SZÜLŐSÉG

A bodzaszörptől a sült bodzavirágig

2009. május 11., hétfő 14:53 |

Itt a bodzaszezon, használjuk ezt a remek aromájú virágot! A bodza sokoldalú növény, virágából, bogyójából számos ehető dolgot készíthetünk. Nálunk a virágból készült bodzalé és a télire is elrakható szörp van a családi receptek között ezek mellé kutattam a neten még bodzás recepteket. Figyelem, szeret forgalmas utak, sínek mellett élni, de a felhasználásra szánt virágokat elhagyatott, forgalommentes csalitosban szedjük!

bodza3

A virágot felhasználás előtt nem szabad megmosni, mert akkor nem lesz íze, ezért fontos, hogy nagyjából tiszta helyről szerezzük, valamint jól nézzük át, mert a levéltetű is kedveli. Ha nincs a családban pollenallergiás, 1-1,5 éves korú gyermekünk is fogyaszthatja.


Bodzalé

Hozzávalók:

7 l víz, 70 dkg cukor, 2 citrom, 7 nagy bodzavirág, 50 db citrompótló

Összekeverjük a vizet a cukorral és a citrompótlóval, a tetejére rakjuk a héjastul felszeletelt citromot (ugye egyértelmű, hogy előtte alaposan megmossuk, mert többet nem teszem hozzá), valamint virággal lefelé a bodzát. Egy napig hűvös helyen (pl. spájz) állni hagyjuk, majd a citromot és a virágokat jól kinyomkodjuk, leszűrjük, üvegekbe töltjük. Kellemes, frissítő ital, tartósítószert nem tartalmaz, hűtőben 3-4 napig eláll, de ennyi idő alatt fogyasszuk el, mert erjedni kezd.

Bodzaszörp

Hozzávalók:

5 l víz, 1 kg cukor, 3 dkg borkősav, 4-5 bodzavirág

A vízben feloldjuk a cukrot, a borkősavat és egy kis szalicilt, 3 ek. cukrot megpirítunk és egy kis vízzel felengedve felforraljuk. Beleöntjük az előkészített cukros vízbe, a virágokat a tetejére tesszük és 4-5 napig állni hagyjuk. Utána leszűrjük, üvegekbe töltjük, hígítva fogyasztjuk.
Bodzavirágzáskor a mamám mindig nagy tételben rakott el télire ebből a szörpből, de nekem a pirított cukor miatt sosem ízlett igazán. Még nem próbáltam ki, pedig a férjem évek óta rágja a fülem miatta.

Bodzaszörp másként

Hozzávalók:

10 kg cukor, 5 l víz, 20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kifacsart leve és feldarabolt héja, 1,2 dkg Na-benzoát, 100 db bodzavirág, valamint egy hatalmas dézsa

bodza1

A hozzávalókat összekeverjük a dézsában, egy hétig állni hagyjuk és minden nap megkeverjük, a hét végére az összes cukor feloldódik. (Lehet a vízből és cukorból szirupot főzni és ebbe dobálni a többi hozzávalót de így gyorsabb, az eredmény pedig ugyanaz.) Egy hét után leszűrjük, üvegekbe töltjük, hígítva fogyasztjuk. Tél közepén egy pohár bodzaszörppel a kezünkben a hóesést bámulva a nyárról ábrándozunk.
A kicsavart bodzát és citromot egy fazékba tesszük, felengedjük annyi vízzel, amiben kényelmesen úsznak, majd ezt is leszűrjük, még mindig hígítva, ivóléként fogyasztjuk.
Semmi nem megy kárba, a citromokat kivadásszuk, magában elnassoljuk és/vagy kicsi üvegekbe mézzel felöntve elrakjuk, mehet teába, apróra vágva gyümölcskenyérbe.
Ezt a receptet egy netes barátnőmtől kaptam, mivel ebbe nem jön pörkölt cukor, ki fogom próbálni.

Bodza palacsintatésztába

Hozzávalók:

habos édes palacsintatészta, 8 db bodzavirág, 2 dl olaj, 3 dkg porcukor

Sűrű habos palacsintatésztát készítünk. A bodzavirág szárát lecsípjük és ernyős virágát a tésztában megmártva bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Ezt a receptet a neten találtam, ha valaki kipróbálja, küldjön kóstolót, még nem vagyok elég nyitott a virágevésre, nem merem elkészíteni.

Bodza sorbet 

Hozzávalók:

10-15 db bodzavirág, 1 l víz, 25 dkg cukor, 2 citrom, 3-4 dl szénsavas ásványvíz

bodza2

A cukorból és a vízből híg szirupot főzünk, belerakjuk az egyik citromot vékony karikákra vágva. Ha 50-60 C fok körül van a szirup, akkor nagy dunsztosüvegben ráöntjük a bodzavirágokra, lefedve állni hagyjuk 2-3 napig. Utána a kész bodzaszörpöt összekeverjük az ásványvízzel, adunk hozzá citromlevet és reszelt citromhéjat ízlés szerint. Kicsit célszerűbb édesebbre csinálni, mert hidegen kevésbé ad édesérzetet. Az egészet egyenletesen beleöntjük a fagyigépbe, és amikor kezd sűrű besamel-állagot felvenni, de még selymesen jeges, akkor bedobjuk a mélyhűtőbe 5 percre, és utána szervírozzuk gombócokra szedve.
Ezt a receptet szintén a neten találtam.

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.05.11 15:06:26Vakmacska

    Mi régebben csináltuk az üdítőt meg a szörpöt, egyszer a palacsintásat is, minden viharsebesen elfogyott, Solymár környékén amúgy van csalitos helyen sok. De futááás, mert mingyá' elvirágzik, Békésben már nagyon virul mindenfelé.

  • 2009.05.11 15:09:05korcsolya

    Épp ma készítettem idén először bodzás limonádét. Én ezt nagyon egyszerűen csinálom: összekotyvasztok egy szokásos limonádét, és fél órára beleteszek 1-3 nagy bodzavirágot ázni. Mielőtt megisszuk, kiveszem a virágot. Ha a férjem kedvére akarok tenni, akkor szénsavas ásványvízzel készítem, és beteszem a hűtőbe hűlni órákra.

  • 2009.05.11 15:12:05manka78

    Pont ma voltak ezek a receptek a retekklubbon. Csak abból gondolom, hogy nem Mesianyu volt ott, hogy az egy pasi volt.:)

  • 2009.05.11 15:18:47hallohallo

    hülye pollenallergia, pedig hogy szeretem a bodzát.
    ja, és vigyázzatok, ne keverjétek össze a gyalogbodzával, mert az mérgező. nekem egyszer sikerült gyalogbodzából készült punccsal megitatnom anyámat és nagymamámat, szegényeket. be is téptek tőle :)

  • 2009.05.11 15:21:44mazsola84

    Nem kötözködés, csak kérdés: minek 50 db citrompótló, ha van benne igazi citrom? Nem lehet a citromból többet beletenni?
    A bodzaszörp másképpen-be frankón 10 kg cukor kell vagy elírás?

  • 2009.05.11 15:30:59ruju

    hallohallo, mi a különbség?

  • 2009.05.11 15:31:17bohar

    Vakmacska köszi a tippet.
    Errefelé is van sok, de ha nem szabad megmosni, akkor talán mégse..és igen, a legtöbb levéltetves errefelé (arról etettük a hangyákat. V. is nézte velünk :)
    pont ma gondoltam, hogy úgy innék bodzateát-szörpöt..

  • 2009.05.11 15:32:20Temptation

    Mazsola84: lehet több citrommal, vagy citrom levével is. Finomabb is.
    Én a bodzapalacsintát egy ideje úgy csinálom, hogy a virágzat "ernyője" se legyen benne, mert az néha kicsit szívós marad. A tenyerembe zárom a virágot, és leszedem, mint amikor ribizlit szedsz le a száráról. Ezeket a kis virágokat teszem a tésztába.Ugyanolyan finom, és tuti nem marad "rágós".
    Én még teának is szoktam szedni télire. A virágokat felaggatom a szárítókötélre, olyan helyre ahol jár a levegő és nem éri nap.Pár nap alatt megszárad, és el lehet tenni.Az íze is finom a teájának és jó köhögésre is.

  • 2009.05.11 15:50:32hallohallo

    ruju, ha odafigyel az ember, akkor nagy a különbség
    "Megismerhető arról, hogy a gyalogbodza csak kivételesen nőhet meg másfél méternél magasabbra, levelei nem tojásdadok, hanem hosszúkásak, virágai kellemetlen illatúak, mindig a szár végén lévő bogernyőt alkotnak, szintén fekete bogyótermései - eltérően a fekete bodzától - felálló terméscsoportban állnak."
    http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/articles/Muskotalyos_izu_frissito?aid=20050610132710
    a link alatt kép is van a bodzáról és a gyalogbodzáról is

  • 2009.05.11 16:16:22ruju

    Köszi, megnézem!

  • 2009.05.11 16:42:37RJ anyus

    Bodza palacsintát én az alábbiak szerint imádom:Sűrű palacsinta tésztába belecsipkedjük megmosott bodzavirágot(szára nélkül használom)teflonos serpenyőben ugyanúgy sütöm, mint a palacsintát.
    Én üresen eszem, de lehet rászórni porcukrot.A virágtól lesz nagyon finom ize, és különleges illata.

  • 2009.05.11 16:42:50Vakmacska

    hallohallo, akkor a gyalogbodza ezek szerint tudatmódosító hatással bír?

    Én tegnap este csak a Tokaji Hárslevelű nevű limonádét fogyasztottam, de attól is be lehet tépni rendesen...:DDDD

  • 2009.05.11 17:12:54hallohallo

    nem tudatmódosító, hanem idegméreg :D
    ennél alább nem adom, ha a családomról van szó :D

  • 2009.05.11 18:56:41Freelife

    Én allergiás vagyok a bodzára.... Olyan mint a könnygázgránát...

  • 2009.05.11 19:58:11Pikka

    Mi minden évben csinálunk bodzaszörpöt.Imádom:) De ha a héten lejutok Malomvölgybe (és apukám nem szedte még le az összes virágot), akkor kipróbálom a palacsintát is.

  • 2009.05.12 08:53:54pause

    honnan szedjek ha az enyingiek mind begyujtik elolem??

  • 2009.05.12 09:45:08baudolinA

    mesianyu,
    ezek a képek nekem is nagyon tetszenek.

  • 2009.05.12 10:08:26Ribizlee

    nekünk van saját bodzabokrunk, úgyhogy könnyű helyzetben vagyok. :-)

    próbáljátok ki a mazsolás-vaníliás kevert túrót, belecsipegetett bodzavirággal! ha picit áll a hűtőben, még jobb.

    ínyenceknek: babapiskótára szoktam rápakolni a bodzás túrót, tetejére csokit, mézet, vagy juharszirupot csorgatok. bűnbeesés fantázianéven fut :-)

  • 2009.05.12 10:43:4678as évjárat

    Jó receptek(bár számomra nem újak), szép képekkel!:)

    Ribizlee

    ha idén nem is, jövőre biztos kipróbálásra kerül az ötleted!
    (Juharszirup helyett én per pillanat a nyálamat csorgatom:D)

  • 2009.05.12 11:16:20Ribizlee

    78-as, én is csorgatom, megkívántam rendesen :-)

    még egy tipp: a bodzaszörpbe szoktam virágot is tenni (pontosabban egy-két befőttesüveget telerakok lecsipegetett virággal, és ráöntöm a szörpöt), így el lehet tartani egész jól...

  • 2009.05.12 13:08:48_kleo_

    Én is készítek minden évben bodzalevet. Én cukor helyett mézzel, és citrompótló helyett frissen facsart citromlével. 5 l vízbe 5-6 nagyobb bodzavirágot áztatok egy éjszakára, majd leszűröm és mézzel/citromlével ízesítem. Isteni, és kevésbé erjed, ha a bodza sima vízben ázik, nem cukros lében.

  • 2009.05.13 19:46:1178as évjárat

    Na, szóval! Az a helyzet, hogy kissé égő, ami ma kiderült!:S

    Szomszéd nénitől rendeltem csipkeszörpöt, de gondoltam hátha tud hozni bodzát is. Mondja, hogy nem, de receptet tud adni, miért nem csinálok? Mondom majd máskor, lassan elvirágzik és egyelőre azt sem tudom, a környékünkön hol lehetne hozzájutni.
    Néni nagy szemekkel néz, majd közli velem, hogy az udvarunk végében, a múhely mögött gyönyörűen virágzik...:S (Augusztusban 5 éve lesz, hogy itt lakunk, 7 éve van meg a telek!)

    Kérdés, - mert természetesen tetves a bodza - hogy hogyan lehet így felhasználni?
    Valaki? Vagy majd jövőre, ha esetleg nem lesznek tetvek?

  • 2009.05.16 16:28:32Vierre_

    hallohallo konkrétan felröhögtem :)))))))))) 2009.05.11 15:18:47

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta