

  bors ökröcske persze..

 • 2009.05.12 10:33:23mpbm

  Azt képzeljétek el a lányomnak milyen antennái vannak.... Ma reggel előállt az ötlettel, hogy ha estig jól viselkedik, akkor vetítek-e neki? Utoljára kb fél éve vetítettünk, és azóta nem is bezséltünk a témáról.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta