SZÜLŐSÉG

A kilencvenéves nagyi vezette le a szülést

2009. május 11., hétfő 09:45 |

Vannak szavak, melyeket nem lehet úgy leírni a Porontyon, hogy ne robbantanának ki pillanatokon belül véres küzdelmeket, durva hajtépést és parttalan vitákat. Úgy gondoltam, hogy most megpróbálkozom a lehetetlennel, vagyis egy olyan poszt írásával, mely otthonszülésről szól, de nem „úgy". Szerintem kedves történet, és őszintén remélem, hogy ti ekként fogadjátok.

A történet főhőse egy 90 éves brit nagymama, Maggie, aki nem lepődött meg különösebben, amikor egyszer csak megszólalt a telefonja, és unokája férje arra kérte, menjen át hozzájuk, mert hamarosan világra jön az idős hölgy legkisebb dédunokája. Tudta, hogy második gyerekével várandós unokája, Kathy, otthonszülésre készül, ezért örült, hogy tiszteletreméltó életkora ellenére is számítanak a segítségére, de abban is biztos volt, hogy mindössze lelki támaszként tartanak igényt a jelenlétére. A fiatalok nappalijába lépve viszont pillanatokon belül kiderült, hogy itt bizony komolyabb segítségre lesz szükség annál, mint hogy fogja unokája kezét és törölgeti a homlokát.

Történt ugyanis, hogy Kathyék nagyobbik gyereke, Dylan, kétnapos vajúdás árán született meg 19 hónappal ezelőtt, ezért a szülés megindulásakor Kathy és férje, Keval, úgy ítélték meg, hogy még bőven van idejük, miért is háborgatnák feleslegesen és túl korán a szülésnél segédkező bábát. Az események azonban hirtelen és váratlanul felgyorsultak, és nyilvánvalóvá vált, hogy elkéstek a bába riasztásával. Mindössze annyi idejük maradt, hogy értesítsék a közelben lakó nagymamát, ha nem akarták, hogy kizárólag egymásra legyenek utalva egy esetleges probléma esetén.

A nagymama szerencsére otthon volt és nem sokat tétlenkedett az indulással. Ahogyan a Daily Mail című lapnak később elmondta, megérkezvén azonnal felismerte, hogy nincs vesztenivaló ideje, hanem máris szaladt kezet mosni, miközben igyekezett felidézni az egykor ezerszer begyakorolt, de már rég elfelejtett mozdulatokat. Maggie ugyanis a II. világháború idején bábaként dolgozott, és annak idején nagyon sok újszülöttet segített a világra, no de az már nagyon régen volt, hiszen már maga is bőven nagyszülőkorban van az az egykori apróság, akinek világra jövetelénél utoljára segédkezett.

Az azóta eltelt csaknem fél évszázad szerencsére mit sem koptatott az idős hölgy ismeretein, Kathy szerint a nagymama - kilencven éve ellenére - bámulatra méltóan higgadt és profi segítségnek bizonyult, így alig telt el háromnegyed óra, és máris kezében tarthatta legkisebb dédunokáját, Caryst. Carys eztán joggal büszkélkedhet azzal, hogy dédnagymamája segédkezett a megszületésénél - ezt pedig manapság már azok sem igen mondhatják el magukról, akiket édesanyjuk nem kórházban hozott a világra.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.11 14:19:29anyamadár

  Nagyon nagy öröm, hogyha valakinek él a nagymamája és ennyire fitt és egészséges, hogy képes kilencvenévesen ellátni a szülés körüli teendőket! :)

 • 2009.05.11 14:21:24Pandi

  Evita, szerinted mit fog hozzá szólni?

 • 2009.05.11 14:23:49csutkababa

  Ribizlee
  A sürgősségi esetek egyike a megindult szülés, amire mentőt KELL küldeni.
  Szabály.
  Persze nem kötelező hívni, elég sokan mennek be saját erőből, taxival a kórházba.

 • 2009.05.11 14:26:45orsianyu

  Milyen jól tartja magát az öreglány, és milyen szép volt fiatalon!

 • 2009.05.11 14:28:31ruju

  csutkababa, én 5 perces fájásokkal mentem be, ember vezetett, és eszünkbe sem jutott, hogy mentőt kéne hívni, sőt én azon izgultam, hogy majd jól hazaküldenek, hogy vaklárma. Nem az volt, hanem megindult szülés. Most ezt nem kötözködésből, hanem mert kiváncsi vagyok. Mert ez is olyan tág meghatározás. Ennek a csajnak a cikkben pillanatok alatt lezajlott, nem volt ideje már semmire, más meg azt meséli, hogy 24 órát vajúdott, amikor is van idő bemenni mentő nélkül is a kórházba, szóval mi az a pont, ahol tényleg mentő kell?

 • 2009.05.11 14:31:12cantaloupe

  Ez szep tortenet volt! :)

 • 2009.05.11 14:31:47Ribizlee

  csutka,
  én normál szülésre gondoltam, ahol általában azért órák kérdése hogy előbújjon az a gyerek. nekem nem lenne (volt) igényem arra, hogy mentő vigyen, de ez persze szigorúan szerintem. :-)
  megaztán mi a megindult szülés? ha 5 perces fájások vannak, vagy ha elment a magzatvíz?

 • 2009.05.11 14:32:18csutkababa

  Pont az a pont, ahol a szülő nő vagy a hozzátartozó felemeli a telefont:-)))
  Tényleg.
  A különbség a szülések számában van.Első-második szülésnél, ha normál terhesség, nincs hirtelen vészhelyzet, erős vérzés, korababa, akkor mentőgépkocsi megy.
  Többedik terhesség/többedik megindult szülés, ill. a fenti okok bármelyikében esetkocsi vagy rohamkocsi.

 • 2009.05.11 14:32:25Ribizlee

  ruju, szállj ki a fejemből! :-)

 • 2009.05.11 14:34:18csutkababa

  Megindult szülés: fájástevékenység megindult,félórás fájásokkal is akár, elfolyt magzatvíz, ezek a telefonon elhangzott infók. És megy a mentő.Azonnal.

 • 2009.05.11 14:35:58másutt

  Ribizlee, ez leggyakrabban a megbeszeles alapjan folyik, es orvosa/korhaza/orszaga valogatja.
  nekem pl. meg lett mondva, hogy akkor menjek be, amikor 4-5 perces RENDSZERES fajasaim vannak.
  Az aki azelott megy be, azt hazakuldik, vagy kikuldik a kozeli parkba par orara setalni.
  Mas korhazban meg egy pici fajacska, es befektetik a mamat. Vagy meg elotte.
  En felhhivtam a szuloszobat, 7-8 perces EROS fajasokkal ejjel es azt mondtak, merjem, figyeljem, varjam meg az 4-5 perceseket es TELEFONALJAK vissza.
  Mashol ovatosabbak.

 • 2009.05.11 14:37:22csutkababa

  Évek tapasztalata egyébként, hogy ritkábban megy a mentő szülés miatt.
  Okok:
  -kevesebb szülés?
  -már kórházban fogták, ott indul?
  -bemegy magánúton?
  Ki tudja?...

 • 2009.05.11 14:37:50marcipánmaci

  "marcipan es tuktuk inetelektualis magaslata meg megkerdojelezi miert osztalyozzak egy bulvarlap bulvarcikkeit szabadidejukben, es miert nem irnak inkabb ok maguk"
  Kedves másutt: én történetesen ebből élek, immár húsz éve.

  Kicsit offolva, de itt a helye:(Zamat véleményéhez is csatlakozva), az e rovatba írás nem kell magával hozzon cukiságot, édibédiséget, aranyosságot, gyönyörűsködést, hetvenhét jelzős szerkezetet, ismétléssel való nyomatékosítást, és a többi manírt, amit rendszerint kezdő bulvárosok, vagy elfáradt, de legalább rutinos rókák használnak.

  Most már nagyon off leszek, de muszáj elmondanom: Sok-sok évvel ezelőtt Verebes István színpadra állította a Hyppolit, a lakájt. Abban a korban, amikor ez a műfaj mélyen lenézett volt (méltán, mert hihetetlen gagyi, igénytelen darabok születtek az égisze alatt), a színészek eltartott kisujjal fogták a szövegkönyvet, a nézők lebiggyesztett ajakkal ültek be a nézőtérre, elhatározván, hogy egy mosoly nem sok, annyit sem produkálnak, ha beleszakadnak, akkor sem. Szóval, ebben az akkor lenézett műfajban ott és akkor született egy remekmű. A nézőtér szétszakadt a nevetéstől, ezreknek nyújtott olyan színházi élményt, amire évekig-évtizedekig emlékeznek. Verebestől pedig megkérdezték, hogy miért rendezte meg a darabot. Erre ő azt válaszolta: "be akartam bizonyítani, hogy ezt a műfajt is lehet szakszerűen csinálni."

  Ezt láttam a kezdet kezdetén a Velvettől is. Hogy a bulvárszennylapok között igyekszik tiszta maradni: okosan, a cikk tartalmára utalóan adni címeket, felkészült, fogalmazásképes újságírókkal íratni a cikkeket, valós háttérinformációkkal erősíteni mindazt, amit bulvárnak hívunk. És amit igenis lehetne szakszerűen, harsányságok, panelek, édibédizések, cukiságok és az olvasók szellemi szintjének lenézése nélkül csinálni.

  A Velvetet sokáig ilyen volt.

 • 2009.05.11 14:39:36csutkababa

  Marcipánmaci
  Ez régen lehetett...
  Kár.

 • 2009.05.11 14:43:37Ribizlee

  másutt, értem én, szerintem pont ezért fölösleges a mentő.
  és mi van, ha pont egy infarktushoz nem ér oda a rohamkocsi, mert olyan kismamát furikáz, aki simán beérne kocsival vagy taxival?

 • 2009.05.11 14:48:03csutkababa

  Ribizlee
  Na igen, ez sajnos reális probléma. De a szabál az szabál.

 • 2009.05.11 14:49:40B-

  csutkababa: nekem se jutott eszembe, hogy mentőt hívjak. Életemben egyszer ültem mentőben, nagyon durva volt :-) Végig arra gondoltam, hogy ha tényleg beteg lennék ( az ügyeletes orvos szteroidos injekciójának hála a mentőben már semmi bajom nem volt, de azért biztos ami biztos, bevittek), akkor hogyan bírnám ezt a zötyögést? Az eszembe se jutott mondjuk, hogy aki minden nap mentőben ül, annak milyen lehet :-)... Szerintem annyira dobál egy átlagos mentő, hogy kiesik a gyerek az anyja hasából a kanyarban :-)

  A taxi kényelmes. 9 hónap alatt bárki félre tud tenni annyi pénzt, hogy a kórházig elvigyék :-)

  Autóval is jó lehet, de nem stresszelnek ilyenkor az apukák túlságosan? Vezetéskor az nem jó.

 • 2009.05.11 14:50:58B-

  Egyébként én úgy képzeltem, hogy ha mentőt hívnék egy komplikáció nélkül induló szüléshez, simán elhajtanának, mert a mentőszolgálat nem taxiszervíz. Azt hittem, kell valami plusz indoklás is, hogy kijöjjenek.

 • 2009.05.11 15:00:25csutkababa

  B-
  Nem kell. Kimennek.

 • 2009.05.11 15:02:26csutkababa

  És lehetőség szerint az anya kívánsága szerinti intézménybe viszik, kivéve, ha komplikáció fenyeget, mert akkor a legközelebbi ellátóhelyre kell vinni.

 • 2009.05.11 15:05:36csutkababa

  Zötyög.Hápersze,hogy zötyög, ezek a kocsik teherautók, a beteg, személyzet, felszerelés nem olyan teher hátul, hogy ne pattogna...
  A nyálunk csorog a külföldi prospektusoktól, ahol MENTŐNEK épített kocsikat kínálnak.
  Nálunik megveszik a közönséges teherautót, és egy magyar cég bebútorozza, felszereli.
  Bútorlappal, potyogó csavarokkal, stb.

  És ugye a magyar utak minősége...az se kutya.

 • 2009.05.11 15:06:34másutt

  es ezzel megint elertunk a "terhesseg betegseg-e vagy 'masallapot'?" es szules detto... izgalmas kerdeset, amit meg a nagyon okos emberek sem tudnak megvalaszolni....

 • 2009.05.11 15:10:23csutkababa

  Másutt
  A magyar szabályozás egyértelmű: sürgős szükség, és kész.

 • 2009.05.11 15:18:30Solar

  Heatherette

  te csak rontod a levegőt itt.

  Igenis megható történet és csakis örömre ad okot.

  A "mi lett volna ha" mindig a lúzerek és nyámnyila picsogó parás emberek "Bibliája".

 • 2009.05.11 15:20:11_kleo_

  Mentőt azért hívtunk, mert a szülésznő a lelkünkre kötötte, hogy ha elfolyik a magzatvíz, akkor nem ugrálunk, hanem szépen fekszünk és hívjuk a mentőt, nehogy előre essen a köldökzsinór. Egyébként a magzatvíz elfolyása után rögtön jöttek a tolófájások, 25 perc múlva a kezemben volt a fiú. 2 tolófájás között pedig nem volt erőm az autóig sem elsétálni. :)

 • 2009.05.11 15:21:34_kleo_

  Első szülésnél mi is a saját autónkkal araszoltunk a karácsony előtti dugóban 5 perces fájásokkal nagy vidáman, nem sejtve, hogy pár óra múlva már kint grimaszol a gyerkőc.

 • 2009.05.11 15:26:52ruju

  _kleo_, én nem viccelek, írd meg az otthonszülős sztorit ide, vasárnapi szüléstörténetnek, sztem sokakat érdekelne, főleg, mert a szükség hozta (ha jól értem) és nem eltervezett "ősanyás-zöldcsempés" sztori.

  Feljebb írtam, hogy én is 5 perces fájásokkal indultam a kórházba, addig pedig a védőnőmmel tartottam a forródrótot.

  Annyi tellett tőlünk, hogy az ember kocsijával mentünk, merthogy az bőrüléses, ha elmegy a magzatvíz, könnyebb takarítani, és hogy utoljára tudjuk együtt használni, merthogy csak 2 ülés van benne :-DDDDD

 • 2009.05.11 15:28:05bohar

  Aranyos hír, szimpatikus történet és család, kedves képek, sok boldogságot nekik, milyen klassz hogy így bízik a nagymamájában ez a lány, ( édes mosolyú pici baba :))

 • 2009.05.11 15:29:52B-

  kleo: nekem is elfolyt a magzatvíz, de a szülésznő egyáltalán nem bíztatott fekvésre. A vajúdás alatt is végig járkáltam stb.

 • 2009.05.11 16:00:03csutkababa

  B-
  Azért, mert a baba feje már beilleszkedett a medencebemenetbe, így a magzatvíz csorgás nem tudta előresodorni a köldökzsinórt.
  Ha a baba mé g fent van, ez reális veszély, a baba feje nekiszorítja a köldökzsinórt a csontos nedencefalnak, és a vérkeringés leállhat.

 • 2009.05.11 16:14:07B-

  Ja értem, akkor ez személyre szabott jótanács, nem általános.

 • 2009.05.11 16:27:00másutt

  azt hiszem mar meseltem ezt a mentos temaban: itt az UK-ban volt egy nagyon nagy reklam kampany nemregen: lila feju pasi a meztelen mellkasat szorito, husaba vajo ovvel. felirat:" a mellkasi fajdalommal a tested azt uvolti: hivd a mentoket!"
  sok kisero TV interju volt arrol, hogy TUL sok ember nem akar "hulyenek latszani" es nem hivja ki a mentoket, es ebbe belehal. rengeteg mentos nyilatkozott, hogy "becsszora nem nezunk senkit hulyenek, inkabb legyen mindenki tul ovatos, mert kevesebb a teves riasztas, mint a nagy baj, mert 'feltek mentot hivni'"

 • 2009.05.11 16:28:52csutkababa

  Másutt
  Igazigaz.
  Itt meg nem régóta megy egy klassz stroke figyelemfelhívó kampány a tévében,de sajnos nem elégszer:-((

 • 2009.05.11 16:34:27Heatherette

  Solar, tépj csak sorszámot

 • 2009.05.11 16:37:18anyamadár

  Csutkababa úgy tudom itt Angliában valami mozaikszó van a stroke-ra, amit könnyű megjegyezni.
  Otthon is van rá és ha igen az micsoda?

 • 2009.05.11 16:52:21anyamadár

  Közben megtaláltam:
  "FACE - has their face fallen on one side?
  ARMS - can they raise both hands and leave them there?
  SPEECH - is their speech slurred?
  TIME - to call 999

  F.A.S.T."

  Egy kis kiadványt láttam róla a váróban és még gondolkodtam is rajta, milyen könnyen meg lehet ezt jegyezni. Na persze a nálam okosabbaknak :)))

 • 2009.05.11 17:16:53anyamadár

  Elnézést kérek az angolul nem tudóktól - a lényeg, hogy az ARCon, a KEZEKen és a BESZÉDben kell érzékelni a változásokat, a tüneteket.
  www.szelutes.hu a magyar oldal - mert utánanéztem miután kérdeztem Csutkababától - ott vannak pontosan leírva mik ezek. :)

 • 2009.05.11 17:49:32Macskanya

  Ruju: mi van, ha vkinek nincs autója pl? én mi van, ha taxit vmiért nem tud hívni? mert épp foglaltak, mert nem vállalják vagy dugó van? én szept 9-re vagyok kiírva és remélem véletlen sem akarnék aug. 20-án szülni. Cs*szhetném a taximat, meg hiába van autónk (Budapesten). Persze távol álljon tőlem, hogy beleszóljak. Amúgy nem szeretnék mentővel menni én sem.

 • 2009.05.11 17:50:35andie

  nemrég az iwiw üzenőfalon láttam egy magyar szöveget ugyanígy a stroke beazonosításáról, szintén egy betűszóval:

  A stroke felismerése.Ne feledd a 3 betűt: MBE
  Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit.
  Az orvosok szerint bárki felismerheti a stroke-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek:
  1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.
  2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.)
  3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.
  Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket.
  Még egy jel: Mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.
  Ha a nyelv "kicsavarodott", ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.

 • 2009.05.11 17:59:48zsu_

  Ez nagyon megható.Már maga az otthonszülés is annyira bensőséges és különleges lehet.És ha még egy ilyen közeli hozzátartozó segédkezik,ez egy nagyon különleges kapcsot teremtett közöttük szerintem!

 • 2009.05.11 21:55:05ruju

  Macskaanya, ízi. AKKOR hívj mentőt...

 • 2009.05.11 22:31:45_kleo_

  Ruju, már megírtam a szüléstörténetet itt a porontyon. De itt is olvasható: http://sipospeti.fw.hu.

 • 2009.05.11 22:41:58wish73

  de jó lenne, ha itthon is lennének olyan 90 éves mamikák, akik rúzst tesznek az ajkukra.
  (nem kekec, tényleg)

 • 2009.05.11 23:26:19Evita1

  Én nagyon büszke lennék a dédimre,ha ő hozott volna a világra! :) Sajnos már nincs közöttünk:(
  MEntőhiváshoz pedig annyit hogy hivtam éjjel mentőt a barátomhoz,mert egyedül volt otthon és rosszul volt.(Szülei pesttől 400km-re,éjjel 1kor nem fogok a Józsefvárosból kimenni Kispestre 19 évesen,amikor a szüleim alszanak már) Nem mentek ki mert nem hitték el,hogy rosszul van.Másnap hivtam ujra őket,akkor már nem birt lábra állni sem. 3órás műtét és 3liter vérveszteség.. Csoda hogy életben maradt:)(Nekem köszönhetően.....) Mára szerencsére csak egy 25 cm-es vágás nyoma emlékeztet arra a borzasztó éjszakára. 2005.09.30-ra. Szerencsére akkor a mentős jó helyre és gyorsan vitte,negyed óra múlva a Korányiban volt,fél óra múlva a műtőben... Légmell.Szerencsére a mentős jó helyre vitte.Az éjszaka Algopyrin mydeton szurit adott,ami tudvalevő h légmell esetén KÁROS!!!!!!!!!
  Szeretlek Feri CICA!

  Ha érdekel valakit szivesen leirom egy posztba is a történetet,bocsánat az eltérésért.A "lelki sebek" a mai napig fájnak!

 • 2009.05.12 00:25:27ready_real

  2009.05.11 15:00:25csutkababa hét ez gáz.
  Hogy kimennek.
  Egy szülés alapesetben normál természetes folyamat, egy beteg emebrnek ezerszer nagyobb szüksége van mentőre.

 • 2009.05.12 08:42:00anyamami

  Miért gáz?
  Nincs mindenkinek autója vagy riasztható autós ismerőse. A taxi mire vidékre kiér a mentő már viszi a vajudó anyukát. Választanom kéne inkább szülnék a mentőben mint a taxiban vagy a félreállt autóban.
  Nagyobb gáznak tartom hogy 11 hetes kismamaként az ügyeletet kellett hívni mert görcsölt a bal oldalam az ügyelet pedig nem jött ki mert nem vérzek. "ennyi idősen szoktak vetélni vigyen taxival mert mentőt nem küldhet mig nem vérzek". Érdekes módon mikor a mentőszolgálatot hívtuk kijöttek sőt mikor meglátott rögtön vesekőre gyanakodott ami be is igazolódott.

 • 2009.05.12 09:30:26btomi1980a

  Hűűű... de gáz!

  http://maffiozo.hu/rablas.php?rablo=btomi1980

 • 2009.05.12 09:34:19ruju

  ready_real, sztem ez így van rendjén. A lenne a gáz, ha minden vajódó kismama egyből a mentőket riasztaná, mérlegelés nélkül. Ha viszont feltételezzük, hogy mindenki "felelőssége teljes tudatában" el tudja dönteni, hogy kell-e az a mentő vagy sem, akkor a mentősöknek is kutya kötelességük menni. Minden ilyen rendszer a bizalmon és a hitelességen alapszik, csak Mo-n szeretnek ezzel visszaélni is az emberek (nem vitaindítás!!!!!! ténymegállapítás, és nem Macskaanyára gondolok, az általa vázolt esetben nincs más, mint a mentő, valóban. Mielőtt bárki félreértené. borzasztó, hogy a magyarázkodás hosszabb, mint a komment :-(()

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta